CRISTI DANILEŢ – judecător

12/02/2009

Raportul CE pe justitie

Filed under: politic — Cristi Danilet @ 11:06 AM

ue-justActualul raport este mai ales o sanctiune pentru clasa politica, care nu a inteles ca progresul societatii depinde de independenta justitiei, intocmai cum era acuzata si in precedentul raport. Iar independenta justitiei presupune atat independenta judecatorilor, cat si independenta procurorilor. Si nu e vorba de independenta lor doar la nivel institutional, ci si independenta in anchete.

Or, in prezent, dosarele de mare coruptie trec prin filtrul Parlamentului chiar pentru stadiul incipient al anchetei, filtru care in loc sa fie unul tehnic, este politic. De asemenea, de mai multe ori Parlamentul a incercat si chiar reusit modificarea Codului de procedura penala pentru a ingreuna anchetele.

Nu gresesc daca spun ca politicul infrange in mod repetat independenta justitiei, de la controlul anchetelor in dosarele cu impact major, pana la coduri invechite sau legislatie incoerenta pentru care suntem condamnati saptamanal la CEDO ori pana la subfinantarea sistemului judiciar. Din pacate, cred ca se impune a mentine a starii de monitorizare din partea autoritatilor de la Bruxelles. Inca nu am ajuns la stadiul in care, o reforma inceputa, sa fie continuata cu aceeasi fermitate fara un asemenea control.

De aceea, este nevoie de o noua strategie in privinta justitiei: dar nu una de reforma, ci o strategie de consolidarea justitiei.  Rolurile trebuies impartite: Magistratii au nevoie sa intre intr-o perioada de stabilitate, sa aiba timp sa asimileze noile reglementari si sa solutioneze dosare fara niciun fel de presiune de natura politica sau mediatica, iar unificarea practicii trebuie sa fie un obiectiv central. Ministerul Justitiei trebuie sa se implice in finantarea corespunzatoare a justitiei. CSM trebuie sa puna accentul pe recrutarea si formarea unui personal cu inalta calificare juridica si intr-un numar suficient, eficientizand justitia prin mijloace administrative si rationalizarea instantelor. Parlamentul trebuie sa adopte urgent codurile, dupa ce a cerut opinia profesionistilor si sa innoiasca legile justitiei pentru a intari magistratura. Presa trebuie sa sustina increderea populatiei in justitie al carei rost este sanctionarea abuzurilor celorlalte puteri si restabilirea ordinii sociale.

Cristi Danilet – judecator, vicepresedinte SoJust

Textul Raportului

Reclame

8 comentarii »

 1. ai perfecta dreptate;
  la intalnirea lui T.B. cu tinerii magistrati ceilalti se lamentau de gestul acestora prin care cereau respectarea independentei Justitiei – iata ca C.E. le da dreptate intr-un fel respectivilor cu ecusonul

  Comentariu de procuroru — 12/02/2009 @ 4:43 PM | Răspunde

 2. Cristi,

  Cum se traduce in ACTIUNI DIN PARTEA MAGISTRATILOR, in acceptiunea ta, expresia din care lipseste total componenta de responsabilitate a Magistratilor:
  „Magistratii au nevoie sa intre intr-o perioada de stabilitate, sa aiba timp sa asimileze noile reglementari si sa solutioneze dosare fara niciun fel de presiune de natura politica sau mediatica, iar unificarea practicii trebuie sa fie un obiectiv central”,
  in conditiile in care pt MJ, CSM, Parlament, Presa folosesti imperativul „trebuie” ( nu ca acestora le-as plinge de mila, au contraire!) exprimarea ta referitor la Magistrati ma uimeste – cel putin …

  adica toti cei implicati TREBUIE sa faca ceva, mai putin magistratii care doar „AU NEVOIE”
  de ce altceva au nevoie magistratii, in afara de BANI, dupa care i-am vazut cu totii ahtiati nevoie mare? aha, au nevoie de timp, si mai au nevoie sa nu fie stresati de catre politiceni, cu toate ca primesc spor de stres de doua ori : si inclus in salariu si ca si spor distinct…

  Si eu credam ca MAGISTRATII TREBUIE cel putin :
  – SA FIE CORECTI SI ONESTI
  – SA FIE DE BUNA CREDINTA
  – SA FIE COMPETENTI – poate cer prea mult, ma opresc aici

  Si ca de fapt, noi, JUSTITIABILII, sintem cei cu nevoia!
  NOI AVEM NEVOIE DE O JUSTITIE EUROPEANA, pe care DEJA O PLATIM (ca si serviciu public platit de la buget) , DAR INCA NU O AVEM . Prietenii stiu de ce !

  Comentariu de OT — 12/02/2009 @ 5:44 PM | Răspunde

 3. Din pacate d-nule judecator,f.f. greu se va ajunge la o justitie ,,justitie,,.Nu mai avem profesori de drept cu renume(un Gratian Porumb,Ionascu,Tudor Dragan etc-din scoala de drept-Cluj Napoca)nu se mai cunosc de tinerii judecatori,principiile esentiale ale dreptului civil,penal si a procedurilor,NU EXISTA O INSTANTA care sa creeze o practica romaneasca unitara.De ce trebuie sa ne raportam mereu la CEDO?Cu tot regretul trebuie sa -mi aduc aminte cu multa placere de ,,Culegerile de practica ale lui,,Mihut,,de Deciziile de indrumare ale ,,Tribunalului Suprem,,Sunt foarte multe de ce-uri…Este firesc ca judecatorul,procurorul sa fie bine platit,deoarece in mina lor sta de cele mai multe ori..viata,averea unei persoaneDAR…DAR in aceeasi masura cred ca acestia trebuie sa-i trateze pe cei din fata lor fie avocati ,fie justitiabili cu respect,sa impuna respectul ,iar nu teroarea si umilinta.Niciodata ca acum ,nu a existat o asa aversiune a unor judecatori,mai ales cei tineri(din pacate) impotriva avocatilor.Sunt avocati si avocati,dar un judecator poate singur sa-si dea seama ,care avocat este corect si isi face meseria din vocatie si ,,nu numai pentru bani,,.A fost un timp pe care din fericire l-am trait,cind judecator-avocat se formau profesional -reciproc.Din punctul meu de vedere MINISTERUL JUSTITIEI ar trebui sa aiba mai multa putere fata de CSM.CSM este format de judecatori si procurori care au functii si care mare parte practica judecata……!!!!!Vrind nevrind acestia au colegi,au prieteni … si de aici pina la favorizare sau defavorizarea celor cercetati disciplinar nu exista nici macar un pas.DAR daca in Ministerul de justitie s-ar crea un aparat de inspectie din ,,angajati,,din sistem s-ar crea o mai mare incredere in
  monitorizare.De ce ferim de inspectii,de controale?Nu inseamna o imiztiune in actul de justitie ,DAR va exista o ..motivatie,,chiar daca este teama de a nu gresi…. care inerent va duce la dorinta de a fi corect,impartial,incoruptibil.Fiti convins ca daca,,cauza d-voastra,,nu s-ar fi nimerit(din fericire) in conjuncura in care s-a creat vilva cu ,,mafia din justitie,,ati fi fost fara doar si poate sanctionat(pentru adevarurile spuse anticipat)Nu stiu de ce ministrul justitiei nu-si alege ,,acum,, oameni ca d-voastra!!!???

  Comentariu de Avocata H — 12/02/2009 @ 5:52 PM | Răspunde

 4. Personal nu ma feresc de controale: sunt salariat la stat si e normal ca in schimbul salariului si puterii de decizie cu care am fost investit sa fiu controlat cu privire la profesionalism, competenta, eficienta. Nu e comod pt majoritatea colegilor, recunosc. Dar asta pentru ca mai avem de lucrat la cultura organizationala. Dincolo de asta, cat priveste jurisprudenta, prietenul meu de la Tribunalul Vrancea care este presedinte acolo, tocmai a semnat un protocol cu CSM de a extinde programul lui de publicare a tuturor hotararilor judecatoresti pe site pentru toate instantele. Cat despre noi, astia din instante, cream jurisprudenta, iata un exemplu https://cristidanilet.wordpress.com/2008/12/23/taxa-pe-poluare-necomunitara/.

  Comentariu de Cristi — 12/02/2009 @ 7:45 PM | Răspunde

 5. O intrebare despre posturile vacante daca ai timp…
  Cum de sint asa de multe posturi libere cind vorbim de una din cele mai respectabile si rivnite profesii din lume? Mai ales la concurenta din Romania? E justificat? E un sabotaj la buna functionare a Justitiei (indirect prin lipsa de resurse)? Este justificata, rezonabila exigenta concursurilor?

  P.S.
  Stiu ca e simulta munca si stress. Stiu si de ce competenta vasta are nevoie un judecator, in afara celei strict juridice.
  Sper sa ai intelegere pentru noi toti care ne varsam ofurile aici la tine pe blog ;-)

  Comentariu de Tio — 13/02/2009 @ 8:48 AM | Răspunde

 6. Ultimul concurs de accedere în magistratură sau procuratură (prin INM) organizat de către CSM a fost anunţat de către CSM acum vreo 2 zile. Înscrierile se fac p.la 26.02.2009 iar examenele au loc în 29.03.2009. Cine va citi bibliografia va întelege că nu se mai pune problema de a învăţa ci doar de a repeta materia (civil, penal, proceduri, organizare, jurisprudenţa CEDO). Cine cunoştea cu aproximaţie bibliografia şi data depunerii dosarelor se va afla printre posibilii admişi. Restul… Cât despre vărsatul of-urilor pe blog-ul lui Cristi eu cred că nu acesta e rolul lui ci de informare a unor stări de fapt şi temeiuri de drept. Altfel, calea cea bună de a îndrepta ceva este numai cea dată de organizaţii. Cristi este printre primii care a înţeles că nu se poate lupta de unul singur cu un sistem. Iar acum sistemul iarăşi se află în situaţia că nu doreşte să fie restructurat,reformat, etc. Cei din sistem care doresc altceva, sunt izolaţi sau respinşi ca nişte corpuri străine de organism. Este evident că s-au schimbat foarte puţine şi sunt mici şanse de a se mai schimba ceva până în 2011. Dar, repet, există o şansă ca la alegerile CSM din 2010, votanţii magistraţi şi procurori să schimbe destinul justiţiei. Altfel, va trebui să mai aşteptăm încă 6 ani. Alexandru Rădulescu

  Comentariu de alin — 13/02/2009 @ 1:37 PM | Răspunde

 7. Da Alin/Alexandru, am inteles si de asta am pomenit de asta aici… pentru ca unii nu inteleg.

  Comentariu de Tio — 13/02/2009 @ 9:09 PM | Răspunde

 8. din pacate, presa TREBUIE sa ramana cu ochii pe Justitie. ca si pe alte sectoare.

  credeti ca CSM ar fi luat vreo masura la adresa celor ce pun in libertate recidivisti periculosi, daca presa n-ar fi facut scandal? eu sunt convins ca nu.

  Comentariu de dracu — 19/02/2009 @ 11:17 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: