CRISTI DANILEŢ – judecător

30/01/2008

Coruptia judiciara (9): scopul coruperii

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 6:20 PM

corrupcio_compromis.jpg   a. Se poate cere-oferi mita pentru a distorsiona procedura judiciara sau a exercita atributii administrative in vederea obţinerii unui act ilegal, cum ar fi: neaplicarea unei sanctiuni desi legea a fost incalcata, eliberarea unui arestat desi s-ar fi impus mentinerea privarii lui de libertate, schimbarea unei incadrari juridice in afara temeiului legal, sustragerea sau distrugerea unor probe de la dosar, consemnarea unei alte stari de fapt in procesul-verbal incheiat, stabilirea unui diagnostic favorabil unui detinut pentru a obtine intreruperea executarii pedepsei, diminuarea frauduloasa a patrimoniului unei societati comerciale aflate in lichidare, declararea drept castigator al unei licitatii al unui concurent ce avea o oferta inferioara celorlalti, neemiterea unei citatii, tergiversarea solutionarii unui dosar, mentinerea inculpatului privat de libertate in arestul politiei desi trebuia transferat in penitenciar, eliberarea unei adeverinte cum ca autoturismul prezentat la inmatriculare nu este procurat ilicit, asigurarea protectiei unui grup criminal de catre autoritati, folosirea detinutilor la constructia casei functionarilor ANP sau magistratilor, pontajul personalului in zile lipsa.

b. Dar folosul se ofera nu de putine ori pentru a fi indeplinite act legale. Astfel, in Global Corruption Raport intocmit de Transparency International in 2007, 10% din repondentii din 21 tari cuprinse in sondaj au delcarat ca au platit mita pentru a obtine o solutie dreapta. De exemplu, se poate da mita pentru ca inculpatul, vinovat de comiterea unei infractiuni usoare, sa se asigure ca judecatorul va decide executarea pedepsei cu inchisoarea nu in penitenciar, ci in libertate sub supravegherea unui consilier de probatiune; sau pentru ca judecatorul sa ii aplice sanctiunea inchisorii in limite legale, dar spre limita minima sau mai jos de aceasta, prin retinerea circumstantelor atenunate care sunt facultative; sau pentru ca organul judiciar sa dea curs unei plangeri si sa demareze cercetarile contra autorilor unei fapte ilicite, ori ca judecatorul sa acorde termene mai scurte sau sa grabeasca redactarea solutiei; sau se poate da mita fara a cere organului judiciar sa faca ceva ilegal, doar ca nu cumva partea adversa sa intervina la acesta sa-l corupa pentru a comite un act ilegal; se poate da mita unui arhivar pentru a nu depune la dosar dovada de indeplinirea a comunicarii unei hotarari sosita prin corespondenta sau unui grefier pentru a sustrage dovada de indeplinire a procedurii de citare.

 

Reclame

3 comentarii »

 1. Daca doi dintre oamenii din sistemul judiciar,la o cafea fiind,s-ar apuca sa discute despre „statul de drept” sau „demnitate”, toti cei care i-ar auzi ar considera ca sunt nebuni;asta deoarece sunt notiuni „abstracte” si fara noima,pentru toti romanii…: noi nu cunoastem un astfel de stat,nu-l recunoastem si nu poate fi „al nostru”! Ale noastre sunt doar faptele descrise mai sus,dar, nu se numesc „coruptie”! Se numesc…”normalitate”! Ar fi culmea sa nu mai putem „aranja” nimic,cu nimeni !Fara „aranjamente”,…ne-am pierde identitatea nationala ! sau,cel putin,”perceptia”…internationala; dar, NOI NU DORIM SA PIERDEM NIMIC !!!

  Comentariu de Marius — 31/01/2008 @ 2:04 PM | Răspunde

 2. vezi articolul Romania Goala din Gindul 31.01.2008

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/romania-goala.html?4237;2357117

  despre „Stat de drept” – da, e cam fara consistenta notiunea si pt mine,

  Cit despre „demnitate” – mai intilnesc din cind in cind materializarea ideii – e drept, lucrez, din ’94, la o multinationala…

  Comentariu de ono — 01/02/2008 @ 3:22 PM | Răspunde

 3. Majoritatea justitiabililor care urla ca e coruptie ar face totul pentru a scapa atunci cand ar fi ei implicati. Noi nu avem o majoritate de oameni cinstiti. Majoritatea se descurca si voteaza oameni despre care stiu sigur ca sunt ca ei.

  Comentariu de dunareanu — 02/03/2008 @ 8:36 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: