CRISTI DANILEŢ – judecător

02/11/2009

EVENIMENT: Coruptia si anticoruptia din sistemul juridic

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 6:59 PM

carte coruptiePe data de 17 nov 2009, la Bucuresti, voi lansa o carte cu un subiect incitant: `Coruptia si anticoruptia din sistemul juridic`. Ea este rezultatul unui studiu efectuat pe parcursul a doi ani, cuprinzand referiri la toate documentele internationale care fac referire la acest subiect, toata legislatia Romaniei in materie si insistand pe aspectele de integritate ale personalului din sistemul juridic. Cartea, publicata cu sprijinul KAS-PSDESE va fi lansata intr-un cadru festiv, iar distribuirea ei este gratuita. Intrarea este libera, cu anuntarea prealabila a organizatorilor. Iata mai jos cuvantul inainte al acestei publicatii:

Justitia este coloana vertebrala a oricarei societati democratice. Existenta statului de drept, acceptarea valorilor si principiilor acestuia presupune incredere in justitie. Iar pentru ca increderea cetateanului sa existe, profesionistii care activeaza in sistemul juridic trebuie sa ofere credibilitate. Aceasta necesita un comportament dincolo de orice repros, o conduita profesionala exemplara. Tinand cont de aceasta cerinta, am analizat in studiul de fata integritatea judiciara si afectarea acesteia prin coruptie. Demersul nostru are ca scop o dimensionare cat mai fidela a coruptiei din sistemul juridic, pentru a formula o pozitie adecvata fata de acuzele tot mai dese in acest sens, dar fara a avea intotdeauna o baza fundamentata.

Este adevarat ca in orice stat este prezenta coruptia, la orice nivel al institutiilor publice si private. Insa prea putin este cunoscuta, atat pentru publicul larg, cat  chiar si pentru unii profesionisti ai dreptului, semnificatia acestui termen; de altfel, acelasi lucru este valabil si pentru alte notiuni des utilizate precum „profesionalism”, „integritate”, „deontologie”, „serviciu public”, „interes public” De exemplu, cuvantul „coruptie”` nu apare in legislatia interna privind organizarea judiciara si statutul judecatorilor si procurorilor sau statutul personalului auxiliar si conex, si nici in codurile deontologice ale acestor categorii profesionale. Cuvantul „integritate” (ne referim, desigur, doar la integritatea morala, nu si la cea fizica sau psihica) este mentionat, in aceleasi acte normative, doar de trei ori si aceasta intr-o simpla insiruire de cuvinte. Numai in Regulamentul de evaluare al magistratilor este prevazut ca integritatea se apreciaza, fara nicio detaliere, „in functie de respectarea standardelor de conduita, sanctiunile disciplinare aplicate si impartialitatea”.

In general, la admiterea in profesiile juridice si ulterior pe parcursul carierei se verifica doar capacitatea de a memora notiuni juridice, desi cu multe dintre ele nici nu ne intalnim in cariera, iar in cel mai bun caz se verifica gandirea logica. Nu sunt dezvoltate suficiente modalitati de a verifica taria de caracter, verticalitatea, rezistenta la presiuni, nu se cultiva inca destule cai si metode de recunoastere si combatere a abuzurilor. Totodata necunoasterea notiunilor elementare de management si comunicare duc la perpetuarea unei stari de indiferenta sau neimplicare a membrilor colectivului in viata institutiilor in care isi desfasoara activitatea. De asemenea, insuficienta informare a populatiei cu privire la modul de organizare si functionare a justitiei duce deseori la pierderea increderii si amplificarea artificiala a intinderii fenomenului coruptiei.

In acest context, mi-am propus sa tratez un subiect sensibil – coruptia din justitie. Este sensibil, pentru ca nu ar trebui sa existe coruptie in justitie, din moment ce acest sistem face parte chiar din mecanismul legal si institutional de curmare a coruptiei; insa condamnarile din ultimii ani ale unor judecatori, procurori, avocati, grefieri, lucratori din politia judiciara releva ca nu sunt concepute inca suficiente metode de prevenire si combatere a coruptiei din interiorul sistemului. Subiectul tratat este  sensibil si pentru ca personalul greu accepta sa vorbeasca de coruptie, nefiind inca conturata o puternica cultura anticoruptie in interiorul sistemului chemat sa o infaptuiasca. Cu toate acestea, exista suficiente studii, rapoarte, statistici si chiar dosare instrumentate pentru a ne putea face o parere intemeiata despre coruptia din sistemul juridic – si spunem „sistem juridic” pentru ca cercetarea de fata nu priveste doar magistratii, ci si politia judiciara, avocatii, grefierii, executorii, notarii, lichidatorii, expertii, inspectorii de integritate etc. Este sensibil, de asemenea, pentru ca societatea romaneasca lanseaza cu usurinta acuze de coruptie la adresa functionarilor si magistratilor, in situatii cand in realitate este vorba de disfunctionalitati organizatorice sau incompetenta agentilor publici.

Lucrarea trateaza acest subiect in patru parti, analizand chestiunile generale despre coruptie cu relevanta pentru sistemul juridic, modalitatile si mijloace de corupere a celor ce activeaza in sistem, instrumentele internationale in domeniu care trateaza acest subiect, respectiv principalele metode sau politici anticoruptie aplicabile in sistemul juridic.

Obiectivul acestui studiu – mai degraba sociologic decat juridic – este acela de a oferi un tip de abordare sistemica, o evaluare a integritatii din sistemul juridic romanesc atat la nivel institutional, cat si la nivel individual. Evident, studiul nu este aplicabil doar Romaniei, chiar daca referirile concrete vor privi indeosebi tara noastra. Rezultatul cercetarii noastre nu se vrea nicidecum o generalizare, ci ia in calcul cazuri si situatii punctuale preluate din informatiile oficiale si constatarile personale. 

Reclame

13 comentarii »

 1. Este un subiect tabu. Nimeni nu a avut curajul sa il abordeze. Este importanta mediatizarea lucrarii dvs. atat in randul elitelor intelectuale cat si a studentilor si nu in ultimul rand al publicului larg.

  Comentariu de calin marius cheregi — 02/11/2009 @ 7:38 PM | Răspunde

  • Este importanta EXISTENTA dvs. atat in randul elitelor intelectuale cat si al studentilor si al avocatilor si (mai ales) al justitiabililor si (sper ca vor intelege candva) al judecatorilor si al…si Clujul a saracit in favorem Oradea.
   Sa aveti multa putere si sanatate!

   Comentariu de ariana — 03/11/2009 @ 7:24 PM | Răspunde

 2. Felicitari!
  Va exista si o editie digitala accesibila online (pdf)?

  Comentariu de Tio — 02/11/2009 @ 7:39 PM | Răspunde

 3. @Calin Subiectul e inabordat in Europa, chiar. De aceea, se pare ca va exista si o traducere in EN a materialului si distribuit cel putin in statele din SE Europei.
  @Tio Da, voi pune la dispozitie cartea si in format electronic, de asemenea gratuit, imediat dupa lansare. Sper ca unor doritori sa le pot expedia eu insumi cartea.

  Comentariu de Cristi — 02/11/2009 @ 7:46 PM | Răspunde

 4. Felicitari, domnule judecator, din toata inima. Sper sa va pot felicita si personal la lansare.
  Optimismul meu renaste.
  Felicitari si mult succes in tot ceea ce veti mai intrepinde.

  Comentariu de Fănuţa — 02/11/2009 @ 8:08 PM | Răspunde

 5. Curajos ca intotdeauna!

  Mi/as dori ca aceasta carte sa fie nu doar citita, ci si inteleasa de cei care sunt chemati sa imparta dreptatea.
  Dar oare cati vor fi cei care isi doresc sa patrunda adevaratul inteles al celor scrise de dvs.?
  Sper ca ziua in care adevarata dvs.valoare va fi recunoscuta (in primul rand de colegii dvs.) sa fie cat ma apropiata.
  Eu pot doar atat: sa va urez succes!

  Comentariu de Nico — 02/11/2009 @ 8:40 PM | Răspunde

 6. Felicitări, subiect foarte foarte interesant din punctul de vedere al celor care sunt implicaţi in sistemul juridic, şi nu doar în rândul lor.

  Comentariu de balauru84 — 03/11/2009 @ 6:58 AM | Răspunde

 7. Felicitari pentru aceasta intreprindere, sunt curios cat se va vorbi in presa despre lansarea aceasta.Din pacate nu pot veni la lansare, dar sa ne indicati daca e posibil locul de unde poate fi descarcata lucrarea.

  Comentariu de alex — 03/11/2009 @ 2:10 PM | Răspunde

 8. Coruptia…. este abuzul de putere al magistratului.

  Comentariu de Cosmin Cristea — 06/11/2009 @ 4:53 PM | Răspunde

 9. @8 Nu sunt de acord cu definitia data de dvs coruptiei. Adica, daca un medic ia mita, asta inseamna ca magistratul abuzeaza de putere?
  Haideti sa nu aruncam responsabilitatea existentei coruptiei numai pe magistrati. Faptul ca se da mita, e deja coruptie. Faptul ca se ia mita, e de asemenea coruptie. Daca stiti si de unii, si de altii, semnalati parchetul sau DNA. Ei nu pot sa ancheteze cazuri daca nu ii sesizati.
  Ah, si inca ceva: nu confundati greselile judiciare cu coruptia judiciara. Primele se indreapta prin caile de atac si majoritatea nu sunt imputabile doar magistratilor (am mai spus: statistic, numai 20% din hotarari sunt atacate, si doar 6% sunt desfiintate/casate, asadar calitatea e buna). Faptul ca cineva pierde un proces nu inseamna intotdeauna ca magistratul a gresit – sa fim corecti. De exemplu, la mine in sala, in fiecare sedinta de judecata, resping plangeri formulate impotriva solutiilor procurorului numai pt ca au fost formulate tardiv. Asadar, poate ca procurorul a gresit, dar daca eu, jduecator, nu sunt sesizat in termenul legal sa verific acea solutie, o resping `de pe scaun`. E posibil astfel ca omul sa nu isi afle dreptatea. Inseamna asta ca eu sunt incompetent? Sau corupt? Nicidecum, ci e vorba de educatia juridica lipsa a unora din cei care demareaza o procedura juridicara.

  Comentariu de Cristi — 07/11/2009 @ 11:09 AM | Răspunde

 10. Nu cred ca trebuie sa lasam tot greul in sarcina catorva domni judecatori! Chiar daca parerea noastra, a oamenilor cu alte profesii, ajunsi in postura de justitiabili chiar nu conteaza, cred totusi ca trebuie sa o exprimam.Notiunea de coruptie este legata de „drepturi”, mai precis de incalcarea lor. Noi(romanii) suntem deobicei catalogati(am auzit-o de multe ori exprimata de personalitati din lumea presei)drept persoane care nu ne cunoastem drepturile; departe de adevar! Unii le cunoastem, le cerem, dar in zadar, altii, cei mai intelepti, chiar daca le cunoastem nu facem demersuri pentru a le cere, pentru ca stim ca ar fi inutil.
  Unde este coruptie trebuie sa fie si masuri punitive. Fara raspunderea reala a magistratilor, nu putem fi siguri ca vom avea judecata dupa lege. Este un drept care pana in prezent multora ne-a fost refuzat. Constat ca am „trait” toate capitolele acestei carti! (deja vu?!). Astept ziua cand societatea civila sau poate, „Deux ex machina” va face un demers hotarat in directia impunerii normalitatii, astept ziua cand nu va mai plati statul roman (statul sunt eu!)pentru „coruptia din sistemul juridic”. Poate aceasta carte va fi un izvor de inspiratie, de reflectie si de actiune. Autorul merita respect si multumiri.

  Comentariu de doina florescu — 07/11/2009 @ 11:43 PM | Răspunde

 11. @Cristi. Pentru ce data este programata lansarea cartii la Oradea si in ce locatie ? Vreau sa aduc la cunostinta evenimentul in randul consilierilor juridici si a elitelor intelectuale din municipiu !Mersi.

  Comentariu de calin marius cheregi — 12/11/2009 @ 9:23 AM | Răspunde

 12. Nu m-am gandit la o lansare si in Oradea. De fapt, nu are loc decat o singura lansare, la Bucuresti. Dar daca exista doritori, putem organiza o masa rotunda in orice locatie (extra-instanta, de preferat) pe tema integirtatii judiciare si a dialogului intre profesiile juridice, iar eu voi distribui gratis cartea catre participanti. Acum doua zile am primit-o si eu: arata super! :)

  Comentariu de Cristi — 12/11/2009 @ 10:23 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: