CRISTI DANILEŢ – judecător

24/01/2008

Coruptia judiciara (7): mijloace de corupere

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 9:08 PM

mita2.jpgFoloasele ce pot constitui mijloace de corupere sunt:

– bani (lei, euro sau dolari americani, cash ori pe card, plata facturi, cota parte din afacerile `protejate`, imprumut de bani);

– bunuri (bijuterii, produse alimentare, produse electronice, produse electrocasnice, mobila, autoturisme, set anvelope, combustibil, imbracaminte, cosmetice, materiale de constructie, animale, arme vanatoare, icoane);

– servicii (sejururi la mare, excursii in strainatate, facilitarea procurarii unei locuinţe, a unui loc de munca, informaţii scurse la presa, asigurare menaj in locuinta);

– favoruri (neformularea unei plangeri adminstrative sau penale contra celui mituit, favori sexuale, transfer).

Este de remarcat ca valorile cele mai mari ale acestor foloase sunt in cauzele cu miza mare – cele comerciale, unde sumele din proces sunt de ordinul miliardelor si cele penale, unde in joc este libertatea persoanei. Valoarea difera si in functie de rangul celui implicat in cercetare (grad superior, functie de conducere) si de posibilitatile celui cercetat (cetatean strain, om de afaceri). Suma pretinsa este aproape intotdeauna mai mare decat suma primita.

Momentul in care se intervine este la inceputul sau la sfarsitul procedurii: de regula se intervine la organele care au puterea de a demara procedurile (organe de de constatare precum Garda Financiara sau polita din serviciul circulatiei; organe judiciare cum sunt politia judiciara si procurorii) si la cele care iau hotararea decisiva, finala (instantele de recurs, instanta suprema). Sunt vizate in special procesele penale. De asemenea, folosul se poate da si dupa indeplinirea, in conditii legale, a actului de catre organul judiciar (primire de foloase necuvenite). Un astfel de folos dat in mod repetat, creeaza un obicei si devine de fapt o promisiune de mituire.

Reclame

19 comentarii »

 1. Am tot respectul pentru curajul de care dati dovada, domnule judecator! Din pacate sunteti o specie rara. Trebuie sa recunoastem ca justitia este corupta de jos in sus, incepand cu portarul si pana la cel mai inalt nivel. Pentru a exemplifica, am hotarat sa va expun cateva situatii de care, s-ar putea sa fi auzit si Dumneavoastra, pe holuri….
  1. Ce se intampla atunci cand trebuie sa existe un tap ispasitor pentru a acoperii cu frunze mizeria lasata de altii mai „sus-pusi” sau „cu spatele aisgurat” atunci cand dispar acte din dosare sau cand cineva are nevoie de ceva urgent, sarind peste circuitul normal? Judecatoria xyz are o solutie: dam vina pe cei mici si-i amenintam ca-si vor pierde locul de munca daca incidentul se repeta! Problema este ca incidentul sigur se va repeta, dar banii vor intra in buzunarele altora care, vor dormi bine noaptea stiind ca au un loc de munca si ceva de pus pe masa copiilor, spre deosebire de cei „vinovati”.
  2. Cat de corupt poate fi un judecator pentru a scoate din propria casa o familie, fara nici un temei legal? Din cate stiu eu, o hatarare, fie ea pe fond sau prin incheiere de sedinta, trebuie motivata, sau macar data pe scurt, in 30 de zile. Si ma intreb… oare domnul judecator nu stie cum sa-si argumenteze, cat mai putin vizibil, integritatea si incoruptibilitatea?
  3. De ce unele dosare se judeca cu exces de celeritate iar altele…se ratacesc luni in sir prin arhive?
  4. Cum este posibil sa dijungi o cerere si sa formezi un dosar nou atunci cand stii sigur ca pe rol mai exista un dosar cu acelasi obiect, aceleasi parti…in loc sa o respingi sau sa dispui conexarea dosarelor…. Nu toti isi permit sa plateasca taxe de timbru de milioane, chiar daca au posibilitatea de a le recupera…. peste cine stie cata vreme…
  5. va urma
  Ce parere aveti, domnule judecator?

  Comentariu de alina — 25/01/2008 @ 11:07 AM | Răspunde

 2. Nu pot spune decat ca sper ca e vorba de acte izolate de incompetenta si nu de coruptie…

  Comentariu de Cristi — 25/01/2008 @ 11:29 AM | Răspunde

 3. „Actele de incompetenta” sunt atat de „izolate” incat m-am trezit ca le cunosc si eu,deoarece le-am „trait” pe pielea mea.Cele observate de alina,sunt „proceduri” obisnuite,uzuale chiar… Nu mai am chef sa scriu.Nici nu-i „condamn” pe judecatorii,avocatii sau personalul din cazul meu…;poate,si eu,in locul lor-vazand „partea adversa” in prim-plan,la toate posturile tv si stiind cine sunt,as fi facut la fel… Unele „proceduri” le pot dovedi,dar e ca „vanatoarea de ursi in siberia” din comentariul lui cru…;imediat ce am citit comentariul mi-am dat seama de adevarata mea vocatie,as putea spune chiar „meseria” mea : vanator de ursi…in siberia…

  Comentariu de Marius — 25/01/2008 @ 6:07 PM | Răspunde

 4. Marius, cand pleci spune-mi si mie. Plecam impreuna…

  Comentariu de Cristi — 25/01/2008 @ 6:11 PM | Răspunde

 5. Sunt impresionat ca puteti vorbi sincer despre asemenea lucruri. Felicitari!

  Comentariu de Olivian BREDA — 26/01/2008 @ 3:39 PM | Răspunde

 6. O sa-ti spun,Cristi,…dar esti deja acolo! Daca iti spun unii ca o sa „ai necazuri”(john deed!),ca te p… impotriva vantului,ca esti in siberia(eu!),nu-i crede ! Sau,oricum,NU TE LASA! LA NIMENI!Toti aia care „dau cu piatra”,in sinea lor,stiu care-i diferenta dintre tine si ei; toate astea se „contabilizeaza” la sfarsit… Unii oameni sunt proprii lor stapani, altii nu-si pot reveni din postura de slugi nevolnice,toata viata. Pentru primii,viata ii mai grea dar,in acelasi timp,mult mai frumoasa; pentru ceilalti…,ce poate sa fie, mai ales cand privesc in urma ? O viata slugarnica si umila,de fapt…

  Comentariu de Marius — 26/01/2008 @ 9:30 PM | Răspunde

 7. Buna ziua! Sincer va spun ca imi pierdusem speranta ca se mai poate face ceva in tara asta dar m-am inselat pt ca vad acum cu ochii mei ca intr-adevar exista si oameni cinstiti care cauta adevarul.Felicitari si mult curaj,este mare nevoie de oameni ca dumneavoastra.Vreau sa va adresez o intrebare: daca am avut un accident pe 30 oct 07, am depus la Parchet plangere prealabila pe data de 19 dec 07,impotriva firmei care executa lucrarea,din pricina careia un stalp de inalta tensiune a cazut peste masina in care ma aflam, acum ma mai pot indrepta si impotriva proprietarului stalpului respectiv sau am depasit termenul in care mai pot face plangere in vreun fel? Va rog sa ma iertati, am ajuns in culmea disperarii.Am angajat un avocat, l-am platit si mi-a taiat chitanta dar pt mine nu lucreaza,lucreaza pt ….????? Si mai rau este ca si organele de cercetare penala tot pt …..????? lucreaza.Am citit codul penal,codul de procedura dar mai mult nu stiu ce sa mai fac.Daca il intreb ceva sau mai mult, ii cer ceva, gaseste tot timpul o scuza.Va multumecc.

  Comentariu de ancutza — 27/01/2008 @ 3:42 PM | Răspunde

 8. Pt Ancuta: Legea imi interzice sa va dau sfaturi juridice in cazuri concrete. Va raspund insa cu o intrebare: daca comandati un produs prin telefon, il achitati cu cardul si totusi nu vi se livreaza, ce faceti? Incercati sa intrati in posesia produsului, nu-i asa?! Si sa fie sanctionat cel care nu vi l-a livrat, nu?! Asa ca uitati-va atent in contractul pe care l-ati semnat cu avocatul, vedeti cum il puteti rezilia, cititi si legea si statutul avocatilor pe http://www.unbr.ro ca sa aflati unde puteti face reclamatie. Interesant, pariu fac ca toata lumea stie ca impotriva unui judecator se poate face reclamatie la CSM, dar nu stie cui sa se adreseze cu reclamatie contra unui avocat. Succes!

  Comentariu de Cristi — 27/01/2008 @ 3:57 PM | Răspunde

 9. Nu e nevoie sa mergeti pana in Siberia pentru a vana ursii. Se gasesc si la noi exemplare superbe….

  Comentariu de alina — 28/01/2008 @ 7:05 AM | Răspunde

 10. pt.alina
  Da’ si ce „busteni” avem…!In loc de bustean citeste „prostie,rea-credinta si putere” (eventual „sistem”).
  Vezi comentariul 15 din „Interviu in A.Catavencu”- sursa inspiratiei…

  Comentariu de Marius — 28/01/2008 @ 10:23 AM | Răspunde

 11. Aiurea…!CSM-ul se spala pe maini cand cineva ca mine,o persoana simpla din provincie ,face reclamatie impotriva unui judecator.Parca CSM-ul ar fi un disc vechi zgariat…de la care se aude…independentza judecatorului…independentza judecatorului…independentza judecatorului!Se intampla in romania!

  Comentariu de iulian — 28/01/2009 @ 8:18 PM | Răspunde

 12. atîta timp cît nu va răspunde un judecator pentru faptele sale nimic în tara asta nu se va face,la Babadag dosarele se judecă la comandă si nimeni nu face nimic numai judecători nu îi poti numii.Asta doar în Romania se mai poate întîmpla.

  Comentariu de alexandru — 10/11/2009 @ 1:05 AM | Răspunde

 13. Buna seara!
  Speta:
  Un comisariat Judetean pentru Protectia Consumatorilor incheie un proces verbal de constatare a contraventiei si dispune ca Banca sa aduca un contract de credit in legalitate.
  Institutia bancara contesta in instanta PV-ul, iar cel in cauza (detinatorul contractului) depune o cerere de interventie in interes propriu.
  Detinatorul contractului nu isi ia avocat, i se pun la dispozitie ulterior actele dosarului spre studiu, se amana de doua ori termenul din instanta (1. pentru comunicarea cererii de intervenţie; 2. pentru a se lua cunoştinţă de înscrisurile depuse la dosar), iar la al treilea termen detinatorul contractului se prezinta in instanta,insa are surpriza sa constate ca judecatorul refuza sa-i acorde cuvantul, pe motiv ca nu are aprobata cererea de interventie si nici nu ii da voie sa depuna concluzii scrise.
  Este posibil asa ceva?
  Multumesc anticipat!

  Comentariu de cristi — 26/05/2011 @ 8:27 PM | Răspunde

  • Cerere de interventie in materie contraventionala? Hmmm, nu prea am auzit. In plus, poate cunoasteti ca eu nu dau sfaturi juridice. Ar fi bine sa respectati asta.

   Comentariu de Cristi — 30/05/2011 @ 5:14 PM | Răspunde

 14. In mare sunteti de admirat domnule Craisti, daca imi permiteti. Oamenii simpli sunt incantati să va asculte si va citeasca, insa cea ce scrieti este contrazis de reaitate. Sedintele de judecată fiind public si gratuite, este mai educativ sa asisti la o sedinta decat sa mergi la un meci. Macar inveti ceva. Dar atunci cand esti parte in proces situatia se schimba, cand observi ca judecatorul, incalca proceduri simple in favoarea unei parti, si prin abuzarea celeilalte. Ce poti sa-i faci judecatoruui mafiot care este acoperit chiar de sefii instantei si mai rau si de judecatorii din instantele de control, ori foarte grav de Inspectia CSM. Primesc un raspuns de la institutia amintita in care din obisnuinta verific conditiile de forma, antet semnaturi, identitatea responsabilului. Pai seful inspectiei judiciare al CSM este anonim, ori cum zicea neica Costica ‘nima-n lume”. Asemenea raspunsuri denota nu necunosterea si nerespecatrea legislatiei dar si lipsa crasa de transparenta. Ajungand la tranparenta, va invit cand aveti timp sa vizitati pagina Judecatorie Craiova. Nu veti gasi nicaieri compunerea completelor de judecata. Deja acesta informatie te trimita sa te deplasezi la Lsta de sdinta unde la unele complete civile de asemena lipseste identitatea judelui si a grefierului. Pai tocmai voiam sa-l reclam penal pe un judecator. Sunt pus in intarziere deliberata de conducatorul instantei. Ori confuzii ce aduc mari prejudicii financiare Statului si bugetelor apartinatoare. Ani de zile judecatorii romani din anumite zone si chiar in ICCJ, omit sa se pronunte pe nulitatea absoluta a unor acte, obligandu-te pe tine sa recurezi ori sa aplezi conform procedurii legale pana iti trece viata prin slile pasilor pierduti. ce mai avem de facut cand inactiunea si omisiunea judecatorului, infractiuni ce stimuleaza si genereaza evaziunea fiscala. Tot noi nu avem cultura juridica, economica ori comerciala? Milioane de euro sunt cheltuite pe judecati fara temei legal, insa stimuleaza si neincrederea generala in sitem. vedti pagina mea unde la un articol arat public cu comentariile de rigoare, un act ce inca sta in fata unor judecatori care se uita ca vitelul la poarta noua sarind peste obligatia de declararea nulitatii absolute dar acopernd si fapta penala a colegului care a indraznit sa fraudeze in mod groslon legea.
  Sarbatori fericite!

  Comentariu de neagoe — 16/12/2011 @ 2:40 PM | Răspunde

 15. Unde depun reclamatie impotriva judecatorilor corupti s-au nu au competenta pe functie

  Comentariu de Alin — 14/05/2014 @ 12:08 PM | Răspunde

  • la DNA. dar daca faceti plangerea aiurea, puteti fi tras la raspundere dvs.
   PS. `sau` e fara cratima in cazul asta.

   Comentariu de Cristi D — 14/05/2014 @ 9:27 PM | Răspunde

 16. Am o intrebare Ce ART sunt incalcate atunci cind un profesor care are in scoala unde are un copil Clasa 9 si incearca prin cunostinte sau mita s.a Sa mareasca notele ba chiar sa fie puse fara merit este un caz real

  Comentariu de Anonim — 29/03/2016 @ 7:08 PM | Răspunde

  • faceti plangere la Parchet. Gasesc procurorii acele articole din lege, nu trebuie sa le cautati dvs.

   Comentariu de Cristi Danilet — 13/06/2016 @ 11:57 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: