CRISTI DANILEŢ – judecător

20/12/2009

CSM nu sprijina JURINDEX

Filed under: CSM,practica judiciara — Cristi Danilet @ 11:01 PM

 Contrar vointei majoritatii curtilor de apel care s-au pronuntat in sensul renuntarii la culegerile de hotarari tiparite si sprijinirea dezvoltarii Jurindex, CSM a decis exact pe dos: culegerile vor continua (fie vorba intre noi – si pentru cei care ne citesc – in acele publicatii ajung hotarari alese fara prea multe criterii, de exemplu dupa cum sunt mai lungi, nu dupa cum rezolva mai bine o problema de drept, ca sa nu mai vorbim ca, cel mult, le cumpara avocatii, nu judecatorii), iar JURINDEX va mai astepta.

Intre timp, 800.000 euro se vor cheltui pe nimic, asa cum spune si judecatorul Adi Neacsu pe blogul sau: desi scopul acestui nou proiect banos este unificarea practicii judiciare (amintesc aici ca in 2007 Consiliul Ministrilor al Consiliului Europei la cererea CEPEJ, la sesizarea Romaniei – cunosc personal asta fiindca eu insumi am facut propunerea in Plenul CEPEJ din dec.2006 – a admis cererea de acordare a asistentei gratuite a statului nostru exact in acest scop, precum si proiectul de lege cu privire la recursul preliminar la ICCJ din 2006 care zace pe undeva). Asadar, preferam sa dam bani fara perspectiva rezultatelor, in timp ce programele gratuite sunt trecute cu vederea. Sper ca viitorul CSM sa declanseze o procedura de audit pe modul in care actualul CSM a cheltuit banii, incepand cu plecari in strainatate gen Bahrein sau insotirea delegatiilor de magistrati de catre asimilati din CSM, pana la modul in care s-au negociat si acordat contractele de twinning, precum cel mentionat.

Asa cum tot pe nimic se vor cheltui alti bani pe un program de evaluare a evaluarii, in care niste italieni ne vor spune cum ar trebui sa fie evaluarea noastra si cum e ea in Europa, in conditiile in care:
avem un astfel de studiu comparativ inca din mai 2006, pentru care expertul danez a incasat 80.000 euro;
– in 2008 s-a facut evaluarea magistratilor pe perioada 2005-2007 (ea fiind doar partiala, in sensul ca observarea in sala nu s-a putut realiza pe anii 2005 si 2006);
– nu s-au comunicat public rezultatele evaluarii din 2008, dar cred ca printre noi exista cativa care ar putea sa analizeze daca evaluarea asta e de folos sau o abandonam;
– trebuia deja sa se faca evaluari partiale anuale in 2008 si 2009 pentru evaluarea finala din 2010, dar dupa cate realizez nu prea si-a batut nimeni capul cu asta daca nu a venit ordin de la centru.

UPDATE: Iata un editor de carte juridica care ne da dreptate cand criticam existenta pe piata a culegerilor tiparite de jurisprudenta – StiriJuridice. Problema e ca LEGALIS apartine unui intreprinzator privat care pretinde bani pt accesul la hotararile judecatoresti, in timp ce JURINDEX e nascut din interiorul sistemului si e gratuit. Dar, neiesind bani pt nimeni, nu are interes nimeni sa il sprijine…

Reclame

13 comentarii »

 1. Poate aflati care dintre membrii CSM au votatara continuarea tiparirii pe hartie a culegerilor de hotarari judecatoresti, si care s-au opus. Eventual este interesant sa stim la ce tipografie se vor realiza acele carti si cine sunt proprietarii ei, … de s-a creat asa o emulatie in favoarea acestei solutii. Daca aflati, ne spuneti si noua cum au votat nominal menbrii CSM, si poate vor sa-i stie si judecatorii care vor vota membri CSM.
  Un alt scop evident ale acestei decizii, in afara celui sugerat mai sus, este mentinerea unui acces restrans al justitiabililor la solutiile ce se dau, pentru a nu sti sa-si sustina cauzele in mod similar cu vreo eventuala economie de timp.
  Cu siguranta cel mai tare argument al CSM pentru a se sorta si reduce la minimum hotararile publicate, este acela de a lipsi justitiabilul de posibilitatea de a reclama hotararea ce i s-a dat comparand-o cu alte cazuri similare. Asemenea comparatie ar fi inmultit plangerile adresate CSM, si institutia nu are chef sa i se dea de lucru.
  Aplicarea unitara a legii este vorba in vant pentru oficialii CSM.

  Comentariu de Ioana Maria Vlas — 22/12/2009 @ 7:17 AM | Răspunde

 2. Si totusi, ce poate fi facut?
  Am impresia ca s-a intrat din nou in amorteala.
  Inertia ne caracterizeaza. Responsabilitatea nu ne-o asumam. Initiativa lipseste, nu avem curajul. Si, cand vorbim de stfel de caracteristici, nu ne putem referi doar la magistrati. Din pacate, au devenit trasaturi generale.
  Aceeasi inertie se observa si in cadrul altor corpuri profesionale.

  Comentariu de Fănuţa — 22/12/2009 @ 7:46 AM | Răspunde

 3. inteleg nemultumirea ta si a altor judecatori privind jurindex, ar fi fost un element extraordinar de cunoastere a jurisprudentei si de unificare a acesteia insa de ce pentru asemenea chestiuni nu luati pozitie public si intr-un mod hotarit ca atunci cind a fost vorba de salarii????
  la reg Com Bucuresti se dau termen in octombrie 2010 ptr ca judecatorii sa nu se surmeneze muncind. la judecatorii (in Bucuresti) se dau termene pentru incuviintari la executare in mai 2010 – pina atunci debitorul isi poate lichida lejer orice bun pe care il are – tot ptr ca judecatorii sa nu fie surmenati. Nu crezi ca totusi depasiti limita bunului simt iar aceasta solidaritate de breasal incepe sa semene cu omerta?? Cind a fost vorba de normarea muncii judecatorilor am fost de acord cu ea in conditiile in care astept o mai buna analiza a dosarelor insa nu sunt convins de asta. ramine de vazut daca calitatea sentintelor se vor imbunatati. Insa ce doare cel mai mult este lipsa de raspundere si responsabilitate din partea judecatorilor: indiferent ce actiuni fac, nimeni nu raspunde ptr nimic. Ti se pare normal? Si daca nu, de ce nu te vad aparind in public si contestind sistemul si propunind un mijloc de responsabilizare a judecatorilor? Cine raspunde ptr miile de firme si afaceri care pierd bani ptr ca judecatorii de la Reg Com nu doresc sa munceasca ca le apar riduri??? cine le da banii pierduti?? Judecatorii??
  Un punct de vedere al unui avocat care se intilneste zilnic cu nemultumirile clientilor icnd le comunic termenele de judecata.

  Comentariu de maxu08 — 22/12/2009 @ 10:52 AM | Răspunde

 4. Daca va uitati pe site-ul CSM, veti vedea ca sunt multi judecatori sanctionati (ult caz, saptamana trecut, Tg.Mures)cand nu isi indeplinesc cum atrebuie atributiile de serviciu – asadar, combat afirmatia dvs ca nimeni nu raspunde pt nimic.
  Pe mine nu ma vedeti public aparand ca sunt angajat la instanta si lucrez, inclusiv azi cand altii fac cumparaturi :). Dar public am sustinut si sustin in continuare responsabilizarea sistemului (nu mai reamintesc efroturile mele pe linia anticoruptiei judiciare), dar daca as vedea ca si din afara se vrea asta si se vine cu idei concrete (de ex, nimeni nu sustine Jurindexul, s-a ajuns sa se creada ca o mana de judecatori vor asta impotriva propriilor lor colegi – or, cunoasteti vreun sistem mai tare de responsabilizare decat transparenta? eu nu!).
  Cat despre firmele din Romania, tare as vrea sa vad o asociatie a lor ca ia initiativa pentru rezolvarea situatiei in parteneriat cu judecatorii, si nu in dusmanie cu ei.
  Si la Judecatoria Oradea s-au dat azi termene pentru luna mai 2010 si nu mi se pare exagerat: cu 1/4 din oameni lipsa, cu oameni care sunt bolnavi sau in concedii, fara sisteme alternative de solutionare a dosarelor, cu expertize care nu se fac, mi se pare ca inca stam f.bine.

  Comentariu de Cristi — 22/12/2009 @ 3:01 PM | Răspunde

 5. Jurindex a aparut prea devreme . Sistemul nu-l vrea cu exceptia citorva magistrati de poti sa-i numeri pe degete . Unii nu-l doresc ca le incurca afacerile (nu-i asa d-le Lupascu ?) altii ca li se sa vad greselile gramaticale
  (ale lor sau ale grefierilor, prietenii stiu de ce ) altii nu-l vor pur si simplu .Asa ca mai bine fara …
  Aaa.. era sa uit :si dvs domnule Danilet ati aparut prea devreme !

  Comentariu de the cleaner — 22/12/2009 @ 5:38 PM | Răspunde

 6. Domnule Danilet, fiti va rog deschis si spuneti-ne si noua, muritorilor, cand este programat urmatorul protest?

  Nu mai visati stimate domn la lucruri indraznete intr-o tara in care totul e pervers. Jurindex nu va deveni niciodata un proiect credibil, chiar daca pare serios si va fi si finalizat, pentru un motiv foarte simplu: intr-un sistem in care nici macar propriul personal nu crede, totul este doar forma fara continut. Cred ca cunoasteti despre solutii diferite in spete similare, in care unii magistrati au obtinut recunoasterea in instanta a drepturilor lor salariale iar altii nu…

  Si-atunci, nu ai cum sa nu te gandesti ca acest sistem este doar un surogat al statului „social” (asa scrie in Constitutie), Romania, aflat sub bocancul mizerabil al politicului.

  Sa nu uitati niciodata ca, in Romania, un act normativ e o expresie a unei vointe politice (nicidecum a vointei natiunii) dintr-un anumit timp determinat, care nu exprima niciodata un interes general, ci intotdeauna pe cel al grupului conducator.
  Iar dvs. le aplicati fara cracnire si nu le cenzurati niciodata (cum sa muscati mana care va hraneste?).
  Iar daca ati face-o, stiti ca nu ati avea nicio sansa pentru simplul motiv ca politicul a avut grija ca prin Constitutie sa inventeze o autoritate autonoma de-i zice Curtea Constitutionala, ai carei membri sunt numiti tot de politic si care, in mod evident si constant, nu cenzureaza acte normative care incalca grav insasi Constitutia (cred ca stiti de celebra Lege 187/1999, lunga vreme apreciata ca fiind conforma cu Constitutia, iar cand veni vremea raspunderii unui anumit politician, ea nu mai fu in acord cu Cartea Cartilor).

  Iata de ce, domnule Danilet starea perversa si sociala a natiunii nu va asigura niciodata cadrul necesar si propice inovarii si facerii de lucruri interesante.

  Comentariu de area — 23/12/2009 @ 12:59 AM | Răspunde

 7. Va raspund la intrebare: nu stiu de niciun protest programat. Dar stam pe redute, nicio problema, asa cum facem de cativa ani. Cand simtim ca in Romania drepturile omului sunt incalcate, noi reactionam. Si nu doar in lumea virtuala, cum vad ca e acum la moda sa se planga cetatenii, ci in lumea reala, prin actiuni civice. Si acestea nu doar constand in semnalare de probleme, ci in venirea cu solutii concrete. Daca Predoiu si-ar fi insusit strategia de reforma a justitiei pe care i-am expediat-o pe 3 ian 2009, s-ar fi evitat multe probleme din acest an (ma refer la cele din mediul judiciar).
  Cat despre visele mele, eu imi permit inca sa o fac, dincolo de starea natiunii. Caci oamenii cu viziune au schimbat, in timp, lucrurile.

  Comentariu de Cristi — 23/12/2009 @ 1:13 PM | Răspunde

 8. Sărbători Binecuvântate !
  http://sfinxredivivus.wordpress.com/2009/12/23/primiti-colinda/
  Succes în activitate şi să rămâneţi acelaşi Luptător!
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

  Comentariu de Sibilla — 23/12/2009 @ 2:37 PM | Răspunde

 9. Reforma in justitie inseamna :
  – interpretarea unitara a legii;
  – sanctionarea administrativa, penala, civila a magistratilor care savarsesc abuz de putere. LA INSTANTA de fond– (folosesc acte care nu au valoare juridica in detrimentul actelor care au valoare juridica, sustin o situatie de fapt-alta decat cea reala, nu respecta procedurile legale ale diferitelor actiuni.)–- LA INSTANTA de apel – (refuza sa actioneze conform art.295 Cod de procedura civila si sustin ca actioneaza conform art. 296 din acelasi cod.). La fel si Instanta de Recurs.
  – redeschiderea dosarelor…

  Reforma in Justitie se realizeaza prin:
  – demiterea in grup a magistratilor din cadrul sectiei penale si criminalistice;
  -demiterea in grup a Inspectorilor judiciari din cadrul CSM
  – demiterea in masa a magistratilor din cadrul sectiilor de 9 judecatori….
  – etc….

  Reforma in Justitie se face cu sjutorul politicului–-un grup de oameni se ridica impotriva justitiei (Basescu-Macovei-Sever Voinescu, etc–)……… In viziunea celor ca Predoiu si Nica (foarte multi magistrati si sefi de politie) Reforma in justitie inseamna o schimbarea de forma si nu de fond. Din punsctul de vedere a lui Nica si Predoiu…reforma in justitie inseamna:
  – emiterea de noi legi;
  – rezolvarea problemelor material-logistice cu care se confrunta magistratii si politistii;
  – rezolvarea problemelor de personal;
  – împiedicarea strategiilor prin care se rezolva problemele de fond ale Justitiei…
  Apropo stimabililor…..justitia nu inseamna cladiri, magistrati, bani––Justitia Inseamna ceea ce fac magistratii si politistii…. Oare ce fac magistratii si politistii? Astia baga la puscarie protestatarii in ale justitiei–-baga la puscarie pe cetatenii care imobilizeaza violatorii de domiciliu, etc….

  Comentariu de Cosmin Cristea — 26/12/2009 @ 8:08 AM | Răspunde

 10. Eu cred ca la acest moment, „franarul sef” al justitiei din Romanica este Lupascu, despre a carui activitate nu se stie nimic inainte de 1990. Mnealui a fost „sef de promotie”la fara frecventa – foarte sigur – a ajuns presedinte de judecatorie in cam doi ani, presedinte de tribunal – si ce tribunal – in vreo patru iar la CAP Bucuresti este de o vesnicie.Domn doctor Lupascu ce o fi facut inainte de 1990 ca de la terminarea liceului si pana la terminarea fara frecventei au fost vreo 7 ani….SECU…..cumva?

  Comentariu de andrei — 03/01/2010 @ 7:41 PM | Răspunde

 11. DACĂ LA NOTARIATE S-AU REDUS TAXELE NOTARIALE PRIVIND VALOAREA,DE CE LA INSTANŢELE DE JUDECATĂ CONTINUĂ JUPUIREA JUSTIŢIABILILOR PRIN TAXE ,,LA VALOARE,, EXORBITANTE,CARE UNEORI FAC IMPOSIBILĂ PROMOVAREA UNEI ACŢIUNI ABSOLUT NECESARĂ(UZUCAPIUNE,PRESTAŢIE TABULARĂ,SUCCESIUNI).eU ŞI ALŢI COLEGI AVOCAŢI DIN TOATĂ ŢARA.CREDEM CĂ ,,ŞI REEXAMINAREA ,SCHIMBAREA TAXELOR DE TIMBRU.. ESTE TOT O PARTE DIN REGORMA JUSTIŢIEI,AVÎND ÎN VEDERE ,,LIBERUL ACCES LA JUSTIŢIE,,CARE ASTFEL ESTE CATEGORIC ÎNGRĂDIT111111111

  Comentariu de Horty — 13/01/2010 @ 1:47 PM | Răspunde

 12. sunt ionel din oradea si am si eu o intrebare cine poate sa ma ajute:un medic din cluj-napoca pe nume STEFAN ION FLORIAN NEUROCHIRURG LA SECTIA NEUROCHIRURGIE A SP,JUDETEAN CLUJ IN ANUL 2004 LA O OPERATIE DE SEPTICEMIE PE COLOANA-VERTEBRALA LOMBARA MI-A LASAT IN COLOANA ,CU BUNA STIINTA O L A M A DE B I S T U R I U ,INFIPTA LINGA VERTEBRA LOMBARA L,2 DESI LA MOMENTUL RESPECTIV A OBSERVAT INCIDENTUL OPERATOR, SI AM FOST INFECTAT SI CU 2 HEPATITE B,C.AVIND IN VEDERE FAPTUL CA ACEST MEDIC ESTE FOARTE INFLUIENT IN MEDIILE ACADEMICE JURIDICE SI MEDICALE,DUPA 3 ANI DE TERGIVERSARI,JUSTITIA CLUJEANA PENALA L-A SCOS NEVINOVAT,SI INTERESANT SI UIMITOR ESTE FAPTUL CA NICI NEGLIJENTA IN SERVICIU !!!DECI ACEST MEDIC CARE MAI ESTE IMPLICAT IN 2 DOSARE PENALE PE ROLUL PARCHETULUI DIN CLUJ TOT IN LEGATURA CU PROFESIA D-LUI,NU ESTE VINOVAT NICI IN CAZUL MEU…NU AM AVUT ACCES LA UN PROCES ECHITABIL ,NU AM FOST AUDIAT NICI DE INSTANTE ,NICI DE PROCURORI,NU AM AVUT ACCES SA-MI PREZINT PROBELE,IN FATA PROCURORILOR SI A JUDECATORILOR SA POT DOVEDI VINOVATIA ACESTUI MEDIC ,CARE ESTE MAI PRESUS DE IMPERIUL CONSTITUTIEI SI A LEGII,,SI UNDE SISTEMUL JUDICIAR DIN CLUJ SI MEDICAL ESTE LA PICIOARELE ACESTUI MEDIC!…UNDE S-A EMIS UN RAPORT DE EXPERTIZA CONCEPUT SI FORMULAT DUPA PLACUL D-LUI DR,STEFAN FLORIAN SI PRIETENILOR D-LUI DE LA MEDICINA LEGALA CLUJ SI CU AJUTORUL D-LUI COLEG SI PRIETEN ALEXANDRU VLAD-CIUREA PRESEDINTELE SOCIETATII DE NEUROCHIRURGIE DIN ROMANIA.STIMATI DOMNI CARE VE-TI CITI ACEST COMENTARIU SA STITI CA STAU LA PAT DE 6 ANI SI AM AJUNS PERSOANA CU HANDICAP ACCENTUAT DE COLOANA VERTEBRALA PT-CA AM STAT 3 ANI LA PAT CU LAMA DE BISTURIU INFIPTA IN COLOANA,IN CHINURI SI DURERI,SI MAI AM SI 4 COPIII,SI 2 HEPATITE ACTIVE CARA LE-AM CONTACTAT DUPA ACTUL OPERATOR DEFECTUOS REALIZAT DE DR,STEFAN FLORIAN.ACEST MEDIC MI-A PUS VIATA IN PERICOL,LA UN IMPACT PUTEAM SA FIU PARALIZAT INSTANTANEU,SAU DECEDAT INSTANTANEU!!!OAMENI BUNI CE JUSTITIE AVEM?…AVEM NOI UN STAT DE DREPT SI DEMOCRATIC?CUM INTELEG ACESTI OAMENI DIN JUSTITIE DREPTATEA SI CUM O APLICA?MULTUMESC DIN TOATA INIMA MEA D-LUI JUDECATOR CRISTI -DANILET PT-RU DREPTATEA CARE MI-A FACUT-O LA CLUJ IN CAUZA NR 94 CU COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMANIA ,ESTE UN OM SI TOTODATA UN JUDECATOR DEOSEBIT.DUMNEZEU SA-L BINECUVINTEZE ,SA-L LUMINEZE SI SA-I OFERE INTELEPCIUNE IN CONTINUARE IN PROFESIA SI MESERIA CARE SI-A ALES-O PE ACEST PAMINT!…DORESC SA VA PUN O INTREBARE :POATE CINEVA SA MA INDRUME SI SA-MI SPUNA LA CARE INSTANTA INTERNATIONALA PENALA SA-MI DEPUN ACEST DOSAR DE MALPRAXIS?MAI AM O SINGURA BUCURIE PE ACEST PAMINT ,SA MA BUCUR DE DREPTATEA CARE AR FI TREBUIT SA-MI APARTINA AICI IN TARA MEA.VA MULTUMESC I O N E L …

  Comentariu de nistor-ionel — 19/01/2010 @ 10:05 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: