CRISTI DANILEŢ – judecător

02/04/2009

Criza-previziuni juridice

Filed under: politic,reforma,social — Cristi Danilet @ 7:00 PM

multime

Din dosarele pe care le solutionez, din stirile pe care le citesc si din realitatea pe care o percep zi de zi, pot spune ca suntem in pragul unui mare colaps, atat in sistemul juridic, cat si in afara. Iata argumentele, previziunile si scenariul meu. Nu se va ajunge acolo doar daca ACUM se iau masuri. La toamna, va fi deja prea tarziu.

.

1.  Criza determina deja reorganizarea marilor societati comerciale si disparitia multora mici. Multi salariati sunt in aceasta perioada concediati fie ca urmare a reorganizarii (si se incep cu liderii de sindicate), fie ca urmare a sanctionarii disciplinare (la cea mai mica abatere angajatorul gaseste motiv de a scapa de salariat). Acestia formuleaza actiuni prin care contesta masurile luate cu privire la ei. Deci numarul dosarelor de litigii de munca va creste. In toamna numarul hotararilor irevocabile va fi unul suficient de mare pentru a vorbi de un fenomen. Tot in materia litigiilor de munca, vor creste numarul dosarele diverselor categorii sociale ce nu vor beneficia de drepturile promise (profesori, magistrati, pensionari). Iar in parelel va creste numarul dosarelor comerciale de faliment al societatilor comerciale; ca efect direct, taxele datorate statului nu vor mai avea de unde sa fie recuperate.

.

 2.  Din straintate se vor intoarce din ce in ce mai multi romani. Printre acestia, si infractori care s-au supraspecializat, de la infractiuni informatice la crima organizata. Numai in Cluj au fost trei jafuri deja celebre: la o banca, la o casa de schimb valutar si la o benzinarie la distanta de cateva zile.  La acestea se adauga infractiunile patrimoniale, caci oamenii vor fura de foame. Deci numarul dosarelor penale va creste. Putini infractori vor fi prinsi: politistii sunt in numar insuficient, iar tehnic intotdeauna autoritatile sunt in urma delincventilor.

.

 3. Legea nr. 1/2009 va provoca tensiuni mari intre chiriasi si proprietari. Multi oameni nu vor mai putea plati chiriile, altii nu vor avea de unde plati ratele la banci. Deci numarul dosarelor civile cu efecte majore sociale va creste. La acestea se adauga numarul tot mai mare de plangeri ale soferilor impotriva plangerilor contraventionale prin care au fost amendati si penalizati pentru depasirea vitezei legale, constatata cu ajutorul mijloacelor tehnice moderne (radare fixe).

.

 4.  In timpul acesta, numarul politistilor si magistratilor pensionati va fi din ce in ce mai mare si intr-o perioada scurta, ca urmare a proiectului de lege cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu, care daca va aparea nu ii va afecta pe cei aflati in pensie la data intrarii ei in vigoare, ci pe cei care se vor pensiona ulterior. Si chiar daca proiectul de lege va fi respins, deja promisiunile cu privire la nemodificarea statutului nu mai sunt credibile si profesionsitii dreptului vor pleca rapid pentru a-si gasi siguranta.

.

5.  Ca urmare, dosarele celor care se pensioneaza vor ramane spre a fi solutionate de cei care raman in sistem care, pe langa dosarele lor, vor avea de solutionat si pe cele care intra in plus datorita celor aratate la pct 1-3. Asadar, supraincarcarea ca fenomen extins va aparea in scurt timp – dau doar doua exemple actuale: Judecatoria  Oradea activeaza cu jumatate din efectiv, iar la Tribunalul Vaslui lucreaza doar 3 judecatori (am spus bine `lucreaza`).

.

 6.  Ca efect al supraincarcarii, dosarele vor fi solutionate de oamenii legii mai lent  si posibil de o calitate mai slaba. Ajunse in apel sau recurs, multe vor fi retrimise spre instantele de fond spre rejudecare. De unde lumea va incerca sa plece pe toate caile, in special prin promovare. La instantele de fond vor veni judecatori tineri sau vor fi reincadrati judecatori pensionari, dar intotdeauna intr-un numar insuficient.

.

 7.  Prin urmare, infractiunile vor fi sanctionate f.tarziu in raport cu data comiterii, infractori periculosi vor ramane in libertate, oamenii vor ramane fara locuri de munca perioade indelungate (peste 1 milion in 2009) si fara case.  Siguranta pe strada va scadea, neavand cine sa ne apere. Tensiunile se vor acutiza incepand cu sfarsitul acestui an. Increderea in organele statului va scadea dramatic. Statul de drept va ceda in fata multimii nevoita sa iasa in strada. Scenariul de aici incolo e unul dramatic…

Reclame

5 comentarii »

 1. Cu voia ta, imi permit sa mai adaug un punct. 8. In situatia expusa, cireasa de pe tort va fi impactul noilor coduri. Intr-un studiu recent, previziunile erau sumbre. Incarcarea instantelor va fi de 10 ori mai mare decat in prezent! In atare situatie, sediile instantelor nu vor mai corespunde pentru ca numarul personalului va trebui dublat (asta in situatia in care nu ne vom „oferi” voluntari!). Trist… dar adevarat!

  Comentariu de ana — 03/04/2009 @ 4:36 PM | Răspunde

 2. Nu e previziune, e realitate. Deja se-ntampla.
  Citeam pe undeva o stire (prin ianuarie) potrivit careia consecintele crizei vor fi cu mult mai ample decat cele ale celui de al doilea razboi mondial.
  Dupa cum am vazut la TV, ieri, in Anglia a avut loc o manifestatie destul de mpla, care a degenerat in lupte de strada, un om fiind ucis si nu mai stiu cati raniti.
  In SUA disperarea este atat de mare incat concediatii au ajuns sa se bata intre ei. In ianuarie, un barbat si-a ucis famlia si apoi s-a sinucis din cauza ca nu mai aveau nimic (5 morti).
  In Romania au loc deja concedieri masive.
  Bancile elvetiene, austriece, franceze, germane, engleze samd nu mai dispun de lichiditati, iar lupta pentru cash e extraordinara.
  BNR a pierdut 3,5 mrd euro din decembrie si pana in prezent din rezerva valutara. Statul roman nu are cum sa opreasca fenomenul de externalizare a numerarului (euro si dolari), oricate acorduri ar semna FMI-ul cu bancile straine care au filiale, sucursale sau capital majoritar ori integral la bancile romanesti.
  Iar criza inca nu se resimte cu adevarat in Romania. Ma astept la lucruri ingrozitoare. Daca va aduceti aminte, la TV s-a dat odata o stire despre o persoana care a murit de foame… Ma astept ca in curand asemenea stiri sa devina obisnuinta…
  Domnule Danilet, nici nu mai conteaza ce se va intampla cu sistemul judiciar. NU EXISTA suficiente puscarii si nu va mai interesa pe nimeni ce se-ntampla cu ordinea de drept, cu sistemul judiciar, medical, fiscal etc. Va fi pur si simplu o lupta pentru SUPRAVIETUIRE si atat.
  Judecatorul care va condamna persoane pentru evaziune fiscala va fi un inconstient. Oricare dintre noi va cauta sa-si apere cat mai bine sursele de venituri in fata contributiilor la sisteme bugetare ale statului sau la alte fonduri.
  Averile imense vor deveni o povara pentru proprietarii lor, din cauza costurilor de intretinere si a taxelor si impozitelor, oricat de mici ar fi acestea.
  E catastrofic ce scriu eu aici, insa spre asta ne indreptam cu pasi repezi. Mi-e teama ca ne paste un razboi planetar… in ultima vreme sunt atat de dese intalnirile pe teme militare…

  Comentariu de area — 03/04/2009 @ 9:00 PM | Răspunde

 3. basca noua ordonanta de urgenta [e post de parastas al firmelor mici si mijlocii…

  Comentariu de Dan Iancu — 04/04/2009 @ 7:54 AM | Răspunde

 4. Sunt uimit cum toata lumea le moare de grija americanilor. Singura natiune de pe planeta care au viziunea, resursele si capitalul uman sa treaca peste criza. Romania e tara in care traiti fratilor. Magistratii cei care se pensioneaza sunt in sistem din anii `80, multi dintre ei au condamnat oameni la moarte. Pensionarea in numar mare al magistratilor mosteniti de pe vremea comunismului e o reforma „naturala” si, in timp, va imbunatatii dramatic actul de justitie. Acuma, ca sa nu mai fim atat de apocaliptici, criza e creata de noi, de modul in care am inteles sa traim. Toti am pus umarul la ceea ce se petrece, in loc de munca lumea a ales sa faca speculatii imobiliare, sa cumpere masini si frigidere pe bani virtuali care teoretic ii vor castiga in viitor. La fel cum Romania e oglinda poporului care o locuieste (adica noi), astfel si criza reflecta modul in care tarile industrializate au trait in exces si destrabalare in ultimii 20 de ani. Este aberant sa prevestesti sfarsitul lumii, chestiunea e simpla, tot timpul lucrurile tind spre echilibru, cand balanta sta prea mult timp inclinata spre consum excesiv finantat din bani virtuali si probabili revenirea spre echilibru e brusca si dureroasa. Vom avea un 1 milion de someri pentru ca ROMANIA, locuita de NOI, e o tara care nu s-a dezvoltat normal, investind in productie, in munca, in educatie, ci s-a dezvoltat in urma unui boom imobiliar finantat cu banii capitalistilor vestici Atat timp cat nu vom intelege, ca si natiune, ca nimic nu poate fi construit fara o fundatie solida, bazata pe realizarile noastre (adica muncite aici, de noi) vom fi sclavii capitalistilor vestici.
  P.S. Nu militez impotriva capitalismului, ci incerc sa invederez ca este imposibil, ca si natiune, sa te dezvolti in mod REAL fara a crea bazele pentru o asemenea dezvoltare.

  Comentariu de Razvan — 06/04/2009 @ 12:13 AM | Răspunde

 5. Excelent blog-ul, puteti oferi un flux RSS si pt. post-uri, nu doar pt. comentarii ? Multumesc anticipat.

  Comentariu de Daniel — 06/04/2009 @ 8:54 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: