CRISTI DANILEŢ – judecător

30/09/2014

Modificari la Codul de procedura civila

Filed under: 0. NOUTATI — Cristi Danilet @ 4:31 PM

Noul CpcivAzi s-a adoptat de Camera Deputaților – cameră decizională – un proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură civilă (intrat în vigoare în 2013).

Modificările privesc, aproape toate, procedura de executare silită. De asemenea, sunt modificări la legea executorilor judecătorești (se introduce perioada de stagiu), a magistraților (competența judecătorilor stagiari), a contenciosului administrativ (sunt reglementări mai drastice pentru executarea hotărârilor jud. de către conducătorii instituțiilor publice), Codul civil, Legea de punere în aplicare a Codului Civil, Legea de punere în aplicare a C.proc.civ. (procedura de regularizare nu se aplică în cazul incidentelor procedurale și a procedurilor speciale), legea taxelor de timbru.

Dintre cele 93 de modificări, menționez doar câteva:
– părțile vor putea obține o copie de pe CD-ul ce conține înregistrarea dezbaterilor
– pentru anumite hotărâri judecătorești nu mai este necesară învestirea cu formulă executorie, ci se face direct cerere de executare la executorul judecătoresc
– hotărârea arbitrală devine executorie după învestirea ei cu formulă executorie de către tribunal
– alte titluri pot fi executate numai dacă se învestesc cu formulă executorie la Judecătorie, taxa fiind 20 lei
– instanța de executare nu mai este cea de la sediul biroului executorului judecătoresc, ci cea de la domiciliul debitorului.
Codul urmează a fi republicat.

13 comentarii »

  1. bună seara, domnule Cristi
    Ca întotdeauna ne aduceți informații la zi și-n premieră.
    DA, o treabă bună dar ce te faci cu onorata instantă care NU acceptă nici în ruptul capului să dispună convertirea în text a înregistrării ședinței și s-o depună la cerere în dosar (fiind musai necesară soluționării cauzei) ? profită tacit de lipsa ei și dă o hotărâre potrivnică, contrară Legii .Dau o speță: nici în recurs, nici în contestație în anulare?! Care-i sancțiunea pentru acea instanță?! Încurcate-s ”Căile Domnului” dar întunecate-s multe prin justiția pretinsului stat de drept din România.
    Vă mulțumesc anticipat.Cu stimă,
    Ion Ciobanu

    Comentariu de Ion — 30/09/2014 @ 9:04 PM | Răspunde

  2. Buna ziua,
    Imi cer scuze, vin dintr o alta epoca, alta viata, apreciez munca OAMENILOR DREPTATII si observ cat de singuri sunt in fata RAULUI. Multa putere ! Cu respect Bode Florentina.

    Comentariu de bode florentina — 01/10/2014 @ 11:42 AM | Răspunde

    • Nu-ti fa probleme, aceeasi incompetenta si nesimtire bintuie in toate institutiile statului NU NMAI IN JUSTITIE (Finante, ITM, Politie etc.) Aici ne-a adus prostia si mirsavia securistilor care ne conduc mai mult sau mai putin din umbra. Din pacate acelasi haos si incompetenta incepe sa se instaleze si in economia privata, atit cit a mai ramas din ea.

      Comentariu de ilie — 01/10/2014 @ 4:33 PM | Răspunde

  3. S-a prin si premierul Romaniei ca Justitia din Romania a reusit sa retrocedeze mult mai mult decat a existat vreodata. Una dintre „retrocedari” va ajunge la CSM http://www.mediafax.ro/cultura-media/ponta-cere-sesizarea-csm-pentru-decizia-instantei-privind-opera-lui-brancusi-cumintenia-pamantului-13358430 . Ce credeti ca veti face cu ea, afara de raspunsul sec ca-i treaba Inspectiei judiciare care nu va apartine? Cine va plati dauna?

    Comentariu de Ion Roata — 02/10/2014 @ 9:03 AM | Răspunde

    • dati-mi si mie hotararea judecatoreasca pe care o criticati. nu ma indoiesc ca ati citit-o. eu nu, iar seriozitatea unui astfel de subiect ma face sa ma informez de la sursa inainte sa vorbesc. deci?!

      Comentariu de Cristi D — 02/10/2014 @ 10:00 AM | Răspunde

    • Ca la orice smecherie, publicul n-are acces la Dosare. Daca tosusi doriti, le puteti citi aici:
      http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000171715&id_inst=2
      http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000146795&id_inst=3

      Curios este faptul ca Muzeul n-a facut recurs, deci toata lumea a fost „multumita”.

      Comentariu de Ion Roata — 02/10/2014 @ 11:41 AM | Răspunde

      • QED. Prin urmare sa nu vorbim despre ce nu stim.

        Comentariu de Cristi D — 03/10/2014 @ 10:16 AM | Răspunde

      • A se intelege ca de fapt „lumea” a fost mituita, doar ca pe atunci existau mult mai putine inregistrari decat acum. Dar totusi … nu se stie niciodata. Ce veti face daca gasiti in Dosar (asa terminat incomplet cum a fost lasat) vreun titlu de proprietate valabil al Statului Roman?

        Comentariu de Ion Roata — 03/10/2014 @ 10:29 AM | Răspunde

        • Simplu: vom respecta/aplica legea. PS. Imi permit un sfat: uitati-va mai putin la televizor, multa lume tinde sa confunde realitatea de pe strada cu ce vede pe micul ecran.

          Comentariu de Cristi D — 03/10/2014 @ 11:31 AM | Răspunde

  4. Articolul „Al treilea mandat, prin referendum”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

    Comentariu de Valeriu Mangu — 06/10/2014 @ 8:02 PM | Răspunde

  5. Buna ziua,

    O intrebare pentru dumneavoastra, cum credeti ca se aplica modificarile la C.Pr.Civ. Se aplica si procedurilor de executare care sunt in curs sau doar celor inregistrate dupa intrarea in vigoare a legii de modificare. In textul legii nu exista nicio mentiune in acest sens. Tinand cont de art. 24 si 25 din C.Pr.Civ, ar reiesi faptul ca se va aplica doar procedurilor incepute dupa intrarea in vigoare a legii. Dar, aceasta modificare este o noua lege? Exprimarea art 24 si 25 sunt nefericite pentru ca atunci cand au fost gandite au fost pentru a reglementa situatia tranzitorie intre Codul Vechi si Codul Nou. Ce credeti?

    Comentariu de Marius Mardale — 15/10/2014 @ 2:50 PM | Răspunde

    • Eu zic ca e o banala problema de interpretarea a succesiunii in timp a legii de procedura. Daca aici e problema, eu cred ca la facultatile de Drept se invata mai nimic.

      Comentariu de Cristi D — 15/10/2014 @ 10:31 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu