CRISTI DANILEŢ – judecător

14/12/2008

MJ si noul Guvern

Filed under: independenta justitiei,MJ,Parchet,politic — Cristi Danilet @ 2:37 PM

Asistam la durerile facerii viitorului Guvern. Punctul cheie este, evident, Justitia. Cum anul viitor expira mandatul lui Morar (procurorul sef al DNA) si al lui Kovesi (procurorul general al PICCJ), si cum politicienii s-au cam saturat sa tot fie chemati sa dea cu subsemnatul (`Trebuie sa intram la guvernare pentru ca ne-am saturat sa fim alergati de DNA si sa aparem mereu la televizor. La guvernare avem alta siguranta` – un asemenea mod retrograd de gandire va ramane, cu siguranta, in analele luptei pentru independenta justitiei), imi e clar sa se va incerca pe toate caile sa se preia MJ. Iar cine are MJ, are controlul asupra dosarelor – asa gandesc vrednicii nostri politicieni, asa gandeau si fostii guvernanti, asa gandesc si viitorii guvernanti. In final, orice regim politic va incerca sa controleze pe orice cale justitia, pentru simplul fapt ca doar justitia poate fi contraputerea al carui scop este limitarea si sanctionarea abuzurilor celorlalte doua puteri.
Aceasta dovedeste ca nimeni nu intelege in Romania ce importanta e independenta justitiei si ca parte organica din aceasta este independenta structurala si functionala a organului de urmarire penala (atat procurorul, cat si politia judiciara).
Tare imi e ca in anii ce vin vom avea o adevarata lupta pentru supravietuire: a politicienilor – ce se vor deasupra legii si in afara oricarei forme de raspundere, care privesc orice inceput de investigatie impotriva lor ca fiind o razbunare politica; respectiv a procurorilor – un corp judiciar prea dezorganizat dpdv civic, care nu este deloc aparat de CSM si care are probleme de identitate, inclusiv constitutionale.

18 comentarii »

 1. Se vorbeşte-n târg că portofoliul justiţiei va fi deţinut de PSD (V. Ponta ?) . Oricine ar fi numai să nu sprijine modificarea L 317/2004 dând satisfacţia actualilor membrii CSM să mai candideze pt încă un mandat ! …şi plătind astfel un preţ pt ce spuneai tu Cristi. Parcă văd CC pronunţându-se spre satisfacţia CSM, care a înregimentat mari luptători AMR (cazul judecătoarei de la Judecătoria Cluj-Napoca aleasă membru CSM)-sau poate doar eu am crezut că e „mare” ?! Alexandru Rădulescu

  Comentariu de Alexandru Rădulescu — 14/12/2008 @ 7:39 PM | Răspunde

 2. Cristi,

  da-mi voie sa te contrazic: tocmai pt ca politicienii inteleg f bine ce amenintare mare ar fi pentru ei o Justitie independenta si incearca cum pot ei mai bine sa ii puna botnita.

  Dar acesta nu este greu deloc, atita vreme cit distinsii nostri magistrati se dovedesc mari doritori de botnita – desigur, cu profitul botnitzei cu tot… Caci „e” si ei oameni si a ar trai si ei binosor -bine.
  Doar ne-a urat Presedintele „sa traiti Bine!”

  care cum poate…

  Comentariu de ion — 15/12/2008 @ 8:08 AM | Răspunde

 3. daca stai sa te gindesti o data zici ca nu e lucru mic sa controlezi justitia ca sa inchida ochiul cind se vorbeste de ograda ta. Daca te gindesti mai bine zici ca e interesant sa controlezi justitia ca sa poti zice „so pe iei” cind il vezi pe vecinu’ iar jsutitia sa deschida gura si sa zica ham, ham sa traiasca sefu’ si ma doare-n…de vecinu’. Daca te gindesti si mai bine si deschizi ochii tare (asta cu deschisul ochilor e chiar recomandabil) vezi ca justitia e controlata la diferite niveluri si in diferite grade si ca sunt o gramada de javre care ar musca si din placere si cu atit mai mult pentru un ciolanas. De asemenea, sper eu, mai sunt si oameni care au curaj sa trimita la plimbare golanii si intelepciunea sa-si caste ochii mari si sa arunce la gunoi naivitatea. Din pacate justitia si moralitatea sunt notiuni straine…si atunci cum sa fie primita cu incredere justitia de catre simtul comun si societate?

  Comentariu de barosul — 15/12/2008 @ 4:45 PM | Răspunde

 4. Politicenii au inceput deja sa piarda controlul, da nu suficient. Dovada? In timp ce reprezentantul lor Tariceanu se impotrivea cum putea de la guvern, ceilalti ajutau/incercau si ei, prin propunerile legislatia, sa compenseze. Nu ar fi facut-o daca ar fi controlat Justitia ca in „vremurile bune”.

  Daca ai libertatea sa comentezi…care ar fi un scenariu aceptabil?
  Se pare ca M.Macovei nu vrea, cel mai probabil pentru ca stie ca vointa politica e esentiala si lipseste (si banuiesc si ca a obosit sa se lupte cu balaurii profesori de drept).
  Eu, un amator entuziast, as propune pe D.Morar sau pe tine.
  Pentru mine, politica, mai ales acum in Romania, este despre directie si nu despre competenta/expertiza. Deci avem nevoie de cineva care sa indrazneasca, sa stie UNDE ne ducem si DE CE. Pentru CUM se gasesc intodeauna resurse.

  Comentariu de Tio — 16/12/2008 @ 1:00 PM | Răspunde

 5. Foarte bine! Asta este solutia! Cu entuziasm, inainte! Ce competenta, bre? Nu trebuie! Deci, Cristi, mai lasa cartile alea de le citesti ca sa dai solutii bune, ca nu ai nevoie de ele. Poti suplini prin entuziasm si prin dorinta de a face treaba. Asta e unul din principiile dupa care se ghideaza inca multi colegi care lucreaza pe codurile publicate în 1991, cu entuziasm, bineinteles. Fiindca sunt entuziasti, nici nu conteaza pentru ei cine e la carma minunatului minister. Un proiect de cod de procedura civila care ar mai reduce din suspendarile alea de dosare despre care Macovei crede ca le dau instantele asa, la plesneala? As! Amanunte nesemnificative! Doar e bun si ala vechi! Iar daca stim unde vrem sa ne ducem si de ce, nici nu mai avem nevoie de unul nou!

  Comentariu de cristian — 16/12/2008 @ 3:37 PM | Răspunde

 6. http://www.gardianul.ro/In-ceasul-al-12-lea,-judecatoarea-beata-cere-retragerea-din-magistratura-s126248.html

  http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=112451 = Doamna si…soferul. Scandal sexual la Justitie

  no comment…

  si mai doriti repect fata de profesia de magistrat, cind ai vostri colegi o tavalesc in derizoriu, in betii, in partide de sex in interesul serviciului si in alte mizerii …

  inainte de a privi la politicienii care influenteaza justitia,
  priviti , va rog, la MAGISTRATII CARE INFLUENTEAZA JUSTITIA !

  Comentariu de ion — 17/12/2008 @ 8:45 AM | Răspunde

 7. Bine macar ca ii privim si cum pleaca din randurile noastre! La mai multi!

  Comentariu de cristian — 17/12/2008 @ 3:15 PM | Răspunde

 8. @ion – admit exemplele tale cu si despre magistrati, dar hai sa nu-i bagam pe toti intr-o galeata. mai avem si exceptii. chiar de sunt putine. aceste exceptii ar trebui sa fie in fata. te-as ruga insa – daca poti – sa-mi dai un exemplu de politician corect! restul e…cancan!

  Comentariu de shantiliu — 17/12/2008 @ 8:33 PM | Răspunde

 9. Sunt siderat de ce citesc pe site-ul CSM : doi judecători de la C de Apel Cluj au fost sancţionaţi de către Secţia judecători a CSM in şedinţa din 18 dec. a.c. unul cu excludere din magistaratură iar celălalt cu diminuarea salariului pt comportament nedemn, aplicându-li-se prev. art.98 şi 99 din L nr.303/2004. În oglindă Secţia de procurori aplică în aceeaşi zi două sancţiuni identice (pt absenţe repetate ?). În ambele cazuri câte un bărbat şi o femeie! (câtă coincidenţă) Deci CSM poate, dacă vrea, să folosească aceeaşi unit. de măsură. Mă întreb dacă va lua masuri şi în cazul judecătoarei de la Cluj, membru CSM, despre care acest for cunoaşte că a încălcat grav Codul deontologic, pe care ea însăşi l-a elaborat şi votat alături de colegi, precum şi alte fapte ale acesteia, se pare, cu încadrare în C. pen.?!

  Comentariu de Alexandru Rădulescu — 19/12/2008 @ 12:52 AM | Răspunde

 10. Eu cred ca am asistat la placerile facerii noului Guvern (cu tot respectul Domnule Danilet) ,credeti ca ii doare sau i-a durut atunci cand au format Guvernul? nu prea cred…placerea de a imparti dupa bunul plac jilturile, grija de a imparti la cei care nu se vor impotrivi…si multe altele…mi-e si jena sa comentez. Am vazut ca la Justitie este propus un candidat independent, d-ul Salajean, poate ajuta la ceva avand in vedere faptul ca a facut parte din cabinetul doamnei Macovei?
  Sarbatori frumoase!cu liniste si bucurii in suflete tuturor celor care comenteaza si citesc acest blog. Sarbatori frumoase!alaturi de cei dragi, domnului Danilet.

  Comentariu de SM — 19/12/2008 @ 9:30 AM | Răspunde

 11. Domnule Shantiliu,

  Paiul din ochii politicenilor nu scuza birna din ochii magistratilor …

  Politica are cam peste tot aceleasi caracteristici, hai sa le zicem „decoltate”, pe care colega Dvs ,procurorul Kibedi Katalin, le materializeaza atit de bine, chiar daca este magistrat… Adica e o dama care sa zbenguieste libertin cu toti doritorii de placeri de o anumita categorie, fara sa aiba inhibitii de loc, statut, reguli… Asta este lumea ei, regula ei.. Si, ca atare, nici politicienii nu prea pot fi mai breji..

  Cind vb insa despre magistrati, parca am dori alte mode si modele…
  Nu de alta, dar magistratii sint cei care impart dreptatea si impun repsectarea legii , or daca tocmai ei o incalca cu atita gratie si ne produc atita greatza, nu consider ca am putea invoca drept scuza comportamentul politicienilor…

  cam aceasta este povestea…

  Cit despre politicieni corecti, eu nu fac parte din clasa aceasta si nici nu stiu ce intelegti dvs prin notiunea de „politician corect”,
  dar pot sa va spun ca imi impune respect si consideratie d-l Cristian Diaconescu.

  Comentariu de ion — 19/12/2008 @ 3:07 PM | Răspunde

 12. Ei, dupa ce aflam ca un distins coleg s-a caftit cu o distinsa colega pe holul instantei, e cam greu sa-l contrazicem pe domnul Ion. Si iar inghitim toti galusca… Si totusi, nu doar magistratii au obligatii in societatea asta, ci toti membrii puterilor din stat. Inclusiv cei (printre care si domnul Diaconescu) care de ani buni ne servesc cu legi cum sunt cele ale proprietăţii. Bineinteles, vina e tot a magistratilor, fiindca, dupa unii, magistratii fac legea, aplica legea, indreapta legea.
  Si inca ceva, domnule Ion. Acei magistrati care nu se considera colegi cu Kibedi ar aprecia daca v-ati referi la unii magistrati, nu la toti magistratii.

  Comentariu de cristian — 19/12/2008 @ 7:18 PM | Răspunde

 13. @ ion – achiesez 100% la opinia d-lui cristian. e bine totusi sa nu generalizam cand avem si exceptii, nu?

  sanctiunea csm-ului pentru cei 2 magistrati care s-au batut pe holul CA, in fata WC-ului, ca urmare a unor chestiuni personale (erau iubiti) mi se pare exacerbata avand in vedere ca nu au savarsit fapte in legatura cu serviciul ci…in incinta serviciului. Cum de in acest caz csm-ul a tinut la imaginea magistratului? Oare pt ca domnul jude implicat in cauza era…blogger? :)) De ce oare csm-ul nu a luat asemenea masura drastica in cazul judecatoarei bete? Aia arata mai putin rau decat astia? De ce nu se iau masuri in cazul magistratilor vinovati de subtierea semnificativa a bugetului tarii ca urmare a solutiilor lor date in dosare care, ulterior, au fost rasturnate la CEDO?

  nimeni nu spune ca un magistrat nu poate gresi, dar cand acel magistrat greseste vadit intentionat si mai tot timpul, atunci e o problema. csm-ul ne-a obisnuit sa ia masuri in cazuri penibile si nu in cele dureroase. de regula, justitiabilul care sesizeaza un magistrat la csm pt fapte de coruptie sau grave incalcari ale codurilor de procedura este…avansat in scurt timp de acelasi csm.

  uitati-va cata „importanta” se da numirii ministrului la justitie! se cauta doar marionete usor de manipulat, nu se cauta valoare, profesionalism sau independenta politica! Valoarea eu nu o inteleg prin lungimea CV-ului (vezi selegean, care, la 33 ani, poate sa-si faca costum din paginile acestuia, si, cum afirma cineva, dupa cum arata, n-a calcat in viata lui printr-un tribunal ca-i pute si se sperie) ci prin valoarea profesionala! constat ca in romanica valoare nu conteaza, cum nici demnitatea, verticalitatea, moralitatea… Acestea nu mai reprezinta repere importante in selectionarea vreunui candidat la nu’s ce post. conteaza pila, nepotismul, angajamentul politic, subordonarea, santajarea…

  Comentariu de shantiliu — 20/12/2008 @ 10:30 AM | Răspunde

 14. Cristian,

  recunosc solemn ca intre magistrati exista oameni valabili, Cristi – pe care il cunosc personal, il admir si il respect! – este unul dintre acestia.

  Eu as vrea sa fiti cit mai multi de acest fel, sa va coagulati puterea de a deveni reprezentativi pt corpul magistratilor si sa faceti ceea ce puteti voi face, asa fel incit in tara asta Justitia sa repezinte ceea ce asteptam noi, potentialii justitibili

  si ceea ce, nu ma indoiesc, ati dori si voi, cei care nu sintei foarte fericiti de exemplarele si exemplete pomenite… decit ca, ele nu sint singulare, iar voi cu totii stiti mai bine cam ce este prin instante…

  Comentariu de ion — 20/12/2008 @ 11:13 AM | Răspunde

 15. S-au exprimat diverse opinii despre situaţia colegului de la Cluj, a explicat si el ce s-ar fi intamplat de fapt, multi l-au felicitat. Se va stabili in final cum s-au petrecut de fapt lucrurile. Din punctul meu de vedere un lucru e sigur: nu iti rezolvi conflictele (de orice fel ar fi ele) in cadrul instantei. Nu te iei la cearta cu colegii, nici in birou, nici pe un culoar mai ferit, nici in toaleta, fiindca este sub demnitatea pe care ar trebui sa o aiba profesia asta de care tot mai multi isi bat joc sau o folosesc sa isi rezolve problemele. Asa ca prea putin conteaza ca ar fi fost de fata doar un jandarm, ori ca magistratul in cauza a venit pregatit cu nu stiu ce aparat de inregistrare ca sa aiba si el o proba la o adica. Daca mai adaugam si modul in care a actionat CSM, putem spune ca obrazul (de altfel insensibil) al Justitiei a mai primit o palma grea.

  Comentariu de cristian — 21/12/2008 @ 8:54 AM | Răspunde

 16. De acord. Doar ca oameni suntem si noi, nicidecum supa-oameni. SI avem si slabiciunile noastre. Daca iubesti o colega si apoi te certi cu ea, fara nicio legatura cu activitatea de judecata, atunci poate cel mult sa fie o incalcare a codului deontologic daca fapta a fost comisa de fata cu alte persoane, dar in niciun caz o abatere disciplinara. Dar cum CSM dicteaza totul in tara asta, fiind el insusi deasupra legii, nu m-ar mira sa ne cerceteze ca ii mai injuram pe forumuri, in birouri, sau la telefon in dicutiile private.

  Comentariu de Cristi — 21/12/2008 @ 9:50 AM | Răspunde

 17. Fii pe pace, ca vin si vremurile alea.
  Oameni suntem, intr-adevar, dar nu si pentru cei care stau cu ochii pe noi. Dupa cum se vede si din comentarii, pe cel din afara sistemului nu il intereseaza ca ai probleme personale atunci cand stai cu 50-60 de dosare pe birou. El vrea solutii corecte, rapide, date de supraoameni care complinesc toate lipsurile legislative si politice. Cum ai gresit catusi de putin, te sanctioneaza: ai megasalariu, ai drepturi, ai statut, Si, dupa cum se vede, orice greseala a unuia se rasfrange asupra tuturor. Ceea ce nu este corect, dar, din pacate, este real. Asa ca, cel putin pana ne mai indreptam imaginea sifonata, trebuie sa suflam si in iaurt Chiar daca dragostea poate fi un obstacol. Asta e, suntem magistrati in Romania, si asta nu doar ca ne ocupa tot timpul, dar este si o provocare uriasa.

  Comentariu de cristian — 21/12/2008 @ 11:07 AM | Răspunde

 18. Cristian – SI NU NUMAI!

  eu doresc de la magistrati COMPETENTA SI CORECTITUDINE, nicidecum eforturi supraomenesti
  daca critic ceva, nu critic salariile cam mari, e adevarat, ci PRIVILEGIILE URIASE- gen PENSIA DE SERVICIU!

  iar greseala unui magistrat se rasfringe asupra tuturor, ATITA VREME CIT CORPUL MAGISTRATILOR RAMINE INERT LA MAGARIILE FACUTE DE CATRE UNII MAGISTRATI! caci aceasta insemana ca acceptati „normalitatea situatiilor” pe care presa ni le prezinta… si pe care voi, intre voi, le bagati sub „covoras” cum procedeaza „gospodina” indolenta cu mizeria…

  si, pentru ca eu, dar si altii ca si mine) va platim din contributia noastra la buget (ca si lucratori in sistemul privat, unde nimeni nu ne plinge de mila cit avem de lucrat sau cum reusim sa facem profit si sa performam, indiferent cite „dosare” am avea pe masa si indiferent cit de strimb functioneaza justitia din Romanika si, in general, Sttul de drept!),

  EU am DREPTUL sa CRITIC ANOMALIILE , LIPSA DE COMPETENTA, LIPSA DE RESPONSABILITATE din SISTEMULUI JUDICIAR!
  PAROL!
  asta Este parerea mea!

  Comentariu de Ono — 03/01/2009 @ 10:36 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: