CRISTI DANILEŢ – judecător

20/12/2007

Grefieri vs. Judecatori

Filed under: organizare instante — Cristi Danilet @ 7:58 PM

grefieriPolitica salariala dezastruoasa pe care o practica ordonatorii de credite din sistemul judiciar fata de drepturile grefierilor, a dus la puternice tensiuni in randul colectivelor.

Astfel, si grefierii, ca si magistratii, au fost prejudiciati ani la randul in acordarea drepturilor salariale. Si la fel ca si magistratii, au actionat in judecata ordonatorii de credite (MJ si sefii de instante) pentru recuperarea pe cale judiciara a lor. Dincolo de enormitatea acestei cai de solutionare a pretentiilor, ce semnifica impotenta a insusi sistemului judiciar de a-si regla amiabil problemele interne, vreau sa evidentiez modul dezastruos de gestionare a acestora:

– desi unele drepturi pretinse au fost identice cu cele ale magistratilor, totusi in multe instante s-au admis actiunile magistratilor, insa s-au respins actiunile grefierilor;

– in unele instante s-au acordat anumite drepturi pentru grefieri, in alte instante s-au respins cereri identice;

– grefierii care au intrat pana la urma in posesia unor hotarari judecatoresti definitive, nu au putut sa si le execute, intrucat sefii de instante nu au aprobat plata acestora;

– tensiunile au sporit datorita faptului ca aceeasi sefi au aprobat plata hotararilor judecatorilor, nu insa si a grefierilor; am intalnit unele instante in care anumiti grefieri, preferati ai sefilor, au primit totusi aceste drepturi;

– in alte instante, grefierii au fost lasati la urma, desi salariul inferior al acestora in comparatie cu al judecatorilor si numarul mai mare al grefierilor reclama prioritizarea platii lor; daca nu se tine seama de cele doua criterii, trebuia sa se procedeze la plata drepturilor in ordinea ramanerii definitive a hotararilor.

Cunoscand direct aceste probleme de la grefieri – desigur, a le cere sefilor de instante sa asculte problemele grefierilor ar insemna coborarea mult prea umilitoare de pe soclul pe care acestia sunt cocotati – am mentionat aceste chestiuni in proiectul de management intocmit pentru Tribunalul Cluj cu care m-am prezentat la concursul din oct.2007. Iata exact extrasul cu pricina:

Situaţia existentă: Drepturile salariale ale magistraţilor, personalului auxiliar şi funcţionarilor publici au fost încălcate pe parcursul anilor 2001-2005. Ele au fost recâştigate prin acţiuni judecătoreşti, ceea ce a făcut să se mărească mult rolul Secţiei mixte. O parte din sumele acordate prin hotărâri irevocabile au fost achitate de Ministerul Justiţiei. Datorită executării în etape sau pe căi diferite ale hotărârilor, unii judecători au încasat sume de mai multe ori pe baza aceluiaşi titlu. Personalul auxiliar e vitregit la prioritatea efectuării plăţilor.

Soluţii: a) demersuri de calculare şi plată imediată a sumelor consfinţite nu doar prin hotărâri irevocabile, cum susţine Ministerul, ci şi a celor definitive. Aceasta întrucât ele sunt executorii, iar neîndeplinirea lor constituie infracţiune, singurul culpabil fiind ordonatorul de credite; b) prognozare a sumelor încă necuprinse în hotărâri pentru a se solicita rectificarea ulterioară a bugetului; c) alierea cu alti preşedinţi de tribunale pentru a convinge Ministerul Justiţiei să plătească voluntar aceste sume, aşa cum în aceste zile a decis Consiliul Superior al Magistraturii pentru angajaţii săi, ceea ce ar stopa disensiunile judecători-minister şi ar duce la oprirea valului de acţiuni ale propriului personal; d) identificarea cazurilor de executare multiplă a aceluiaşi titlu în vederea restituirii sumelor de bani încasate ilegal; e) indiferent de funcţia ocupată de creditori, hotărârile se vor executa în ordinea definitivării.

Cand am fost examinat oral, unul dintr membrii comisiei mi-a spus ca asa ceva nu ar trebui sa figureze intr-un proiect de management. Doamne! – mi-am zis – omul asta chiar nu stie ce probleme sunt in instante, ce tensiuni si revolte se genereaza din cauza drepturilor salariale neplatite, ca sa nu mai spun ca neexecutarea unei hotarari e infractiune de care se face vinovat seful instantei ca ordonator de credite.

Ca am avut dreptate, s-a adeverit azi: presa relateaza despre nemultumirile de la Bucuresti si despre greva de la Arges. Infatuarea asta si lipsa de comunicare aduce numai deservicii. Se anunta sarbatori tensionate si un nou an cu evenimente serioase.

Reclame

15 comentarii »

 1. Lehamite!
  Alt cuvant zau daca mai pot gasi pentru a caracteriza aceasta stare de lucruri!
  Daca in acest mod se intelege a se face justitie in tara asta, atunci nu am decat sa inteleg sentimentul pe care il incearca bietii oameni care vin sa le fie solutionate pricinile in instanta atunci cand „iau piept” cu justitia romana.
  Halal!
  Trebuie, probabil, sa ajungem la CEDO ca sa ne fie data dreptate, precum in cazul Sabin Popescu vs. Romania din 02 martie 2004 pentru neexecutarea hotararilor judecatoresti definitive, obligatorii ori irevocabile privind plata salariilor restante. Asta ca sa nu mai facem vorbire de discriminarea existenta in randul instantelor din tara intre cei care au primit banii si cei care inca asteapta un semn pozitiv in acest sens ori intre judecatori si grefieri, primii fiind favorizati in detrimentul celorlalti.
  Bine tintit articolul! (ca intotdeauna!)
  Referitor la pasajul „…unul dintr membrii comisiei mi-a spus ca asa ceva nu ar trebui sa figureze intr-un proiect de management…” ce sa mai vorbim! E jale mare la nivel superior cum bine este retinut in articol.
  Pe aceasta tema fierbinte se va discuta mult si va curge multa cerneala! Va asigur!

  Comentariu de Lucian-Cosmin — 20/12/2007 @ 8:44 PM | Răspunde

 2. Ma bucur ca aveti blog.

  Comentariu de tonysss — 20/12/2007 @ 10:14 PM | Răspunde

 3. Eu sunt ceva mai tanar, dar, din relatarile colegilor cu experienta, pe vremuri relatia magistrat-grefier era una mult mai apropiata.
  Din punctul meu de vedere, ca s-a ajuns la aceasta situatie tensionata se datoreaza in mare parte si politici dezastruoase in privinta admiterii actiunilor si a platii drepturilor financiare catre grefieri. La aceasta adaugam si ,,lipsa OAMENILOR din instante” asa cum bine spuneai intr-un material anterior.
  In privinta managementului instantelor consider ca NU un magistrat ar trebui sa ocupe postul de manager. Presedintele instantei nu ar trebui sa se ocupe de eventuala lipsa a hartiei igienice, ci doar de problemele specifice muncii intr-o astfel de institutie.
  Controalele CSM-ului pe tema managementului instantei s-au limitat pe controlarea lucrarilor grefierilor, nicidecum pe ceea ce inseamna management.
  Si pentru ca zilele astea se tot vorbeste de evenimentele din decembrie 1989, cred ca in justitia romana comunismul a ramas la loc de frunte.
  Asa ca incet, incet a inceput sa nu ma mai mire nimic…

  Comentariu de Radu Petcu — 21/12/2007 @ 5:27 AM | Răspunde

 4. Nici pe mine nu ma mai mira. Tot felul de indivizi – e drept ca magistrati – care habar nu au de management, comunicare, resurse umane, conduc instantele si parchetele ca si cum ar fi mosiile lor. Cel mai rau e ca unii din sefi nu au dat in viata lor vreun examen de admitere sau de promovare, legislatia vremii permitandu-le accestul in sistem pe alte criterii decat cele meritorii.
  Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam si sa asteptam inlocuirea lor odata cu trecerea timpului: faptul ca sunt sefi inseamna ca au mai multe obligatii fata de colectiv si, mai mult, ca sunt responsabili in fata colectivului. Asa ca ei trebuie sa fie la dispozitia noastra si nu doar invers.
  Cat despre controalele CSM pe management, sa fim seriosi: alea sunt inspectii de platit polite, nimic mai mult.

  Comentariu de Cristi — 21/12/2007 @ 7:49 AM | Răspunde

 5. Foarte bine punctat.
  Însă, foartre rău că „nu se aude”.
  Am notificat Tribunalul Galaţi pentru executarea unei hotărâri IREVOCABILE (deşi era suficient definitvă), în termen de 15 zile, invocând disp. art. 83 din LG.168/1999, iar Tb. Galaţi a răspuns că executarea hot.se face conf. art.2 din OG nr.22/2002, în termen de 6 luni de la data când a fost somat.

  Comentariu de Lenuţa Maftei - Tecuci — 28/12/2007 @ 9:59 AM | Răspunde

 6. Pana sa calc pragurile @justitiei romane@ vedeam altfel notiunile de @dreptate și adevar@… credeam in aceste notiuni… credeam ca exista dreptate…. ca se exagereaza la tv in legatura cu mita pe care o iau domnii judecatori in România….
  DAR ADEVARUL ESTE CRUNT… ÎN PREZENT SUNT GREFIER,,,,ABSOLVENT DE SNG…. SI SCARBIT DE MODUL IN CARE SE INFAPTUIEȘTE JUSTITIA IN ROMANIA…
  CE MA IRITA CEL MAI TARE ESTE FAPTUL CA MINISTERUL JUSITITIEI SI CSM/UL TIN IN FUNCTIE PE POST DE JUDECATORI PERSOANE STRAINE RAU DE CUNOȘTINTELE MINIME DE DREPT… ESTE O RUSINE SA FI JUDECATOR SI SA NU AI NICI MACAR CUNOSTINTELE UNUI STUDENT DE ANUL 2.
  EXISTA JUDECATORI CARE NICI MACAR NU AU CODURILE ….. AU NISTE CODURI NEACTUALIZATE…. PRAFUITE… RAMASE DE CAND AU ABSOLVIT FACULTATEA….. ȘI IN CONSECINTA DISPUN TOT POTRIVIT NORMELOR IN VIGOARE DE PE VREMEA FACULTATII LOR….
  RUSINEEEE

  Comentariu de cerasela — 24/09/2008 @ 7:14 PM | Răspunde

 7. Vă rog frumos, dacă poate cineva să mă îndrume ce anume trebuie să fac să îmi redobândesc postul de grefier.Am fost grefier dactilograf între anii 1995-2001 când am plecat prin transfer la penitenciar.Acolo mi s-a desfiinţat postul şi m-am reîntors în instanţă însă am dat concurs pe un post de grefier arhivar cu un salariu de mizerie după 20 de ani de muncă şi nu pot ocupa din nou un post de grefier, în condiţiile în care sunt destule posturi vacante.Gradaţiile pe care le aveam ca grefier s-au dus pe apa sâmbetei.Am luat-o de la zero ca debutant pe postul de arhivar şi toate libelulele care nu ştiu meserie sunt grefieri, iar eu nu pot redeveni grefier de şedinţă.Mă poate îndruma cineva, ce este de făcut?

  Comentariu de soare simona marina — 12/11/2008 @ 7:56 AM | Răspunde

  • trebuie sa faci SNG-ul, sau daca ai norocul de a se scoate vreun post de grefier de sedinta la concurs, dar nu cred, mai ales in conditiile actuale

   Comentariu de daniela — 05/10/2009 @ 10:48 PM | Răspunde

 8. Salutare!

  Este adevarat ca foarte multi dintre magistrati sunt magistrati fara sa fi sustinut examen. La fel si sefi. In ziua de astazi, trebuie spus ca nici arhivar nu poti ajunge, decat daca sustii un concurs. Cum se poate totusi ajunge la aceste nedreptati?
  Sunt foarte multe nereguli.
  A vorbit cineva despre inspectiile realizate de CSM. Totul se face pentru intimidare sau pentru a arata cat de bine merg lucrurile.
  Intr o instanta unde se face o asemenea inspectie sunt intrebati in legatura cu activitatea instantei doar judecatorii, eventual si cei care conduc grefierii unei sectii, insa niciodata nu sunt intrebati grefierii, care dupa ce pleaca inspectia sunt stransi ca oile intr un birou, li se spune pe ton ce trebuie ei sa faca. Cel tarziu a doua zi, este foarte probabil sa li se schimba fisa postului, prin adaugarea de noi atributii, in temeiul legilor si statutelor profesionale, care prevad la obligatii, atributii ale personalului auxiliar, celebra sintagma „si orice alte atributii”.

  Stiati ca sunt instante, spre ex. Tribunalul Bucuresti, in care exista sectii, unde lucreaza grefieri cu studii juridice, care intra cu regularitate de 3 ori in sedinta, lucrand in jur de 200 dosare?

  STiati ca orele suplimentare nu se platesc, in conditiile in care se sta la serviciu mult mai mult decat cele 30 de ore prevazute in Codul muncii?

  Stiti ca unora li se platesc toate astea…iar altora canci?

  Stiti cum e sa urle un judecator la un grefier si sa l constranga cu tot felul de lucruri…inclusiv cu plata anumitor drepturi, precum orele suplimentare?

  stiti cat de dificil este pentru un grefier sa si ia un concediu medical..si stiti sub ce presiune se afla tot timpul?

  Personal, am avut concediu medical…si cu toate astea am fost sunat zilnic acasa pentru tot felul de chestiuni…nu am fost lasat sa plec in concediul medical decat dupa ce am lucrat sedinta. Cele trei sedinte in care intrasem. Vi se pare normal?

  Vi se pare normal ca un grefier sa nu si poata lua concediul de odihna decat in functie de judecator si in functie de planul celorlalti grefieri mai vechi si cu influenta?

  Vi se pare normal ca un alfabet sau altul, fie el magistrat sau grefier sef sa poata face asemenea abuzuri?

  Dvs. stiti ca sunt extrem de multi judecatori care nu si vad sedinta?

  Stiti ca sunt extrem de multi magistrati care nu si fac personal lucrarile? Adica spre ex. nu si motiveaza incheierea pe arestare preventiva sau hotararea dintr un dosar de insolventa comerciala, care oricum se fac pe un model stupid?

  Am intrebat … asa…din simpla curiozitate…un magistrat…cu vechime in sistem si care nu stie sa deschida un calculator, dar care stie foarte bine sa urle nonstop si sa se comporte de parca personalul auxiliar ar fi angajatii proprii…l am intrebat: de ce in anumite situatii admiteti cererea de atragere raspundere patrimoniala a organelor de conducere ale societatii comerciale (in falimet)…avand in vedere lipsa de coerenta a motivarii, consecventa solutiilor…cum faceti? Raspuns: pai…asa…daca sunt CHINEJI…admit cererea si atrag raspunderea…daca sunt romani si au avocat…ma mai gandesc. Dar…i am spus: in dosarul asta sunt evrei. magistratul: da i dracu… tot aia e.

  In fine… e un mic exemplu. Cine lucreaza in sistem …isi da seama ca sunt magistrati si grefieri care nu au ce cauta acolo sub nici o forma. Dar absolut nici o forma. Este o jignire pentru unul care a terminat dreptul si care stie cate ceva, care are o minima cultura juridica, retineti minima cultura, sa stea la un loc cu asemenea personaje.

  Sunt grefieri cu functii de conducere care au lucrat ca si croitori. Nu spun ca ar fi rau, ca ar fi de condamnat. Ba mai mult, spun ca intr o societate normala, ar fi ceva de apreciat, insa la noi, in mare parte a cazurilor, nu se poate spune acest lucru, dar se poate spune ca un analfabet il dirijeaza pe unul care are ceva aluat in el si ori de cate ori cel care are aluat da dovada de inteligenta este atacat direct in cap, ca sa spun asa. PE sistemul: aaa…tu faci pe desteptul…lasa ca vezi tu. Si asa ajungi sa fii blamat incepand de la colegii care sunt supusi pana la presedintele instantei. Pare ca esti nebun. Si nu numai ca pare, lumea din acel mediu chiar te crede nebun, cand tu de fapt, lupti, prin constructia ta, pentru chestii absolut normale.

  Si lucrurile astea nu le vad numai eu. Le vad si altii, le simt, insa nimeni nu vorbeste, pentru ca traim in teroare.

  ceea ce se intampla cu neplata drepturilor banesti este doar partea care iese la suprafata si reprezinta nu numai o simpla incalcare a unor drepturi, ci ARATA PROFUNDUL DISPRET FATA DE O PERSONALUL AUXILIAR.

  SI ACEST DISPRET ESTE MANIFESTAT LA MODUL TOTAL TOCMAI UNDE? IN JUSTITIE? DE CE? PENTRU CA JUDECAOTRII SUNT JUPANI. ASTA ESTE TERMENUL POTRIVIT. JUPANI. AU IMPRESIA CA DETIN UN DOMENIU, IAR PERSONALUL AUXILIAR FACE PARTE DINTR O RASA INFERIOARA, DEMNA DE TOT DISPRETUL.

  GREFIERII INTRA DE MAI MULTE ORI PE SAPTAMANA IN INSTANTA…CEEA CE JUDECATORII NU FAC. SI NU AU O MUNCA NORMATA. NU LI SE RESPECTA MINIMELE DREPTURI. TRAIESC INTR O PRESIUNE IMENSA.

  SUNT NOU IN SISTEM…SI IN VIATA MEA NU AM CREZUT CA O SA VAD ASA CEVA. O SPUN SINCER. CINEVA TREBUIE SA FACA CEVA. SUNTEM IN ANUL 1800 CAND LA MOARA TARANUL MUNCEA MINIM 12 ORE PE ZI, INCLUSIV SAMBATA SI DUMINICA.

  Comentariu de sorin — 26/03/2009 @ 1:06 AM | Răspunde

  • buna, DORESC SA FELICIT PERSOANA CARE A SCRIS ACESTE RANDURI. SUNT SI EU GREFIERA CU VECHIME DE 6 ANI IN JUSTITIE. ACEEEASI TRATATIE O AM SI EU IN INSTANTA, ACEEASI JUDECATORI CARE ASTEAPTA SA LI SE MOTIVEZE HOTARARILE SI APOI TE SI IAU LA ROST CA NU AI MERS PE FORMULARUL CEL BUN. BRAVO. CEI CARE NU SUNT DIN SISTEM NU AR TREBUI SA VORBEASCA CI SA ASCULTE ALTII CARE STIU.

   Comentariu de diana — 16/09/2009 @ 5:40 PM | Răspunde

  • AI PERFECTA DREPTATE, EU LUCREZ DE 7 ANI IN SISTEM SI AM SIMTIT ACELEASI UMILINTE CA SI TINE, TEROAREA IN CARE NOI NE DESFASURAM ACTIVITATEA, DEVINE PE ZI CE TRECE DE NESUPORTAT, AM AJUNS SA MA TREZESC NOAPTEA SI SA NU MAI POT DORMI DATORITA JUDECATORULUI CARE TIPA LA TINE CU 5 MINUTE INAINTE DE A INTRA IN SEDINTA DE JUDECATA, CA NU IAI LUAT DOSARELE DE PE BIROU, SA NU LE MAI VADA, PROBABIL CA NU II FACE PLACERE DE CULOAREA LOR, SAU MAI STIU EU CE MOTIVE ABSURDE, TE FELICIT,

   Comentariu de daniela — 05/10/2009 @ 10:45 PM | Răspunde

 9. Grefierii au salarii foarte mari comparativ cu munca ce o presteaza. Si la urma urmei sunt doar functionari publici care scriu la aclculator. Munca intelectuala o duc avocatii, judecatorii si procurorii. Ei NU fac altceva decat sa copieze niste randuri de text dintr-un dosar in altul. ASA CA CE SE MAI PLANG ATATA?

  Comentariu de COSTY — 12/07/2009 @ 7:25 AM | Răspunde

 10. „Grefierii au salarii foarte mari comparativ cu munca ce o presteaza. Si la urma urmei sunt doar functionari publici care scriu la aclculator. Munca intelectuala o duc avocatii, judecatorii si procurorii. Ei NU fac altceva decat sa copieze niste randuri de text dintr-un dosar in altul. ASA CA CE SE MAI PLANG ATATA?

  Comentariu�Comentarii de COSTY”

  Vai de viata ta,vrei sa fii si tu grefier pentru o saptamana?Vrei sa vezi cum este sa simti ca lesini si sa nu ai curaj sa ceri judecatorului o pauza? Vrei sa vezi cum este sa se zbiere la tine orice nea ciubota cu balegarul pe talpi?Sau poate vrei sa lucrezi cateva dosare(50-60) presat de judecatorul cu codul de procedura in mana facandu-ti observatie ca ai depasit termenul de 24 de ore penrtru efectuarea lucrarilor!
  Avocatii duc munca intelectuala?adica greul,nu? Ma crezi ca de curand am avut „onoarea” sa cunosc un avocat care nu stia sa faca o cerere?
  Din mesajul tau rezulta ca grefierii sunt u n fel de papagali,No?
  Ce inseamna salarii mari pentru tine? 1600 lei consideri tu salariu? Stii ce salariu are un grefier registrator sau un grefier arhivar?Un salariu de mizerie,unii dintre ei nu au nici macar 900 lei!!!!!
  Recomand sa nu mai vorbiti in necunostinta de cauza pentru ca jigniti si nu e cazul,informati-va,puteti chiar „presta ” voluntariat vreo luna -doua sa vedeti cum este.
  Numai bine.

  Comentariu de cri — 30/08/2009 @ 11:42 PM | Răspunde

 11. PS: „nea Ciubota” din comentariul meu de mai sus este un personaj care habar n-are dar vorbeste,un justitiabil venit „din fundul pamantului” sa-si faca dreptate cu ciomagul in mana.

  Comentariu de cri — 30/08/2009 @ 11:45 PM | Răspunde

 12. cat are salariul un grefier debutant in mana?sunt profesor de engleza ,dar si licentiata in drept,si as vrea sa lucrez ca grefier.in invatamant nu se mai poate…ar fi oare mai bine pentru mine acum,in iunie 2010???
  un raspuns competent,va rog!
  multumesc!

  Comentariu de flori — 02/06/2010 @ 7:27 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: