CRISTI DANILEŢ – judecător

06/11/2008

Justitie de salahor

Filed under: CSM,MJ,organizare instante,reforma — Cristi Danilet @ 10:39 PM

Iata si interviul despre care vobeam ieri ca va aparea in aceeasi zi in care membrii CSM vor trece prin Palatul de Justitie din Cluj, institutia juridica cea mai importanta din Ardeal dar cea mai putin dezvoltata din punct de vedere managerial.

Presedintii instantelor se cred sefi peste intreg personalul, ca si cum am fi angajatii lor. Colegii mei nici nu indraznesc sa vorbeasca despre conditiile de lucru `ca la fabrica` sau `ca negrii pe plantatii`, satuli ca de ani de zile noi vorbim, noi auzim, toti promit ca fac si dreg dar nimic nu se intampla. Nici nu imi dau seama daca cineva macar stie ce e de facut.

Avem un MJ incapabil sa rezolve multitudinile de probleme ce trebuiesc rezolvate. Avem un CSM interesat doar de acapararea de putere si iresponsabil in fata celor care i-au ales. Avem sefi de instante care in marea lor majoritate nu colaboreaza cu colectivele de judecatori, iau in deradere ideile de imbunatatire a activitatii si ignora colectivele de grefieri. Avem avocati care realizeaza ce se intampla, dar nu pot vorbi de teama unor `razbunari` ale judecatorilor prin solutiile din dosarele lor. Avem justitiabili care nu inteleg ce (li) se intampla si care umplu de petitii toate institutiile statului.

Toata lumea vorbeste de reforma. Eu sunt socat: in 2004 aratam public cu ce ne confruntam, intr-un articol publicat in Dilema Veche. In 2005 si 2006 ne-am ocupat de aderare si am facut raportari catre UE cum ca sistemul e in evolutie. In 2008, singura diferenta este ca avem computere pe birou si impartirea dosarelor se face aleatoriu. In rest, nimic: aceleasi reguli, aceeasi mentalitate, acelasi tip de oameni in functii cheie.

In asemenea conditii, sa ceri performanta judecatorilor si eficienta sistemului, mi se pare o neobrazare.

Daca cineva este interesat de adevarata stare de lucruri, sa ia aminte. Pentru restul, scuzati-ma ca am vorbit si faceti-va ca nu ati citit.

Reclame

2 comentarii »

  1. Cand am intrat prima data in Palatul de Justitie am avut un sentiment similar cu cel al lui Josef K: aerul era de nerespirat, figurile justitiabililor pareau preocupate de ceva chinuitor, pe fiecare chip de lucrator din sistem se putea citi un sentiment iresponsabil de superioritate. Nu stiu cine e de vina. A-i acuza pe toti cei implicati, ar fi absurd. Nu ne putem supara pe Pasternak pentru ce a facut Stalin. Ce mai putem face? Cred ca nimic. De ce? Din acelasi motiv pentru care am convingerea ca nici in politica nu se va intampla nimic. Cum sa cred ca un individ de tinuta lui Victor Ponta care poarta tricouri cu Guevara va reforma Romania? Tot asa, cum sa cred ca oameni care tac de 5 ani, de 10 ani sau chiar de o eternitate (trebuie sa punem la socoteala si stradania stramosilor), vor ceva? Eu cred ca si celor care impiedica destinele altora, si celor care doar tac, le convine situatia. Parca pe cei care schilodesc chipul justitiei ii inteleg. Sunt reci. Si e mai bine ca sunt asa. Mai bine rece, decat caldicel.

    Comentariu de liviu oltean — 07/11/2008 @ 7:29 AM | Răspunde

  2. CSM-ul deşi fără mertul recâştigării încrederii cetăţenilor în justiţie şi criticat adesea de cei pe care îi reprezintă, îşi doreşte şi acţionează în sensul de a deţine în totalitate puterea în sistemul de justiţie. În democraţie însă, principial, puterea nu o deţin cei care „se află la putere” (în cazul dat CSM) ci cei care se regăsesc în altă parte : în justiţiabili, în societatea civilă, în alegătorii membrilor CSM Aceştia au „puterea” să se manifeste fie la urnele de vot, fie ulterior, deocamdată limitativ, în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, sau prin memorii, petiţii, proteste, etc., după calitate şi caz. Un început s-a făcut în 2004 la alegerile actualului CSM, când în sistem erau mai puţini tineri… şi apreciez că şi mai puţini, nu doar formal şi declarativ, REFORMATORI! Alexandru Rădulescu

    Comentariu de Alexandru Rădulescu — 07/11/2008 @ 1:50 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: