CRISTI DANILEŢ – judecător

03/03/2010

Apel catre tinerii magistrati

Filed under: democratie participativa — Cristi Danilet @ 10:06 PM

Cand am intrat in magistratura eram naiv, crezand ca pot indrepta lucrurile. Imi place sa cred ca am ramas acelasi naiv de buna credinta  – si poate acest lucru se deduce nu doar din vorbele mele, ci mai ales din ceea ce am facut de-a lungul timpului: imbunatatirea relatiilor cu mass-media, primul blog scris de magistrat, dialog cu clasa politica, implementarea medierii, evaluare externa a instantei etc.

Tare mult as vrea sa stiu ca mai sunt inca naivi din acestia in justitie. Care sa isi doreasca imbunatatirea lucrurilor, cresterea profesionalismului si a integrittii. Care sa nu se lase invinsi de zvonistica si rele practici. Care sa reziste cu demnitate la presiuni, imixtiuni, santaje. Care sa se impuna prin forta argumentelor factuale, nu a ironiilor si observatiilor personale.

As dori sa stie tinerii de azi ca, in urma cu ceva ani, eram la fel de dezamagit ca si ei. La fel de scarbit de ce am gasit in sistem. La fel de socat intre ce imi imaginam sa fie si ce era. La fel de singur intr-un sistem cu care nu vroia nimeni sa se lupte. Dar nu m-am descurajat. Mi-am dorit schimbarea lucrurilor, insufletirea oamenilor. Mi-am dorit sa fiu demn si sa ma simt astfel. Am inceput sa afirm cu mandrie ca sunt judecator. Am inceput sa vorbesc despre asta oamenilor simpli. Am inceput sa discut  deschis cu colegii despre tarele sistemului. Am inceput sa am initiative.

Sesizez acum un fel de retragere din viata civica judiciara a tinerilor magistrati. Poate ca nici noi, cei dintr-o generatie nu tare mult indepartata de ei nu mai putem fi niste modele. Eforturile prelungite in activitatea profesionala si cea militanta si-or fi pus amprenta si peste noi: am devenit mai irascibili si mai orgoliosi. Dar ii asigur ca inca suntem de buna credinta. Inca dispusi sa ascultam pareri contrare. Si suntem constienti ca trebuie sa se ridice o noua generatie, cu oameni mai buni, si cu mai multa initiativa, si cu mai mult curaj ca noi. Suntem constienti ca Ei trebuie sa ne ia locul si sa devina liderii de maine.

Asadar, tinerilor, nu va lasati descumpaniti! Nu lasati sa va dispara speranta, naivitatea, bunatatea!

Aveti sprijinul meu, caci ma uit la voi cu speranta. Luati atitudine!

12 comentarii »

 1. NEVOIA DE MODELE- un subiect despre care s-a vorbit: putin, dar s-a vorbit. Cred ca tinerii magistrati carora aceste indemnuri le sunt adresate trec acum printrun moment de reflectie. Cu siguranta va vor urma cei alesi, iar daca raspund sau nu acum, este mai putin important. Cu siguranta, putem spera!

  Comentariu de doina florescu — 04/03/2010 @ 12:50 AM | Răspunde

 2. Domnule Danilet, nu pot decat sa va admir pentru curajul de care dati dovada. Blog-ul de fata este o dovada de transparenta si de dialog cu noi justitiabilii, pe care nici o autoritate publica nu si l-a asumat, desi ar fi trebuit. Sigur ca aici mai plasam si mici rautati care, sper ca intelegeti, nu va sunt adresate dumneavoastra personal ci sistemului partial anchilozat. Si eu mai derapez uneori ca sa-mi vars naduful acumulat (scuze), dar in linii generale va incurajez sa continuati. Sper ca viitorul sa arate mai bine.

  Comentariu de Ioana Maria Vlas — 04/03/2010 @ 7:22 AM | Răspunde

 3. totusi, cum se poate sa va reprezinte d-na Pivnicveru? ne scapa noua ceva?

  Comentariu de ileana — 04/03/2010 @ 10:55 AM | Răspunde

 4. De modele au nevoie inclusiv justitiabilii,de la cei batrani trecuti prin comunism,cu toate consecintele sale nefaste inclusiv la nivelul mentalitatilor, pana la cei tineri,poate inca stundenti, poate mult prea dezorientati, poate mult prea inconjurati de tentatii negative. Si in cine sa vada un model de urmat, un simbol, in sens figurat vorbind, daca nu in magistratii din generatia tanara. Puterea judecatoresca pare totusi cea mai apropiata de populatie. Sau,cel putin, asa ar trebui sa fie intr-un viitor cat mai apropiat cu putinta.

  Comentariu de calin marius cheregi — 04/03/2010 @ 7:25 PM | Răspunde

  • @calin marius cheregi….
   In Romania nu e respectata Legea. In Romania Legea e interpretata după cuviinţa celor ce o folosesc…. De aici rezultă se face abuz de putere… Asta înseamna coruptie, iar coruptia e direct proportionala cu saracia poporului.

   Comentariu de Cosmin Cristea — 05/03/2010 @ 7:06 AM | Răspunde

 5. D.le Cristi Danilet, spun cu convingere ca sunteti bun. Pentru un considerent care inglobeaza multe alte atribute personale. Pentru ca nu mergeti pe urmele mustinde, mocirloase, de pe drumul deja croit, ci pentru ca incercati sa insemnati drumul cu urme noi, proaspete, pe care se poate pasi cu nadejde.
  “Aveti sprijinul meu, caci ma uit la voi cu speranta!” suna atat de biblic, atat de insufletitor, incat ar putea darama in orice clipa bariera dintre idealism si pragmatism, acest conflict psihologic care poate influenta sau mai rau, poate determina un anumit comportament.
  Din nefericire, pentru noi, justitiabilii (ma autoinclud in acesata categorie dat fiind faptul ca disputa intre structurile avocatiale continua haotic, fara logica si fara demnitate din partea celor care o alimenteaza strategic), sunteti in oastea celor putini. Iar cei putini au fost aproape intotdeauna vulnerabili.
  Pentru oricare dintre noi este important sa se simta altfel. Sa se simta liber. Sa se simta in siguranta. Sa poata vorbi deschis.
  Va cer permisiunea sa-mi acordati doar cateva zeci de secunde pentru a citi dialogul urmator, purtat intre mine si un domn avocat traditional, (care se facea ca nu stie ca barourile au fost desfiintate de Legea 3 din ‘48) dealtfel respectabil si pentru varsta dar si pentru cariera domniei sale, netinand cont de aspectele controversate legate de profesie.
  “- Buna dimineata d.le av. S., spun raspicat, cu o dictie perfecta si ma inclin reverentios, continuandu-mi drumul catre Tb.
  – ‘neatza, neatza! Auzi, tu esti avocat? Unde? Unde, in care barou? Bravo! Ce surpriza!?! …spuse domnul, afisand deja grimasa unui inceput de constipatie.
  – Da, d.le av. S, sunt avocat in baroul Bucuresti, structura Bota!…spun eu, foarte sigur pe mine, plesnind o gâza mica ce tocmai aterizase pe roba mea, cu un bobârnac discret plasat fix sub trenul posterior.
  In acelasi timp, culegeam de pe fata interlocutorului meu toate expresiile fetei, pe care le compilam instantaneu direct in unitatea centrala de calcul, dar in sistem binar.
  – Aha…mda…mdeh…eh…pai stii ca…noi suntem in disputa cu…ei. Cu… voi. Vezi, sa nu afle G. ca iti face plângere, imi zice “palmat” dl. av. S., oarecum sfatuitor, desi ii citeam doar in privire suflul amenintator, triumfal.
  Ca de obicei, nu ma intimidez si nu ma pot pierde niciodata in fata unei astfel de situatii.
  – Da, stiu. Disputa nu pleaca de la noi. Noi vrem liniste, vrem intelegere, vrem pace. Disputa pleaca de mult mai de departe si este alimentata strategic de cei care sunt indrituiti sa o transeze. Haideti ca am fugit! Am un dosar la dl. P., acum la 9. Va invit la o discutie, cand aveti timp. Berea o dau eu. M-am inclinat politicos si am luat-o la pas catre Tb.
  Pe drum, inainte de a urca treptele cladirii, am avut primul imbold de a schimba directia. Ma gandeam:” mai frate, aia stau toti acolo, ca in stup, si isi lustruiesc armele pentru a ne dobora pe noi, iar eu zburd vesel si nelinistit pe coclaurile patriei, de parca mi-as dori sa incasez un glont in cap”.
  Acum il inteleg si pe bunul meu amic C. de la S., prin ce trece de cand cu porcaria de plangere penala pe care i-a facut-o baroul C., si mai mult decat atat, d.le Cristi Danilet, d.lor judecatoare si judecatori, a fost obligat de catre insisi colegii dvs. (as spune si-ai nostri, dar deja ma tem) sa se dezbrace de roba si sa paraseasca sala. Cu plecaciunea de curtoazie inchei dar nu am terminat, si va mai rog sa-mi permiteti sa nu fiu in stare sa calific acest comportament haiducesc.
  Or, despre ce vorbeati d.le Cristi?

  Comentariu de Cristi P. Sturzu — 05/03/2010 @ 7:55 AM | Răspunde

  • Da, d.le judecator! Cam asa stau lucrurile si nu ma mir ca nu puteti avea expresie in legatura cu aceasta trista realitate. Cu plecaciune.

   Comentariu de Cristi P. Sturzu — 08/03/2010 @ 8:39 PM | Răspunde

   • Nu cred ca are legatura totusi cu postarea mea. Aveti o problema in sistemul avocaturii inca nerezolvata. Comportamentul colegului judecator, daca e real – cu dezbracatul robei – este insa impardonabil.

    Comentariu de Cristi — 08/03/2010 @ 9:55 PM | Răspunde

 6. Curaj Domnule, suntem alaturi de Dumneavoastra, dar lumea nu mai are rabdare…

  Comentariu de alethes — 05/03/2010 @ 11:30 AM | Răspunde

 7. Buna ziua!Am avut placerea sa va vad pentru prima data in cadrul Facultatii de Drept sunt inca stundenta in primul an si ma intereseaza tot ce este nou in acest domeniu!Azi, pentru prima data am reusit sa ajung in cadrul Tribunalului din Oradea pentru a vedea cum se desfasoara efectiv procesele!Inca de la intrare am constatat numeroasele cazuri existente, multitudinea dosarelor si stresul pe care un judecator il are atunci cand pentru o singura zi are de analizat in jur de 40 de dosare!Ideea la care am vrut sa ajung este urmatoarea:sunt prea putini judecatori intr-o lume in care infractiuni se petrec in aproape fiecare moment al zilei si sunt numerosi studenti care doresc sa imbratiseze o cariera in domeniul juridic dar din pacate uneori nu sunt apreciati la adevarata lor valoare si astfel se descurajaza inca de pe bancile facultatii!Consider ca e nevoie de specialisti insa cei care ar trebui sa se asigure de buna pregatire a viitorilor avocati,judeatori,notari etc sunt in primul rand profesorii, de la ei ar trebui sa porneasca incurajarile dar,din pacate indiferenta distruge initiativele multor studenti!Va admir pentru initiativa dumneavoastra si va respect pentru faptul ca ii incurajati pe tinerii magistrati!

  Comentariu de Dana — 05/03/2010 @ 5:53 PM | Răspunde

  • Per aspera ad astra! Aveti un model, domnisoara studenta…daca mai cautati, veti mai gasi, apoi, perseverati, in cele bune. Avem nevoie de dumneavoastra, dar nu daca va pierdeti elanul. Si domnul judecator are nevoie de dumneavoastra. De ce nu raspund tinerii magistrati? teama?!

   Comentariu de doina florescu — 09/03/2010 @ 1:17 AM | Răspunde

 8. Pe lungul drum ptescriptiei, dosarul Rompetrol-CNVM & CO http://www.tmb.ro/dosare_ecris.php?id_dosar=300000000228306 a mai facut o halta: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6994774-tribunalul-bucuresti-pierdut-rechizitoriu-dosarul-rompetrol-patriciu-pare-poveste-kafka.htm . De data asta, dupa 4 ani, judele a reusit sa citeze legal toti inculpatii, dar … s-a pierdut un rechizitoriu de la Dosar.

  Comentariu de Ioana Maria Vlas — 05/03/2010 @ 7:59 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: