CRISTI DANILEŢ – judecător

30/11/2009

Carta dr.fundamentale ale UE – intra in vigoare

Filed under: dr.omului — Cristi Danilet @ 8:27 PM

Pe 1 dec. 2009 intra in vigoare Tratatul de la Lisabona care imbunatateste sistemul de drept institutional comunitar (iata AICI comunicatul oficial). Pentru justitie, sunt reglementari deosebit de importante. Cea mai notabila este intrarea in vigoare a Cartei drepturilor fundamentale ale UE.

Versiunea consolidata a Tratatului privind functionarea UE (dupa Lisabona) e disponibila AICI. Reglementarile privind recunoasterea drepturilor fundamentale din Carta si aderarea UE la CEDO sunt la art. 6, politicile in justitie sunt la art. 67-76, cooperarea judiciara la art. 81-86, Curtea de Justitie a UE este la art. 251-281, relatia dintre Carta drepturilor fundamentale si CEDO este la pct A1 si A2 din Declaratiile anexa (cred ca va fi o oarecare dificultate legată de aderarea UE la CEDO, constand in raportul care va fi stabilit între cele două curţi de justiţie – pentru dezbatere, vezi AICI). As atrage atentia asupra dispozitiilor art. 263 par.4 ce este temeiul juridic pentru actiune directa catre CJUE.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a fost proclamată de către Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene la Consiliul European de la Nisa, din 7 decembrie 2000. Pentru prima dată de la crearea Comunităţii Economice Europene în 1957, Carta expune, într-un singur text, ansamblul drepturilor sociale, economice, civile şi politice de care pot beneficia toţi cetăţenii europeni. Aceste drepturi sunt grupate în şase capitole principale: Demnitatea, Libertăţile, Egalitatea, Solidaritatea, Cetăţenia şi Justiţia.

 Carta este disponibila AICI. Reglementarile privind desfasurarea proceselor sunt la art. 47-50. Explicatiile oficiale ale Cartei sunt AICI. Comentariile detaliate pe fiecare capitol sunt AICI.

Iar AICI este o Nota de informare cu privire la efectuarea timiterilor preliminare de catre instantele nationale. 

Reclame

12 comentarii »

 1. Va recomand cu caldura Declaratia de la Terezin, din 30 iunie 2009… e mai realista decat orice carta de pe lumea asta. E semnata de Bogdan Aurescu…
  Si cica n-ar angaja juridic statul roman. Eu ma indoiesc in modul cel mai serios de lucrul asta… Ce rost are sa asumi ceva prin semnatura daca tot nu are valoare juridica?
  O sa vedem cum va fi, dupa 30 iunie 2010, data la care statele semnatare trebuie sa raporteze masurile adoptate in legislatia lor interna pentru realizarea dezideratelor Declaratiei.

  Comentariu de area — 01/12/2009 @ 12:22 AM | Răspunde

 2. Nu uitati sa mentionati, domnule Danilet, ca aceasta Carte are valoare egala cu ce a tratatelor.

  Tratatul U.E. (consolidat cu Lisabona retine):
  1) Preambulul se modifică după cum urmează:
  (a) Se introduce un al doilea considerent cu textul următor:
  „INSPIRÂNDU-SE din moştenirea culturală, religioasă şi umanistă a Europei, din care s-au dezvoltat valorile universale care constituie drepturile inviolabile şi inalienabile ale persoanei, precum şi libertatea, democraţia, egalitatea şi statul de drept;”;

  (1) Uniunea recunoaşte drepturile, libertăţile şi principiile prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene din 7 decembrie 2000, astfel cum a fost adaptată la 12 decembrie 2007, la Strasbourg, care are aceeaşi valoare juridică cu cea a tratatelor.
  Dispoziţiile cuprinse în cartă nu extind în niciun fel competenţele Uniunii astfel cum sunt definite în tratate.
  Drepturile, libertăţile şi principiile prevăzute în cartă se interpretează în conformitate cu dispoziţiile generale din titlul VII al Cartei privind interpretarea şi punerea sa în aplicare şi cu luarea în considerare în mod corespunzător a explicaţiilor menţionate în Cartă, care prevăd izvoarele acestor dispoziţii.
  (2) Uniunea aderă la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Competenţele Uniunii, astfel cum sunt definite în tratate, nu sunt modificate de această aderare.
  (3) Drepturile fundamentale, astfel cum sunt garantate prin Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi astfel cum rezultă din tradiţiile constituţionale comune statelor membre, constituie principii generale ale dreptului Uniunii.”

  Mai trebuie precizat ca in lumina Tratatului U.E. (modificat) cetatenilor li se deschide calea actiunii directe la ECJ.

  Comentariu de Razvan — 01/12/2009 @ 2:42 AM | Răspunde

 3. Este deja aprobata aceasta Carta de statele membre? Ce se intimpla daca cineva o incalca?

  Problema este ca exista atiea gauri in aceasta Carta, ca fiecare poate intelege ce vrea. Care standard va fi folosit, al cui?

  Comentariu de cristina — 02/12/2009 @ 8:55 PM | Răspunde

 4. Carta este aprobata de toate statele UE, inclusiv de Romania si are valoarea unui tratat international, deci este obligatorie pentru statele membre, Ea e in documentele ce cuprind Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE ratificat prin Legea 157 din 24 mai 2005, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 465 din 01.06.2005.
  De ceva ani Curtea de la Luxembourg deja are o jurisprudenta, inclusiv pe drepturile omului unde o urmeaza pe cea a Curtii de la Strabourg.

  Comentariu de Cristi — 02/12/2009 @ 9:02 PM | Răspunde

 5. Sint multe articole care sint incalcate de catre tarile europene. Se face ceva cu asta?

  Comentariu de cristina — 02/12/2009 @ 9:23 PM | Răspunde

 6. (1) Orice persoană are dreptul la viaţă. – cei avortati nu au acest drept

  Nimeni nu poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea sau executat. – copiii avortati sint

  (2) Nimeni nu poate fi constrâns să efectueze o muncă forţată sau obligatorie. – bugetarii sint obligati sa lucreze 10 zile neplatite

  (1) Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie. Acest drept implică libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, învăţământului, practicilor şi îndeplinirii riturilor.

  (2) Dreptul la obiecţie pe motive de conştiinţă este recunoscut în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestui drept. – obiectia mea la dreptul copiilor mei ca sa invete materia scolara din punctul de vedere al religiei mele este ignorata

  (3) Libertatea de a înfiinţa instituţii de învăţământ cu respectarea principiilor democratice, precum şi dreptul părinţilor de a asigura educarea şi instruirea copiilor lor, potrivit propriilor convingeri religioase, filozofice şi pedagogice, sunt respectate în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestora. – dreptul meu de a asigura educarea si instruirea copiilor mei potrivit propriilor convingeri este ignorat

  (2) Orice lucrător are dreptul la o limitare a duratei maxime de muncă şi la perioade de odihnă zilnică şi săptămânală, precum şi la o perioadă anuală de concediu plătit.- aici dreptul angajatorului este incalcat

  Pe ce baza aceasta Carta da drepturi cuiva?

  Comentariu de cristina — 02/12/2009 @ 10:29 PM | Răspunde

 7. Uite de ce am eu o reţinere faţă de justiţie:

  Stenograma publicată de Caţavencu

  Cu toate că Lidia Bărbulescu ameninţă de două zile că îşi dă foc în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (pentru că preşedintele nu semnează decretul de numire a acesteia in fruntea ICCJ-n.n.), Băsescu tranşează scurt problema: „Nu-i voi semna decretul de numire ţigăncii. Să-şi dea foc, hă, hă, hă! Şi să dea şi la altele. Mă refer la Costiniu şi Pivniceru“.

  Monica Macovei ridică două degete: „Domnu’ preşedinte, voiam să vorbim de importanţa reformei în Justiţie, despre practica unitară în instanţe, despre pregătirea magistraţilor…“.

  Băsescu o opreşte: „Leoaica mea justiţiară, o să ai pe mînă Ministerul Justiţiei, o să faci reformă şi ce tot zici tu acolo. Acum stai jos şi ascultă, că noi vorbim lucruri cu adevărat importante aici. Că tot ai pomenit de magistraţii tăi, aceşti găozari prea şi-au luat-o în cap. Na, că iar derapez verbal! Trebuie să-i aranjăm puţin la statut şi la sporuri. Să-i punem la respect!“.

  Afirmaţiile preşedintelui sînt încununate de încuviinţări din cap şi „îhî“-uri timide şi întrebătoare. „Mă, băieţi, dacă se pun şi fac grevă iar, convocăm CSAŢ-ul şi declarăm că atentează la siguranţa naţională blocînd bunul mers al Justiţiei şi gata, i-am rezolvat! Iar pe ăia care nu se pocăiesc îi trimitem la galeră, pe «Biruinţa». A, «Biruinţa» nu mai e. E, atunci, hamali în port, să care armele lu’ frate-miu!“ Sună telefonul. Băsescu răspunde, încruntat. Apoi se destinde. Închide. Le vorbeşte celor prezenţi: „M-a sunat Morar, de la DNA. Cică deja am 3.836.087 de vaporaşe de hîrtie, gata să-mi fie livrate, din tot atîtea pagini ale dosarului Flota, cadou pentru al doilea mandat“.

  E normal ? Mai putem vorbi de independenţă ?

  Comentariu de balauru84 — 04/12/2009 @ 8:47 AM | Răspunde

  • Balaure draga,
   Fabulele din Academia Catavencu nu sunt acte oficiale, si deci nu influenteaza independenta justitiei!
   Spuneti-mi si mie de ce se programeaza astazi termene de 3 luni pentru cauzele in care legea prevede procedura de urgenta, si termene de aproape 1 an la cauzele „normale”. Scuzati-ma dar acesta este efectul unei independente gresit interpretate.

   Comentariu de Ioana Maria Vlas — 04/12/2009 @ 11:55 PM | Răspunde

 8. nu vorbim de un act oficial, vorbim de o scurtă povestire alegorică, care satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalităţi sau greşeli cu scopul de a le îndrepta.
  Eu ca şi jurist sunt scârbit de ce se-ntâmplă în unele săli de judecată.
  Cu toate că am reţieneri faţă de mojicia unor magistraţi am un respect deosebit pentru persoane care vor şi încearcă să schimbe ceva, cum este şi cazul domnului Danileţ.
  Aveţi parţial dreptate în susţinerea celor spuse de dvs., întrucât consider că acordarea unuor termene de 3 luni pentru cauze „urgente” derivă din interesul unor părţi sau din lipsa de profesionalism a unui judecător, şi nu din independenţa justiţiei.

  Comentariu de balauru84 — 06/12/2009 @ 9:37 PM | Răspunde

  • @balauru84 gresiti. V-am ales un exemplu la intamplare dintre cauzele de judecat in regim de urgenta: http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=3&d=MzAwMDAwMDAwMjk5NzY0 Presupunem ca actiunea s-a depus acum o saptamana (cat dureaza in cel mai bun caz publicarea) si vedeti ca a obtinut termen 24.02.2010. Petentul e avocat deci stie ce vrea, nu cunosc exact cauza, dar, pe legea 544/2001 autoritatea publica trebuia sa ofere o informatia ceruta in 10 zile, sau un refuz in 5 zile. Pentru presa termenul este de 24 ore. Cel mai adesea autoritatea nu raspunde, sau raspunsul n-are nici informatia nici refuzul. De regula pana la chemarea in judecata se mai patcurge o faza intermediara administrativa care dureaza si ea vreo luna. Aproape n-ai ce judeca la asa ceva – a dat sau nu a dat informatia? Cu asa termene, cand reusesti sa obtii si solutia Instantei, informatia este caduca si nu-ti mai trebuie. Pentru acest prim termen interesul este exclusiv al instantei, anume ca tu ca cetatean sa un mai apelezi la justitie.

   Comentariu de Ioana Maria Vlas — 08/12/2009 @ 10:52 AM | Răspunde

  • @balaur84
   Intre timp link-ul cauzei exemplificate 46867/3/2009 TMB s-a schimbat si a devenit http://www.tmb.ro/dosare_ecris.php?id_dosar=300000000299764

   Comentariu de Ioana Maria Vlas — 05/01/2010 @ 2:50 PM | Răspunde

 9. ” MEDIEREA ”
  Are viitor medierea în România?
  Sunt judecatorii nostri dispusi sa accepte medierea ca modalitate de solutionare a conflictului?
  Crezi in mediere?

  Comentariu de crina — 18/01/2010 @ 2:17 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: