CRISTI DANILEŢ – judecător

31/01/2010

Pensiile magistratilor – standarde

Filed under: independenta justitiei,salarizare — Cristi Danilet @ 11:09 PM

Dupa modelul analizei pe care am facut-o pe salariile magistratilor, am facut o trecere in revista rapida a standardelor in materie de pensie, pensie speciala si cuantumul pensiei pt magistrati (ma refer la cuantum, nu la varsta de pensionare). Expun mai jos reglementarile existente. Imi pastrez mai departe opinia ca afectarea negativa a regimului de pensionare  (marire varsta de pensionare, micsorare nivel pensie) a magistratilor in functie atinge independenta acestora si ca precedentul care s-ar naste prin noua lege ar fi deosebit de periculos.

Legea  nr. 304/2004 privind organizarea judiciara decreteaza:

Art. 74 – (1) Pentru activitatea desfasurata, judecatorii si procurorii au dreptul la o remunerație stabilita in raport cu nivelul instanței sau al parchetului, cu funcția deținuta, cu vechimea in magistratura si cu alte criterii prevazute de lege.(2) Drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor nu pot fi diminuate sau suspendate decat in cazurile prevazute de prezenta lege. Salarizarea judecatorilor si procurorilor se stabileste prin lege speciala.

Potrivit Raportului CEPEJ pe anul 2006 (date stranse in 2008), in Europa exista pensii speciale in urmatoarele state: Anglia, Azerbaijan, Belgia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Federatia Rusa, Islanda, Lituania, Rep. Moldova, Slovacia, Ucraina.

Carta Europeana privind Statutul Judecatorilor adoptata la nivelul Consiliului Europei mentioneaza:

– „6.1. Exercitarea ca profesie a funcțiilor judiciare implica remunerarea judecatorului la un nivel stabilit in asa fel incat sa-l fereasca de presiuni ce vizeaza sa influenteze sensul deciziilor sau in general comportamentul sau jurisdicțional, afectandu-i astfel independența si imparțialitatea.

6.3. Statutul prevede asigurarea judecatorului de profesie impotriva riscurilor sociale legate de boala, maternitate, invaliditate, batranețe si deces.”

– „6.4. In mod special, statutul garanteaza judecatorului care a implinit varsta legala pentru incetarea din funcție, dupa ce a exercitat-o ca profesie pe o perioada stabilita, plata unei pensii al carei nivel trebuie sa fie cat mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdictionala.”

Art. 13 alin.3 si 4 din Statutul Universal al Judecatorilor adoptat de Uniunea Internationala a  Judecatorilor  prevede: „Judecatorului ii este permis sa iasa la pensie si sa primeasca o pensie corespunzatoare categoriei sale profesionale. Dupa pensionarea sa, judecatorului nu-i va fi interzisa  exercitarea unei alte activitati profesionale in domeniul juridic pe considerentul detinerii, in trecut, de catre acesta, a functiei de judecator”. Pentru o situatie din Ungaria in care intre venitul unui judecator pensionar si salariului unui judecator activ s-a inregistrat o mare diferenta, a se vedea Rezolutia UIM din 30.03.2007, iar pentru o reactie la intentiile de reducere a salariilor si pensiilor in unele state din Europa, a se vedea Rezolutia AEM din 15-16 mai 2009.

Ca sa expun o idee a unei colege cu care am stat de vorba zilele acestea despre situatia din lume: in Europa, SUA si Canada exista un standard ca pensiile magistratilor sa fie intre 80 % si 100% din ultimul salariu, iar argumentele sunt f. clare: nu au voie sa aiba alte activitati o viata intreaga, nu pot detine actiuni, nu pot juca la bursa etc., deci nu isi pot strange bani pentru un anumit nivel de trai la batranete, cu toate ca pregatirea lor, capacitatea lor de munca le-ar permite-o.

In concluzie,  in toata Europa civilizata si pe continentul american pensiile magistratilor sunt intre 80 % si 100% din ultimul salariu. Asa ca se  vede ca acest cuantum este un principiu in tarile civilizate, nu un moft romanesc.

9 comentarii »

 1. Dar ce de tari Europene civilizate ne sunt modele pentru pensii speciale magistrati: Azerbaijan, Estonia, Federatia Rusa, Lituania, Moldova, Slovacia si Ucraina!
  In plus drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor nu sunt diminuate prin noua lege, ci doar eliminate niste sporuri care nici nu erau reale si nici nu sunt „drepturi salariale”.
  Prin mai 2009 Curtea Constitutionala a stabilit ca „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate să instituie, să modifice sau să abroge norme juridice cu putere de lege ori să efectueze controlul de constituţionalitate al acestora.” Sursa: http://www.ccr.ro/default.aspx?page=press/2009/27mai.
  Nu intelegem de ce tocmai magistratii incalca deciziile Curtii Constitutionale.

  Comentariu de Ioana Maria Vlas — 01/02/2010 @ 11:23 AM | Răspunde

  • Doar ca mai trebuie vreo 4 ani de facultate, apoi vreo 2 de INM, cativa de judecator si muuuuulte tomuri citite, conferinte, munca asidua ca sa se inteleaga CEVA din drept. Fragmente din decizii de prin mai 2009 sau 1900 toamna nu ajuta la intelegerea fenomenului juridic. Iar solutiile ca X incalca deciziile lui Y le da instanta de judecata. Altfel, se exercita profesia de judecator fara drept.

   Comentariu de Ioana Maria Caras — 02/02/2010 @ 7:08 PM | Răspunde

  • Nu va faceti griji ca suntem multi romani cu studii superioare mai indelungate de 4+2 ani precum si tomuri citite, conferinte si munca asidua. Fenomenul juridic de prin 1900 toamna la care v-ati referit e o pura creatie a Sistemului, si nu a noastra a cetatenilor. Judecati voi cat vreti solutiile contradictorii X si Y care va privesc, dar nu pe banii nostri.

   Comentariu de Ioana Maria Vlas — 03/02/2010 @ 12:00 AM | Răspunde

 2. Cristi,

  80% aplicat pe SALARIUL DE BAZA AL ULTIMEI LUNI este una
  80% aplicat pe VENITURILE ULTIMEI LUNI este altceva ….

  restul este tacere…

  Comentariu de ton — 01/02/2010 @ 6:11 PM | Răspunde

  • De acord. Din pacate, unele Case de Pensii sau chiar instante au stabilit ca la calculul pensiei se ia in considerare tot ceea ce a primit un magistrat in ultima luna. Si unii au asteptat sa primeasca bani din executari silite contra statului demarate pentru drepturi restante, si in luna cand au intrat sumele s-au dus cu adeverinte la Casa de Pensii si au cerut calcularea pensiei dupa cum spune legea: `80% din venitul primit in ultima luna`. Apoi au mai ramas cateva luni in sistem sa vada daca nu cumva apare ceva mai bun, cu decizia aceea favorabila in buzunar pe care o pot pune in plata imediat ce apare o amenintare la adresa statutului nostru. Asta e, unii se pricep la afaceri.

   Comentariu de Cristi — 03/02/2010 @ 12:14 AM | Răspunde

   • SARACII MAGISTRATI, VICTIME ALE PRESIUNII CASELOR DE PENSII SA LE DEA MAI MULTI BANI DECIT SPUNE SPIRITUL LEGII… Saracii magistrati, VICTIME ALE CIRDASIEI cu PROPRII LOR COLEGI, JUDECATORI prin CELE INSTANTE,
    care judeca cu CELERITATE MAXIMA cazurile bietilor confrati…

    eu le pling d mila, oare cum suporta acest stres?
    SI UNII SI ALTII…

    Comentariu de ton — 03/02/2010 @ 4:39 PM | Răspunde

 3. deci daca se face comparatia cu Europa msi Stale Uniteva rugam sa comparati si varsta de pensionare in acele state cu varsta de pensionare la noi! nu cred ca e acelasi lucru sa primesti pensie de la 45 sau de la 75! si intre timp sa lucrezi!

  Comentariu de ileana — 08/02/2010 @ 11:29 AM | Răspunde

 4. DE ACORD CA IN TARILE CIVILIZATE ,MAGISTRATII PRIMESC PENSIE EGALA CU 8)% DIN ULTIMUL SALARIU , DAR LA NOI ,PE LANNGA ACEASTA PENSIE , STATUL II MAI DA INC O PENSIE SPECIALA,.

  Comentariu de BALUTA ECATERINA — 16/01/2017 @ 7:19 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: