CRISTI DANILEŢ – judecător

07/01/2008

Coruptia judiciara (1)

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 11:04 AM

justitie-neagra.jpgDe 3 luni lucrez la un studiu despre coruptia din sistemul juridic. La noi si la altii. Tratata juridic si sociologic. Ce mi se parea relativ simplu la inceput, s-a dovedit deosebit de complex.

Iata cateva constatari sumare:

Prin sistem juridic inteleg magistrati, personal auxiliar, avocati, politisti, functionari penitenciare, notari, experti, executori, consilieri probatiune. Iar coruptia este abuzul puterii incredintate in interes privat, care poate fi material sau de alta natura.

Coruptia afecteaza toate institutiile statului. Ea este cu atat mai revoltatoare cand se intalneste si in sistemul juridic. Iar cauzele cu judecatori, procurori, politisti, avocati, experti cercetati in ultimii ani, precum si ingrijoratorul sondaj TI din vara anului 2007 cum ca 10% din cei care au avut contact cu justitia si politia in ultimele 12 luni li s-ar fi cerut si ar fi dat mita, ar trebui sa fie suficiente sa ne alarmam. 

Cei ce activeaza in sistemul juridic nu vor, nu pot sau nu sunt pregatiti sa dezvaluie practicile neetice din institutii, nu vor nici macar sa discute despre acest subiect: majoritatea se considera buni profesionisti si  integri. Sunt convins ca multi sunt. Dar au datoria sa nu tolereze acte neetice sau ilegale din partea colegilor lor. Iar cel putin condamnarile recente ale unor magistrati, scandalul generat de posibila cumparare a unor locuri de sefi pentru procurori sau al conflictelor de interese dintre examinatori si examinati la concursul pentru judecatori ar fi trebuit sa genereze reactii ale corpului magistratilor. Aceste reactii nu au venit insa.

Iar explicatia cea mai realista e ca multi dintre magistratii, ca si multe persoane din celelate profesiuni implicate in sistemul juridic nu cunosc definitia coruptiei, integritatii sau conflictelor de interese, nu stiu cauzele acestora si efectele lor devastatoare asupra societatii in ansamblu. Seminarii de formare cu acest subiect nu se organizeaza pentru magistrati, desi formatori in domeniu exista.

CSM insusi, care ar fi trebuit sa genereze un dialog pentru discutarea unei politici de prevenire si combatere a coruptiei in sistemul judiciar, tace si, mai mult, impune aceeasi tacere celor care sunt dispusi sa vorbeasca din sistem. MJ care are o directie specializata in probleme anticoruptie, nu are nici o initiativa. Doar Directia Generala Anticoruptie din cadrul MIRA are o strategie in acest domeniu atat de important.

Concluzia? Lipseste o politica de prevenire si combatere a coruptiei din intreg sistemul juridic.

.

 

Reclame

6 comentarii »

 1. Si atunci cine trebuie sã punã piciorul în prag si sã remedieze? Ce ar trebui sã se petreacã?

  Comentariu de moshu49 — 07/01/2008 @ 4:46 PM | Răspunde

 2. Sunt mai multe solutii. Stiti ce e curios? Ca nu trebuie sa le inventam noi. Ele sunt deja furnizate de mai multe organisme, internationale si chiar interne. Le voi arata pe rand, insa nu vreau sa dezavuez finalul studiului meu.

  Comentariu de Cristi — 07/01/2008 @ 8:54 PM | Răspunde

 3. Multumesc, astept!

  Comentariu de moshu49 — 08/01/2008 @ 9:55 AM | Răspunde

 4. Stimate domnule magistrat; toate bune si frumoase, dar de la inceput nu punctezi cel mai important element din sistemul juridic, ce a facut si face posibila cea mai perversa coruptie: PARLAMENTUL ( PESTELE DE LA CAP SE-NPUTE!) Poate ca dumneavoastra – ca juristi, nu vreti sa acceptati aceasta dar eu, am siguranta ca Parlamentul este acela care influienteaza in cel mai atroce mod Justitia Romana si, nu numai: Prin LEGEA votata! In al doilea rand; bazandu-ma pe zicala si realitatea: ca, nu toata lumea poate fi erou! si, nu toti oameni pot a se arunca in „arena plina de lei”, nu cred ca se poate face o vina ca nu se „deconspira” coruptia din propia ograda – mai ales atata timp, cat nu exista o lege de PROTECTIE a acelora ce ar indrazni a actiona in acest sens. Cred ca – la modul cel mai serios, ar trebui inceput cu o astfel de lege, pentru ca si judecatorii si procurorii si politisti si… au responsabilitatea unor apropiati dragi, a caror existenta este asigurata de catre ei si atunci… Nu stiu cum se ajunge in CSM, dar cred ca in CSM, ar trebui sa fie oameni delegati de la tribunale, parchete, barouri – pe specialitati, prin alegerea secreta a acestora si fixata o legislatura – nu mai mare de trei ani. Alegerile se vor face in doua tururi de scrutin: 1) fara nominalizarea cuiva anume fiecare dintre cei cu drept de vot sa propuna pe cineva, dupa care primi doi care vor avea mai multe voturi se vor propune pentru al doilea tur de scrutin… Zic si eu!. Cu stima Dan Alexandru Crisan

  Comentariu de Dan Alexandru Crisan — 10/01/2008 @ 12:48 AM | Răspunde

 5. 1. Nu toti parlamentarii sunt corupti, nu toate legile sunt ne-bune. Asa cum nici pentru magistrati nu poti generaliza. Ma intreb cate cazuri ar trebui insa sa avem ca sa incepem a ne alarma. Eu dau o cifra: UNU!
  2. Legea de care vorbiti, exista: Legea nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii (publicata in M.Of.nr. 1214 din 17 dec. 2004); pe scurt, legea avertizorilor de integritate. Oricum, daca magistratii ar avea nevoie de o lege care sa ii protejeze (oare de cine sau de ce? ca doar sunt independenti prin statut si ocrotiti de CSM) inseamna ca sunt lasi sau fricosi, calitati incompatibile cu functia de magistrat.
  3. CSM ar trebui compus din jumatate+1 magistrati, in rest diverse profesii si asociatii. Pentru ca CSM nu trebuie sa ocroteasca doar magistratii contra presiunilor (de fapt nici nu stiu in ce consta aceast ocrotire), ci si cetatenii contra posibilelor abuzuri din partea magistratilor.

  Comentariu de Cristi — 10/01/2008 @ 6:57 AM | Răspunde

 6. Cristi, te felicit pentru initiativa! vad c’ai ajuns, deja, la episodul 3 :) da-i inainte, ca e bine :) fac doar doua comentarii–unul despre textul propriu-zis, al doilea despre punctul 3 din raspunsul tau catre dl Crisan:

  a) daca CSM nu are o strategie de prevenire si combatere a coruptiei, de ce nu au adunarile de magistrati care-i aleg pe membrii CSM?!? mai „adanc” spus, cate astfel de „adunari” (sau alte asociatii ale magistratilor) au facut cereri de cursuri de formare pe aceasta tema?!? eu n’am vazut pe [reformaj] nici o astfel de cerere :( si-as putea merge si mai departe cu intrebarea–in procedurile de evaluare a personalului, la fiecare sfarsit de an, cati dintre magistrati au scris ca-si doresc sa participe la astfel de cursuri?!? iar daca au scris si nu li s’a oferit nimic, cati sefi de institutii au fost trasi la raspundere pentru neaplicarea prevederilor legale care reglementeaza mecanismele de control managerial intern?!? nu de alta, da’ macar din 2005 incoace exista si metodologie beton, facuta cu sprijin european :)

  b) asa cum argumentam si-n 2004, cand s’a discutat despre membrii CSM, cati sa fie din interiorul profesiei si cati din afara, eu cred ca exista o solutie mult mai simpla: acel reprezentant al societatii civile din CSM (bine, stiu c’ar trebui sa fie 2, da’ realitatea bate legea, ca traim in romania :( ) nici macar n’ar trebui sa fie jurist! rolul sau ar trebui sa fie acela de-a-i obliga pe magistrati (sau macar pe biroul de presa al CSM) sa comunice in limba romana „vulgara,” nu in limba romana de lemn… altfel, daca simplii cetateni ai patriei noastre nu pot intelege ce li se spune, apar derapajele, magistratii se plang ca jurnalistii sunt neprofesionisti, politicienii iau decizii aberante in dauna magistratilor si a jurnalistilor, deopotriva, iar cetatenii isi pierd increderea in justitie :((( cred, cu tarie, ca responsabilitatea se cladeste cu transparenta, iar ingredientul cel mai important al transparentei este accesibilitatea mesajului… abia apoi putem incepe sa discutam si despre morala, etica, integritate–pentru ca legea n’ar mai trebui discutata cu magistratii, nu-i asa?!?

  in fine, inchei aici, pentru ca am senzatia ca-ncep sa tin prelegeri la tine pe blog si nu e cazul :) mai citesc si-ti mai trimit comentarii, pe masura ce nasti in mine reactii :) toate cele bune! –Codru

  Comentariu de Codru Vrabie — 13/01/2008 @ 7:24 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: