CRISTI DANILEŢ – judecător

arhiva – `In dialog cu voi`, apr.2013-iunie 2014

AICI am raspuns la intrebari incepand cu data de 12.04.2013 pana in 12.06.2014. Pentru noi intrebari, folositi de acum https://cristidanilet.wordpress.com/0-in-dialog-cu-voi-din-12-02-2014/

 

 

1.358 comentarii »

 1. Va salut cu respect!
  Am activat ca agent de politie cu aviz de Politie Judiciara timp de 3 ani si jumatate, ulterior mi-am dat demisia si m-am angajat jurist la o firma inca 3 ani.
  Sunt valabile cele doua perioade ca impreuna sa formeze cei 5 ani ceruti de lege pentru a participa la concursul de admitere in magsitratura?

  Va multumesc!

  Comentariu de andrei — 14/04/2013 @ 7:30 PM | Răspunde

  • Nu. Doar vechimea ca ofiter de politie, nu ca si agent de politie, e luata in calcul.

   Comentariu de Cristi D — 14/04/2013 @ 9:29 PM | Răspunde

   • Buna ziua,Am fost condamnat pt furt in septembrie 1998 si eliberat in decembrie 1999,pot cere reabilitarea dupa atatia ani??Dupa ce ma reabilitez pot lucra in MAI sau MAPN???Va multumesc

    Comentariu de Marius — 05/12/2013 @ 10:24 AM | Răspunde

    • Termenele de reabilitare depind de durata pedepsei si timpul scurs de la executarea acesteia. Le gasiti in Codul penal. Ma indoiesc ca veti putea lucra in sistemul justitie, politie, armata sau servicii speciale.

     Comentariu de Cristi D — 05/12/2013 @ 3:29 PM | Răspunde

  • Buna ziua, domnule judecator!

   Va rog frumos sa scrieti cand va intra in vigoare NCP si NCPP. Sunt in anul 3 de facultate si as vrea sa stiu daca la anul la examenul de admitere in magistratura subiectele vor fi din NCP si NCPP? Multumesc!

   Comentariu de Lucian — 21/05/2013 @ 1:31 PM | Răspunde

  • Buna ziua,

   In legatura cu examenul de admitere in magistratura va rog respectuos sa imi raspundeti la cateva intrebari.

   Daca din cei 5 ani vechime in profesia de consilier juridic, 2 ani si 8 luni am avut un contract de munca cu 4 ore, acesti 2 ani si 8 luni mi se pot lua in considerare ca atare sau la analizarea dosarului comisia va lua in considerare 1 an si 4 luni (norma intreaga 8 ore) ?

   1 an de zile am lucrat ca si consiier juridic la o societate care nu a achitat nicio contributie catre bugetul de stat, iar cei de la ITM pentru acest fapt au facut mentiunea in cartea de munca ca nu am facut dovada executarii contractului de munca.Avand in vedere aceasta situatie cu privire la acest an pot sa il consider vechime in profesie.

   Va multumesc!

   Comentariu de Emilia — 01/07/2013 @ 8:27 PM | Răspunde

 2. Buna ziua. Domnule judecator va rog, in masura in care puteti desigur, sa ne spuneti daca pentru examenul de admitere directa in magistrtura din vara acestui an sunt scoase din tematica unele institutii asa cum se precizeaza in tematica pentru INM. cu consideratie va urez o zi buna.

  Comentariu de mihaela preda — 15/04/2013 @ 10:12 AM | Răspunde

 3. Buna seara,

  Fiind pasionat de mediere, am o nelamurire si m-am gandit sa apelez la d-voastra.

  Este obligatorie mediere si in actiunile depuse la instanta de contencios administrativ? Cu alte cuvine:
  1. in locul plangerii prealabile pentru un act administrativ trebuie sa apelez la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii?
  2. dar daca apare un litigiu intr-un contract administrativ? in locul procedurii concilierii (care nu mai exista) va trebui sa apelez la sedinta de informare cu privire la beneficiile medierii?

  Mai exact spus, vor veni in fata d-voastra petentul impreuna cu reprezentantul institutiei publice? Care sunt temeiurile legale?

  Eu sunt student in an terminal, am dorit sa parcurg cu curs de mediere, dar din pacate costul este unul prohibitiv momentan.

  Cu scuzele de rigoare pt deranj, va multumesc pt atentia si amabilitatea d-voastra,
  Costel

  Comentariu de Costel — 16/04/2013 @ 8:59 PM | Răspunde

  • Costel, sa nu vorbim niciodata de o institutie juridica pana nu citim legea care o reglementeaza. Legea medierii spune ca medierea nu e obligatorie si arata clar care sunt litigiile pretabile la informarea obligatorie pt mediere.

   Comentariu de Cristi D — 16/04/2013 @ 10:10 PM | Răspunde

   • Domnule judecator, cu tot respectul, va rog sa-mi permiteti sa-mi fundamentez opinia.

    Astfel, art. 2 alin. (2) din Legea medierii arata ca „Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii (…) în condiţiile prevăzute de lege.” Legea contenciosului administrativ prevede obligativitatea parcurgerii procedurii prealabile, doar ca aceasta va fi substituita de şedinţa de informare privind avantajele medierii, dar in „condiţiile prevăzute de lege” (adica de Legea nr. 554/2004), conditii care impun realizarea procedurii inlauntru unui termen: 30 de zile/ 6 luni pt situatii exceptionale, motivabile. Aceasta este interpretarea mea si cred ca aceasta este si ratiunea noilor reglementari, aceea de a da o interpretare unitara intelesului de „procedura prealabila”. Un conflict dintre un pacient si un spital (de pilda, un malpraxis), trebui sa-si gaseasca rezolvare pornind tocmai de la o sedinţa de informare privind avantajele medierii. Sansele de reusita a unei intelegeri sunt mai mari fata de clasica procedura prealabila …. asa se intampla si in Italia, de altfel.

    Pentru contractele administrative temeiul este acelasi, la care se poate adauga art. 60 indice 1 lit. f) (doar pt procesele deja declansate), acest ultim fundament legal necesitand dezvoltarea unui rationament mai complex, dar nu e cazul aici.

    Concluzie personala:
    1. sedinta de informare e obligatorie in toate cazurile, daca legile speciale nu prevad contrariul.
    2. lista de „litigii pretabile la informarea obligatorie pt mediere” pe care o evocati mai sus, indica DOAR procesele deja declansate, in aceste situatii fiind obligatorie de asemenea procedura. Dar asta nu inseamna ca pt toate celelalte ipoteze sau cauze care nu-s inca pe rolul instantelor nu va fi necesara sedinţa de informare privind avantajele medierii.

    Comentariu de Costel — 17/04/2013 @ 7:56 PM | Răspunde

    • Initial ati vorbit de obligativitatea medierii. Acum vad ca v-ati corectat si vorbiti de informare. Asadar:
     1. concluzie oarecum corecta. nerespectarea art 2 nu este sanctionata decat pentru litigiile aratate expres la art 60 ind 1. deci, nu e obligatoriu legal ce nu e sanctionat legal.
     2. da, eu ma refeream la litigii, nu la conflicte. pentru conflicte nededuse judecatii si neurmarea procedurii informarii nu exista sanctiune. vezi mai sus pct.1.

     Comentariu de Cristi D — 18/04/2013 @ 12:05 PM | Răspunde

 4. ce credeti ca se va alege de statutul procurorilor dupa revizuire? :) vor mai fi sau nu magistrati?
  multumesc

  Comentariu de Bogdan — 17/04/2013 @ 4:34 PM | Răspunde

  • Daca vom sta pe bloguri si ne vom intreba asta, nu are cum sa fie bine.

   Comentariu de Cristi D — 17/04/2013 @ 4:42 PM | Răspunde

 5. da…poate aveti dreptate…nu stiu…eu personal cred ca ar fi o mare problema care s-ar reflecta in instrumentarea unor dosare…totusi nu suntem in Marea Britanie ci in Romania…

  Comentariu de Bogdan — 17/04/2013 @ 4:55 PM | Răspunde

 6. calitatea de auditor de justitie este incompatibila cu alta functie publica sau privata? mai exact, poti avea si un loc de munca pe timpul INM-ului?

  Comentariu de diana — 20/04/2013 @ 8:15 PM | Răspunde

  • Puteti avea alta functie, insa va asigur ca nu veti avea timp. Cred ca trebuie sa va ganditi serios daca vreti sa deveniti magistrat sau vreti sa faceti altceva.

   Comentariu de Cristi D — 22/04/2013 @ 9:19 AM | Răspunde

 7. Vechimea in profesie de 5 ani pentru intrarea in magistratura trebuie sa fie neintrerupta?

  Comentariu de ruxandra — 21/04/2013 @ 2:24 PM | Răspunde

  • Da, adica fara concedii fara plata sau suspendare a contractului de munca.

   Comentariu de Cristi D — 22/04/2013 @ 9:19 AM | Răspunde

 8. Ajutati-ma va rog cu un raspuns…in conditia in care voi fi nevoita sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, pt a putea sa ma pregatesc pt concursul de admitere in magistratura din vara, relatia dintre mine si angajator avand de suferit datorita dorintei mele de a deveni magistrat (traim doar in Romania)…daca voi ajunge in punctul de a cere recomandarea e posibil ca aceasta sa nu fie tocmai ok…din motivele mai sus amintite…care sunt riscurile, cat de mult conteaza aceasta recomandare, e obligatoriu sa fie de la ultimul loc de munca?….conteaza la stabilirea bunei reputatii?
  Mentionez ca nu am avut sanctionari sau abateri disciplinare….pur si simplu s-a ajuns in acest moment de cotitura in care eu nu sunt dispusa sacrific oportunitatea de a promova acest concurs, asumandu-mi desigur riscul de a nu-l promova si de a ramane fara job. Va multumesc anticipat.

  Comentariu de gabi — 25/04/2013 @ 7:03 AM | Răspunde

  • incercati sa respectati legea. Daca nu vi se da recomandare sau aceasta este nefavorabila doar pt ca demisionati intempestiv, nu vad de ce ati avea probleme. Nu are nicio legatura cu buna reputatie.

   Comentariu de Cristi D — 25/04/2013 @ 3:18 PM | Răspunde

 9. Buna ziua, domnule judecator!

  Doresc sa stiu daca pentru anul 2014 se va organiza examen de admitere in magistratura la inceputul anului si daca da, tematica va avea in vedere si Noul cod de prococedură penala şi noul cod penal?
  Vă multumesc, toata consideratia din partea mea pentru efortul de a raspunde la toate intrebarile adresate!

  Comentariu de andrei — 25/04/2013 @ 8:04 PM | Răspunde

  • 1. nu stiu inca
   2. nu: daca se organizeaza la inceputul anului urmator, inseamna ca va fi anuntat la sf anului acesta, deci la un moment cand noile coduri in materie penala nu sunt in vigoare

   Comentariu de Cristi D — 25/04/2013 @ 10:18 PM | Răspunde

   • Vă multumesc mult pentru raspuns, toata consideratia din partea mea!

    Comentariu de andrei — 27/04/2013 @ 9:24 PM | Răspunde

 10. Buna seara , as avea si eu o intrebare daca sunteti amabil si va permite timpul , in legatura cu tematica , INM, 2013 , partea pe NCPC, nu prea inteleg faptul ca , sunt anumite reguli in ncpc , gen , judecata se face cu citarea partilor , sau ( nustiu conform ncpc , dar conform vechiului cod civil , regula era judecata in sedinta publica…) , trebuie sa stim si aceste corelatii cu articolele din partea de ncpc , pe care nu o avem in tematica , de ex , la cererea de interventie accesorie , art 63 ncpc , face trimitere la art 148(1) referitor la continutul cererii , institutie care o avem pe vechiul cod in tematica….

  Comentariu de George — 26/04/2013 @ 9:21 PM | Răspunde

 11. Buna ziua, stiu ca astazi este Sarbatoarea Floriilor ce semnifica si intrarea in saptamana patimilor,de la inceput va urez sa aveti sarbatori fericite alaturi de cei dragi. D-nule judecator nu vreau sa va retin dar am o simpla intrebare: care este criteriul care sta la baza intrarii in magistratura? Prostia.
  Cu respect va spun d-nule judecator si eu sunt jurista,pentru ca asa scrie pe diploma cand absolvim, nu judecator sau procuror ci absolvent al facultatii de drept, nu conteaza ce functie am in prezent dar am ramas socata cand am vazut o sentinta pronuntata de o judecatoare de la Galati intr-un dosar al carui obiect era neplata mandatarului. In acel dosar se aflau absolut toate actele respectiv procurile,actele semnate de mandatar in fata autoritatilor statului. Socata am aflat ulterior ca respectiva judecatoare fusese avocata la aceea instanta si la al doilea termen de judecata s-a prezentat o duduie-avocat care a invocat si un articol ce nu are nici o legatura cu obiectul dosarului. D-nule judecator stiu ca legea este interpretabila, dar ce facem cu astfel de oameni care propiu-zis nu stiu carte si care sunt partinitori ? D-nule judecator cine are interesul de a nu se adopta o lege a raspunderii magistratilor ? dar una privitor la comportamentul avocatilor ? Am visat in facultate ca atunci cand voi termina sa indrept pe cat pot ceea ce este stramb. Acum mi-am dat seama ca nu au fost decat vise. In prezent fac un doctorat si cursuri de diplomati sperand ca acolo unde voi fi voi putea sa ajut oamenii mai mult decat am facut-o cand am fost in justitie. Cu respect si toate cele bune, M.M

  Comentariu de Marcela Munteanu — 28/04/2013 @ 10:05 AM | Răspunde

 12. Bună ziua.As dori sa stiu daca se va organiza examen de intrare in magistratură în vară, în acelaşi timp cu intrarea la INM.

  Comentariu de Camelia ;andor — 30/04/2013 @ 10:08 AM | Răspunde

 13. Buna ziua, as vrea sa ma pregatesc cat se poate de temeinic pentru admitere INM din vara aceasta si am vazut pe un site ca vor avea loc niste cursuri intensive (organizate de euro best team) de pregatire in acest sens si nu stiu cat de eficiente ar putea fi, fapt pentru care daca detine cineva informatii in acest sens va rog sa mi le oferiti. O zi buna!

  Comentariu de Alexandra — 30/04/2013 @ 1:44 PM | Răspunde

  • eu le-am urmat. Nu le recomand, e o pierdere de timp. Doamna care preda civilul nu era bine pregatita nici pe vechiul cod. Iar profesorul de la penal nu accepta pareri contrare (cum ar fi ale domnului Udroiu) etc.

   Comentariu de Denisa — 15/05/2013 @ 9:59 PM | Răspunde

 14. buna ziua
  am avut o speta simpla, la o judecatorie din provincie, se putea usor admite cererea..plangere contraventionala impotriva procesului verbal de sanctionare a rovignietei elctronice intocmite in format electronic de CNADR….insa d-na judecator a respins-o…la un alt termen de judecata, dupa 2 saptamani admite acelasi gen de plangere….insa reclamantul FAPTUITOR ….era sotul grefierei sefe a instantei…se putea face acest lucru fara a fi subiectiv si partinitor????cred ca trebuie sa ai principii cel putin deontologice daca esti magistrat si nu sa tii cont cine este reclamantul…ma deranjeaza faptul acesta ….am o oarecare vechime in sistem…oare se impune o plangere la CSM????

  Comentariu de ion popescu — 30/04/2013 @ 5:06 PM | Răspunde

 15. Dle judecator. Cum trebuie sa reactionez cand un avocat refuza sa emita chitanta pentru suma incasata ?

  Comentariu de CAMI — 02/05/2013 @ 6:54 PM | Răspunde

 16. Sarbatori fericite!! Sa aveti in continuare intelepciune si multa rabdare. Persoane care sa va sicaneze se vor gasi mereu, dar, ….acum este sarbatoare. Mult succes!

  Comentariu de Filip M. — 03/05/2013 @ 9:44 PM | Răspunde

 17. am o rugăminte mare de tot.
  și mii de scuze în cazul în care aici nu e locul potrivit.

  o hotărâre a Academiei Române, publicată în Monitorul Oficial, este obligatorie sau are caracter de recomandare?

  concret, mă interesează cea prin care s-a instituit grafia cu „â” în loc de „î”.
  http://wiki.civvic.ro/wiki/Monitorul_Oficial_59/1993
  dacă hotărârea spune că instituțiile de învățământ și editurile „vor trece complet la grafia nouă”, asta înseamnă sau nu că ele sunt obligate să treacă?

  mulțumesc mult!

  Comentariu de de-a dura lex — 07/05/2013 @ 8:14 PM | Răspunde

 18. Buna ziua si Hristos a Inviat!

  Domnule judecator, va retin atentia cu o intrebare: In cazul concursului de admitere in magistratura, in calculul celor 5 ani de vechime necesari pt. inscriere intra si perioadele de concediu medical intervenite in decursul unui contract de munca al unui consilier juridic?

  Va multumesc anticipat!

  Comentariu de Liana — 08/05/2013 @ 5:25 PM | Răspunde

 19. Imi cer scuze, dar am vazut o intrebare mai sus pe care nu o citisem, referitoare tot la vechimea de 5 ani, despre care o cititoare intreba daca trebuie sa fie neintrerupta (?). Art. 33 din L. 303/2004 nu vorbeste decat despre „o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani”.

  In cazul in care am avut contract de munca pt. functia de consilier juridic in perioada 2006 – 2009 (3 ani), apoi un contract civil de cesiune de drepturi de autor, iar in 2011 – 2013 (2 ani) am din nou contract de munca – consilier juridic, nu pot cumula cei 3 ani cu cei 2 ani si sa mi se considere indeplinita conditia de 5 ani vechime, la inscrierea la examenul de admitere in magistratura?

  Va multumesc f. mult pt. amabilitate si promptitudine!

  Comentariu de Liana — 08/05/2013 @ 6:15 PM | Răspunde

 20. Bună seara și Hristos a înviat!
  Dacă tot se discută despre vechimea de 5 ani, aș dori să vă adresez o întrebare: Considerați că mă încadrez pentru a participa la concursul de admitere în magistratură din august 2013, în condițiile în care eu activez efectiv din 15 iulie 2008 ca ofițer de poliție judiciară în cadrul structurii de Invetigații Criminale, dar avizul de poliție judiciară mi-a fost eliberat începând cu data de 22.10.2008, iar pe adeverința eliberată de unitatea unde activez mi se precizează atât data de la care lucrez efectiv, cât și data de la care am primit avizul.

  Comentariu de eduard — 08/05/2013 @ 11:38 PM | Răspunde

  • Vechimea de 5 ani se calculeaza de la ordinului insotit de aviz.

   Comentariu de Cristi D — 09/05/2013 @ 1:11 AM | Răspunde

 21. Buna ziua!
  Este compatibila functia de judecator cu calitatea de trader(investitor) pe piata produselor financiare derivate (la bursa)?
  Se va considera aceasta din urma ca fiind o activitate comerciala in sensul clasic, ca urmare nefiind compatibila cu functia de judecator?

  Comentariu de Alex — 10/05/2013 @ 2:22 PM | Răspunde

  • Cred ca nu e compatibila. Prea suna a ….afacere.

   Comentariu de Cristi D — 29/05/2013 @ 12:25 PM | Răspunde

  • În data de 26 iunie 2008 Plenul CSM a stabilit că funcţia de judecător, respectiv procuror este incompatibilă cu cea de investitor la bursă (pct. 33 al ordinii de zi)

   Comentariu de Cristi D — 03/06/2013 @ 8:55 PM | Răspunde

   • Aceasta hotarare isi are dupa parerea Dvoastra acoperire in intregime in dispozitiile legii?

    Comentariu de Wittmann — 15/10/2013 @ 1:40 PM | Răspunde

    • Fara nici cea mai mica indoiala.

     Comentariu de Cristi D — 15/10/2013 @ 9:38 PM | Răspunde

     • Cum asa??? Daca tranzactionez obligatiuni ori titluri de stat prin bursa incalc vreo prevedere legala?

      Comentariu de Wittmann — 17/10/2013 @ 9:03 AM | Răspunde

      • Daca sunteti magistrat, da.

       Comentariu de Cristi D — 17/10/2013 @ 12:45 PM | Răspunde

       • Si care prevedere legala o incalc, stimate domnule judecator?

        Comentariu de Wittmann — 17/10/2013 @ 9:00 PM | Răspunde

        • Daca sunteti judecator si puneti o astfel de intrebare, ma ingrijorez deja cu privire la capacitatile dvs. Daca nu sunteti judecator, nu aveti interes sa puneti intrebarea.

         Comentariu de Cristi D — 19/10/2013 @ 3:48 AM | Răspunde

         • Domnule Danilet, daca asa va motivati si hotararile, atunci dati-mi voie sa ma ingrijorez eu cu privire la capacitatile dvs. Da, sunt judecator si va spun ca nu exista nici o astfel de prevedere legala. Ma puteti contrazice?

          Comentariu de Wittmann — 19/10/2013 @ 9:18 AM | Răspunde

          • Tinere, din lipsa ta acuta de cunostinte elementare de organizare si statut al profesiei, eu totusi nu am lipsa ta de bun simt sa trag concluzii ca iti bati joc de oameni in sala. Si da, te pot contrazice. Dar nu as vrea sa iti stric afacerile, la care poate te pricepi foarte bine.

           Comentariu de Cristi D — 19/10/2013 @ 8:54 PM

 22. concursul pt admiterea inm 2013 se va desfasura conform programului inm2012, sau vor exista modificari?

  Comentariu de alexa — 10/05/2013 @ 4:46 PM | Răspunde

 23. Buna ziua domnule judecator. Va deranjez cu cateva intrebari daca se poate. In prezent lucrez ca ofiter de politie judiciara si as dori sa ma pregatesc pentru admiterea la INM din anul 2015 deoarece serviciul nu imi permite sa ma pregatesc suficient pentru admiterea din anul 2014. As dori sa va intreb daca sa ma pregatesc dupa noul cod penal si de procedura penala din moment ce vor intra in vigoare la 1 februarie 2014 sau dupa cele vechi. Si daca da va rog daca se poate sa mi spuneti daca au aparut pe piata carti care sa trateze noul cod penal si de procedura penala si ce autori recomandati. De asemenea si in materia noului cod civil si de procedura civila va rog sa ma sfatuiti cu privire la autorii recomandati. Va multumesc anticipat!

  Comentariu de Bogdan — 12/05/2013 @ 2:24 PM | Răspunde

  • Nu stiu daca vor intra in vigoare codurile penale in 2014. Guvernul spune ca da. In vara lui 2015 e foarte posibil sa fie in vigoare. Au aparut deja carti, inclusiv scoase de Academia Romania. Nu pot da public sfaturi despre autorii din care sa invatati, va sugerez sa luati legatura cu colegi de ai dvs reusiti.

   Comentariu de Cristi D — 13/05/2013 @ 8:09 PM | Răspunde

 24. Domnule Danilet,
  Credeti ca ar fi posibil ca pe viitor sa schimbati, in mod justificat, cred, modalitatea de oganizare a concursului de admitere in magistratura?
  Cred ca cei care doresc sa fie judecatori in materie civila ar trebui sa le fie verificate cunostintele numai in materie civila, iar cei care isi doresc sa fie judecatori in materie penala sa fie supusi unui concurs cu subiecte numai din aceasta latura a sistemului de drept.
  Sunt sigura ca specializarea in materia in care are vocatie fiecare si in care se simte specialist, ar trebui sa fie mult mai interesanta pentru factorii decidenti din sistem.
  Este evident ca este necesar sa avem specialisti pe domenii mai restranse, asa cum este in alte sisteme de drept. Nu inteleg de ce trebuie, un iubitor de drept civil, sa invete drept penal si invers.
  Va propun sa meditati la aceasta problema.
  Daca nu ar fi necesar sa invat si dreptul penal – care nu mi se potriveste deloc, m-as putea specializa in civil mult mai bine, ceea ce este valabil si pentru specialistii in penal.
  Propun sa fie separate locurile pentru judecatorii civilisti de locurile de judecatori in materie penala.
  Asa incat fiecare sa invete materia pe care o stapaneste si in care doreste sa se specializeze-CEEA CE ESTE SI IN INTERESUL JUSTITIEI.
  Ce rost are sa invatam o materie pe care nu o vom folosi in activitatea ulterioara? Eu as prefera sa invat numai drept civil. Asa cum sunt sigura ca exista o multime care si-ar dori sa invete numai drept penal.
  Abia asa veti avea specialisti adevarati, daca le dati posibilitatea sa invete materia pentru care au vocatie.

  Comentariu de Mihaela Nica — 13/05/2013 @ 1:16 PM | Răspunde

  • `Ce rost are sa invatam o materie pe care nu o vom folosi in activitatea ulterioara? `. Nu exista asa ceva! Penalistii se intalnesc cu civilul, iar civilistii se intalnesc cu penalul.
   In plus, dvs nu aveti nicio certitudine ca veti lucra in materia pe care ati invata-o la facultate/INM (chiar asa, de ce la facultate sa nu facem decat drept penal si procedura penala, daca tot iubim numai penalul?!). Ca sa nu mai spun ca daca veti promova sau va veti transfera la o alta instanta, e oricand posibil sa lucrati pe o cu totul alta materie.

   Comentariu de Cristi D — 13/05/2013 @ 8:15 PM | Răspunde

 25. Doresc sa stiu cand se promulga o lege si pentru procurorii ierarhici de a da un raspuns intr-un anumit termen legal. Mai precis am primit un raspuns de la parchet,mi s-a comunicat ca nu sunt motive pentru incepere U.P. M-am adresat procurorului ierarhic cu o plangere conf.art 278 cod penal,insa nu mi-a comunicat nimic pana acum,iar aici ma deranjeaza ca acest art.nu are un termen anumit,asa ca dureaza si luni de zile,ani pana va trebui sa primesc un raspuns. Am aratat ca sunt motive de incepere U.P.,dar nu mi se raspunde. Ce trebuie sa fac in acest caz?

  Comentariu de Tonescu Sorin — 17/05/2013 @ 5:46 PM | Răspunde

  • Eu nu ma ocup de promulgat legi. Pt situatia expusa de dvs exista reglementari suficiente.

   Comentariu de Cristi D — 18/05/2013 @ 9:31 AM | Răspunde

   • Stiu ca nu va ocupati de promulgat legi,insa ati spus ca exista reglementari suficiente. Care ar fii acestea? Mi-as dori sa va expun cazul mai detaliat daca mi-ati da adresa dvs de e-mail. Ati putea vedea si dvs cate nereguli sunt,iar procurorii inchid ochii,nu vor sa dea drumul la dosar,iar eu trebuie sa astept,insa pana cand? De aceea am zis ca ar trebui sa aiba si ei un termen de solutionare.

    Comentariu de Sorin — 18/05/2013 @ 8:29 PM | Răspunde

    • Eu nu pot primit petitii. Pt aceasta adresat-va CSM-ului. Dar inainte de asta, va sfatuiesc sa cititi Cppen, la articolele 275 si urmat.

     Comentariu de Cristi D — 19/05/2013 @ 10:00 PM | Răspunde

 26. Buna dimineata,domnule judecator!In primul rand,tin sa va multumesc pentru existenta acestui blog,iar in al doilea rand,pentru increderea si optimismul,care le transmite_ti celor care va intalnesc! Va multumesc!Cu respect!

  Comentariu de Mariana Stoica — 18/05/2013 @ 6:24 AM | Răspunde

 27. Bună ziua,domnule judecător! Aș dori să susțin examenul la INM din vară, iar în situația în care voi fi admisă voi putea intra în concediu prenatal și apoi de creștere a copilului până la un an și să încep cursurile în 2014? Menționez că voi naște pe la jumătatea lunii noiembrie și aș putea participa la probe.
  Vă mulțumesc anticipat!

  Comentariu de vantu mihaela — 20/05/2013 @ 2:33 PM | Răspunde

 28. Bună ziua! Aş dori sa vă pun o întrebare. În anul 2006 am absolvit facultatea de drept şi am dat examenul de licenţă în sesiunea iulie în urma căruia am fost încadrată la BCPI în funcţia de asistent registrator. Întrebarea mea este dacă, această vechime ca asistent registrator este considerată ca vechime în specialitate juridică pentru a participa la concursul de admitere în magistratură? Vă mulţumesc anticipat!

  Comentariu de Simona B. — 28/05/2013 @ 1:07 PM | Răspunde

  • Nu este indicata in art. 33 din Legea 303/2004.

   Comentariu de Cristi D — 28/05/2013 @ 1:55 PM | Răspunde

   • Ştiu că funcţia de asistent registrator nu este indicată în art. 33 din legea 303/2004. Asta înseamnă că doar cei care au ocupat funcţiile arătate în acest articol pot să participe la concursul pentru admitere în magistratură? Pentru că alin. 5 al art. 22 din Legea cadastrului nr. 7/1996 spune că: Vechimea în funcţia de registrator de carte funciară, respectiv în funcţia de asistent-registrator principal constituie vechime în specialitate juridică, cu condiţia ca persoana în cauză să aibă studii superioare de specialitate juridică. Dacă mă puteţi lămuri pentru că nu înţeleg asta la ce anume se referă. Vă mulţumesc!

    Comentariu de Simona B. — 29/05/2013 @ 9:29 AM | Răspunde

    • Regret ca, desi ati absolvit o facultate de drept, nu puteti sa dati o interpretare elementara unei norme juridice. Nu stiu de ce faceti apel la functia dvs din legea speciala a dvs, cand avem o lege a magistratilor foarte simpla care spune ce categorii pot candida pt a deveni magistrati.

     Comentariu de Cristi D — 29/05/2013 @ 12:19 PM | Răspunde

 29. Am sustinut un examen pentru postul de grefier arhivar.Am luat nota 9,12 dar nu m-am incadrat in lista posturilor vacante.As putea face o cerere pentru valorificare nota pe raza altei curti de apel?Va multumesc!

  Comentariu de Oana — 30/05/2013 @ 9:42 PM | Răspunde

 30. Buna ziua. As avea o intrebare: e nevoie de vreo recomandare de la ultimul loc de munca pt cei care dau examen la inm sau de intrare in magistratura? Daca da, in ce moment trebuie depusa recomandarea? Dupa declararea ca admis? Multumesc frumos!

  Comentariu de Roxana Roxy — 30/05/2013 @ 10:38 PM | Răspunde

  • Da, trebuie recomandare pt verificarea bunei reputatii, de depus dupa sustinerea celor trei prove de concurs.

   Comentariu de Cristi D — 30/05/2013 @ 10:44 PM | Răspunde

   • Va multumesc mult! O zi buna!

    Comentariu de Roxana Roxy — 31/05/2013 @ 10:53 AM | Răspunde

 31. Buna ziua .As dori sa stiu daca e posibil si ce pasi sunt necesari pentru a contesta o lege , pentru ca aceasta ingradeste drptul la muinca ,
  Va multumesc.

  Comentariu de Petrescu Sorin — 31/05/2013 @ 7:11 AM | Răspunde

  • nu exista asa ceva.

   Comentariu de Cristi D — 31/05/2013 @ 12:03 PM | Răspunde

   • nu exista posibilitatea de a contesta o lege sau nu exista lege care ingradeste dreptul le munca ?

    Comentariu de Petrescu Sorin — 31/05/2013 @ 7:12 PM | Răspunde

    • Legile nu se pot contesta ca nu va convin. Se poate invoca intr-un proces exceptia de neconstitutionalitate daca legea respectiva contravine Constitutiei.

     Comentariu de Cristi D — 31/05/2013 @ 9:16 PM | Răspunde

     • Si pot face eu asta ca si persoana fizica ? Sa invoc aceasta exceptie ?

      Comentariu de Petrescu Sorin — 01/06/2013 @ 9:55 AM | Răspunde

      • Da, daca aveti un proces declansat in fata unei instante judecatoresti. Mai multe nu va pot eu spune.

       Comentariu de Cristi D — 01/06/2013 @ 11:14 AM | Răspunde

 32. Domnule judecator, buna ziua. As dori sa stiu daca vechimea de 5 ani in specialitate necesara pentru admiterea la magistratura se refera la o perioada de 5 ani petrecuti in una si aceeasi profesie sau se pot cumula, de exemplu, o vechime de 3 ani ca avocat cu cele 6 luni ca si cursant al SNG si cu inca 1 an si 6 luni ca grefier.
  Si, de asemenea, daca o persoana care are deja o vechime de 5 ani ca avocat si devine cursant al SNG (prin urmare trece pe tabloul avocatilor incompatibili, dar perioada petrecuta in SNG este vechime in specialitate, daca persoana promoveaza examenul final) poate sa se inscrie la examenul de admitere in magistratura in timpul celor 6 luni cat este cursant SNG sau dupa o perioada de timp petrecuta ca si grefier. In acest ultim caz, care este acea perioada?
  Va multumesc.

  Comentariu de Irina — 31/05/2013 @ 3:33 PM | Răspunde

  • Da, se pot cumula cei 5 ani din profesii/functii diferite daca sunt prevazute expres la art. 33 din Legea 303/2004. Auditor la INM sau cursant SNG nu sunt acolo.

   Comentariu de Cristi D — 31/05/2013 @ 4:21 PM | Răspunde

   • Va multumesc pentru raspuns. In ce priveste cea de-a doua parte a problemei pe care am ridicat-o, intrebarea era daca cineva care a implinit vechimea de 5 ani ceruta intr-una dintre profesiile/functiile prevazute la art.33 din Legea 303/2004, dupa care devine incompatibil sau din motive personale nu mai profeseaza, poate sa se inscrie direct la examenul in magistratura si astfel sa-si valorifice acea vechime, sau trebuie mai intai sa revina in profesia/functia respectiva sau intr-una dintre celelalte functii/profesii mentionate in textul de lege aratat si apoi sa se inscrie la examen. Eu interpretez in sensul necesitatii de a fi „activ” in respectiva profesie/functie sau intr-o alta profesie/functie mentionata la art.33 din Legea 303/2004 la momentul inscrierii la examen si sustinerii lui, insa as dori si parerea dumneavoastra.

    Comentariu de Irina — 31/05/2013 @ 9:52 PM | Răspunde

    • La data sustinerii concursului nu tr sa ocupati functia respectiva, doar sa aveti vechimea de minim 5 ani.

     Comentariu de Cristi D — 31/05/2013 @ 10:38 PM | Răspunde

 33. Buna ziua d-le judecator.Doresc sa stiu daca ma pot inscrie la concursul pentru admiterea in magistratura eu fiind agent de politie cu vechime in profesie de 13 ani, toti ca organ de cercetare penala al politiei judiciare( fost sef post, in prezent agent criminalitate judiciara la sectie rurala de politie) si absolvent al Fac. de drept Spiru Haret in 2008 la f.r.Multumesc anticipat!

  Comentariu de dan — 03/06/2013 @ 11:21 AM | Răspunde

  • numai ofiterii, nu si agentii, de politie judiciara au voie.

   Comentariu de Cristi D — 03/06/2013 @ 2:10 PM | Răspunde

   • Multumesc pentru promptitudine.Aveam o banuiala dar un absolvent al INM mi-a spus ca se poate.O ultima intrebare: aceeasi piedica as avea-o si pentru INM?

    Comentariu de dan — 03/06/2013 @ 2:36 PM | Răspunde

   • Dar in situatia in care, o parte din perioada de 5 ani am fost agent de politie avand calitatea de organ de cercetare penala al politiei judiciare, iar restul ofiter de politie cu aceeasi calitate? Daca la momentul inscrierii pentru concursul de admitere sunt ofiter de politie cu aviz de politie judiciara, se tine cont de vechimea ca agent la calculul perioadei de 5 ani?

    Comentariu de Roxana B — 11/12/2013 @ 3:21 PM | Răspunde

 34. Am onoarea domnule judecator. ce se aude de noi auditorii 2013-procurori. din cate am observat avem locuri mai mult pe la tara. azi e o zi decisiva privind validarile

  Comentariu de un auditor — 04/06/2013 @ 9:09 AM | Răspunde

 35. scuzati. credeam ca poate ne dati dvoastra o veste mai buna. in momentul de fata avem mai putine locuri decat absolventi. nu am inteles de ce in ultimele luni s au aprobat transferuri incepand cu lunile jumatatea lunii iulie sau agust. astfel, au blocat si locul de unde se pleaca si locul unde se transfera. sper sa faceti plen in care sa aprobati si transferurile de la pro la jude. avem un usor sentiment de frustrare, noi avem 100 de locuri, iar colegii juzi vreo 180, din care 30 in buc (iar la proc doar 6 in buc). va multumesc frumos pt raspunsuri

  Comentariu de un auditor — 04/06/2013 @ 9:27 AM | Răspunde

 36. Domnule judecător, dacă printr-o O.G. se eludează autoritatea de lucru judecat prev. de Codul de proced. civilă., se poate ridica o exceptie de neconstitutionalitate a dispoziţiilor din Ordonanţă contrare Codului de proc.civ, întemeiată pe art. 1 alin. 5 din Constituţie?Este admisibilă o astfel de excepţie, şi dacă da pe care articol din Constituţie, având în vedere că Parlamentul asigură unificarea şi coordonarea legislaţiei?

  Comentariu de Camelia Şandor — 04/06/2013 @ 12:18 PM | Răspunde

 37. Buna ziua domnule judecator, am si eu o intrebare: pot sa intru la INM daca am tatuaje? Eu am trei tatuaje dintre care unul este pe spate, unul pe sold (deci ambele sunt usor de acoperit cu haine) si unul pe mana stanga (o fundita) aproape de incheietura (acesta cred ca mi-ar putea face probleme). Va multumesc anticipat.

  Comentariu de Ungureanu Floriana — 05/06/2013 @ 11:08 AM | Răspunde

 38. Stimate domnule Danilet,
  imi cer scuze pentru deranj, as vrea sa va intreb daca pentru a deveni consilier definitiv este obligatorie inscrierea in Uniunea Consilierilor Juridici si sa ai, in perioada de doi ani de stagiatura, un consilier indrumator. De asemenea, pentru admiterea in magistratura cu 5 ani vechime, as dori sa va intreb daca este obligatorie aceasta inscriere in Uniunea Consilierilor, definitivatul in cadrul Uniunii sau este indeajuns sa ai angajarea in cadrul unei societati, pe cartea de munca, 8 ore/zi, timp de cinci ani, ca si consilier juridic? Va multumesc frumos pentru timpul acordat si va rog sa imi raspundeti, daca timpul va permite. Va doresc o zi buna. Cu respect, A. P

  Comentariu de Alina Pop — 05/06/2013 @ 1:26 PM | Răspunde

 39. Domnule judecator, in legatura cu examenul de admitere la INM din data de 25 august anul 2013, avand in vedere faptul ca s-a hotarat sa fie o combinatie intre vechiul C.P.C. si N.C.P.C., credeti ca fac o greseala daca invat doar dupa noul cod? Eu unul nu inteleg decizia de a combina cele doua si mi se pare o alegere deloc inspirata sau gandita. Precizez ca am mai dat la INM de 3 ori , si m-am incadrat de doua ori cu 70, respectiv 78 puncte ultima oara, DAR anul trecut am tocit la civil , nu prea am inteles combinatia dintre V.C.C, si N.C.C. si cred ca e o mare greseala aceasta alegere acum si la procedura civila. Sunt hotarat sa invat doar dupa N.C.P.C. ..care chiar imi place si ma bucur ca se adapteaza si la noi legislatia si nnu inteleg de ce au trebuit sa treaca atatia ani cand de fapt , la civil , s-a tradus in mare parte codul civil francez care a fost in vigoare pana in 2004, pe urma l-au schimbat.:)

  Comentariu de Stefan — 05/06/2013 @ 1:46 PM | Răspunde

 40. Cam cand credeti ca va fi posibila accesarea dosarelor online?

  Comentariu de Stefan — 07/06/2013 @ 12:02 AM | Răspunde

 41. Domnule judecător, vor fi aceleaşi subiecte
  pentru admitere INM şi pentru admitere magistratura?

  Comentariu de mira — 07/06/2013 @ 10:29 AM | Răspunde

 42. in legatura cu presiunile dela antene pe magistrati, cred ca trebuie avuta in vedere si atitudinea domnului mateut si cgiar propusa excluderea de la INM. stiu ca a mai fost o astfel de propunere, mai ales ca plictisea lumea la predari. de asemenea, ar trebui facut ceva in sensul in care si magistratii sa fie aparati. nu este corect, una doua avocatii apar la TV si matura pe jos cu magistratii, spun tampenii si nu exista nicio reactie

  Comentariu de marius — 07/06/2013 @ 2:41 PM | Răspunde

 43. as vrea sa intreb ce se intampla in cazul in care fata de o persoana se dispune neinceperea urmaririi penale si este aplicata o amenda cu caracter administrativ, mai poate aceea persoana sa indeplineasca conditia privind buna reputatie, ce ar fi de facut in acest caz?

  Comentariu de savu alina — 07/06/2013 @ 11:40 PM | Răspunde

  • E in regula. Depinde si cat de multa `publicitate` s-a facut acelei cause si ce tip de infractiune a fost.

   Comentariu de Cristi D — 08/06/2013 @ 10:42 AM | Răspunde

 44. Domnule judecator, in ceea ce priveste intrarea in vigoare a noului cod penal si de proced. pen.daca vor intra la anul in februarie in vigoare pt admitere inm 2014 sunt tare nedumerita cum sa invat dupa vechile coduri sau dupa cele noi v-as ramane recunoscatoare daca ati putea sa-mi dati un sfat in acest sens

  Comentariu de focamaghita — 08/06/2013 @ 9:04 AM | Răspunde

  • In principiu diferentele nu sunt mari. Eu nu pot da asigurari ca vor intra in vigoare aceste coduri.

   Comentariu de Cristi D — 08/06/2013 @ 10:44 AM | Răspunde

 45. […] precedent si avand la baza discutiile din ultimii doi ani de pe blogul personal (arhiva discutii, discutii noi) si de pe pagina de facebook AdmitereINM2013 am alcatuit un nou indrumar, intitulat `GHID […]

  Pingback de Ghid de admitere la INM si in magistratura 2013 | CRISTI DANILEŢ - judecător — 11/06/2013 @ 7:06 PM | Răspunde

 46. Buna ziua. Pentru ca sunteti atat de amabil sa raspundeti la intrebarile noastre, va voi adresa si eu una – pentru admiterea directa in magistratura se va considera indeplinita conditia celor 5 ani de vechime daca pot documenta minim 5 ani de definitivat pe functie de consilier juridic si 4 ani si jumatate ca definitiv in profesia de avocat – in aceasta secventa temporala? – Pun aceasta intrebare stiind ca UNBR are o practica ciudata care, aplicata la nivel de barou, ma face sa nu pot pleda in fata ICCJ ca avocat (definitiv in profesia de avocat de mai putin de 5 ani), desi anterior mi se recunoscuse acest drept – in calitatea mea de consilier; premisa care da ciudatenia este ca eu am fost admisa in profesia de avocat direct definitiv, tocmai pe baza unei documentari precise a celor minim 5 ani anteriori de definitivat in alta profesie juridica.
  INM cum aplica aceasta conditie?

  Multumesc anticipat,
  Monica

  Comentariu de Monica Moise — 12/06/2013 @ 11:37 AM | Răspunde

  • 5 ani in specialitate sa ii aveti intr-una sau mai multe functii, cumulat, din cele prev la art 33 din Legea 303/2004.

   Comentariu de Cristi D — 13/06/2013 @ 11:56 AM | Răspunde

 47. buna ziua domnule judecator,aveti idee de ce SNG-ul cere ca materia procedura civila sa fie toata in conformitate dupa Noul Cod ? http://www.grefieri.ro/.%5CDocs%5C20130612Anexa%201%20hot%20CSM%20nr%20537.pdf
  de ce nu s-a armonizat materia cu cea de la INM / barou ? Va multumesc

  Comentariu de Valeria — 12/06/2013 @ 2:33 PM | Răspunde

 48. Buna ziua domnule judecator.In primul rand as dori sa va multumesc pt aparatia ghidului de admitere in INM 2013,care ,sunt sigur ca o sa ne fie de un real folos cel putin la fel de mult ca cel de anul trecut.
  In al doilea rand as vrea sa va adresez o intrebare,la care v-as ruga sa imi raspundeti in masura in care puteti:
  In urma cu 7 ani am fost condamnat la amenda penala pt.infract.prevaz.la art.180 cod penal(lovire),alaturi de inca 2 persoane…Binenteles ca in prezent sunt reabilitat de drept.Tin sa mentionez ca nu am fost vinovat cu absolut nimic,dar nu e cazul sa dezvoltam asta acum…
  Sunt absolvent al facultatiilor de istorie si de drept iar in prezent lucrez ca si consiler juridic(am reusit sa ma angajez in urma cu 6 luni).
  De un an jumatate ma pregatesc pt admiterea la INM, destul de intensiv (cel putin in ultimele 10 luni).
  As vrea sa stiu ,in ce masura imi va afecta amenda penala buna reputatie,in cazul in care o sa ajung pana in acea faza de concurs?
  Sincer,m-am inscris la facultatea de drept doar cu gandul de a ajunge intr-o zi magistrat,iar in ultimii ani am incercat sa dau totul pt pregatirea in vederea sustinerii exam.la INM.
  Este foarte important pt mine raspunsul d-voastra.Va multumesc.

  Comentariu de silvius — 12/06/2013 @ 3:07 PM | Răspunde

  • Va doresc sa ajungeti magistrate, cum va doriti! Succes mult!!

   Comentariu de Cristi D — 13/06/2013 @ 11:57 AM | Răspunde

 49. domnul meu, revin cu problema bunei reputatii si va spun ca este vorba de un Nup cu 18 ind 1 pentru infractiunea de favorizare a infractorului dar in legatura cu fapte de coruptie. bineintels aceasta este starea de fapt retinuta de dna dar in realitate nu este adevarat, daca dupa parcurgerea cailor de atac specifice conform art 278, solutia ramane aceeasi se mai poate pune problema sa sustin examenul de admitere in magistratura?

  Comentariu de savu alina — 12/06/2013 @ 5:12 PM | Răspunde

  • Bineinteles ca fapta exista, chiar daca dvs inca o negati. Personal, cred ca veti avea probleme. Depinde insa si de alti factori.

   Comentariu de Cristi D — 13/06/2013 @ 11:59 AM | Răspunde

   • buna ziua , poate face cineva un rezumat al discutiei live sustinuta in data de 12 iunie 2013 cu privire la tehnicile de invatare pt admiterea INM?

    Comentariu de alina — 14/06/2013 @ 10:34 AM | Răspunde

 50. Buna ziua, domnule judecător.
  Cei doi ani de stagiu in avocatură se iau în considerare alături de trei ani ca avocat definitiv pentru înscrierea la examenul de admitere in magistratură?
  Sau cei 5 ani se calculează de la data definitivării în profesie?
  Vă mulțumesc.

  Comentariu de Cristina — 13/06/2013 @ 4:01 PM | Răspunde

 51. scuze pentru insistente, dar despre ce factori este vorba legat de buna reputatie, conform d lui udroiu, fapta care nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, nu este infractiune, lipsa unul din elementele constitutive ale acesteia, respectiv pericolul social, care exista dar nu este cel avut in vedere de legiuitor. de altfel, fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni este tratata in cursurile de drept penal la capitolul cauze care inlatura caracterul penal al faptei, or daca aceasta este acceptiunea in doctrina de ce sa mai consideram ca fapta exista?

  Comentariu de savu alina — 13/06/2013 @ 10:59 PM | Răspunde

  • Una este fapta, alta este infractiunea. Daca ati comis un ilicit si ati fost achitat/SUP pe alta litera decat 10 lit. a Cpp, inseamna ca fapta exista. Daca aceasta nu e penala, poate fi civila, administrative, disciplinara. Revedeti urgent penal general si procedura penala p.gen.

   Comentariu de Cristi D — 14/06/2013 @ 11:59 AM | Răspunde

 52. ok, fapta exista dar infractiunea nu, in aceste conditii banuiesc ca eu nu indeplinesc termenii bunei reputatii pentru admiterea in magistratura. singurele sanse raman plangerile impotriva solutiilor si la final in instanta? ce credeti sa ma inscriu totusi la examenul din august? va multumesc pentru atentia acordata si pentru operativtatea raspunsurilor. cu deosebita consideratie.

  Comentariu de savu alina — 15/06/2013 @ 7:32 AM | Răspunde

  • Evident, eu nu va pot da o solutie. Poate ca va trebui sa ajungeti in fata Plenului sa solutioneze problema dvs. Astfel ca nu ma pot antepronunta. Cel mai bine e sa va faceti o introspectie sincera.

   Comentariu de Cristi D — 15/06/2013 @ 9:51 AM | Răspunde

 53. Am fost concediat nelegal in 2011 de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (in cadrul unei concedieri colective). Am facut contestatie, insa desi toate probele sunt in favoarea mea, am pierdut procesul si la fond si la recurs, pronuntarile fiind de tip stalinist, ocolind evidentele si chiar aducand ca proba un inscris „fabricat” evident. Ce pot face in acest caz, nu ma incadrez se pare in situatiile prevazute de lege pentru a cere revizuire sau contestatie in anulare?
  http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000436563&id_inst=2

  Comentariu de Mircea Iancu — 15/06/2013 @ 5:16 PM | Răspunde

  • Eu nu pot oferi consultanta juridica. Pentru aceasta exista avocati.

   Comentariu de Cristi D — 18/06/2013 @ 8:09 AM | Răspunde

   • Corect! Intrebarea nu a fost formulata bine caci de fapt eu nu doresc consultanta juridica ci raspunsul la o problema de principiu de drept. Reformulez: daca intr-un proces reclamantul dovedeste ca un lucru este alb iar judecatorul comandat politic impreuna cu partea intimata afirma ca acesta este negru, in afara de apelarea CEDO, mai exista vreo posibilitate legala de a obtine dreptatea?

    Comentariu de Mircea Iancu — 18/06/2013 @ 3:20 PM | Răspunde

    • Daca doriti sa jucati alba-neagra sau sa injurati judecatorii, nu ati postat pe blogul potrivit. La revedere!

     Comentariu de Cristi D — 19/06/2013 @ 12:54 PM | Răspunde

     • Nu ma joc de-a alba neagra. Sunt un admirator al dumneavoastra si multa vreme v-am urmarit postarile de pe Facebook ( acum nu m-ai am cont ). In calitate de magistrat integru dupa cum se vorbeste, am vrut sa va cer o parere doar, legata de un caz de coruptie. Daca ati cunoaste ce au facut judecatorii care mi-au respins contestatia, m-ati indreptati nu sa-i injur, ci sa-i impusc direct. Probabil ca nu acesta e blogul indicat pentru asa ceva, insa nu am stiut sa va contactez altfel.
      Oricum, daca acestia nu vor indrepta faradelegile comise, voi face publice toate detaliile, atat la televiziune cat si pe Internet.
      In site-ul personal apare si numele dumneavoastra: http://all-about-life.ucoz.ro/index/clasa_politica/0-217 , http://all-about-life.ucoz.ro/index/justitie/0-27

      Comentariu de Mircea Iancu — 21/06/2013 @ 4:28 PM | Răspunde

      • Faceti ce trebuie, dar legal. A solicita unui judecator parerea despre alegatiile privind actiunile juridice ale altor magistrati, este nelegal.

       Comentariu de Cristi D — 23/06/2013 @ 6:58 PM | Răspunde

 54. Buna seara.Am si eu o problema legata de numirea intr-o functie publica.Am terminat Colegiul economic la Universitatea din Craiova in anul 1996 specializarea Contabilitate si gestiune financiara.Din anul 1998 lucrez ca si contabil in baza acestor studii superioare de scurta durata(3 ani).In anul 2007 am intrat ca si stagiar in Corpul Exp.Contabili iar dupa expirarea stagiului de 3 ani ,in 2010 ,am devenit expert contabil pe aceleasi studii.
  In anul 2010 m-am inscris in anul 2 la Facultatea Spiru Haret specializarea contabilitate si inf.de gestiune (mi s-a echivalat anul 1 de la colegiu iar in anii 2 si 3 am dat doar diferente).In 2011 am luat si licenta .Intrebarea este :vechimea in specialitatea studiilor care este.Se face o cumulare tinand cont ca am aceeasi specializare si urmeaza sa ocup aceeasi functie de contabil ca si pana acum ?Multumesc .Va rog frumos , un raspuns urgent.

  Comentariu de gabi — 16/06/2013 @ 9:24 PM | Răspunde

  • Nu inteleg ce ma intrebati. Eu ma ocup de drept. Are legatura contabilitatea cu dreptul, vreti sa dati concurs in magistrtura? Eu sper ca nu.

   Comentariu de Cristi D — 18/06/2013 @ 8:24 AM | Răspunde

   • buna ziua .varsta este un impediment pt examenul la inm?am 43 de ani.multumesc.

    Comentariu de ciobanu petrica — 19/06/2013 @ 2:01 PM | Răspunde

 55. Buna ziua, dnul judecator, am si eu o intrebare referitoare la buna reputatie, in anul 2003, am avut o condamnare pentru furt de 1 an, mentionez ca sunt reabilitata de drept, as vrea sa ma inscriu la examenul de la S.N.G pentru grefieri, credeti ca in momentul in care o sa ceara date din evidenta operativa a organelor judiciare o sa mai apara aceasta condamnare si daca apare credeti ca pot fi respinsa din cauza acestei condamnari ?
  Va multumesc pentru timpul acordat.

  Comentariu de ramona — 20/06/2013 @ 12:34 PM | Răspunde

  • Daca sunteti reabilitata, nu aveti problem cu conditia lipsei antecedentelor penale, dar puteti avea in ce priveste buna reputatie. Daca presa nu a scris despre aceasta, atunci e bine.

   Comentariu de Cristi D — 20/06/2013 @ 11:11 PM | Răspunde

 56. Nu, presa nu a scris nimic, am citit in hotărârea nr. 381/2011 a CSM criteriile de stabilire a conditiei de buna reputatie, si va rog frumos sa imi spuneti daca am inteles bine ca datele din evidenta operativa se cer pe ultimii 3 ani?
  As putea face ceva pentru a dovedi sau a indrepta buna reputatie?
  Va multumesc frumos pentru raspuns si pentru timpul acordat!

  Comentariu de ramona — 21/06/2013 @ 12:11 PM | Răspunde

  • Nu exista limita in timp, va fi acolo si condamnarea reabilitata.
   Daca nu s-a facut tam-tam cu privire la dvs si daca nu e o infractiune grava sau in leg cu justitia/coruptia, nu veti avea probleme.

   Comentariu de Cristi D — 21/06/2013 @ 1:13 PM | Răspunde

 57. .Buna ziua Domnule Judecator, prin raportul CsM din 04.06.2013 s-a aprobat desfiintarea unor instante si parchete, tinand cont de acest raport va rog sa-mi spuneti ce se va intampla cu personalul auxiliar de specialitate din cadrul acestor instante / parchete, Eu sunt absolventa a SNG, promotia si lucrez ca grefier la o , unitate de Parchet din jud Valcea, unitate ce urmeaza a se desfiinta.Va rog frumos sa-mi spuneti, in conditiile in care domiciliez in Craiova, am vreo sansa sa fiu redistribuita la una diintre unitatile de parchet din circumscriptia CA Craiova, mai apropiata de localitatea de domiciliu, ori voi fi redristribuita intr-una din localitatile din tara unde este nevoie de personal?
  Va multumec frumos pentru timpul acordat!
  Cu respect Ramona V.

  Comentariu de Ramona V — 21/06/2013 @ 12:52 PM | Răspunde

  • In legea de desfiintare a instantelor se va arata unde se duce personalul. Evident, o sa va puteti transfera acolo unde vor fi redistribuite posturile desfiintate sau unde vor fi locuri vacante.

   Comentariu de Cristi D — 21/06/2013 @ 1:10 PM | Răspunde

   • Condoleante!

    acest lucru este valabil si pentru magistrati sau doar pentru personalul auxiliar? mai exact, magistratii pot alege si alte locuri vacante din tara sau sunt obligati sa mearga acolo unde se va duce competenta teritoriala? multumesc mult.

    Comentariu de miogar — 26/06/2013 @ 4:28 PM | Răspunde

    • Magistraţii si personalul auxiliar se vor duce acolo unde legea de desfiinţare a unor instante va spune.

     Comentariu de Cristi D — 26/06/2013 @ 10:58 PM | Răspunde

     • Buna ziua,
      stiti cumva cam cand va deveni efectiva aceasta masura a desfiintarii?
      raportul a fost trimis la minister pentru initierea proiectului de lege?
      mai exista vreo sansa sa se salveze ceva instante si parchete?

      multumec, o zi buna

      Comentariu de miogar — 02/07/2013 @ 2:48 PM | Răspunde

      • Nu stim cand va fi, daca va fi promovata legea in parlament.

       Comentariu de Cristi D — 02/07/2013 @ 4:56 PM | Răspunde

       • Buna dimineata,
        În legătură cu interdicţia aceea de 3 ani pentru magistraţii admişi în magistratură, există vreo şansă de modificare a acestei durate, evident în sensul scăderii sau, de ce nu, chiar eliminării? Mă gândesc că, la momentul actual, când locurile vacante nu prea mai există, poate nu mai este o tragedie aşa de mare dacă pleci….
        Mulţumesc, o zi minunată.

        Comentariu de miogar — 05/07/2013 @ 8:11 AM | Răspunde

       • Bună ziua,
        Când o să aveţi date despre aceste desfiinţări, ne spuneţi, vă rugăm, şi nouă celor aflaţi în această situaţie?
        Mulţumim anticipat.

        Comentariu de miogar — 24/07/2013 @ 12:40 PM | Răspunde

 58. Multumesc pentru raspuns. Va doresc numai bine!

  Comentariu de Ramona V — 21/06/2013 @ 2:29 PM | Răspunde

 59. D-LE JUDECATOR,SUNT UN POSIBIL CANDIDAT INM ANUL ACESTA,NU INTIMPLATOR MA AFLU IN FRANTA;O INTREBARE :M-AS PUTEA INSCRIE PRIN INTERMEDIUL CONSULATULUI ROMAN LA EX AVIND IN VEDERE DIST SI COSTURILE UNEI DEPLASARI IN ROMANIA PT ACEST FAPT?

  Comentariu de alexandru — 21/06/2013 @ 2:49 PM | Răspunde

  • Doar prin cineva caruia sa ii dati procura de la consulat in acest scop.

   Comentariu de Cristi D — 23/06/2013 @ 6:52 PM | Răspunde

 60. Buna ziua domnule Judecator, va rog sa-mi spuneti daca perioada de 6 luni in care am fost cursant SNG (oct 2008-aprilie 2009) cu studii superioare juridice, se ia in calcul la vechimea necesara pentru admitrea INM, avand in vedere ca pe certificatul de absolvire este metioant faptul ca cele 6 luni constituie vechime in munca si in specialitate juridica?
  Inca o intrebare mai am, perioada concediului prenatal -posnatal si cea de crestere si ingrijire copil pana la varsta de un an constituie vechime in specialitate juridica tinand seama ca lucrez efectiv ca grefier cu studii juridice din aprilie 2009?
  Va adresez aceste intrebari deoarece in prezent invat pentru examenul de admitere in magistratura din august anul acesta.
  Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
  Numai bine!

  Comentariu de Ramona V — 21/06/2013 @ 3:05 PM | Răspunde

  • Nu, cele 6 luni nu intra in calcul, pt ca nu sunt prevazute in art. 33 din Legea 303/2004. Concediul natal si de crestere copil da. Dar, sincer, nu vi se pare nimic ciudat ca din cei 5 ani necesari sa nu lucrati efectiv 2 ani si 6 luni si sa aveti pretentia ca puteti fi magistrat? Intreb si eu…

   Comentariu de Cristi D — 23/06/2013 @ 6:54 PM | Răspunde

 61. Buna seara……..intrebarea este mai degraba pentru cei care se pregatesc sa dea admitere in magistratura……….Ce bibiografie folositi la partea de Obligatii (nu am gasit decat L.Pop si Vasilescu – Cluj) , precum si la procedura civila (exista pe piata tratat – Tabarca, doar pana la probe)…..multumesc

  Comentariu de ionela — 21/06/2013 @ 7:23 PM | Răspunde

 62. Buna seara. Se prevede anul acesta vreo modificare a legii 303/2004. Ma intereseaza interdiectia de trei ani pentru cei intrati cu vechime de 5 ani.Multumesc.
  Unde pot gasi proiectu de modificare ala acestei legi.

  Comentariu de Roxana — 22/06/2013 @ 7:19 PM | Răspunde

  • Sunt mai multe proiecte, in diverse faze. Interesati-va la ministerul justitiei. au ma fist propuneri de eliminare a interdictiei de trei ani, toate au fost respinse.

   Comentariu de Cristi D — 23/06/2013 @ 7:01 PM | Răspunde

 63. Buna ziua! intentionez sa particip la examenul de admitere in magistratura din luna august 2013 si am o nelamurire legata de faptul ca voi indeplini conditia privind cei 5 ani vechime in specialitate la data de 1 august 2013, in conditiile in care din 5 aprilie 2013 am suspendate raporturile de munca pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an, si la acest moment nu stiu daca cele 5 luni in care am suspendate raporturile de munca intra in calculul celor 5 ani vechime. va multumesc!

  Comentariu de elena — 22/06/2013 @ 7:33 PM | Răspunde

 64. Multumesc dle Judecator pentru raspuns.

  Comentariu de Ramona V — 24/06/2013 @ 5:13 PM | Răspunde

 65. Domnule judecator, este posibil ca in luna ianuarie 2014 sa se organizeze concurs de admitere in magistratura? Multumesc

  Comentariu de simona pop — 25/06/2013 @ 2:07 PM | Răspunde

 66. FOARTE IMPORTANT PENTRU ISTORIA ROMANIEI
  Caracterul de lovitura de stat guvernamentala si parlamentara chiar daca in cele din urma nefinalizata si deci esuata la referendumul de anul trecut este dovedita ba chiar statuata legal ca atare prin anularea OUG nr 38/2012 caci:

  Legea nr. 183/2013 privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 369, din 20 iunie 2013 si a intrat in vigoare la 3 zile de la publicare.

  Vezi si

  http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_29773/Hotararile-Parlamentului-vor-putea-fi-contestate-in-continuare-la-Curtea-Constitutionala.html#axzz2XI73MUHp

  Asadar asta inseamna ca desi nu are efect pentru trecut caci nu poate repune lucrurile in situatia de fapt si de drept in care se aflau pana cand aceasta ordonanta si-a produs efectul de act declansator juridic al tentativei de lovitura de stat,din iulie 2012, cel putin pentru viitor inseamna ca reglementarile introduse in iulie 2012 de OUG nr. 38/2012 nu se vor mai putea aplica, iar CCR se va putea pronunta, in continuare, asupra hotararilor Parlamentului.

  Practic cu aceasta decizie actualul parlament recunoaste tacit, implicit existenta tentativei de lovitura de stat.

  Comentariu de ion adrian — 26/06/2013 @ 6:36 AM | Răspunde

 67. In legislatia noastra (codul de procedura civila, de exemplu), nu apare nicaieri sintagma „eroare de judecata”, ca un motiv sau o cale de a contesta o hotarare in justitie. Cel putin, eu am cautat folosind Internetul si nu am gasit decat trimiteri la CEDO legate de acest subiect. Exista vreo ratiune a acestui fapt? Asa se intampla si in celelalte state europene?

  Comentariu de Mircea Iancu — 26/06/2013 @ 8:09 AM | Răspunde

  • Ce inseamna `eroare de judecata` in viziunea dvs?

   Comentariu de Cristi D — 26/06/2013 @ 2:48 PM | Răspunde

   • In viziunea mea aceasta inseamna de fapt pronuntarea unei sentinte care sfideaza legea si logica, motivata de obicei prin prezentarea trunchiata sau denaturata a probelor si sustinerilor partilor. Acest lucru se poate intampla atunci cand se exercita presiuni asupra magistratilor de catre una din parti sau in caz de mituire. Practic, n-ar trebui sa o numesc eroare, insa, ca sa mergi mai departe intr-o astfel de situatie, nu poti sa vorbesti despre coruptie, neavand dovezi, si atunci cauti tot felul de greseli, slabiciuni legislative, chichitze, etc.

    Comentariu de Mircea Iancu — 26/06/2013 @ 9:49 PM | Răspunde

    • Bine ca nu se fac codurile dupa ‘viziuni’ ca ale dvs. Doar din prima fraza se vede: 1. Sunteţi un justiţiabil nemultumit. 2. Nu stiti drept dar credeti ca stiti. 3. Aveti grave carente de logica.

     Comentariu de Cristi D — 26/06/2013 @ 10:56 PM | Răspunde

     • 1.Adevarat; 2.Nu cred ca stiu drept, si nici nu mi-ar place sa ma ocup cu asa ceva; doar de nevoie am citit multe articole in ultimile saptamani. 3.Nu sunt singurul din pacate…

      Comentariu de Mircea Iancu — 27/06/2013 @ 11:29 AM | Răspunde

 68. Buna ziua,
  o rugaminte am si eu la dvs. anul acesta doresc sa-mi depun dosarul pentru sustinerea examenului de admitere in INM insa adeverinta mea provizorie este valabila pana la data de 1 august 2013 atunci cand mi se va elibera , sper, diploma de licenta de la facultate. Voi avea probleme, gen respingerea dosarului dat fiind faptul ca verificarea acestora se face pana pe 8 august, iar pana atunci mie imi expira adeverinta, tinand cont ca intre 25 iunie-16 iulie cand se depun dosarele ea este inca valabila?

  Comentariu de daniella90 — 27/06/2013 @ 7:05 AM | Răspunde

  • Reluati intrebarea la portarea Start concurs. Poate sunt si altii interesati de raspuns.

   Comentariu de Cristi D — 27/06/2013 @ 7:47 AM | Răspunde

 69. Dle judecator Danilet,
  Pe alte fire cand am avut ce posta cat de cat in topic mi-ati raspuns si asa stiu ca ma cititi. Va rog sa ma scuzati daca postez aici unele doar informative sau sa spunem de opinie. per sa nu va deranjeze si poate chiar cate ceva sa va fie util.Evident ca nu astept sa va deranjati si sa raspundeti dupa cum stiu ca raspundeti intotdeauna daca raspunsul are sens . Numai bine si cu multumiri mai postez ceva:

  Ref la Decizia CCR de ieri:

  Cred ca solutia din punct de vedere constitutional este corecta chiar daca din punct de vedere moral si politic pentru tara noastra nu este o actiune corecta, iar in ceea ce priveste demiterea presedintelui si numai pentru aceasta o solutie de simetrie cu primul tur (ca nici demiterea nu are doua tururi) adica care decurge din prevederea alegerii cu jumate plus unul din electorii Romaniei nu este corecta dar probabil ca asta este o prevedere speciala constitutionala

  Adica in Romania referendumurile ar fi bine sa aiba asigurat un cvorum mai ridicat. Oricum referendumul nu este adjudecat fara ca cel putin un sfert din populatia cu drept de vot sa voteze DA (sau NU) adica ca si pana acum caci la un cvorum de 50% o majoritate de jumate este tocmai 25%

  Comentariu de ion adrian — 27/06/2013 @ 8:02 AM | Răspunde

  • As prefera sa traiesc intr-o tara in care lumea iese masiv la vot, intelegand importanta democratiei directe. Asa insa, si unii si ceilalti caura tot tipul de tertipuri sa e iasa jocurile.

   Comentariu de Cristi D — 27/06/2013 @ 8:25 AM | Răspunde

   • Cred ca am o greseala de exprimare asa ca repet:

    Cred ca solutia din punct de vedere constitutional este corecta, chiar daca din punct de vedere moral si politic pentru tara noastra nu este o actiune de dorit, iar in ceea ce priveste demiterea presedintelui si numai pentru aceasta, o solutie de simetrie cu primul tur (ca nici demiterea nu are doua tururi), adica care decurge din prevederea alegerii presedintelui cu jumate plus unul din electorii Romaniei, asa cum a fost si la referendumul pentru demitere de anul trecut, este singura corecta, dar probabil ca asta este o prevedere speciala constitutionalasi care evident implica un prezenta la vot cu vot valid pentru 50% plus 1 din electorat oriunde ar domicilia acesta.

    Cu scuze pentru exprimarea initiala nu tocmai fericita :)

    Comentariu de ion adrian — 27/06/2013 @ 8:40 PM | Răspunde

 70. Buna ziua.

  Doresc sa particip la un concurs de recrutate pentru Comisar Agentia pentru Protectia Mediului.Mentionez ca sunt absolvent cu diploma de licenta in anul 2010 iar in 2012 am terminat masterul aferent domeniului.Din martie 2011 sunt membru activ intr-o asociatie profesionala pe deseuri si am participat la activitati specifice. Una din conditii este ca sa am 2 ani vechime in specialitatea studiilor. O recomandare de la asociatie prin care se specificia ca sunt membru activ ar indemplinii conditia de vechime in specialitate sau neaparat trebuie contract de munca.Multumesc domnule.

  Comentariu de adi c — 27/06/2013 @ 6:22 PM | Răspunde

  • Functia de comisar mediu nu face parte din functiile la care se refera art 33 din Legea 303/2004.

   Comentariu de Cristi D — 27/06/2013 @ 9:43 PM | Răspunde

 71. Mentionez ca pe diploma de licenta scrie.Inginer in Ingineria si Protectia Mediului in Industrie iar la cursul de Master scrie Master in specializarea controlul si monitorizarea factorilor de mediu. Sunt membru membru activ al asociatiei pentru gestiunea deseurilor din Romania din 2011 luna martie ,si am recomandare in care se precizeaza perioada de timp martie 2011-prezent.Se poate considera vechime in specialitatea studiilor? Mentionez ca am mai participat si la un program Parteneriat pentru un Mediu Curat regiunea 7 Centru, Agentia Protectia Mediului Sibiu,guvernul Norvegiei in perioada 2009-2011 de la care am 2 diplome. Ce sanse considerati ca am ca sa mi se accepte dosarul pentru recrutare …
  aici gasiti datele despre concurs. http://www.publicjob.ro/posturi/comisar-sef-comisariatul-judetean-al-garzii-nationale-de-mediu-gorj/ .Va rog sa imi spuneti daca vechimea in specialitatea studiilor poate rezulta si din faptul ca sunt membru activ al AGDR MEDIAS. si programul acela de 2 ani Norvegian pentru romania.Am varsta de 25 de ani.

  Comentariu de adi c — 27/06/2013 @ 10:01 PM | Răspunde

  • Aveti sanse zero. Sa nu cititi legea noastra si sa vreti a deveni magistrat, mi se pare ca nu sunteti deloc potrivit.

   Comentariu de Cristi D — 28/06/2013 @ 10:52 AM | Răspunde

 72. Revin cu intrebarea referitoare la perioada de suspendare pentru maternitate. Este suficient sa depun deciziile de la barou de unde rezulta perioada in care am fost suspendata din profesia de avocat pentru motivul aratat sau este nevoie si de completarea declaratiei privind eventualele intreruperi in activitate? Termenul de intrerupere a activitatii are in vedere si alte aspecte in afara suspendarii?

  Pentru dovedirea perioadei in care am profesat ca si avocat sunt suficiente deciziile de la barou sau este necesara si o adeverinta ?
  Multumesc

  Comentariu de ionela — 28/06/2013 @ 8:42 AM | Răspunde

 73. Stimate judecator, referitor la prevederile art.33 din Legea 303/2004, considerati a fi indeplinite conditiile prevazute de lege privind participarea la concursul de admitere in magistratură, printr-o interpretare extensiva a textului de lege, ipoteza organelor de urmărire penală speciale (ofiterii anume desemnati de catre comandantii unitatilor militare corp aparte si similare)?

  Comentariu de crisg181 — 30/06/2013 @ 1:43 PM | Răspunde

  • Nu se interpreteaza un text de lege clar. Enumerarea este limitative.

   Comentariu de Cristi D — 01/07/2013 @ 4:48 PM | Răspunde

 74. Buna seara! Am inteles, dintr-un raspuns anterior de-al dvs., ca in ianuarie 2014 nu sunt sanse mari sa se mai organizeze concurs de admitere in magistratura. Avand in vedere ca locurile scoase la acest concurs sunt din ce in ce mai putine, care sunt sansele pe viitor ca acest concurs, totusi, sa mai fie mentinut?

  Comentariu de Seceleanu Constantin Gabriel — 01/07/2013 @ 6:13 PM | Răspunde

 75. buna ziua! imi puteti spune daca se preconizeaza organizarea unui concurs pentru magistrati asistenti anul acesta? multumesc!

  Comentariu de daria marinescu — 03/07/2013 @ 1:02 PM | Răspunde

 76. Buna ziua,
  Sunt ofiter de politie judiciara ,inca de la inceputuri…(01.01.2004), insa la sfarsitul anului 2008 (01.11.2008) mi _ am suspendat activitatea ca urmarea trimiterii sotului in misiune permanenta in strainatate pentru a_l insoti la post, fara a exista un ordin de revocare ca ofiter de politie judiciara.
  Ma afecteaza aceasta intrerupere la calcularea celor 5 ani?precizez ca sunt ofiter de politie din anul 2000.
  Multumesc.

  Comentariu de Maria T — 04/07/2013 @ 7:47 AM | Răspunde

  • Intreruperea va afecteaza vechimea, evident. Daca ati exercitat insa atributii de politie judiciara anterior legii dvs si apoi aveti numire ca politie judiciara si in total aveti 5 ani, e ok.

   Comentariu de Cristi D — 04/07/2013 @ 8:57 AM | Răspunde

   • Va multumesc pentru raspunsul prompt.

    Comentariu de Maria T. — 04/07/2013 @ 11:44 AM | Răspunde

 77. buna ziua, va rog respectuos sa imi spuneti daca pot sa concurez pentru un post de judecator dintre cele 70 scoase la concurs pentru cei cu minim 5 ani vechime , daca , am figurat intre anii 2006-2011, pentru mai bine de 5 ani, ca si jurist in cartea de munca la societatea pe care o administrez si al carei asociat unic sunt,fara a da vreun examen in profesia de jurist nici la incadrare ,nici ulterior.Am rugamintea sa-mi raspundeti pentru a putea opta , in functie de posibilitatea legala , intre a da examen la INM sau direct pe post.Va multumesc.Cu stima, Mircea.

  Comentariu de mircea — 04/07/2013 @ 3:30 PM | Răspunde

  • Da, puteti. Dar va dati seama ca sa ai o societate comerciala unde tu esti si patron, si administrator, si jurist, prea e cusuta cu ata alba. Dar, ma rog, daca incadrarea e legala si darile sunt platite catre stat…Oricum, nu imi imaginez ca ati avut nu stiu ce activitate ca jurist, dar imi imaginez cam cum ati fi ca judecator…

   Comentariu de Cristi D — 04/07/2013 @ 5:59 PM | Răspunde

 78. Buna seara,as dori sa stiu,daca un subofiter sau ofiter jandarm,se poate inscrie pentru a sustine un examen de admitere la INM.Multumesc!

  Comentariu de Dorin — 06/07/2013 @ 6:25 PM | Răspunde

 79. As dori sa știu cam in cât timp preconizati ca nu se va mai putea intra direct in magistratură cu vechime?

  Comentariu de Cami — 06/07/2013 @ 11:47 PM | Răspunde

 80. Cred ca desfiintarea examenului de intrare in magistratură cu vechime este incorecta.adica dacă o persoana este avocat 10-15 ani, pt a accede in magistratură va trebui sa treaca prin Inm 2 ani, iar vechimea in avocatura nu va mai fi luată in considerare ca vechime in magistratură dupa atatia ani de munca si experiența….. sa te întorci pe bancile școlii…..este cel puțin intrat.Bineinteles, efectul direct va fi faptul ca si legea avocaturii se va modifica astfel ca nici magistrații cu o vechimee mai mare se 5ani nu vor mai putea intra in avocatura decat trecând prin stagiatura, ceea ce mi se pare aberant.

  Comentariu de Cami — 06/07/2013 @ 11:59 PM | Răspunde

  • Un avocat bun cu 10-15 ani vechime nu are de ce sa isi dorească sa intre in magistratura. Decât pt pensia de serviciu, dar asta este deja afacere si nu iubire de dreptate.

   Comentariu de Cristi D — 07/07/2013 @ 9:08 AM | Răspunde

 81. La fel s-a intamplat si cu intrarea in avocatura respectiv in magistratura cu vechime de 10ani care se făcea fără examen.

  Comentariu de Cami — 07/07/2013 @ 12:04 AM | Răspunde

  • Cei mai slabi si piloni avocaţi au intrat prin acel sistem. A fost o eroare groaznică.

   Comentariu de Cristi D — 07/07/2013 @ 9:09 AM | Răspunde

 82. As dori sa stiu daca pe timpul celor doi ani de studii la INM,auditorii de justitie primesc vreo remuneratie.Multumesc!

  Comentariu de Dorin — 07/07/2013 @ 4:06 PM | Răspunde

 83. as dori sa stiu daca perioada lucrata ca jurist cu Administratie Publica se ia in calculul vechimiii pentru Admitere in magistratura. Va multumesc

  Comentariu de Marian — 08/07/2013 @ 9:52 AM | Răspunde

  • Vreti sa dati la magistratura si nu cititi Legea 303/2004…

   Comentariu de Cristi D — 09/07/2013 @ 1:07 PM | Răspunde

 84. buna ziua :)
  am o intrebare pt dumneavoastra…daca sunteti bun… chiar s-au epuizat posturile de procuror? am observat ca anul acesta sunt numai posturi de judecatori la cei cu vechime..
  ce se intampla daca nu sunt posturi suficiente de procuror pentru cei 100 de stagiari procurori care dau capacitatea anul acesta? am vazut statistica prezentata pe site-ul csm cu locurile libere….nu sunt decat 24 de posturi vacante la parchetele de pe langa judecatorii…..

  multumesc
  Ionut

  Comentariu de Ionut — 08/07/2013 @ 6:17 PM | Răspunde

 85. buna seara domnule judecator
  Sunt auditor de justitie.Grupa de procurori.Ma gandesc ca până la examenul de capacitate din anul 2014 locurile de procurori se vor diminua considerabil .Observ ca mai sunt persoane interesate de aceasta problema.Asta e trend-ul dupa cum observ.Eu personal sper ca in cazul in care vor fi locuri putine si dispuse in localități mai mici sa putem opta pentru posturi de judecator care vor fi mai numeroase.

  Comentariu de Mihai — 08/07/2013 @ 11:05 PM | Răspunde

 86. Buna ziua!
  As dori sa va intreb daca, in eventualitatea renuntarii la examenul de admitere in magistratura in anii urmatori, este posibil ca locurile la admitere in inm sa fie mai multe sau sa se organizeze mai mult de un examen pe an?
  De asemenea, as dori sa va intreb daca ,in cazul intrarii in vigoare a ncp si ncpp la 1 februarie 2014, este posibil ca tematica pentru admiterea la inm 2014 sa cuprinda institutii din noul, respectiv vechiul cod, sau se va merge exclusiv pe noile coduri?
  Va Multumesc!

  Comentariu de elena-cristina — 10/07/2013 @ 6:56 AM | Răspunde

 87. Domnule Danilet in cazul in care am absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Hamburg in 2010 unde trebuie sa ma adresez pentru a ocupa un post de procuror militar conform legii candidati la un post de magistrat militari nu trebuie sa urmeze cursurile INM ci sa detina doar grad de ofiter activ.

  Comentariu de Raoul — 12/07/2013 @ 1:21 AM | Răspunde

 88. Veau sa va multumesc pentru ca acordati timpul dumneavoastra celor care sunt interesati de domeniul juridic. Va sunt recunoscator si apreciez efortul dumneavoastra !

  Comentariu de vali b. — 12/07/2013 @ 7:33 PM | Răspunde

 89. Buna seara,
  Domnule Judecator cu respect va rog sa-mi permiteti a va adresa 2 intrebari (din partea unui profan in ale justitiei in numele a mai multor justitiabili nemultumiti/uimiti) in legatura cu litigii de munca:
  Pe fond, aceeasi instanta hotareste in cele 35 dosare (speta identica – drepturi salariale, pirita aceeasi entitate juridica/angajator, reclamant acelasi sindicat in numele a cite 5 salariati/membrii de sindicat in fiecare dosar) astfel : A) in 24 sentinta este favorabila reclamantului iar B) in 11 sentinta este favorabila piritei. In toate cele 35 se face recurs, iar instanta de control in cele 18 judecate (pina acum) prin deciziile date ne incurca si mai mult, astfel : 2 complete de judecata dau cistig de cauza (indiferent de sentinta pe fond) reclamantului in 5 cazuri, iar 6 complete de judecata dau cistig de cauza piritei (indiferent de sentinta de fond) in 13 cazuri (dosare). Avocatul nostru (in toate dosarele) vrea sa incerce (se documenteaza pina se termina in recurs toate dosarele) sa ajungem la CEDO,
  Intrebarile sunt:
  1. Cind s-a respectat legea si am avut dreptate si cind nu?
  2. Se mai poate face ceva in cazul deciziilor din apel defavorabile reclamantului (adica noua, salariatilor) in afara de actiunea la CEDO ?
  Va multumim si va asiguram de consideratia noastra.

  Comentariu de Leonidas — 12/07/2013 @ 10:52 PM | Răspunde

  • 1. Nu pot sa va spun. Cert e ca daca in doua dosare cu acelasi obiect care au la baza aceeasi stare de fapt si de drept, se dau doua hotarari opuse, cel putin una e gresita. Logica aristotelica ne invata asta.
   2. Hotararile irevocabile nu mai pot fi rasturnate decat prin cai extraordinare de atac, dar practica judiciara diferita nu este, din pacate, motiv pt aceasta.

   Comentariu de Cristi D — 31/07/2013 @ 6:10 PM | Răspunde

 90. Buna ziua domnule judecator! Am o nelamurire legata de dosarul de candidat la INM, as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta referitor la cateva aspecte…
  In cererea de inscriere la INM este prevazuta rubricatie referitoare la „Universitatea absolvita”, „Facultatea absolvita”, respectiv „Media anilor de studiu.”
  In contextul in care am absolvit Academia de Politie in 2010(promotie de 3 ani, fara licenta/diploma in drept) si anul acesta am absolvit Universitatea Mihail Kogalniceanu Iasi, fiind astfel licentiat in drept,as dori sa va intreb care din cele doua universitati/facultati trebuie mentionate in cererea de inscriere si care va fi media anilor de studiu?
  Precizez si ca am urmat cursurile Universitatii Mihail Kogalniceanu doar pentru un an de zile(anul 4), restul creditelor necesare absolvirii facultatii fiind echivalate cu cele din Academia de Politie.
  Va multumesc anticipat!

  Comentariu de Cosmin16 — 13/07/2013 @ 6:01 PM | Răspunde

 91. Buna ziua, domnule judecator. Va rog mult sa-mi raspundeti la o intrebare: exista o dispozitie legala / principiu care sa se opuna ca un absolvent de INM, care a profesat 2 ani ca procuror si ulterior a demisionat din magistratura cu restituirea sumelor potrivit legii, sa sustina un nou examen de admitere la INM? in ipoteza in care ar urma din nou cursurile INM, vechimea anterioara in magistratura se va lua in considerare dupa finalizarea formarii in cadrul INM pentru o eventuala promovare,spre exemplu? Multumesc anticipat, cu stima

  Comentariu de Daniel — 14/07/2013 @ 11:37 AM | Răspunde

 92. Buna ziua!Va rog sa imi spuneti daca masura mustrarii aplicata acum 9 ani, pentru infractiunea de santaj, infractiune comisa in minorat, fara mediatizare, articole in presa sau orice expunere publica de acest gen este in masura sa afecteze indeplinirea conditiei bunei reputatii. Sigur ca, fiind vorba despre infractiune comisa in minorat , aceasta nu apare inscrisa in certificatul de cazier judiciar, insa cu siguranta apare in evidenta operativa.
  Multumesc!

  Comentariu de Popa Claudia — 15/07/2013 @ 6:19 PM | Răspunde

  • Nu va pot raspunde la o speta atat de concreta. Eu cred ca am definit clar ce inseamna buna reputatie.

   Comentariu de Cristi D — 15/07/2013 @ 9:24 PM | Răspunde

 93. Buna seara! As dori sa va adresaz o intrebare, intrucat nu m-am lamurit citind regulamentele si legile corespunzatoare. Starea de fapt este urmatoarea: am accesat printr-un program national fonduri europene, astfel incat am fost nevoita sa deschid si o intreprindere individuala pe numele meu, cu obligatia de a tine deschisa aceasta intreprindere 5 ani; acum intrebarea mea este daca sunt (si care sunt) consecintele acestei actiuni in ipoteza in care, presupunand ca voi fi admisa la INM, existenta acelei intreprinderi se va suprapune cu cei 2 ani care trebuie urmati in cadrul INM. Va multumesc si imi cer scuze pt eventualul deranj. Cu respect, C.R.

  Comentariu de C.R. — 15/07/2013 @ 8:24 PM | Răspunde

  • Pe perioada INM nu aveti probleme. Citit Statutul auditorului de justitie.

   Comentariu de Cristi D — 15/07/2013 @ 9:26 PM | Răspunde

 94. Bună seara! Faţă de prevederile art. 27 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice – obligaţia pentru absolvenţii Şcolii Naţionale de Grefieri „de a rămâne în cadrul instituţiilor autorităţii judecătoreşti” 5 ani ( probabil de la absolvire ) şi obligaţia de a restitui indemnizaţia de cursant şi cheltuielile de şcolarizare dacă sunt eliberaţi din funcţie, din iniţiativa lor sau din motive care le sunt imputabile, înainte de expirarea perioadei de 5 ani – un absolvent de SNG care promovează ulterior examenul de admitere în magistratură ( prin INM sau direct pe post ) în 5 ani de la absolvire trebuie să restituie sumele menţionate mai sus?
  Se asigură cazarea cursanţilor admişi la SNG pe perioada formării iniţiale?
  Vă mulţumesc!

  Comentariu de A.C. — 16/07/2013 @ 1:45 AM | Răspunde

 95. Buna ziua!
  Domnule judecator am vazut Minuta Comisiei 2 din 4 iulie 2013 in care se arata ca se intentioneaza organizarea unui examen de promovare pt 190 locuri la tribunale si 120 locuri la parchetele de pe langa. Inteleg ca in urma concursului se va vacanta acelasi numar la judecatorii si parchetele de pe langa? Va multumesc.

  Comentariu de Adina — 16/07/2013 @ 4:46 PM | Răspunde

  • Ce fel de promovare ati vazut ca se propune?

   Comentariu de Cristi D — 16/07/2013 @ 9:10 PM | Răspunde

   • e punctul 5 de pe Minuta – concurs promovare pe loc in functii de executie a judecatorilor si procurorilor. Multumesc.

    Comentariu de Adina — 17/07/2013 @ 1:12 AM | Răspunde

    • Deci ‘pe loc’…

     Comentariu de Cristi D — 17/07/2013 @ 3:29 PM | Răspunde

     • Imi puteti raspunde la intrebare? Ca nu inteleg. De asta am intrebat. Va multumesc.

      Comentariu de Adina — 17/07/2013 @ 4:30 PM | Răspunde

      • Daca e promovare pe loc, inseamna ca nu pleaca nimeni, deci nu se vacanteaza nimic.

       Comentariu de Cristi D — 17/07/2013 @ 5:35 PM | Răspunde

  • din păcate pentru mine, era vorba de promovare pe loc……

   Comentariu de miogar — 17/07/2013 @ 9:13 AM | Răspunde

 96. Buna ziua, domnule judecator! Sunt student in anul 3 al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti si sunt destul de hotarat sa dau la INM. Problema este ca aseara, am primit o amenda contraventionala pentru tulburarea linistii publice, pur si simplu m-am aflat la locul nepotrivit, la timpul nepotrivit. Am refuzat semnarea procesului verbal, in primul rand pentru ca nu am facut nimic, pur si simplu mergeam spre taxi si in al 2-lea rand, nu am fost lasat sa citesc procesul verbal. Nu a existat niciun martor care sa ateste refuzul semnaturii mele. As dori sa stiu, imi va fi afectata buna reputatie la concursul de admitere, avand in vedere ca este a 2-a amenda din viata mea, prima fiind pentru ca am traversat pe rosu acum 2 ani? De asemenea, as dori sa stiu, cand voi primi procesul verbal, este mai bine sa platesc amenda, sau sa o contest (tot din punctul de vedere al bunei reputatii)? Va multumesc anticipat!

  Comentariu de Marius — 17/07/2013 @ 2:07 PM | Răspunde

  • O amenda abuziva se contesta. Altfel tr platita.
   Pt amenzi de genul asta, nu veti avea insa probleme la admitere.

   Comentariu de Cristi D — 17/07/2013 @ 3:27 PM | Răspunde

  • Pt asemenea amenzi nu sunt probleme la admitere.

   Comentariu de Cristi D — 17/07/2013 @ 3:30 PM | Răspunde

 97. Buna ziua! Pentru anul urmator cand sunt sanse sa se organizeze un examen la Magistratura? Se va da din codurile noi-Civil , Penal si proceduri?

  Comentariu de Albu — 19/07/2013 @ 9:17 AM | Răspunde

  • Nici nu a inceput cel de anul asta si ma intrebati de cel de anul viitor. Vom face o prognoza la sf.acestui an. Evident, se vor da legile in vigoare la data anuntarii concursului (PS Vedeti ca deja pe civil si procedura civila avem noi coduri).

   Comentariu de Cristi D — 19/07/2013 @ 11:52 AM | Răspunde

 98. Buna ziua! Stiu ca este devreme, totusi, trebuie sa gandim in perspectiva altfel, ce juristi am fi? Deci, puteti sa ne spuneti daca se va organiza ,candva , anul viitor si concurs de admitere in magistratura sau doar pt INM ? Multumesc ! Numai bine!

  Comentariu de Ramona — 20/07/2013 @ 4:20 PM | Răspunde

  • Dar nici mama Omida nu e ok sa imi cereti sa fiu…

   Comentariu de Cristi D — 21/07/2013 @ 8:15 AM | Răspunde

   • aveti un simt al umorului foarte fin … eu m-as fi gandit mai degraba la Vanga

    Comentariu de Ramona — 21/07/2013 @ 12:12 PM | Răspunde

    • am glumit/sau v-am raspuns pe acelasi ton, pe principiul „tonul face muzica” (alegerea va apartine) … pe de alta parte, cu tot respectul, raspunsul Dvoastra nu e tocmai profi … eu, intr-o pozitie similara, nu mi-as permite o asemenea replica nici macar pe blogul meu …

     precizez ca nu ma deranjeaza faptul ca nu ati raspuns la intrebare, ci felul in care ati ales sa raspundeti

     va doresc o zi luminata, cu pace si armonie! (urare preluata de la mediatori)

     Comentariu de Ramona — 21/07/2013 @ 12:38 PM | Răspunde

     • Puneti-va in locul meu: mi se pune de zeci de ori aceeasi intrebare. Profi e ca cei care au respect pt efortul si timpul meu sa vada raspunsurile anterioare. Oricum, de 5 ani de zile CSM stabileste in luna decembrie concursurile pe anul urmator dar de abia am lansat un concurs pe anul asta si deja tr sa fac predictii pe anul urmator…Nu prea e fair.
      Oricum, daca nimeni nu intra la acest concurs, vom anunta unul probabil chiar in iarna asta. Cum as putea sa va dau o informatie sigura pe un blog ersonal in functie de atatea variabile?! Si ca sa evit mistocareli ieftine ca ale dvs, chiar ma gandesc daca nu ar fi bine sa imi vad eu de treaba. Mai ales in concediu, cand ar trebui sa imi vad de ai mei, nu de unii moralisti anonimi dvs…

      Comentariu de Cristi D — 21/07/2013 @ 1:15 PM | Răspunde

      • Pt prima parte a raspunsului, va multumesc. Ati fi putut sa raspundeti asa de la inceput.
       In ce priveste al doilea alineat, ati reusit sa anulati gentiletea de la inceput. V-ati enervat… ok . Pacat …

       Comentariu de Ramona — 21/07/2013 @ 5:24 PM | Răspunde

       • Anonimii curajosi imi repugna cand imi fac morala despre ce si cum scriu pe blogul meu.

        Comentariu de Cristi D — 21/07/2013 @ 9:09 PM | Răspunde

 99. Buna ziua, daca se poate si s a centralizat ne puteti spune cati oameni s au inscris la examenul din august? Multumesc.

  Comentariu de Nino — 22/07/2013 @ 12:58 PM | Răspunde

 100. Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca se poate retrage dosarul de inscriere la INM, daca se poate recupera taxa dee inscriere, integral sau macar o parte, care sunt conditiile si pana cand s-ar putea face acest lucru si daca e nevoie un motiv intemeiat sau doar e suficienta o simpla cerere indiferent de motiv. Multumesc. Va doresc o zi frumoasa.

  Comentariu de Alina — 24/07/2013 @ 8:03 AM | Răspunde

  • Cerere. Dar ce-ar fi sa cititi regulamentul, inainte de a va juca de-a inscrierea?

   Comentariu de Cristi D — 24/07/2013 @ 6:15 PM | Răspunde

 101. Buna ziua! Domnule judecator am o intrebare, saptamana trecuta am fost sunat de o doamna de la CSM care se ocupa cu analizarea dosarelor de inscriere la examenul de admitere la INM, care mi-a spus ca de la dosar imi lipseste adeverinta provizorie si ca trebuie sa o trimit la un numar de fax pana la sfarsitul acestei saptamani, iar ulterior sa trimit prin posta adeverinta legalizata pe adresa CSM, i-am explicat ca am absolvit anul acesta facultatea de drept iar examenul de licenta a fost pe 15 iulie si ca am vorbit cu domna secretara de la facultate care mi-a spus ca eliberarea adeverintelor dureaza in jur de 2 saptamani. Totodata i-am spus doamnei ca eu am inteles ca pot sa depun adeverinta pana pe 7 august urmare a deciziei CSM, intrebarea mea ar fi….daca depun personal adeverinta la CSM saptamana urmatoare undeva pe 30-31 iulie este in regula sau termenul era pana la sfarsitul acestei saptamani?

  Comentariu de andrei — 24/07/2013 @ 8:37 PM | Răspunde

 102. Buna ziua! Domnule judecator pana la ce data trebuie sa depunem adeverintele provizorii? Eu stiu ca pana pe 8 august dar m-a sunat o doamna de la CSM ca trebuie depusa pana maine…

  Comentariu de andrei — 25/07/2013 @ 6:25 PM | Răspunde

  • ‘Eu stiu’ e acum argument? CSM a decis in iunie ca absolventii de anul asta pot depune adeverinta pana pe 7 august.

   Comentariu de Cristi D — 25/07/2013 @ 6:44 PM | Răspunde

  • 7 august absolventii de anul acesta.

   Comentariu de Cristi D — 25/07/2013 @ 6:45 PM | Răspunde

 103. Buna ziua, d-le judecator! Doresc sa va intreb daca exista posibilitatea ca un grefier promovat la o instanta superioara prin concurs se poate intoarce la instanta de unde a promovat si in ce temei? Am citit Legea 567/2004 si HCSM 181/2007, insa nu am gasit informatii in acest sens. Va multumesc!

  Comentariu de Maria D. — 31/07/2013 @ 8:00 AM | Răspunde

 104. Buna ziua,as avea si eu o intrebare:unde se va sustine concursul INM(25.08.2013),avand in vedere ca cei inscrisi sunt vreo 3800 de candidati,vor fi repartizati la diferite facultati?mutumesc anticipat!

  Comentariu de lorena — 31/07/2013 @ 11:53 AM | Răspunde

  • Univ Ro-Americana, Univ Titulescu, Univ Dim.Cantemir, Univ. Titu Maiorescu

   Comentariu de Cristi D — 31/07/2013 @ 5:49 PM | Răspunde

 105. Bună ziua, D-LE JUDECĂTOR unde trebuie să depun cererea de retragere a dosarului şi a taxei de înscriere la concursul SNG?la tribunalul unde m am înscris sau la serviciul administrativ al CSM, deoarece eu am ocupat între timp un post de grefier în urma unui concurs. Va mulţumesc!

  Comentariu de tania — 01/08/2013 @ 8:41 AM | Răspunde

 106. Buna ziua d-le judecator ! Doresc sa sustin examenul pt INM in 2014 si as dori sa va intreb daca dvs. credeti ca ma pot pregati cu sanse reale in acest interval si la fel de important cu ce sa incep. Mentionez ca sunt agent de politie cu peste 10 ani vechime- criminalitate judiciara, casatorit.
  Stiu ca e o intrebare simplista si sunt multi factori de luat in calcul cum ar fi capacitatea intelectuala a fiecaruia, timpul alocat si seriozitatea pregatirii, asa ca puteti sa nu raspundeti.Multumesc anticipat!

  Comentariu de dan — 01/08/2013 @ 2:16 PM | Răspunde

 107. Prompt ca intodeauna.Mai era partea ” cu ce sa incep ” …..:) ?

  Comentariu de dan — 01/08/2013 @ 2:58 PM | Răspunde

 108. Buna ziua!
  In opinia dv., subiectele ce vor fi date anul acesta pentru admiterea la INM si in magistratura vor fi identice? Chiar daca tematica este diferita?

  Comentariu de Eduard — 02/08/2013 @ 5:26 PM | Răspunde

  • Pai daca tematica e diferita, oare cum ar putea sa fie subiectele identice???

   Comentariu de Cristi D — 03/08/2013 @ 7:12 PM | Răspunde

 109. Buna seara!

  Am o nelamurire cu privire la art. 22 CPP si art. 1365 NCC, care se exclud. Conform art 22 CPP, hotararea instantei penale are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile in ceea ce priveste vinovatia, dar conform art. 1365 NCC, instanta civila NU este legata de hotararea instantei penale cu privire la vinovatia autorului faptei ilicite. Ce ar trebui sa intelegem?

  Comentariu de Ioana Popa — 02/08/2013 @ 8:14 PM | Răspunde

  • Nu imi dau seama de pregatirea dvs ca sa stiu daca sa detaliez:
   Penalul are prioritate in fata civilului. Asa e si normal.

   Comentariu de Cristi D — 02/08/2013 @ 8:24 PM | Răspunde

 110. As incerca eu un raspuns la ceea ce a intrebat doamna Ioana Popa (daca mi se permite).
  Din punctul meu de vedere cele doua articole nu se exclud, ci se completeaza.
  Trebuie retinut ca exista situatii cand instanta penala pronunta o solutie de achitare sau de incetare a procesului penal, dar lasa nesolutionata actiunea civila (conform art. 346 alin. 4 din Cpp, respectiv in cazul aplicarii art. 10 li. b, lit.f si j ori in caz de retragere a pangerii penale).
  In civil regula este ca se raspunde pentru culpa cea mai mica, in schimb in penal raspunderea este atrasa numai daca forma de vinovatie este cea avuta in vedere de textul incriminator (ex. numai cu intentie la unele infractiuni). Asadar este foarte posibil ca aceeasi fapta sa nu constituie infractiune, dar sa atraga raspunderea civila delictuala.
  De asemenea exista situati in care desi instanta penala s-a pronuntat atat pe latura penala cat si pe latura civila, dar ulterior se descopera ca actiunea civila nu a fost solutionata coresunzator (art. 20 alin. 2 si 3 din Cpp). In conditiile in care procesul penal a luat sfarsit, asadar nu mai poate fi investita instanta penala cu aceste chestiuni, solutia gasita de legiuitor pentru aceste cazuri speciale consta in aceea ca actiunea civila se va solutiona direct de carte instanta civila (care, asa cum spun dispozitiile art. 1365 Ncc „nu este legata de dispozitiile legii penale si nici de hotararea de achitare sau de incetare a procesului penal in ceea ce priveste existenta prejudiciului ori a vinovatiei autorului faptei ilicite.”)

  Comentariu de Grigorescu Michael — 03/08/2013 @ 1:33 AM | Răspunde

 111. Am uitat sa precizez: In caz de condamnare nu exista niciun dubiu, instanta civila va fi tinuta de vinovatia stabilita in penal pentru ca daca fapta ilicita constituie infractiune, in mod cert sunt indeplinite si conditiile atragerii raspunderii civile. De altfel art. 1365 Ncc nici nu se refera la ipoteza pronuntarii unei solutii de condamnare.

  Comentariu de Grigorescu Michael — 03/08/2013 @ 1:48 AM | Răspunde

 112. Buna ziua, d-le judecator, as dori un punct de vedere din partea dvs. cu privire la prev. art 33 alin 1 din L303/2004. Doar ofiterii de politie judiciara cu vechime de 5 ani pot sustine examen la magistratura sau si agentii de politie judiciara absolventi ai facultatii de drept?

  Comentariu de Neacsu Florin — 03/08/2013 @ 11:25 AM | Răspunde

  • Sunteti absolvent de drept si vreti sa deveniti magistrat. Legea spune `ofiterii` de politie judiciara. Oare ce fel de punct de vedere as putea sa va dau?!

   Comentariu de Cristi D — 03/08/2013 @ 7:07 PM | Răspunde

   • Am toata consideratia pentru activitatea de informare pe care o desfasurati pe blog. In opinia mea exista unele contradictii la raspunsurile de la intrebarile 33,78 si 106.De aceea as dori sa ma informati daca AGENTII de politie judiciara absolventi de drept, cu vechime de 5 ani pot sustine examen la magistratura. Opinez ca legea ar fi trebuit sa precizeze” lucratorii de politie cu studii de drept”. Va multumesc.

    Comentariu de Neacsu Florin — 04/08/2013 @ 9:16 AM | Răspunde

 113. Bună seara, domnule judecător!
  În legătură cu două aspecte ale vechimii în profesiile juridice aș dori să mă lămuriți:
  1. dacă la momentul susținerii examenului de admitere în magistratură am o vechime de 5 ani sau mai mare ca ofițer de poliție judiciară, este necesar ca această calitate să o mai îndeplinesc și la data susținerii examenului (ma refer la situație în care nu mai activez ca ofițer de poliție judiciară, ci îndeplinesc o altă funcție de ofițer, bineînțeles după ce anterior am acumulat o vechime neîntreruptă de 5 ani);
  2. cei cinci ani vechime în calitate de ofițer de poliție judiciară se calculează de la data avizării procurorului general sau de la data emiterii ordinului ministrului M.A.I.?
  Vă mulțumesc!

  Comentariu de Plic R. — 03/08/2013 @ 5:56 PM | Răspunde

  • Regulile sunt ca daca legea nu cere, nu e necesar.
   1. Nu
   2. de la data ultimului act din cele doua.

   Comentariu de Cristi D — 03/08/2013 @ 7:09 PM | Răspunde

 114. Buna ziua, d-le judecator, as dori un punct de vedere din partea dvs. Este mai bine să urmez cursurile SNG sau sa ocup un post de grefier cu studii medii dar ulterior sa promovez ptr grefier cu studii superioare, fiind absolventa de drept? Va multumesc

  Comentariu de tania — 04/08/2013 @ 10:49 AM | Răspunde

  • Eu as incerca si, si.

   Comentariu de Cristi D — 05/08/2013 @ 7:22 AM | Răspunde

   • D-le Judecător, eu am ocupat un post de grefier cu studii medii in urma cu o saptamana, dar m am inscris si la concursul SNG. In eventualitatea in care voi fi admisa la SNG , ar fi indicat sa renunt la postul de grefier cu studii medii, unde as putea sa promovez ptr grefier cu studii superioare? Va multumesc

    Comentariu de tania — 05/08/2013 @ 7:40 AM | Răspunde

    • Depinde unde urmariti sa ajungeti cu locul de munca. Daca acum ati prins unde doreati, ramaneti acolo. CU SNG nu aveti certitudinea asta.

     Comentariu de Cristi D — 05/08/2013 @ 7:49 AM | Răspunde

 115. BUNA ZIUA! VA MULTUMESC PENTRU CARTILE PUBLICATE . LE-AM ACHIZITIONAT. SUNT DE MARE AJUTOR. DIANA COSTANDA

  Comentariu de DIANA COSTANDA — 08/08/2013 @ 11:35 AM | Răspunde

 116. Buna ziua, d-le judecator as putea sa ma defiitivez pe un post de grefier temporar (nu se cunoaste durata) dupa 6 luni de grefier debutant in circumstantele in care persoana pe al carei post sunt se afla in concediu medical şi nu revine la serviciu dupa aceste 6 luni?

  Comentariu de tania — 08/08/2013 @ 2:27 PM | Răspunde

 117. Buna ziua. Dle judecator, in urma cu aprox. 5 ani, pianist fiind, aveam mari emotii inaintea concursurilor si spectacolelor la care participam. Am fost la medicul de familie , acesta m-a trimis direct la psihiatru , iar acesta mi-a prescris o retea care , pana la urma, nu am mai urmat-o la indemnul aceluiasi medic de familie care mi-a spus sa stau in banca mea, pt ca tot ce a scris dl pishiatru acolo este o aiureala totala. Nu mai tin minte medicamentele pe care mi-au fost prescrise, dar tin minte clar ce scria la sectiunea „diagnostic” : Tulburarea de personalitate. NU am fost supus nici unui test de specialitate, pur si simplu doar am discutat cu acel medic psihiatru si in maxim 2 minute „si-a terminat treaba” Medicul meu de familie s-a prapadit de ras cand a auzit diagnosticul pus. Intrebarea mea la dvs este urmatoare : Ma poate afecta cu ceva aceasta „patanie” in contextul in care doresc sa particip la concursul de admintere la inm din 2014?

  va multumesc

  Comentariu de ciprian — 09/08/2013 @ 2:06 PM | Răspunde

 118. Buna ziua!!Am o intrebare cu privire la admiterea la INM si anume: are vreo importanta daca inscrierea se face la Tribunal sau la Parchet? sau este o simpla optiune? Va multmuesc

  Comentariu de Alina- Vatra Dornei — 09/08/2013 @ 3:26 PM | Răspunde

 119. Domnule judecator,

  Azi am avut neplacuta surpriza sa constat ca am fost respinsa la concursul de admitere in magistratura pentru neindeplinirea conditiei vechimii in functiile prev de art. 33 alin.1 din Legea 303/2004.

  In urmatoarele ore voi face contestatie, insa incerc sa inteleg motivele comisiei si poate ma ajutati…
  Sunt anagajata in Politie (crima organizata ) din 2000. In 2004 am devenit ofiter de politie judiciara conform legii.
  La 1 noiembrie 2008 m-am suspendat , intrucat mi-am insotit sotul in misiune in strainatate. Sunt si in prezent suspendata.

  Credeti ca motivul respingerii mele este faptul ca sunt suspendata si in prezent?… altfel, toate calculele mele de aritmetica simpla dau mai mult de 5 ani de vechime. Intr-o postarea de-a mea mai veche aici (nr.76) va intrebam daca conteaza si anii de dinaintea aparitiei Legii 303/2004 si raspunsul era afirmativ.

  Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.

  Comentariu de Maria T. — 09/08/2013 @ 3:49 PM | Răspunde

  • Nu ma pot antepronunta. Pe 20 aug voi fi in Plenul CSM pentru a solutiona contestatiile celor respinsi.

   Comentariu de Cristi D — 11/08/2013 @ 12:24 AM | Răspunde

  • pot sa va raspund eu aici, perioada de suspendare nu se ia in calcul pentru vechimea in calitatea de ofiter de politie judiciara ( se suspenda si calitatea)….practic aveti 4 ani vechime din 2004 pana in 2008

   Comentariu de preda — 12/08/2013 @ 10:58 AM | Răspunde

   • Si perioada 2000-2004, perioada in care am desfasurat activitati de politie judiciara, nu se contabilizeaza?

    Comentariu de Maria T. — 12/08/2013 @ 12:20 PM | Răspunde

 120. Buna ziua, pentru retragerea dosarului şi a taxei de inscriere la concursul SNG trebuie sa ma duc personal la CSM sau poate fi depusă şi de alta persoana din familie avand cartea mea de identitate sau o procura? deoarece eu m am angajat deja ca grefier si nu pot sa ajung la Bucureşti in cursul saptămânii. Multumessc!

  Comentariu de tania — 11/08/2013 @ 9:54 AM | Răspunde

 121. Buna seara,
  In acest an m-am inscris la SNG, iar una dintre conditiile pentru a fi admis este ca un canditat sa nu aiba cazier fiscal. In urma cu 3 ani am fost administratorul unei societati, societatea neachitand integral impozitele pe salarii cu retinere la sursa. In aceasta situatie ANAF mi-a facut plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev.de art 6 din Legea nr 241/2005. In urma cercetarilor am fost scos de sub urmarirea penala in temeiul dispozitiilor art 249 Cpp,raportat la art 10 alin 1 lit b1 Cpp,cu aplicarea art 18int 1 si art 91 Cp ,art 12 Cpp,si obligat la plata unei amenzi administrative de 1000 lei si 100 lei chltuieli. In cazierul fiscal, dupa rezolutia parchetului, este scris „Are fapte inscrise” . Credeti ca dosarul imi va fi respins datorita mentiunii din cazierul fiscal? Va multumesc.
  O seara buna!

  Comentariu de catalin — 11/08/2013 @ 9:19 PM | Răspunde

 122. Buna seara, d-le judecator, cererea de retragere a dosarului SNG precum si a taxei de inscriere la concurs trebuie sa contina si motivul retragerii, sau este o cerere pe care o sa mi o dea serviciul administrativ de la CSM si eu doar trebuie sa o completez? Va multumesc

  Comentariu de tania — 13/08/2013 @ 7:40 PM | Răspunde

 123. Buna ziua , dle judecator , pentru concursul de admitere la inm din 2014 voi aborda materiile conform codurilor din 2009 sau celor din 2013? Va multumesc!

  Comentariu de ciprian — 14/08/2013 @ 5:06 PM | Răspunde

  • vreti sa repetati mai atent, va rog? care coduri din 2009 si care din 2013?

   Comentariu de Cristi D — 15/08/2013 @ 12:15 AM | Răspunde

 124. ma scuzati, m-am exprimat gresit. reformulez : pentru adimterea la inm 2014 voi invata dupa noile coduri care vor intra in vigoare la 1 feb 2014? va multumesc

  Comentariu de ciprian — 15/08/2013 @ 3:08 AM | Răspunde

 125. Buna ziua, cererea de retragere a dosarului ptr inscriere la sng trebuie adresata d-lui director sau d-lui presdinte? va multumesc

  Comentariu de tania — 15/08/2013 @ 4:51 PM | Răspunde

  • chiar nu are importanta. oricum aproba presedintele comisiei de admitere.

   Comentariu de Cristi D — 19/08/2013 @ 10:55 AM | Răspunde

 126. Buna ziua,

  De ce dureaza asa mult motivarea unei hotarari pronuntate de o sectie civila a Tribunalul Bucuresti in luna septembrie anul 2012? Justitiabili ca mine sunt indignati de aceasta situatie. Am depus cereri de urgentare a motivarii hotararii pronuntate si degeaba, nu am primit raspuns scris sau sa vad urmarea de a se fi redactat hotararea. A devenit o practica fara acoperire in fapt ca instanta este aglomerata…. la aceasta sectie asa cum v-am spus a devenit o practica deoarece mai devreme de 1 an nu se redacteaza. In anii trecuti in maxim 3 luni de la pronuntare se motivau si la fel erau foarte multe dosare.

  Noi, justitiabilii daca facem sesizari mai ales acelea care ajung la cunostinta magistratilor de la aceasta sectie este defavorabil pentru noi deoarece vor motiva in dispret (bataie de joc) hotararea.

  Va rog, ca in calitatea dumneavoastra de membru CSM sa ne ajutati si sa depuneti diligentele necesare pentru a se solutiona aceasta problema.

  Va multumesc.

  Comentariu de Constantin Velcea — 19/08/2013 @ 1:58 PM | Răspunde

  • In calitatea mea de membru CSM va spun sa faceti o plangere la Inspectia Judiciara cu privire la aceasta nemultumire a dvs.

   Comentariu de Cristi D — 19/08/2013 @ 3:51 PM | Răspunde

 127. Buna ziua,

  poate aveti amabilitatea sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare :
  – cum va explicati ca prin criteriile concursului organizat (concurs admitere in magistratura) dati ocazia sa “judece” unor oameni care nu au nici-o treaba cu sistemul juridic (au facut vechime fiind suspendati din functie – 4 ani in concediu ingrijire copil sau misiuni internationale, ori sunt juristi pe te miri unde avand vechime doar pe cartea de munca)

  nu considerati ca aceste criterii ar trebui un pic schimbate ?

  cu stima,
  Popescu Mirel

  Comentariu de Popescu Mirel — 19/08/2013 @ 2:49 PM | Răspunde

  • eu va explic simplu `asa spune legea`.
   ca dvs nu sunteti de acord, aflati ca nici eu. dar asta e altceva.

   Comentariu de Cristi D — 19/08/2013 @ 3:50 PM | Răspunde

   • pai si nu ar trebui schimbata ?

    Comentariu de Popescu Mirel — 20/08/2013 @ 8:14 AM | Răspunde

    • Eu stiu daca trebuie pentru ca eu si dvs gandim altfel? poate da, poate nu. va ganditi sa faceti lobby la parlamentari sa va preia ideea intr-un proiect de act normativ?

     Comentariu de Cristi D — 20/08/2013 @ 8:38 AM | Răspunde

 128. Buna dimineata, dle judecator cu respect va rog sa-mi spuneti daca stiti ceva despre legea privind desfiintarea instantelor/parchetelor mentionate in Raportul CsM din data de 04.06.2013.
  Va multumesc anticipat.
  Cu stima Ramona Vasii

  Comentariu de Ramona V — 20/08/2013 @ 8:26 AM | Răspunde

  • Nu e lege, e proiect de lege. Iar acum e vacanta parlamentara.

   Comentariu de Cristi D — 20/08/2013 @ 8:41 AM | Răspunde

   • Buna ziua,
    Ştiţi cumva dacă a fost întocmit aceste proiect de lege de către minister şi înaintat către Parlament?
    Mulţumim.

    Comentariu de miogar — 20/08/2013 @ 9:58 AM | Răspunde

 129. Buna ziua, intentionez sa dau examenul pt notar stagiar anul acesta, si incerc sa imi dau seama ce e cu aceasta comisie medicala pentru judecatori, magistrati,. procurori etc de la care am nevoie de avizul medical..in speranta ca ma puteti ajuta cu cva informatii utile, tin sa sa multumesc anticipat!

  Comentariu de daniela — 21/08/2013 @ 5:07 PM | Răspunde

 130. Buna ziua!
  Stiti cumva cand se vor afisa listele cu repartizarea pe sali in vederea sustinerii examenului INM?

  Comentariu de Adi — 21/08/2013 @ 5:24 PM | Răspunde

 131. http://www.untar.ro/regulament_lege_36.pdf NOTAR. si asta e comisia de la care trebuie sa primesc avizul dar nu am gasit nici o informatie despre unde se gaseste, sau cand cum si unde se intruneste.

  Comentariu de daniela — 21/08/2013 @ 6:24 PM | Răspunde

 132. Multumesc pentru raspuns dle Judecator. Astept cu nerabdare sa vad daca acest proiect de lege trece sau nu de Parlament si va fi promulgat de Presedintele Romaniei.
  O seara frumoasa va dorevc!

  Comentariu de Ramona V — 21/08/2013 @ 6:50 PM | Răspunde

 133. pai avand in vedere a denumirea e comisia medicala pentru JUDECATORI m-am gandit ca aveti idee….ma rog!

  Comentariu de daniela — 22/08/2013 @ 8:42 AM | Răspunde

  • Eu am idee pt magistrati, nu pt notari. Daca trimiterea se face la aceeasi comisie, nu am de unde sa stiu. Deci, ce doriti sa aflati in legatura cu ea? (PS: asta cu rugamintile, merge la biserica)

   Comentariu de Cristi D — 24/08/2013 @ 5:21 PM | Răspunde

 134. Domnule judecator, va rog frumos sa-mi spuneti daca stiti ceva legat de zvonurile potrivit caror anul acesta ar fi ultimul an in care se mai dau examene pe post. Va multumesc anticipat! O zi frumoasa!

  Comentariu de irina — 22/08/2013 @ 10:42 AM | Răspunde

  • Ce as putea eu sa stiu ceva legat de zvonuri? Nu ma intereseaza astfel de surse de pierdut timpul si facut nervi.

   Comentariu de Cristi D — 24/08/2013 @ 5:25 PM | Răspunde

 135. Buna seara, domnule judecător. Mi-am permis sa revin cu o întrebare, întrucât constat ca nu este postat comentariul initial. Va rog frumos sa-mi spuneti dacă sunt in vreun fel fundamentate zvonurile potrivit cărora se preconizeaza sa nu se mai dea examen pe post in anii urmatori. Va multumesc!

  Comentariu de Irina — 22/08/2013 @ 8:12 PM | Răspunde

  • Da. Daca se umplu toate locurile vacante, nu mai promoveaza nimeni si nu mai primim posturi de la Guvern, e logic ca nu vom mai organiza concursuri de admitere.

   Comentariu de Cristi D — 24/08/2013 @ 5:27 PM | Răspunde

 136. Buna seara,toata stima domnule judecator ,va rog sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a afla cine tot i-mi face reclamatii la organele de control [politie,vama ,politia de frontiera ,politia economica ,garda financiara] ,sunt haituit de ceva vreme din cauza unor persoane care fac sesizari mincinoase la adresa mea iar organele respective refuza sa –mi puna la dispozitie persoanele pentru a ma indrepta in justitie impotriva lor . va multumesc

  Comentariu de andrei — 24/08/2013 @ 12:08 AM | Răspunde

 137. Buna seara, va rog sa-mi recomandati, daca aveti cunostinta, o carte(/articol/orice/) referitoare la mediere in faza executarii silite. Eu, personal, chiar nu prea am gasit pe aceasta tema. Va multumesc anticipat si multumesc foarte mult pentru cartile referitoare la mediere. Mi-au fost de un real folos!

  Comentariu de iza — 24/08/2013 @ 8:09 PM | Răspunde

 138. Domnule Judecator, aveti idee, cate persoane au trecut ieri de prima etapa din cei 4000 candidati?
  Sotia mea a luat 87 puncte si eram curios cat de linistita poate sa stea pentru restul etapelor

  Comentariu de Radu — 26/08/2013 @ 3:29 PM | Răspunde

 139. Am avea rugamintea sa ne comunicati in momentul in care veti afla, desigur, numarul celor care au trecut de proba eliminatorie de cunostinte juridice pentru admiterea directa, asa cum ati facut-o de fiecare data, pentru a nu mai sta in tensiune. Va multumim pentru informatiile pe care ni le dati, sunt intr-adevar de mare ajutor. Va multumesc.

  Comentariu de Filip M. — 26/08/2013 @ 3:43 PM | Răspunde

 140. Aveti idee daca in februarie 2014 va intra in vigoare si codul de procedura penala ? Multumesc anticipat

  Comentariu de vali — 26/08/2013 @ 7:52 PM | Răspunde

 141. Daca imi aduc aminte bine, orice institutie publica (si nu numai ea, dar pentru moment acesta categorie ne intereseaza, pentru ca inglobeaza si instantele si parchetele) are obligatia sa inregistreze si sa tina evidenta tuturor documentelor intrate, a celor intocmite pentru uz intern, precum si a celor iesite, potrivit legii. Daca acest lucru este adevarat, atunci cererile primite de catre instante ar trebui inregistrate, la o registratura, ca orice alt act primit de orice institutie. Pentru asta nu sunt necesare studii superioare si nu sunt necesari nici macar grefieri. Repartizarea cererii unui gen anume de instanta, functie de competenta, este, intradevar, o problema a carei solutie cere o competenta speciala, fiind astfel atribuita grefierilor (sefi parca). Problema este ca acestia ar trebui sa stabileasca numai tipul de instanta competenta, nicidecum care instanta anume. Dupa analiza cererii, grefierul stabileste tipul de instanta competenta si marcheaza acest lucru pe cerere (eterna stampila; precizare: mai sunt si alte “complicatii” rezolvabile de grefier in analiza tipului de cerere si accesorii stabilirii completului, dar acestea pot fi procedurate, de la caz, la caz). Apoi introducerea datelor in sistemul informatic ar putea fi realizat de un simplu operator de date, operator caruia nu-i sunt necesare competente juridice. Acesta marcheaza iarasi pe cerere numarul dosarului, completul si primul termen (iarasi eterna stampila). In mod evident, fiecare stampila este individuala, are regim special precum si un element grafic de identificare a posesorului. Restul problemelor sunt doar de procedura (cereri multiple, etc). Ceea ce este insa important in acest caz nu e gasirea unei proceduri care sa asigure un grad ridicat de hazard in repartizarea dosarelor, ci neindeplinirea obligatiei legale a instantelor de judecata de a inregistra si a tine evidenta tuturor documentelor intrate, a celor intocmite pentru uz intern, precum si a celor iesite, potrivit legii. Este lipsita de logica situatia in care o persoana oarecare este sanctionata pentru indeplinirea defectuoasa a ucatorva inregistrari in registratura, in conditiile in care exista institutii publice care nici macar nu inregistreaza cererile primite. Sa ne intelegem, atribuirea unui numar de dosar nu inseamna inregistrarea unei cereri. Iar acceptarea inscrierii numarului numai pe o coperta, asta dovedeste cel putin naivitate, daca nu chiar un interes anume, cat timp se prezuma ca decidentii au capacitati intelectuale sporite. Cat timp mai multe documente au atribuit acelasi numar (numar de dosar), trasabilitatea documentului este discutabila. Am vazut rezolutii, in acelasi dosar, avand aceeasi data. Am vazut documente in dosare civile avand aceeasi data. O nebunie intreaga. Si asta deoarece nu s-a dorit inregistrarea documentelor. Rolul benefic al unui compartiment de registratura, organizat cel putin la nivel de bun simt daca nu se poate profesionist, este binecunoscut. Fragmentarea lantului executie-decizie-control este iarasi o metoda binecunoscuta. Iar strict la problema, daca se asigura trasabilitatea documentelor, restul e o simpla problema de consecventa in cercetarea probelor si aplicarea legii.
  Cu stima,
  Mihai Ionescu

  Comentariu de Mihai Ionescu — 27/08/2013 @ 1:50 PM | Răspunde

  • Este strict o problema de bani pentru o astfel de investitie. Sistemul despre care vorbesti aici Mihai se numeste „Registratura unica” sau in termeni de specialitate „Document Management System”. Din informatiile mele, se va face acest lucru in perioada urmatoare prin extinderea sistemului ECRIS!

   Comentariu de Radu — 28/08/2013 @ 10:15 AM | Răspunde

   • Sistemul despre care vorbesc aici nu se numeste nici DMS si nici macar „Registratura unica”, ci doar obligativitatea respectarii legii. De catre toti. Eu inca n-am auzit de exceptia lipsei de resurse financiare, desi am impresia ca a fost invocata cumva de unii guvernanti, trecand astfel cu nonsalanta peste principiul separarii puterilor in stat. Revenind la problema, aceasta este anterioara punerii in functiune a ECRIS. Practic este o cutuma a carui profit a fost folosit de catre orice a avut interes si putere. Ca si procedura citarii, reiterata in noile proceduri. Intr-o epoca atat de informatizata, sa mai accepti citarea prin afisare pe usa denota cel putin primitivism, daca nu si cinism. Pentru exemplificare: cetatean plecat in strainatate timp de doi ani, cu indeplinirea actelor de rezidenta temporara. La intoarcere il astepta portarelul, sa-i vanda apartamentul, pentru un debit comercial rezultat dintr-un contract foarte controversat. Procedura indeplinita, stat de drept mindru intru ale sale !

    Comentariu de Mihai Ionescu — 28/08/2013 @ 1:38 PM | Răspunde

    • Mihai,
     ori ai o problema de exprimare ori nu te hotarasti legat de ce problema exact ai.
     La prima ta interventie ne supui atentie faptul ca circuitul documentelor in institutiile judecatoresti este unul problematic pentru ca avem pb. duplicarii numerelor de inregistrare si intarzierea directionarii spetelor catre instantele competente si pe cale de consecinta a procesului judiciar, problema de care ti-am spus ca se lucreaza in sensul rezolvarii acesteia, dupa care ne spui ca de fapt problema ta este ca nu te citeaza nimeni printr-o modalitate „futurista” si se foloseste inca sistemul de citare pe usa.

     Spune exact care este speta ta, si poate incercam sa te ajutam. Optimizarea actului de justitie te asigur ca se discuta la cele mai inalte forumuri nationale/internationale.

     Ca sa-ti dau eu o speta la care sa te gandesti si care poate o sa-ti rezolve multele intrebari legate de promptitudinea actului de justitie, avem asa:

     4400 Judecatori in Romania
     3.500.000 Dosare

     You do the math !

     Comentariu de Radu — 29/08/2013 @ 11:00 AM | Răspunde

     • Stimate domn Radu,
      Comentariul dumneavoastra imi aduce aminte de unele hotarari judecatoresti in care singura legatura dintre considerente si dispozitiv era hartia pe care sunt redactate. Sa le luam cumva una cate una, mai la intimplare, caci nu cred ca s-ar putea pune o ordine in amalgamul pe care l-ati creat. Pentru usurinta intelegerii voi incerca sa folosesc propozitii cat mai simple si, unde n-am incotro, chiar fraze, din pacate.

      Nu am ridicat nici o problema privind promptitudinea actului de justitie. Am facut o referire la actul de justitie, dar intr-un sens mai greu de sesizat. Sau, cel putin, nu pentru toata lumea.

      In ceea ce priveste problema “circuitului documentelor”, eu m-am referit doar la partea care priveste registratura si, in secundar, directionarea corecta cererilor (am precizat acest “secundar”, datorita necesitatii implicarii unui personal cu studii de specialitate si o anume experienta in domeniu, spre deosebire de munca propri-zisa de registratura). In treacat as mentiona ca o cerere nu e {inca} o speta, decat in masura in care ea insasi face obiectul unei dezbateri judiciare. Pentru a fi mai explicit, sintetizez intrebarea: de ce instantele si parchetele nu respecta legea in ceea ce priveste inregistrarea documentelor intr-o institutie publica ? Intrebarea este suficient de clara ? Accept chiar si un raspuns de genul : “pentru ca legea nu prevede”, caci macar acesta ar avea cel putin calitatea ca ar fi un raspuns la obiect.

      Solutia despre care ne spuneti ca “se lucreaza in sensul rezolvarii acesteia” n-am auzit-o ca fiind o motivatie in sensul nerespectarii legii, respectiv a inlaturarii vinovatiei. Este drept ca m-am exprimat altfel, dar speram ca voi fi inteles, anume spunind ca „n-am auzit de exceptia lipsei de resurse financiare”. Imi cer scuze. Reiau: nu se poate invoca nici lipsa resurselor financiare si nici faptul ca „este o problema in lucru” in cazul in care este incalcata o norma imperativa a legii (oare ar fi cazul sa fac aici distinctia intre imperativ si supletiv?)

      Am adus in discutie procedura citarii in contextul in care aratam ca exista proceduri care, datorita modului defectuos in care au fost concepute si/sau aplicate, produc sau pot produce avantaje necuvenite celor care au puterea sa le exploateze. In cazul in care ati omis sa cititi acea parte din comentariu, o redau aici : „Revenind la problema, aceasta este anterioara punerii in functiune a ECRIS. Practic este o cutuma a carui profit a fost folosit de catre orice a avut interes si putere. Ca si procedura citarii, reiterata in noile proceduri.”. Pentru a va dea seama ca nu am sarit de la o problema la alta si ca am ramas in aceeasi sustinere argumentativa, analizati rolul expresiei „ca si” din textul citat anterior. In ceea ce priveste „futurismul” altor procedurii de citare, poate ar fi bine sa cititi literatura SF din alte sisteme juridice. Va garantez o lectura agreabila, ca si sederea in acele locuri.

      Ma bucur sa aud ca „optimizarea actului de justitie te asigur ca se discuta la cele mai inalte forumuri nationale/internationale”. Este adevarat ca noi mai avem multe de facut in ceea ce priveste corectitudinea acestui act, iar pina la optimizare deja e cale lunga. E bine ca se discuta. Daca o sa aveti putina rabdare, atunci o sa aveti si dumneavoastra bucuria sa vedeti cum o sa fim criticati in ceea ce priveste procedura citarii.

      Interesant este si cum ambalati problema. Cum ca „eu” am o problema. Nu stimate domn, noi avem o problema. Mai multe, de fapt si de drept. Asta imi aduce aminte de celebra replica a „superiorului” din armata: „ nu ai voie sa raportezi decat problemele tale, ai inteles ?”. Daca ati fi fost beneficiarul unei citari „pe usa”, altfel ati fi vocalizat acum. Asa se intimpla cand durerea nu e personala. Cel putin unora. Pentru deplina lamurire: nu am avut niciodata probleme cu procedura citarii. Mai mult, recunosc ca am beneficiat de aceasta cand am intors la instanta de fond un proces care a durat 6 ani. Pur si simplu citasera gresit una dintre parti. Dar am facut-o in iluzia ca {le} voi gasi, in sfarsit, dreptatea. Asa ca m-am folosit de propriul lor joc. Deci: nu am avut nici un prejudiciu personal ca urmare a realizarii citarii in modul in care este ea procedurata. Dar am intilnit oameni care au avut mult de suferit. Pe mine acest lucru m-a impresionat foarte mult. Pe dumneavoastra va impresioneaza asa ceva ?

      Deci avem 3500000 de dosare la 4400 de judecatori. Si cam cum e cu „neasigurarea fondurilor necesare functionarii” ? Din cate imi aduc eu aminte un singur presedinte de instanta (parca Curte de Apel, nu-mi mai aduc aminte) si-a dat in judecata ministerul. Cum este posibil ca tocmai cei care au abilitatea de a formula cereri in contencios administrativ sunt lipsiti de spirit civic, ca sa nu spun ca manifesta un dezinteres (oare teama ?) fata de aritmetica de care faceti vorbire? De ce nu faceti opozitie fata de actele de administrare ? Nu stiti cum ? Ce sa ma vorbim despre alte categorii profesionale ? Medicii, de exemplu. Stiti care sunt normele de personal ? Poate ati aflat din presa, odata cu tragedia din Giulesti. Stiti cam cat ar trebui sa opereze un chirurg si cam cat opereaza in fapt ? Sau cat lucreaza un medic ATI ? Daca greseste, cred ca instanta o sa fie foarte impresionata de aritmetica, nu-i asa?

      Pina la urma ce doriti sa-mi spuneti cu aceasta supraincarcare a judecatorilor ? Ca le da dreptul sa greseasca ? Sau care este problema dumneavoastra ?

      Doresc sa subliniez un lucru: asa cum am un mare respect fata de chirurgii care opereaza in conditiile actuale, acelasi respect il am si fata de magistrati. Ceea ce critic este faptul ca stam si comentam, dar nimic nu ridicam. Ar fi fost normal ca fiecare sa ne facem treaba, fiecare dupa competenta. Governor’s included ! “Noi” insa ne apucam sa optimizam. Sa optimizam ce ?

      Cu stima,
      Mihai Ionescu

      Comentariu de Mihai Ionescu — 02/09/2013 @ 8:42 AM | Răspunde

 142. Domnule judecător, vă rog să precizați dacă CSM consideră compatibilă calitatea de magistrat cu deținerea de unități de fond la un fond deschis de investiții. Dacă nu există un punct de vedere al CSM vă rog să îl exprimați pe al dvs. Mulțumesc!

  Comentariu de Ioan Drăgan — 27/08/2013 @ 9:34 PM | Răspunde

 143. Buna ziua! Avand in vedere ca am vechime peste 5 ani in functia de secretar comuna pot participa la concursul organizat in conditiile art.33 din Legea 303/2004 la magistratura?
  Mentionez ca exista o lege prin care functia de secretar comuna este asimilata consilierului juridic si se considera vechime in functia de consilier juridic.
  Va multumesc anticipat pentru intelegere si raspuns!

  Comentariu de mirela — 28/08/2013 @ 11:09 AM | Răspunde

 144. Cand se afiseaza procesele-verbale de solutionare a contestatiilor la barem? A existat vreo contestatie admisa? Ma intereseaza in special o intrebare de la procedura civila (pentru cei de la admitere directa).

  Comentariu de Grigorescu Michael — 28/08/2013 @ 1:55 PM | Răspunde

   • Am vazut cand se solutioneaza. Ma interesa cand se afiseaza procesele verbale de solutionare a contestatiilor la barem. In calendar nu este indicat acest aspect.

    Comentariu de Grigorescu Michael — 28/08/2013 @ 6:24 PM | Răspunde

    • Dupa soluţionare. Pare logic, nu?!

     Comentariu de Cristi D — 28/08/2013 @ 6:53 PM | Răspunde

     • Este logic ca dupa solutionare (inainte nu era posibil), insa nu este cert cand anume: astazi, maine sau vineri odata cu afisarea rezultatelor la proba eliminatorie de verificare a cunostintelor juridice. Uitandu-ma in arhiva inm la ceea ce s-a intamplat anul trecut am presupus ca in mod similar vor fi afisate astazi (in ultima zi de solutionare a contestatiilor) insa observ ca este deja trecut de ora 20 si nu a aparut nimic pe site.

      Comentariu de Grigorescu Michael — 28/08/2013 @ 7:05 PM | Răspunde

      • S-a publicat rezultatul contestatiilor. Au fost respinse toate contestatiile!

       Comentariu de Radu — 29/08/2013 @ 10:31 AM | Răspunde

 145. In mod normal n-as fi fost atat de insistent ori nerabdator, probabil ca nici n-as fi facut contestatie insa ma aflu in postura ingrata de a fi obtinut 69 de puncte (la admitere directa) pe baremul actual/provizoriu iar sperantele mele de a atinge pragul critic de 70 se leaga doar de posibilitatea admiterii unei contestatii la barem la proba drept procesual civil, in concret intrebarea cu „data desfacerii casatoriei” in cazul actiunii de divort continuate de mostenitorii reclamantului decedat. Cred ca in acest context imi puteti intelege nerabdarea, nu?

  Comentariu de Grigorescu Michael — 28/08/2013 @ 7:30 PM | Răspunde

 146. Buna seara domnule judecator.Am fost prezent la o perchizitie la domiciul verisorului meu de gradul unde am avut calitatea de martor si voi fi chemat in instanta.Intrebarea mea este daca voi fi intrebat de cauza aducerii lui in judecata sau doar de ce s-a petrecut in momentul perchizitie.A doua intrebare a r fi daca pot sa refuz sa dau declaratie avand in vedere ca sunt ruda apropiata adica verisor de gradul 1.

  Comentariu de cristi — 29/08/2013 @ 12:16 AM | Răspunde

 147. Domnule Judecator, catre ce institutie/autoritate ma pot plange in conditiile in care apreciez ca motivarea insusita de una din Comisiile de solutionare a contestatiilor este vadit nelegala? Nu ma mai intereseaza rezultatul concursului, stiu ca solutia Comisiei e definitiva, dar nici nu pot sa accept sa fiu luat peste picior. Practic mi se spune negru pe alb de catre Comisia de drept procesual civil ca in opinia acestea o dispozitie din Noul cod de procedura civila a modificat implicit o dispozitie din Codul civil (intrat in vigoare in 2011). Pana si un student de anul I care a trecut de examenul de Teoria generala a dreptului stie ca norma procedurala doar aplica norma substantiala si in niciun caz nu o poate modifica. Nu mai zic de faptul ca interpretarea Comisiei incalca toate principile normelor de tehnica legislativa. Credeti ca daca fac un memoriu catre CSM in care expun detaliat punctul meu de vedere se uita cine peste el? Eventual (daca se considera ca am dreptate) s-ar putea lua masuri impotriva celor ce se fac vinovati de o astfel de situatie? Macar pe viitor sa nu se mai intample asa ceva.

  Comentariu de Grigorescu Michael — 29/08/2013 @ 7:19 PM | Răspunde

  • Raspunsul din barem este corect, iar contestatia dumneavoastra este neintemeiata pentru considerentele de mai jos.
   Potrivit art. 83, lit. k) din Legea nr. 76/2012, la data intrarii in vigoare a Codului de procedura civila se abroga orice alte dispozitii contrare, chiar daca sunt cuprinse in legi speciale.
   Prin urmare, cum dispozitiile art. 382, alin. (2) C.civ. sunt contrare dispozitiilor art. 925, alin. (4) C.pr.civ., cele dintai au fost abrogate in baza textului de lege din precedent.
   Apreciez ca este corecta in schimb referirea dumneavoastra la stangacia legislativa care a condus la reglementarea aceleiasi situatii juridice atat in codul civil, cat si in codul de procedura civila. Incalcarea normelor de tehnica legislativa este in opinia mea cu atat mai impardonabila, cu cat cele doua acte normative prevad solutii juridice diferite.

   Comentariu de Hirjoghe Corneliu — 31/08/2013 @ 3:15 PM | Răspunde

 148. In cazul in care sunt admisa la SNG , sunt obligata de a ramane 5 ani in cadrul autoritatii judecatoresti , indeplinind doar functia de grefier sau pot indeplini si o alta functie , de exemplu cea de magistrat , promovand examenul de admitere la INM ? Sau trebuie sa astept trecerea celor 5 ani pentru a da examen la magistratura ?

  Comentariu de irina — 30/08/2013 @ 10:34 AM | Răspunde

 149. Ma dezamagiti profund! Nu ma gandeam ca dumneavoastra va pretati la cenzura. Mesajul meu anterior nu continea cuvinte sau expresii obscene care sa impuna stergerea sa. Chiar daca releva niste chestiuni incomode privind organizarea concursului, nu cred ca trebuia sa fie cenzurat. Ma simt ca inainte de 1989.

  Comentariu de Michael Grigorescu — 30/08/2013 @ 11:39 AM | Răspunde

  • Tinere, inainte sa am grija sa va raspund voua, am si alte treburi.e singurul motiv care ma impiedica sa fiu online când vreti voi. Pe langa faptul ca de regula aprob intrebarile când am si raspunsul, altfel le pierd socoteala. Asa ca, ramai cu dezamăgirea. Pt un tanar si viitor magistrat, ar tr sa ai ceva rabdare si sa nu faci acuzatii inainte sa cauti explicatii.

   Comentariu de Cristi D — 30/08/2013 @ 7:35 PM | Răspunde

 150. Buna seara. Considerati ca sunt sanse pentru un nou concurs pentru admiterea in magistratura la inceputul anului 2014(precum anul trecut)?Multumesc anticipat.

  Comentariu de Robert Parasca — 30/08/2013 @ 8:24 PM | Răspunde

 151. Buna ziua,in cazul in care m-am inscris la examenul de la SNG din data de 1.09.2013, si mi-am pierdut buletinul,as pute sa ma prezint la examen cu o copie si cu cartea de alegator? In cazul in care nu mi se permite accesul ce as putea sa fac? Va multumesc

  Comentariu de morosan alina — 30/08/2013 @ 11:58 PM | Răspunde

 152. Domnule judecător,se discuta despre viitoarele examene în diverse moduri.Pe de o parte,că se păstrează formula actuală,INM şi admitere în magistratură,separat, în august.Pe de altă parte,că nu vor mai fi deloc examene de admitere în magistratură începând cu acest an sau pe viitor.Pe de alta,că se va găsi o formulă ce va reuni cele două examene.Suntem debusolaţi.Cei ce avem vechime vom mai avea posibilităţi pe viitor?Ar fi foarte neplăcut să învăţăm un an,să facem sacrificii ,iar anul viitor să aflăm că nu se vor mai da examene de admitere în magistratură. În măsura în care aveţi cunoştinţă v-am ruga să ne luminaţi. Mulţumim.

  Comentariu de Robert — 31/08/2013 @ 5:29 PM | Răspunde

  • Cand o sa fie informatii oficiale, o sa le aflati. Deocamndata, nu va lasati condusi dupa zvonaci. Inca ceva: nu invatati degeaba – oricand va exista fi cel putin admiterea prin INM.

   Comentariu de Cristi D — 01/09/2013 @ 6:36 PM | Răspunde

 153. Domnule Judecator. Va prezint o speta si doresc un raspuns calificat.
  Intr-un dosar penal in care este parte un procuror, exista stare de incompatibilitate intre procurorul de complet si procurorul parte din procesul respectiv? In situatia in care ambii sunt colegi in acelasi parchet, actioneaza in acelasi serviciu teritorial a judetului, procurorul de complet ca coleg a procurorului din dosar, are voie sa faca parte din completul de judecata? Multuesc.As dori daca ati putea sa imi trimiteti un raspuns pe email. Multumesc anticipat

  Comentariu de Tabacaru Catalin — 01/09/2013 @ 6:33 AM | Răspunde

 154. Buna ziua domnule judecator.Va deranjez cu o intrebare:sunt ofiter de politie judiciara cu o vechime de 7 ani .In luna martie 2014 voi intra in concediul de crestere al copilului.In luna august 2014 ,daca se va organiza concurs de admitere pentru cei cu vechime de 5 ani voi putea participa la examen avind in vedere ca voi fi in concediu de creste al copilului?va multumesc

  Comentariu de Dobreanu Anca — 01/09/2013 @ 3:29 PM | Răspunde

 155. Buna ziua domnule judecator. Speta mea nu are legatura cu INM sau magistratura dar, nefiind un foarte abil utilizator al blogurilor, nu stiu unde sa postez aceasta intrebare. Speta este simpla, aparent: un caz de suspendare a judecatii unui numar numeros dosare pe obligatia de a face in baza legii 85/1992. Va intreb pe dvs, dat fiind ca am studiat RIL-ul dvs privind aceasta lege si opinia dvs in aplicarea ei. De curand am studiat si o minuta a ICCJ din septembrie 2009 care indruma instantele de judecata, pentru o practica unitara, ca in cazul in care un dosar in baza acestei legi se judeca, sa nu fie suspendata judecarea cauzei pe motivul art 36 din legea 85/2006, motivand acolo foarte clar si de ce (lucru opinat si de colegi ai mei juristconsulti sau persoane specializate). Cu toate astea, instantele din capitala nu tin cont nici de indrumarile ICCJ, nici de prevederile legii. Ce se poate face intr-un stat in care indrumarile instantei supreme depuse la dosar sunt folosite pe post de hartie de toaleta?? Va multumesc nespus !

  Comentariu de Popa Tania — 03/09/2013 @ 1:26 PM | Răspunde

 156. Va multumesc nespus, am studiat ceea ce mi-ati sugerat dvs si chiar daca nu este vorba de un RIL, cred ca o minuta a intrunirii presedintilor instantelor superioare stabilita tocmai in scopul unificarii practicii judiciare ar trebui avuta in vedere de catre instantele de grad inferior. Din pacate practica de multe ori bate teoria. O zi buna va doresc !

  Comentariu de Popa Tania — 05/09/2013 @ 10:37 AM | Răspunde

 157. dl.judecator,vreau sa va intreb daca concediul de maternitate este luat in considerare ca si vechime in munca ,mentionez ca am fost in concediu de maternitate in perioada 2001-2003,stiu ca a fost la un moment dat a fost considerat ca si vechime dar apoi nu a mai fost luat in considerare. Lucrez din octombrie 1998.multumesc si astept raspuns

  Comentariu de iuliana — 06/09/2013 @ 12:25 PM | Răspunde

 158. Buna ziua, d-le judecator va rog frumos sa-mi indicati temeiul de drept in baza caruia suspendarea ctr. de munca (din functia de consilier juridic) pentru cresterea copilul (pana la varsta de 2 ani) nu duce la respingerea dosarului de participare la examemul de admitere in magistratura. Mentionez ca perioada in care am fost angajata a fost 2007-2012, din care 2 ani am avut ctr. suspendat pe motivul mai sus mentionat! Am citit aproate tot ce s-a postat in legatura cu vechimea pt exam. din magistratura insa nu l-am lamurit…VA MULTUMESC!

  Comentariu de caojocaru — 08/09/2013 @ 11:48 AM | Răspunde

  • Din 1 ianuarie 2012 a intrat în vigoare O.U.G. nr. 124/2011. Prin art. III pct. 17 din aceasta ordonanță de urgentă se modifică articolul 18 alin. (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului (care privește persoanele ai căror copii s-au născut până la data de 31 decembrie 2010 inclusiv): „Perioada concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea”.

   Comentariu de Cristi D — 09/09/2013 @ 9:44 AM | Răspunde

 159. Buna ziua Domnule Judecator, as dori sa va adresez doua intrebari daca imi puteti raspunde, si anume : 1. se vehiculeaza zvonuri cu privire la reducerea numarului de locuri la admiterea in Institut incepand de anul urmator, este adevarat ca s-au completat locurile si nu mai este cererea atat de mare? si 2. pentru examenul din 2014 as dori sa stiu daca la DP si DPP recomandati exclusiv noile coduri, sau credeti ca se va da combinat? Va Multumesc!
  Cu respect, Andreea

  Comentariu de Andreea — 08/09/2013 @ 5:24 PM | Răspunde

  • 1. Locuri vacante sunt din ce in ce mai putine. Nu stiu acum daca vom primi posturi in plus – tine de Guvern.
   2. Eu sper sa se dea numai noile coduri. Dar nu pot garanta acum asta.

   Comentariu de Cristi D — 09/09/2013 @ 9:46 AM | Răspunde

   • Va multumesc nu numai pt raspuns, ci pt toata activitatea de pe blog. informatiile sunt foarte utile.
    O saptamana usoara !

    Comentariu de Andreea — 09/09/2013 @ 10:11 AM | Răspunde

 160. Buna ziua d-le Judecator-am fost ofiter operativ in MAI din anul 1995 pana in dec. 2006, avand la inceperea activitatii terminata o facultate. Am lucrat numai in cadrul formatiunilor operative, integrate din 2003 in cadrul Pol. Judiciare. In anul 2006 am terminat a doua facultate, cea de drept, dar in acelasi an am parasit sistemul prin demisie, fara a mai desfasura activitati in domeniul juridic. In baza celor relatate ma incadrez in criteriile prevazute de Legea 303/2004 privind dreptul de participare la examenul de admitere in magistratura-direct ?
  Va multumesc.

  Comentariu de Pop — 09/09/2013 @ 8:55 PM | Răspunde

  • pai aveti 5 ani delucru dupa ce ati obtinut licenta in studii juridice?

   Comentariu de Cristi D — 10/09/2013 @ 12:53 AM | Răspunde

 161. Buna ziua domnule judecator, as dori sa-mi confirmati daca pot participa la cea de-a treia proba din cadrul concursului de admitere in magistratura, interviul, in conditiile in care am fost declarata admisa dupa prima proba, dar in cadrul celei de-a doua probe nu stiu exact ce punctaj am obtinut la partea referitoare la problemele de analitica si text scris, stiu doar ca la cea de-a doua parte privind gandirea logica am luat 38 de puncte. De asemenea, pentru interviu am cumparat cartea dvs si as dori sa-mi spuneti daca este suficienta pentru o pregatire temeinica in vederea sustinerii interviului?
  Va multumesc
  Iulia P.

  Comentariu de Iulia P. — 10/09/2013 @ 10:53 AM | Răspunde

  • Nu stiu. Asteptati rezultatul. Succes mai departe!
   Da, e de ajuns. Dar nu sa o cititi, doar. Sa o intelegeti.

   Comentariu de Cristi D — 10/09/2013 @ 9:46 PM | Răspunde

 162. Buna seara domnule judecator. Va adresez o intrebare in legatura cu cartea publicata de dumneavoastra intitulata Concurs de admitere la INM si Magistratura 2013. Proba 3. Interviul. Etica si deontologie judiciara. Ma intereseaza in mod special daca tratati cateva spete si modul in care candidatul ar trebui sa raspunda la acestea si ce anume se cauta la interviu ?

  Comentariu de ionut cornel — 11/09/2013 @ 1:29 AM | Răspunde

  • Ce altceva credeti ca as fi putut scrie?

   Comentariu de Cristi D — 11/09/2013 @ 9:32 AM | Răspunde

   • am inteles… va multumesc pentru raspuns….am pus intrebarea pentru ca nu am gasit raspunsul in descrierea scopului cartii sau in cuprins,

    Comentariu de ionut cornel — 11/09/2013 @ 10:43 AM | Răspunde

    • Daca nu va permiteţi, v-o fac cadou.

     Comentariu de Cristi D — 11/09/2013 @ 10:58 AM | Răspunde

     • :) eu sunt din suceava si trebuie sa o cumpar de pe net , nu am avut ocazia sa merg intr-o librarie sa ma uit putin prin ea. Dar imi permit sa o cumpar.

      Comentariu de ionut cornel — 11/09/2013 @ 11:08 AM | Răspunde

 163. Buna ziua,
  Am ajuns intamplator pe aceasta pagina si am ramas profund surprinsa . Nu datorita profesionalismului dvs . sau a promptitudinii cu care raspundeti la toate intrebarile care vi se adreseaza , ci datorita faptului ca o persoana cu statutul dvs isi gaseste timpul necesar si are bunavointa de a-i ajuta , neconditionat, pe cei care au probleme juridice, indiferent de natura acestor probleme. Nu pot pune decat ca ma inclin cu respect in fata unui om care , depsind rigidele tiparele ale status-ului si ale rolului omulului din societatea romaneasca a anului 2013 , constientizeaza ca nu poti ,,imparti dreptatea ,, fara a tine seama de faptul ca , cel care asteapta sa i se faca dreptate este fiinta umana.
  Eu personal, va multumesc .

  Comentariu de Andreea — 11/09/2013 @ 9:43 AM | Răspunde

  • Va multumesc pt asta. Singurul meu regret este ca de abia acum ati aflat de blogul meu. Dar sa vedeti pe facebook ce dialoguri am :-)

   Comentariu de Cristi D — 11/09/2013 @ 10:13 AM | Răspunde

   • Si blog si facebook?!! Un om updatat! Sunt sigura ca dialogurile dvs. sunt interesante, insa acum unul din regretele mele este ca nu am facebook. Bizar sau nu, intr-o lume in care nu existi daca nu ai facebook, eu prefer sa cred ca existenta mea nu e mai efemera decat a celor care au fb.:-)

    Comentariu de andreea — 11/09/2013 @ 2:33 PM | Răspunde

 164. Buna ziua domnule judecator. Din cate stiu, proba interviului nu poate fi contestata. As dori sa va intreb de ce nu este posibil acest lucru mai ales ca interviul este inregistrat si din cate stiu anul trecut au fost probleme cu unele note extrem de mici pe care le-au acordat anumite comisii. Cu respect, Vlad.

  Comentariu de Vlad — 11/09/2013 @ 10:57 AM | Răspunde

  • ‘din câte stiu’ e un nou argument pt viitorii magistraţi? Nicio proba orala nu se poate contesta. Nu ar fi normal. Obiectivitatea este asigurata prin nr mare al celor care pun note.

   Comentariu de Cristi D — 11/09/2013 @ 11:07 AM | Răspunde

 165. Buna ziua, domnule judecator . Va rog sa imi spuneti daca este posibila organizarea unui concurs pentru magistratura in perioada ianuarie-martie 2014 .
  Va multumesc.

  Comentariu de mirena33 — 11/09/2013 @ 2:14 PM | Răspunde

 166. Buna ziua,

  Am cumparat cartea dvs. „Admiterea la INM si in magistratura 2013” pt a intelege mai exact desfasurarea concursului, cat si raspunsurile la anumite intrebari. Va multumesc, m-a ajutat foarte mult !!! O singura nelamurire am, la pag 66 aliniatul „CUM SE DOVEDESTE VECHIMEA NECESARA UNUI AVOCAT” in carte dvs mentionati, citez: „Pentru a face dovada exercitarii NEINTRERUPTE a profesiei pe perioada de minim 5 ani …”. Se considera vechime de 5 ani, daca acesti 5 ani au fost intrerupti de o perioada in care m-am suspendat, dar ulterior m-am reactivat, astfel incat in momentul sustinerii examenului sa am vechimea de 5 ani ( 3 ani inainte de suspendare plus 2 ani dupa)? Mentionez ca suspendarea s-a facut la cererea mea, NU din alte motive.

  Va multumesc

  Ada Ghenciu

  Comentariu de Ada Ghenciu — 12/09/2013 @ 12:31 PM | Răspunde

 167. Buna ziua, am participat şi eu la examenul de admitere directă în magistratură şi am făcut doar 69 de puncte.Aş vrea să ştiu dacă soluţiile la contestaţiile la barem respinse se mai pot ataca sau ele sunt definitive.Răspunsul primit la contestaţia mea nu mă lămureşte.Am contestat întrebarea 95 din G1 deoarece am considerat că şi varianta A era corectă deoarece cf. codului de proc.pen în cazul contestaţiei în anulare după admiterea în principiu instanţa poate da şi o sentinţă în cazul art. 386 lit. d C.proc.pen, iar modalitatea de formulare a întrebării nu exclude şi alte tipuri de hotărâri, în cazul nostru nu se exclude decizia, deci nu arată că este „doar” sentinţă, ori „numai „sentinţă.Răspunsul dat la contestaţia mea face doar să citeze codul astfel că …. sunt tot nelămurită.Întrebarea este interpretabilă şi nu este fair-play.Astfel de întrebări nu ar trebui să existe la un astfel de concurs, după ce se depune un efort considerabil intelectual, dar din păcate nu am ghicit ce era în mintea celui care a făcut subiectul.La fel de bine se putea considera corect şi răspunsul de la litera A iar dacă am fi răspuns doar C să ni se spună că este greşit.Poate mă lămuriţi d-voastră de ce răspunsul de la litera A nu este corect.Mulţumesc.

  Comentariu de Camelia Şandor — 12/09/2013 @ 1:55 PM | Răspunde

  • Pt 386 lit d) Cpp nu se examineaza admiterea in principiu – vedeti art. 391 alin. 1 C.proc.pen.

   Comentariu de Cristi D — 17/09/2013 @ 9:46 AM | Răspunde

 168. Buna ziua Domnule Judecator. As dori sa stiu daca prind un post de grefier cu studii medii, exista posibilitatea de a ma transfera sau in urma unui alt examen sa fiu incadrata ca grefier cu studii superioare juridice? Eu sunt licentiata in drept la UB. De asemenea as dori sa stiu daca odata incadrat ca grefier pot sustine examenul la INM in 2014. Sper sa ma puteti lamuri. Weekend placut

  Comentariu de Andreea — 13/09/2013 @ 2:48 PM | Răspunde

  • 1. Da, daca sunteti angajata pe durata nedeterminata. 2. Da.

   Comentariu de Cristi D — 16/09/2013 @ 6:53 PM | Răspunde

 169. Buna ziua.

  As avea si eu o intrebare daca imi permiteti. Am primit o somatie si un titlu executoriu de a ANAF vizand niste contributii la asigurarile sociale de sanatate (perioada 2007-2010, am activat ca si PFA). Contract cu CAS pe perioada respectiva NU am incheiat. Avand in vedere ca ANAF-ul a primit atributiile privind datoriile catre CAS in anul 2012 – in O.U.G. nr. 125/2011, intrat în vigoare la 1 iulie 2012, apare: ANAF devine competentă în administrarea contribuţiilor sociale obligatorii (art. V alin. 1) -, as dori sa aflu daca actiunea lor este legala, sau as avea ceva sanse daca as depune o contestatie ? Am aflat si despre un caz (Rusa Victor, CAS, dosar nr. 2375/117/2009), poate mai tineti minte, ati facut si dumneavoastra parte din complet. In decizia ati aratat ca intre avocat si CAS Cluj nu a existat nici un contract prin care primul se obliga sa plateasca vreo asigurare si, prin urmare, nu a existat un titlu de creanta care sa devina titlu executor. Va multumesc mult.

  Cu stima,
  Thomas

  Comentariu de Thomas Keneally — 15/09/2013 @ 8:01 PM | Răspunde

  • Nu am voie sa va spun daca ceva e legal sau nu. CU privire la hotararea mea, vedeti ca ea e pe procedura, nu pe fond.

   Comentariu de Cristi D — 16/09/2013 @ 7:01 PM | Răspunde

 170. Bună ziua,
  M-am înscris în anul I laFacultatea de Drept și Administrație Publica, programul de studii DREPT din cadrul Universității Spiru Haret, Craiova.
  Ținta mea este INM.
  Așadar, pot candida la INM având diploma de licență obținută de la facultatea mai sus amintita?

  Comentariu de aureliat2000 — 15/09/2013 @ 9:41 PM | Răspunde

 171. Buna ziua,domnule judecator,am si eu cateva nelamuriri vizavi de admiterea la INM din 2014 si as dori,daca se poate,sa ma ajutati:
  1.Anul acesta s-a scos o parte din tematica-e posibil ca in 2014 sa se reintroduca sau sa apara elemente noi,atat la civil cat si la penal?
  2.Daca vor intra in vigoare NCP si NCPP in februarie 2014,e posibil sa se modifice tematica in conformitate cu noile reglementari?

  Comentariu de celine — 16/09/2013 @ 4:26 PM | Răspunde

 172. Va multumesc

  Comentariu de celine — 16/09/2013 @ 7:18 PM | Răspunde

 173. Vă mulțumesc pentru răspuns,
  Cu stima,
  Trusca Aurelia

  Comentariu de aureliat2000 — 16/09/2013 @ 9:15 PM | Răspunde

 174. Buna seara, as dori sa stiu daca exista posibilitatea unei reprogamari la interviu in cazul in care as invoca un motiv obiectiv, faptul ca am fost admisa si la barou dupa prima proba, iar prima data de examen la proba scrisa la barou este aceeasi cu cea in care am fost programata la interviu. Multumesc !!

  Comentariu de Daniela — 18/09/2013 @ 9:17 PM | Răspunde

 175. Bună dimineaţa,
  Punctul 18 de pe lista de astăzi a şedinţei Plenului
  „Punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios privitor la proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentur modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară” are vreo legătură cu eventuala desfiinţare a instanţelor?

  Mulţumim şi o şedinţă uşoară.

  Comentariu de miogar — 19/09/2013 @ 8:20 AM | Răspunde

 176. Buna ziua! Va rog respectuos sa ma lamuriti asupra urmatoarei: un magistrat poate acorda atat asistenta juridica cat si reprezentare in instanta cu privire la diferitele probleme juridice ale ascendentilor , desccendentilor, sotului , persoanei care se afla sub tutela sau curatela sa?

  Aceasta regula priveste atat cauzele penale cat si cauzele civile?

  Avand in vedere ca magistratul nu are dreptul sa se foloseasca de functia sa atunci cand isi apara propriile interese sau interesele celor de mai sus, prin reprezentarea in instanta chiar daca nu se foloseste de aceasta calitate a sa nu va crea aparenta unei exercitarii unei influente si astel sa fie creata aparenta ca procesul nu va fi unul echitabil? In opinia dumneavostra este recomandat ca judecatprul sa-si apere interesele personale in instanta , este recomandat sa reprezinte ascendentii, descendentii in cauzele acestora deduse judecatii? Cum ar trebui procedat?

  Comentariu de alina i. — 19/09/2013 @ 1:07 PM | Răspunde

  • Art. 10 din Legea 303/2004- (1) Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul.
   (2) Judecătorii şi procurorii nu pot să dea consultaţii scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanţe sau parchete decât acelea în cadrul cărora îşi exercită funcţia şi nu pot îndeplini orice altă activitate care, potrivit legii, se realizează de avocat.
   (3) Judecătorilor şi procurorilor le este permis să pledeze, în condiţiile prevăzute de lege, numai în cauzele lor personale, ale ascendenţilor şi descendenţilor, ale soţilor, precum şi ale persoanelor puse sub tutela sau curatela lor. Chiar şi în asemenea situaţii însă judecătorilor şi procurorilor nu le este îngăduit să se folosească de calitatea pe care o au pentru a influenţa soluţia instanţei de judecată sau a parchetului şi trebuie să evite a se crea aparenţa că ar putea influenţa în orice fel soluţia.

   Comentariu de Cristi D — 19/09/2013 @ 4:46 PM | Răspunde

 177. Domnule judecator, va rog din suflet sa ma ajutati cu un text de lege(stiu ca nu puteti da raspunsuri detaliate) din care sa inteleg cum ar trebui procedat la o speta : Sunt judecator la tribunal si colegul meu , judecator de asemenea si un foarte bun prieten, despre care stiu ca are o situatie familiala speciala acasa, incalca diferite prevederi din regulamentele de organizare a instantei ( ex: modifica solutiile trecute in condica sau orice alte prevederi). Intr-o astfel de situatie eu as raspunde ca as discuta cu el mai intai si i-as sugera sa isi ia un concediu, iar numai in cazul in care dupa aceasta se repeta abaterea lui disciplinara as sesiza presedintele instantei. Ori trebuie sesizat de prima data presedintele instantei? Cum ar fi corect in cazul colegilor magistrati?

  Comentariu de alina.i — 22/09/2013 @ 9:04 PM | Răspunde

  • Modificarea solutiilor inseamna fals. Pt asta, sunteti obligata sa denuntati. Vedeti art. 227 CPP si art. 263 C.pen. Daca situatia e deja repetata, va sfatuiesc sa vorbiti urgent cu presedintele. Altfel, riscati cu totii un control si vor cadea capete…

   Comentariu de Cristi D — 23/09/2013 @ 9:52 AM | Răspunde

   • Multumesc frumos. Va doresc o zi frumoasa. Acum sunt lamurita.

    Comentariu de alina i. — 23/09/2013 @ 1:59 PM | Răspunde

   • buna seara…se zvoneste prin salile de judecata si parchete ca in anul 2014 se va organiza ultimul examen de admitere directa in magistratura…puteti confirma sau infirma acest zvon , domnule judecator?

    Comentariu de george — 23/09/2013 @ 6:19 PM | Răspunde

 178. va multumesc…mi-ati fost de mare ajutor….as fi vrut sa stiu daca aveti ceva date in acest sens…in rest stiu ca sunteti extrem de ocupat ca sa va ocupati de zvonuri…oricum tot o sa va cumpar cartile, chiar daca mai e doar un examen

  Comentariu de george — 24/09/2013 @ 2:58 PM | Răspunde

  • Nu am date. Concurs va fi anual pana se umplu locurile, ceea ce nu vad posibil. Oricum, la INM va fi anual.

   Comentariu de Cristi D — 24/09/2013 @ 3:07 PM | Răspunde

 179. Buna seara!
  Dl.judecator Cristi Danilet va rog respectuos sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme:
  Intre anii 2004-2008, am fost student al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Spiru Haret, specializarea Drept (invatamant la distanta)
  In anul 2008, am sustinut examenul de licenta si am obtinut diploma pe care este trecut antetul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Intrebarea este daca ma pot inscrie cu aceasta diploma la concursul pentru admitere la INM.

  In speranta ca ma puteti ajuta, tin sa va multumesc anticipat!

  Comentariu de manastire marius — 24/09/2013 @ 11:45 PM | Răspunde

  • Cu privire la această universitate sunt probleme numai cu diplomele de licenţă obţinute după absolvirea cursurilor la distanţă sau cu frecvenţă redusă, dacă înmatricularea în anul I a avut loc în perioada 2008-2011. Aceste cursuri nu erau atunci autorizate, iar studenţii au avut dreptul să-şi continue studiile la specializări/programe autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate. Altfel, licenţa obţinută nu este valabilă. A se vedea O.G. nr. 10/2009 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate, precum şi art. 361 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011; Hotărârile Plenului CSM nr. 522 din 18 august 2011 și nr. 672 din 23 august 2012.

   Comentariu de Cristi D — 25/09/2013 @ 9:02 AM | Răspunde

 180. Buna ziua,
  Mai este necesara trecerea pe la mediator in cazul in care doresc reducerea pensiei de intretinere dupa ce mi s-a redus salariul cu 25% ? fiind o modificare a conditilor de fapt cf art 403 nccv si existand deja o sentinta civila definitiva si aplicata prin poprire pe salariul subsemnatului…?…eu ma astept ca instanta sa ia act de modificarea conditiilor de fapt ( reducerea salariului debitorului) si sa dispuna aplicarea la noua baza salariala…puteti sami conformati ? Multumesc

  Comentariu de dann — 26/09/2013 @ 4:00 PM | Răspunde

  • Daca sentinta va obliga la o pensie de întretinerea procentuala, modificarea operează automat. Daca nu, va fi proces.

   Comentariu de Cristi D — 29/09/2013 @ 4:29 PM | Răspunde

 181. buna ziua, dle judecator!
  Cu respect ma adresez dvs, in ideea lamuriri in ceea ce priveste profesia de mediator.
  Poate un mediator sa sustina examenul din sursa directa ( cu 5 ani vechime)pentru magistrati?

  Comentariu de midacheaurelia — 27/09/2013 @ 9:22 AM | Răspunde

 182. Domnule judecator…..am citit cartile dumneavoastra cu admiterea INM , le-am folosit pentru acest examen INM si sunt intr-adevar cele mai bune carti dintre toate care le-am cumparat in legatura cu acest examen …..mai ales cea cu proba interviului. Nu inteleg de ce s-a creat in presa o imagine negativa a dumneavoastra, cand din activitatea si cartile publicate si bunavointa de a raspunde si a indruma studentii sau alti practicieni rezulta contrariul. Eu una cred ca trebuie sa continuati acest demers si sunt sigura ca noi toti carora le-ati raspuns pe acest blog sau prin cartile publicate si care ofera raspunsuri pentru situatii concrete avem o parere foarte buna despre dumneavoastra. Nu e corect ca unii sa va minimizeze eforturile printr-o stire sau printr-o atitudine vadit agresiva indreptate impotriva dumneavostra (gen Mircea Badea). Va doresc o zi buna si va urez succes in noile demersuri pe care sunt sigura ca le veti incepe.

  Comentariu de alina i. — 27/09/2013 @ 10:02 AM | Răspunde

  • In presa? Care presa?? Cel citat de dvs nu face presa. In rest, nu imi vorbiti de rau, spuneti-mi de cei ce ma vorbesc de bine :-). Sa ajungeţi ce va doriti! Succes!

   Comentariu de Cristi D — 29/09/2013 @ 4:25 PM | Răspunde

 183. Ce parere aveti de cursul Drept procesual civil , Drept executional civil , Arbitraj ,Drept notarial scrisa de V M CIOBANU, T BRICIU de la editura National ? In cazul in care ati achizitionat-o, imi puteti spune daca cuprinde toata programa la drept procesual civil ? Pe site nu precizeaza cuprinsul cursului . Multumesc anticipat!

  Comentariu de irina — 27/09/2013 @ 12:55 PM | Răspunde

 184. Buna. Am o intrebare in legatura cu plangerea penala. Iubitul meu a fost casatorit. Dupa mai multe intamplari cu fosta sotie am depus o plangere penala contra fostei sotii si tatalui ei(avand si inregistrarea pe tel cu ei ma agreseaza, ma injura, etc).bineinteles dupa vreo 2 luni mi-au facut si ei o plangere penala pt injurii(pt a se apara). Toate astea s-au intamplat in italia,ei fiind italieni. As dori sa stiu daca aceasta plangere penal venita din partea lor imi
  afecteaza cazierul in Romania. as dori sa ma intorc acasa si sa-mi deschid o activitate (in
  Romania). Va rog sa ma ajutati,am mare nevoie de raspunsul dvs. Va multesc din
  suflet

  Comentariu de Raluca — 28/09/2013 @ 2:15 PM | Răspunde

  • Nu prea inteleg ce ma întrebati. In cazier, care se tine la politia de la locul nasterii, se trec trimiterile in judecata si condamnarile .

   Comentariu de Cristi D — 29/09/2013 @ 4:21 PM | Răspunde

 185. Buna ziua,
  Am participat la consursul de admitere in magistratura sesiunea august 2013 fiind foarte aproape de a trece proba testului grila. Voi mai participa si la urmatorul concurs, cu siguranta. Va rog frumos, spuneti-mi, daca exista vreo speranta sa se mai organizeze un nou concurs in ianuarie-februarie 2014
  Cu consideratie,
  Calin Tirlea

  Comentariu de tirlea — 29/09/2013 @ 1:48 PM | Răspunde

 186. Buna seara, domnule judecator! As vrea sa incerc la INM anul viitor dar am o mica ‘problema’ si v-as ruga sa-mi raspundeti la o intrebare, in masura in care puteti. Intrebarea mea este daca in caminul INM pot sa-mi aduc bebelusul sau as fi nevoita sa-mi caut chirie. Va’multumesc anticipat.

  Comentariu de Ligia — 29/09/2013 @ 6:21 PM | Răspunde

  • Nu e posibil, caci nu exista camera pt un loc. ci veti sta cu alti colegi. Dar, credeti-ma, nu veti avea timp de ingrijit bebelusi. Sincer, nu cred ca stiti in ce vreti sa va bagati…

   Comentariu de Cristi D — 29/09/2013 @ 9:13 PM | Răspunde

 187. Buna seara! Domnule judecator, fac parte din cei care au sustinut concursul de admitere INM de anul acesta. La interviu am fost intrebat ce as alege sa fiu-judecator sau procuror, iar eu am raspuns ca inca nu am decis. Am argumentat raspunsul prin faptul ca am avut contact doar cu procurorii si stiu ce presupune doar activitatea lor, iar ca sa pot face o alegere in cunstinta de cauza, as prefera sa observ mai de aproape ce presupune si munca unui judecator. Imi fac probleme ca din punctul de vedere al motivatiei s-ar putea ca raspunsul meu sa nu fie tocmai cel asteptat de membrii comisiei…De asemenea, am fost intrebat ce as face in cazul in care superiorul meu mi-ar reprosa o greseala pe care eu stiu ca nu am facut-o. Am raspuns ca in cazul in care este vorba despre ceva minor, nu as tine mortis sa ii demonstrez ca eu am avut dreptate si nu el. In masura in care greseala mea (cea presupusa) mi-ar afecta imaginea ca persoana fizica sau ca si profesionist, i-as explica superiorului intr-un mod calm de ce am ales sa actionez intr-un anume fel si nu in altul….Maine se afiseaza rezultatele si imi fac griji ca s-ar putea sa fi gresit mai mult decat am crezut eu. M-ati putea lamuri dumneavoastra in vreun fel?

  Comentariu de Dragos — 29/09/2013 @ 7:54 PM | Răspunde

  • Regret, nu va pot ajuta. Indraznesc sa cred ca ati fost sincer. Atunci, nu va faceti probleme.

   Comentariu de Cristi D — 29/09/2013 @ 9:14 PM | Răspunde

   • Am fost…Multumesc pentru raspuns! :)

    Comentariu de Dragos — 29/09/2013 @ 9:48 PM | Răspunde

 188. Va multumesc pentru raspuns. Stiu in ce ma bag. :-). Omul poate multe cand are o motivatie. Dar va multumesc, oricum, pentru sincetitate. Va doresc o saptamana usoara. Cu stima, Ligia.

  Comentariu de Ligia — 30/09/2013 @ 7:22 AM | Răspunde

 189. Buna ziua dle Judecator, va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste urmatoarea situatie: sunt parte intr-un dosar aflat pe rolul judecatoriei sector 4. Este vorba de un dosar ce are ca obiect contestatie la executare – suspendarea executarii . In data de 06.09.2013 a avut termen de judecata, insa nici pana in ziua de astazi nu a fost afisat pe site-ul acestei instante solutia pe scurt la acest dosa, Saptamanal am sunat la judecatorie si mi s-a spus sa astept ca se va afisa, Saptamana trecuta mi s-a spus ca pana la finele saptamanii se va afisa, insa nu a fost asa, Azi am sunat din nou, iar doamna grefier de la arhiva mi-a comunicat ca nu apare nimic redactat si sa mai astept. Am solicitat sa mi se comunice in solutia pe scurt nu redactarea, dansa mi-a raspuns ca nu stie ce sa imi spuna, si sa sun la Departamentul de relatii publice insa acolo nu imi raspunde nimeni. Ce ar trebui sa fac in aceasta situatie? Mentionez ca si eu sunt parte din sistem si stiu ce inseamna o instanta aglomerata insa totusi cred ca in trei saptamani daca nu introduceam solutia pe scurt eram sanctionata pentru intarziera in execitarea atributiilor, iar daca era vorba de un dosar in pronuntare ar fi trebuit sa apara pe ecris amana pronuntarea, sau amana cauza daca dosarul nu e in pronuntare. Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
  Cu respect Ramona Vasii

  Comentariu de Ramona Vasii — 30/09/2013 @ 10:28 AM | Răspunde

  • Cred ca cel mai corect este sa faceti o cerere oficiala de eliberare a unei copii de pe minuta. Nu?!

   Comentariu de Cristi D — 30/09/2013 @ 10:50 AM | Răspunde

 190. Multumesc frumos dle judecator pentru sfat, insa cu regret va spun ca dna grefier de la arhiva mi-a comunicat tot telefonic ca nu are nicio minuta la acest dosar. Insa pe cale oficiala am sa trimit cerere prin care solicit sa mi se comunice copia minutei.
  Va multumesc inca o data pentru promtitudinea de care deti dovada in a ne raspunde la intrebarile noastre.

  Comentariu de Ramona Vasii — 30/09/2013 @ 3:50 PM | Răspunde

  • Stiti bine ca daca un dosar s-a solutionat si nu s-a amanat pronuntarea, exista o minuta…

   Comentariu de Cristi D — 30/09/2013 @ 4:18 PM | Răspunde

 191. Buna seara.
  Sunt ofiter de politie, organ de cercetare al politiei judiciare si in cursul anului viitor voi implini vechimea necesara sustinerii unui eventual examen de admitere in magistratura.Pe parcursul activitatii mele am participat la 2 misiuni internationale insumand 3 luni de zile. Exista posibilitatea ca aceste 3 luni sa nu se ia in considerare la vechime? Va scriu aceste randuri deoarece de aceste trei luni ar putea depinde exigibilitatea mea de candidat pentru august 2014.
  Va multumesc anticipat, apreciind in mod deosebit felul in care doriti sa ne ajutati.

  Comentariu de Ovidiu Pruteanu — 02/10/2013 @ 9:49 PM | Răspunde

  • Cei 5 ani vechime tr sa fie neintrerupti. Depinde ce va scrie in adeverinta data de sefii dvs, daca ii aveti sau nu. Ma indoiesc insa ca in cele 3 luni ati facut politie judiciara…

   Comentariu de Cristi D — 02/10/2013 @ 10:20 PM | Răspunde

 192. Buna seara, domnule judecator.

  Am o intrebare simpla: anul viitor, in 2014, se va da examen la INM dupa Noul Cod de Procedura Civila in totalitate sau va fi combinatie intre noul si cel din 1865? In alta ordine de idei, cand se va cunoaste cu certitudine acest lucru?

  Va multumesc frumos.

  Comentariu de BOGDAN DORGO — 03/10/2013 @ 7:20 PM | Răspunde

  • Probabil ca da.
   Cu certitudine cu 60 zile inainte, la data anuntarii concursului.

   Comentariu de Cristi D — 07/10/2013 @ 8:10 AM | Răspunde

 193. Bună ziua domnule judecător. Am o întrebare legata de caracterizarea de la locul de muncă sau de la facultate necesară pentru verificarea bunei reputații. eu am lucrat cu contract de muncă cu durată parțială in perioada septembrie 2007-mai 2008, nu am fost sancționat disciplinar, însă firma și a tot mutat sediul și nu mai este acolo nici unul din foștii șefi sau colegi care ma cunoșteau. are rost să mă duc acolo și sa le cer o adeverință de bună reputație când șefii actuali nici nu mă cunosc? mă pot duce la facultate sa cer adeverința de acolo?

  Comentariu de sever — 04/10/2013 @ 1:39 PM | Răspunde

 194. Domnule judecator, pot candida la admiterea directa in magistratura, avand in vedere urmatoarele aspecte:
  – in perioada 2004-decembrie 2011 am activat ca agent de politie judiciara,
  – din anul 2008 sunt licentiat in drept,
  – din ianuarie 2012 si pana in prezent activez ca ofiter de politie judiciara?

  Comentariu de Cristi C. — 04/10/2013 @ 2:58 PM | Răspunde

  • aveti 5 ani de politie judiciara dupa obtinerea licentei in drept?!

   Comentariu de Cristi D — 07/10/2013 @ 8:06 AM | Răspunde

   • buna ziua! prevederile art. 33 din Legea 303/2004 fac referire la „ofiteri de politie judiciara cu studii juridice superioare”. asta se poate interpreta ca si agentii de politie judiciara cu studii juridice superioare pot fi admisi direct in magistratura?

    Comentariu de alexandru teodor — 07/10/2013 @ 12:05 PM | Răspunde

    • cum adica sa interpretam asa ceva?! dvs ati putea sa gasiti o interpretare prin care in loc de `agenti` sa cititi `ofiteri` ori invers??

     Comentariu de Cristi D — 07/10/2013 @ 3:43 PM | Răspunde

     • buna seara! am formulat intrebarea in acest fel deoarece dvs l-ati intrebat pe corespondent doar daca are 5 ani de politie judiciara dupa obtinerea licentei in drept, fara a specifica nimic despre calitatea de ofiter.

      Comentariu de alexandru teodor — 09/10/2013 @ 7:30 PM | Răspunde

      • 5 ani ca ofiter de politie judiciara dupa obtinerea licentei in drept.

       Comentariu de Cristi D — 10/10/2013 @ 7:47 PM | Răspunde

 195. Am 50 de ani, sunt consilier juridic si ma gandesc sa particip la urmatorul concurs de admitere. Sunt „deplasat” la varsta mea? Multumesc

  Comentariu de Doru Chindea — 04/10/2013 @ 8:44 PM | Răspunde

  • Cam da. Nu imi imaginez cum ati putea `ingera` patru noi coduri…

   Comentariu de Cristi D — 07/10/2013 @ 8:05 AM | Răspunde

 196. Buna ziua! Domnule judecator Cristi Danilet, in calitate de magistrat si de membru al CSM, va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre motivarea hotararilor judecatoresti de catre grefieri ( fie si de catre grefieri cu studii juridice superioare), in locul judecatorilor, hotarari (fie ele chiar si incheieri finale de dezinvestire), pe care grefierii sunt pusi si obligati sa le redacteze si motiveze, judecatorii asteptand doar sa le semneze, uneori chiar fara a le citi sau verifica?
  Este acest fapt o situatie normala, de natura sa duca la infaptuirea de calitate a actului de justitie? Care este parerea dumneavoastra oficiala sau personala despre acest aspect si daca aveti cunostinta despre vreo alta tara civilizata, din Uniunea Europeana sau din lume, unde se mai practica acest lucru?
  Cu stima, va multumesc anticipat si va asigur ca as aprecia foarte mult un raspuns cinstit si corect, eventual argumentat legal, din partea dumneavoastra.

  Comentariu de Eugen — 06/10/2013 @ 11:01 AM | Răspunde

  • Banuiesc ca sunteti grefier.
   Sustin motivarea hotararilor de catre grefieri. In toate statele civilizate se face asta. Si la noi s-a inceput asta, de cativa ani buni. O parte descriptiva a hotaririi revine grefierului.

   Comentariu de Cristi D — 07/10/2013 @ 8:02 AM | Răspunde

   • Buna seara domnule judecator Cristi Vasilica Danilet! Multumesc foarte frumos pentru raspunsul in sine, ca forma de politete practicata pe blog, dar din pacate nu si pentru continutul sau…din urmatoarele motive:
    1. Sustineti motivarea hotararilor de catre grefieri Intr-adevar, este confortabil sa ai sentimentul ca are cine sa-ti faca treaba, (sa ai sclavi sau slugi), iar tu sa-ti incasezi doar banii, daca se poate cat mai multi, sa vii la noua si sa pleci la doua, sa ai tot timpul din lume, sa ai asigurata o pensie speciala si privilegiata de serviciu (ca o imensa sfidare la adresa tuturor celorlalte categorii profesionale carora le-a fost furata) si singura grija sa-ti fie verificarea cardului de salariu si a fluturasului lunar … Cum sa nu! Foarte bine! Va felicit domnule magistrat! Ganditi profund!
    2. ,,In toate statele lumii se face aceasta”(afirmati dumneavoastra). De acord! Dar stiti si cum se face, stimate domnule magistrat? Ati auzit de ,,rechtspflegerul” german?
    2.1. Acei grefieri din statele civilizate (la care probabil v-ati gandit si ati facut referire), sunt indrituiti prin lege, stimate domn magistrat, precum si prin alte acte normative specifice profesiei si functiei, sa indeplineasca si alte atributii, inclusiv jurisdictionale (de natura contencioasa sau gratioasa), degrevandu-se astfel judecatorul de o parte din sarcini! Si mai ales (aici este chiar esenta problemei, care se pare ca dumneavoastra va scapa), au nu numai autoritatea necesara sa-si exercite in mod competent acele sarcini, ci si remunerarea corespunzatoare! Ori, la noi, ce vedem? Se merge pe mentalitatea ipocrita si parsiva: ,, voi munciti prostilor, ca noi luam banii!” Vorba unui cunoscut om politic, probabil mult prea apropiat domniei voastre ,, Nu e bine domnule chestor!” (judecator).
    2.2 Ati trecut sub tacere in mod voit si abil exact ceea ce v-am intrebat : Care este temeiul legal pentru ca grefierii ar fi obligati sa va faca munca? Nu mi-ati raspuns dintr-un motiv foarte simplu stimate domnule judecator: Pentru ca nu exista! Nu aveti temei legal, nu exista lege care sa prevada asta, dar continuati sa exploatati niste oameni si sa le furati munca! No comment!!!
    3. ,,Si la noi s-a inceput asta, de cativa ani buni”. Foarte rau pentru un stat de drept! In baza carei legi? Cum motivati aceasta stare de lucruri? Va mai amintiti de scandalul de la Tribunalul Harghita? Va asigur eu ca vor mai fi! Iarna se apropie si rabdarea oamenilor are si ea o limita!
    4. ,,O parte descriptiva a hotararii revine grefierului” (ziceti dumneavoastra extrem de ritos). Care anume parte descriptiva? In afara de partea introductiva a oricarei hotarari sau incheieri finale de dezinvestire, grefierul nu mai are prevazuta nici o alta ,,parte descriptiva”. Acea ,,parte descriptiva”, face parte din considerentele hotararii si trebuie redactata si motivata de judecatori, singurii care au acest drept, incesibil si care nu poate fi delegat altcuiva! Si aici intervine iarasi mentalitatea extrem de daunatoare si periculoasa de ,,pasare a sarcinilor” de la judecator la grefier, lucru pentru care in alta parte, in oricare altul dintre statele civilizate ale lumii, de care faceti vorbire, acel individ ar fi fost exclus demult din magistratura, si nu numai! Din pacate (sau din fericire pentru unii ca dumneavoastra) ne aflam in Romania, tara tuturor posibilitatilor, unde poti statua si declara in mod unilateral ca altul trebuie sa-ti faca treaba chiar daca nu ai temei legal si unde, de asemenea, poti fi revocat legal din functia de membru CSM de catre zeci de mii de judecatori si tu sa te intorci inapoi pe usa din dos, in mod jalnic, la adapostul unei decizii a Curtii Constitutionale cel putin discutabile!!!
    5. O sa va rog, stimate domn, sa va ganditi si la modul in care blocati, de ani de zile, in calitate de membru al CSM, adoptarea Legii Statutului personalului de specialitate al instantelor judecatoresti (nu personal auxiliar, ca noi nu suntem auxiliarii nimanui), proiect de lege care ar fi rezolvat, printre altele si aceasta problema, a grefierului judiciar, competent prin lege si salarizat corespunzator sa va preia o parte din sarcini, sa degreveze si sa fluidizeze infaptuirea actului de justitie. De ce nu se doreste acest lucru, domnule magistrat? Ce ratiuni ascunse stau in spatele manoperelor de tergiversare a adoptarii legii? Pe cine incomodeaza instituirea de exemplu, a managerului de instanta, in conditiile in care un judecator, oricat de bun ar fi in profesia sa, nu are abilitatile si deprinderile necesare de conducator, manager, sef? Pentru ca nu are de unde sa le aiba! In INM nu se invata sa ceva.
    Vedeti domnule judecator Cristi Vasilica Danilet, datorita unor asemenea mentalitati suntem condamnati sa fim si sa ramanem in permananta…ceea ce suntem si sa visam doar la ce se intampla in alte state civilizate ale lumii, la nivelul carora, cu asemenea atitudini, ca cea a dumneavoastra, nu vom ajunge niciodata.
    Pacat, v-am cunoscut si am crezut in dumneavoastra pe vremea cand erati la Judecatoria Cluj-Napoca, v-am urmarit cu interes si satisfactie si atunci cand erati la Oradea! Din pacate, totul s-a prabusit cand ati ajuns la CSM! Nu mai sunteti curajosul si nonconformistul Cristi Danilet. V-ati transformat in cu totul altceva si din pacate, pentru dumneavoastra, in rau si nicidecum in bine!
    Va doresc o seara placuta in continuare, va multumesc pentru atentia si rabdarea de a citi acest text (daca l-ati citit fara a va enerva pana la capat) si va asigur cu toata sinceritatea si certitudinea ca despre subiectul pus in discutie vom mai vorbi si se va mai vorbi!

    Comentariu de Eugen — 08/10/2013 @ 8:37 PM | Răspunde

    • E Vasilica-Cristi, nu invers. Daca tot va uitati seara la posturi tv care batjocuresc oameni si cititi dimineata site-uri de scuipat magistrati, invatati sa citit un CV care e public al celui caruia va adresati.
     Eu discut de subiectul asta dinainte ca dvs sa intrati in sistem.
     Trec peste ironiile ieftine, si eu sunt la fel cu cine merita.
     1. Multumesc pt laude, sunt sigur ca le merit.
     2. Da, am auzit. Dar rechtspflegerul german si austriac nu este grefierul de la noi. Nu confundati. Vad ca la noi grefierul nu vrea sa isi depaseasca statutul de secretar de sedinta.
     2.1. Pastrati-va invectivele. Va apartin.
     2.2. Temeiul legal este cel care permite judecatorului sa dea dispozitii grefierului.
     3. Sunteti prea nou in sistem. Vom vedea.
     4. Cred ca nu aveti studii de drept constitutional. Dar sa va spun asa, pe intelesul dvs: in nicio functie electiva nu exista sistem de revocare pe considerentul `asa vrem noi`. Vreti exemple, cumva??
     5. Proiectul dvs a trecut cu votul meu pozitiv (sunt pentru grefierul de sedinta, pt grefierul judiciar, pt managerul de instanta etc) si al celorlalti din CSM negativ, la MJ si acum e in Parlament, nu la noi. Cred ca nu va pricepeti nici la procedura parlamentara, din cate bag seama…
     6. Dvs puteti visa. Eu nu am timp. Si asta cam…de 10 ani de zile, de cand sunt implicat activ si nu de forma in…reforma.
     7. Eu nu am avut placerea sa va cunosc. Probabil erati ascuns in multime. Sper ca va e comod. La fel de comod cum va era cand v-am sustinut drepturile – e drept, in MJ in 2005-2007 si singurul din CSM in 2011 – si dvs ati uitat. Dar da, aveti dreptate, m-am transformat in altceva: cel care ia suturi pentru toti nemultumitii de sistem, cei care nu cunosc lucruri esentiale si carora le place sa insulte si sa se bage in vietile oamenilor; cel care apara sistemul cu riscuri enorme pentru el si familia sa si care e lasat singur de sistem cand acesta ar trebui sa il apere; cel care are cele mai multe iesiri publice in sprijinul justitiei, initiative legislative si intalniri cu instantele, singurul care se intalneste cu grefierii acolo unde se duce in instante si care apoi e trecut sub tacere de acestia. Da, aveti dreptate, sunt altceva. De fapt, sunt altcumva decat cum ar trebui sa fiu ca sa imi fie si mie bine si caldut ca multi altii de care nici nu se stie si, cu siguranta, nici nu sunt subiect al revocarii. Asa ca va dau dreptate: m-am transformat in altceva care imi face rau, un rau in primul rand pentru mine.
     8. De ce m-as enerva? Din contra, m-ati ajutat sa ma relaxez. Va multumesc, o seara buna si dvs.
     9. Cat despre vorbit, avand in vedere ca se pare ca sunteti nemultumit ca sunt un `altceva` si totusi `vom mai vorbi`, aflati ca eu nu am nicio retinere. Chiar sunt curios daca am putea nu doar vorbi, ci chiar dialoga.

     Comentariu de Cristi D — 10/10/2013 @ 8:04 PM | Răspunde

     • La acest raspuns, domnule judecator, am simtit nevoia sa ma ridic in picioare si sa va aplaud. Jos palaria. Sa nu va schimbati! Sa nu renuntati la ceea ce faceti! Sa nu va pese de invective si de defaimari! Noi, cei cu suficienti neuroni, stim sa recunoastem un om valoros cand dam de el. Sunt grefiera si cateodata ma rog de judecatoarea mea sa-mi dea la motivat. Pentru ca asa invat. Pentru ca nu vreau sa ma plafonez. Si pentru ca am intrat in sistem asta fiind vocatia mea. Nu grefier. Ceva mai sus. Dar daca asta e primul pas, vreau sa asimilez tot ce se poate. Vreau sa stiu sa scriu o minuta corect din punct de vedere gramatical si juridic. Vreau sa ma duca bibilica sa motivez o hotarare simpla, gen recurs sau prelungirea arestarii preventive. Deci dragi grefieri! Daca nu va place ceea ce faceti iesiti din sistem. Justitia nu e pentru oricine.

      Comentariu de Ligia — 10/10/2013 @ 8:27 PM | Răspunde

      • Va doresc sa ajungeti ce va doriti si meritati. Sarut-mana!

       Comentariu de Cristi D — 10/10/2013 @ 8:40 PM | Răspunde

      • La acest raspuns, doamna ” GREFIERA” am sintit nevoia sa … „corectez” putin comentariul dvs. – nu exista cuvantul grefiera (la feminin) – din p.d.v. gramatical mai aveti mult de invatat . Sunt multi ca VOI care se considera cu multi neuroni ? NOI cei cu putin neuroni care ne cunoastem valoarea cu regret va informam ca ne place ceea ce facem si cu umilinta dorim a ramane simpli grefieri (si nu grefiere/si nu judecatori), IAR JUSTITIA E PENTRU TOTI !

       Comentariu de odrade — 13/10/2013 @ 3:53 PM | Răspunde

     • Omul a citit CV-ul insa incerca sa evite o cacofonie (dvs. nu prea ati inteles !) Omul are vreo 50 de ani si e in sistem de pe vremea „regretatului” adica de pe vremea in care dvs. gangureati .
      Ironiile nu sunt ieftine … nu sunt decat prea subtile pentru unii .
      1. asta este o ironie ieftina.
      2. grefierul de la noi ar dori sa-si depaseasca statutul in concordanta cu o recunoastere a muncii sale si cu o remuneratie pe masura si nu este de acord ca acestea sa-i fie furate.
      2.1. Omul nu este decat un fin observator si descrie doar ce se intampla … de fapt invectivele va apartin.
      2.2. Sau stapanului sa-si bata cainele ori birjarului sa-si bata calul … vedeti invectivele va apartin.
      3. Suna a amenintare.
      4. Credeti gresit … oricum si BOC e doctor in drept constitutional… (mai trebuie sa explic sau s-a inteles).
      5. In sedinta de miercuri, 19 octombrie 2011, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, la 27-03-2012 e adoptat de Camera Deputaților si trimis la Senat unde zace prin comitete si comitzii supus franelor (a se citi amendamente) CSM.
      6. Fiecare are dreptul la propria imagine … desi nu toti se oglindesc.
      7. E un privilegiu sa-l cunosti pe Eugen insa e greu sa-l observi daca privesti doar multimea. Cateodata e bine sa mai privim si in sus fiindca de pe soclu toti par mici.
      8-9. Adevarat nu aveti de ce sa va enervati si monologul , de altfel , denota o stare de relaxare. Presupun ca dialogul v-ar arunca intr-o stare de beatitudine daca nu chiar NIRVANA.
      Va sarut ; Noapte Buna !

      Comentariu de odrade — 13/10/2013 @ 5:29 PM | Răspunde

 197. Buna ziua.Este adevarat ca Noul Cod Penal va intra in vigoare la 1 februarie 2013?Daca este asa,cam cit va dura pina cind se vor actualiza pedepsele conform legii mai favorabile?Va multumesc!

  Comentariu de Mira — 06/10/2013 @ 2:23 PM | Răspunde

  • Nu inteleg intrebarea. Cititi aici si intrebati-ma apoi la acea postare.

   Comentariu de Cristi D — 07/10/2013 @ 3:47 PM | Răspunde

 198. Stiti cumva daca pentru cei 2 ani de formare cei admisi vor fi remunerati?sau doar pentru anul de stagiu.va multumesc

  Comentariu de Anisina — 07/10/2013 @ 1:29 AM | Răspunde

  • La INM se primeste o bursa echivalentul unui salariu de stagiar. Dar nu ar fi mai bine sa cititi legea inainte de a pune intrebari??

   Comentariu de Cristi D — 07/10/2013 @ 8:00 AM | Răspunde

 199. Buna ziua. Am beneficiat de concediu fara plata pentru studii. Imi spuneti va rog daca reprezinta vechime in functia de grefier, in specialitate? In munca nu constituie din cate am citit, iar in regulamentul concediilor personalului auxiliar de specialitate este specificat doar pentru cel cu plata pentru formare profesionala.
  ART. 20
  Durata concediului cu plată pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite persoanei.
  In regulementul concediilor magistratilor sunt prevazute clar situatiile care reprezinta vechime in munca sau functie.

  Va multumesc mult.

  Comentariu de Ana — 07/10/2013 @ 10:09 AM | Răspunde

  • Va trebuie raspunsul pt admitere in magistratura? Nu, nu constituie. E o intrerupere de activitate.

   Comentariu de Cristi D — 07/10/2013 @ 3:46 PM | Răspunde

 200. Exista posibilitatea organizarii unui examen direct pentru posturi de judecatori-procurori in ianuarie -februarie 2014? va multumesc pentru raspuns.

  Comentariu de mircea — 07/10/2013 @ 11:44 AM | Răspunde

 201. Aveti idee când se afiseaza notele de la interviu pt cei cu vechime?

  Comentariu de maria — 07/10/2013 @ 12:33 PM | Răspunde

 202. sunt afişate deja.

  Comentariu de miogar — 07/10/2013 @ 4:00 PM | Răspunde

 203. Buna seara.Revin cu precizari referitoare la intrebarea mea.S-a discutat la CSM despre vreo posibila noua aminare a intrarii in vigoare a NCP?Dupa intrarea in vigoare a NCP,in cit timp vor fi actualizate pedepsele persoanelor care sint deja condamnate definitiv,in urma schimbarii incadrarilor din NCP(de exemplu;inselaciune,furt,etc.)?Mai concret;pedepsele mai mari de 5 ani pentru inselaciune ar urma sa coboare la 5 ani.De cit timp credeti ca vor avea nevoie instantele pentru a le actualiza?As mai adauga:in luna iulie s-a stabilit pentru data de 14 septembrie,la Orsova,o noua sedinta a grupului de lucru privind implementarea NCP.A mai avut loc sedinta?Va intreb pentru ca nu am mai vazut nici un material pe aceasta tema pe site-ul CSM.Va multumesc!

  Comentariu de Mira — 08/10/2013 @ 8:47 PM | Răspunde

  • Da, vom emite un regulament in cateva saptamani. SI noi, si MJ lucram la acest lucru ca imediat dupa intrarea in vigoare a noului cod sa se aplice celor indreptatiti.

   Comentariu de Cristi D — 10/10/2013 @ 7:49 PM | Răspunde

 204. Buna ziua,

  Am participat la concursul pentru admiterea in magistratura, sesiunea iunie-octombrie 2013. In urma afisarii rezultatelor definitive ma situez sub linie, la o distanta foarte mica de ultimul candidat admis. Vreau sa va intreb daca exista posibilitatea suplimentarii numarului de locuri, in conditiile in care nu va mai avea loc o sesiune de admitere in iarna lui 2014. Va adresez aceasta intrebare intrucat am observat ca la concursul din vara lui 2012, prin doua Hotarari ale CSM, s-a admis continuarea procedurii la concursul de admitere pentru sase persoane si nu stiu daca a fost vorba de o suplimentara a numarului de locuri.

  Va multumesc

  Comentariu de catalin — 10/10/2013 @ 9:54 AM | Răspunde

  • Au fost persoane care au urcat in locul altor respinsi. Cititi regulamentul.

   Comentariu de Cristi D — 10/10/2013 @ 7:38 PM | Răspunde

 205. i/mi poate fi afectata buna reputatie la inm pt neplata unei facturi la o firma de produse cosmetice?m/au dat in judečata si nu m/am prezentat,dupa am primit k firma a castigat iar eu am de plata de zece ori suma datorata adica penalitati plus taxele de judecata pe care momentan nu i/mi permit sa le platesc.macar sa nu invat degeaba…va multumesc

  Comentariu de tanasescu madalina — 10/10/2013 @ 1:24 PM | Răspunde

 206. Buna ziua,
  Va rog supun atentiei, in masura in care puteti sa ma lamuriti, urmatoarea chestiune :
  am participat la concursul de admitere in magsitratura sesiunea noiembrie 2010 fiind declarat admis la proba scrisa si apt din punct de vedere medical si psihologic. Ulterior, am fost verificat sub aspectul indeplinirii conditiei bunei reputatii fiind declarat respins. La aceea data, regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului nu definea notiunea de ,, buna reputatie” astfel ca oricine avea o problema de natura penala era declarat ,,respins”. Raportand problema mea la dsipozitiile actualului regulament, care defineste clar criteriile de apreciere a bunei reputatii, apreciez ca as indeplini cu succes aceste cerinte.
  In ipoteza in care as participa la un nou concurs, ar conta hotararea de respingere din 2011 sau s-ar trece la analiza bunei reputatii in conditiile actualului regulament, ma rog, regulamentul in vigoare la data respectiva ?

  Iordache Florin

  Comentariu de Florin — 10/10/2013 @ 2:11 PM | Răspunde

 207. Domnule judecator,
  Am o nelamurire…daca binevoiti sa ma luminati…De ce oare avalansa asta de cereri ale procurorilor care vor sa fie numiti judecatori? care este motivatia?

  Comentariu de Bogdan — 10/10/2013 @ 4:48 PM | Răspunde

  • Aleg o alta localitate unde sa profeseze.

   Comentariu de Cristi D — 10/10/2013 @ 7:17 PM | Răspunde

   • pai nu s-ar putea transfera la un alt parchet? din localitatea respectiva?

    Comentariu de Bogdan — 10/10/2013 @ 7:27 PM | Răspunde

    • am vazut ordinea de zi pentru sectia de judecatori… multi procurori doresc post de judecator in aceeasi localitate:)

     Comentariu de Bogdan — 10/10/2013 @ 9:01 PM | Răspunde

     • Ca apoi sa se transfere in alte localitati, unde doresc. Se pare ca transferul unui procuror in alta localitate e mai greu ca transferul unui judecator.

      Comentariu de Cristi D — 11/10/2013 @ 8:38 AM | Răspunde

      • va multumesc pt lamuriri…interesant :)

       Comentariu de Bogdan — 11/10/2013 @ 9:10 PM | Răspunde

 208. Domnule judecator, revin la intrebarea mea daca pot candida la admiterea directa in magistratura, avand in vedere urmatoarele aspecte:
  – in perioada 2004-decembrie 2011 am activat ca agent de politie judiciara,
  – din anul 2008 sunt licentiat in drept,
  – din ianuarie 2012 si pana in prezent activez ca ofiter de politie judiciara
  si afirm ca am 5 ani de politie judiciara dupa obtinerea licentei in drept, dupa cum reiese de mai sus, cu precizarea ca 3 ani(2008-2011) am lucrat ca agent de politie, iar 2 ani(2012, 2013) am lucrat ca ofiter de politie, functie ce o detin si in acest moment.

  Comentariu de Cristi C. — 10/10/2013 @ 7:45 PM | Răspunde

  • Mai, om bun! Incearca sa intelegi un text simplu de lege si o explicatie repetata data de un magistrat: ai 5 ani ca ofiter de politie judiciara dupa ce ai obtinut licenta in drept sau nu??? Zau asa, si vrei sa devii magistrat neintelegand un lucru atat de simplu?? Oare cum ai pretentia dumneata ca vei putea aplica legea si face dreptate???

   Comentariu de Cristi D — 10/10/2013 @ 8:08 PM | Răspunde

 209. BUNA ZIUA!
  IMI SPUNETI , VA ROG, CAND SE PREVEDE A FI UN NOU EXAMEN DE ADMITERE DIRECTA IN MAGISTRATURA?

  VA MULTUMESC MULT PT TOATE RASPUNSURILE DE PANA ACUM!
  TOATE CELE BUNE!
  AV. ION M.

  Comentariu de ion minodora — 11/10/2013 @ 1:09 PM | Răspunde

 210. Buna ziua, domnule judecator!
  Intrucat intentionez sa sustin examenul de admitere la INM 2014, as dori sa stiu daca veti publica noi ghiduri de admitere pentru examenul de anul viitor?Intreb acest lucru deoarece doresc sa-mi achizitionez aceste manuale, insa nu stiu daca ar trebui sa astept noi publicatii sau le pot procura pe cele existente

  Va multumesc anticipat!

  Comentariu de Stefana — 12/10/2013 @ 3:54 PM | Răspunde

  • Da, voi scoate noi ghiduri. Dar ele vor diferi in masura in care vom avea modificari legislative.

   Comentariu de Cristi D — 13/10/2013 @ 7:35 AM | Răspunde

 211. MULTUMESC! O SEARA PLACUTA!

  Comentariu de ion minodora — 12/10/2013 @ 8:21 PM | Răspunde

 212. Considerati ca pentru admiterea INM 2014 subiectele vor fi facute exclusiv conform noilor coduri penal si de procedura penala sau se va proceda ca si in cazul codurilor civil si de procedura civila cand dupa intrarea lor in vigoare subiectele au fost facute atat din codurile noi cat si din codurile vechi.? Va multumesc anticipat.

  Comentariu de vali — 13/10/2013 @ 3:02 PM | Răspunde

  • Spre deosebire de legislatia civila, cea penala intra in vigoare intr-o zi.

   Comentariu de Cristi D — 14/10/2013 @ 8:50 PM | Răspunde

 213. Bună ziua!
  Vă adresez şi eu o întrebare, nu legată de admiterea în magistratură, însă cu înrâurire asupra profesiei de jurist şi de mediator, pe care le susţineţi deopotrivă.
  Este vorba despre interpretarea art. 11 pct. 1 din OUG 80/2013 „Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
  a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere”. După interpretarea personală, textul îmi indică două subcaregorii de cereri:
  1. cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea lor;
  2. cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea lor rezultată din acordul de mediere.
  Apelez la opinia dvs., de specialist, pentru a lămuri care sunt situaţiile în care se pot formula cererile de la pct. 1 (prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea lor).
  (Personal, am analizat aceste prevederi ca reglementând timbrajul acţiunii de consfinţire a înţelegerii părţilor, reglementată de lege specială -Legea nr. 192/2006- art. 59 alin. 2. Dar.. la care cereri se referă prima teză a lit. a? )
  Mulţumesc.

  Comentariu de Oana Pădeanu — 13/10/2013 @ 4:58 PM | Răspunde

 214. Continuare la comentariul 211.
  Din punct de vedere al timbrajului, dispoziţiile art. 11 pct.1 lit. a din OUG 80 pun semnul egalităţii între tranzacţie şi acord de mediere?

  Comentariu de Oana Pădeanu — 13/10/2013 @ 5:32 PM | Răspunde

 215. Buna ziua.As dori sa stiu daca pentru admiterea la INM 2014, tematica de la procedura civila va fi in totalitate dupa noul cod de procedura civila?Va multumesc .

  Comentariu de maria — 14/10/2013 @ 1:26 PM | Răspunde

 216. buna ziua d-le judecator!o intrebare daca sunteti amabil,as dori sa sustin examenul pt INM si as dori sa stiu daca e prea devreme sa invat de acum din actualele coduri sa sa astept pana la anul viitor ce vor intra in vigoare noile coduri?va multumesc!

  Comentariu de luminita rebeca — 15/10/2013 @ 1:55 PM | Răspunde

 217. Sunt studenta in an terminal al Facultatii de Drept din Oradea si dupa cum stiti am o licenta de pus la punct. As fi onorata daca a-ti putea sa imi recomandati o bibliografie (cu cat mai vasta cu atat bucuria e mai mare). Tema licentei mele este: Efectuarea urmaririi penale ( sesizarea organelor , inceperea urmarii, desfasurarea urmarii, suspendarea urmarii ), m-am gandit dat fiind experienta dumneavoastra sunteti mai in masura si cunoasteti cartile „puternice” din domeniu! Va multumesc anticipat si va doresc o saptamana usoara!

  Comentariu de Cristina — 15/10/2013 @ 8:31 PM | Răspunde

  • 1. BASARAB, Matei, Drept procesual penal, vol. I, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj, Facultatea de Drept, 1971.
   2. BOGEA, Marius Ciprian, Sesizarea organelor de urmărire penală, Editura Humanitas, București, 2012.
   3. CRIȘU Anastasiu. Drept procesual penal, ediția a treia, Editura Hamangiu, București, 2011.
   4. DONGOROZ, Vintilă, KAHANE, Siegfried, ANTONIU, George, BULAI, Costică ILIESCU, Nicoleta, STĂNOIU, Rodica. Explicaţii teoretice ale Codului de procedură penală, partea generală, vol. V, ediţia a doua, Editura Academiei Române și ALL Beck, Bucureşti, 2003.
   5. IONĂŞEANU, Eugen V. Procedura începerii urmăririi penale, Editura Militară, Bucureşti, 1979.
   6. KAHANE, Siegfrid. Drept procesual penal, Partea I, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1961.
   7. MATEUŢ, Gheorghiță. Procedura penală, partea specială, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1997.
   8. MATEUŢ, Gheorghiță, Tratat de procedură penală, partea generală, vol I, Editura C.H.Beck, Bucureşti, 2007.
   9. NEAGU, Ion. Drept procesual penal. Tratat, Editura Global Lex, București, 2002
   10. POP, Traian. Drept procesual penal, vol. II Partea generală, Tipografia Națională S.A, Cluj, 1946.
   11. POP, Traian. Drept procesual penal, vol. IV, Partea specială, Tipografia Națională S.A, Cluj, 1948.
   12. TANOVICEANU, Ion. Curs de procedură penală română, Atelierele Grafice SOCEC&Co, 1913.
   13. TANOVICEANU, Ion, DONGOROZ, Vintilă. Tratat de drept și procedură penală, vol IV, ediția a doua, Tipografia „Curierul Judiciar”, București, 1924.
   14. THEODORU, Grigore, Tratat de Drept procesual penal, Ediţia a treia, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2013.
   15. TULBURE, A. Ştefan, TATU, Ana Maria. Tratat de drept procesual penal, Editura All Beck, Bucureşti, 2001.
   16. VOLONCIU, Nicolae. Tratat de procedură penală, partea generală – vol. I, partea specială – vol. II, Editura Paideia, Bucureşti, 1993.

   Comentariu de Cristi D — 15/10/2013 @ 9:43 PM | Răspunde

 218. Buna ziua domnule judecator,ma puteti lamuri si pe mine,am absolvit Facultatea de Drept Spiru Haret in 2011, dar diplomele inca nu s-au eliberat( si nici nu se stie cand se vor elibera datorita problemelor cu Ministerul Invatamantului),as putea sa sustin examenul de admitere la INM in 2014 prezentand in locul diplomei o adeverinta eliberata(pana la eliberarea diplomei) in acest sens de catre cei de la Spiru? Va multumesc.

  Comentariu de ionut — 16/10/2013 @ 12:16 AM | Răspunde

 219. buna seara! daca sunteti amabil, de ce atata sguranta in ceea ce priveste negarea posibilitatii unui nou examen -direct pe post – si de ce nu s-ar mai organiza , tinand seama de dinamica de pana acum a organizarii respectivului examen.? multumesc Sesizand o oarecare deschidere la dumneavoastra referitoare la nevoile de informare ale candidatiilor la cele doua concursuri de accedere in magistratura , nu credeti ca s-ar putea ca aceasta deschidere sa fie intrun fel institutionalizata in cadrul CSM? poate asa am cunoaste exact ce sa pregatim, s-ar afisa mai inainte de implinirea celor 60 de zile minim pana la data examenului tematica , s-ar putea face ceva cu cerculetele de umplut de pe foaia de raspuns…etc Am avea un si mai bun exemplu din partea celor care sunt deja magistrati si se apleaca cu deschidere si asupra aspectelor nu suficient de bine puse la punct. sper sa nu existe o capcana in care s-a picat, in abordarea pregatirii cat mai bune a acstor examene, de genul…lasa ca noi am dat examenul asa..si a fost bine pana la urma….

  Comentariu de emanuel — 16/10/2013 @ 8:36 PM | Răspunde

  • Nu stiu despre ce vorbiti. Ca in iarna nu va fi inca un concurs (nu examen!) pt admitere in magistratura? Pai, nu va dau socoteala dvs pt asta: fac parte din institutia care le organizeaza – daca era programat, as fi stiut. Deci, siguranta mea vine din cunoastere, daca tine argumentul asta la dvs.
   `sesizand o oarecare deschidere`? Oare cum ar trebuie sa fie `deschidere totala`??
   daca aveti propuneri ca organizarea sa mearga si mai bine, faceti-le!

   Comentariu de Cristi D — 17/10/2013 @ 12:50 PM | Răspunde

 220. Multumesc pentru promptitudine!Va spun sincer ca am crezut ca va eschivati de la un raspuns.Site-ul CSM are agendele de lucru ale membrilor,dar de la minuta grupului care se ocupa de introducerea Noilor Coduri,nu am mai gasit nimic concret.O seara frumoasa!

  Comentariu de Mira — 16/10/2013 @ 9:33 PM | Răspunde

 221. Buna ziua. Am inteles din discutiile anterioare ca veti edita un nou ghid de admitere la INM pentru 2014. Intrebarea mea este , aveti idee cam cand ar fi gata? As dori sa l citesc inainte sa iau decizia finala daca sa ma pregatesc sau nu.

  Comentariu de Radu — 17/10/2013 @ 9:20 AM | Răspunde

 222. Multumesc frumos. Am comandat-o.

  Comentariu de Radu — 17/10/2013 @ 1:22 PM | Răspunde

 223. Buna ziua dle judecator, nu stiu daca printre atatea mesaje citite va mai aduceti aminte si de postarea mea in care va solicitam un stat in legatura cu dosarul meu de executare silita. Dosar in care aveam termen de judecata in data de: 06.09.2013, si nici dupa o luna de zile nu a aparut solutia pe portalul instantelor de judecata. Ma sfauiati la acea data sa fac o adresa oficiala prin care sa cer copie de pe minuta. Asa am procedata, insa surpirza in urma cu 4 zile a aparut si solutia si anume ” amana judecarea cauzei pentru data de .30.10.2010. Oare de ce asa de tarziu, iar incheierea de sedinta banuiesc ca a fost redactata dupa o luna jumatate, de moment ce pana la ineputul lunii octombrie nu se stia nimic despre stadiul procesual al dosarului de catre cei de la arhiva, care imi comunicau de fiecare dada ca nu au minuta in dosar, iar grefierul de sedinta nu poate lua legatura cu judecatorul, caci dosarl se afla la dumnealui. Iar raspunsul final al d-lor era Reveniti pe peste doua zile cu un telefon”. si de fiecare data cand reveneam primeam acelasi raspuns timp de o luna jumatate.
  Acum ce sa zic sunt putin dezamagita… cum se poate ca un dosar cu termen in 06.09.2013, sa ramana dupa sedinta de judecata la judecator, apoi dupa aprosx o luna jumatate sa fie dat grefierului de sedinta, cu termen de judecata in 30..10.2013?
  Va dosresc numai bine!
  O zi cat mai frumoasa!
  Cu stima si respect. Ramona Vasii

  Comentariu de Ramona Vasii — 17/10/2013 @ 1:55 PM | Răspunde

 224. multumesc pentru amabilitate de a-mi raspunde! in ceea ce priveste prezumtia ca nu cunosc diferenta dintre examen si concurs, aceasta este nefondata. dar oricum, multumesc , inca o data pentru lamurirea unei situatii care ne interesa pe multi

  Comentariu de emanuel — 17/10/2013 @ 6:46 PM | Răspunde

 225. Am si eu o nelamurire si daca binevoiti, poate ma luminati si pe mine.
  Conform NCPC Art. 925. alin. (4) In cazul in care actiunea este continuata de mostenitorii sotului reclamant, potrivit alin. (2), casatoria se socoteste desfacuta la data introducerii cererii de divort.
  Conform NCC ART. 382 alin. (2) Prin excepţie, dacă acţiunea de divorţ este continuată de moştenitorii soţului reclamant, potrivit art. 380, căsătoria se socoteşte desfăcută la data decesului.

  Imi scapa mie ceva? sau chiar este vorba despre reglementarea diferita a aceleiasi situatii.

  Comentariu de Stefan — 17/10/2013 @ 10:36 PM | Răspunde

  • ups! cred ca le-a scapat altora…

   Comentariu de Cristi D — 19/10/2013 @ 3:51 AM | Răspunde

  • Imi permit sa raspund si eu la intrebarea ta, sper ca nu te deranjeaza. Intr-adevar exista o neconcordanta intre prevederile dreptului substantial si cele de drept procesual. Rezolvarea conflictului de norme se va rezolva tinand cont de faptul ca: desfacerea casatoriei, fiind un raport de drept substantial, dreptul comun il reprezinta norma din Codul civil( in ipoteza ta Art.382 este norma generala), in timp ce norma de drept procesual, care vine in conflict cu cea generala (Art. 925(4) din cadrul procedurii speciale a divortului), este o norma speciala,care „deroga”(in realitate, este vorba de neatentia legiutorului) de la cea generala si, pe cale de consecinta, se va aplica cu prioritate in cazul expus. Prin urmare solutia este in sensul dictat prin Art. 925 alin. (4) NCPC.

   Comentariu de Stefana — 22/10/2013 @ 11:00 AM | Răspunde

  • si cand te gandesti ca a fost si grila din asa ceva la examenul de magistratura

   Comentariu de ionela — 23/10/2013 @ 2:53 PM | Răspunde

 226. Buna ziua Domule Danilet!
  Ma aflu intr-o situatie destul de ciudata si am rugamintea sa ma ajutati/sfatuiti: in 2010, printr-o intramplare si mai mult constransa de situatie (relatie de prietenie-reciprocitate) am fost sustinatoare intr-un partid politic la alegeri locale la nivelul unei comune destul de mici. sustinatoare si atat, fara nici o alta implicare, desi, evident numele meu se afla pe liste…. in prezent doresc sa sustin examenul de admitere la sng si va intreb daca actiunea mea din 2010 ma poate afecta intr-un fel in cariera pe care am ales-o?
  Va multumesc foarte mult!

  Comentariu de maria — 21/10/2013 @ 1:29 PM | Răspunde

  • nu.

   Comentariu de Cristi D — 21/10/2013 @ 8:12 PM | Răspunde

   • va multumesc foarte mult pentru raspuns! ne sunteti de un real folos! putini oameni isi dedica timpul liber pentru a ajuta alti oameni asa cum faceti dvs.
    numai bine!

    Comentariu de maria — 22/10/2013 @ 11:39 AM | Răspunde

 227. Îmi puteți spune, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor se poate transfera pe posturi de judecător sau procuror vacante?Înțeleg că invers se poate.

  Comentariu de Cami — 21/10/2013 @ 2:33 PM | Răspunde

 228. Buna ziua,
  Cu referire la problema desfiintarii unor instante si parchete, am citit un raspuns al ministrului justitiei in sensul ca problema aceasta urmeaza a fi reanalizata punctual: http://www.cdep.ro/interpel/2013/r601B.pdf.
  Mai aveti ceva informatii in acest sens?
  Va multumim, o seara buna.

  Comentariu de miogar — 21/10/2013 @ 4:23 PM | Răspunde

 229. Va salut!

  In ce modalitate se poate realiza informarea cu privire la mediere atunci cand domiciliul reclamantului este necunoscut? Dar cand domiciliul reclamantului este in strainatate?

  Multumesc

  Comentariu de Silviu Deaconu — 21/10/2013 @ 8:19 PM | Răspunde

  • In aceeasi modalitate in care s-ar putea realiza medierea.

   Comentariu de Cristi D — 21/10/2013 @ 8:21 PM | Răspunde

 230. D-le judecator, nu are legatura cu discutia anterioara, dar vreau sa va intreb ce trebuie sa faca un grefier care este „insarcinat” cu solutionarea dosarelor de la a la z de catre un procuror, in timp ce acesta se relaxeaza in biroul sau? Si asta zi de zi….

  Comentariu de cris — 21/10/2013 @ 11:38 PM | Răspunde

  • sa isi faca strict atributiile, fara a inlocui organul judiciar. prima data i-o spuneti frumos, apoi va adresati sefului ierarhic. daca nici asta nu rezolva lucrurile, aplicati metoda grea: fiti demna si faceti exact ceea ce merita!

   Comentariu de Cristi D — 21/10/2013 @ 11:47 PM | Răspunde

   • Domnule judecător aş vrea să vă întreb ce părere aveţi despre rezultatele testării psihologice la INM unde au fost declaraţi respinsi 18 candidaţi? Eu am fost declarată admisă la concursul de magistratură de anul acesta, la interviu am luat o notă de peste 9,50, am citit cartea d-voastră şi chiar am înţeles-o, însă vă spun sincer că cel mai greu dintre toate examenele mi s-a părut testul psihologic scris unde am avut întrebări la probele cognitive despre chimie şi chiar medicină. Uitaţi un exemplu: grupaţi două cuvinte după similitudini: răceală, poliomielită,SIDA, scorbut şi diabet. Vă admir şi vă respect, am încredere în judecata d-voastră iar până acum concursul a fost foarte în regulă, însă subiectele la psihologic dificile, totuşi nu suntem super oameni, nu avem cunoştiinţe detaliate chiar din toate domenile.

    Comentariu de Roxana — 22/10/2013 @ 10:16 AM | Răspunde

    • Haideti sa asteptam rezultatul la contestatii.

     Comentariu de Cristi D — 22/10/2013 @ 10:48 AM | Răspunde

     • Si eu sunt in aceeasi situatie. Adica am promovat examenul de admitere in magistratura, astept rezultatele de la psihologic. Desi am dat ff multe teste psihologice pana acum, acesta mi s-a parut f dificil. De asemenea, ce mi s-a parut mie ff ciudat a fost ca unei candidate de la Inm, psihologul i-a spus ca are Iq sub media populatiei….nu imi pot imagina cum poate lua un asemenea examen o persoana cu un asemenea Iq. Si una din persoanele respinse a avut 9.60 la interviu si peste 80 la juridic si la ration. Cum e posibil sa ai 9.60 la interviu, cu psiholog in comisie si sa pici psihologicul?Iar numarul candidatilor respinsi mi se pare ff mare.

      Comentariu de Ana — 22/10/2013 @ 1:00 PM | Răspunde

      • e posibil sa ai 9,60 la interviu, ca acolo te straduiesti constient sa faci o impresie buna, Psihologia cauta raspunsuri dincolo de ceea ce vrem noi sa transpara. Cerinta asocierii a doua cuvinte este una din intrebarile care se dau pentru a testa coeficientul de inteligenta al unei persoane. Un rezultat foarte bun la un examen nu certifica intotdeauna ca acela care l-a obtinut este si inteligent.

       Comentariu de Dragos — 23/10/2013 @ 9:19 PM | Răspunde

       • Dragoş, eu sunt de acord cu cele spuse de tine, însă ca să asociezi două cuvinte de genul exemplului ce l-am dat: poliomielită, SIDA, răceală, diabet şi scorbut, crezi că ţine doar de inteligenţă, sau totuşi ai nevoie şi de ceva cunoştiinţe de specialitate în domeniu? Uite eu am ştiut în mare câte ceva despre aceste boli, inclusiv că scorbut este o manifestare a lipsei de vitamina C în organism şi totuşi mi-a fost greu să le asociez. Cred că am ales poliomielita si SIDA în contextul că ambele sunt virale şi pot fi mortale. Alţii au ales SIDA şi diabetul în ideea că sunt cronice. Încerci un răspuns?

        Comentariu de Roxana — 24/10/2013 @ 9:08 AM | Răspunde

        • Da. Trei dintre ele sunt transmisibile! Pentru asta nu e nevoie de mari cunostinte..

         Comentariu de Dragos — 24/10/2013 @ 9:09 PM | Răspunde

         • Trebuiau alese doar doua, nu trei. Si da SIDA si raceala se transmit, poliomielita, scorbutul si diabetul nu am auzit pana acum sa se transmita, poate cu exceptia diabetului, care cred ca ereditar s-ar putea transmite. Dar iti multumesc pentru raspuns si imi cer scuze fata de domnul judecator Danilet pentru discutia asta, ce s-a transformat intr-o polemica, asa ca nu o mai continui. Am luat testul psihologic, insa sunt alaturi sufleteste de viitorii mei colegii ce au fost respinsi si imi mentin ideea ca s-a strecurat un viciu in vara aceasta la testarea psihologica si ca de aceea sunt asa de multi respinsi. E pacat totusi dupa atata munca.

          Comentariu de Roxana — 26/10/2013 @ 11:27 AM | Răspunde

       • Sincer sa fiu, eu nu prea cred ca poti sa scoti un pctaj f bun la rationament daca ai un Iq mic. Pe de alta parte, cred ca acest psihologic ar trebui organizat ( ca la Acad de Politie) anterior examenului juridic. Organizat pe Curti de Apel cu comisie de la centru ca sa se evite eventuale discutii legate de favorizari locale. Am trecut testul psiho, sunt printe cei fericiti..dar empatizez cu cei care de 2 luni dau examene si asteapta si..pica acum…dupa ce au invatat luni de zile..ca sa nu mai vb de cei de la Inm..unde unii s-au mutat, si-au dat demisia etc…

        Comentariu de Ana — 25/10/2013 @ 8:07 PM | Răspunde

     • Nu prea mi se pare in regula ca o persoana care a picat prima data testul psihologic sa il ia a doua oara…

      Comentariu de Dragos — 23/10/2013 @ 9:15 PM | Răspunde

 231. Referitor la întrebarea de la 227, înţeleg că se pot ocupa prin detaşare aceste posturi, de către judecători sau procurori.

  Comentariu de Cami — 22/10/2013 @ 9:02 AM | Răspunde

  • prin detasare da, ceea ce inseamna ca magistratii revin pe posturi la sfarsitul detasarii.

   Comentariu de Cristi D — 22/10/2013 @ 10:47 AM | Răspunde

 232. Buna ziua domnule judecator. Inainte sa va supun atentiei acest aspect am asteptat sa primesc ghidul Admiterea INM si in magistratura 2013 pentru a ma documenta si a nu gresi in intrebarea mea catre d-voastra. Intrebarea mea, care de fapt este mai mult o speta sau o situatie mai degraba, este urmatoarea: dupa cum se poate deduce si din interpelarile mele de mai sus , lucrez in cadrul Jandarmeriei si as dori sa incerc pentru examenul de admitere la INM 2014. Daca va mai amintiti, v am rugat sa ma lamuriti care este institutia ( in cazul in care trec examenul, bineinteles) trecerii de la Jandarmerie in magistratura, iar d-voastra mi-ati raspuns ca demisia. De aici incepe problema propriu-zisa deoarece, din ceea ce am dedus, in cazul promovarii examenului, depunerea demisiei trebuie facuta inainte de prezentarea la primul curs adica, de exemplu, anul acesta inainte de data de 07.10.2013 cand se incep cursurile la INM. Insa, pastrand exemplul de anul acesta, in data de 13.10.2013 cursantii au sustinut testarea psihologica si 15 dintre ei au picat.
  Concret, referindu-ma strict la mine, pot fi in situatia in care sa trec examenul de admitere, sa-mi dau demisia din Jandarmerie, si daca pic testul psihologic sa raman pe dinafara (ceea ce nu-mi pot permite). Bineinteles ca in situatia mea sunt mai multe persoane deoarece, in afara de cei care au terminat facultatea de curand, majoritatea au un loc de munca de unde trebuie sa plece si nu se mai pot intoarce daca pica acest test, mai ales cei din sistemul public.
  In concluzie, va rog sa-mi permiteti 2 intrebari:
  1 Asa e, am inteles bine sau gresesc undeva?
  2 Daca este asa nu se poate face nimic pentru remedierea acestei situatii, de exemplu ca cele 3 probe sa fie inainte de inceperea cursurilor propriu-zise deci inainte de schimbarea situatiei de serviciu a candidatilor admisi?
  Va multumesc frumos si astept raspunsul d-voastra.

  Comentariu de Radu — 23/10/2013 @ 9:10 AM | Răspunde

  • 1. Ati inteles bine. 2. Nu, nu se poate face.

   Comentariu de Cristi D — 23/10/2013 @ 2:14 PM | Răspunde

   • BUNA SEARA! AICI E CEVA CE NU INTELEG. DUPA AFISAREA „Listei cu rezultatele definitive la concurs (8.10.13).pdf”,candidatii nu sunt „definitiv” admisi? probele care se sustin pentru admiterea in magistratura sunt stabilite foarte clar. daca sunt primul sau ultimul ADMIS dupa epuizarea acestor probe, mai pot fi RESPINS? nu mi se pare in regula faptul ca sunt stabilite niste conditii – art. 14 din Regulamentul pentru organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura- pentru ADMITEREA IN MAGISTRATURA, dar poti fi „respins” din magistratura,dupa ce ai fost admis in magistratura in urma parcurgerii celor doua etape de examinare.

    Comentariu de alexandru — 24/10/2013 @ 7:06 PM | Răspunde

    • Ai 6 probe si verificari in total. Dupa primele 3 probe de concurs esti admis (rezultate definitive inseamna rezultate afisate dupa solutionare contestatii), dar dupa fiecare din verificari poti fi respins. Regulamentul e f.clar.

     Comentariu de Cristi D — 24/10/2013 @ 8:09 PM | Răspunde

     • CERTITUDINEA DE A FI ADMIS NU IMPLICA POSIBILITATEA DE A FI RESPINS. IN ACESTE CONDITII, LISTA NU CUPRINDE REZULTATELE „DEFINITIVE”, CI CANDIDATII CE VOR PARCURGE CELELALTE PROBE SI VERIFICARI IN VEDEREA ADMITERII IN MAGISTRATURA. LA ACEST NIVEL SE IMPUN RIGOARE SI EXACTITATE. NU SE POATE SPUNE CA „ESTI ADMIS, DAR POTI FI RESPINS”. SE POATE SPUNE CA ESTI ADMIS, DAR POTI FI DEMIS SAU PENSIONAT. VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS!

      Comentariu de alexandru — 24/10/2013 @ 8:49 PM | Răspunde

      • si cand pui un dosar se face un tabel unde se scrie `admis`. Dupa care urmeaza probele.

       PS. NU MAI TIPATI LA PARTENERII DVS DE DIALOG!!! :)

       Comentariu de Cristi D — 25/10/2013 @ 7:46 AM | Răspunde

      • Asa vad si eu situatia Alexandru, din moment ce calitatea de auditor de justitie a fost deja dobandita anterior inceperii testului psihologic. Iar la argumentul domnului judecator raspund prin faptul ca, analogia cu ce spunea dumnealui este atunci cand esti admis pentru a sustine concursul, deci la depunerea dosarului. Dar… asta e!

       Comentariu de Radu — 28/10/2013 @ 11:00 AM | Răspunde

 233. Am inteles. Va multumesc pentru raspunsuri, chiar daca sunt foarte dezamagit de situatie…

  Comentariu de Radu — 23/10/2013 @ 4:24 PM | Răspunde

 234. dle. judecator, cu toate ca vi s-a mai pus aceasta intrebare in mai multe variante pana acum voi indrazni sa mai vin si eu cu una : in situatia in care intra in vigoare ncp si ncpp la data stabilita exista cumva posibilitatea sa fie la vara o tematica mixta la penal general si penal special si integral procedura? va multumesc!

  Comentariu de gabriela — 23/10/2013 @ 10:16 PM | Răspunde

  • Eu voi vota pt integral

   Comentariu de Cristi D — 24/10/2013 @ 12:08 AM | Răspunde

   • Dar si Codul de procedura civila a intrat in vigoare in februarie si totusi nu s-a dat integral la examenul din vara. Desi eu invat pe ambele coduri la penal si procedura penala pt ca nu vreau sa am surprize, cred ca persoanele care vor stabili tematica ar trebui sa se gandeasca la faptul ca situatia noastra nu este tocmai usoara. Sa inveti tot anul doua coduri in paralel(unii sunt si anul 4 care e foarte aglomerat), iar ulterior, la afisarea tematicii, sa constati ca se da integral pe cele noi, ar insemna ca jumatate din timpul ce ti l-ai rezervat pt invatat mai mult l-ai irosit axandu-te si pe aspecte care nu se vor da.Si cu totii stim ca la drept nu iti permiti sa pierzi nicio zi de invatat.Cred ca ar fi mai echilibrata o tematica mixta; cel putin pe drept substantial unde nu stergem totul cu buretele dupa ce intra un cod nou in vigoare, ar fi chiar necasara testarea viitorilor auditori si din prevederile actuale. Este doar opinia mea, sper sa nu ma intelegeti gresit.

    Comentariu de Stefana — 25/10/2013 @ 3:58 PM | Răspunde

    • Spre deosebire de civil, penalul e de imediata aplicare, in toate cauzele.

     Comentariu de Cristi D — 25/10/2013 @ 4:44 PM | Răspunde

     • Aveti dreptate!
      Va multumim pentru raspunsuri si disponibilitatea de a ne lamuri pe toti!

      Comentariu de Stefana — 26/10/2013 @ 10:31 AM | Răspunde

 235. Radu poate apela la institutia concediului fara plata, multi angajati MAI apeleaza la aceasta forma de intrerupere a activitatii pentru o perioada determinata. Urmata de cele mai multe ori de demisie.

  Comentariu de Titi — 24/10/2013 @ 11:51 AM | Răspunde

  • Eu nu m-am gandit la asta, recunosc. Multumesc!

   Comentariu de Cristi D — 24/10/2013 @ 6:26 PM | Răspunde

  • Multumesc frumos. O sa analizez si aceasta posibilitate, desi in practica nu am intalnit astfel de situatii in Jandarmerie.

   Comentariu de Radu — 25/10/2013 @ 7:35 AM | Răspunde

   • Cunosc mai multi ofiteri de politie care au trecut din MAI la Ministerul Public sau MJ in urma accederii in magistratura fara sa fie nevoie sa-si dea demisia.Nu vad de ce jandarmii n-ar putea.
    Exista posibilitati.trebuie doar sa te documentezi.

    Comentariu de Robert — 10/11/2013 @ 12:58 PM | Răspunde

    • Cum adica au trecut la MP sau MJ?? S-au transferat? Haideti, aici discutam lucruri serioase: o persoana devine magistrat cu numire prin decret prezidential. Cum nu ai voie sa indeplinesti alta functie, trebuie sa iti dai demisia. Simplu.

     Comentariu de Cristi D — 11/11/2013 @ 4:28 PM | Răspunde

 236. 235. Domnule judecator. Sunt grefier si am facut mai multe cereri prin care am solicitat transferul la parchetul din localitatea de domiciliu, desi pana acum nu au fost locuri vacante. Pana la 1 noiembrie este posibil sa se vacanteze un post. Intre timp a mai depus o persoana cerere de transfer pentru acest post si din acest motiv mi s-a spus ca nu am prioritate la transfer chiar daca am mai multe cereri, prima fiind de anul trecut si ca se va organiza un concurs pentru a se ocupa acest post prin transfer. Am citit legislatia privind grefierii si nu am gasit nicio dispozitie care sa prevada posibilitatea de a organiza concurs. De altfel la magistrati conteaza vechimea cererii de transfer si daca ai solicitat acest lucru de mai multe ori. Puteti sa-mi comunicati daca exista vreun temei legal pentru a organiza un astfel de concurs si daca intr-adevar nu conteaza vechimea cererilor? Va multumesc!

  Comentariu de Ana — 24/10/2013 @ 6:21 PM | Răspunde

 237. Buna seara, domnule judecator! Sunt absolventa a Academiei de Poliție Alexandru Ioan-Cuza, promotia 2010, sistem Bologna,insemnand ca a fost nevoie de inca 2 ani pentru a-mi completa studiile juridice, astfel ca abia in iulie 2012 am obtinut diploma de drept. La data de 19.08.2010 am obtinut avizut de organ de cercetare al politiei judiciare, iar la data de 31.08.2010 a fost emis ordinul ministrului pentru aviz. As dori sa stiu de la ce data de calculeaza vechimea de 5 ani necesara pentru admiterea in magistratura ( data avizului procurorului general ori data ordinului ministrului), in sensul daca as putea sustine examenul in vara anului 2015. De asemenea, as dori sa stiu daca vechimea de 5 ani ca ofiter cu aviz de politie judiciara trebuie sa curga in paralel cu stiintele juridice, deoarece eu am avizul inca din vara anului 2010, cand am absolvit Academia de politie, insa diploma de drept abia din 2012. Va multumesc anticipat!

  Comentariu de Achim Oana-Maria — 25/10/2013 @ 6:58 PM | Răspunde

 238. In urma cu ceva ani am vrut sa urmez academia de politie, insa am fost respins la vizita medicala pe motiv de „Discromatopsie partiala” (disting foarte bine culorile, insa nu si combinatiile sensibile). Acest lucru, pentru admiterea in INM este o incapacitate? si daca da se poate lua dispensa pentru asa ceva? Nu am gasit o motivatie la o asemenea „incapacitate” de vreme ce nu afecteaza misiunea unui ofiter de politie.
  multumesc

  Comentariu de Cosmin — 26/10/2013 @ 6:30 PM | Răspunde

  • Nu veti avea probleme la INM

   Comentariu de Cristi D — 27/10/2013 @ 5:16 PM | Răspunde

   • Va multumesc si Dumnezeu sa va daruiasca multa intelepciune si bucurii!

    Comentariu de Cosmin — 31/10/2013 @ 12:43 PM | Răspunde

 239. Buna seara d-le judecator:
  Doresc sa stiu daca parchetele de pe langa judecatorii, cand trimit rezolutie de la dosar,va trebui sa instiinteze,persoana caruia i s-a inmanat rezolutia,ca are dreptul sa atace acea rezolutie intr-un anumit termen conf.art 278 CPP?

  Comentariu de Sorin — 27/10/2013 @ 5:27 PM | Răspunde

  • Dreptul de a contesta o decizie a unui organ judiciar il da legea, nu o hartie, fie ea si comunicata de catre organul judiciar.

   Comentariu de Cristi D — 31/10/2013 @ 9:41 AM | Răspunde

 240. Domnule judecator, sunt ofiter de politie si va rog sa-mi spuneti daca pot participa la concursul de admitere in magistratura cu vechime de minim 5 ani in conditiile in care: in perioada 2004-2008 am lucrat la investigatii criminale si am facut acte de urmarire penala, iar din 2008 pana in prezent lucrez la relatii internationale in MAI si n-am mai efectuat acte de urmarire penala pe aceasta perioada; dar in perioada 2005 -2011 am avut aviz de politie judiciara? Va multumesc anticipat!

  Comentariu de Ionut — 27/10/2013 @ 9:28 PM | Răspunde

  • Veti semna o declaratie pe proprie raspundere cum ca nu ati avut intreruperi in activitate. Daca aveti efectiv 5 ani ca politie judiciara lucrati, e bine. Daca nu, nu.

   Comentariu de Cristi D — 31/10/2013 @ 9:40 AM | Răspunde

   • La politie judiciara va referiti la perioada cand am efectuat acte de umarire penala, nu si la cealalta perioada, chiar daca am avut aviz de politie judiciara?

    Comentariu de Ionut — 31/10/2013 @ 6:05 PM | Răspunde

    • Pai ati avut aviz de politie judiciara, dar nu ati lucrat in politia judiciara, deci ati avut intrerupere de activitate.

     Comentariu de Cristi D — 01/11/2013 @ 2:00 AM | Răspunde

 241. Buna seara!Domnule Danilet,s-a pus problema lipsei de personal in Justitie,problema care a impiedicat implementarea Codurilor.S-a rezolvat aceasta problema?Exista suficienti magistrati si grefieri in momentul de fata?Exista resurse bugetare suficiente pentru implementarea noilor Coduri?Va multumesc inca o data!

  Comentariu de Mira — 28/10/2013 @ 8:50 PM | Răspunde

  • Nu, nu exista. Probabil va referiti la bugetul anului viitor, care este in faza de concepere.

   Comentariu de Cristi D — 29/10/2013 @ 7:52 AM | Răspunde

 242. Buna seara. Se mai aude ceva cu modificarea legii 303/2004., Cu privire la perioada prev. de art 33 din lege. Multumesc.

  Comentariu de Roxana — 29/10/2013 @ 10:08 PM | Răspunde

 243. Buna seara,domnule Danilet!Stiu ca, timpul este un element pretios,insa, va rog dati_mi o idee!Intrucat,am sustinut in aceasta saptamana ultima proba_interviul,la concursul organizat de DIRECTIA NATIONALA ANTIFRAUDA FISCALA_A N A F,pentru ocuparea functiei de executie _inspector antifrauda,consider ca am fost declarata respinsa,pe nedrept!Cel declarat admis,vine cu sustinere politica!La prima proba_testul scris,cel admis a obtinut doar nota de trecere!Voi face si alte verificari,insa nu stiu unde sa ma adresez,deoarece interviul a fost o bataie de joc!Continui sa invat,pentru a_mi indeplini dorinta suprema: INM!Pe drept cuvant,la INSTITUTUL NATIONAL AL MAGISTRATURII,se organizeaza transparent, concursul de ocupare a unei functii publice!Multumim,ca faceti parte din sistemul de justitie!Avem nevoie de persoane ca dumneavoastra!Cu respect!Mariana S

  Comentariu de Mariana S — 03/11/2013 @ 6:47 PM | Răspunde

 244. Bună ziua domnule Danilet.
  Conform actualului cod de procedura penală în art. 148 alin. 1 a-f sunt menţionate cazurile în care se poate dispune arestarea preventivă. Alin. 2 specifică faptul că în cazurile prevăzute de 148 alin. 1 a)-e), măsura arestării preventive a inc. poate fi luată numai dacă pedeapsa prev. de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 4 ani.
  În art. 223 alin. 1 lit. a)-d) din viitorul cod de procedura penală sunt menţionate cazurile în care se poate dispune arestarea preventivă iar alin. 2 menţionează expres anumite infracţiuni în care poate fi dispusă arestarea preventivă, specificându-se totodată că această măsură poate fi luată şi în cazul în care a fost săvârşită ” o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani sau mai mare…”
  Eu înteleg că în viitoare reglementare nu va există o limită minimă de pedeapsă pentru a fi dispusă arestarea preventivă, aşa cum este stabilită în actuala reglementare, şi că un inculpat poate fi arestat preventiv şi pentru o infracţiune care are un maxim special, scăzut în condiţiile în care acesta se sustrage de la urmărirea penală.
  Interpretez eu greşit textul de lege sau legiuitorul a înăsprit condiţiile arestării preventive

  Comentariu de tibi t. — 04/11/2013 @ 2:26 PM | Răspunde

  • Nici macar nu e nevoie de interpretare. Asa este, cum spuneti.

   Comentariu de Cristi D — 11/11/2013 @ 4:39 PM | Răspunde

 245. Buna seara,domnule judecator Danilet,sunt din Oradea,sunt una dintre candidatele admise la examenul de admitere in magistratura cu vechime din August 2013,si as dori sa va întreb dacă in perioada primilor 3 ani pe care suntem obligați sa ii facem acolo unde primim repartiția,si in care nu ne putem transfera, se întâmpla sa fac un copil,perioada de concediu de îngrijire a copilului se considera parte din acești 3 ani,sau după revenirea din concediul maternal trebuie sa continui de unde am rămas,perioada celor 3 ani socotindu-se fără perioada de concediu? Va multumesc anticipat.Cu respect,Raluca S.

  Comentariu de Szilagyi Raluca Meda — 04/11/2013 @ 6:52 PM | Răspunde

  • in cei 3 ani se ia in considerare si perioada in care ingrijiti copilul.

   Comentariu de Cristi D — 04/11/2013 @ 7:12 PM | Răspunde

 246. Buna ziua,
  Va contactez întrucât sunteți cel mai in măsura sa ma ajutati cu o informație legată de SNG. As dori sa știu daca exista posibilitatea si intenția organizării unei noi sesiuni de admitere la SNG la începutul anului 2014. Sesiunea din 2013 nu a inclus locuri suplimentare…
  Am sunat la SNG si mi s-a spus ca CSM-ul hotaraste acest lucru in funcție de necesitati. Din diverse motive, eu nu am putut participa la examenul din septembrie si as dori sa știu daca mai am vreo posibilitate la începutul anului viitor.
  Va multumesc anticipat.

  Comentariu de Andreea — 05/11/2013 @ 3:35 PM | Răspunde

  • la SNG se organizeaza concurs doar in toamna fiecarui an. in rest, sunt concursuri dupa necesitati organizate de curtile de apel.

   Comentariu de Cristi D — 06/11/2013 @ 12:10 AM | Răspunde

 247. Bună seara, domnule judecator Danilet sunt din Rm.Vâlcea, am si eu o intrebare.
  Am dat examen la Curtea de Apel Pitesti pentru posturile vacante de grefier la Rm.Vâlcea.
  Nu s-a afişat modalităţile cum putem face contestaţie la rezultatele obtinute la proba practică.
  Eu consider ca la această probă am obtinut un punctaj de trecere, dar cu toate acestea am picat.
  Considerati ca trebuia sa ni se dea un termen pentru a putea face contestaţie?

  Comentariu de Roberta Ludmila — 05/11/2013 @ 5:11 PM | Răspunde

  • Nu conteaza ce consider eu, ci doar ce spune legea si regulamentul.

   Comentariu de Cristi D — 06/11/2013 @ 12:11 AM | Răspunde

 248. Buna seara d-le Cristi Danilet, a-si dori sa va intreb daca pentru viitorul examen de promovare pe functii de executie sunt cuprinse in continutul tematicii de concurs noile coduri: penal si procedura penala care vor intra in vigoare la data de 01.02.2014? Multumesc mult.

  Comentariu de Dorin Alecsa — 06/11/2013 @ 7:33 PM | Răspunde

  • Nu am fizat tematica urmatorului concurs de promovare. dar dupa dvs, ar trebuie sa fie?

   Comentariu de Cristi D — 06/11/2013 @ 10:47 PM | Răspunde

   • Buna ziua, din punctul meu de vedere ar trebuie sa fie cuprinse in tematica de concurs noile coduri (penal si procedura penala), avandu-se in vedere aplicabilitatea lor imediata. Dar complexitatea institutiilor si procedurilor cuprinse in aceste legi fac dificila o pregatire temeinica in sustinerea unui asemenea examen, intr-un interval de timp scurt de cateva luni. MULTUMESC.

    Comentariu de Dorin Alecsa — 07/11/2013 @ 4:54 PM | Răspunde

    • Dar dificultatea va fi aceeasi pt toata lumea, nu?! Iar codurile de care vorbim sunt aparute in 2009, respectiv in 2010…

     Comentariu de Cristi D — 08/11/2013 @ 10:17 AM | Răspunde

 249. Buna seara d-le judecator!
  Aveti informatii despre organizarea unui nou concurs de promovare in functii de executie in martie 2014?
  Multumesc

  Comentariu de Ionel — 06/11/2013 @ 11:10 PM | Răspunde

  • Concursurile le anuntam de cativa ani in luna decembrie pentru anul care urmeaza.

   Comentariu de Cristi D — 07/11/2013 @ 11:18 AM | Răspunde

 250. Exista posibilitatea organizării unui examen pt ocuparea unor posturi de magistrat asistent la ICCJ anul viitor?

  Comentariu de Cami — 07/11/2013 @ 10:44 AM | Răspunde

 251. Credeti că magistratii vor fi remuneraţi de la anul în baza legii unitare a salarizarii*?Având în vedere această perspectivă preconizaţi un blocaj al sistemului judiciar, bineînţeles datorită pensionărilor masive!?

  Comentariu de Cami — 07/11/2013 @ 10:48 AM | Răspunde

 252. Buna ziua domnule judecator
  Sunt una din candidatele declarate admise la concursul de admitere in magistratura care tocmai s-a incheiat. Va rog frumos sa ne spuneti, daca puteti desigur, pe cand vor avea loc repartitiile? Multi dintre noi vom fi obligati sa ne mutam sau sa facem naveta la noul loc de munca, majoritatea avem familii si copii, pregatirile necesitand timp. Pe langa acestea mai exista un aspect, dupa solicitarea recomandarii de la actualul loc de munca situatia nu a devenit tocmai „roza”… in speranta ca ne veti ajuta, asa cum ati facut-o de atatea ori pana acum, va multumesc anticipat
  Cu respect, Carmen.

  Comentariu de carmen — 08/11/2013 @ 7:37 AM | Răspunde

  • De regula, la mijlocul lui decembrie se publica decretele de numire pe locurile pe care le veti alege in curand.

   Comentariu de Cristi D — 08/11/2013 @ 10:23 AM | Răspunde

 253. Buna ziua. Va apreciez efortul depus pentru a ne clarifica nelamuririle pe care le avem in incercarea noastra de a deveni magistrati. In ceea ce ma priveste intrebarea este urmatoarea: in cazul in care am avut contract de munca cu 4 ore in functia de consilier juridic timp de 2 ani la o Sc, se calculeaza 1 an vechime din cei 5 ani necesari?
  Va multumesc si va urez multa sanatate!
  Andreea Panait

  Comentariu de Panait Andreea — 13/11/2013 @ 11:30 AM | Răspunde

 254. Puteti sa ne spuneti cand au loc urmatoarele sedinte ale sectiei pt judecatori, respectiv ale plenului CSM?

  Comentariu de carmen — 14/11/2013 @ 3:36 PM | Răspunde

 255. buna ziua. sunt ofiter de politie cu vechime de 3 ani in politia judiciara, din pacate inca nu sunt licentiat in drept, acest lucru urmand sa se intample in anul 2014. voi putea da examen de admitere in magistratura peste doi ani?
  multumesc anticipat

  Comentariu de dinu bogdan — 14/11/2013 @ 6:25 PM | Răspunde

 256. D-le Cristi Danilet, o parere?

  LOVITURĂ FĂRĂ PRECEDENT A UNGURILOR ÎN ROMÂNIA! ROMÂNI ADEVĂRAȚI, CITIȚI ȘI DAȚI MAI DEPARTE!

  Postat in 23:46, marți, 12 noiembrie 2013

  26_eu_law_shutterstock_04_0493f4adb8

  Limba maghiară, a doua limba oficiala a justiţiei?

  De la finalul lunii trecute, o propunere legislativa de modificare a Legii 303/2004, initiata de doi deputati UDMR, a fost aprobata tacit la Camera Deputatilor, un pas lipsind ca limba maghiara sa devina a doua limba de comunicare in justitie. Astfel, proiectul a ajuns la Senat, unde urmeaza sa fie luat in discutie si sa se decida daca va deveni lege sau nu, scrie avocatura.com.

  Concret, deputatii Arpad-Francisc Marton si Andra-Levente Mate spera sa modifice limba in care sunt redactate documentele din dosarele aflate pe rolul unor instante unde minoritatile au o pondere de cel putin 20%, dar si sa modifice o parte dintre examenele pe care le dau magistratii.

  Cei doi deputati au nascocit cateva modificari si completari ale legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, in aparenta pentru punerea in aplicare a prevederilor art.9 Justitia al Chartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare conform Legii de ratificare nr. 282/2007.

  Cum pe 29 octombrie s-a indeplinit termenul de adoptare tacita a proiectului de lege initiat de acestia, Legea s-a considerat adoptata de Camera Deputatilor, in conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constitutie si ale art.113 din Regulamentul Camerei Deputatilor. Propunerea 273/2013 urmareste modificarea art. 19 din Legea 303/2004, prin introducerea unui nou alineat, conform caruia “La cerere, auditorii de justitie pot sustine si un examen de cunoastere a limbii unei minoritati nationale la care se refera Legea 282/2007.”

  Si acesta este doar inceputul schimbarilor propuse, intrucat, mai departe, art. 21 ar urma la randul lui sa primeasca un nou alineat: “Judecatorii stagiari si procurorii stagiari care au sustinut cu succes un examen de cunoastere a limbii unei minoritati nationale pot solicita cu precadere numirea la judecatoriile in raza carora minoritatea respectiva are o pondere semnificativa”.

  Initiatorii s-au gandit insa si mai departe, art 30 cu un nou alineat decretand ca magistratii mentionati mai sus au cu siguranta prioritate in alegerea posturilor la acele judecatorii. Si, mai mult, la instantele si unitatile de parchet pe a caror raze o minoritate nationala are o pondere mai mare de 20%, vor trebui numiti doar magistratii care cunosc acea limba minoritara. Aceste modificari insa le vor pune cu siguranta bete in roate magistratilor care isi exprima optiunea de a profesa la o anumita instanta, dar nu au trecut cu succes de examenul de competente lingvistice.

  Mai departe, initiatorii propun ca legea vizata sa uite de prevederile potrivit carora “Procedura judiciara se desfasoara in limba romana” si sa se specifice clar ca “actele procedurale se intocmesc in limba romana”. Exista astfel modificari care decreteaza limba in care se pot redacta cererile si inscrisurile din dosare. Astfel, se propune ca acestea sa poata fi redactate si in alta limba, minoritara, “sarcina traducerii acestora revenind instantei de judecata fara ca aceasta sa implice chletuieli suplimentare pentru cei interesati”.

  Si, pentru ca toate aceste ultime modificari sa poata fi duse la indeplinire cu succes, in cadrul instantelor in raza carora ponderea locuitorilor apartinatori unei minoritati nationale depaseste 20%, trebuie sa existe personal care sa cunoasca limba acestor minoritati. Cum era de asteptat, propunerea a fost avizata negativ de Guvern, dar si de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta pentru ca in conditiile actuale justitiabilii au posibilitatea sa se exprime in fata unui tribunal in limba materna, prin intermediul unui interpret.

  SURSA: AVOCATURA.COM

  Comentariu de Dorin Alecsa — 14/11/2013 @ 11:54 PM | Răspunde

 257. Buna dimineata. Aveti cunostinta la ce data se va discuta in Plenul C.S.M. calendarul examenelor pentru anul viitor? Multumesc.

  Comentariu de Ana — 16/11/2013 @ 7:20 AM | Răspunde

 258. Buna seara! In 2004 am absolvit Facultatea de Stiinte administrative apoi m-am angajat jurista la o societate comerciala. Ulterior, in 2006 am absolvit si Facultatea de Drept si am continuat sa profesez pe functia de jurist. Va rog sa-mi spuneti incepand de cand mi se ia in calcul vechimea pentru admitere in magistratura. Mentionez ca nu am fost inscrisa in nicio uniune a juristilor si ca functia imi este trecuta in cartea de munca incepand din 2004. Va multumesc.

  Comentariu de Ioana Preda — 18/11/2013 @ 7:36 PM | Răspunde

  • Dvs, ca jurist ce sunteti, ce spuneti?!

   Comentariu de Cristi D — 18/11/2013 @ 10:01 PM | Răspunde

   • nu pot sa inteleg cum erati jurist daca nu aveati studii superioare in acest sens…ma depaseste problema :))))

    Comentariu de Bogdan — 19/11/2013 @ 3:14 PM | Răspunde

 259. Buna seara! As dori sa va intreb daca aveti și ne puteți furniza detalii în legatură cu rezultatul procedurii de validare a rezulatelor
  concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, desfasurata astazi în cadrul Plenului CSM? Va multumesc!

  Comentariu de ale_c — 19/11/2013 @ 6:35 PM | Răspunde

 260. Buna ziua! Detin o copie a Regulamentului de organizare a concursului de admitere in magistratura, dar este ilizibila. Va rog sa imi raspundeti si mie care este numarul maxim de intrebari care contin doua raspunsuri corecte, ce se pot formula la testul de cunostinte juridice. Stiu ca exista un prag maxim, dar nu stiu care este acesta.
  Va multumesc.
  Mihaela

  Comentariu de Mihaela — 20/11/2013 @ 2:08 PM | Răspunde

  • Spuneti de acea copie ca si cum ar fi o chestie pe sub mana pe care ati procurat-o. Ia incercati aici http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=0702&pg=2

   Comentariu de Cristi D — 20/11/2013 @ 9:27 PM | Răspunde

   • Aveţi dreptate! Nu este ceva ţinut secret şi nu m-am străduit să caut prea mult. Mi-a fost mai simplu să vă întreb pe dvs. Dar am descărcat hotărârea CSM şi din câte am citit nu am observat ceva în sensul a ceea ce vă întrebam eu. Probabil nu există aşa ceva, deşi eu eram sigură că ar exista.
    Mulţumesc mult pentru amabilitate.
    Mihaela

    Comentariu de Mihaela — 21/11/2013 @ 3:30 PM | Răspunde

 261. Bună seara domnul judecător..doresc să
  va adresez o întrebare..condiţia vechimii de 5 ani în poliţia judiciară este valabilă în situaţia unui transfer într o structura unde nu se acordă acest aviz, sau chiar demisie, iar anterior acestor situaţii, cei 5 ani de vechime in structurile de poliţie judiciară au fost îndepliniţi?

  Comentariu de radu — 20/11/2013 @ 9:50 PM | Răspunde

  • Da. Nu are importanta unde lucrati in momentul depunerii dosarului de candidatura.

   Comentariu de Cristi D — 20/11/2013 @ 10:33 PM | Răspunde

   • Va multumesc pentru raspuns..o zi deosebita va doresc

    Comentariu de radu — 21/11/2013 @ 10:44 AM | Răspunde

 262. mi aţi lămurit nedumerirea.

  Comentariu de radu — 21/11/2013 @ 3:49 PM | Răspunde

 263. Buna seara domnule Danileț , as vrea sa ma pregatesc pentru examenul de admitere in magistratura din anul 2014 , daca puteți să ne recomandați după ce cursuri si autori să ne pregătim…

  Comentariu de george — 22/11/2013 @ 7:44 PM | Răspunde

  • nu am voie. intrati pe FB in grupul Admitere INM.

   Comentariu de Cristi D — 22/11/2013 @ 11:52 PM | Răspunde

  • Buna seara domnule Danileț , as vrea sa ma pregatesc pentru examenul de admitere in magistratura din anul 2014 , pot invata dupa codurile care sunt in vigoare , sau după noile coduri ?

   Comentariu de george — 24/12/2013 @ 8:10 PM | Răspunde

 264. Bună seara, domnule judecător! Am participat la concursul de promovare a judecătorilor și procurorilor în funcții de execuție, din 10 noiembrie 2013 și am fost dezamăgită de modul cum s-a desfășurat acest așa zis concurs. Deși în sală se aflau mulți supraveghetori, aceștia nu si-au făcut treaba pentru care au fost plătiți și au permis discuții între candidați, de parcă ne aflam la o sedință. Nu au luat măsuri nici față de candidații care nu au închis telefoanele și care puteau primi răspunsurile corecte prin SMS. A FOST ORICE, NUMAI CONCURS NU! Păcat! Cu astfel de comportamente, incompatibile cu ideea de justiție, vom avea mult de pierdut. Este inadmisibil ca un magistrat să meargă la examen cu intenția de a-l trece prin fraudă( sub forma inspirării de la colegul de alături, sfătuirii cu acesta sau alte diverse moduri, permise de supraveghetori).Dumneavostra,ca magistrat,cum vedeti aceasta situatie si cum credeti ca s-ar putea remedia?

  Comentariu de elena m — 22/11/2013 @ 7:48 PM | Răspunde

  • Pai, ma gandesc ca si dvs sunteti magistrat. Vreti sa spuneti ca ati tolerat astfel de incalcari? Nu ati sesizat comisia? Nu ati invocat frauda? Atunci…sunteti complice. Iar plangerile ulterioare nu se iau in considerare. Nu uitati: integritatea nu v-o asumati individual, ci sunteti obligata sa o cereti si celorlalti din sistemul nostru.

   Comentariu de Cristi D — 22/11/2013 @ 11:54 PM | Răspunde

 265. Buna ziua,

  Imi spuneti, va rog, daca o persoana este numita intr-o functie publica pentru care cerintele privind studiile sunt: studii juridice, economice, istorie, stiinte sociale..etc.Persoana care este numita pe post are studii economice sau juridice presupunem. Perioada pe care o exercita in functia respectiva reprezinta vechime in specialitatea studiilor absolvite? Va multumesc.

  Comentariu de A — 27/11/2013 @ 6:52 PM | Răspunde

  • Daca s-au cerut studii x si omul a ocupat functia publica, e vechime in specialitatea respectiva x, desigur daca legea profesiei x prevede asa ceva.

   Comentariu de Cristi D — 27/11/2013 @ 11:39 PM | Răspunde

 266. Bună dimineaţa,
  Mai aveţi ceva informaţii despre desfiinţarea instanţelor?
  Mulţumim şi un sfârşit de săptămână minunat

  Comentariu de miogar — 29/11/2013 @ 9:53 AM | Răspunde

  • Mioara, mai nimic. Si ma gandesc ca mai sunt vreo 2 sedinte parlamentare si se termina anul. Atentie insa la ultima sedinta din decembrie, atunci se voteaza zeci de legi odata…

   Comentariu de Cristi D — 29/11/2013 @ 2:07 PM | Răspunde

   • Multumesc pentru raspuns. Ma gandeam daca ministerul a facut proiectul de lege….
    Seara buna!

    Comentariu de miogar — 29/11/2013 @ 10:00 PM | Răspunde

 267. Bună ziua, d-le judecător.
  Îmi puteţi spune temeiul legal în baza căruia perioada în care m-am aflat în concediu de crestere a copilului constituie vechime în specialitate, care se ia în calcul la susţinerea concursului de admitrere în magistratură? În condiţiile în care aş dori să susţin concursul pentru ocuparea funcţiei de magistrat asistent la Înalta Curte ar fi aceeaşi situaţie? Există o hotărâre a CSM în acest sens? Vă mulţumesc,
  Mihaela

  Comentariu de Mihaela — 29/11/2013 @ 10:12 AM | Răspunde

  • Din 1 ianuarie 2012 a intrat în vigoare O.U.G. nr. 124/2011. Prin art. III pct. 17 din aceasta ordonanță de urgentă se modifică articolul 18 alin. (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului (care privește persoanele ai căror copii s-au născut până la data de 31 decembrie 2010 inclusiv): „Perioada concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea”.

   Comentariu de Cristi D — 13/12/2013 @ 7:06 PM | Răspunde

 268. Buna ziua. Dle Danilet, aveti cunostinta despre o eventuala amanare a intrarii in vigoare a noilor coduri? La ultima conferinta pe noile coduri, cea de acum cateva zile, nu ni s a spus nimic in acest sens, insa acum au aparut zvonuri referitor la amanarea NCPP pt luna sept. Va multumesc.

  Comentariu de Loredana — 29/11/2013 @ 10:32 AM | Răspunde

  • NU am auzit nimic de nicio amanare. Posibil sa apara o OUG cu ceva modificare. Dar de amanare, inca nu se stie.

   Comentariu de Cristi D — 29/11/2013 @ 1:56 PM | Răspunde

 269. Buna ziua, domnule judecator. Imi puteti raspunde va rog daca la momentul actual vechimea in invatamantul superior (drept bineinteles) este considerata/reprezinta vechime juridica? Multumesc.

  Comentariu de malind4040 — 29/11/2013 @ 12:16 PM | Răspunde

 270. Bună ziua! Vă rog să mă ajutați cu opinia dvs. Sunt studentă în anul 4 și am început deja pregătirea pentru admiterea la INM. Însă mă îngrijorează intrarea în vigoare a NCP și NCPP în sensul că nu știu cum să abordez materia atunci când cele două coduri vor fi în vigoare: care instituții să le studiez conform vechii reglementări, care conform celei noi. Momentan nu mai citesc la drept penal și drept procesual penal pentru că mi-e teamă să risipesc timpul. Credeți că din februarie este timp suficient să parcurg dreptul penal și procedura penală? Vă mulțumesc!

  Comentariu de Ilona — 05/12/2013 @ 9:46 AM | Răspunde

 271. Buna ziua! Un domn judecator m-a informat asupra faptului ca a participat la o sedinta la care au fost informati asupra faptului ca ar exista un proiect de lege care o sa prevada ca pentru a te putea inscrie la examenul INM va fi necesara o vechime de 5 ani in specialitate. Aveti cunostinta despre asa ceva? Va multumesc

  Comentariu de elvira16 — 05/12/2013 @ 10:03 AM | Răspunde

  • Este si acum asa ceva, dar nu pentru INM, ci pentru admiterea directa in magistratura.

   Comentariu de Cristi D — 05/12/2013 @ 3:27 PM | Răspunde

   • Buna seara!
    Inteleg din ,,este si acum asa ceva, dar nu pentru INM” ca s-a pus cumva in discutie posibilitatea de a fi si pentru INM in viitor conditia vechimii in specialitate juridica. Va rog sa-mi spuneti daca am interpretat corect raspunsul dumneavoastra-doar atat, daca este o interpretare corecta…
    Multumesc!

    Comentariu de Liliana Ionita — 08/12/2013 @ 6:18 PM | Răspunde

    • Eu raspund la ceea ce stiu. Acum, pt admiterea la INM nu se discuta si nici nu am auzit sa se discute de nevoia unei vechimi.

     Comentariu de Cristi D — 08/12/2013 @ 10:10 PM | Răspunde

 272. Buna-ziua domnule judecator! am o nelamurire in legatura cu depunerea dosarului si implicit a cererii de inscriere pentru concursul de admitere de la SNG…As dori sa stiu daca depunerea se poate face si prin mandatar, sau nu? stiu ca este prea devreme pentru a ne gandi la acest concurs de admitere care se va desfasura abia la anul, dar eu tocmai in acea perioada in care se vor face inscrierile pt concurs nu voi fi in tara, de aceea e foarte important pt mine sa stiu, pentru a ma putea organiza cat mai bune! Va multumesc din suflet si va doresc multa sanatate si toate cele bune!!!

  Comentariu de alina — 05/12/2013 @ 4:09 PM | Răspunde

 273. Buna ziua, domnule judecator. In jurul datei de 26.11.2013, am postat pe site-ul dumneavoastra o rugaminte de a ma ajuta cu un sfat in ceea ce priveste modalitatea in care oamenii de rind, prezumat protejati de Constitutie, se pot apara impotriva abuzurilor unor judecatori. Am observat ca acel post a disparut fara urma. Sau cel putin eu nu il mai gasesc pe site. Ma gindesc ca poate dumneavoastra, ca administrator al site-ului, sa il puteti gasi si eventual, pote puteti sa imi dati un raspuns. In pricina, mea, dupa 2 aminari de pronuntare, mi s-a respins recursul. Eu am fost de fata la sala de sedinta si la ora sedintei, ora 9:00, publicata pe site-ul inisterului justitiei, insa la avizier nu era sedinta respectiva. In sala, era un alt complet de judecata, care era listat si la avizier. Cind am ajuns acasa, pe la 10:00, am avut surpriza sa constat ca pe site-ul ministerului justitiei era deja inregistrata solutia. Cu atit mai surprinzator, cu cit de fiecare data, inregistrarea pe site aparea cel mai devreme a doua zi. Avind in vedere faptul ca legea impune pronuntarea in sedinta publica, iar toate documentele privitoare la speta sunt intotdeauna unilaterale emanind de la judecatori, eu cred ca secventa de evenimente, naste cel putin prezumtia ca incheierile de sedinta au fost facute pro-causa si nu prezinta realitatea evenimentelor. Intrebarea mea ramine aceeasi, si anume, cum poate un cetatean al patriei noastre, pe care statul roman are datoria sa-l protejeze, sa se apere impotriva unor astfel de abuzuri. Va multumesc pentru timpul acordat. Marius Staicu

  Comentariu de Marius Staicu — 06/12/2013 @ 9:51 AM | Răspunde

  • Stiind f.bine procedurile, solicintand la timp respectarea lor, reclamand la organul competent incalcarea normelor – in cazul de fata, Inspectia Judiciara.

   Comentariu de Cristi D — 13/12/2013 @ 7:08 PM | Răspunde

 274. Buna ziua. Am o intrebare in legatura cu desfiintarea instantelor aprobate de CSM. Imi puteti spune care din instantele propuse spre desfiintare vor fi desfiintate si de cand?

  Comentariu de mihaela juravle — 07/12/2013 @ 9:37 AM | Răspunde

  • Nu. Exista o propunere avandata de CSM si trimisa la Parlament. Ce se va aproba insa, ma depaseste.

   Comentariu de Cristi D — 07/12/2013 @ 10:41 AM | Răspunde

 275. Buna ziua, domnule Judecator,
  Va adresez rugamintea de a ma sprijini cu o informatie. Anul acesta am sustinut, atat concursul de admitere in magistratura, cat si examenul de admitere in Barou. Avand in vedere ca am fost admisa la ambele si ca optiunea mea pentru magistratura este neechivoca, intrebarea mea este daca simplu fapt ca sunt admisa in Barou, fara a fi inscrisa pe tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei, ma face incompatibila cu calitatea de magistrat. Va adresez aceasta intrebare intrucat, pentru a fi suspendata din Barou, e necesara inscrierea in prealabil pe tabloul avocatilor si, implicit, plata unor taxe deloc modice, cat si incheierea unui contract de asigurare profesionala.
  Va multumesc .

  Comentariu de anha23 — 09/12/2013 @ 11:12 AM | Răspunde

  • Eu sper ca sunteti hotarata ce vreti sa faceti in viata si pentru cat timp.
   Dincolo de asta: daca in 2 luni nu acceptati sa fiti inscrisa pe Taboul avocatilor, pierdeti acel concurs. Prin urmare, ramaneti magistrat de la data publicarii decretului prezidential, dara probleme sub aspectul incompatibilitatii..

   Comentariu de Cristi D — 09/12/2013 @ 11:14 AM | Răspunde

 276. Bună ziua!
  Ptr. onestitatea dv. aș dori să iau legatura cu dv. ptr. o consultatie privind abuzurile facute de un notar din Pitesti, acum în noiembrie 2013 ptr. că nu au activitate bate vântul în buzunarul lor, fac fraude cu coniventa Primariei, în dezbaterea sccesiunilor adica ascund testamente și astfel proprietati culeg ei și cei care le protejeaza v cabinetul nofarial.
  dumitru211@gmail.com
  sau

  Comentariu de Dumitru — 09/12/2013 @ 12:09 PM | Răspunde

  • Pt onestitatea mea, aflati ca eu respect legea. Aceasta imi interzice sa fac avocatura, sa dau consultatii etc. Daca aveti dubii privind corectitudinea personalului din justitie, formulati sesizare oficiala catre institutiile competente.

   Comentariu de Cristi D — 09/12/2013 @ 12:10 PM | Răspunde

 277. Buna seara domnule judecator! Am un mare respect pentru dumneavoastra si pentru lupta ce o duceti in fiecare zi cu tara noastra. As dori sa va cer un sfat in legatura cu viitorul carierei mele pentru ca nu stiu exact in ce parte sa o iau. Am terminat dreptul anul acesta si nu m am simtit pregatita sa dau la barou sau inm. M am angajat consilier juridic timp de 4 luni dar am facut doar munca de secretariat si s a sters cu mine pe jos…asa ca am renunatat. Am hotarat sa ma pregatesc pt barou dar nu gasesc si nu stiu cum sa gasesc un avocat indrumator. Nu inteleg de ce acesti oameni care au fost si ei la un moment dat studenti….absolventi…nu vor sa ofere un strop de ajutor unui om care a absolvit, e capabil, vrea sa munceasca, e tanar si sanatos ????nu stiu ce e de facut… poate in cateva cuvinte imi oferiti un sfat. Va multumesc din suflet.

  Comentariu de cosmina — 09/12/2013 @ 8:42 PM | Răspunde

 278. azi aflam datele estimative ale concursurilor de admitere in magistratura din 2014

  Comentariu de marinescu a — 10/12/2013 @ 9:02 AM | Răspunde

 279. se stie ceva despre datele probabile de examinare din anul 2014 pentru examenul de admitere in magistratura? va multumesc anticipat. carmen

  Comentariu de carmen — 10/12/2013 @ 3:03 PM | Răspunde

 280. si putem afla si noi cand vor fi examenele?

  Comentariu de carmen — 10/12/2013 @ 3:37 PM | Răspunde

 281. ne puteti spune si noua ce noutati s-au stabilit astazi in legatura cu concursurile de admitere in magistratura? numarul de locuri, date estimative… va multumim!

  Comentariu de Daniela — 10/12/2013 @ 3:50 PM | Răspunde

 282. Imi puteti da cateva informatii despre cum functioneaza proba de rationament logic?Cate intrebari sunt si la cate se puncteaza raspunsul?Care este rostul intrebarilor pretestate ?

  Comentariu de roxana — 10/12/2013 @ 4:31 PM | Răspunde

 283. Buna ziua,
  Un email primit din partea unei asociatii, in care se dadeau detalii despre un anumit curs, avea la sfarsit textul urmator:
  „Prezentul mesaj este confidential si apartine ………. El se adreseaza numai persoanei mentionate ca destinatar, precum si altor persoane autorizate sa-l primeasca. In cazul in care nu sunteti destinatarul vizat, va aducem la cunostinta ca dezvaluirea, copierea, distribuirea sau initierea unor actiuni pe baza prezentei informatii sunt strict interzise si atrag raspunderea juridica. Daca ati primit acest mesaj dintr-o eroare, va rugam sa ne anuntati imediat, ca raspuns la mesajul de fata, si sa-l stergeti apoi din sistemul dumneavoastra. Apreciem si va multumim pentru cooperare. ”
  Intrebarea mea este, despre ce raspundere juridica este vorba, in cazul in care eu redirectionez email-ul si la alte persoane interesate de continut?

  Comentariu de Vasi — 10/12/2013 @ 11:33 PM | Răspunde

 284. Buna ziua,
  Sunt studenta in anul 3 la Drept si incerc sa ma pregatesc din timp pentru examenul de admitere INM 2015, cand voi absolvi.
  Intrebarea mea este, avand in vedere faptul ca dumneavoastra cunoasteti dinamica de personal, daca locurile vor fi in principiu tot 200 sau e posibil sa se dimnueze?
  Va multumesc mult!

  Comentariu de elena90 — 11/12/2013 @ 6:09 PM | Răspunde

 285. Domnule judecator, sunt coleg cu dumneavoastra,la o instanta din provincie, si va rog sa-mi spuneti daca in 2014 la concursul din mai sunt scoase si posturi pentru promovare pe loc ! Va multumesc mult!

  Comentariu de petrescu — 11/12/2013 @ 11:28 PM | Răspunde

  • Nu avem cum sti acum acest lucru. Dar promovarea pe loc se petrece extrem de rar…

   Comentariu de Cristi D — 12/12/2013 @ 12:30 PM | Răspunde

 286. Dl. Danilet, sunt judecator la o instanta din tara. As dori sa cunosc opinia Dvoastra in legatura cu urmatorul aspect: nu credeti ca anumite servicii prestate de instante catre justitiabili ar trebui taxate in mod corespunzator? Ma refer aici in principal la obtinerea unor transcrieri ale sedintelor de judecata ori la efectuarea unor copii de pe inscrisurile aflate la dosar.
  Primul exemplu: un justitiabil, cunoscut ca procesoman, mi-a solicitat transcrierea unei sedinte de judecata. Bineinteles ca a trebuit sa aprob aceasta cerere. Pentru a transcrie aproape 1 h de dezbateri grefiera mea a muncit o zi intreaga, timp in care ar fi putu redacta aproape 20-30 de incheieri, impreuna cu adresele corespunzatoare masurilor dispuse.
  Al doilea exemplu: pe vremea cand eram la Judecatoria Tulcea, copiile cerute de parti de pe inscrisurile din dosar erau efectuate cu xeroxul instantei, cu tonerul instantei si cu hartia instantei, fara ca partea in cauza sa plateasca macar un leu, in virtutea dreptului de acces la propriul dosar.
  Stiu ca dreptul la aparare trebuie protejat, dar stiu si ca niciun drept nu are caracter absolut. Alte sisteme judiciare (si ma refer aici la unele cu traditie de sute de ani – Marea Britanie de exemplu) taxeaza acest gen de servicii, fara ca acest lucru sa fie considerat o incalcare a echitatii procedurii judiciare.
  Ce parere aveti? S-ar putea modifica regulementul in acest sens, respectiv a prevedea unele taxe pentru acest gen de servicii, iar o parte din sumele platite eventual sa se cuvina functionarului (grefier) care si-a pierdut ore intregi din timpul sau ascultand integistrarea audio a sedintei de jduecata? Va multumesc.

  Comentariu de Costin F — 12/12/2013 @ 7:41 PM | Răspunde

  • 1. Cu transcrierea: sper ca glumiti. Om bun, se cere procesomanului un DVD gol, se face o copie a inregistrarii audio si i se inmaneaza? Cum sa faceti transcrierea??? Va dati seama ce ati facut???
   2. Daca justitiabilul vrea copii legalizate, plateste taxe, ii faci copia la xerosul instantei si i le dai. Daca vera copii simple, il trimiti cu dosarul la xeroxul particular din holul instantei, isi face acolo copii pe care le plateste si gata.
   Sa nu inventam daca nu e cazul.

   Comentariu de Cristi D — 12/12/2013 @ 10:32 PM | Răspunde

   • Transcriere nu inseamna inregistrare, dl. Danilet. Sunt 2 notiuni diferite. Cel putin asta este parerea mea.

    Comentariu de Costin F — 13/12/2013 @ 8:41 AM | Răspunde

    • Eu nu am spus asta. Dar care e sanctiunea daca nu ii faceti si dati transcrierea??

     Comentariu de Cristi D — 13/12/2013 @ 4:32 PM | Răspunde

     • Potrivit art. 13 din legea 304 din 2004 ”la cerere, părţile pot primi o copie a transcrierii înregistrărilor, stenogramelor sau notelor grefierului”. Eu personal nu am avut probleme, dar am avut colegi carora li s-au facut plangeri disciplinare de catre unii justitiabili ”informati cu privire la drepturilor lor procesuale” pentru ca au dat doar inregistrarea audio in loc de transcrierea verbatim a sedintei de judecata. Acum… ma gandesc ca nu vor fi sanctionati pentru asta, dar de ce sa ne legam la cap daca nu ne doare?

      Comentariu de Costin F — 13/12/2013 @ 4:43 PM | Răspunde

      • Eu cred ca va legati la cap, si inca tare: sa puneti un grefier sa faca transcriere, mi se pare ca nu aveti de munca in instanta aia, v-am mai spus. Stiti bine ca daca o obligatie nu are sanctiune, inseamna ca norma nu este imperativa. Si daca oferiti alternativa la tanscriere, nimeni nu va poare retine reaua-credinta. Nimeni nu va fi sanctionat niciodata pt asa ceva, Doamne iarta-ma!

       Comentariu de Cristi D — 13/12/2013 @ 6:28 PM | Răspunde

       • Sper ca si altii sa gandeasca ca Dvoastra. In fine… Doamne ajuta si sarbatori cu bine!

        Comentariu de Costin F — 13/12/2013 @ 6:29 PM | Răspunde

 287. nu stiu cum se procedeaza la alte instante, dar si in instanta la care lucrez eu, daca omul solicita transcrierea unei parti din sedinta, ii dam transcrierea nu inregistrarea pe dvd, indiferent de orele consumate de catre grefierii de sedinta cu transcrierea inregistrarilor. iar daca vrea copii de pe dosar, solicitarea, dupa incuvintare, se trimite arhivei care face copii, in nici un caz nimeni nu a dat dosarul omului in brate sa meraga la xeroxul particular din hol. au mai fost specimene care au plecat din sala cu dosarul in geanta de frica sa nu li se apeleze cauza in lipsa, deci nu stiu daca ar avea cineva incredere sa ii dea omului – oricare ar fi el – dosarul in brate sa mearga cu el in holul instantei

  Comentariu de carmen — 13/12/2013 @ 1:20 AM | Răspunde

  • inseamna ca nu aveti de lucru daca va permiteti sa faceti transcrieri. la ce si cui foloseste?! de ce nu sunteti putin mai eficienti? Dati-i omului CD-ul si nu are decat sa isi faca propria tanscriere, apoi sa ceara indreptarea actelor procedurale.
   Arhiva face copii simple? Oameni buni, unde scrie asta?
   PS Evident ca dosarul nu se da omului cand merge la xeroxul particular, ci merge insotit de arhivar sau aprod. Haideti, nu suntem copii.

   Comentariu de Cristi D — 13/12/2013 @ 2:03 AM | Răspunde

   • La nicio instanta din Bucuresti nu am pomenit sa primesc xerox facut de angajatii instantei. Aici faci cererea, o depui la arhiva, arhivarul o duce la xeroxul particular de la instanta, acolo mi se fac copiile, platesc si gata. Vine arhivarul ia dosarul si il duce inapoi. Sau se mai intampla sa transporte dosarul jandarmul, cand e ff aglomerat. O singura data mi s-a intamplat si asta la ICCJ, sa primesc o copie facuta de instanta -e adevarat ca erau 2 pagini.
    Si tot o singura data mi s-a intamplat sa fac o cerere de consultare a unui dosar penal aflat in etapa urmaririi penale insotita de o solicitare de xerocopiere a unor documente din acelasi dosar, sa o expediez la parchet prin posta si..surpriza…sa mi se respinga cererea de consultare a dosarului dar sa primesc xeroxurile in plic acasa.

    In alta ordine de idei, puteti cumva sa ne spuneti daca dosarele pentru numirea in functie a judecatorilor care am promovat examenul de admitere in magistratura din toamna aceasta au plecat deja la Presedintie? Credeti ca exista posibilitatea sa mergem la serviciu pe 23 decembrie?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns!

    Comentariu de Ana — 13/12/2013 @ 3:54 PM | Răspunde

    • 1. La Bucuresti e mai aglomerat, si dureaza. In provincie lucrurile merg mai repede – veti vedea asta :)
     2. Ciudat…
     3. Inca nu. Luni sau marti pleaca.
     Succes mult

     Comentariu de Cristi D — 13/12/2013 @ 4:38 PM | Răspunde

     • Multumesc frumos! Daca pleaca dosarele luni sau marti…ma gandesc ca nu se publica decretele pana la Craciun..banuiesc. Ne planificam si noi sarbatorile….
      Toate cele bune va doresc!

      Comentariu de Ana — 13/12/2013 @ 9:13 PM | Răspunde

      • Sarbatorile le faceti oricum unde si cum vreti. Indiferent cand se publica decretele de numire, dvs puteti vorbi telefonic cu presedintele sa va tolereze lipsa cateva zile in vederea instalarii. Sunt normale astfel de situatii. Succes mult si…ne vedem la cursuri!

       Comentariu de Cristi D — 13/12/2013 @ 10:07 PM | Răspunde

       • Multumesc mult pentru raspuns. Sarbatori fericite si sa ne vedem sanatosi la cursuri!

        Comentariu de Ana — 13/12/2013 @ 10:31 PM | Răspunde

       • Domnule Danilet,
        Tinand cont de venirea sarbatorilor, credeti ca e bine sa sunam la Presedintele instantei inainte de publicarea decretului (saptamana viitoare)? Ma gandesc la situatia publicarii decretelor in perioada dintre Craciun si Anul Nou cand sunt in concediu. Sau e posibil ca saptamana viitoare sa fie semnate si publicate?
        Cu aceasta ocazie va urez Sarbatori fericite si tot ce doriti sa vi se implineasca!

        Comentariu de diana — 15/12/2013 @ 2:54 PM | Răspunde

        • Da, puteti suna. Sarbatori fericite si dvs – cred ca vor fi, meritati!!

         Comentariu de Cristi D — 15/12/2013 @ 6:59 PM | Răspunde

 288. Dl Judecator, in conditiile in care sunt asociat unic al unei societati comerciale in stare de insolvabilitate,in ce masura imi va afecta asta buna reputatie la admiterea INM?

  Comentariu de roxana stoica — 13/12/2013 @ 2:01 PM | Răspunde

  • Nu stiu. Dar ganditi-va ca, magistrati fiind, nu puteti fi asociat in SC.

   Comentariu de Cristi D — 13/12/2013 @ 4:33 PM | Răspunde

 289. Nici pe perioada in care as fi auditor in justitie?si daca societatea e inactiva,se considera ca in continuare detin SC?

  Comentariu de roxana stoica — 13/12/2013 @ 4:42 PM | Răspunde

 290. D-le judecator, deschiderea procedurii executarii silite ca urmare a neachitarii unui credit, afecteaza conditia bunei reputatii? Iertati-mi ignoranta, cazierul fiscal contine cumva astfel de mentiuni? Nu reusesc sa inteleg din definitie. Va multumesc!

  Comentariu de iuliana — 13/12/2013 @ 6:58 PM | Răspunde

 291. D/le judecator, un magistrat ce detine un apartament si il inchiriaza cu contract este incompatibil?

  Comentariu de david — 15/12/2013 @ 9:02 PM | Răspunde

  • incompatibil sa ce? domnule, incompatibilitatea inseamna sa nu poti solutiona un dosar din cauza unor situatii in care esti si care sunt expres prevazute in codurile de procedura.

   Comentariu de Cristi D — 16/12/2013 @ 11:52 AM | Răspunde

 292. D-le judecator, referitor la magistratii care au obtinut totlul de doctor dupa 2010,s-a supus atentiei sesizarea facuta de CNCD CSM-ului?pt magistratii care au obtinut titlul anterior anului 2010 este prevazut un spor in salariul de baza. S-a pus in discutie discriminarea fata de magistratii care au obtinut titlul de dr ulterior?va multumesc.

  Comentariu de Loredana — 16/12/2013 @ 1:07 PM | Răspunde

  • Unde sa punem in discutie aceasta discriminare? In CSM? Nu noi ne ocupam de salarizare. E o chestiune legata de lege.

   Comentariu de Cristi D — 17/12/2013 @ 9:53 AM | Răspunde

 293. Buna ziua,

  Atunci când se ivește ocazia, dreptul nostru penal este descris ca fiind unul caracterizat prin „umanism”. Bineînțeles, umanismul e mai mult pe hârtie, decât în realitate… Datorită acestui principiu există și reglementarea posibilității unui condamnat ca, atunci când îndeplinește condițiile cerute de lege, să poată fi liberat înainte să execute integral pedeapsa. Liberarea condiționată nu operează automat, ci numai dacă instanța apreciază, pe bază de probe și în anumite condiții, că prin conduita condamnatului scopul educativ și preventiv al pedepsei a fost atins. Liberarea conditionata se acorda în cazul în care condamnatul a executat fractiunea stabilita de lege din pedeapsa, nu a fost sanctionat disciplinar, a executat dispozitiile primite, a dat dovezi temeinice de îndreptare. Natura si gravitatea faptei nu sunt prevazute printre criteriile art. 59 cod penal, deoarece acestea au fost avute în vedere la individualizarea pedepsei…. si totusi, in situatia indeplinirii toturor cerintelor legale (a executat fractiunea stabilita de lege din pedeapsa, a fost staruitor in munca, i-au fost acordate recompense, nu a avut abateri disciplinare, a urmat un curs pe care l-a absolvit cu nota 9, nu are antecedente penale, este cautat si asteptat de familie, i se ofera un loc de munca pentru reintegrarea sociala….), iata ca este posibila respingerea cererii de eliberare conditionata. Care ar putea fi cauza?

  Comentariu de Roxana — 19/12/2013 @ 10:07 AM | Răspunde

 294. Buna seara, de ceva timp dau tarcoale blocului 2 indivizi . Petrec mult timp in fata blocului, suna la interfon sa vada cine raspunde apoi fug, Fotografiaza masinile din parcare supravegheaza sa vada cine intra/iese si toate acestea aprox in fiecare weekend intre 5 si 8 seara . Apasa pe botul masinilor sa vada care au alarma se plimba in cerc in jurul blocului. Am tot incercat sa ii fotografiez dar fiind intuneric nu am reusit. Au fost in ultimii ani mai multe furturi / tentative de furt si tot felul de incidente neplacute. In bloc locuiesc numai oameni batrani, este o zona foarte linistita si in general necirculata. Intrebarea mea este ce putem face sa ne pazim pe noi si locuintele….in ultima vreme s-au inmultit numarul incidentelor neplacute (au devenit tupeisti i-a gonit un vecin dar ei revin cu zambetul pe buze). Stiu ca blogul dvs are alt domeniu de activitate dar sper sa ma puteti ajuta cu un sfat … Am tot cautat pe internet daca putem sesiza politia sau ce putem face ca sa scapam de ei si sa prevenim …..
  Va multumesc ! Weekend placut

  Comentariu de Andreea — 20/12/2013 @ 7:52 PM | Răspunde

  • 112.

   Comentariu de Cristi D — 21/12/2013 @ 10:13 AM | Răspunde

   • Buna dimineata domnule Danilet,

    Va urez Sarbatori fericite alaturi de toti cei dragi.

    Cu stima,

    Marius-Daniel STAICU

    Comentariu de Marius-Daniel STAICU — 23/12/2013 @ 10:01 AM | Răspunde

 295. Buna ziua! hai sa zicem ca vine un cutremur de 9 grade pe scara Richter generat in urma exploatarii gazelor de sist in urma caruia jumatate din Romania nu mai exista… Care vor fi urmarile din punctul dumneavoastra de vedere?

  Comentariu de w — 22/12/2013 @ 8:55 AM | Răspunde

 296. Buna ziua.. As vrea sa va intreb de la ce dată se calculează vechimea de 5 ani in specialitate pentru ofiterii de politie judiciară. Sunt ofiter de politie din octombrie 2008 iar pana in decembrie 2009 mi-am desfasurat activitatea in structurile de ordine publică. Din decembrie 2009 am inceput sa desfasor activitati in structurile politiei judiciare dar am fost numit organ de cercetare penală si am primit avizul procurorului general prin luna iunie 2010. Multumesc.

  Comentariu de daniel — 22/12/2013 @ 1:51 PM | Răspunde

 297. Domnule judecator, as dori sa ma lamuriti si pe mine cum se calculeaza vechimea in functie (de consilier juridic) avand in vedere faptul ca ITM-ul mi-a dat un punct de vedere ce nu ma lamureste. Am vechime ca si consilier juridic 1 an si 8 luni (1997-1999),in perioada 1999-2013 am lucrat intr-o alta functie intr-o societate care a dat faliment.Pentru a completa vechimea de 5 ani necesari sutineri examenului de admitere in magistratura mai am nevoie de 3 ani si 4 luni.Am incheiat trei contracte de colaborare (consilier juridic) cu timp partial de 7 ore / zi ,3 ore /zi si 3 ore/zi , cu diferite societati comerciale.As dori sa stiu cum se calculeaza vechimea pentru acoperirea celor 3 ani si 4 luni? Se aduna cite 8 ore/zi respectiv 40 de ore /saptamina inmultit cu nr. de saptamini din an (52) si acoperim un an ?.Luam in calcul 13 ore /zi si acoperim toate zilele lucratoare din fiecare luna si fiecare an pana la 3 ani si 4 luni cu cate 8 ore/zi? Calculam 8 ore /zi si celelalte 5 ore /zi se pierd? In concluzie, cat timp trebuie sa lucrez 13 ore /zi pentru a acoperi 3 ani si 4 luni.vA multumesc

  Comentariu de sandu — 23/12/2013 @ 1:43 PM | Răspunde

 298. Craciun fericit va urez alaturi de cei dragi!! Sa fiti sanatos si la fel de optimist si generos!!
  Va multumim.
  Mihaela Filip

  Comentariu de Mihaela — 24/12/2013 @ 1:12 PM | Răspunde

 299. Sarbatorare sfanta a Craciunului sa va gaseasca dle judecator alaturi de cei dragi dvs si sa va bucurati in liniste de nasterea Dlui. Craciun Fericit!
  Cu drag Ramona Vasii

  Comentariu de Ramona V. — 24/12/2013 @ 4:15 PM | Răspunde

 300. Buna seara domnule Danileț , as vrea sa ma pregatesc pentru examenul de admitere in magistratura din anul 2014 , pot invata dupa codurile care sunt in vigoare , sau după noile coduri ?

  Comentariu de george — 24/12/2013 @ 8:12 PM | Răspunde

 301. SARBATORI FERICITE ALATURI DE CEI DRAGI!

  CU RESPECT,
  AVOC. ION MINODORA

  Comentariu de ion minodora — 24/12/2013 @ 9:28 PM | Răspunde

 302. Craciun fericit si La multi ani ! Multumim pentru informatiile postate si pt raspunsuri!

  Comentariu de Andreea — 25/12/2013 @ 9:19 PM | Răspunde

 303. Bună ziua, domnule judecător! Aș dori să vă adresez câteva întrebări punctuale:

  1. În ce constă condiția bunei reputații pentru admiterea la INM?

  2. In ce constă examenul medical de dupa admiterea în INM, în special cel psihologic.?

  Știu ca nu va permite timpul pentru a-mi raspunde cu lux de amănunte așa ca am rugămintea de a ma direcționa către un link sau de a-mi trimite un pdf ce conține informații amănuțite cu privire la cele două chestiuni.

  Comentariu de cosmin — 27/12/2013 @ 3:17 PM | Răspunde

  • Daca nu aveti timp sa frunzariti blogul meu unde am raspuns des si detaliat la aceste intrebari, recomandhttps://cristidanilet.wordpress.com/2013/06/11/ghid-practic-2013/

   Comentariu de Cristi D — 02/01/2014 @ 10:43 AM | Răspunde

 304. Va urmaresc si va vad des in presa. Spuneti va rog, dvs mergeti si vorbiti in presa doar pe teme care sunt legate cu sistemul judiciar sau puteti comenta si alte domenii? Va multumesc!

  Comentariu de Ilie Nasu — 30/12/2013 @ 2:05 PM | Răspunde

 305. Buna seara! Din ce an se va renunta la concursurile de admtere in magistratura cu 5 ani vechime? Se stie sigur de aceasta renuntare sau este doar un zvon?

  Comentariu de Cristina — 01/01/2014 @ 5:57 PM | Răspunde

  • Cert este doar faptul ca sunt din ce in ce mai putine locuri vacante in justitie.

   Comentariu de Cristi D — 02/01/2014 @ 10:40 AM | Răspunde

 306. Buna seara !
  Aveti cumva idee ce s-a intamplat cu proiectul de HG privind cele 150 locuri de judecator aferente anului 2014 (implementarea noilor coduri) ?

  Comentariu de Ionut — 02/01/2014 @ 8:33 PM | Răspunde

  • Nu, MJ e responsabil.

   Comentariu de Cristi D — 06/01/2014 @ 8:26 PM | Răspunde

   • multumesc pt raspuns..stiu ca MJ este responsabil…ma gandeam ca poate au comunicat ceva catre CSM

    Comentariu de Ionut — 06/01/2014 @ 8:31 PM | Răspunde

 307. Buna seara si un an bun sa aveti, cu impliniri profesionale si personale!
  O intrebare: la ce data se preconizeaza intalnirea aceea cu reprezentantii facultatilor de drept, in vederea stabilirii tematicii orientative pt.admitere la INM – august 2014?
  Multumesc pt.raspuns.
  Maya

  Comentariu de Maya — 02/01/2014 @ 11:38 PM | Răspunde

 308. Buna ziua, domnule judecator, indraznesc cu foarte mult respect sa va cer, daca se poate, un exemplar al cartii dumneavoastra cu privire la admiterea la INM, pentru ca momentan nu imi permit sa achizitionez una din librarie.va multumesc anticipat!

  Comentariu de ana — 03/01/2014 @ 10:34 AM | Răspunde

 309. Buna seara & LA MULTI ANI!

  1.Ce manuale/tratate/autori ne puteti recomanda pt. admiterea la INM 2014?

  2.Pofesarea ca si consilier juridic cu timp partial(1h/luna) se considera vechime juridica normala pt. cei 5 ani, sau partiala?

  3.Care este salariul dupa admiterea la INM si care este perioada cursurilor ?

  4. Dupa finalizarea cursurilor la INM si repartizarea in orasul X, exista posibilitatea profesarii in orasul Y(pt. reintregirea familiei)?

  Va multumesc anticipat si va doresc un an 2014 binecuvantat!

  Cu deosebita consideratie,

  Liliana.

  Comentariu de Liliana — 05/01/2014 @ 5:18 PM | Răspunde

  • 1. Eu nu pot recomanda. Vedeti pe Facebook grupul „Admitere INM”.
   2. Cei 5 ani se calculeaza pt ziua de lucru de 8 ore.
   3. E bursa de 1400 lei in primul an si 1800 in anul doi. Cititi si Legile 303 si 304 din 2004.
   4. Numai daca CSM aproba transferul. Vedeti Regulamentul de transfer emis de CSM.
   Alte intrebari sunt lamurite in https://cristidanilet.wordpress.com/2013/06/11/ghid-practic-2013/

   Comentariu de Cristi D — 06/01/2014 @ 8:30 PM | Răspunde

   • 3. 1450 in anul 1 si 1650 in anul 2….fratele meu e la institut :)

    Comentariu de Ionut — 07/01/2014 @ 2:44 PM | Răspunde

 310. Buna ziua ! In legatura cu rationamentul logic,aveti idee cand va avea loc pretestarea anul acesta?

  Comentariu de celine — 06/01/2014 @ 12:28 PM | Răspunde

  • Nu, INM se ocupa de asta. Dar daca faceti testele din anii trecuti, e suficient.

   Comentariu de Cristi D — 06/01/2014 @ 8:31 PM | Răspunde

 311. Domnule judecator Danilet, va rog sa propuneti ca examenul psihologic sa se sustina inainte de inscrierea la concurs pt INM (chiar daca asa multi candidati nu se vor mai inscrie si INM-ul nu va mai incasa 500.000 euro ca in 2013). Mi se pare corect sa stii de la inceput daca il treci sau nu acest examen psihologic, inainte de inscriere, pt ca examenul in sine pentru majoritatea dintre noi presupune niste costuri ce se ridica la 500 euro cu toate cele trei probe + timpul etc…. si in final ar fi pacat sa pierzi timpul, banii, cand s-ar putea orienta spre alte locuri de munca. Nu toti avem posibilitati materiale suficiente. As dori sa stiu punctul dumneavoastra de vedere asupra acestui aspect.

  Comentariu de elena teodor — 07/01/2014 @ 5:54 PM | Răspunde

  • Fizic nu e posibil ca 4000 candidati sa fie verificati anterior concursului.

   Comentariu de Cristi D — 08/01/2014 @ 1:47 PM | Răspunde

   • De ce nu este posibil? Am mai scris si eu despre aceasta propunere. Ar trebui organizat ca la Academia de Politie. Inscrierile incep in iunie. S-ar putea organiza pretestare psihologica, pe curti de apel, cu comisie de la Bucuresti, pana la juridic. Eu asa am dat psihologicul la Academie, doar ca acolo am dat, parca, pe judet, la IPJ. Am depus dosarul, am participat la examenul medical la judet ( dar am mai avut un ex medical si la Bucuresti), apoi am fost programati la resedinta de judet pentru examenul psihologic. Este adevarat ca am dat doar scris, fara posibilitatea de a constesta rezultatele. Sincera sa fiu insa, mi s-ar parea suficient un test scris serios, mai ales ca la interviu oricum e un psiholog in comisie.

    Comentariu de Ana — 18/01/2014 @ 3:25 PM | Răspunde

 312. buna seara, pentru admiterea in magistratura (cei cu vechime in domeiu de 5 ani) dupa ce carti trebuie sa invatam? exista un site unde putem descarca si carti online?sau macar unele din subiecte? va multumesc!

  Comentariu de aleirgab — 07/01/2014 @ 11:57 PM | Răspunde

  • Pe site INM aveti subiectele de anii trecuti. Pt carti, intrabati pe faceboog in grupul „Admitere INM”.

   Comentariu de Cristi D — 08/01/2014 @ 2:14 PM | Răspunde

 313. Intra cp si cpp in vigoare din februarie sau se mai amana?

  Comentariu de Lucc — 08/01/2014 @ 1:06 PM | Răspunde

 314. Domnule judecator ma intereseaza opinia dumneavoastra despre tematica de la INM sin 2014. Sustineti sa se dea numai din NCP si NCPC integral sau si o combinatie intre noile coduri vechile coduri. Eu cred ca o combinatie e cea mai nefericita alegere.

  Comentariu de roxana — 08/01/2014 @ 7:57 PM | Răspunde

 315. Buna seara!
  Cu tot respectul am si eu o rugaminte daca se poate sa ma lamuriti in ce priveste conditiile pentru a „trece” etapa examenului „Buna conduita”.
  Indeplinesc conditiile de vechime pentru a accede direct pe post insa recent am facut obiectul unei cercetari administrative, respectiv penale, solutia procurorului fiind de NEINCEPERE A URMARIRII PENALE, pentru art 215 al 1 si 3, inselaciune, in temeiul art. 11, pct 1, lit. b, CPP raportat la art. 10, lit. b, ind. 1, CP si art. 91 CP, fiindu mi aplicata o sanctiune administrativa, amenda de 500 RON.
  Solutia nu este finala facand plangere la instanta in temeiul 278 ind 1, dar in situatia in care ramane neschimbata, credeti ca mai sunt eligibil pentru statutul de magistrat?
  Multumesc mult pentru timpul acordat,
  O seara frumoasa!

  Comentariu de radu — 08/01/2014 @ 9:54 PM | Răspunde

 316. Buna ziua, domnule judecător!Eu anul acesta termin facultatea de drept si vreau sa dau examen la INM .Trebuie sa astept sa fac si masteratu si sa dau admitere la barou sau pot da examenul imediat dupa terminarea celor 4 ani de facultate. Va multumesc .O zi buna

  Comentariu de Ana Maria — 11/01/2014 @ 4:42 PM | Răspunde

  • Imediat dupa obtinerea licentei. Scrie in legea 303/2004.

   Comentariu de Cristi D — 12/01/2014 @ 11:04 AM | Răspunde

   • buna seara. vor intra codurile la 1 febr? aveți ordonanța care aduce modificări la coduri,cea trimisă în parlament. Mulțumesc frumos.

    Comentariu de coloneze — 12/01/2014 @ 8:19 PM | Răspunde

    • Ordonanta pe care CSM a avizat-o nu priveste amanarea intrarii in vigoare a codurilor.

     Comentariu de Cristi D — 12/01/2014 @ 10:11 PM | Răspunde

     • multumesc. atunci trebuie sa mi reorganizez dosarele din fișet.o seara buna

      Comentariu de coloneze — 12/01/2014 @ 10:56 PM | Răspunde

 317. Buna dimineata! Dle judecator, suspendarea contractului individual de munca cauzeaza dosarului de buna reputatie?

  Comentariu de ciprian — 14/01/2014 @ 10:02 AM | Răspunde

 318. Buna ziua.Eu sunt angajat in functia de consilier juridic din anul 2005, in 2007 am avut cateva luni intrerupere, iar din 2010 sunt angajat cu 6 ore, cum se calculeaza vechimea pentru magistratura? se tine cont de intrerupere? trebuie sa fie 5 ani vechime fara intrerupere? Multumesc

  Comentariu de rosana — 15/01/2014 @ 9:50 AM | Răspunde

  • 5 ani, indiferent cate intreruperi aveti, dar scadeti durata intreruperilor.

   Comentariu de Cristi D — 15/01/2014 @ 10:15 AM | Răspunde

 319. Buna ziua. As dori sa stiu daca mai curg anii de politie judiciara, in momentul intrarii in concediu de maternitate, de crestere a copilului. Multumesc anticipat! Si daca mai sunt noutati privind data intrarii in vigoare a Codurilor.

  Comentariu de Iacob — 15/01/2014 @ 12:08 PM | Răspunde

 320. Buna ziua doresc sa va solicit o informatie nu stiu in ce masura imi puteti oferii dvs un raspuns,insa daca se poate va multumesc anticipat.Am sa fac o scurta relatare.Am lucrat la o companie 1 an si 3 luni nu s-a mai prelungit contractul de munca pe perioada nedeterminata deoarece din pacate a devenit o moda pt angajatori contractul pe perioada determinata,sau demisiile semnate in alb inainte de a te angaja pe nedeterminata.Am terminat fac de DREPT si la depunerea dosarului pentru postul de grefier se solicita caracterizare de la ultimul loc de munca sau dupa caz facultate.Am caracterizare de la facultate insa fiind fost angajat imi trebuie de la ultimul angajator,Compania imi refuza caracterizarea deoarece sustin ca se ofera doar in cazul demisiei ceea ce nu a fost si cazul meu fiind angajat pe perioada determinata.Instanta imi cere aceasta caracterizare.Intrebarea mea este se poate depune dosarul cu caracterizarea de la facultate? eu am terminat facultatea in 2010,m-am inscris la master apoi m-am angajat la aceasta companie.Pot notifica compania respectiva eventual sa-i actionez in instanta dar asta ar dura foarte mult iar eu intre timp pierd posibilitatea de a candida.Intrebarea este daca exista posibilitatea de a fi primit dosarul?Imi cer scuze pt relatare si pt faptul ca a trebuit sa citit atat ( caracterizarea de la facultate este din 2013 octombrie)

  Comentariu de ANA — 15/01/2014 @ 1:14 PM | Răspunde

  • Duceti caracterizarea de la facultate si spuneti in scris de ce nu aveti caracterizare de la locul de munca.

   Comentariu de Cristi D — 15/01/2014 @ 1:18 PM | Răspunde

 321. Dle judecator doresc sa-mi suspend contractul individual de munca pt moivul de a avea mai mult timp de invatat; doresc sa particip la concursul pt admiterea inm. 1. imi va dauna cu ceva aceasta suspendare dosarul de buna reputatie? 2. din momentul suspendarii contractului trebuie sa solicit o adeverinta sau ceva de genul in caare sa fie mentionat motivul suspendarii?. 3 aceasta adeverinta va trebui depusa la dosarul de buna reputatie? va multumesc

  Comentariu de ciprian — 16/01/2014 @ 7:45 AM | Răspunde

  • 1. Nu. 2. Nu. 3.- Dar o sa va trebuiasca caracterizare e la locul de munca.

   Comentariu de Cristi D — 16/01/2014 @ 9:48 AM | Răspunde

 322. Buna ziua, doresc sa va multumesc pentru indrumarile primite.Am depus dosarul pentru admitere pe postul de grefier fara caracterizare de la locul de munca ci doar cea de la facultate, am depus si cererea pe care m-ati indrumat sa o fac.Va multumesc foarte mult .Apreciez efortul dvs de a ne raspune la intrebari.
  O zi frumoasa!

  Comentariu de ANA — 17/01/2014 @ 2:29 PM | Răspunde

 323. Buna ziiua. Va rog sa imi raspundeti sincer la urmatoarea intrebare: e posibil ca un student care a repetat un an in facultate, sa fie admis la INM/Barou? sau din start ii anuleaza „buna reptatie”? Sunt in aceasta situatie si nu stiu spre ce sa ma indrept. Multumesc!

  Comentariu de Diana — 23/01/2014 @ 11:34 AM | Răspunde

 324. Spuneti-mi si mie, va rog ,cand estimati ca o sa se dea o tematica orientativa pentru admitere inm 2014?

  Comentariu de aurora — 23/01/2014 @ 6:19 PM | Răspunde

 325. La examenul de admitere in magistratura din august 2014 la penal tematica va avea in vedere noile coduri?

  Comentariu de Vali — 23/01/2014 @ 7:47 PM | Răspunde