CRISTI DANILEŢ – judecător

22/05/2008

Proiect de exceptie la Trib.Vrancea

Filed under: independenta justitiei,organizare instante — Cristi Danilet @ 7:47 AM

Tr.Vrancea Cred ca un management eficient al unei instante trebuie sa depaseasca nivelul aruncarii responsabilitatii pe umerii MJ ca nu acorda fondurile necesare sau pe umerii CSM ca nu aloca resursele umane suficiente. De regula, presedintii instantelor invoca neputinta in a depasi aceste doua obstacole si se multumesc sa se acopera cu hartii de solicitare catre aceste doua institutii. Si, astfel, problemele sunte aceleasi an de an: dosarele sunt mai multe, judecatorii insuficienti ca numar, legile in dinamica, bolile profesionale tot mai prezente.

Care ar fi solutia? Cu riscul de a parea, asa cum mi se mai arunca cateodata, `populist` (un termen care nici macar nu realizez daca are conotatie negativa), cred ca solutia reala e una singura: autonomizarea instantelor judecatoresti. Acest concept va reliefa intocmai principiul independentei justitiei, insa pe plan administrativ. El inseamna ca orice decizie de politici publice nationale (de la legislatie la rationalizarea instantelor) se va lua la nivel central, iar restul vor apartine administratiilor instantelor. Astfel, in momentul in care se vor aloca resursele financiare, managerii instantelor vor decide singuri modul in care sunt cheltuite pentru eficientizarea justitiei, fara insa a li se impune acest lucru: eu vor decide cat staff tehnic vor angaja pe acel an, ce bunuri se vor achizitiona etc, fara nicio implicatie de la centru. Aceasta e adevarata provocare a sistemului de instante – deconcentrarea. Si astfel se va putea impregna sistemului ceea ce asteptam cu totii – responsabilitate.

In acest context, vreau sa semnalez o realizare deosebita a unui presedinte de instanta, judecatorul Adi Neacsu de la Tribunalul Vrancea,  membru SoJust. Fara a mai astepta licitatiile de la MJ sau indicatiile de la CSM, impreuna cu informaticienii locali a lansat un site cu privire la activitatea instantei sale, ca parte a unui proiect mai larg, `Proceduri electronice interactive`. Iata de ce este deosebit:

pentru justitiabili: cei interesati pot afla orice despre asistenta juridica (de la costul unui proces pana la angajarea unui avocat), isi pot calcula singuri taxa de timbru, pot afla cum pot obtine legalizarea si investirea cu formula executorie a hotararilor. De asemenea, ei regasesc informatii despre dosarele aflate pe rol. Spre deosebire de informatiile aflate pe portalul instantelor, ceea ce se regaseste pe site-ul Tribunalului Vrancea este mult mai complet: astfel, sunt date despre circuitul dosarului (se poate afla in orice moment unde se afla un dosar) care se actualizeaza de doua ori pe zi, iar in curand – in premiera in Romania – vor fi publicate lista cu judecatorii ce compun completele de judecata si lista de permanenta a judecatorilor. Cine intra pentru prima data in aceasta instanta, are inclusiv un ghid de orientare spatial, care cuprinde si regulile de conduita ale justitiabililor, la care se va adauga si regulile de conduita ale personalului.

pentru avocati: pentru prima data in Romania, avocatii primesc un cont si o parola si pot avea acces la dosarul lor cu toate datele din ECRIS, pe care le are la dispozitie si judecatorul (acces la numele partilor, judecatorilor si grefierului, la evidenta tuturor actelor primite lau dosar sau plecate de la instanta, la incheierile de sedinta in intregime, la hotararile judecatoresti in intregime). Mai mult, avocatii au posibilitatea de a expedia online documente catre instanta, pentru un anumit dosar, care sunt apoi preluate fizic de serviciul arhiva si depuse la dosar. Iar din aceasta iarna vor avea dosar la intreg dosarul instantei, care va fi scanat.

pentru public: cei care vor sa se angajeze in cadrul tribunalului, gasesc informatii despre posturile vacante; cei care vor sa faca analize sociologice, au ca punct de plecare date statistice minimale. Cei care vor sa obtina apostila pe acte emise de autoritati straine au informatiile necesare. Ar fi indicat sa se publice si minime date profesionale ale judecatorilor si restului personalului (studii efectuate, vechime, locuri de munca, specializare).

pentru presa: exista o sectiune distinca pentru comunicate, iar ultimele stiri sunt publicate chiar pe prima pagina.

Totul este interactiv. Totul la un simplu click. Totul este practic.

Felicitari echipei care lucreaza  – INDEPENDENT! – la proiect.

Reclame

5 comentarii »

 1. Felicitari pentru munca depusa ,pentru idee si realizarea ei….felicitari pentru ca sunteti oameni corecti intr-o astfel de societate…

  Comentariu de Claudia — 22/05/2008 @ 1:27 PM | Răspunde

 2. Excelenta ideea mai ales ca este pusa si in practica. Asta deoarece la noi se „poarta” moda prezentarii de proiecte peste proiecte iar cand vine vorba punerii acestora in practica se ridica nonsalant zidul lipsei resurselor umane si materiale.
  Bravos, dle Neacsu!

  Comentariu de Lucian-Cosmin — 22/05/2008 @ 3:00 PM | Răspunde

 3. Minunat!!! Complimentele mele echipei T. Vrancea!

  Comentariu de Andreea — 22/05/2008 @ 4:25 PM | Răspunde

 4. 1. Felicitări pentru iniţiatorii proiectului şi să sperăm în preluarea acestuia la nivelul tuturor instanţelor.
  Aş dori ca proiectul să depăşească această primă fază şi instanţele să fie pregătite pentru o a doua fază:
  a. gestionarea electronică a actelor depuse la dosar,
  b. începerea procedurilor on-line, dacă pârâtul aderă la sistem în mod voluntar,
  c.o notificare, ca la căsuţa poştală electronică, că documentul a fost citit trebuie înregistrată automat, pentru a evita tactici dilatorii tradiţionale.
  Autorii ar trebui să fie conştienţi şi de provocările pe care le implică. Succesul proiectului va depinde de pregătirea magistraţilor, personalului auxiliar şi a avocaţilor. În legătură cu ultimii, poate că oferirea de „stimulente” avocaţilor tradiţionalişti, în afara lumii digitale, ar contribui la dorinţa acestora de a utiliza sistemul. Un asemenea stimulent ar fi posibilitatea de a transmite până la miezul nopţii (termenului prevăzut de lege) documentele.
  Pentru justiţiabili, ar fi oferirea unei parole pentru a-i…monitoriza nu pe magistraţi, ci pe furnizorii de servicii juridice.
  2. În legătură cu soluţia propusă de dumneavoastră: autonomizarea instanţelor judecătoreşti.
  Doresc să precizez că sunt de acord cu ea, dar nu cred că va conduce la responsabilizarea instanţelor.
  Aceasta deoarece ne aflăm în prezenţa unei probleme clasice din teoria organizaţiei. Interesele managementului instanţei, judecătorilor şi grefierilor, precum şi cele ale justiţiabililor nu sunt aceleaşi. Şi nu mă refer aici la proces echitabil, aflarea adevărului etc.
  În lipsa unor definiţii comune pentru alocarea eficientă a resurselor financiare (la nivel local, nu central), între cele trei categorii vor apărea conflicte şi acuzaţii clasice, conform cărora cei care sunt investiţi cu autoritatea de a proteja intersele altora, folosesc această autoritate pentru propriul beneficiu.
  De aceea, sunt necesare proceduri de evaluare sistematică, stimulente pentru comportament adecvat şi sancţiuni pentru încălcarea regulilor (în interiorul instanţei) şi acceptarea scrutinului din exterior, al justiţiabililor.

  Comentariu de theo — 25/05/2008 @ 12:24 AM | Răspunde

 5. Responsabilizarea nu este un fel de sanctiune, ci trebuie sa fie o presiune continua asupa celor care presteaza in interes public. Sunt mai multe elemente ale responsabilizarii, care nu este decat rodul unui management organizational (notiune care nu numai ca este necunoscuta in instantele romanesti, dar este respinsa in mod sistematic, pe motiv ca managementul nu ar putea fi adaptat la specificul activitatii noastre): alocarea cazurilor, accesul la informatii publice,proceduri disciplinare, cond de conduita, avertizori de integritate, asociatii profesionale, declaratii de avere si de interese, transparenta activitatii, libertatea exprimarii, calitatea motivarilor, participarea publicului la evaluarea instantelor.
  Pentru ce se poate face la nivel local, a se vedea un proiect propriu https://cristidanilet.wordpress.com/2008/01/17/proiect-de-management-instanta/ dar care nu s-a dorit a fi implementat la Cluj din el, pe motiv ca e `populist` (in parenteza fie spus, el se aplica cu succes in instante din 30 de state europene). L-am trimis tuturor instantelor din tara. Altii cer bani grei pentru un astfel de audit. Eu l-am dat gratuit. Astept statuia :)

  Comentariu de Cristi — 25/05/2008 @ 8:41 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: