CRISTI DANILEŢ – judecător

27/05/2008

Erori Judiciare: Proiectul INNOCENCE

Filed under: reforma — Cristi Danilet @ 6:28 AM

 In Romania, nu prea multi au curaj sa vorbeasca despre erorile judiciare. Cazuri precum Tundrea sau Visan, in loc sa fie discutate amplu in carti de specialitate si analizate la scoala, apar doar in ziare 2 zile si gata, lumea trece peste condamnari de 10 sau 12 ani inchisoare ale unor posibili nevinovati. Puneti-va pentru o clipa in locul lor, al celor care se trezesc intr-o zi cu o solutie definitiva de condamnare pentru o fapta pe care nu au comis-o. Dupa care incepe calvarul…

In nicio Facultate de Drept din tara nu se studiaza erorile judiciare, nu se antreneaza spiritul logic si deductiv. Se incurajeaza aplicarea rece a unor norme procesuale si atat. Nu se patrunde dincolo de filele dosarului la omul pentru care si o zi in plus de inchisoare conteaza (apropo, in Romania inchisoare se aplica pe ani si pe luni, nu pe zile, astfel incat 31 zile sau o zi sunt acelasi lucru…).

In strainatate, sunt oameni care se preocupa de astfel de evenimente. In Franta, cazul Outreau din 2004 a generat o ancheta din partea parlamentului, care a presupus si audierea tuturor celor implicati – magistrati si parti – , ancheta finalizata cu un raport care e unul din cele mai complexe analize critice ale sistemului procedural si al organizarii judiciare din Franta, care va sta la baza reformelor ce vor urma. Iar daca ma gandesc ca dreptul francez sta la baza dreptului din mai multe tari europene, inclusiv a noastra…

Mai jos, un alt exemplu de preocupare: ONG-urile se preocupa de condamnari nelegale in INNOCENCE PROJECT. Pe scurt, oamenii descopera cauzele erorilor judiciare finalizate prin condamnari gresite, actioneaza in special prin analize ADN sa obtina eliberarea celor nevinovati si propun modificari legislative pentru a preintampina repetarea disfunctionalitatilor.

 

 

Reclame

6 comentarii »

 1. 31 zile sau o zi sunt acelasi lucru? ceva nou in dreptul romanesc…

  Comentariu de cristian — 27/05/2008 @ 12:00 PM | Răspunde

 2. Ba nu e nimic nou: cati judecatori dau pedeapasa cu inchisoare de x ani, y luni si o zi? Nu e asa ca se prefera x ani si y luni? Care, stii bine ca procuror, ca poate sa insemne si x ani si y+1 luni, ca nu ti se cere sa justifici?

  Comentariu de Cristi — 27/05/2008 @ 1:15 PM | Răspunde

 3. Mi se pare foarte interesanta ideea de a antrena spiritul logic si deductiv in facultate (incluzand si analiza erorilor judiciare). Nu cred ca prea multe facultati de drept au cursuri de logica juridica. Si aici nu ma refer la ceea ce se invata in clasa a IX-a (o logica foarte formalizata, greu aplicabila in cazuri practice). Ma refer la cultivarea gandirii critice,la studierea viciilor de rationament (ex. http://encyclopedia.thefreedictionary.com/List+of+fallacies) sau la formarea unor deprinderi de analiza a cazurilor judiciare concrete… e greu de facut asta in conditiile in care la drept se studiaza (nici macar cu titlu facultativ) discipline precum „Economie politica”, „Principii de contabilitate”, „Elemente de management si marketing”, „Istoria dreptului romanesc” s.a. – in doar 3 + 2 ani de studiu.

  Pe langa logica juridica, cred ca ar mai fi nevoie si de cursuri de interpretare juridica (o studiere unitara a tuturor regulilor interpretarii textelor cu continut normativ) si tehnica normativa (studiul conceptiei, al structurii si stilului textelor normative: legi, contracte, dispozitii etc. etc.). Toate acestea ar fi instrumente necesare oricarui fel de jurist.

  Comentariu de Alin — 30/05/2008 @ 9:48 AM | Răspunde

 4. Va sfatuiesc sa cititi acest raport intocmit de SoJust, inclusiv despre materiile studiate in facultatea de drept http://www.sojust.ro/sistemul-juridic-din-romania-raport-independent/11-invatamantul-juridic.html.

  Comentariu de Cristi — 30/05/2008 @ 10:03 AM | Răspunde

 5. Foarte interesant. Multumesc.

  Comentariu de ion adrian — 03/06/2008 @ 9:23 AM | Răspunde

 6. sunt studenta la universitatea crestina”dimitrie cantemir” si as vrea sa mentionez ca mai sunt facultati unde se mai studiaza eroarea judiciara.am ajuns pe acest site tocmai cautand un caz de eroare judiciara in romania pe baza caruia trebuie sa facem un eseu si sa ne spunem propriile noastre paareri despre acesta

  Comentariu de Andreea — 19/10/2010 @ 10:17 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: