CRISTI DANILEŢ – judecător

09/02/2010

Tabloul mediatorilor din Bihor

Filed under: ADR — Cristi Danilet @ 5:47 PM

 In Palatul de Justitie din Oradea am afisat Tabloul mediatorilor din judetul Bihor. El este situat imediat in apropierea arhivei si in drum spre salile de judecata din Judecatoria Oradea, situata la primul nivel al Palatului de Justitie.

Aceasta este inca o actiune pe care Judecatoria Oradea si Asociatia Mediatorilor din Bihor o desfasoara in baza protocolului incheiat pe 1 febr. 2010, al carui scop este implementarea medierii in Romania.

Sper ca practicile demarate in judetul  Bihor in ceea ce priveste medierea sa foloseasca drept exemplu celorlalte instante din Romania. Pana la urma, interesul este comun: partile isi vor solutiona prin intermediul mediatorilor mult mai repede dosarele, ieftin, favorabil tuturor si intr-un mediu confidential; judecatorii vor scapa de administrarea probelor in multe dosare, urmand astfel sa aiba mai mult timp pt dosarele cu adevarat complexe. 

Pt un model de sesiune de mediere, a se vedea blogul A.Gorghiu.

Pt o relatare video despre mediere la Oradea, a se vedea Antena1.

Reclame

7 comentarii »

 1. Genial!Bravo!Daca toti magistratii ar fi asa………

  Felicitari!

  Comentariu de Respect — 09/02/2010 @ 6:17 PM | Răspunde

 2. Cristi te rog sa imi dai dreptul de a te contrazice privitor la faptul ca ai afirmat ca mediatorul nu trebuie sa aiba studii juridice ( „sa fi licentiat in drept’) Pai in momentul in care o persoana incalca in mod vadit un articol de lege ( vezi anumiti justitiabili de tip Becali) si se bate cu pumnul in piept ca are dreptate – nu ar trebui ca mediatorul sa ii explice la modul „finut ” ca in speta de fata nu are dreptate si ca trebuie gasita raportat la fapte concrete o solutie de mijloc?
  Mi mi se pare ca acesta este un mod de promovare a concurentei neloiale fata de avocati . Practic oameni care nu au nimic in comun cu stiinta dreptului intra in sistemul si asa birocretic si de neinteles pentru justitibili.Si nu ma mir ca unii dintre ei sa se dea mari avocati sau juristi de soi pentru ca de, asa le creste „prestanta de mediator”
  Va inteleg ca trebuie sa fiti degrevati de nr. mare de dosare pe care il gestionati insa nu in acest fel – prin crerarea unui nou hibrid de profesie „ajutanta ” a celei de jurist , de parca nu avem destui juristi care nu isi cunosc legea de functionare si mai fac si pe avocatii, avocati din Baroul Bota , societati de recuperare debite care dau sfaturi juridice si lista poate continua .
  Ps. Este adevarat ca acesta procedura va fi obligatorie de la data de 3 martie 2010?

  Comentariu de florian — 10/02/2010 @ 4:03 PM | Răspunde

  • E normal scepticismul. Imi aduc aminte cand in 2000 aparuse institutia probatiunii: penalistii nici nu vroiau sa auda. Veneau cei de la Probatiune sa ne ceara sa ii trimitem pe condamnati la ei, si noi ne gandeam ce prostie de institutie mai e si asta. Acum le dam de lucru ca nu mai pot face fatza (dar, lasa, si-au castigat statutul de asimilat cu noi pe vechime pe baza unei simple adrese date de ministru anul trecut in aprilie!).
   Cat despre mediatori, acestia sunt experti in tehnici de comunicare si psihologia conflictului, nu in drept. Deseori pregatirea juridica a tertului duce la in a convinge partile sa deduca conflictul unei instante, or nu orice conflict trebuie sa se concretizeze intr-un dosar. Intr-adevar, prin mediere tr sa se rezolva conflictul dintre parti, si nu numai litigiul actual. Pentru problemele complicate, partile se pot prezenta la mediator insotite de avocati. Oricum, trebuie sa ne obisnuim cu aceasta noua profesiune cu implicatii juridice neexercitata de juristi, ci de pers cu studii superioare si vechime minima de 3 ani.

   Comentariu de Cristi — 10/02/2010 @ 7:23 PM | Răspunde

 3. Domnule Florian cred ca dumneavoastra vedeti totul doar din prisma studiilor juridice.
  Credeti ca totul se poate rezolva doar in instanta?
  Credeti ca daca aveti studii juridice altii nu au „puterea” de a media deoarece nu au cunostinte juridice?Cunoasteti de exemplu ce inseamna un bilant al unei societati comerciale?….din auzite stiti ce e….dar daca va uitati pe el….vi se incruciseaza ochii(ca sa nu zic altfel).
  Si daca tot sunteti avocat(sau banuiesc ca sunteti) ar trebui sa fiti la curent cu toate legile noi aparute…..intrati pe aceasta adresa…. http://mediator-bejeus.blogspot.com/2009/12/lege-nr-3702009-pentru-modificarea-si.html ….si cititi daca medierea este obligatorie sau nu.

  Comentariu de Dediu Nicolae — 10/02/2010 @ 7:13 PM | Răspunde

 4. […] de Mediere!? In data de 09.02.2010 in sediul Palatului de Justitie din Oradea a fost afisat Tabloul mediatorilor din jud. Bihor, intr-un loc disponibil intre locatia arhivei si cea a salilor de judecata. Acest tablou contine […]

  Pingback de Judecătoria Oradea – un foarte bun exemplu pentru alte instanţe. « Mediere şi mediatori — 11/02/2010 @ 8:42 AM | Răspunde

 5. Multe felicitari …pentru actiunea intreprinsă.Sunt foarte bucuroasa să văd că cel putin teoria conflictului ,dar nu numai incep incetul cu incetul să fie oarecum slabite din radacini.Fiind studenta la Sociologie de multe ori mi-am pus intrebarea nu cumva există să spun așa o cale pașnică de solutionare a conflictelor?Se pare că intrebările mele si-au găsit răspunsul și in cazul României ,unde pot spune că va fi nevoie de ceva timp si desigur de o schimbare de mentalitate pentru a accepta noile proceduri.
  Mă încântă faptul că justitia restaurativă își creionează o traiectorie si pentru noi,asemeni medierii.
  Intotdeauna am fost pentru o solutionare a conflictelor pe o cale amiabilă si implicarea ambelor parti atat a victimei cat si a agresorului.Chiar daca in Canada acest lucru s-a realizat inca din anul 1960,sper din tot sufletul ca noi sa crestem intr-un timp scurt egalandu-i pe restul.Aici ma refere la preluarea unei idei pozitive si sa diminuam pe cat posibil stirile negative.
  Sper ca prin mediere sa nu mai fim martorii atator conflicte si cate si mai cate comportamente deviante cu care suntem bombardati la fiecare stire.
  Pro mediere,pro cailor pasnice si amiabile!!!!!

  Comentariu de Andree B. — 02/03/2010 @ 6:31 PM | Răspunde

 6. Excelenta opotunitate medierea ! Vreau sa ma refer la un subdomeniu foarte specializat: legile proprietatii. Cred ca ar fi o solutie pentru rezolvarea multor diferende, care incarca ca pondere numarul dosarelor aflate pe rolul instantelor.Legislatia in domeniu foarte stufoasa si succesiunea de legi din 1991 incoace a produs multa ceata, pe care medierea facuta in cunostinta de cauza ar pute-o risipi.Ma simt din ce in ce mai motivat sa incerc sa intru in randul mediatorilor, mai ales ca am trait live problemele legate de legile proprietatii din 1991 pana astazi…

  Comentariu de Dan B — 26/11/2010 @ 6:10 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: