CRISTI DANILEŢ – judecător

10/10/2007

Presedintele-judecatorul guvernantilor

Filed under: DNA,MJ,Parchet,politic — Cristi Danilet @ 6:53 AM

BasescuIn  Monitorul Oficial  678 din 4 oct 2007 a fost publicata  OUG 95/2007 pentru modificarea Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială. Sunt cateva aspecte care m-au lamurit astfel fata de postarea precedenta:

1. Actul normativ este initiat si contrasemnat de ministrul justitiei. De asemenea, se pare ca toti membrii Guvernului au votat pozitiv aceasta OUG, desi unii sunt direct interesati de efectul acestuia intrucat cu privire la ei s-a cerut avizul de la Presedintele Romaniei pentru inceperea urmaririi penale.

2. Art 115 alin 4 din Constitutie prevede ca ` Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai în situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amânata, având obligatia de a motiva urgenta în cuprinsul acestora`. O asemenea cerinta nu este respectata de OUG:

– in preambulul sau, nu este motivata `urgenta` decat prin necesitatea asigurarii unei proceduri echitabile si transparente, realizabila prin asigurarea independentei si impartialitatii membrilor comisiei;

– situatia `extraordinara` este motivata prin inmultirea cazurilor ce vor merge la comisie dupa decizia CC care ii priveste si pe fostii guvernanti, urgenta-deja aratata, posibilitatea aparitiei unor situatii de incompatibilitate daca ministrul justitiei sau cel de interne ar fi trimisi la comisie intrucat acolo ar fi oamenii numiti de ei (Guvernul confunda aici `incompatibilitatea` cu `conflictul de interese`), protectia membrilor Guvernului in cazul unor sesizari abuzive si inlaturarea suspiciunilor de influenta politica asupra unei decizii care trebuie sa fie juridica.

3. O astfel de motivare ma duce la doua conluzii:

– Presedintele a fost de data asta facut prin lege `judecator`, din moment ce s-a spus in mod expres ca ca decizia trebuie sa fie nu politica, ci juridica;

– art. 126 alin 5 din Constitutie prevede: `Este interzisa înfiintarea de instante extraordinare`. Or, punand judecatori in comisia de la Cotroceni care nu putea fi decat o comisie administrativa, si creind procedura de audierea a celui vizat si de administrare de probe (se intelege ca aceste probe vor putea viza decat fondul) si spunand in mod expres ca decizia care se leaga de propunerea lor trebuie sa fie una juridica (!!!), este clar ca judecatoii fac acolo un act de judecata. Deci, ei constituie o instanta extraordinara, ceea ce este neconstitutional (recunosc ca ideea mi-a fost sugerata de colegul judecator SL Rus de la CA Cluj).

4. In plus, ma indoiesc ca CSM va face greseala sa propuna pe cei 5 judecatori mentionati de OUG. Aceasta pentru ca daca judecatorii raman cu activitate la instante ar inseamna ca exercita in acelasi timp si o alta functie ceea ce ar fi neconstitutional (art 125 alin 3 Constitutie). Iar daca vor fi detasati la Administratia Prezidentiala, vor avea activitate doar cand vin dosare de la parchet si vor trebui platiti de Administratie, caz in care numai independenti nu poti spune ca vor fi. Deci, suntem in situatie de blocaj.

5. Eu sustin ca Presedintele nici nu are nevoie de propunerea comisiei pentru a cere inceperea urmaririi penale. Astfel, art.109 alin 2 din Constitutie zice ca   `Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele României au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savârsite în exercitiul functiei lor`. Deci, cererea Presedintelui nu este conditionata constitutional de vreo propunere prealabila. Iar nerespectarea procedurii acesteia, prealabile, impuse de legea speciala nu este sanctionata in nici un fel: mai mult, din reglementarea data prin Legea 115/1999 cu sau fara modificarile aduse prin OUG 95/2007, rezulta in mod clar dreptul discretionar al presedintelui de a formula cererea catre procurori.

Prin urmare, procurorul trebuie sa aiba la dosar doar cererea Presedintelui de incepere a urmaririi penale contra guvernantului (actual sau fost), fara a-l interesa ce sta in spatele acestei cereri, respectiv daca a fost sau nu consultata comisia, daca s-au administrat probe in aceasta faza sau care a fost propunerea acestei comisii.

Reclame

7 comentarii »

 1. „Cum? Cind lumea mi-e deschisa, a privi gandesti ca pot
  ca intreg Aliotmanul sa se-mpiedice de-un ciot?”
  aflati pe valul ‘victoriei’ privind motiunea, unii ministri liberali uita de toti si de toate, dar legi intainte de toate.

  Comentariu de paul — 10/10/2007 @ 9:12 AM | Răspunde

 2. Coruptii profita intotdeauna de tulburarea apelor.
  Liberalii prin actiunile lor au adus Romania in doar citeva luni la un pas de reactivarea clauzelor pe Agricultura si Justitie.
  Actualul Guvern nu este decit o emanatie a baronilor corupti de dupa revolutie.
  Cititi aricolele lui Simona Fica din expresul De Sud si veti vedea ca cei care au datoria sa aplice legea au format o mafie organizata in Justitia din Oltenia.
  Cazul Stoian Gh. nu e izolat si arata cite ramificatii poate sa aiba reteaua de corupti din Romania.
  Site-ul ,,Jude in Romanica” nu mai poate fi accesat datorita mafiotilor!

  Comentariu de severin — 10/10/2007 @ 11:12 AM | Răspunde

 3. http://thunderjudge.blogspot.com/
  eroarea fiind 404, e clar ca site-ul a fost sters.
  are cineva amanunte?

  Comentariu de paul — 10/10/2007 @ 3:36 PM | Răspunde

 4. Ba poate, numai ca si-a schimbat adresa: judeinromanica.blogspot.com.

  Comentariu de Andreea — 10/10/2007 @ 4:42 PM | Răspunde

 5. Cristi – vezi ca ‘blogroll’-ul tau e gresit – nu se ‘judeinromanica.blogspot.ro’ ci ‘judeinromanica.blogspot.com’ (link-ul din dreapta paginii).

  Comentariu de Virgil — 11/10/2007 @ 7:31 AM | Răspunde

 6. nop, s-o dus si d-acolo.

  Comentariu de dracu — 11/10/2007 @ 12:54 PM | Răspunde

 7. Uite ca CSM a adoptat regulamentul de numire a judecatorilor in Comisia Speciala. Banuiesc ca ii va nominaliza si pe cei 5 judecatori.

  Comentariu de Catalin Dobre — 11/10/2007 @ 2:25 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: