CRISTI DANILEŢ – judecător

12/01/2009

Codurile – la loc comanda

Filed under: MJ — Cristi Danilet @ 5:16 PM

book_pageDe cativa ani buni autoritatile din Romania se chinuie sa redacteze 4 proiecte de noi coduri (penal, procedura  penala, civil, procedura civila). In urma cu 12 ani eram student si tim minte perfect cum profesorul de civil ne spunea ca exista un proiect de cod civil in lucru, dar era cam al 8-lea din cate isi aducea el aminte, si niciunul nu se finalizase. De asemenea, povestea cu Codul penal, noul Cod Penal si Supernoul Cod penal e de acum cunoscuta.

Iata ca se pare ca mergem totusi spre sfarsite: sub ministrul Macovei s-au alcatuit mai multe comisii, cam nepublice initial: cea de CPCiv apare de abia la sfarsitul lucrarilor aici, cea de CPP apare pe surse aici. Ulterior, sub Chiuariu aceasta comisie este modificata. Din comisia de C.Civil a facut parte, pana la un moment dat, insusi Catalin Predoiu. Aceste comisii au lucrat si sub ministrul Chiuariu si au finalizat lucrarile sub Predoiu. Acesta le-a postat pe siteul just.ro si apoi le-a inaintat Guvernului la sfarsitul anului trecut care le-a trimis Parlamantului ca si proiecte de lege.

Acum, ministrul Predoiu a anuntat ca retrage codurile in Guvern, urmand ca acesta sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului. Personal, adesi as pune sub semnul intrebarii modalitatea in care au fost trimise rapid in Parlament pe final de mandat (desigur, ministrului nu ii trecea prin cap ca tot el va detine aceasta functie dupa alegeri), sunt de acord cu masura luata:

1. din punct de vedere politic lucrurile nu se vad bine: atributiile de legiferare sunt ale Parlamentului, or acum se ajunge ca Guvernul sa promoveze legi atat de importante, precum codurile – insa train in Romania, si cum s-a ajuns ca Parlamentul sa rezolve dosarele de mare coruptie, magistratii sa isi stabileasca salariile in lipsa unui act normatie coerent si complet, nu mi se pare nimic nelalocul sau ca Guvernul sa legifereze. Mai mult, daca aceasta operatiune va avea girul Parlamentului, chiar nu vad und ear fi problema. Desigur, opozitia se va opune. E si firesc. Daca aceasta reactie va fi insa cu buna-credinta, putinii parlamentari care se pricep la drept vor putea fi invitati la dezbaterile care vor urma pana la asumarea raspunderii.

2. din punct de vedere tehnic e un castig: Codurile nu sunt ale ministrului, ci sunt rodul unor comisii alcatuite din specialisti. Daca el ear fi supuse dezbaterilor parlamentare, pe langa faptul ca acestea ar dura cativa ani, ar fi pur si simplu masacrate: sa nu uitam ca in Parlament majoritatea nu se pricepe la drept, si mai ales sa nu uitam prezenta unor avocati care, aflati in conflict de interese cat timp legea nu interzice cumulul calitatii de parlamentar cu cea de avocat activ, vor fi tentati sa acorde drepturi disproportionate anumitor participanti procesuali. Asa ca cel mai bine e ca ele sa capete o forma finala cat timp sunt la Minsiterul Justitiei: nimic nu impiedica specialistii care au lucrat pe coduri sa organizeze intalniri cu ong-istii, magistratii si parlamentarii in care sa le explice filosofia noilor coduri, intre timp se verifica si amendamentele primate din tara. Si astfel timpul pentru intrate a in vigoare a noilor acte normative va fi mult mai scurt, undeva la 6 luni-1 an de la publicare, timp care va fi folosit pentru trainingul magistratilor in raport de noile reglementari.

Reclame

8 comentarii »

 1. cristi, intamplator cunosc pe cineva care a fost in comisia de drept penal. e jale. nu spun mai mult. ultima varianta citita de mine e chiar penibila. ala nu e cod penal, e codul apararii infractorilor.

  stii cum trec legile prin comisia juridica? o sa te minunezi cand vei afla. cel putin asa se intampla cand avea un cuvant greu de spus norica nicolai: mai intai compara proiectul de lege cu situatia ei privata si cu a altora, masacra legea dupa cum ii pica ei bine, mai veneau si altii si faceau la fel, asa ca, dintr-o lege care parea buna initial, ajungea o lege tampa. cunosc concret cazul legii 78/2000 (anticoruptie), care, avea o cu totul alta forma ca proiect decat cea promulgata, ca deh! interese erau multe!

  Comentariu de shanti — 12/01/2009 @ 9:18 PM | Răspunde

 2. Ceva atit de important, si care inseamna tot ce e lege pentru multi ani inainte, cum sint cele 4 coduri (penal, procedura penala, civil, procedura civila) nu ar trebui adoptate peste noapte printr-un OUG. Logica asta ma ingrijoreaza chiar daca inteleg motivul N.Nicolai nu mai e in Parlament (70% sint noi acolo). Cine spune ca parlamentarii trebuie sa se priceapa la drept? Sint deja prea multi acolo care se pricep la drept si asta e buba. Plus ca nu sint cu nimic reprezentativi.

  Comentariu de Tio — 13/01/2009 @ 7:49 AM | Răspunde

 3. Intr-o societate asezata ar trebui sa fie cum zice Tio. La noi, trebuie sa fie altfel si sunt de acord cu Cristi. Cei ce lucreaza in sistem (si subliniez: lucreaza, nu scot solutii ca pe iepuri din caciula)stiu ca aceste coduri sunt esentiale, iar intarzierea in adoptarea lor nu ar face decat sa creasca numarul condamnarilor la CEDO. Acu sa vedem daca retragerea din parlament a avut ca scop mai rapida lor adoptare sau urmareste includerea unor „mici” modificari care sa mentina actuala stare de lucruri si sa permita in continuare pasarea intregii raspunderi pe umerii magistratilor.

  Comentariu de cristian — 14/01/2009 @ 4:18 PM | Răspunde

 4. Ma bucur ca sintem de acord aici Cristian. Asta lipseste cel mai mult la noi romanii:ne concentam pe ce ne desparte si nu pe ce sintem de acord. S-ar schimba multe lucruri daca s-ar porni de la acea baza comuna.

  Comentariu de Tio — 15/01/2009 @ 6:57 AM | Răspunde

 5. Cred ca acum 2 luni scriam pe blogul domnului Danilet ca nu vom avea noi coduri. Am cam nimerit-o…

  Comentariu de liviu oltean — 15/01/2009 @ 9:02 AM | Răspunde

 6. Predoiu are doua obiective: promovarea Codurilor si ridicarea Monitorizarii. Dar al doilea e legat de primul. Codurile vor fi lucrate inca 2 luni la MJ. Se vor organiza si niste dezbateri publice. Daca sunt parlamentari, profesori, ong-isti sau magistrati care au propuneri de imbunatatire, acum ar fi momentul. In Parlament e imposibil de dezbatut 4 coduri in mai putin de 4 ani. Peste 3-4 luni Guvernul isi va asuma raspunderea pe ele si gata.

  Comentariu de Cristi — 15/01/2009 @ 9:37 AM | Răspunde

 7. Cred ca nimic din ceea ce se preda la drept constitutional nu e valabil, ba chiar e exact pe dos. Deci, parola scrisa cum ca nici o lege organica nu poate fi modificata printr-o Ordonanta de urgenta trebuie interpretata ca poate si chiar trebuie facuta de aceasta maniera. Drept urmare, orice exceptie de neconstitutionalitate promovata pe aceasta tema este respinsa. Ba chiar am in arhiva de @perle@ o sentinta de Judecatoria Cluj-Napoca care spune negru pe alb ca o anume prevedere a Constitutiei este caduca, avand o reglementare speciala – in speta o OUG -, de data mai recenta, care reglementeaza contrariul.
  Concluzia mea de Sancho Panza al Palatului de Justitie – a se citi avocat – este ca singurul cod de legi care se aplica fara greseala si fara exceptie este cel format din Legile lui Murphy.
  Separatia puterilor in stat – o alta poveste. Pentru ilustrare nu trebuie citit decat Statutul BNR. BNR este stat in stat. Are putere legislativa, executiva si aproape judecatoreasca (stabileste si aplica sanctiuni).
  Un stat de drept, in primul rand, cred ca ar trebui sa aiba caracteristica unei stabilitati legislative. Ceea ce, desigur, Romania are. Cea ma @lunga@ viata a unei reglementari romane, o gasim in materia dreptului vamal, si acest record de valabilitate a fost de 40 de minute! Este vorba despre o scutire de taxe vamale pentru produse metalurgice. Si a fost valabila doar intre editia de dimineata a M. Of. si cea de dupa amiaza – suplimentul. Adica pana au trecut prin vama camioanele unei anumite firme!!!! Si desigur, sunt legi atat de modificate si rasmodificate ca nu se mai poate sti de unde au pornit si ce au avut de gand. In acest context, cine sa mai faca contracte internationale pe termen lung! Si leul muribund, si-atunci se vaita bugetul de stat ca flutura vantul prin trezorerie!!!
  Desigur, nu e vorba despre o opinie avizata, subsemnata fiind un simplu marunt contribuabil la aceasta imensa groapa care se numeste buget. Si de unde banii dispar in neant.

  Comentariu de Andrasoni Diana — 16/01/2009 @ 3:31 PM | Răspunde

 8. @andrasoni diana
  cat adevar gasesc in spusele tale! Bravo! Intrebarea e: cine se implica la nivel institutional & legislativ sa schimbe ceea ce trebuie schimbat? asa cum ai constatat si tu, sunt legi cu „adrisant direct”, legea organica se schimba printr-o ordonanta (e clar ca avem o constitutie caduca din moment ce prevederile ei sunt calcate in picioare functie de interesul unuia sau altuia), institutii cu atributii judecatoresti – tot neconstitutionale – si exemplele pot continua la nesfarsit. sunt legi care au fost atat de des modificate incat nici nu le mai gasesti sirul, e ca un fel de perpetuum mobile legislativ. totul se schimba, nimic nu se imbunatateste. raman la convingerea ca trebuie schimbati oamenii deoarece mentalitatile celor aflati la putere sunt canalizate doar pe interese personale, de grup si in contradictoriu cu interesele nationale. O fi de vine lipsa unei definitii clare a interesului national? Oare asta este hiba? definitia vaga? asta genereaza abuzuri de orice fel din partea guvernantilor? Hmmm… ma indoiesc. guvernantii romani isi platesc posturile iar ulterior raspund la comenzi politice si interese de grup. asta este definitia practica romaneasca a „vointei” nationale :(((

  Comentariu de shanti — 17/01/2009 @ 11:51 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: