CRISTI DANILEŢ – judecător

16/02/2010

Magistratii cenzureaza magistrati

Filed under: democratie participativa — Cristi Danilet @ 12:03 AM

Eu am trait vremuri cand presedintii de instante ne chemau in biroul lor de sefi si ne cereau sa nu activam in asociatii profesionale – era vremea cand AMR incepea sa se organizeze pentru a se opune fata de imixtiunile politice in justitie. Am trait si vremurile in care MJ dadea telefoane prin instante si cereau presedintilor sa ne linisteasca – era vremea cand MJ era identificat ca principal agresor si utilizator de servicii secrete pt a ne tine in frau. Am trait si vremuri cand CSM si-a constituit propria baza de date secrete si a inceput vanarea celor care il criticau – era vremea cand am sesizat ca CSM se transforma in MJ2. Ei bine, acum traiesc vremuri in care magistrati cenzureaza alti magistrati doar pentru ca indraznesc sa gandeasca altfel si, mai ales, critic.

Iata un mesaj trimis de un coleg judecator pe care il public la solicitarea lui:

`Forumul Judecatorilor este un grup de peste 1.700 de adrese de email, apartinand unui numar egal de judecatori, procurori si auditori de justitie, avand ca principala caracteristica imprejurarea ca orice mesaj text postat de un singur membru poate fi vizualizat in cateva clipe de toti ceilalti. Persoanele care nu se afla in lista celor 1700 nu au dreptul de a posta mesaje care sa poate fi vizualizate de membri, grupul avand circuit inchis.

In weekendul care a trecut, s-a decis ca prea multa libertate de exprimare le dauneaza magistratilor.
Astfel, de vineri seara (12 februarie 2010), toate mesajele avand ca destinatie grupul sunt cenzurate, indiferent de persoana expeditorului. Drept urmare, un mesaj trimis de unul dintre cei 1700 de magistrati nu mai ajunge instantaneu la ceilalti colegi, ci se opreste direct in adresa de mail a moderatorilor grupului.

Moderatorul citeste mesajul trimis. Daca mesajul este considerat necorespunzator, este sters, sau pur si simplu nu este trimis mai departe catre grup, iar textul nu mai apare niciodata pe forumul judecatorilor. Pe de alta parte, daca mesajul postat este considerat ca fiind corespunzator, moderatorul apasa pe un buton si textul este trimis grupului, cu ceva intarziere, evident, in functie de timpul de reactie al cenzorului.

Situatia este identica unui penitenciar, in care toate pachetele destinate detinutilor se deschid in prealabil, iar acestia au dreptul de a le primi numai daca paznicii incuviinteaza acest lucru. In tot acest timp, detinutii care nu isi primesc pachetele isi inchipuie ca cei de acasa nu au mai vrut sa le trimita nimic.

Cu alte cuvinte, daca moderatorul nu doreste ca o chestiune sa fie discutata pe grupul de discutii, ceilalti nu vor vedea niciodata mesajele postate de membrii care au pus in discutie acea chestiune. Din contra, membrii pasivi vor considera ca, intrucat o chestiune nu este discutata pe grup, ea nu prezinta interes pentru ceilalti. Nimeni nu va putea sti vreodata unde au disparut mesajele trimise, pe care ceilalti membri nu le vor primi niciodata.

Unii ar putea considera ca situatia de fapt mai sus expusa este suficient de grava si s-ar putea intreba cum pot fi probate cele spuse. Iata dovada, care este la indemana oricui, prin accesarea urmatorului link: http://groups.yahoo.com/group/forumuljudecatorilor/?tab=s La aceasta pagina de internet pot fi observate setarile grupului forumuljudecatorilor, pe care cei de la yahoo au dorit sa le faca accesibile oricui, spre verificare. Astfel, in tabelul din partea stanga a paginii, intitulat „Group Settings”, al doilea paragraf prevede: „MESSAGES REQUIRE APPROVAL” (MESAJELE AU NEVOIE DE APROBARE).

Pentru comparatie, se pot verifica setarile grupului magistratro (de asemenea deschis tuturor magistratilor, la adresa magistratro-subscribe@yahoogroups.com). Astfel, la adresa http://groups.yahoo.com/group/magistratro/?tab=s in tabelul din partea stanga a paginii, intitulat „Group Settings”, al doilea paragraf prevede: „MESSAGES DO NOT REQUIRE APPROVAL” (MESAJELE NU AU NEVOIE DE APROBARE).

Daniel Nicola Gheorghiu
Jud. Tulcea
`

Reclame

8 comentarii »

 1. Si ce este asa greu?
  Copiati adresele de e-mail in contactele adresei de e-mail(in agenda adresei)….cate 20-30 pe zi(atat va lasa yahoo)si in maxim o luna puteti trimite mesaje cu optiunea „Send an Instant message” la toti odata.

  Comentariu de Dediu Nicolae — 16/02/2010 @ 12:14 AM | Răspunde

 2. […] cristidanilet : Magistratii cenzureaza magistrati […]

  Pingback de Cine cîntă acolo? « Cuib de mitralieră — 16/02/2010 @ 12:19 AM | Răspunde

 3. Mai bine duplicati acel grup si alegeti un moderator fara asemenea ambitii. Mesajele necenzurate de pe noul grup vor ajunge instant la toti membrii. Care-i problema?

  Comentariu de Ioana Maria Vlas — 16/02/2010 @ 9:58 AM | Răspunde

 4. @Cristi. Cat se poate de trist. Parca era vremea atitudinilor constructive si a implicarii in sensul conceptului „democatiei participative” si nu a demolarii dialogului si a confruntarii de opinii. Raman la parerea ca mai sunt multi magistrati de valoare si in alte instante care prefera izolarea propriului birou in locul implicarii active.

  Comentariu de calin marius cheregi — 16/02/2010 @ 9:32 PM | Răspunde

 5. Din pacate observ ca parte a comentariilor nu au nimic in comun cu articolul postat initial
  Discutia de baza era ,,cenzura” aplicata (sau nu) unui grup privat de discutii de catre moderatorii acestuia, nicidecum despre moderarea comentariilor pe un site deschis publicului.
  Asa ca imi permit sa comentez exclusiv aspectele invocate in articol, si am sa fac asta intrucat sunt moderator al unui astfel de grup de discutii si sunt un fost membru al grupului de discutii despre care se face vorbire in material.
  In primul rand, din punct de vedere tehnic, moderarea mesajelor este posibila atat la nivelul intregului grup cat si personalizat pentru unii dintre membrii acestui grup. Consider ca moderarea intregului grup este o dovada a lipsei de respect fata de membrii respectivului gup, intrucat se porneste de la premisa ca toti membrii grupului au tendinta de a incalca unele norme morale.
  Aici intervine calitatea umana a moderatorului. Daca respectiva persoana are impresia ca e urmasul lui Dumnezeu pe pamant, atunci se ajunge la situatia invocata in articol.
  Aplicand cenzura (a se citi moderarea) tuturor mesajelor la modul in care se procedeaza pe grupul de discutii prezentat in articol, se ajunge ca respectivul grup sa prezinte doar opinii care sa nu deranjeze moderatorul. Spun asta in cunostinta de cauza, intrucat la data de 19 iunie 2009, am ales sa parasesc grupul de discutii urmare a unei intamplari similare. In fapt, a fost aplicata moderarea tuturor mesajelor pentru a nu se permite postarea unor mesaje ce puneau la indoiala calitatea umana a unuia dintre mopderatori
  Dupa ridicarea `moderarii` mi-am permis sa postez un mesaj pe respectivul grup, mesaj in care faceam cunoscut membrilor despre cele intamplate si despre faptul ca in semn de protest inteleg sa parasesc grupul, ceea ce am si facut (in conditiile in care acelasi moderator intelesese sa excluda de pe grup persoanele care aveau opinii diferite de ale sale).
  Partea distractiva a fost cea in care dupa ce parasisem grupul de discutii, respectivul moderator a afirmat pe respectivul grup ca intelege sa formuleze impotriva mea plangere penala, intrucat am avut indrazneala de a imi prezenta opinia. (eu inca astept sa fiu citat)
  Imi permit sa apreciez ca si solutia de a publica un articol precum ,,Magistratii cenzureaza magistratii” este un gest in conformitate cu prevederile art.30 din Constitutia Romaniei, insa banuiesc ca respectarea libertatii de exprimare va fi cu greu acceptata de cei ce se ocupa cu moderarea respectivului grup de discutii.
  Ca si concluzie, am un singur mare regret: democratia este tare greu de suportat pentru unii dintre noi.

  Comentariu de Raducu Petcu — 10/04/2010 @ 9:49 AM | Răspunde

 6. Buna ziua,

  Doresc sa va intreb daca stiti ceva despre concursul de admintere INM ianuarie 2011 – stiu ca CSM a adoptat o hartare in acest sens.

  Multumesc mult,
  Ioana Dragos

  Comentariu de ioana dragos — 11/11/2010 @ 10:29 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: