CRISTI DANILEŢ – judecător

28/11/2007

Comisia Cotroceni – neconstitutionala

Filed under: constitutional,MJ — Cristi Danilet @ 1:22 PM

Pe scurt, Curtea Constitutionala a decis ca articolul din Lege modificat prin OUG este neconstitutional. Se pare ca nu doar Ordonanta MJ e cu probleme, ci insasi procedura prealabila avizarii.  Pe larg si cu istoric, Mediafax ne povesteste ce si cum. 

MJ, naucit, inca astepta motivarea. Pana atunci, se face ca nu intelege despre ce e vorba. Sau, cine stie, poate ne asteptam la o OUG noaptea asta, care sa creeeze o noua procedura?! Deocamdata, nimic pe ordinea de zi a sedintei de azi a Guvernului. Intre timp insa, se alarmeaza si parlamentarii, care considera ca mai bine ar desfiinta DNA. Cred ca se vor misca foarte rapid, adica vor lamuri lucrurile pana la aparitia in M.Of. a deciziei Curtii Constitutionale.

Pana va fi publica motivarea deciziei Curtii, fac cateva mentiuni. Cred ca sunt doua variante ce pot aparea in motivare:

judecatorii nu pot exercita doua functii in acelasi timp: de acord potrivit Constitutiei si ne amintim ca asta a spus-o si Iorgovan cand s-a opus numirii magistratilor in CNI; asta inseamna ca argumentul li se aplica si magistratilor asimilati si functionarilor din Consiliul National de Intregritate, deci numirea lor acolo e neconstitutionala, asadar activitatea CNI de pana acum se va spulbera in zare; 

judecatorii nu pot desfasura activitati executive: de acord si aici potrivit principiului separatiei puterilor in stat. Insa asta inseamna ca automat toti magistratii care lucreaza in afara instantelor si parchetelor, sunt detasati contrar legii fundamentale. E o chestiune pe care SoJust o sustine de multisor. 

Asa cum am spus: presedintele poate da avizul fara nici un fel de comisie sau propunere. O spune Constitutia.   

4 comentarii »

 1. Nu e nimeni „bulversat”. Practic Curtea Constituţională a dat exact aceiaşi decizie la aceiaşi problemă cu cea pe care a exprimat-o în cazul excepţiei de neconstituţionalitatea ridicată de avocatul lui Adrian Năstase. Nu e nimeni surprins, ştiau ce vor vota de când au depus. S-a încercat o tragere de timp sperând că între timp va trece o anumită lege care a fost însă trimisă de Băsescu înapoi în parlament.

  Comentariu de Bibliotecaru — 28/11/2007 @ 3:41 PM | Răspunde

 2. chestiunea cu detaşarea era valabilă şi în perioada cât aţi fost detaşat (neconstituţional, nu?) pentru a contribui la reformarea justiţiei alături de doamna Macovei? sau v-aţi dat seama subit de neconstituţionalitate după debarcarea distinsei juriste?

  Comentariu de detaşatul — 28/11/2007 @ 7:27 PM | Răspunde

 3. Multumesc pentru intrebare.
  Da, chestiunea cu detasare neconstitutionala era valabila si atunci. Tocmai acesta este motivul pentru care SoJust, organizatie din care fac parte, a solicitat incetarea detasarii tututor magistratilor si a promovat o actiune in judecata in martie 2007 http://www.amosnews.ro/Dumbrava_Detasarea_magistratilor_la_alte_institutii_si_autoritati_publice_este_de_natura_sa_afecteze_independenta_Justitiei_-207917
  Macovei era inca la MJ atunci, la fel si eu.
  Oricum, nu era o vina nici daca imi dadeam seama mai tarziu, nu-i asa?! Sunt atatea texte care se declara neconstitutionale, desi ani de-a randul le-am folosit fara sa ne gandim la conflicte cu legea fundamentala…

  Comentariu de Cristi — 28/11/2007 @ 8:15 PM | Răspunde

 4. ok. apreciez sinceritatea. din pacate altora le-a lipsit si le lipseste.

  Comentariu de detaşatul — 29/11/2007 @ 7:56 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: