CRISTI DANILEŢ – judecător

24/11/2007

Ce lipseste instantelor

Filed under: reforma — Cristi Danilet @ 2:40 PM

Palat justitie Multi conducatori de instante si parchete au adoptat un stil de condus dominator, autoritar. Departe de a fi `institutia pacii`, tribunalul este marcat de lupte interne, raca intercolegiala, informatii lipsa, barfe desucheate. Cum e, de altfel, in orice organizatie construita pe niste principii care ar fi trebuit demult  sa fie abandonate. Cel putin in Romania, tara unde au trecut – degeaba (?!) – 18 ani de la Revolutie.

De multe ori ti se strange stomacul cand te apropii de cladirea institutiei, obosesti repede, nimic nu te binedispune, nu ai chef de munca, termini rapid dosarele, nu legi prietenii cu colegii, nu iti pasa ce  decizii se iau de cei abilitati din sistem, nu te intereseaza nici macar ce mai scrie presa. Nu exista cultura organizationala, individul e tratat ca un simplu angajat la patron. Nimeni nu realizeaza ca e o fiinta emotionala, cu propriile principii, cu propriile viziuni, nu un angajat chemat sa rezolve niste simple dosare. El ar trebui sa fie bratul autoritatii/legii chemate sa stapaneasca/influenteze destine.

Sunt neglijate sentimentele si parerile personalului din justitie, de la grefieri debutanti pana la judecatori cu vechime mare. Nu se multumeste personalului, nu se adreseaza felicitari. Sefii au impresia ca institutia se conduce exclusiv de sus in jos. Feed-back-ul este dispretuit. Orice discutie se transforma intr- o confruntare. Ideile revolutionare sunt trimise direct la cos. Nu se dau explicatii pentru deciziile date (asta daca ai norocul si ti s-a adus la cunostinta vreo decizie).

Nu se recunosc crizele. Nu se rezolva conflictele. Reformatorii sunt ignorati sau luati in deradere. Ajungem sa acceptam neimplicarea ca mod de trai – expresii precum  `Asa e viata`, `Te lupti cu morile de vant`, `Oricum nu se va schimba nimic` sunt tot mai des folosite.

Totul e rutina si status quo. A avea o idee noua e un act de curaj extrem. A critica actiunile conducerii devine un act suicidal. A discuta despre disfunctionalitati iti atrage blamul tuturor: al sefilor ca ii critici, al colegilor ca tensionezi si mai mult situatia. Rar poti spune ca exista entuziasm, motivatie, excelenta.

Sefii nu mai invata, au uitat ca sunt colegi, nu sadesc sentimentul de incredere, nu au grija de climatul de munca. Nu suporta sa fie analizati. Nu accepta concurenta. Cu cat urma mai sus pe scara ierarhica cu atat au o impresie mai buna despre ei. Controleaza orice. Aduna tot felul de informatii. Ataca in speech-urile lor oamenii din `subordine`, nu actiunile; indivizii, nu cultura invechita. Comunicarea la ei e tot timpul intr-un singur sens; relatia sef-angajat se bazeaza pe autoritate, nu pe interactiune. Dialogul exista doar la cafeaua de dimineata servita impreuna cu cei care stiu sa ii perie. Sedintele sunt intotdeauna pentru comunicarea deciziilor deja luate.

Receptez o acuta stare de frica: ne temem sa vorbim pentru a ne proteja cariera, ori pentru a nu intra in colimatorul cuiva; ne e frica sa ne exprimam opinia pentru a nu fi judecati de ceilalti sa a parea ridicoli. Suntem o `autoritate` doar in sala de judecata, in fata oamenilor veniti la noi cu ultima speranta de a li se face dreptate; dupa ce parasim sala, devenim simpli angajati, simple rotite intr-un sistem care ne anonimizeaza.

Nu exista armonie, rezonanta, echipa. Nu exista `noi`, ci doar `fiecare`. Nu sesizez ca am fi impreuna, ca ne-am intelege. Nu se vorbeste de schimbare, de evolutie, de performanta. Discutiile se poarta pe un ton ridicat, aspru, sarcastic. Nu se trece dincolo de reguli si statistici. Totul e rece si indepartat: totul e cantitate, nicidecum calitate.  Justitiabilii sunt simple parti, dosarele doar niste numere, hotararile niste foi dactilografiate. Grefierii sunt vazuti ca servitori; judecatorii intotdeauna au fie prea putina experienta pentru a ridica glasul, fie sunt cu experienta dar prea resemnati sa o mai faca. Doamne-fereste sa spui ca te intereseaza perceptia publicului asupra mersului instantei. Doamne-fereste sa spui ca ar trebui consultati avocatii, procurorii sau, mai rau, vreun ONG cu privire la eficientizarea activitatii.

Este nu doar impotenta, ci chiar rezistenta. Nimic nu se recunoaste, nimic nu se asuma. Nimic nu e autentic. Ti-e deja jena sa mai pronunti cuvantul `reforma`. Ti-e rusine sa vrei eficienta. Ti-e frica sa critici. Iti e groaza sa ai o viziune sistemica.

Fermitatea este dusa la extrem, la dictatura chiar. Sinceritatea este batjocorita. Curajul este considerat o obraznicie. Reforma este deja rebeliune.

Se prefera conformismul intelectual, reguli desuete, practici comuniste. `Cine nu e cu noi, e impotriva noastra. Cine e impotriva noastra, vrea rau sistemului. Noi suntem buni, ceilalti sunt rai. Noi suntem o putere, ceilalti ne sunt datori. Noi nu raspundem in fata nimanui, ceilalti trebuie sa taca` par reguli ce ne guverneaza activitatea.

`Capul plecat sabia nu-l taie` devine dicton. Cine se ridica deasupra multimii, e mai usor de nimerit. Un lider neoficial este un dusman din start. O discutie privata, e vazuta ca un complot. Pana si colegii de birou ti-i alege seful.

`Ai curajul sa fii deosebit`, suntem indrumati in ultimul slide dintr-un curs de retorica. Hmmm, chiar trebuie sa ai curaj pentru asta. Numai ca daca o faci, s-ar putea sa realizezi ca esti cam singur.

Am ajuns la concluzia ca din tribunale lipsesc…OAMENII.

33 comentarii »

 1. Doamne, este cel mai PUR adevar scris vreodata ! Totul este exact asa cum s-a retinut in material. TOTUL, da nimic nu-i minciuna, TOTUL este REALITATEA CRUDA in care traim si incercam sa castigam o bucata de paine !!! Nu mai vorbesc de cariera, de performanta, de autoperfectionare, ca esti pus la zid imediat si lingaii imediat iti regizeaza ceva cu care sa te prinda, sa te parasca, sa-ti faca rau si sa iasa ei in evidenta. FELICITARI pentru material.

  Comentariu de aronet gabi — 24/11/2007 @ 3:52 PM | Răspunde

 2. Cata dreptate aveti!
  Si totusi, nu sunteti singur, mai exista si oameni in instante care apreciaza valoarea, corectitudinea si performanta. Insa sunt putini, iar cei existenti sunt adusi la tacere de un sistem construit in asa fel incat sa depinzi de el si sa nu poti face in alt fel decat cel prescris – meteahna venita din trecutul nu prea indepartat.
  Daca in fiecare instanta ar exista oameni ca dvs si ca altii pe care nu ii nominalizez, ar putea fi o speranta, insa nu intrevad prea curand o lamurire a situatiei actuale, ba, mai rau, cred ca va fi mai rau pe zi ce trece, chiar daca ritmul nu mai e accelerat.
  Cunosc, din proprie experienta, oameni cu „coloana vertebrala” ce au fost ejectati din colectiv doar pentru ca au dorit ceva mai bine pentru instanta sau au incercat cuvantul „reforma”, cuvant ce a avut repercursiuni asupra „stabilitatii” instantei, fiindu-i reprosat ca incearca destabilirarea colectivului, atitudinea sa fiind considerata „rebeliune”, si nu ceva normal intr-o societatea democratica. La fel ati patit cu ocazia discursului tinut cu ocazia unei disertatii pe drepturile omului, nu-i asa?!!!
  Sa speram ca epoca prezenta se va sfarsi mai devreme decat este prevazut si la conducere vor veni oameni de adevarata valoare si cu principii de viata!
  Ave, magister!

  Comentariu de Lucian-Cosmin — 24/11/2007 @ 4:00 PM | Răspunde

 3. Mda!Multi conducatori de instante si parchete au mostenit un stil de conducere exonerant, discretionar. Autoritatea este buna daca este corespunzator dozata.
  Cunosc fosti juristi care, odata ajunsi judecatori cu functii de conducere pe la instante, se comporta de parca s-ar razbuna pe sistem pentru nereusitele din viata da jurist incercand sa-l distruga din interior. Iau decizii aberante trecand peste parerea consiliilor de conducere si fara sa tina cont de sugestiile subordonatilor, indiferent de rangul lor.
  In MApN se obisnuieste convocarea cadrelor in adunari pentru a li se cere parerea inainte de a se „implementa” un ordin nou de natura sa afecteze activitatea unitatii. Si abia dupa ce se asculta si parerea cadrelor cu atributii de executie se dau ordine prin statul major. In justitie e ca naiba. Daca ar fi fost Justitia SRL, cu siguranta ca ar fi intrat in faliment de mult. Si stilul discretionar de a conduce instantele cred ca este acelasi in toata tara. Asta pentru ca si legile si regulamentele de functionare ale justitiei permit discretionarea actului de conducere. Este mai rau ca la patron, ai dreptate. Te felicit ptr articol! Dar nu uita ca si tu esti jude si nu stiu ce ai face daca ar fi sa diriguiesti justitia romana. Asa ca ramanem la nivel de blog. Adu-ti aminte ca erai printre consilierii d-nei M.M. atunci cand a refuzat sa acorde tichete de masa personalului auxiliar pe motiv ca ar fi degradant pentru un angajat al ministerului sa intre in magazin cu bonuri de masa. Vedeate-as ministru la justikie! Si atunci sa iti ajute Dumnezeu sa implementezi „reforma”!

  Comentariu de geo — 24/11/2007 @ 4:17 PM | Răspunde

 4. Geo, nici acum nu mi-am schimbat opinia: nici grefierii, nici magistratii nu au drept la tichete de masa. Citeste atent legea, e un `poate` acolo – depinde strict de vointa ordonatorului de credite sa prevada sume cu aceasta destinatie. Eu nu vreau sa fiu la carma justitiei: am fost in preajma si am realizat ca reforma se face real doar jos. Sus se completeaza doar hartii. daca sefii nu sunt competenti, nimic nu se poate face.

  Comentariu de Cristi — 24/11/2007 @ 5:00 PM | Răspunde

 5. Ce le lipseste? Seedi?

  Comentariu de dadatroll — 24/11/2007 @ 9:31 PM | Răspunde

 6. Bravo domnule judecator! Tot ce ati scris este, din pacate, adevarat , si cu atat mai mult sunteti de apreciat ca ati avut curajul sa „ridicati covorul sub care s/a ascuns mizeria”. Noi cei care lucram in sistem cunoastem cele descrise de dumneavoastra si putini, chiar foarte putini judecatori au curajul sa spuna adevarul, ca de recunoscut il recunosc ei cu totii, dar asa cum ati sesizat si dvs. prefera sa taca si sa aibe grija de „fotoliu” de sub el! Sunteti singurul magistrat care recunoaste public efortul grefierilor, care sunt tratati ca niste slugi. Mai sunt magistrati care ne compatimesc, dar nu au curaj sa ne sprijine intr/un fel sau altul , iar daca o fac, e la modul personal, ascunsi intr/un birou, sau dupa servici , acasa unde nu/i aude nimeni cand isi exprima opiniile. Am prieteni magistrati, dar le este FRICA! Ba mai mult, imi recomanda sa am grija ce vorbesc si unde, fata de cine… Va admir curajul, onestitatea si imi doresc sa am colegi asemeni dumneavoastra, care sa onoreze aceasta profesie de magistrat. Toata stima si respectul pentru dumneavoastra !

  Comentariu de Nicoleta — 25/11/2007 @ 5:51 AM | Răspunde

 7. Draga Cristi,

  Te invit sa vizitezi blogul http://www.justitie.wordpress.com pentru a afla despre injustitie. Vrei sa ne ajuti sa facem curatenie. Da-ne material si noi il publicam. Acum ne-am apucat de mafia notarilor. Lumea trebuie sa afle ce se intampla in aceasta casta. Nu sunt notar, dar sunt posesor de informatii. Cine sufera o injustitie il astept sa scrie la justitiarul.roman@gmail.com si vom vedea ce putem face pentru el. Nu sunt nici magistrat, dar imi place cum scrii si pari din alta lume. Magistratii si avocatii sunt vazuti prost. Trebuie sa intelegem ca ele sunt profesii nobile. Asadar fa-mi o vizita, ajuta-ma, recomanda-ma pentru ca a venit timpul sa mai stergem praful injustitiei pentru a lasa justitia la suprafata.

  Cu bine,

  JUSTITIARUL

  Comentariu de justitie — 25/11/2007 @ 11:48 AM | Răspunde

 8. Sunt un om care si-a petrecut 7 ani intr-un proces, pe care intr-un final l-am castigat, dar, din nefericire, nu am mai putut executa sentinta.
  In acesti 7 ani, am cunoscut destul de bine atmosfera din tribunal si
  onoratele instante. Am invatat pe piele mea, cat de greu se „repara” o sentinta pronuntata de un judecator arogant si grabit, care nu tine seama de lege, pentru ca este incompetent sau pentru ca nu isi permite sa supare un avocat influent. Am inteles, cu pretul a de 7 ori cate 365 de zile, proverbul: „o mana spala pe alta” si cat de greu este sa te bazezi pe lege intr-un sistem in care s-au legat prin cumetrii sau pe cai oculte, tot felul de interese. Pe scurt: daca as putea sa spun un singur cuvant bun despre judecatori, as face-o. Din nefericire, in afara de o atitudine despotica si de un nivel de trai, mult deasupra castigurilor declarate, nu prea este nimic de spus. Intr-o zi fiecare dintre noi va intelege diferenta intre statul de drept si statul de nedrept. Din nefericire, raul facut de Justitie in perioada comunista si post decembrista este ireparabil.
  In concluzie: daca Dumnezeu nu ar exista, ar trebui inventat ca sa-i judece pe judecatori.

  Comentariu de visalon — 25/11/2007 @ 12:10 PM | Răspunde

 9. ce spuneti dumneavoastra vad si eu in fiecare zi in presa, un alt domeniu in care v-ati astepta ca toata lumea sa fie destupata la minte. sub pretextul tembel „de aia am murit noi la revolutie”, au devenit „caini de paza ai democratiei” (majoritatea sunt fascinati de denumirile astea care emana un anume fel de putere) toti ratatii altor meserii.

  „ziaristi” care iau spaga pentru a proteja anumite personaje sau pentru a le scoate in evidenta, „ziaristi” care nu au scris un text in viata lor, dar conduc ziare, in fine…

  si la fel, criticile sunt percepute ca un fel de nesimtiri marunte. sa nu mai vorbim de faimoasele grupuri de interese transpartinice. majoritatea politicienilor au „ziaristii” lor de casa, care tipa cel mai tare pe la televiziuni despre politicieni imaculati, evident cei care-i platesc…

  Comentariu de cru — 25/11/2007 @ 12:26 PM | Răspunde

 10. O descriere exacta a unui sistem, descriere transferabila din pacate fara a necesita modificari oricarui domeniu guvernat de stat din tara asta. Totusi in stadiul in care ne gasim constientizarea situatiei e deja o etapa care nu mai aduce un plus de valoare demersului de reformare. Oricine lucreaza sau are de-a face cu un astfel de sistem cunoaste prea bine pe propria-i piele realitatea descrisa mai sus. Din nefericire acei oameni care sa reformeze sistemul nu exista, nu ai de unde sa-i iei, nu ai cum sa-i formezi astfel incat sa intervina decisiv asupra acestui status quo. Din pacate nici mult clamatul tineret nu rezolva mai nimic. Procentul lor de pervertire la intrarea intr-un asemenea sistem atinge cote alarmante datorita „sistemului de valori” la care sunt expusi din prima zi cand calca pragul noului loc de munca.

  Comentariu de prepeleac — 25/11/2007 @ 2:15 PM | Răspunde

 11. Cristi,

  Te astept cu niste pareri despre articolul „Mafia notarilor”. Am mai scris un mic post. Pentru cei interesati sa inlature injustitia sau macar sa o aduca la cunostinta opiniei publice va invit pe http://www.justitie.wordpress.com. Imi puteti trimite mailuri la adresa justitiarul.roman@gmail.com.

  JUSTITIARUL

  Comentariu de justitie — 25/11/2007 @ 3:17 PM | Răspunde

 12. Foarte frumos eseul si extrem de actual. Mi-ar placea sa vad o hotarare judecatoreasca motivata de tine. Insa ma intreb care sunt solutiile la problemele ridicate aici?

  JUSTITIARUL

  Comentariu de justitie — 25/11/2007 @ 3:27 PM | Răspunde

 13. Intre cele 2 puteri este o mare diferenta. Ziaristii, indiferent daca sunt lideri de opinie sau mici scribi care se baga si ei in seama si ne invata cum sa devenim din ce in ce mai tembeli, nu au cum sa faca la fel de mult rau ca „onorata instanta”, care are dreptul de a se pronunta asupra vietii unui om.

  In plus, faptul ca libertatea si dreptetea au devenit niste marfuri care au un pret negociabil, a determinat subrezirea totala a moralei si a oricarui sistem de valori.

  Deci, cum spuneam, daca un ziarist vrea sa-si pateze numele si militeaza pentru cauze puerdute sau vandute, am libertatea sa nu-l mai citesc, ascult, vad, dar…daca un judecator pronunta o sentinta nu mai am aceasi libertate sau o am DOAR daca sunt un infractor atat de versat sau atat de bine aparat incat sa pot sa nu tin cont de ea…

  Sunt multe de spus si nu vreau sa plictisesc pe nimeni pentru ca din nefericire nu prea este nimic de facut. Poti sa schimbi cladirile tribunalului si sa le faci palate cu turnulete, sa le dai salarii cu oricat de multe zerouri, sa ii trimiti in team-building, sa le faci training, sa ii dai afara pe toti si sa-i angajezi doar pe cei au cel mai ridicat coeficient de inteligenta, dar nu vei putea sa le dai un gram de constiinta. Si de ce ar avea constiinta intr-o societate in care respectat este doar cel care are putere si bani?

  Comentariu de visalon — 25/11/2007 @ 3:44 PM | Răspunde

 14. Cele scrise de tine reprezinta o radiografie perfecta a ceea ce se intimpla in instante! Din pacate, am mai trecut prin starea aceasta, dar era inainte de anii’90. Istoria se repteta, spre disperarea multora dintre noi!!! Si eu sunt unul care a indraznit sa spuna ce gindeste si acum astept “belirea”, insa nu ma mai sperie nici macar asta. Sistemul, in fapt societatea, s-a transformat intr-o adunatura de lingai, umili, lipsiti de constiinta, ratiune..etc.Nimeni nu-si doreste sa spuna ce gindeste de teama ca va fi marginalizat, sanctionat si, in final, eliminat. Poate ca asa-i, insa ne pot lua orice nu si LIBERTATEA DE GINDIRE.
  Unele interventii le recunosc si ma ingrozeste gindul ca totul se reduce la anumite drepturi ce ar putea fi “recunoscute” sau dobandite, insa problemele noastre sunt de alta natura, dar ne ambitionam sa nu recunoastem! Concluzia: viata si sistemul in care traim sunt rezultantele propriilor noastre minciuni, prin care ne-am creat falsa impresie ca asa trebuie procedat pentru a fi pe placul unora care s-au erijat in conducatori si pe umerii carora sta intreaga responsabilitate. Am devenit niste cersetori si asteptam marinimia mai-marilor nostrii!

  Comentariu de Stefania — 26/11/2007 @ 8:37 AM | Răspunde

 15. vorbe!!!!!!!!!!! de fapte avem nevoie…………

  Comentariu de un om — 26/11/2007 @ 9:13 AM | Răspunde

 16. Presa este cea mai periculoasa arma, cu o raza de actiune infinita. Prin presa distrugi sau creezi, informezi sau dezinformezi. Pentru a citi despre mocirla din presa va recomand blogul http://www.japonezul.wordpress.com. Are niste articole foarte interesante.

  Comentariu de justitie — 26/11/2007 @ 10:23 AM | Răspunde

 17. Stimate domn, amicul Radu Petcu are dreptate cind numeste in grupul de discutii al grefierilor, instantele CAP-uri….de fapt am observat ca si Lucian Cosmin face trimitere catre juristii colectivisti,deprofesionalizati,ajunsi prin mila ministrului Stoica, judecatori, unii din ei chiar la instante de control.Ca sa respectam adevarul nu toti au ajuns sa se deprofesionalizeze numai la CAP-uri. Au fost ani de zile, juristi la cooperativele mestesugaresti, unitati de alimentatie publica,avocati fara procese, militieni ori securisti, adica au avut o practica a dreptului „serioasa”.Ca unul cu o experienta indelungata pot sa va spun ca aparitia acestor ” colectivisti ” prin anii 1992 – 1993 a stricat armonia instantelor si parchetelor. Frustarile, proasta crestere si ignoranta – ca sa nu-i zic altfel – a acestor indivizi au afectat major bunele relatii de pina atunci dintre magistrati si restul personalului,tocmai prin mentalitatile aduse la CAP si de aiurea – spaga,minciuna,intriga( ordinea nu conteaza).Acesti indivizi nu au avut parte de nici un examen serios de intrare in magistratura – au intrat toti cei care au facut cerere pina la urma, pentru ca au fost urcate notele de 3 la 7, singura cerinta fiind contestatia – si asa s-a umplut sistemul cu un balast pe care toata lumea o sa-l resimta pe termen lung.Tot la vremea respectiva judecatorii de buna calitate au plecat spre avocatura, ori dupa 1995 in notariate si asa,noi,cei cu o anume mentalitate si educatie am ajus la mina „colectivistilor” ! Iar rezultatele se vad de la CSM in jos !In final,o sa-mi permit domnule Cristi sa te contrazic un pic….prin instante sunt oameni…..insa din ce in ce mai putini !
  Adrian

  Comentariu de Mincu Adrian — 26/11/2007 @ 3:55 PM | Răspunde

 18. Eu cred totusi ca nu ma insel. Cand am inceput sa sesizez primele nereguli din instanta, mi s-a spus ca sunt rebel. Cand le-am facut publice ca altfel nu se putea, am devenit frustrat. Cand m-am luat de Stanoiu, m-am trezit cu ea la Cluj si trotuarul spalat si bani de protocol adunati de la judecatori. O persoana care a ajuns cat de cat sa ne cunoasca sistemul, mi-a spus: `lucrati intr-un sistem juridic – pai ar trebui sa muriti cand in jurul vostru se fac nedreptati`. Vezi, tu Adriane, pana acum catva timp as fi spus ca iti trebuie o calitate speciala sa spui ce ai pe suflet, sa lupti cu comunistii inflacarati din instantei si mai ales parchete: INTEGRITATE. Acum insa sunt convins ca nu trebuie decat NORMALITATE: cati dintr noi sar cand un judecator o incaseaza de la seful lui, sau cand un grefier e trimis dupa cumparaturi personale de un judecator, sau and se aranjeaza un examen de sefie pentru functia de prim-grefier? Cat dintre noi infrunta problemele?
  Suntem inca unii care gandesc ca tine, ca mine. Dar, nu din ce in ce mai putini, ci din ce in ce mai indiferenti, mai robotizati. Si, astfel, chiar mai periculosi decat cei impotriva carora ar trebui sa luptam pentru ca devin mareamasa manipulabila.
  Cat timp lucram in acest sistem, nu avem voie sa facem compromisuri, sa cedam, sa ne plecam! Vom sfarsi poate intr-o zi printr-o resemnare lasa, la fel ca cei din jurul nostru, mult prea multi sa-i mai putem readuce pe drumul corect. Asa ca suntem datori sa ne pastram deocamdata pe noi, si sa avem grija de generatiile ce vor urma.

  Comentariu de Cristi — 26/11/2007 @ 4:17 PM | Răspunde

 19. Eu cred ca in ultimii ani, sistemul a inceput sa produca si oameni de calitate.Sunt cei, care intr-o anume perioada de timp o sa-i inlature pe ” colectivisti ” – mijloacele aproape ca nu conteaza, pentru ca trebuie ! Sunt cei tineri si competenti, cu atentie distributiva atit catre coduri si regulamente – asa cum sunt – cit si catre blog, mess,forum, net, calculator in general, impotriva celor cu mentalitatea sefului AMR-ului care in urma cu putin timp, spunea – spre disperarea mea si nu numai – ca nu este in obligatia mneaei si a magistratilor in general sa cunoasca operarea pe calculator vazut de foarte multi ca o dotare inutila. Speranta mea este ca odata cu trimiterea la cimitirul elefantilor a unor asemenea specimene, nu o sa repezim sa le luam si fildesii. Sunt …… infestati…..!!!!!!
  Adrian

  Comentariu de Mincu Adrian — 26/11/2007 @ 5:41 PM | Răspunde

 20. SCARBA PROFUNDA!!!!
  Azi am incercat acest sentiment la adevarata valoare!!!
  Multa sanatate tuturor si viata la fel ca in IAD!!!
  Drepturile se cer nu se dau gratis!!!!
  Aviz amatorilor care credeau altfel!!!
  In instante nu lisesc numai OAMENII, ci si omenia!

  Comentariu de Lucian-Cosmin — 27/11/2007 @ 7:33 PM | Răspunde

 21. Mai Luciane,
  asa vorbesti tu de colegii tai, de integri, competentii, incoruptibilii, facatorii de dreptate, dumnezeii atotputernicii, mesia justitiei romane, colegii supervoitori, saritorii contra nedreptatilor sociale, aparatorii democratiei participative, incurajatorii luptei contra nedreptatilor inclusiv din tribunale? Mai, mai! Dar ce ai spune tu daca s-ar pune cativa sa stranga semnaturi ca i-ai jignit!? Mare atentie ce spui, ca CSM vegheaza!

  Comentariu de CSM — 27/11/2007 @ 9:21 PM | Răspunde

 22. Nu exista nimeni care o poate convinge pe doamna Monica Macovei sa tina un blog?
  Cred ca ar avea un succes enorm, ar stabili o prezenta si da confort la multa lume deznadajduita. Citeva ore pe saptamina si putin ajutor de la citeva persone pricepute si serioase (Hotnews?) ar fi suficient.

  Comentariu de Tio — 28/11/2007 @ 8:01 AM | Răspunde

 23. Domnule Danilet,
  haideti domnule sa facem ceva! Eu sunt jurnalist si ori de cate ori am incercat sa sparg zidul acesta al tacerii care inconjoara situatia din magistratura m-am umplut de cucuie. Si atat. Nimeni nu vorbeste, toata lumea se plange. Judecatorilor le este frica, cetatenilor care dau spaga sau pierd procese le este frica, sau scarba…Haideti domnilor sa abordam subiectele in presa! Haideti sa scriem despre mecanismele coruptiei din justitie…cat se da, cum se da, cine cu cine aranjeaza, care sunt rutinele ….Ce parere aveti? Cand o punem de o Revolutie in Justitie? Haideti sa facem ca Justitia sa ramana doar oarba, nu si muta!
  Cu respect, pentru dumneavoastra si pentru toti cei care mai cred ca se poate schimba ceva!
  Camelia Badea

  Comentariu de Camelia Badea — 28/11/2007 @ 1:15 PM | Răspunde

 24. Raspund celui ce posteaza sub „anonimul” CSM, cer scuze autorului eseului ca-mi permit s-o fac!
  CSM…vegheaza??? Oare la ce? Suntem intr-un spatiu virtual, discutiile avand caracter privat! Chiar a ajuns sa ne fie teama sa ne spunem opiniile si in cadru privat???? Atunci ne este frica sa gindim! Iar lasilor care inteleg sa se ascunda in spatele unui tabel cu semnaturi le pot da un singur sfat: LASATI-VA! E plina lumea de carcotasi!

  Comentariu de Stefania — 28/11/2007 @ 1:28 PM | Răspunde

 25. Draga Camelia unde te crezi ?…..intr-un salon de spital unde pacientii intreaba ” cit costa operatia ? cit se da la anastezist ?….cit la asistenta ori la brancadier?……” aici lucrurile sunt mult mai complicate, iar zidul mai gros. Foarte pe scurt, inainte de toate trebuie rezolvata problema celor care trebuie sa devina obedienti pe perioada mandatului de presedinte si datori, dupa….apoi daca da „al de sus” sa „tragem” o constructie cu destinatie de instanta, rezolvam problema copiilor pe care-i facem repede avocati chiar la firma care construieste cu un contract ferm, gras si pe termen lung, basca un casoi cu cabinat si locuinta la care mai adaugam o casuta de vacanta prin locurile pitoresti ale patriei. Asa ca profesia de presedinte de Tribunal incepe sa devina interesanta. Te sfatuiesc sa urmaresti declaratiile de avere ale multor judecatori care in cursul acestui an, au incasat peste 700 milioane lei/vechi si o o constati ca prin conturile lor exista NIMIC chiar din ziua in care au incasat banii. De ce….numai ei stiu !

  Comentariu de Mincu Adrian — 28/11/2007 @ 9:10 PM | Răspunde

 26. […] judecator are blog. Iar din ce scrie, se vede ca are si anume coaie. Vedeti Ce le lipseste instantelor. E excelent de penetrant si intamplator, real. Ce-mi place, este Disclaimer-ul. Disclaimer din care […]

  Pingback de Blog de judecator | Stări — 29/11/2007 @ 9:15 AM | Răspunde

 27. To „Comment by CSM — November 27, 2007 @ 9:21 pm”
  Nu cred ca mi-a fost restrans dreptul la libera exprimare, garantat de Constitutie, CEDO si alte legi organice, incat sa fiu „mustrat” de catre CSM! Apropo, in baza a ce sa fiu sanctionat? Nu am facut altceva decat sa exprim o parere personala vizavi de ceea ce am patit personal, fara sa aduc jigniri cuiva si nici macar nu am facut vreo afirmatie neserioasa la adresa vreunei persoane anume, nici macar vreo insinuare.
  Multumesc dnei „Stefania — November 28, 2007 @ 1:28 pm” pentru sustinere.
  In rest, aceleasi pareri despre „oamenii” din justitie. Fiecare sa inteleaga ce vrea, nu ma intereseaza!

  Comentariu de Lucian-Cosmin — 30/11/2007 @ 3:16 PM | Răspunde

 28. Ce libertate, ce mustrare? de catre cine? de CSM? sa fim seriosi: sa se uite bine in ograda lor mai intai. Orice practica de intimidare trebuie dezavuata public. Au trecut anii comunismului. Mai sunt unii inflacarati, dar din ce in ce mai putini. Nici macar daca ai face afirmatii jignitoare sau neserioase nimeni nu are ce sa-ti faca. Hai sa terminam odata cu paranoia asta a supravegherii, sanctionarii, inspectiilor etc.

  Comentariu de Cristi — 30/11/2007 @ 6:39 PM | Răspunde

 29. Ok, judge!
  Vezi cazul examenului/concursului pentru ocuparea functiei de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bucuresti.
  Unii chiar nu vad ca „epoca de aur” a trecut de mult.
  Raul trebuie taiat de la radacina!…
  Revolution…

  Comentariu de Lucian-Cosmin — 30/11/2007 @ 9:02 PM | Răspunde

 30. Ce naste din pisica soarece mananca!

  Din scolile comuniste de activisti si de securisti au iesit clonele activistilor si securistilor. Iar acestia traiesc, bine mersi!
  Batranul Moise si-a dus popoprul prin desert timp de 40 de ani ca sa piarda o generatie „pierduta”.
  Depinde de noi daca, cei care traim daca putem aduce cei 40 de ani mai aproape.
  Toate simptomele si tabloul bolnavului zugravit sunt reale. Ce nu este corect este referirea la un singur bolnav!
  Bolnavul nu este justitia romaneasca, sau mai corect numai justitia romaneasca ci sistemul romanesc, adica justitia, scoala, presa, administratia.

  La simptomele de mai sus se mai adauga unul foarte grav: fiecare crede ca numai la el este asa. Fals ! Peste tot este la fel, fiindca avem de-a face cu CLONE ale acelorasi parinti, activistii comunisti de ieri.

  Mai importanta este acum calea solutiei. Si ea pare simpla. Unirea. Solutii comune. Experiente comune. Ce este bun sa circule.

  Nu poate fi sanatos un sistem social in care scoala sau justitia sau presa sa administratie sunt bolnave.
  Ce se poate insa face este ca fiecare din aceste subsisteme sa-l ajute pe cel de-alaturi cu sine ca sa castigam toti.

  Subscriu oricarei actiuni civice responsabile conjugate. O dovedesc cu http://www.graur.org.

  Prof.Univ.Dorin Isoc,dr.ing.
  Universitatea Tehnica din Cluj Napoca

  Comentariu de Dorin Isoc — 06/04/2008 @ 9:16 AM | Răspunde

 31. Domnule judecator, ma bucur sa gasesc asemena materiale care infatiseaza cruda realitate din Ministerul Justitie. Felicitari!
  Cred ca ar trebui sa pedalezi si pe alt adevar: „Pestele de la cap se impute”!
  Am citit tot materialul, chiar daca este mult, obositor…Inteleg ca nu doresti sa implici sfera politicului, dar, nu este adevarat ca exista presiuni politice de la cele mai inalte nivele asupra persoanelor indrituite sa infaptuiasca actul de justitie?! Akltfel cum se explica faptul ca niciun „crocodil” din marea coruptie nu este in inchisoare?
  Nu considerati ca ministrul Justitiei ori procurorul general sau presedintele CSM sunt la mana oamenilor politici care se afla la un moment dat la guvernare?!
  Nu credetui ca acea reforma a Justitiei, care nu se mai termina, este impiedicata de un anumit gen de implicare a politicului in actul de justitie?
  …In astfel de conditii, aceasta „putere in stat”, Justiţia, mai poate fi independenta, atata timp cat lucreaza sub presiuni politice?
  mai pot fi ei, magistratii, in general vorbind, cinstiti?
  Pe de alta parte, cum poate fi infaptuit actul de justitie atunci cand un judecator intra intr-o sedinta cu PESTE O SUTA de dosare penale si civile? Mai poate cineva garanta ca solutia data de acest judecator care „alearga” printre impricinati, martori, avocati si procurori, este corecta?!
  Garanteaza cineva ca dosarele in cauza sunt corect, complet si legal definitivate de grefierul din o aşa sedinţă?
  Si magistratii sunt oameni. Ca atare, sunt supusi greselii….dar, in asemenea functii, cu salariile si sporurile aferente pe care le au (cel putin pana la 1 iukie 2009!!) le este permis sa greseasca cu rea intentie?
  Eu zic ca NU!
  Se manjesc cu usurinta. Dar cu foloase materiale de mare valoare…Cum sa nu se manjeasca ei daca si sefi de ai lor, inclusiv ministri, ori oameni politici, parlamentari etc, fac acelasi lucru?!
  Vreti sa afirmati ca dna. Rodica Stanoiu ori dl. Valeriu Stoica nu au primit asemenea foloase cu ocazia examenelor de admitere in magistratura? Vorba lumiii este sloboda, adevarat, dar prea mult fum a iesit din asemenea afaceri murdare! Se ajunsese la 6-8-10 de dolari si apoi euro pana acum cativa ani….Speram ca azi nu se mai intample…
  Tineri, maturi, varstici, barbati ori femei, buni profesionisti ori mai putin buni, sunt destui magistrati corupti! Asta le este educatia, mentalitatea. dar nu sunt controlati, verificati, cercetati, sanctionati in toate cazurile in care comit infractiuni ori nabateri disciplinare.
  De ce oare?!
  Poate raspunde un judecator care a lucrat doi ani chiar in CSM?!
  Poate raspunde DE CE grefierii si o parte din judecatori platesc hartia de scris si tonerul fara de care nu pot realiza muntele de acte procedurale?!
  Poate raspunde domnul judecator DE CE acest grefier cu studii superiore, egale cu ale magistratului, are un salariu atat de mic incat nu-i ajunge sa-si achite plata chiriei, a intretinerii, a biletelor de transport, fiind navetist, la care se adauga atatea cheltuieli firesti? DE CE este tratat ca un animal de presedintele de instanta si o parte din judecatori? Pentru ca o parte din munca lor, a judecatorilor, o infaptuieste in nenumarate ore suplimentare si in zile de sarbatori legale? Nu stie judecatorul ca fara grefier nu poate face nimic in sala de sedinte? Asteapta adeseori mura-n gura date dintr-un dosar pe care nu l-a studiat dar judeca cu emfaza oamenii implicati in cauza respectiva…!!
  Sunt multe de spus. Timpul si spatiul nu este suficient…
  Cu respect, domnule judecator, si cu scuze daca te-am deranjat cu ceva!
  Cand este timp, poate gasesti si cateva raspunsuri. nu pentru mine. Pentru cetatenii interesati…

  Comentariu de Marian Malciu — 09/07/2009 @ 6:48 PM | Răspunde

 32. am citit niste comentarii am vazut ca nu am fost singurul care am fost retinut fara mandat si in timpul lui ceausescu dar acei oameni au ramas ne pedepsiti chiar luna asta in 30 octombrie ma judec pentru a 5 oara in acelas dosar in dosar nu spune ca am fost retinut sau arestat spune doar luat parca eram cine stie ce fruct sau animal justitia nu vrea sa vada a acceptat sa ma lase facut nebun de comisaru de pe vasile lupu decit sa isi revizuiasca atitudinea si judecarea dreapta si nu eronata cum de alfel este si acum le propun conform legilor statului romin sa judece direct cu probele de la dosar la inalta curte nu spre judecare inapoi la ploiesti sau inalta parte stramutat sint multe nereguli nu vor si pace deocamndata , nu vor ca dosarul sa ajunga afara sant feontul democrat romin si nu renunt ,se stie clar ca cei care nu am fost deacord cu politica comunista ce am patit sint multe dar daca vreti uite numarul de dosar 2003,3/42/2007 termen 30 octombrie 2009 mirica .. noroc bun.

  Comentariu de MIRICA A GHEORGHE — 22/10/2009 @ 2:30 PM | Răspunde

 33. Impresionant CV-ul. Felicitari!

  Comentariu de Ina — 02/12/2010 @ 10:19 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: