CRISTI DANILEŢ – judecător

04/11/2009

Conduita judiciara-standarde ONU

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 9:19 PM

Standarde Bangalore, Ro, 2009

UNODCIn aceste zile am terminat de tradus o lucrare deosebit de importanta in domeniul conduitei judiciare. Este vorba de Principiile de la Bangalore privind Conduita Judiciara (2001, 2002) si Comentariile acestor principii (2007). Lasand celor interesati sa lectureze aceste instrumente internationale, iata cateva dintre intrebarile la care raspunde acest manual:

Independenta E suficient ca judecatorul sa fie independent sau trebuie sa se lupte ca si colegii lui si, in cele din urma, sistemul sa fie independent? Independenta pentru magistrat e mai degraba un drept sau o responsabilitate? Judecatorul trebuie sa fie surd la sau sa dea hotarari confom criticilor publicului? Trebuie sa fie judecatorul izolat de societate? Ar inseamna asta ca judecatorul nu se poate intalni cu prietenii sau care sunt avocati sau procurori? E importanta increderea populatiei? Poate judecatorul sa ajute la cresterea ei? Poate fi dependent judecatorul de colegii de complet, colegii din instanta, sefii instantelor, instantele ierarhic superioare, deciziile instantei supreme? Judecatorul este tinut doar sa apere drepturile omului sau trebuie sa si le promoveze?

Impartialitatea Poate un judecator lipsit de independenta sa fie impartial? Dar invers? E suficient ca judecatorul sa fie impartial in constiinta lui, sau trebuie sa se si vada acest lucru in comportamentul sau judiciar si chiar cel din afara instantei? Este permis ca judecatorul sa critice activitatea institutiilor politice? Se poate implica judecatorul in redactarea unor proiecte de legi? Poate judecatorul lucra in ministere sau alte institutii politice ori administrative? Ce este subiectismul? Ce este prejudecata? Ce este conflictul de interese? Poate avea judecatorul intalniri private cu partea? Sau cu avocatul acesteia? Trebuie judecatorul sa fie interestat de afacerile si relatiile membrilor apropiati ai familiei? Are voie un judecator sa comenteze o cauza? Dar sa isi motiveze public solutia? Poate un judecator sa aiba relatii cu presa? E admisibil ca un judecator sa isi caute un alt loc de munca cat mai este inca judecator? Poate o prietenie sau o relatie de vecinatate cu o parte sau cu un avocat, ori propria cunoasterea a faptelor din cauza sa duca la abtinerea/recuzarea judecatorului?

Integritatea Conduita ireprosabila ceruta unui judecator priveste doar activitatea din instanta sau si in afara acesteia? In ce masura e importanta parerea tertilor in aprecierea conduitei magistratului? Conduita personala a unui judecator influenteaza increderea in intreg sistemul?

Corectitudinea E adecvat ca judecatorul sa fie condus cu masina procurorului sau a politistului, ori in autobuz sa stea langa o parte?  Poate judecatorul sa frecventeze barurile, cluburile, sa cante karaoke, sa fie membru in asociatii sau societati secrete? Poate practica jocuri de noroc? Ce impedimente poate genera o relatie amoroasa cu un avocat? Ce se intampla daca singurul judecator dintr-o instanta este recuzabil si totusi trebuie luata rapid o solutie intr-un caz? Pot avea loc intalniri in casa judecatorului? Daca sotul judecatorului e avocat sau politician, pot folosi aceeasi linie telefonica? Pot fi criticate actiunile judecatorului, hotararile acestuia, viata sa privata? In ce masura poate  judecatorul sa utilizeze resursele instantei sau personalul acesteia in interes privat? Poate judecatorul sa scrie carti? Chiar daca aceasta i-ar aduce beneficii financiare mai mari decat cele din exercitarea profesiei? E permis sa apara la posturi comerciale tv sau radio? Poate judecatorul sa participe la educarea comunitatii? Poate fi tutore, curator? Poate fi membru in conducerea unei asociatii de proprietari? E permis sa fie arbitru, mediator, sau sa dea sfaturi juridice prietenilor sau rudelor? Poate fi judecatorul membru intr-un sindicat? Poate participa la evenimente mondene? In ce conditii are voie sa accepte daruri?

Egalitatea Este obligat judecatorul sa evite discriminarea? Sa accepte diversitatea culturala? Poate face remarci ironice, glume ori spune dragalasenii la adresa partilor, avocatilor, colegilor?

Competenta si straduinta E o necesitate pentru judecator odihna, relaxarea, viata de familie? Are obligatii judecatorul si fata de managementul instantei? Are vreun rol in preintampinarea primirii/oferirii platilor neoficiale? Ce materii trebuie studiate in cadrul programelor de formare ale judecatorilor?

Finalul comentariilor face trimitere la traditii culturale si religioase antice: dreptul hindus, filosofia budista, dreptul roman, dreptul chinez, dreptul african, dreptul evreiesc, crestinismul, dreptul islamic. Mi-au atras atentia unele aspecte:  Judecatorul poarta mantie sau roba? Poate judecatorul sa dea hotarari dupa miezul noptii, sau obosit fiind, ori flamand, ori cand este prea fericit? Poate sugera raspunsuri partilor? Are voie sa simta frica? Inclusiv de o posibila demitere?

Astept cu interes parerea celor care vor citi acest manual, inclusiv sugestii cu privire la traducerea in limba romana, disponibila gratuit la Standarde Bangalore, Ro, 2009.

8 comentarii »

 1. „Preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea, a fost reţinut, aseară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce ar fi luat mită 40.000 de euro de la doi interlopi.”
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/874616/Judecator-retinut-de-DNA-/
  daca ‘seful’ e corupt, aia de mai jos cum naiba sunt?

  stiu, stiu… prezumtia de nevinovatie, bla-bla-bla etc etc.

  Comentariu de andreic — 05/11/2009 @ 11:30 AM | Răspunde

  • Veti vedea peste vreo n-shpe ani ca „n-a existat prejudiciu”, suma era pretul cuvenit pentru … un teren vandut de judecator, avocatul interlopilor era … notarul care a consemnat tranzactia… Da’ cum dracu’ au fost atat de prosti? N-a avut si el acolo o matusa de incredere care s-o faca pe casierita si sa-i lase prin testament averea ei castigata cu „truda” in invatamant?

   Comentariu de Ioana Maria Vlas — 06/11/2009 @ 9:39 AM | Răspunde

   • da, probabil ca se va ‘dovedi’ ca n-a luat ci a dat 40.000 euro, iar cei doi nu erau interlopi ci maicute la manastirea agapia.
    folositi cu incredere sistemul judiciar romanesc, scoate orice pata de pe reputatie si albeste orice avere murdara.

    Comentariu de andreic — 06/11/2009 @ 4:44 PM | Răspunde

 2. Momentan îmi este foarte frică de magistraţi şi poliţişti. Vă explic situaţia mea:
  Din anul 2005 până în prezent poliţiştii şi magistraţii gorjeni mi-au încălcat dreptul de viaţă şi familie. Detaliez pe scurt o speţă a cazului meu.
  În scopul apariţiei de conflicte soldate cu moartea sau încarcerarea mea, magistraţii şi poliţiştii au refuzat să ia masurile legale împotriva celor care îmi tulburau şi distrugeau proprietatea. Magistraţii şi poliţiştii au susţinut şi susţin o altă stare de fapt decât cea din teren, etc.
  Aceste abuzuri ale magistraţilor şi poliţiştilor continue din anul 2006 până în prezent, soldate cu apariţia unui gard sub streşinile casei mele- contrar stării de fapt susţinute de ei mi-au provocat suferinţe psihice greu de suportat. Protestele, petiţiile, observaţiile nu mă mai ajută deseori venindu-mi ideea de a mă revolta prin a face proteste extreme soldate cu decesul meu şi al celor care vor încerca să mă imobilizeze. Deseori am explicat magistraţilor şi poliţiştilor că starea de fapt din teren este diferită de cea susţinută de ei, au refuzat să-şi facă meseria. De câteva luni bune mai mulţi poliţişti mi-au promis că vor obliga pe vecinii mei să –şi ia gardul montat sub streşinile casei mele, dar această promisiune nu mă mai linişteşte. Dacă până în prezent am îndurat suferinţele cauzate de faptul că am fost obligat să accept violarea şi distrugerea proprietăţii, este peste puterile mele de a accepta umilinţa existenţei gardului sub streşinile casei mele.

  Ca probe invoc:
  1. Poze din teren care contrazic starea de fapt susţinută de ei.
  2. Starea de fapt susţinută de ei confirmată de actele emise de ei.
  3. Actele emise de ei care confirmă şi alte abuzuri ale lor cum ar fi:
  nerespectarea procedurilor legale prin care se reclamă distrugerea şi tulburarea de posesie, folosirea actelor care nu au valoare juridică în detrimentul actelor care au valoare juridică, schimbarea hotarelor din actele de proprietate.
  Menţionez faptul că modul de acţiune al magistraţilor şi poliţiştilor concretizat prin săvârşirea tuturor faptelor penale funcţiei pe care o deţin a fost şi este continuitate.

  Comentariu de Cosmin Cristea — 06/11/2009 @ 4:49 PM | Răspunde

 3. Domnule Judecător
  tot respectul pentru blogul dumneavoastră. Din păcate este un exemplu clar despre cum excepția întărește regula. În măsura timpului disponibil, vă rog să aveți amabilitatea să urmăriți pe site-ul publicației Sighișoara Samizdat, cazul “Casa Schaessburg”.

  cu stimă
  alexandru goța

  Comentariu de alexandru gota — 07/11/2009 @ 10:30 AM | Răspunde

 4. […] 2000 exemplare in RO și 1000 exemplare în EN, și disponibilă gratuit pe internet). În 2010 am tradus în limba română Comentariul la Principiile de la Bangalore și le-am pus la dispoziția […]

  Pingback de Integritate judiciara: Panama – Ghid aplicare art. 11 UNCAC | CRISTI DANILEŢ - judecător — 27/11/2013 @ 5:45 AM | Răspunde

 5. Foarte bun manualul!

  Comentariu de Marius Alin — 23/07/2014 @ 10:17 PM | Răspunde

 6. […] 1985 de Adunarea Generală a ONU (2006). Principiile au fost dezvoltate și analizate pe larg în Comentariul la Principiile de la Bangalore privind conduita judiciară (2007). Apoi au fost adoptate măsurile pentru implementarea efectivă a Principiilor […]

  Pingback de S-a lansat Reteaua Mondiala de Integritate judiciara | CRISTI DANILEŢ - judecător — 10/04/2018 @ 1:15 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: