CRISTI DANILEŢ – judecător

01/02/2010

Medierea la Oradea – protocol

Filed under: ADR — Cristi Danilet @ 7:30 PM

Judecatoria Oradea si Asociatia Mediatorilor din Bihor au incheiat azi un parteneriat in vederea implementarii legii medierii, care cuprinde dispozitii obligatorii incepand cu 3 martie 2010 de informare a partilor de catre judecatori cu privire la aceasta noua institutie. Cele doua organisme vor colabora pentru a aduce la cunostinta publicului larg si in special a justitiabililor, dar si a profesionistilor in drept avantajele apelarii la mediere mai inainte de a sesiza instanta cu o cerere de chemare in judecata sau chiar si dupa acest moment.

Pentru judecatori, apelarea la mediere va fi o solutie viabila de rezolvare a problemei supraincarcarii cu dosare de solutionat. Pentru parti, apelarea la mediere ii va ajuta sa isi rezolve litigiile intr-o perioada scurta de timp, cu un efort financiar redus, iar finalitatea va consta intr-un acord de mediere autentificat de notarul public sau incuviintat de instanta de judecata care va prezenta un castig pentru toate partile implicate in procedura.

Pun la dispozitia celor interesati protocolul incheiat azi, 1 febr.2010.

Acest protocol face parte din initiativele pe care le-am avut in cursul timpului cu privire la medierea in Romania: in 2006 am lucrat la proiectul legii medierii elaborat de Ministerul Justitiei,  in iunie 2007 am luat initiativa popularizarii la Cluj a medierii, in 2008 am tradus 4 recomandari privind medierea in cadrul unei culegeri de recomandari CoE privind eficienta si echitatea justitiei, in febr 2009 am revizuit aceste traduceri care au fost preluate in mod oficial de CoE si am adaugat ghidurile aparute intre timp (Rec (98) 1 privind medierea familiala, Rec (2002) 10 privind medierea in materie civila, Ghid pentru implementare civil si familial; Rec (99)19 privind medierea in materie penala,  Ghid pentru implementare penal; Rec (2001)9 privind caile alternative de solutionare a litigiilor dintre autoritatile administrative si persoanele fizice, Ghid pentru implementare ad-tiv.),  in apr 2009 a fost lansat in cadrul unei conferinte culegerea `Medierea. Standarde si proceduri`, la inceputul lui ianuarie am publicat primul Ghid pt mediere din Romania, in 21 ian 2010 am initiat campania UNJR `Judecatorii sustin medierea` careia i s-au raliat rapid UNMR si ProJust, am dat lamuriri presei cu privire la aceasta.

Protocolul va oferi colegilor mei judecatori din Oradea sa aplice legea medierii si sa instituie bunele practici in relatiile cu mediatorii si partile in acest domeniu. Ca vicepresedinte de instanta, imi va oferi cadrul regulamentar care imi va permite ca in instanta mea sa postez Tabloul Mediatorilor, sa permit afisarea posterelor si distribuirea fluturasilor cu informatii despre mediere, sa desemnez mediatorii in cazul in care suma platita acestora drept onorariu acestora este decontata de stat si sa organizez in 5 martie 2010 o conferinta cu mediatorii si judecatorii din Bihor si Satu-Mare.

Relatari in presa: Adevarul, BihorstiriBihon, youtube, ebihoreanul, photo, Radio-Resita, euroavocatura, HoriaVuscan, TTv-Bh.

15 comentarii »

 1. Felicitari tuturor.
  Voi prelua cu bucurie stirea.
  Trebuie sa va spun ca de cand ati lansat campania UNJR se inregistreaza o crestere sesizabila in ceea ce priveste interesul pentru mediere in mediul online.
  S-au inregistrat tot mai multe cautari ce au in continut medierea.
  Succes in continuare.

  Comentariu de Fănuţa — 01/02/2010 @ 10:33 PM | Răspunde

 2. Sa speram ca medierea isi va atinge scopul. Degrevarea instantelor!
  Bravo dle. judecator si sper ca efortul dvs. sa fie recunoscut nu doar de colegi ci si de justitiabilii care vor beneficia de mediere (costuri mult mai reduse, timp scurt de rezolvare a problemelor, nervi protejati, etc.)
  Nico

  Comentariu de Nico — 02/02/2010 @ 12:57 AM | Răspunde

 3. „În dosarul cunoscut sub numele de „mătuşa Tamara”, magistraţii au constatat, la termenul de azi, că nu a fost respectată procedura, în sensul că fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Ioan Melinescu, nu a fost corect citat. Citaţia pentru Melinescu nu a ajuns la domiciliul acestuia, ci la cabinetul avocatului, ceea ce a dus la amânarea judecării cauzei.

  Este pentru a doua oară când procesul se amână din exact acelaşi motiv. O situaţie identică s-a consumat şi în 15 decembrie 2009, tot din lipsă de procedură privind citarea lui Melinescu.”

  La greve sunteti buni. Dar in situatii ca cea de mai sus sunteti imuni toti. Nu-i asa dle Danilet? Nimeni nu are vreo vina. Hai sa dam cu postasul de pamant ca el, saracul, e de vina! Nu justitia care isi bate joc de cele mai elementare norme juridice!

  Comentariu de Veta — 02/02/2010 @ 3:37 PM | Răspunde

 4. IN primul rand, FELICITARI PENTRU BAROUL BIHOR. Este un pas important.

  In al doilea rand, sunt nevoita sa imi exprim menultumirea in legatura cu medierea.
  DIn cate am citit, totul se ghideaza dupa motto-ul ai bani, ai parte.

  Insa ce se face un avocat care este la inceput de cariera, fara sustinere din partea maistrului, sau chiar un av definitiv fara colaboratori, in conditiile in care, prin promovarea medierii concurenta creste, nevorbind de faptul ca orice persoana care intruneste conditiile cerute prin protocol – fara studii juridice – poate deveni mediator. Mi se pare revoltator sa trudesti 4 ani pe bancile facultatii, treci de un examen dificil, incerci sa te mentii pe linia de plutire si …dintr-o data te trezesti ca daca vrei sa ai o clientela trebuie sa mai faci un curs, care costa cel putin 2.500 lei, sau chiar 2.500 euro in unele centre din Bucuresti!!!

  Si sa nu ma intelegeti gresit. Nu ma revolta cursul in sine, ci faptul ca orice persoana, fie si cu 12 clase poate deveni mediator, respectiv tarifele practicate de centrele de formatori, in conditiile in care avocatii trebuie sa achite niste taxe la Barou, chiar daca nu au realizat nici un venit.

  Oare cum ar trebui sa procedeze cei care sunt in situatia mea?

  Comentariu de caterina — 03/02/2010 @ 12:59 AM | Răspunde

 5. Va rog sa nu confundati avocatura cu medierea, la fel cum avocatura nu se confunda cu justitia.
  In ceea ce e legat de Protocolul judecatori-mediatori la Oradea nu exista nicio implicare a Baroului Bihor, desi unii mediatori sunt avocati.
  De esenta medierii sunt abilitatile de comunicare si tehnicile de impaciuire pe care nici avocatii, nici judecatorii nu le poseda. Asadar, medierea nu are nicio legatura cu dobandirea unor cunostinte juridice sau licentierea in drept.

  Comentariu de Cristi — 03/02/2010 @ 9:31 AM | Răspunde

 6. Nici o persoana cu 12 clase nu poate deveni mediator!
  Pentru a deveni mediator, sunt obligatorii studiile universitare ca si vechimea in munca de 3 ani.

  Comentariu de Fănuţa — 03/02/2010 @ 11:35 AM | Răspunde

 7. buna seara.urmaresc de mult acest site si am admirat de fiecare data corectitudinea si prezentarea logica a tuturor punctelor de vedere ale autorului , faptul ca acestea sunt documentate .am tras si concluzia ca autorul este o persoana care socoteste comunicarea ca un element important .daca aceasta concluzie este corecta ,as dori sa aflu daca , in calitatea lui de judecator ,i s/a intimplat ca , dupa ce a fost deschis cu oamenii si le/a explicat de ce a actionat sau nu a actionat intr/un anume fel , acestia au inteles ca ,,cine se scuza se acuza,, si , pe cale de consecinta ca el este o persoana slaba, care nu merita sa fie respectat precum aceia care bat cu pumnul in masa si nu discuta nimic ? au existat , si daca da , in ce proportie , oameni care au inteles ca ,oferirea de catre el a explicatiilor in legatura cu o anume masura ,cu un anume comportament , semnifica respect ?

  Comentariu de mara — 03/02/2010 @ 9:26 PM | Răspunde

  • Doamna, va citez dintr-un studiu recent: `efortul extraordinar al unor judecatori de a acumula cunostinte, de a se informa asupra jurisprudentei, de a descoperi lucruri noi, de cerceta în domeniul dreptului ramane fara recunoastere din partea celor care primesc actul de justitie, daca cei dintai nu se dovedesc si buni comunicatori`.
   Nu mi-am pus niciodata problema ca dorinta mea de comunicare ar fi interpretata de cititori in sensul de care spuneti dvs, ci am intentionat ca cei din afara sistemului sa vada ca si inauntru sunt oameni, cu nevoi, trairi si dorinta de a fi imbunatatite lucrurile. Singurele greutati reale le-am intampinat chiar din interior, de la colegi de ai mei neobisnuiti nici sa fie criticati de cineva din interior, nici ca cineva sa arate spre in afara tarele sistemului. Azi insa lucrurile, sub aspectul transparentei sistemului, stau mult mai bine.

   Comentariu de Cristi — 05/02/2010 @ 1:25 AM | Răspunde

 8. multumesc pentru raspuns . desi s/ar putea sa nu existe o legatura directa intre modul in care am formulat intrebarea anterioara , va voi intreba urmatoarele :dar colegii avocati , cum reactioneaza atunci cind intr/o sedinta de judecata puneti in discutie fiecare masura ce va fi luata, cit de ,,marunta” ar fi ea ; cand explicati partilor neasistate de avocat , in termeni cit mai apropiati de limbajul comun , ce inseamna chestiunea pe care o puneti in discutie (pentru ca altfel , de ce mai puneti si in discutia lor ?);cand motivati in fapt si in drept (in aceasta ultima privinta , daca e cazul) fiecare masura luata; cand , luand declaratia unui martor , incercati sa aflati adevarul si sa/l intrebati ,,ca la carte” ,ceea ce inghite mai mult timp din sedinta decit daca v/ati multumi doar cu ce declara martorul din proprie initiativa sau fiind intrebat de parti avocati? (nu v/am urmarit niciodata in sedinta , dar sunt sigura ca asa procedati) . Nu cumva se plictisesc ,devin nervosi si va transmit nonverbal mesajul : ,, nu mai terminati odata , pentru ca nu mai imi vine si mie rindul” si nu cumva spun apoi pe la colturi , ca un judecator adevarat nu sta la discutii si explicatii si nu cere parerea avocatilor si justitiabililor (desi judecatorul nu face altceva decit sa respecte principiul contradictorialitatii) ci ia masura direct , fara a o pune in discutie , cuvintul partilor/avocatilor trebuind acordat doar daca , dupa luarea masurii , exista vreo nemultumire , in rest , cuvintul trebuie dat doar cu privire la exceptii si pe fond ;iar motivarea in drept a masurii , de ce trebuie ea facuta , ca doar toata lumea cunoaste legea , chiar e nevoie sa mai reproduca judecatorul articolul de lege si sa spuna ce metoda ori regula de interpretare a folosit ?! Pentru ca mie si altor colegi judecatori ,asa ni se intimpla ; ba mai mult , la Bilantul instantei , decanul lor a luat cuvintul si a spus ca sedintele de judecata dureaza prea mult, luarea declaratiilor martorilor, de asemenea ; ceea ce este culmea , nimeni nu a reactionat, desi nu au fost de acord cu punctul de vedere al decanului, mai ales ca , nu era locul si momentul sa ia astfel cuvintul, in conditiile in care, in prealabil, nu se purtasera discutii care sa fi esuat, astfel incit , in disperare de cauza , trebuia sa aduca atunci in discutie chestiunea. Eu nu am fost , deci nu am avut ocazia sa reactionez.I n alta ordine de idei , cred ca, daca interlocutorul nu e interesat , e de reacredinta ori nu are capacitatea intelectuala care sa/i permita intelegerea a ceea ce/i comunici , poti sa fi un extraordinar comunicator , tot nu vei obtine vreun rezultat iar acel interlocutor va intelege tot ce va vrea ori ce are interesul sa inteleaga .Daca insa dumneavoastra ati reusit cu adevarat sa sensibilizati si aceasta categorie de persoane si sa obtineti reactii deiferite de cele aratate mai sus , inseamna ca noi ceilalti , mai avem de invatat ori ca nu suntem capabili sa facem lucrurile cum trebuie , desi invatam . dar sincer , ma indoiesc ca este asa.

  Comentariu de mara — 05/02/2010 @ 9:23 AM | Răspunde

 9. scuzati de off-topic, dar nu m-am putut abtine sa nu va dau linkul de mai jos, apropo de cat de buna, frumoasa, corecta, cinstita si blonda e Justitia noastra:
  http://odojak.wordpress.com/2010/02/02/absurdita%C8%9Bi-judiciare/

  cititi si fugiiiiiiiti in lumea larga.

  Comentariu de andreic — 05/02/2010 @ 10:33 AM | Răspunde

 10. Medierea – o noua institutie inventata in Romania care nu va functiona de loc. Decat sa se infiinteze noi institutii in sistem (care in fapt rapesc clientela avocatilor deoarece si mediatori sunt tot aia care trebuie!!!) mai bine ar functiona justitia in parametri normali, cu magistrati profesionisti si in conformitate cu legile deja existente! Cum e posibil ca un avocat, executor judecatoresc sau orice alta persoana licentiata sa fie in acelasi timp si mediator? este o aberatie (scuze!)! daca tot ati fi vrut sa infiintati aceasta institutie, atunci profesia de mediator trebuia sa fie incompatibila cu oricare alta profesie, nu sa ajunga un ghiveci!

  Comentariu de snake — 06/02/2010 @ 4:10 PM | Răspunde

 11. Pentru ca suntem la inceput, se pare ca vom intalni si cazuri in care dnii judecatori sa nu fi auzit de mediere. (http://mediere.forumvalue.com/medierea-conflictelor-din-familie-f18/mediere-de-divort-t72.htm)

  Ma gandeam, poate constituim cate un grup de initiativa, cel putin in marile orase. Personal, m-as oferi voluntar.
  Ce alta cale de promovare a medierii mai avem in astfel de cazuri?

  Comentariu de Fănuţa — 06/02/2010 @ 6:50 PM | Răspunde

 12. […] în: educatie — Cristi @ 8:15 PM Dupa ce in februarie 2010 am facilitat incheierea unui protocol de colaborare intre Judecatoria Oradea si Asociatia locala de mediatori avand ca scop promovarea in comun a […]

  Pingback de Protocol `Educatie juridica pt elevi` « CRISTI DANILEŢ – judecător — 11/05/2010 @ 8:15 PM | Răspunde

 13. […] inalta a activitatii desfasurate in Oradea. In  februarie 2010 am facilitat incheierea unui protocol de colaborare intre Judecatoria Oradea si asociatia locala de mediatori avand ca scop promovarea in comun a […]

  Pingback de Protocol “Educatie juridica pentru elevi” « Juridice.ro — 12/05/2010 @ 12:29 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: