CRISTI DANILEŢ – judecător

17/02/2008

UE nu e CoE. Si invers.

Filed under: organizare instante — Cristi Danilet @ 10:42 AM

Scriam in sept 2007 despre o confuzie impardonabila facuta de Curtea Constitutionala intre Consiliul Europei (CoE) si Uniunea Europeana (UE). Credeam atunci ca a fost o scapare a staff-ului care pregateste lucrarile judecatorilor constitutionali. Din nefericire, astfel de confuzii se intalnesc frecvent, si chiar in acte oficiale.

De exemplu, intr-un bilant al activitatii pe anul 2007 a unei Curti de Apel din Romania, scrie urmatoarele:

`Aplicarea directa a dreptului comunitar in activitatea judecãtorilor instantei. 

Aplicarea directa a dreptului comunitar constituie, dupa 1 ianuarie 2007,  o necesitate a integrarii sistemului judiciar romanesc in cel comunitar. Prin urmare, judecatorii de la toate instantele din circumscriptie au fost preocupati de aplicarea directa la spetele pe care le soltþioneazã a dispozitiilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Sub acest aspect, primordiala a fost preocuparea asigurarii dreptului la un proces echitabil (art.6 din Conventie) prin efectuarea procedurilor judiciare intr-un termen rezonabil, dar si prin asigurarea tuturor garantiilor procesuale, inclusiv a dreptului la aparare gratuita, atunci cand mijloacele materiale nu-i permit angajarea unui aparator (art.6 pct.3 lit.c din Conventie).

De fapt, dispozitiile Conventiei au fost aplicate nu numai in domeniul penal dar si in cel civil si comercial si intotdeauna cand norma procedurala interna a fost in distonanta cu cea comunitara s-a aplicat aceasta din urma exemplificand, astfel, folosirea interpretilor atunci cand una din parti nu cunostea limba romana.`

Norocul justitiei romane, pentru a-si pastra imaginea nestirbita, este ca asfel de bilanturi nu sunt publice (cu exceptia celor de la Tr.VN si Tr.MH). Dar urmeaza Marele Raport intocmit de CSM. Si va fi material de criticat….garla.

                  

Reclame

3 comentarii »

 1. Justitia se sprijina pe judecatorii (asa, putini si idealisti, cum sunt) care pun adevarul deasupra orcarui alt interes, deoarece profesia unui judecator este chiar…adevarul. Daca n-ar exista judecatori idealisti, n-ar mai exista justitie si credinta in ea; iar daca se pierde increderea in adevar, profesia de judecator isi pierde substanta: judecatorul nu mai este aparatorul adevarului si dreptatii ci,lacheul celor in favoarea carora se pronunta, pierzandu-si onoarea. Indiferent daca „pronuntarea” se face pentru a obtine foloase sau sau,pur si simplu, de frica, in ambele cazuri dreptatea este injosita…
  Acestea sunt doar niste ganduri…legate de justitie. Nu au nici o legatura cu realitatea… Dealtfel,…cu nimic

  Comentariu de Marius — 17/02/2008 @ 2:33 PM | Răspunde

 2. Astazi am ajuns pentru prima oara pe acest blog dar in mod sigur voi mai reveni. Continutul este deosebit de interesant chiar si pentru un profan ca mine. Din punctul meu de vedere lumea magistratilor era o apa si un pamant. Vad ca nu e chiar asa. Ca de obicei lucrurile sant mai nuantate dar e mai comd sa simplifici. Daca acest tanar judecator nu e doar o exceptie care confirma regula generala atunci chiar putem avea sperante.

  Comentariu de cristian — 19/02/2008 @ 8:22 PM | Răspunde

 3. Ma intreb de ce oare trebuie sa existe functia de presedinte de instanta. Recent am auzit ca doamna Macovei a propus sa se renunte la aceasta functie. Marturisesc ca aceeasi idee o aveam si eu de mai multa vreme si ma bucur ca cineva cu un nume a pus-o in mod public in discutie. De ce sa mai fie nevoie de cineva dintre judecatori care sa fie mai cu mot. Cred ca justitia ar merge mult mai bine fara presedinti gomosi, insolenti, isterici, aranjori, fosti colaboratori la servicii. Chiar si cei tineri capata un comportament cand ajung conducatori de instante total nelalocul lui si devin patrunsi de importanta functiei. Nu reusesc sa inteleg ce inseamna managementul instantei. In practica consta in a te preocupa de a strange date de la grefieri despre judecatori, de a rezolva problemele dintre grefiere, de face in asa fel ca un dosar sa ajunga la un anumit complet fara a lasa urme, de a face caz de experienta ta in fata unui alt coleg in ideea de a-i sugera solutia. Mai sus, de a imparti saracia avnd grija ca deplasarile tale ca sef si alte cheltuieli sa fie decontate cu prioritate, de a nu te intersa despre problemele de decont ale muritorilor de rand judecatori si nici despre problemele administrative ale instantelor din suboordine. De fiecare de fiecare data ti se spune ca nu sunt bani. Curios insa nici un presedinte nu am auzit sa-si dea demisia din functia de conducere.

  Comentariu de dunareanu — 02/03/2008 @ 9:00 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: