CRISTI DANILEŢ – judecător

01/03/2007

Care e prima putere in stat?

Filed under: politic — Cristi Danilet @ 8:04 AM

Majoritatea ştim că există trei puteri în stat. De la Montesquieu încoace, vorbim de puterea legislativă, executivă şi judecătorească. În zilele noastre, se afirmă că ar exista şi o a patra putere, presa. Personal mă îndoiesc că o putem include printre puteri, pentru simplul fapt că nu prezintă caracterele de legitimare pe care le au celelalte puteri.

Revenind la puterile unanim recunoscute, de unde vine legitimarea lor? Din învestirea făcută de public. Astfel, parlamentarii sunt aleşi direct de către populaţie. Miniştrii, ca parte a executivului, sunt votaţi de parlamentari. Cealaltă parte a executivului, Preşedintele ţării, este şi el desemnat în mod direct de către populaţie. Iar judecătorii sunt numiţi de Preşedinte.Prin urmare, toţi actorii care exercită cele trei puteri o fac ca urmare a implicării directe sau indirecte a populaţiei. Acesta este motivul pentru care vorbim de cele trei puteri publice (aspect care, evident, nu se poate pune în cazul presei).

Dar care e prima putere în stat? Teroretic, ele sunt separate şi în echilibru. Nu se vorbeşte de o ierarhie a lor. Dar eu cred că din punct de vedere al importanţei şi nicidecum al subordonării, putem face o astfel de analiză. Astfel, credinţa mea e că puterea judecătorească, exercitată de instanţele judecătoreşti prin judecători, este prima putere în stat. Argumentele sunt următoarele:

a. ocuparea postului Pentru a ajunge judecător, candidatul trebuie să treacă un concurs. Concursul este naţional, vizează cunoştinţele sale teoretice şi practice, precum şi abilităţile logice şi motivaţia. Pentru a ajunge parlamentar, e necesar votul populaţiei. Pentru a ajunge ministru, e nevoie de votul parlamentului asupra listei de miniştri propusă de primul-ministru, desemnat de Preşedintele ţării. Nu se verifică în mod obiectiv nici un fel de cunoştinţe, nici măcar dacă cunosc Constituţia ori cele mai importante legi.Judecătorii mai dau concursuri şi pentru promovarea în funcţie de execuţie (unde li se verifică cunoştinţele teoretice şi practice în domeniul dreptului) sau pentru numirea în funcţii de conducere (cunoştinţe de management, comunicare, resurse umane). La parlamentari, nu e cazul.

b. pregătirea Judecătorii au absolvit cu toţii facultatea de drept. În Parlament şi Guvern, pot ajunge persoane fără studii superioare. Judecătorii sunt obligaţi prin lege să îşi continue pregătirea. Nu am auzit de stagii de formare pentru membrii celorlalte puteri.

c. evaluarea Există un sistem complex de evaluare a judecătorilor; iniţial se făcea o dată pe an, acum o dată la trei ani. Două evaluări negative duc la înlăturarea judecătorului din sistem pentru incapacitate profesională. Îmi este de neimaginat că parlamentarii ar putea vreodată concepe aşa ceva.

c. competenţa Judecătorii lucrează doar în domeniul dreptului. Temporar, ei pot fi detaşaţi să lucreze în folosul altor instituţii, inclusiv din rândul celorlalte puteri; legea permite să fie chiar miniştri. Parlamentarii pot vota proiecte de legi sau iniţiative legislative chiar dacă nu au pregătirea în domeniul respectiv (un lăutar poate vota o lege pentru sănătate sau justiţie) şi în nici un caz nu pot fi judecători.

 

 

d. număr Avem 332 deputaţi, 137 senatori şi 24 de miniştri. Numărul judecătorilor e mult mai mare: 4000.

 

 

e. îndeplinirea funcţiei Cel mai important poate este că dacă Parlamentarii pot adopta legi doar lucrând în Plen, iar Guvernul doar lucrând reuniţi în comitetul miniştrilor, în schimb judecătorii iau singuri hotărâri în primă instanţă (iar în complet numai dacă hotărârea este atacată)

 

 

f. sanctionarea Şi la fel de important este că, în timp ce judecătorii pot soluţiona cauze privind parlamentarii sau guvernanţă, pentru a-i trage la răspundere pentru abuzuri ori comiterea de infracţiuni, aceştia nu îi pot trage sub nici o formă la răspundere pe judecători.

 

 

Cred că argumentele sunt suficiente pentru tema propusă. Şi mai cred că reprezentanţii celorlalte două puteri ar trebui să susţină justiţia şi pentru judecători. Căci, fără ei, temeiurile societăţii democratice s-ar prăbuşi instantaneu.

 

(publicat in Ziua de Cluj, 1 mart. 2007)

 

Raspuns in oglinda: www.juridice.ro/28486/judex-first-raspuns-in-oglinda.html 

Reclame

17 comentarii »

 1. dar, despe presa, a cata putere este in stat?

  Comentariu de ady — 28/03/2008 @ 8:26 AM | Răspunde

 2. Bineinteles ca puterea judecatoreasca este prima putere in stat, insa nu ai inceput cu argumentul potrivit: CORUPTIA. „Metastaza” din acest sistem s-a extins, cum dealtfel era si firesc, in toata societatea, iar celelalte doua puteri, oricat de mult ar incerca populatia sa le schimbe, fiindca asa cum ai spus, intr-o oarecare masura sunt desemnate de populatie, nu fac decat sa prezinte in oglinda „splendoarea” primei puteri, care, deasemenea asa cum pertinent ai afirmat, este singura ce nu are nimic de-a face cu vointa populatiei, are propriile ei reguli si privilegii de care sigur ca nu se poate atinge nimeni, doar e prima putere in stat…

  Comentariu de Alexandru — 23/06/2010 @ 6:13 PM | Răspunde

 3. jurati,minim 7,apoi justitia va avea efect si in Romania

  Comentariu de oz — 29/03/2012 @ 4:51 AM | Răspunde

  • Pai cu jurati l-au acuzat si pe Antonescu Ion si acum unii zic de jurati ca au fost selectionati de comunisti, deci partinitori. Judecatorii ca si juratii judeca dupa dosarele instrumentate de politie si procuratura. Nu in jurati sta dreptatea in tara asta.

   Comentariu de Mucanu Aurel — 09/11/2015 @ 1:41 PM | Răspunde

 4. D-nul judecator judeca pe o lege data de parlament, judecatorul este ca si in muzica, numai un interpret al partiturii, nu si compozitor

  Comentariu de dodoring — 25/08/2012 @ 8:07 PM | Răspunde

  • Bravo, ati punctat excelent.

   Comentariu de Mucanu Aurel — 09/11/2015 @ 1:38 PM | Răspunde

 5. Plecand de la faptul Judecatorul este doar un interpret al „partiturii” elaborate de catre Parlament iar puterea judecatoreasca, desi fiind considerata prin argumentele de mai sus ca fiind prima putere in stat, trebuind a se afla intr-un constant „echilibrum et „controlum” fata de puterea legislativa si executiva, atunci putem concluziona foarte simplu ca „muzica” nu este altceva decat un mijloc de controlare si sanctionare a societatii civile, a cetateanului cu drepturi, idee pornita din credintele doctrinare ale compozitorului.
  Iar daca, deopotriva, compozitorul nu este un avizat in ale compozitiei, ci doar la randul lui , un simplu „plagiarist” al vecinului de scaun sau, mai rau, un executant al propriilor interese sau a unui grup de interese, atunci putem cu tarie sa afirmam ca ar trebui schimbata atat partitura, cat si biblioteca de unde a fost luata… :)
  Cat despre reorganizarea presupusei „biblioteci” si a presupusilor ei „autori”, procesul de reorganizare este un pas care implica deja restabilirea unui nou curent „muzical” si a unui nou set de „compozitori”.
  Disecand tot mai adanc sectiunile acestei probleme, imi amintesc cu drag ca am un ibric de cafea ,gata-gata sa dea-n foc….

  Comentariu de Alexandru M — 07/10/2012 @ 11:22 AM | Răspunde

 6. Numai aparent cele trei au puterea. Adevarata putere o au serviciile secrete, procuratura si politia. Ele au catusele si armele de foc in dotare operativa, Niciodata un parlamentar sau un membru de partid sau un ministru sau un presedinte al tarii nu va putea aresta sau incatusa si a umili la TV un politist sau un procuror.
  Cat priveste presa ea are putere cat ii dau serviciile secrete, procuratura sau politia pentru ca daca sare parleazul risca imediat catusele si beciul politiei.
  Asa a fost si in comunism. Niciun membru de partid(comunist) nu se putea pune cu militianul sau cu securistul care te puteau incatusa si aresta cat ai clipi.
  Ca este asa cel mai bun exemplu este cel din 1989 cand cei 4(patru) milioane de comunisti romani s-au pierdut in neant. Iar Securitatea(parte a serviciilor secrete) de care ne era impuiat capul cum ca ar a lui Ceausescu sau a comunistilor si-au luat mana de pe comunisti si de pe Ceausescu fara nicio ezitare iar procuratura si justitia de care de asemenea ni se zicea ca este a lui Ceausescu, in doi timpi si trei miscari a acuzat si executat familia Ceausescu cat ai clipi.
  Judecatorii nu fac dosare. Ei doar le primesc si le judeca. In schimb politia si procuratura poate face un dosar cat ai clipi si poate aresta fara zabava un presedinte(inclusiv de partide sau asociatii sau societati comerciale), un ministru sau perlamentar. Invers nu se va putea niciodata.
  Amintiti-va de bietul Tundrea, ce dosar beton i-au facut politia si procuratura ca nici justitia si nici CEDO nu l-au putut salva. Abea post-mortem se pare ca i s-a facut dreptate. Atat de mare are putere politia si procuratura in stat.
  Cat priveste „strada”, ea n-are nicio putere, este manipulata de forte oculte fie dib spatele mediei fie din spatele unor ONG-uri cum ar fi cele de suporteri sportivi : Steaua, Dinamo, Rapid ca si alte ONG-uri precum cele de apararea drepturilor animalelor si minoritatilor etnice si sexuale si feministe. Bine dirijata si manipulata,o galerie cum ar fi cea a Stelei sau a lui Dinamo poate dobora un premier sau chiar un presedinte de stat, daca securitatea se face ca-i este frica de populatia dezlantuita.

  Comentariu de Mucanu Aurel — 09/11/2015 @ 1:37 PM | Răspunde

  • `Judecatorii nu fac dosare. Ei doar le primesc si le judeca`?? Judecatorii nu judeca dosare, ci faptele oamenilor si se asigura ca politia si parchetul nu abuzeaza.

   Comentariu de Cristi D — 11/11/2015 @ 10:06 AM | Răspunde

   • Da, corect, judecatorul judeca faptele oamenilor nu judeca dosarele. M-azm exprimat incorect. Numai ca judeca faptele oamenilor dupa cum le face politia si procuratura dosaarul. Amintitiva cazul Tundrea care a stat nevinovat dupa gratii 12 ani si chiar cand s-a dovedit cu ADN ca nu-i vinovat, aceleasi forte de opresiune nu s-au lasat si nu au cedat pana dupa moartea acestuia. Amintiti-va de violatorii din Valeni Vaslui, cei 7 „magnifici”, care ajunsesera sa fie judecati in libertate. Dreptate ? Dreptatea este a leului si a dulaului care are in dotare catusele, pistplul, bastonul de cauciuc si temnitele. Noi, „rumanii”, sclavi si iobagi la migratori de 2000 de ani, nu avem nicio putere. Iar chestia ca justitia se asigura ca politia si procuratura nu abuzeaza este atat de relativa. Se duc judecatorii pe teren sa ancheteze sau sa interogheze sau iau cu duba pe impricinat ? Nici poveste. Organele de opresiune din comunism si-a schimbat doar palaria in capitalismul dlui Iliescu. Ba parca opresiunea este mai fioroasa. Ca ne lasa sa dam din fleaca pe site-uri, este „libertate” de adormit copii. Noi pensionarii si saracimea suntem mai departe la maana puterii economice si financiare.

    Comentariu de Mucanu Gabriel — 29/11/2015 @ 3:09 PM | Răspunde

    • Eu nu sunt adeptul taiatului venelor. Generatia dvs ati nenorocit Romania. Generatia mea incearca sa po indrepte. Generatia copiilor mei vor reusi asta.

     Comentariu de Cristi D — 30/11/2015 @ 5:32 PM | Răspunde

 7. „Daţi-mi controlul asupra banilor, şi nu mă interesează cine face legile!”
  – Mayer Amshel Rothschild.
  nu mai fiti copii.sau cel putin daca vreti sa fiti, (pentru ca e frumos sa fi copil toata viata),macar nu uitati de celelalte puteri in stat:Superman,Batman,Spiderman…etc
  Ps.cand veti intelege ce am postat, veti incepe sa faceti primul pas in lupta pentru o lume mai buna, nu, o banca mondiala mai buna.

  Comentariu de Un simplu om — 20/11/2015 @ 8:36 PM | Răspunde

  • Si cum am putea face al doilea pas ?
   Dar nu raspunsuri cu „Sa-i votam pe ceilalti !” ca de 25 de ani tot ii votam pe ceilalti si nimic nu se schimba, ba mai mult, parca mergem din rau in mai rau, noi, majoritarii.

   Comentariu de Mucanu Gabriel — 29/11/2015 @ 3:12 PM | Răspunde

 8. Constitutia Romaniei: „Art.1, (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.” De ce trebuie sa-ti pui problema sa fi „cel mai cel” ?. Cred ca e o problema de gandire si de atitudine ce-l face pe d-nul judecator incompatibil cu pozitia dansului.

  Comentariu de Separatie putere — 26/03/2018 @ 12:55 PM | Răspunde

  • Eu cred ca dvs nu ati citit ce am scris. Dar stati linistiti: nu sunteti primul care vorbeste aiurea.

   Comentariu de Cristi Danilet — 26/03/2018 @ 2:56 PM | Răspunde

 9. …dar niciun judecător,chiar dacă cunoaște legile țării de la A la Z,și are abilități și logice și le are și cu motivația,dar nu are ceva foarte important;- NU ESTE ALES DE CĂTRE, „JUCĂTORUL” PRINCIPAL DINTR-O ȚARĂ, MĂRIA SA POPORUL!!! „VOX POPULI VOX DEI”!; CEL MULT SUNT NUMIȚI DE PREȘEDINTE (NUMIRE CARE POATE FI SUBIECTIVĂ); ȘI ATUNCI MĂ ÎNTREB, UNDE ESTE DEMOCRAȚIA ???!!!(PUTEREA ÎN MÂNA POPORULUI; DEMOS ȘI KRATOS lb. greacă)…

  Comentariu de Gherdan Bulc Mircea — 27/03/2018 @ 2:52 PM | Răspunde

  • O sa va spun un secret: VOX POPULI, VOX DEI este, in limbajul modern, un FAKE NEWS.
   Democratia inseamna sa respecti Constitutia. Nu poti lua decizii impotriva acesteia.
   Apropo, nu vreti sa alegeti si politistii, si profesorii, si doctorii, si vanzatorii de paine de la magazinul din colț?? Haideți, fiți democrat până la capăt.
   PS: Probabil de tirania majorității nu ați auzit, nu?!

   Comentariu de Cristi Danilet — 29/03/2018 @ 9:45 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: