CRISTI DANILEŢ – judecător

18/09/2009

Nimeni nu iese din protest

Filed under: protest — Cristi Danilet @ 8:54 PM

Azi, magistratii din Romania au demonstrat ca au demnitate. Ca nu se intimideaza la acuzele Presedintelui Romaniei, ca nu se tem de presa salbatica, ca nu cedeaza amenintarilor interlopilor sau serviciilor si ca nu se subordoneaza unui CSM evaziv sau a unor sefi tributari altor mentalitati.

Azi, mai mult de 3/4 dintre judecatorii Romaniei au votat pentru continuarea protestului. Doar 3 instante au votat suspendarea acestuia. Nimeni nu a decis incetarea lui. Restul instantelor vor vota luni, odata cu instanta suprema.

Desi legea de salariare e batuta in cuie, magistratii au demonstrat prin atitudinea de azi ca, in pofida analistilor priceputi la toate si comentatorilor acizi si personali, ca nu salariul e principala doleanta a noastra. Ci asigurarea unor conditii optime de munca necesare pentru asigurarea unui act de justitie de calitate.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre judecatorii romani au votat pentru a solicita premierului demiterea ministrului justitiei: un ministru care a avut o atitudine duplicitara, care a discutat una cu noi si a prezentat alta publicului, un ministru care el si numai el s-a opus in Guvern primirii amendamentelor magistratilor, un ministru care a ascuns Guvernului adevarata stare a justitiei romane desi inclusiv magistratii i-au prefigurat din luna februarie colapsuldin toamna.   Lucrurile sunt atat de serioase incat il banuim pe minsitru ca este sub o identitate falsa pe unul dintre forumurile interne ale magistratilor sau cel putin cineva ii fw. in mod curent mesajele noastre;  si, drept coincidenta, in aceasta dimineata cand a trebuit sa schimbam materialele pregatire asta noapte de RNAG pentru a fi votate si cand ar fi trebuit sa aflam situatia voturilor din instante, ministerul a decis brusc sa schimbe parloa tuturor utilizatorilor de adrese din sistem cu extensia just.ro, serverul fiind al MJ. Ca un facut, serverul care sustine Juridice.ro, site-ul unde in mod curent postam stiri din sistemul judiciar, a fost indisponibilizat cateva ore in urma unui atac informatic.

Cu toate acestea, votul s-a desfasurat in bune conditii iar informatiile le-am schimbat intre noi telefonic si prin adresele de yahoo/gmail in timp util.  In final, am aratat ca suntem consecventi principiilor pe care le-am afirmat de la inceput: nu mai vrem sa ne fie rusine ca suntem judecatori si vrem sa neindeplinim atributiile in mod profesionist. Nu pentru noi, ci pentru justitiabil. Justitiabil care ne sprijina, alaturi de procurori si avocati. Cu totii inteleg ca suntem intr-un moment de rascruce al democratiei romanesti, cand justitia cauta sa ajunga in locul ei firesc, constitutional, in randulcelorlalte doua puteri, pentru a fi la randul sau putere dar si contra-putere. Acesta este drumul adevarat catre statul de drept, fara de care drumul spre dictatura ar fi deja batatorit.

Reclame

46 comentarii »

 1. Domnule Judecator, revin cu intrebarea ce am postat-o la unul din mesajele dvs. anterioare, DE CE NU SESIZATI CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE (ART. 234 ALIN. 2 T.C.E) pentru a pronunta o hotarare preliminara in raport cu urmatoarele intrebari (sunt cu titlu de exemplu, astfel cum au fost depuse la o instanta din tara):
  1.În raport cu prevederile art. F alin. 2 din cadrul Tratului de la Maastricht (T.U.E.) se consideră, înăuntrul litigiilor în contradictoriu cu Ministerul Finanțelor Publice al unui stat comunitar, a fi o instanță independentă și imparțială, SEPARATĂ DE PUTEREA EXECUTIVĂ, instanța a cărei salarizare și finanțare este realizată prin efectul voinței și NUMAI din dispoziția uneia dintre părțile din proces, în speță Ministerul Finanțelor Publice?
  2.În situația în care răspunsul la întrebarea nr. 1 este negativ, solicităm C.J.C.E. ca, în raport cu prevederile art. F alin. 2 din cadrul Tratului de la Maastricht, să definească ce este aceea o instanță independetă și imparțială și care sunt aspectele care trebuie întrunite de instanța comunitară din Statul Român pentru a devenii o instanță independentă și imparțială?
  3.Din perspectiva prevederilor art. F alin. 2 din cadrul Tratului de la Maastricht, raportat la corpusul relevant de jurisprudență al C.E.D.O. (inter alia Metaxas c. Greciei, Sandor c. României, Abrămiuc c. României), statul comunitar, în calitate de debitor al obligației cuprinse într-o hotărâre judecătorească, trebuie urmărit pe calea executării silite prin propriile sale organe de executare, ori rezidă în sarcina statului să execute hotărârea judecătorească fară instituirea altei proceduri în sarcina particularului?
  Jurisprudenta relevanta a C.J.C.E.
  In Joined Cases C‑341/06 P and C‑342/06 P;
  44 The right to a fair trial, which derives inter alia from Article 6(1) of the ECHR, constitutes a fundamental right which the European Union respects as a general principle under Article 6(2) EU (Case C‑305/05 Ordre des barreaux francophones et germanophone and Others [2007] ECR I‑5305, paragraph 29).

  45 That right to a fair trial means that everyone must be entitled to a fair and public hearing within a reasonable time by an independent and impartial tribunal established by law. Such a right is applicable in the context of proceedings brought against a Commission decision (see, to that effect, Case C‑185/95 P Baustahlgewebe v Commission [1998] ECR I‑8417, paragraph 21).

  46 The guarantees of access to an independent and impartial tribunal, and in particular those which determine what constitutes a tribunal and how it is composed, represent the cornerstone of the right to a fair trial. That right means that every court is obliged to check whether, in its composition, it constitutes such an independent and impartial tribunal, where this is disputed on a ground that does not immediately appear to be manifestly devoid of merit. That check is necessary for the confidence which the courts must inspire in those subject to their jurisdiction (see, to that effect, Eur. Court HR, Remli v. France, judgment of 23 April 1996, Reports of Judgments and Decisions 1996‑II, p. 574, §48). In that respect, such a check is an essential procedural requirement, compliance with which is a matter of public policy.

  47 It follows from this that, if, in an appeal, a challenge is made in that respect on a ground that is, as in the present case, not manifestly devoid of merit, the Court of Justice is obliged to check the correctness of the composition of the formation of the Court of First Instance which delivered the judgment under appeal.

  48 In other words, a ground of appeal alleging an irregularity in the composition of the Court of First Instance, such as that which is now before the Court of Justice, must be regarded as involving a matter of public policy which must be raised by the Court of its own motion (see, on the raising of matters of public policy by the Court of its own motion, in particular, Case C‑367/95 P Commission v Sytraval and Brink’s France [1998] ECR I‑1719, paragraph 67).
  58 Moreover, the Court of Human Rights considered that it cannot be stated as a general rule resulting from the obligation to be impartial that a court quashing an administrative or judicial decision is bound to send the case back to a different judicial authority or to a differently composed branch of that authority (see, in particular, Eur. Court HR, Ringeisen v. Austria, judgment of 16 July 1971, Series A no. 13, §97, and Diennet v. France, judgment of 26 September 1995, Series A no. 325‑A, §37).

  59 It must also be observed that, under Article 27(3) of the ECHR, when a case is referred to the Grand Chamber of the Court of Human Rights, on a referral following a Chamber’s judgment, no Judge from the Chamber which rendered the judgment is to sit in the Grand Chamber, with the exception of the President of the Chamber and the Judge who sat in respect of the State Party concerned. The ECHR thus accepts that Judges who heard and determined the case initially may sit in another formation hearing and determining the same case again, and that that is not in itself incompatible with the requirements of a fair trial.

  Comentariu de Razvan — 18/09/2009 @ 9:45 PM | Răspunde

 2. Care va sa zica, tot deranjul asta e numai pentru mine, justitiabil?
  Pai daca-i vorba asa, zau ca nu trebuia sa va zduncinati asa tare, d-le magistrat. Va multumesc pentru grija ce mi-o purtati dar mai mult de 4800 pe luna nu pot sa va dau. Sunt somer si afacerea imi e in pragul falimentului: in acest moment chiar nu pot sa va platesc un salar mai mare cum considerati ca meritati ca o super-putere ce se autoguverneaza sunteti.
  Ma gandesc foarte serios sa intru si eu in greva fiscala: sa nu mai platesc TVA, sa nu mai platesc darile lunare si taxele ce ma cocoseaza lunar. Si cand statul ma va trimite in judecata ma astept sa tineti cu mine, ca doar pentru mine ziceti ca faceti tot ce faceti. Sau nu voi avea cum sa-mi pledez cauza pentru ca justitia e in GREVA? (pardon, prostest.., prostet…, pro… na, ca nu-mi iese acum, tot GREVA o sa-i spun).
  Daca toata tevatura asta NU e pentru bani ci pentru binele natiunii, atunci totul e foarte simplu: scoateti orice pretentie financiara de pe lista solicitarilor si dati-i inainte cu greva pentru toate celelalte. Sigur va rezolva Predoiu. Acum nu sunt bani, dvs. sunteti capabil sa intelegeti asta d-le magistrat?
  Sau nu conteaza ca „boborul” e lihnit, magistratul sa fie imbuibat, ca mai presus de el nu e nimeni? (cum zice madam Pivniceru)
  Justitia e o putere,insa magistratii sunt slujbasi la stat (mai scoliti si mai bine platiti, dar tot slujbasi). Daca nu va convine salariul, daca nu va considerati respectati, dati-va demisia din magistratura si mergeti in sectorul privat. Nu v-ati nascut pe scaunele alea si nu e obligatoriu sa iesiti la pensie de acolo.
  Nu ma intereseaza cat castiga un magistrat in UE: intr-o tara de bugetari si asistati social, va asigur ca sunteti foarte bine platit, d-le Danilet. Iar in acest moment, repet, eu, Justitiabil, platitor de taxe, nu pot sa dau mai mult. Poate mai puteti lasa dvs din pensiile enorme pe care le primiti, eu mai mult nu pot sa platesc.
  Si daca m-ar intreba cineva in ce sector bugetar as trimite banii mei, raspund fara ezitare: in educatie, pentru ca este cea mai buna investitie pentru viitorul unei natiuni.
  Lasati-o mai moale cu „protestul pentru binele justitiabilului” ca mie imi faceti numai rau in acest moment.

  Comentariu de Justitiabilul din sectorul privat — 18/09/2009 @ 9:51 PM | Răspunde

  • Daca te deranjeaza indemnizatia magistratilor, presupun ca ai face apoplexie daca ai afla indemnizatiile parlamentarilor, ministrilor, secretarilor de stat, etc., acestea fiind de fapt categoriile pe care ar trebui sa le compari cu puterea judecatoreasca.
   Deci, cum spuneam, ce faci cu cei mari si cu venituri multe si din diverse surse, ca de , acestia nu au interdictii !!!! sau acestia nu deranjeaza pe nimeni??
   Rogu/te , vezi la petitii online, si semneaza petitia privind reducerea numarului parlamentarilor, ca acestia sunt BUBA, nu magistratii.
   Incerca sa/ti deschizi mintea si ochii pana nu e prea tarziu, sau mai bine zis, decat nicodata mai bine mai tarziu.
   Apropo, eu nu sunt magistrat, dar respir acelasi aer plin de microbi si mucegai din spatiul insalubru in care muncim de obicei cate 10 ore pe zi, plus sambete si duminici pierdute departe de familiile noastre, iar cand in sfarsit gasim drumul spre casa, suntem prea obositi sa ne mai intrebam copii ce zi au avut, daca au nevoie de ajutor la lectii, sau poate daca ii doare ceva! In rest, ne rugam sa ne putem odihni cat de cat sa o luam de la capat a doua zi, pt. dumneata JUSTITIABILUL nemultumit .
   iti doresc sa ajungi sa lucrezi in conditiile in care muncim noi, macar o luna si cu Predoiu ministru, care una spune, alta face.
   Un grefier plin de speranta!

   Comentariu de Nico — 19/09/2009 @ 1:01 AM | Răspunde

   • cit de patetic, Doamna Grefier!

    Atit de liric ne povestesti matale despre Predoiu, care, ca si ministru, nu este la inaltimea asteptarilor de parca restul Guvernului Romaniei este impecabil si doar „nenorocitul asta jalnic si incapabil” face exceptie… ( din puntul meu de vedere, este net superior unora ca si placinta, nica, udrea, berceanu – numele altora nici cel putin nu le-am retinut)
    vei fi uimita, stimata doamna, sa afli ca sint penibili de cam 20 de ani si aceasta ne afecteaza pe noi toti!

    cit despre scenele lacrimogene cu magistrati si grefierei „petrecindu-si unele duminici departe de familie” , join the club! te invit sa lucrezi in mediul privat, unde acest gen d eprogram este regula , decit ca grevele si patetismul nu-si au locul…

    problema grevistilor din Justitie este ATITUDINEA lor absolut inacceptabila, si nu de ieri, de azi, si nu numai cu aceasta grva! ci cu intreaga prestatie in slujba cetateanului si a statului de drept , pe care cu atita patima il evoca, dar numai cind le convine.

    altfel, pretexte putem gasi , cu totii, cite dorim, daca ne putem pe cautat si daca ne-am putea permite sa ne etalam superioritatea ca si , cica, putere!

    Comentariu de Ion Justitiabilul — 19/09/2009 @ 11:16 AM | Răspunde

   • Nu spera si nu ai teama grefier Nico! Cand se va sfarsi panarama asta, nu vei obtine nici salariu de parlamentar, nici de ministru, nici de secretar de stat etc. Vai ce riscuri de tot felul sunt la instante: biologice, noxe, neuropsihice, etc. – mai ceva ca-ntro ferma de porci. Si ce obositi ati venit din vacanta judecatoreasca in care ati „lucrat 70 ore/saptamana”, ca nici in 3 saptamani de proteste platite de noi nu v-ati revenit. Habar n-aveti cum se munceste la privat, si n-avem cui se plange.

    Comentariu de Ioana Maria Vlas — 19/09/2009 @ 11:47 AM | Răspunde

   • uite unu care munceste minim 1o ore pe zi, care isi vede familia din 3 in 3 luni, care n-a auzit cand a zis copilul primul cuvant, n-a vazut cand a facut primii pasi. si care nu face greva pentru ca ii este interzisa si pentru ca A SEMNAT un contract de munca de buna voie si nesilit de nimeni. iar chestia asta nu aduce doar salariu mare, ci si obligatii!

    solutia problemelor dv este extrem de simpla si la indemana oricui: nu va convine jobul, dati-va demisia si cautati unul care sa va satisfaca. lasati postul liber pentru altcineva. sunt convins se vor gasi destui doritori.

    Comentariu de dracu — 20/09/2009 @ 4:03 PM | Răspunde

   • Te afli intr-o serioasa eroare grefier Nico si ma vad nevoit sa te corectez: nu pentru mine, justitiabil,mergi la serviciu in fiecare zi, ci pentru salariul fara de care n-ai putea sa traiesti. Nici eu nu merg la serviciu cu gandul de a fi contribuabil la bugetul de stat, ci merg pentru castigul fara de care n-as putea supravietui.Asa functioneaza societatea de mai multe sute de ani. Ca tu nu poti exista fara mine, iar mie mi-ar fi greu fara tine, e adevarat, dar hai sa nu dramatizam spunand ca pentru mine te sacrifici tu zilnic.
    In alta ordine de idei, nu „un grefier plin de speranta” ci „un grefier frustrat” ar fi trebuit sa semnezi, pentru ca frustrant trebuie sa fie sa protestezi un an intreg si sa nu te bage nimeni in seama. Sa nu se inteleaga ca am ceva impotriva grefierilor (dimpotriva chiar)dar ma surprinde vehementa cu care grefier Nico imbratiseaza cauza magistratilor.
    Cand magistratii au intrat in greva, v-ati grabit sa declarati public ca ii sprijiniti, ati luat imediat parte la protest, ati inchis arhivele si registraturile, ca deh, as-i frumos, colegii sa se sprinije intre ei.
    Cand voi ati protestat sub diverse forme (de la pichetarea MJ pana la oprirea activitatii) ce-au facut magistratii, ce-a facut CSM-ul? Nu v-a sprijinit nimeni -drept dovada ca niciuna dintre solicitarile voastre n-a fost solutionata – pentru simplul motiv ca in sistemul asta al vostru drepturile sunt doar pentru caini nu si pentru catei. Ati facut si voi apel la instante pentru obtinerea unor drepturi salariale dupa modelul magistratilor: s-au solutionat astea cu frenezia cu care s-au rezolvat ale lor? Ai uitat grefier Nico de amenintarile, dispretul si lipsa de consideratie cu care sunteti tratati zilnic de „colegii” magistrati? Nu trebuie sa-ti spun eu, tu stii ca lucrezi intr-un sistem feudal in care principala ta treaba este sa faci piata pentru un magistrat.
    Acum, cand unii dintre ei vor sa inceapa activitatea, va obliga si pe voi sa reveniti la arhive. Au uitat ( au stiut vreodata?) ca si voi aveti protestul vostru si revendicarile voastre. Citeste scrisoarea grefierilor catre RNAG (e publica pe site-ul Projust).
    Poate ca tu respiri acelasi aer cu ei, dar in nici un caz ei nu respira acelasi aer cu tine.

    Comentariu de justitiabilul din mediul privat — 23/09/2009 @ 10:00 AM | Răspunde

 3. Asadar, d-le Danilet, sindicatele din justitie au hotarit sa continue greva.Spun greva, pt. ca asa a recunoscut d-na Pivniceru, in sedinta CSM, la care ati fost de altfel prezent, si in care nimeni n-a incercat macar sa salveze aparentele.Nu cred ca punindu-va in afara cadrului constitutional, deci nerespectind legea, se poate apara „statul de drept”.Magistratul reprezinta ceva in sala de judecata, cind „hotaraste in numele LEGII”, nu cind, eufemistic vorbind, spune ca „protesteaza” desi stie si el ca-i in greva!”Protestul” magistratilor este o lovitura mai mare la adresa „statului de drept” decit toate mineriadele!

  Comentariu de mitica — 18/09/2009 @ 9:58 PM | Răspunde

 4. Motto :”FIAT JUSTITIA PEREAT MUNDUS”

  Intr-o lume, prin excelenta, golita de continut si principii, caracterizata prin rasturnarea sistemului de valori, intr-o tara in care generatia tanara nu mai este motivata sa RESPECTE LEGEA ci, din contra, sa o sfideze, intr-o „vreme” in care normele de drept se modifica in rimt aberant, judecatorii romani au dat, prin deciziile de azi, inca o data(oare mai era nevoie dupa atatia ani de umilinte ??) dovada constientizarii rolului lor real in societate.
  Daca nu magistratii, ca parte incontestabila(contrar convingerii intrinseci a multor politicieni actuali) a totalitatii ELITELOR unei societati, atunci cine oare mai poate sa isi demonstreze demnitatea si probitatea si sa intreprinda ceva pentru reformarea reala a sistemului judiciar.

  Comentariu de calin marius cheregi — 18/09/2009 @ 10:13 PM | Răspunde

  • intr-o tara in care magistratii incalca legea in masa, ce sperante mai aveti sa vi se faca dreptate??? dreptatea impartita de infractori??? multam, io ma lipsesc!

   Comentariu de dracu — 20/09/2009 @ 3:56 PM | Răspunde

 5. protestul va continua și să fiți sigur că se va acutiza; ÎNCĂ NU AȚI VĂZUT NIMIC

  Comentariu de procuroru — 18/09/2009 @ 10:32 PM | Răspunde

 6. „un ministru care a avut o atitudine duplicitara, care a discutat una cu noi si a prezentat alta publicului, un ministru care el si numai el s-a opus in Guvern primirii amendamentelor magistratilor, un ministru care a ascuns Guvernului adevarata stare a justitiei romane desi inclusiv magistratii i-au prefigurat din luna februarie colapsuldin toamna”

  Cristi,

  Cit ma bucur ca ati identificat marele si unicul vinovat pt situatia din justitie – ministrul Predoiu! Sa-l infierati, ca merita! Bine ca l-ati identificat cu metodele specifice muncii de cercetare judiciara iar cu logica imbatabila a judecatorilor, ati si decis verdictul: sa fie demis si scuipat in pitata publica nemernicul!

  Acum, mai ramine doar sa executati schema lacrimogena „pupat peata Endependetii” cu politicienii, tot asa cum ati facut pina acum, insa numai dupa ce ei va vor primi din nou si pe voi , magistratii, asa cum fierbinte va doriti, in ” grupul baietilor bugetari smecheri cu coeficient zece”.

  Cristi,
  acum serios! Atitudinea ta ma sperie…
  Imi pare rau sa realizez ca „evolutia” ta din aceste citeva ultime saptamini te-a tras taman in linie cu divele justitiei, aflate la frumoasa virsta de pensionare.
  Si inca o remarca: dupa trei saptamini de greva, atit de odihnit fiind, nu ai scuze pentru greselile pe care le comiti la redactare pt prima data. Sau esti cam stresat?

  pacat…

  Comentariu de OT — 18/09/2009 @ 10:35 PM | Răspunde

 7. „Nu salariul este principala doleanta” spuneti.
  Atunci cum se face ca problema salarizarii si mentinerii veniturilor nete ocupa primele doua locuri in scrioarea comuna AMR-UNMR?
  Cum se face ca in, general ca in luarile de pozitie ale reprezentantilor dvs salariazarea, sporurile, bugetul propriu, sunt pomenite ca principalele probleme care trebuie rezolvate urgent, restul avand termene medii si lungi de rezolvare?
  Cum se face ca acest protest a izbucnit o data cu legea unica de salarizare, principala nemultumire exprimata ” pe sticla” fiind ca nu au fost primiti reprezentantii magistratilor la negocierile privind stabilirea grilei? Nu existau si acum 4-5 ani sau acum 2 ani aceleasi probleme? Ba da existau. Dar nimeni dintre magistrati nu s-a gandit sa protesteze ” pentru conditii de munca”.
  D-le Danilet, haideti sa nu ne ascundem dupa unghie (cum spunea un mare fostbalist). Principala problema a magistratilor o constituie sporurile si salariile. E de inteles, dar macar asumati-va responsabilitatea.
  Nu incercati sa ne convingeti ca in urma protestului ( recte pastrarea veniturilor salariale nete ale magistratilor vom beneficia de o instanta independenta si impartiala.
  Fiindca in mai 2009, momentul la care va raportati, justitia era extrem de prost vazuta ( din aceste doua puncte de vedere) atat la nivelul justitiabililor cat si la nivel european. Si indiferent ce credeti magistratii despre ei insisi, ar trebui sa se gandeasca si la vorba romaneasca ” cand doi oameni iti spun ca esti beat te duci si te culci”
  Si ca un judecator ce sunteti va rog sa-mi spuneti si mie temeiul legal al protestului, al solicitarilor de modificare a unor legi, de demitere a unor ministri (mai nou).Din cate stiu datoria magistratului este sa plice legea (buna, proasta cum e) si nu sa incerce sa legifereze el insusi.
  Daca vorbim de art. 6 din Conventie va atrag atentia ca „dreptul” dumenavoastra( dedus prin aceeasi interpretare extensiva si indoielnica juridic ca cea din RIL-ul cu sporurile) incalca dreptul meu la un termen de solutionare rezonabil.
  Mai ales ca daca vorbim de conditii optime de lucru protestul are toate sansela a se incheia ” ad calendas graecas”

  So injust ( si nu, nu sunt Predoiu deghizat)

  Comentariu de cosmin — 18/09/2009 @ 10:38 PM | Răspunde

  • La toate intrebsarile dv. s-a raspuns pe acest forum. Problema este ca ne aflam in fata unui dialog al surzilor. Si asta referitor si la alti comentatori. Aceleasi chestiuni ridicate, la care, fie doar daca cititi textele lui Cristi va veti lamuri despre ce e vorba. Nu pretinde nimeni ca doreste sa va convinga de ceva, cum cred ca nici dv. nu pretindeti sa va dam dreptate. Bine ar fi ca unele lucruri, deja spuse, sa nu mai fie reluate, sau si mai bine, daca doreste cineva sa posteze vreun comentariu sa citeasca cu atentie articolele si comentariile anterioare.

   Comentariu de vasile — 21/09/2009 @ 10:47 AM | Răspunde

 8. Justitia castrata si-a demonstrat impotenta vizavi de idiotul de pupil al magistratului din Craiova.Sunteti penibili iar blogerul Danilet pe care in naivitateamea l-am vazut ca pe un portdrapel al sperantei in justitie se dovedeste a fi un Mona Pivniceru mai putin isteric.In mod normal,intr-o societate normala greva magistratilor ar fi fost sanctionata exemplar.Asta faceti,greva mascata si scuipati in obraz milioane de romanicu pretentiile voastre salariale nesimtite.Asta va intereseaza, ciolanul sa fie cu cat mai multa carne pe el.

  Comentariu de mihaibeltechi — 18/09/2009 @ 11:28 PM | Răspunde

  • E usor sa vorbesti desptre justitie la modul general cand aduci ca argumente cauze si situatii personale. Chestiunea e mult mai complicata si are multe laturi, cum spunea cineva. Puem discuta pe cazuri particulare, dar atunci nu e bine sa infieram intregul sistem sau putem sa vorbim despre principii, cum cred ca este rostul acestui blog. Rautatile si comentariile tendentioase nu rezolva nimic, sunt bune doar pentru exhibarea frustrarii personale. Dar pentru asta, mai exisata si alte solutii.

   Comentariu de vasile — 21/09/2009 @ 11:10 AM | Răspunde

 9. Nu toti avocatii va sprijina, nu toti procurorii sunt de acord, nu toti judecatorii sunt de acord.
  Este bine sa fii critic si acid si chiar personal atunci cind nedreptatea si abuzul de drept sunt atit de ostentative.
  Am observat ca judecatorii au renuntati la orice covingeri morale si la orice minim decor.
  Si pentru ce? Pentru bani !
  Banul e ochiul judecatorului !

  Comentariu de Alberto Kurtyan — 18/09/2009 @ 11:52 PM | Răspunde

 10. „justiţiabilii sunt nişte victime colaterale, conflictul real se duce cu politicul”.
  afirmatia d-lui danilet demonstreaza ca in ochii celor din casta magistratilor, din popor suveran am ajuns mojici buni de carne de tun in lupta dintre ‘puteri’.
  in ochii magistratilor ce-au luat ostatic statul, puterea judecatoreasca nu este in slujba cetatenilor, nu…. cetatenii sunt doar o masa de manevra sacrificabila in batalia cu celelalte puteri.
  evident, totul e spre binele prostimii, cum altfel.

  nu stiu ce profesori au avut la facultate stimabilii magistrati, dar, pe langa greva josnica, marsava si ilegala numita suav ‘protest’, din declaratiile tupeiste si tampite ale unor monstruozitati precum pivniceru, rezulta dispretul pentru justitiabili (dispret numit insa ‘grija pentru justitiabil’), dispretul pentru lege (magistratii nu au dreptul la greva), dispretul pentru logica (e o tampenie ca hotarirea cc sa nu se aplice si pentru prezent ci doar pentru viitor, si ma refer la sporurile magistratilor; daca X zice ca 2+2=4, Y zice ca 2+2=5, iar cc spune ca 2+2=4, atunci X degeaba va zice ca Y minte deoarece hotararea cc e doar pentru viitor.)
  sincer, dupa ce logica judecati voi, stimati judecatori?

  va dau o mostra proaspata din profesionalismul si independenta justitiei romane, ca sa nu va scada apetitul pentru sporuri grase, citez:
  Motivarea judecătorilor pentru clemenţa manifestată faţă de faptele penale comise de Iustin Covei este stupefiantă: „În raport de gradul de pericol social concret al faptelor, de dezvoltarea intelectuală şi morală a inculpatului Covei Iustin, de comportarea lui anterioară, condiţiile în care a crescut şi a trăit – provenind dintr-o familie înstărită –, se impune aplicarea unei pedepse la individualizarea căreia a avut în vedere pericolul concret al faptelor şi persoana inculpatului.“
  adica… discutam discutii despre vorbe spuse la o discutie.
  dar iustin covei e fiu de judecator si nepot de procuror, chestii care, in mod evident, nu au constat deloc in fata judecatorilor, nu?
  judecatori care, romani fiind, au o inclinare extraordinara si incontrolabila in a fi blanzi cu infractorii, a nu-i deranja cu vreo pedeapsa cu executare sau cu vreo amenda.
  luati de cititi si va minunati de aici http://www.adevarul.ro/articole/printul-iustin-covei-imunitate-de-bani-gata.html

  asta e tara pe care ne-o construiesc stimatii magistrati, cu fiecare solutie si sentinta data.

  Comentariu de andreic — 19/09/2009 @ 1:51 AM | Răspunde

  • Ma mir ca aveti ceva impotriva magistratilor din Craiova care au decis suspendarea protestului. Ar trebui sa-i laudati pentru asta, nu sa-i criticati. probabil ca v-au citit postarile si au hotarat suspendarea protestului pentru a rezolva chestiunile criticate de dv. cu atata patima.

   Comentariu de vasile — 21/09/2009 @ 10:51 AM | Răspunde

 11. Ce-i cu gargara asta? Da’ profesionist va mai indepliniti atributiile pentru justitiabili! Taiati frunze la caini de 2 saptamani pe remuneratie de lux. Cititi postarile sa vedeti ca nu va sprijina nimeni, nici justitiabilii, nici avocatii. V-am rugat sa ne spuneti de ce n-ati protestat cand, la cererea sistemului, prin OUG138/2000, OUG58/2003 si L195/2004, justitiabilii au pierdut dreptul la anumite cai de atacare a pronuntarilor gresite de la fond, si care existau in Codul de procedura civila. Cum atunci n-au fost deloc proteste, si nimeni nu s-a incumetat sa motiveze lipsa de reactie, ma indoiesc de „buna-credinta in folosul nostru” a actiunilor din prezent, si de faptul ca vor conduce la consilidarea statului de drept.
  Va laudati ca ati scris celorlalte institutii si nu v-au raspuns. E posibil. Multi cetateni nu primesc raspunsuri la petitii, ori primesc dar raspunsurile sunt aiurea si fara baza legala. Atacati-le lipsa de raspuns in Contencios Administrativ si asteptati si dumneavoastra pana ce colegii vi le solutioneaza. Noi pe toate le-am pierdut pe motive caraghioase „n-avem calitate procesuala”, „autoritatea respectiva are dreptul sa emita acte vatamatoare noua”, „autoritatea desi incalca o Lege, nu ne incalca nici un drept”, „numai instanta poate sa … ce-a omis sa reglementeze” s.a. Ia puneti mana si mai dati dreptate si contribuabilului, macar prin faptul ca LIPSA DE RASPUNS LA PETITIE REPREZINTA INCALCAREA EVIDENTA A UNUI DREPT CONSTITUTIONAL. Mai dati dreptate si petitionarilor, sa vedeti cum incep functionarii sa nu va mai paseze sarcinile pe care nu le indeplinesc, si macar se imputineaza dosarele unor sectii.

  Comentariu de Ioana Maria Vlas — 19/09/2009 @ 9:08 AM | Răspunde

  • Buna ziua stimata Doamna,
   Nu pot spune ca va invidiez, dar cu siguranta va admir!
   De acolo de unde sunteti ati putea organiza justitia in asa fel incat sa si functioneze.
   Societatea civila v-ar putea angaja ca reprezentant.
   Dupa cum si CSM-ul, si parlamentul, si guvernul, si presedentia, si orice alta institutie v-ar putea angaja consilier.
   In conditiile date, eu sunt pesimista (sau realista?), pentru ca in opinia mea, castigarea „independentei” justitiei inseamna un mare compromis pe care justitiabii il vor plati: „Parlamentul: vreti independenta? vreti salarii, sporuri si de altele? ia mai dati solutii asa cum vrem noi! Ia mai scoateti niste posturi de magistrati fara examen! justitiabii nu trebuie sa stie nimic de mica noastra afacere…” Independenta pe care o doresc magistratii este cu totul altceva decat independenta pe care si-o imagineaza justitiabilii, si total diferita decat ceea ce inteleg reprezentantii puterii. Atata timp cat cele 3 parti nu vor ajunge la o singura definitie a expresiei „independenta justitiei” situatia nu se schimba.
   Revenind la admiratia mea pentru dumneavoastra, sunt de acord ca nu exista crima fara pedeapsa, dar dumneavoastra platiti in locul altora. Castigul este de partea celor care va au in preajma, care pot invata de la dumneavoastra, si poate si al dumneavoastra pentru ca aveti posibilitatea de a comunica, protejata fiind chiar de institutia care va izoleaza.
   Nici zidurile, nici gratiile nu pot opri comunicarea. O pot limita, dar nu o pot opri.
   Imi pare rau ca nu am un vocabular suficient de bogat si nu pot exprima in cuvinte tot ce gandesc. Este o carenta pe care nu reusesc sa o acopar.
   Aveti o putere foarte mare, puteti face mult rau si mult bine, si doar dumneavoastra puteti controla balanta.
   Va doresc numai bine.
   Marcela Katona

   Comentariu de marcela — 22/09/2009 @ 11:03 AM | Răspunde

 12. http://www.ziare.com/actual/opinii/09-19-2009/mineriada-magistratilor-890124

  Mineriada magistratilor
  autor: Ioana Ene

  Cand feroviarii opresc trenurile, blocand astfel tara, sunt readusi la ordine de instanta. Pe magistrati cine sa-i judece? Cand angajatii de la metrou intra in greva, instanta decide daca ea e legala sau nu si, de multe ori, ii obliga sa reporneasca locomotivele. Pe magistrati cine sa-i trimita in salile de judecata?

  Medicii nici nu viseaza la un protest mai dur decat purtarea banderolei albe pe brat. Nici magistratii nu au voie sa faca greva, dar au cosmetizat-o in eufemistimul „protest” si nu exista instanta care sa constate acest lucru.

  Profesorii au ramas fara bani pe perioada grevelor. Magistratii isi incaseaza salariile linistiti, cu tot cu sporuri, desi justitiabilii disperati primesc termene pentru inceputul anului viitor.

  Nu e mare diferenta, de esenta, intre abuzul pe care-l comit acum oamenii in roba si cel pe care l-au comis oamenii cu lampase, decisi si ei sa-si apere drepturile cu orice chip si prin toate mijloacele pe care le aveau la dispozitie, prin destabilizarea ordinii de drept. Si unii si altii au aruncat Romania in haos, printr-un act ilegal si revoltator.

  Dar daca minerii au fost, pana la urma, adusi la ordine prin parghiile statului de drept, magistratii sunt un stat intangibil care s-a format malign in cadrul statului de drept.

  Efectele acestei sfidari fara precedent sunt insa chiar mai grave decat necazul provocat justitiabililor.

  Judecatorii dau un exemplu de nesupunere civica nesanctionata, un exemplu de incalcare flagranta a legii si a hotararilor judecatoresti si promoveaza un model de forta si ilegalitate.

  Ce legi incalca magistratii? In primul rand Constitutia Romaniei care le garanteaza accesul romanilor la Justitie. In acest moment, romanii nu pot divorta, nu isi pot apara proprietatile, nu-si pot schimba numele, nu pot capata custodia copiilor, nu-si pot imparti bunurile prin instanta si, in general, nu-si pot apara interesele legitime. Pana si CSM a solicitat incetarea protestului si a fost ignorat.

  Ce hotarari judecatoresti incalca magistratii? In primul rand, decizia Curtii Constitutionale, care a statuat ca ei nu-si pot stabili singuri salariile. E adevarat, decizia CCR nu retroactiveaza, insa spiritul ei este clar si ar fi trebuit ca el sa fie suficient pentru ca niste oameni ai legii si ai dreptatii sa-si constientizeze eroarea.

  Cu ce autoritate morala vor mai putea judecatorii sa impuna legea si hotararile judecatoresti altor persoane? Pana la urma, respectarea justitiei nu este doar o chestiune de coercitie, ci si una, in primul rand una de respect, iar magistratii au anulat acest respect.

  Decizand sa ramana in greva, judecatorii lasa guvernantilor doua variante: ori cedeaza total sub forta santajului si consfintesc forta ca modalitate de satisfacere a revendicarilor, fie rezista cu riscul lezarii alegerilor prezidentiale, ceea ce ar fi o noua lovitura fara precedent impotriva statului de drept.

  Mandatul presedintelui nu poate fi prelungit. Din ziua in care el expira, functia ramane vacanta si pereogativele sunt preluate de al doilea om in stat. Chiar daca, probabil, lui Mircea Geoana i-ar placea, starea de instabilitate care s-ar pogori peste Romania ar fi devastatoare. Acesta sa fie si scopul?

  E greu sa excluzi resortul politic din spatele acestui protest. Iar aceasta suspiciune difuza, generalizata si persistenta ca o duhoare de hoit este un alt efect devastator al mineriadei magistratilor. Nici minerii n-au pornit chiar de capul lor spre Bucuresti.

  Bata minereasca a oamenilor in roba a cazut naucitor peste statul de drept din Romania si este posibil ca loviturile sa continue pana la asasinarea victimei.

  Comentariu de OT — 19/09/2009 @ 10:13 AM | Răspunde

 13. Constat ca am cititori fideli ai blogului si le multumesc. Dvs sunteti de fapt alaturi de mine in protestul la care si eu iau parte. Cu insulte sau doar aciditati, eu experiente nefaste pe care le-ati avut in viata sau chiar in justitie, constat interesul dvs pt justitia romana si ma bucura. Insa nu este de ajuns. Daca mesajele dvs le-ati trimite premierului si celor doua camere ale Parlamentului, poate ca ati impulsiona cumva iesirea din criza. Dar asa, dvs ramaneti niste cititori ai unui blog unde va erijati in opinie publica, iar eu raman un judecator care scriu in virtual propriile mele opinii, insa in viata materiala fac toate demersurile pentru a realiza Pactul dintre cele trei puteri.
  Hai sa va mai spun ceva: acum 2 zile managerul economic de la Trib.Bihor mi-a spus ca la rectificarea bugetara mult trambitata de ministrul justitiei, la Oradea s-au primit bani cat sa achitam datoriile la furnizori. In momentul de fata nu mai sunt bani pentru: expediat citatii si adrese; comunicat hotarari; platit avocatii din oficiu; cumparat benzina, toner, hartie pt imprimanta; decontat chirii, delegatii, transporturi. Ah, nu mai sunt bani nici pentru platit salariile angajatilor (si nu e vb numai de magistrati, caci in instante mai avem si grefieri, functionari, personal contractual) decat pana in luna decembrie exclusiv.
  Haideti sa o spun si mai simplu. Daca unul dintre dvs, cititorii mei, sunteti sofer, conduceti pe drumul public si brusc va apare un pieton in fata pe care il accidentati mortal, daca nu va permiteti sa platiti costul unei expertize tehnice, eu procuror/judecator nu am fondurile necesare pt ca dvs sa va faceti apararea. Daca nu va permiteti un avocat, eu nu am bani sa ii avansez acestuia pt a va asista gratuit cum aveti dreptul dupa lege. Daca sunteti prinsi cu o substanta asupra dvs despre care politia spune ca e drog, eu nu am bani sa ordon o expertia sa vedem daca e asa sau nu. Sau, pur si simplu, daca va trebuie o copie dintr-un dosar, eu nu am toner la copiator sa v-o dau.
  Asadar, daca vom iesi din acest protest voluntar, vom intra in protest fortat, caci nu avem bani sa functionam. Nu stiu daca ministrul e vinovat, sau presedintele, sau serviciile, sau dvs ori noi. Cert e ca nu putem functiona, si ne facem ca functionam din luna februarie pana cand am intrat in protest.
  Realizeaza cineva toate astea?! Mai tineti minte ca tot am spus ca din februarie la Oradea nu mai sunt expediate peste 1000 adrese? Ce sa facem? Sa intram in sali doar pentru a amana? Pai…asta facem acum.
  Personal, sunt mandru de ziua de ieri. A fost ziua demnitatii in justitie. Tocmai pt ca nu mai era vorba de salarii din moment ce Guvernul a promovat deja un proiect de lege ce nu mai putea fi modificat. Am demonstrat astfel tuturor ca de fapt e vorba de castigat locul alaturi de celelalte doua puteri.

  Comentariu de Cristi — 19/09/2009 @ 11:18 AM | Răspunde

  • … pana in Decembrie aveti ceva bani, iar dupa aceea incepe bugetul anului urmator. Repet intrebarea, daca ati atacat in Contencios omisiunea de finantarea a activitatilor, cum ati facutara cu salariile. Ca sofer expertiza tehnica la ce? – cand pe victima cu pretentii o puneti sa expertizeze. Nu numai atat dar prea usor admiteti numai „expertiza soferului” cum ca jeepanul sau circula legal pe stanga, ori ca o naluca. Trebuia sa stiti ca se prezuma ca noi caram substante inofensive, pana cand acuzarea (directia antidrog cu bugete grase si finantari Europene) le expertizeaza drept droguri. La fel, daca la dosar, traficantul va aduce expertiza de apa chioara sau pulbere de talc, platita de el, scapa de pedeapsa.

   Comentariu de Ioana Maria Vlas — 19/09/2009 @ 12:30 PM | Răspunde

  • Cristi,

   Daca inca nu ai aflat sau nu ai realizat,
   Tin sa te anunt ca 2009 este un an in care si fimele private au probleme bugetare, ca ne controlam cheltuielile la singe, ca ne refacem LE in fiece trimestru si schimbrile intre doua versiuni consecutive sint dramatice… ocmai pt ca predictibilitatea, care era un atu al anilor trecuti, a disparut in acest an absolut atipic dpdv al bugetului si al executiei acstuia. Sintem in mijloc de spetembrie si poti fi sigur ca nu stim inca daca vom putea plati integral angajatii nici pe octombrie si nu vorbim de decembrie, caci depinde de evolutia economica a clientilor nostri … Asadar, povestile tale cu „decembrie exclusiv garantat” sint jalnice, la noi nu ni se garateaza nimic! Trebuie doar sa muncim cu ceea ce avem.

   Daca situatia economica din instante era sau nu imposibil de suportat pt a putea continua efectuarea actului de justitie – doar Dumnezeu stie! Caci voi nu ati produs nici o analiza consistenta referitor, cu concluzii in care „facts and figures” sa probeze, la nivel minimal, povestile pe care incercati sa ni le vindeti.

   Este foarte clar ca voi ati pornit greva EXCLUSIV pe SALARII si PRIVILEGII amenintate prin noua lege.
   Asadar, te rog eu, daca mai ai minimal respect fata de tine personal, nu scormoni disperat dupa argumente economice, care sint derizorii pt cei care au o minimala intelegere a fenomenului economico-financiar.
   Parol.

   Comentariu de OT — 19/09/2009 @ 3:25 PM | Răspunde

 14. M-am bucurat sa vad rezultatul votului magistratilor pe instante. Continuarea protestului magistratilor pentru rezolvarea problemelor Justitiei este cel mai bun lucru din aceasta toamna.

  Inteleg ca actualul Guvern si actualul Presedinte nu au solutii pentru Justitie. Tot ce au clamat Basescu si ai lui despre Justitie a fost doar un exercitiu politicianist de prost gust dus in extrem. Nu au solutii pentru ca ei nu vad problemele. Asa cum nu vad in viata sociala mai nimic. Efortul lor este de a da o forma societatii dupa cum au gandit-o ei si nu de a rezolva problemele cu care societatea se confrunta. Practic, actualii guvernanti vor sa impuna societatii valori pe care noi, in majoritate, le refuzam. Am mai trait odata dupa astfel de valori si ne-am saturat in decembrie ’89.

  Chiar daca unii dintre justitiabili nu sunt de acord cu protestul magistratilor, incurajati de presa tabloida portocalie cum ar fi Ev.Z si Basescu Unu Tv (B1Tv), ce au declansat o campanie furibunda impotriva magistratilor protestatari, ducand si sustinand pana la derizoriu ideea ca protestul are doar rolul de a obtine salarii mai mari, pe nemerit, protestul trebuie sa continue. Nici un Guvern nu poate functiona intr-o tara in care Justitia nu exista, oricat s-ar imbata cu apa rece actualii politicieni portocalii aflati la putere.

  Sunt alaturi de magistrati si sper sa reuseasca in demersul lor.

  Comentariu de Cepeca — 19/09/2009 @ 3:29 PM | Răspunde

 15. @OT Ba tocmai ca am facut-o, cu table, figuri si altele. Matematic noi nu mai functionam. Iata aici unul dintre materiale http://www.societateapentrujustitie.ro/adrian_neacsu/3133-Cronica-unei-morti-anuntate-Situatia-financiara-reala-instantelor-judecatoresti.html sau http://www.sfin.ro/uploads/file/Analiza_SoJust.pdf.
  Si, contrar asteptarilor ca daca nu suntem ingineri nu putem gandi economic, am propus ministrului si solutii de economisire de bani si surse alternative de finantare. Caci unii dintre noi au si cultura generala, si mate-fizica absolvita. Ca nu suntem chiar de la coada vacii luati si pusi judecatori. Avem unii zeci, altii chiar sute de examene date. Hai sa nu mai desconsideram chiar asa magistratii. Ca avem si nemerituoasi printre noi, adevarat, dar sunt pe cale de disparitie.

  Comentariu de Cristi — 19/09/2009 @ 3:41 PM | Răspunde

  • Cristi,

   Mi-este extrem de greu sa te mai recunosc. Reactiile tale emotionale peste masura sa fie din cauza influentei doamnei doctor-doctor, in a carei apropiere ai stat atita, in ultima vreme?

   Citeva mici lamuriri pt continutul postarii tale mult prea rapid scapate emotional pt a fi si gindita:
   ~ Inginerii nu sint economisti
   ~ Calcule matematice cu rezultatele puse in tabele nu inseamna analiza economico-financiara
   ~ „figures” -inseamna cifre
   ~ teoria de la examene este una, practica , in general, ne omoara
   cit despre scoala, examene si diplome,
   nici o scoala din lume nu iti confera calitatea de OM.

   „Sa fii domn mare nu-i mirare, sa fii OM e lucru mare”.

   Cit despre „coada vacii” si, de ce nu, sa adaugam si „lumpeni”, eu una nu as deschide discutia, atita vreme cit exprimarea este proprie unuia mult-si-inaltscolit, actualmente in tagma magistratilor si care posteaza si pe blogul tau.

   Iara nemerituosii dintre magistrati, care, dupa cum spui, se afla pe cale de disparitie, se intimpa ca mai dispoar (nu ca sint pe cale de disparitie) exclusiv pentru ca unii se pensioneaza, altele se cupleaza cu soferii de serviciu in vazul mahalalei, altee se afla bete crita la volan, altii isi arata dosul nud privitorilor etc etc etc si nicidecum pentru ca ati fi luat voi restul, magistratii merituosi, atitudine fata de „nemerituosi”.

   ATITUDINE.

   Iara daca Guvernul nu va gasi bani pt Justitie , eu va sugerez sa ne dati in judecata pe noi, cei din mediul privat, pt ca nu contribuim destul la buget, asa fel incit sa va satisfacem fanteziile.

   Succesuri majore!

   si s-auzim numai de bine

   Comentariu de OT — 19/09/2009 @ 4:04 PM | Răspunde

 16. Si altii au zeci poate sute de examene si sunt desconsiderati de justitie. Nu va mai victimizati atata. Sunteti penibil(i). Nu va pune nimeni sa fiti judecatori daca nu va convin conditiile. Cautati-va un loc mai bun daca vi se pare ca-l meritati. Cat despre nemerituosi – hai sa le spunem coruptii si lichelele din justitie – (CSM nu face exceptie, dimpotriva, intareste regula) mai intai trebuia sa scapati de ei daca voiati respect. Participa la protest (greva) si cei care au plimbat cu nesimtire dosarele ani de zile si si-au batut joc de justitiabili? Pricepeti de ce nu va respecta lumea? Faceti mai intai dezinsectia printre judecatori si apoi puteti sa va plangeti de conditiile din salile de judecata.
  Cat despre Basescu si politicieni sunt intr-adevar de toata jalea. Cu sau fara vreo legatura cu asta, d-le Cepeca, in Romania nu a existat Justitie nici inainte de protest si nici pe lefuri mai mari.Si nici nu va exista. Romania e o tara falimentara pe toate planurile.

  Comentariu de diana — 19/09/2009 @ 6:28 PM | Răspunde

 17. Fratilor, penibili nu e dl. Danilet, ci cei care vin aici si batucesc tastele fara sa fi dat prin vre-o sala de judecata. Eu inteleg toate chestiunile acestea cu blogosfera, cum toti trebuie sa aveti opinii, ba blogerilor, asa pe intelesul vostru:
  Daca maine va da cineva in CAP, mai exact ia un levier si va da cu el in cap de va baga 6 luni in spital aveti asteptarea ca individul in cauza sa ajunga in justitie, ori un magistrat prost salarizat, activand intr-un sistem prost finantat devine usor coruptibil. Domnul Danilet are 2 copii, daca dansul are un salariu de 2000 de lei pe luna cum Dumnezeu poate oferii familiei un trai decent?! Judecatorul e om, o fi el drept, echidistant, da cand iti moare familia de foame o mai dai in masa de dreptate si o imparti celui cu plicul mai gros. Asta va doriti? Va doriti ca magistratii sa fie slugile bastanilor? Slugile primarilor si sedfilor de consilii judetene? Eu nu spun ca sistemul judiciar, vezi doamne, e virgin si curat ca alba ca zapada, eu incerc sa va comunic ca PENTRU A AVANSA CA SI SOCIETATE avem NEVOIE DE O JUSTITIE INDEPENDENTA SI IMPARTIALA. Ca sa nu mai pacanim aici ca morile stricate deschideti dracului google si cautati: what is the salary of a judge (in Germany, France, Italy, Hungary, Bulgaria etc.), dupa care observati cum este organizat sistemul judiciar in statele civilizate.
  P.S. Nu luati comentariul de mai sus ca fiind un elogiu adus dl. Danilet et. comp. caci nu este, nu exista om pe planeta fara „bube” in cap, unii cu „bube” mai mici, altii cu „bube” mai mari.

  Comentariu de Razvan — 19/09/2009 @ 8:29 PM | Răspunde

  • Domnule Razvan,
   Daca luam un levier in cap, 6 luni ne ingrijeste un medic si nu un magistrat. Hartia magistratului bine sau prost salarizat, chiar si perfect facuta, nici nu te insanatoseste, nici nu invie mortii si cel mai adesea nici nu repara cu adevarat prejudiciul. Credeti dumneavoastra ca daca magistratul ofera pe hartie desdaunare de 1 milion de RON, chiar ti-i da maine cineva. Nuu..u mai ingrasi un executor judiciar, un lichidator, … etc. si nu te capeti cu nimic. (cenzurat, atac la viata privata) Nu „are un salariu de 2000 de lei pe luna” ci mult mai mult – il gasiti pe blog, si are atat de mult ca isi intretine si parintii. Constitutia spune ca asigura tuturor familiilor un trai decent, inclusiv celor cu venitul minim – poate aflati cat e. Aratati-ne judecatori cu familii moarte de foame, ca sa intelegem si noi de ce s-au complacut in postura de slugi ale bastanilor.
   Dovediti cazurile concrete de aservire a JUSTITIEI cu mijloacele existene ca aveti destule. Cu Germania ati dato-n bara caci acolo magistratii au 0,9-2,1 salarii medii nationale dar asemenea proportie civilizata nu va satisface.

   Comentariu de Ioana Maria Vlas — 20/09/2009 @ 8:54 AM | Răspunde

 18. Nu Cap-istul ia levierul caci voi Domnii va bate-ti ,voi domnii va tiganiti cap-istul stie sa munceasca si sa se multumeasca cu ce BINEVOITI VOI DOMNII A LE DA asta a fost in general dar cine stie nu ar trebui si acestia sa-si apere drepturile? sa ia furcile in mina?[caci nu au leviere ].In ceea ce-i priveste pe magistrati cred ca saboteaza tara si ar trebui sa raspunda pentru prejudiciile aduse de orice fel ca rezultat a faptului ca nu s-a judecat de ceva timp .In rest e bine caci scrie-ti sa ne mai desteptam si noi cei multi …si amariti care avem pensii de 400 lei si traim sa stiti ,ne bucuram de viata de flori ,de frumos ,citim traim intr-un cuvint si ne minunam .

  Comentariu de C A P -istul — 20/09/2009 @ 9:04 AM | Răspunde

 19. Eu nu am facut referire la fostii lucratori ai C.A.P. ci la cuvantul cap, fara nici o legatura cu C.A.P.-ul. Opinez ca daca taranii doresc sa se ridice impotriva stabilimentului este dreptul lor sa o faca. Medicii sunt salarizati execrabil, datorita acestui fapt peste 4000 au parasit Romania numai anul anul trecut, poate si medicii ar trebui sa urmeze exemplul magistratilor si sa ceara respect si salarizare decenta pentru profesia lor. Medici care s-au spanzurat de foame au fost (a se vedea cazul de la Turda), trebuie sa avem si magistrati? Un judecator la inceput de cariera are un salariu de 2000 de lei. In Romania sunt cu totul 5000 de judecatori, cat de greu ne este s-i remuneram corespunzator? In schimbul acestui efort al nostru, ca societate, trebuie sa cerem si noi ca magistratii sa raspunda pentru erorile judiciare, sa cerem un sistem transparent unde functiile sunt ocupate numai prin concurs, un sistem orientat spre problemele cetateanului. A face comparatii intre un muncitor care, vezi doamne, are 700 de lei salariu si un magistrat insemna a devei demagogi. Este in interesul societatii romanesti sa finantam corespunzator justitia, desigur in schimbul acestui efort pe care il facem sa solicitam responsabilitate, profesionalism. Ceea ce nu se intelege, probabil, e ca in societatea romaneasca este o lipsa acuta de dreptate, pentru a ne indrepta ca si societate avem nevoie tocmai de dreptate, dreptate care ne confera siguranta, incredere, demnitate, ori Romania nu este o tara africana, ca si cetateni, trebuie sa finantam justitia pentru binele nostru – in primul rand.

  Comentariu de Razvan — 20/09/2009 @ 1:05 PM | Răspunde

 20. Traim vremuri in care Guvernul si Presedintele incalca Constitutia, o calca in picioare fara mila.
  Pentru acesti oameni Constitutia si Statul-de-Drept nu reprezinta absolut nimic. Se incearca subjugarea politica si economica a tarii, aducerea acesteia in conditie de dictatura conform modelelor Iran si Venezuela – in special prin distrugerea Puterii Judecatoresti urmata de subminarea economiei nationale.
  Scopul aducerii Puterii Judecatoresti sub teroare si sub control este de fapt mult mai complex: acapararea ultimelor resurse ale tarii de catre grupurile de interese care il au drept exponent pe Traian Basescu.
  Dan Besciu, Arpad Paszkany, Dorin Cocos, Costel Casuneanu sunt doar cativa dintre cei despre care se stie ca fac parte din grupurile de interese aflate in spatele lui Basescu.
  In aceste conditii se pregateste un abuz fara margini: TAIEREA SALARIILOR SI PENSIILOR MAGISTRATILOR SI A CELORLALTE CATEGORII SPECIALE DE BUGETARI SI REDIRECTIONAREA BANILOR CATRE BUZUNARELE CLICII PRESEDINTELUI!!!
  Nu va lasati pacaliti de trompetele lui Basescu!!! Fondul Monetar International nu impune politica bugetara!!! TAIEREA SALARIILOR SI PENSIILOR NU REPREZINTA O CERINTA A FMI-ULUI, REPREZINTA TENTATIVA LUI BASESCU DE SUBMINARE A PUTERII DE STAT SI REDIRECTIONAREA BANILOR IN BUZUNARELE GRUPURILOR DE INTERESE!
  Domnilor Magistrati, fac acest apel catre Dumneavoastra: nu cedati presiunilor lui Basescu! Nu renuntati nici macar la 1 leu din drepturile care vi se cuvin! De Dumneavoastra depinde insasi existenta Statului-de-Drept in Romania! Sunteti prima si cea mai puternica linie de aparare a democratiei! Daca Basescu – prin Emil Boc – pune mana pe banii magistratilor, atunci calea catre abuzuri este deschisa! Isi vor baga mainile lor corupte murdare in buzunarele romanilor si nu va mai putea sa-i opreasca nimeni! Nu mai au ce fura si acum fura de la oamenii care muncesc!
  Tineti minte Domnilor Magistrati: lupta pe care o duceti acum este cu mult mai grea decat pare! Purtati in brate destinele a milioane de romani. Muncim din greu cu totii ca sa ajungem sa traim mai bine, nu ne lasati sa ajungem sclavii grupurilor de interese din spatele lui Basescu! Trebuie sa luptati in continuare pe toate caile legale, o faceti pentru milioane de romani care nici nu-si dau seama saracii ce-i asteapta!

  Comentariu de Parmalat — 22/09/2009 @ 4:33 AM | Răspunde

  • mda, ce noroc pe capu nostru ca mai exista si vizionari care citesc in stele pericolul care ne paste…

   Comentariu de dracu — 22/09/2009 @ 10:44 AM | Răspunde

   • Daca salariile si pensiile magistratilor cad astazi, maine vor cadea salariile si pensiile voastre. Voi fiind toti ceilalti care traiti si munciti in Romania.
    Nu vor mai avea frica si rusine de nimeni, va vor lua cu japca toata munca si vor aduce diverse pretexte mincinoase asa cum fac si astazi cu criza economica pe care incearca sa o foloseasca pentru a-si baga mainile in buzunarele lumii.
    Asta e pericolul care ne paste si pe care voi nu-l realizati. Ce mai conteaza pentru ei daca isi baga mainile in pensiile voastre? Nu mai conteaza deloc, rusinea dispare odata cu salariile si pensiile magistratilor. Si nici nu va mai avea cine sa va apere in acel moment!
    Asa ca daca vrem sa mai traim si sa mai fim siguri de ceva in tara asta nu trebuie sa lasam acest abuz sa se infaptuiasca.
    Acum trebuie sa punem deoparte toata invidia, toata dezbinarea, toate animozitatile, sa facem cerc in jurul magistratilor si sa ii aparam daca vrem ca maine sa mai putem dormi linistiti noaptea!
    Asta e miza pe care n-o intelege nimeni – nu mai e nimic de furat, trebuie sa se fure din buzunarele oamenilor. Sponsorii PDL-ului au bagat milioane de euro in partidul asta si in fundul lui Basescu, acum s-au trezit ca sunt la putere degeaba ca nu mai au ce fura si incearca sa bage mana in buzunarele oamenilor.
    Daca inca nu ati inteles nimic dupa impozitul forfetar, intelegeti macar acum ca va vine si voua randul! Au mai fost si altii la putere, au mai furat si altii dar cu bun simt. Hotia si abuzurile pe care le comit acum acesti nenorociti nu au rusine nu au culoare, vor lua tot de la oricine le pica in drum si vor baga in buzunarele lor.

    Comentariu de Parmalat — 22/09/2009 @ 2:51 PM | Răspunde

   • @Parmalat Ce facusi nene, dadusi pe goarna toate secretele aflate de la Mama Omida? Cu ce ne apara pe noi magistratii pensionari? Adica cei care ne fura o cota din impozite, ca sa acopere diferenta dintre pensia lor de lux si pensia ce li se cuvenea pentru perioada efectiv lucrata. Uitasi ca magistratii activi sunt primii care „lasa ca acest abuz sa se infaptuiasca” refuzand sa faca, sub pretextul unui protest, actele necesare pentru contracararea lor. Eu in locul lor as lucra de-al dracu’ numai ca sa-i incurc sa-si puna in aplicare „planurile lor marsave”. Cu ce fel „de bun simt au mai furat si altii” de sustineti ca „in urma lor n-a mai ramas nimic” si trebuie ca noii conducatori sa atenteze finantari viitoare din pensii si imprumuturi FMI. Aflati ca salariile si pensiile noastre au scazut cu mult inaintea celor ale magistratilor, si domnii magistrati au fost primii care s-au desolidarizat de restul cetatenilor crezand ca ei nu vor fi afectati nicodata. Nu cumva justitia ravneste la o putere mai mare ca sa imparta discretionar banii nostri impreuna cu celelalte puteri?

    Comentariu de Ioana Maria Vlas — 23/09/2009 @ 12:06 AM | Răspunde

 21. Am o intrebare : Ce face in tot acest timp ICCJ si Curtea Constitutionala? Acolo nu sunt tot magistrati? Ce pazesc ei acolo? sa treaca toate aberatiile de legi si sa le dea liber spre promulgare? Aceasta este oare principala lor atributie? D-na procuror general ce mai face? Protesteaza si ea? Stie cineva?

  Comentariu de marcela — 22/09/2009 @ 12:23 PM | Răspunde

 22. @parmalat
  pensie n-am, iar salariul variaza in functie de performanta mea profesionala si…. criza financiara.
  cand le-a fost rusine sa ne ia cu japca, si CAND V-A FOST RUSINE sa ne luati cu japca? le pasa lor ca isi baga mana in buzunarul nostru la fel de mult cat va pasa voua. si cine ne apara in acest moment??? voi? la cate condamnari sunt pentru inalta coruptie (adica zero, in ultimii 2-3 ani, respectiva una, in ultimii 20 de ani), se vede ca nu ne apara nimeni. daca tot suntem fara aparare, de ce sa platim mai mult pe degeaba?
  diferenta intre ei si voi e ca pe ei ii putem da jos, prin alegeri, la 4-5 ani. pe voi nu.

  Comentariu de dracu — 22/09/2009 @ 8:42 PM | Răspunde

  • Nu sunt magistrat, dar sunt atat de solidar cu protestul lor incat voi folosi persoana a I-a plural in aceasta postare:
   Ca sa apreciezi binele trebuie sa stii ce inseamna raul. Eu va spun ca inca sunteti bine protejati in Romania. Inteleg ca lucrati in mediul privat; v-ar conveni daca de exemplu de maine ati fi chemat la munca si sambata pe acelasi salariu? Sau v-ar conveni daca de maine pentru munca Dvs. ar trebui sa platiti un impozit aberant in plus de exemplu? Am dat doar niste exemple fiindca ceea ce „EI” pot sa va faca este de nebanuit daca de maine protectia pe care sistemul juridic v-o ofera ar disparea.
   Nu stiu ce inconstient din sistemul bancar (i-am uitat numele) vorbea acum cateva saptamani de maniera „statul ar trebui sa nu mai garanteze pensii ca sa incurajam economisirea”. V-ar conveni un asemenea scenariu de exemplu in care sa va pierdeti dreptul la pensie sau cuantumul pensiei sa vi se diminueze? Fiindca in fond si la urma urmei nimeni nu stie cati ani mai traieste dupa ce se pensioneaza, statul poate sa spuna ca ii ajung si mai putini bani.
   Pentru a preveni aceste abuzuri (care s-ar intampla fara indoiala!) exista justitie. Dar daca asaltul „Lor” impotriva justitiei se soldeaza cu succes atunci nimeni nu va mai poate apara.
   Dumneavoastra va dati seama cat de hapsani pot fi acesti oameni daca pentru a-si realiza propriile lor interese financiare au conceput o masinarie atat de diabolica – implicand presedinte, prim-ministru, guvern, o parte din parlament, unii specialisti – hotarata sa puna botnita justitiei?! Pentru ca aici e jocul, si dadeam un exemplu

   http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/825228/Casuneanu-mai-primeste-8-milioane–pentru-centura-Ploiestiului/

   Dumneavoastra chiar v-ati lasat pacalit de retorica cu „dreptate sociala”, „reformarea statului” etc…? Toata miza aceastei comunicari mincinoase este reprezentata de banii oamenilor. S-au terminat privatizarile, nu mai e nimic de jefuit, nu mai au ce fura si s-au gandit sa fure din buzunarele oamenilor.
   Iar faptul ca ii dati jos la alegeri este doar o iluzie – nu faceti decat sa aduceti la putere pe altii care au stat 4 ani pe bara si vin pregatiti, cu manecile suflecate pana la umar ca sa-si poata baga mainile in banii oamenilor.
   Nici nu e de mirare ca se incearca tocmai acum infaptuirea unor asemenea abuzuri. Ia ganditi-va cine a stat ani de zile pe bara pe vremea lui Nastase si pe vremea lui Tariceanu? Cine a venit la putere cand s-au terminat privatizarile si nu mai e nimic de sifonat?
   N-am nimic cu ei, dar haideti sa punem problema in termeni reali. Discursurile idealiste cu „dreptate sociala” si „reformarea statului” nu au cum sa tina fiindca vin din partea unor hoti.

   Comentariu de Parmalat — 23/09/2009 @ 2:48 PM | Răspunde

   • nu sunt protejat de nici un fel, de nici o justitie din Romania.
    daca ma cheama la munca duminica la 3 dimineata, ma duc. sunt obligat, prin jobul pe care il am.
    daca vor sa imi scada salariul, am dreptul sa-mi dau demisia.
    nu ma plang, am acceptat contractul asa cum e, si imi convine. cand accepti un contract, nu poti sa accepti numai ce te avantajeaza pe tine, il iei cu bune si cu rele. daca vrei, ca nu te obliga nimeni.

    n-am nici un pic de incredere in politicieni, indiferent de nume sau culoare poltica.
    iar in magistrati am tot atat incredere cat si in politicieni.

    cele 2 caste de „supra-oameni” sunt mana in mana, si se protejeaza una pe alta.
    politicienii i-au facut cea mai bogata categorie bugetara, le-au dat locuinte de serviciu, pensii care nu se calculeaza la fel ca la prostime, sporuri la care te crucesti (50% spor???), iar in schimb magistratii au avut grija sa ii protejeza de pedepsele pentru incalcarea legea prin NUP-uri, amanari pana la prescriere, exceptii de neconstitutionalitate, si, in cele mai grave cazuri, pedepse cu suspendare.

    „retorica mincinoasa”???
    eu vorbesc de FAPTE.

    nu-i un secret pentru nimeni, si chiar si politienii nostri admit ca in Romania coruptia la nivel inalt e infloritoare. UE ne monitorizeaza pe acelasi motiv.
    si totusi, in 20 de ani, a fost un singur condamnat la inchisoare cu executare. iar in ultimii 2-3 ani, de cand se spune ca au intrat oameni noi ca judecatori, tineri si scoliti, rezultatul e ZERO.

    Comentariu de dracu — 23/09/2009 @ 4:43 PM | Răspunde

  • @parmalat
   Din cate am inteles din lectura recomandata, PA&CO a executat lucrari de 57 milioane lei, a primit 13 milioane de lei (aproximativ 25% din ce-a executat), si trebuia sa mai primeasca 44 de milioane, adica a lucrat pe datorie. Sistemul juridic sau altii n-ar putea si ei sa lucreze cu 25% plati efective si 75% promisiuni. Nu sunt admiratoare de asfaltatori, dar mi-a atras atentia nepotrivirea exemplului oferit cu ceea ce se disuta pe blog. Cu ce scop?

   Comentariu de Ioana Maria Vlas — 23/09/2009 @ 4:51 PM | Răspunde

   • Citez:

    „PA&CO, firmă controlată de omul de afaceri Costel Căşuneanu, ar putea primi cu circa 8,3 milioane de euro (30 de milioane de lei) mai mult pentru lărgirea la patru benzi a centurii Ploieş tiului, dacă propunerea Companiei de Autostrăzi de modificare a unor soluţii tehnice
    va fi aprobată de Consiliul de Administraţie.

    Lucrările suplimentare cerute de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) majorează costurile proiectului cu aproximativ 30%.”

    Asa se fac hotiile in Romania, se trezesc unii dintr-odata sa incalce cu 30% planul. Asfaltatorii propun si Consiliul aproba sau Consiliul propune si consiliul aproba, banii intra in buzunarele asfaltatorilor.

    Si ia uitati ce scrie mai departe:

    „„Explozia de trafic înregistrată după finalizarea studiului de fezabilitate face ca sistemul rutier proiectat iniţial să fie insuficient. De aceea, s-a decis ca straturile rutiere să le facem mai groase şi cu un bitum modificat, pentru o mai mare rezistenţă la trafic“, a explicat Marin Ionescu, director Direcţia de Investiţii din cadrul CNADNR.

    Mai scump cu circa 20% decât cel obişnuit, bitumul modificat cu polimeri este fabricat doar de rafinăria Vega, deţinută de grupul Rompetrol, şi de o subsidiară a constructorului francez Colas.”

    Deci dupa studiul de fezabilitate s-a inregistrat o explozie de trafic atat de mare incat e nevoie nu numai de lucrari cu 30% mai ample, dar si de beton cu 20% mai scump!!! Probabil ca pe acea portiune de drum trec in fiecare zi americanii cu tancurile si trebuie ca noi sa platim cu 50% mai multi bani pentru ea nu?!
    Nu vi se pare ca 50% e putin prea mult pentru o depasire de plan initial de cheltuieli?? Mie asa mi se pare si e vorba de peste 8 milioane de Euro.

    Comentariu de Parmalat — 24/09/2009 @ 2:53 AM | Răspunde

   • @Parmalat
    … din citat rezulta ca PA&CO „ar putea primi … dacă propunerea CNADNR … va fi aprobată de Consiliul de Administraţie”. Candva CNADNR a organizat o licitatie pentru a se face pe centura o poteca din prundis, si ulterior s-a razgandit si vrea ca pe acelasi traseu sa fie autostrada – evident cu bani suplimentari, ziceti dumneavoastra 50% in plus. Din cate stiu eventualele contestatii la licitatiile si contractele publice, ajung la Instantele de contencios administrativ, si n-au decat domnii magistrati (procurori si judecatori) carora li s-a luat painea de la gura, ori competitorii, sa se judece. Intrebati-va mai bine cate contracte atacate in contencios administrativ, au fost si castigate de contestatari. Scenariul dvs. evidentiaza „alianta malefica” Base – Patricianu’ (PA&CO – rafinaria VEGA), de rad si curcile. Daca domnul Parmalat face gratuit lucrarile suplimentare, numai de dragul ca fostii si actualii magistrati sa-si pastreze privilegiile, isi poate depune cererea la CNADNR, si nu pe acest blog. Daca cererea i se respunge, poate ataca in instanta, cu sanse mari sa si castige. Pentru metoda de incercare a lucrarilor ce veti face propun tancuri rusesti ca sunt mai grele.
    Fata de data neprecizata la care se facuse studiul de fezabilitate CNADNR, cu cat o fi crescut bugetul alocat justitiei si pensiilor de lux pe care le genereaza?

    Comentariu de Ioana Maria Vlas — 25/09/2009 @ 10:49 AM | Răspunde

 23. Ar trebui schimbata tema : „nimeni nu iese si nimeni nu intra in protest”.
  In salile de judecata omul de rand nu intelege nimic din ce se intampla, judecatorul vorbeste telegrafic, foloseste un limbaj pe care justitiabilul nu il intelege, poarta roba si sta in jiltul lui departe si rece precum luceafarul. Pe perioada protestului, ultimele imagini pe care le-am vazut, au fost cele cu protestantii in robe, ei intre ei, hotarati sa mearga mai departe cu protestul. Justitiabilii si alti cetateni de la care asteptati sustinere nu pot decat sa ramana la fel de reci si distanti.
  Eu chiar nu inteleg de ce permiteti colegilor vostri sa lase sa treaca legi care ne fac rau si noua si voua si mai ales celor de la care asteptati sa va sustina? Ca atata lucru pricepe toata lumea: legile ies cu girul vostru, al magistratilor! Voi aveti controlul lor! De ce le-ati lasat sa treaca? Care este interesul vostru real in acest protest? Aveti oare, toti magistratii interese comune? Oare nu ar trebui sa va faceti curat in propria ograda?

  Comentariu de marcela — 23/09/2009 @ 11:43 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: