CRISTI DANILEŢ – judecător

29/01/2009

Inspectorii exercita actiunea disciplinara

Filed under: CSM — Cristi Danilet @ 7:47 AM
CSM

CSM

Pana de curand, actiunea disciplinara contra magistratilor se exercita de o comisie de disciplina alcatuita din un magistrat membru CSM si doi inspectori. Situatia anormala de a fi `urmarit` si `judecat` de catre organisme intre care exista o punte le legatura – magistratul membru CSM – am antamat-o public inca din sept 2006 cand am intocmit raportul SoJust, capitolul asupra CSM. Atunci membrii CSM nu acceptasera criticile noastre. De curand, insa prin OUG 195/2008 s-a modificat aceasta dispozitie:

 
Luând în considerare faptul că prezenţa în componenţa comisiilor de disciplină a membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii a ridicat probleme cu privire la imparţialitatea acestora, creându-se astfel o confuzie între funcţia de anchetă exercitată de aceştia şi funcţia de judecată exercitată de secţiile Consiliului din care fac parte, competente să judece abaterile disciplinare comise de judecători, respectiv de procurori,
 
ART. II
  Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 45, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    „Art. 45. – (1) Acţiunea disciplinară se exercită de comisiile de disciplină ale Consiliului Superior al Magistraturii, formate din 3 inspectori ai Serviciului de inspecţie judiciară pentru judecători şi, respectiv, 3 inspectori ai Serviciului de inspecţie judiciară pentru procurori.”
    2. La articolul 45, alineatele (2) şi (3) se abrogă.
 
Iar inspectorii din comisia pt judecatori sunt numiti prin Hot 1322/2008.
Cu toate noile modificari, cred insa ca problema de fond ramane: verificarea preliminara a informatiilor despre magistrati se face de inspectori, `urmarirea` se face de o comisie de disciplina alcatuita doar din inspectori din acelasi corp cu inspectorii care fac verificarile, iar `judecarea` se face de catre magistratii din sectii care sunt aceeasi cu cei care au numit inspectorii. Or, atat inspectorii, cat si membrii sectiilor isi desfasoara activitatea in aceeasi institutie si, mai mult, inspectorii nu sunt angajati nici permanenti ai CSM, nici in urma unui concurs obiectiv, ci sunt numiti in urma unui interviu chiar de catre membrii CSM si pe o durata nesigura (numire in urma detasarii, astfel incat membrii CSM pot oricand si nemotivat sa dispuna incetarea detasarii), astfel incat cariera inspectorilor din CSM depinde exclusiv de vointa arbitrara a membrilor CSM care, sa nu uitam, ei insisi pot face obiectul unei actiuni disciplinare.
Pentru aceasta consider ca magistratul care este subiect pasiv al unei actiuni disciplinare nu se bucura de garantiile unei `judecati` impartiale (art 6 par 1 CEDO aplicandu-se si in materie adminstrativa, si disciplinara – CEDO, Engel s.a vs Olanda, 1976, hot de principiu). In sprijin, invoc dec CCR nr 1467/2007 (p.11) pronuntata in cazul CNSAS, prin care s-a decis ca in cazul unui organ jurisdictional, daca verificarile sunt efectuate de acelasi organ care decide, exista o confuzie intre functia de ancheta si functia de judecata.
Reclame

3 comentarii »

 1. Conform ART. 134 din Constitutie,
  (1) Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.
  (2) Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică. În aceste situaţii, ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au drept de vot.
  (3) Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii în materie disciplinară pot fi atacate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
  (4) Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite prin legea sa organică, în realizarea rolului său de garant al independenţei justiţiei.

  Doar pentru chestiile astea a fost nevoie ca, prin Constitutie, sa se stabileasca nasterea unei astfel de structuri?????????
  La cati bani papa fara rost (ca sa nu spun ca lucruri mult mai nasoale) cred ca se impune URGENT DESFIINTAREA. Argumnetul legal de bani e la indemana pentru ca nu lasa loc de prea multe discutii. Celelalte argumente sunt mai delicate si nu e cazul sa le ezvolt eu.

  In mintea mea imi imaginez o singura structura, care: 1) sa includa TOATE categoriile de profesionisti in drept – magistrati, notari, avocati, consilieri publici, 2)sa se ocupe de formarea profesionala initiala si continua a acestor categorii prfesionale, 3) sa constituie un singur organism disciplinar samd.
  Imi imaginez ca in viitorul apropiat sistemul judiciar se va autofinanta. Banii din taxe judiciare si din timbrul judiciar nu trebuie foloiti altor scopuri decat aceluia al finantarii sistemului care ii colecteaza.

  De asemenea, cred ca se impune DESFIINTAREA Curtii Constitutionale pentru acelasi argument de ordin banesc. Mai zic inca unul, chiar cu riscul de a deranja: pentru a se evita ca o asemenea institutie sa fie populata cu incompetenti sau cu servitori politici.
  Si apoi, Costitutia – Legea legilor (la care se raporteaza toate celelalte norme) nu trebuie interpretata de altcineva decat cei care reprezinta autoritatea judecatoreasca, prin cea mai inalta instanta: Inalta Curte/Curtea Suprema. Sunt nenumarate solutii ale acestei institutii surogat care au facut praf sistemul drepturilor fundamentale, din cauza unor insi aserviti sau efectiv slab pregatiti profesional.

  Comentariu de area — 29/01/2009 @ 2:18 PM | Răspunde

 2. Văsunt alături, adevărat, la nivel mult mai mic, dar şi eu sunt citată repetat în tribunalele unui ” personaj ” ce confundă protecţia copilului din Caraş-Severin cu moşia personală…. la noi hărţuirea morală la locul de muncă e la ordinea zilei !
  A inventat o ” comisie de cercetare prealabilă ” care comisie dă sancţiuni după cum am mai subliniat, pentru scrierile de pe bloguri, din comisie nici vorbă a face parte vreun reprezentant al sindicatului sau măcar unul din partea CJ Caraş-Severin, imparţialitate şi obiectivitate inexistente, membrii comisiei rude, ale mai marilor.
  Consiliul Judeţean a trimis recent o comisie care să cerceteze ce se întâmplă, pentru că toţi cei care vorbim, cei care denunţăm abuzurile şi neregulile suntem repetat hărţuiţi şi sancţionaţi, stimabila, a refuzat categoric să permită accesul Comisiei CJ în ograda DGASPC C-S !
  Comisiile de disciplină au primit denumirea de comisii de cercetare prealabilă, urmare a sesizărilor mele repetate, căci, sunt personal contractual, necum funcţionar public, aceeaşi membri însă şi control total !
  Săptămâna trecută au fost citaţi 40 de ” neascultători ” în acele aşa numite comisii, toţi suntem, nebuni, geaba vorbim, instituţiile abilitate ale statului : DNA, Curtea de Conturi a României , ANI, nu se autosesizează ! Toţi am depus cerere de anulare a dispoziţiilor de sancţionare în instanţă, sunt înscrise blasfemii, scenarii la adresa noastră, nu tu probe, nu tu explicaţii, singura semnătură e cea a stimabilei dive de-şi zice încă director al DGASPC C-S. Cazurile sunt pe rol şi madama ne citează încă şi continuu în acele comisii …
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/02/01/%e2%80%9d-solutii-%e2%80%9d-carasene-impuse-reconsiderate-corect/
  http://gabrieladsavitsky.wordpress.com/2009/01/28/ana-are-paranoia/
  ” exista o confuzie intre functia de ancheta si functia de judecata. ” … de acord cu dumneavoastră, cu sublinierea că, se menţine şi continuă promovarea-n funcţii a incompetenţilor, că ticăloşiile, abuzurile, orgoliile, sunt ridicate la rang de virtuţi …. Justiţie, Legi, dreptate, mda, în România e posibil orice !
  Vă urez Succes în toate demersurile şi vă admir curajul, perseverenţa, activitatea !
  respecte şi stimă,
  Sibilla

  Comentariu de Sibilla — 01/02/2009 @ 3:02 AM | Răspunde

 3. Caraş-Severin, 2 februarie 2009, ograda DGASPC C-S :
  Ginerele secretarului judeţului ( Ion Imbrescu ), numit provizoriu pe funcţia de şef de Centru după ce cu 2 ani în urmă jubilase şi se bucurase că “Sorin Frunzăverde nu mai e nimic!”, numitul Ştefu Florin-şăf , terorizează Complexul de Servicii Sociale, ameninţă angajatele cu desfacerea cotractului de muncă pentru că au vorbit cu Gabriela Savitsky. I-or fi răspuns la salut…
  Când umbla cu cuţitul prin instituţie să taie cablul de internet nu s-a gândit că respectivul cuţit este o armă albă. Şi că e ilegal să umbli cu cuţitul într-o instituţie publică.
  Acest ginere este absolventul Facultăţii de Turism de la Herculane – disciplină umanistă, deh! – şi datorită înrudirii sale a fost avansat în timp record de la şofer la Consilier IA.
  Dacă ar fi liniştit şi şi-ar vedea de filmele pe care le urmăreşte la serviciu, n-ar fi nicio problemă; dar lui i s-a năzărit că e cu adevărat şef dacă l-a numit tata-socru. Cât e ziulica de lungă urlă şi insultă, conform fişei postului încredinţate de Duuamna care conduce stabilimentul şi familiile celor subordonaţi.
  Acum doi ani, când PD-ul a fost scos de la guvernare iar Sorin Frunzăverde, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean fusese demis de la Ministerul Apărării, cretinul de ginerică a avut aşa o revelaţie că “Sorin este terminat, Sorin nu mai e Sorin”. Cum creierul lui nu cântăreşte mai mult de 15 grame şi nu are decât o circumvoluţiune pentru condus automobilul, este uşor de imaginat că replicile pe care le-a reprodus cu public le înregistrase în mediul familial. Halar protecţia copilului! Halal instituţie! Halal conducători!
  Duuuamna Ana Vasile directorul … judeţului Caraş-Severin ( ? !!! ), a dat ordin clar şi limpede : toate articolele, inclusiv comentariile de pe blogurile celor două inculpate, Sibilla Şi Gabriela, scoase la imprimantă, căci, face un nou , citez, ” dosar de cauză ”, ne dă în judecată, ne desface contractele de muncă şi ne arată în stilu-i deja de toată ţara cunoscut , ” şinie mi-s io ”, Ana Vasile ! ”
  Astfel a început săptămâna de lucru la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin ….
  Realizează cineva din România în ce condiţii se lucrează în acest judeţ ??? Abuzurile, hărţuirea, terorizarea angajaţilor la ordinea zilei !
  Apropo, poate-mi răspunde şi mie cineva … cine este această Ana Vasile ???
  Sibilla

  Comentariu de Sibilla — 02/02/2009 @ 9:58 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: