CRISTI DANILEŢ – judecător

16/03/2010

Costul unui dosar

Filed under: management — Cristi Danilet @ 8:24 PM

Nu exista nicio evaluare oficiala facuta pana in prezent cu privire la costul unui dosar instrumentat in instantele judecatoresti din Romania. In fapt, nu e vorba decat de facut o impartire.

Am identificat doua modalitati:

a.  daca luam suma alocate de la bugetul statului la capitolul `bunuri si servicii` si impartim la nr de dosare anual din Romania (400.000 la ICCJ si inca 2 milioane la celelalte instante) suma obtinuta pe dosar este 47 lei.

b. daca luam intreg bugetul alocat instantelor, adica inclusiv salariile personalului (cam 90% din buget)  si fac aceeasi impartire, obtinem un cost al dosarului de 532 lei.

O fi mult? O fi putin? Nu stiu.  Cert este ca randamentul unei instante si al intregului sistem trebuie exprimat si din punct de vedere al costurilor (ceea ce poate fi un inceput pentru implementarea in Romania a conceptului de law and economics). De aici pornind, cred ca se pot identifica cu usurinta unele sectoare in care se pot face economii. De ex, in plina epoca a automatizarii, instantele din Romania inca comunica cu celelalte institutii ale statului prin corespondenta scrisa, neexploatandu-se aplicatiile informatice si neasigurandu-se accesul direct la datele existente la Politie, Registrul Comertului, ANP, Carte Funciara etc. Acesta este motivul pentru care am intocmit o scrisoare adresata ministrului justitiei prin care ii solicit sa faciliteze accesul magistratilor la aceste baze de date in vederea urgentarii procedurilor si a eliminarii costurilor inutile. Sunt curios  cat va lua rezolvarea acestei chestiuni care implica pur si simplu alocarea unor adrese de web si a unor parole pentru unii angajati ai instantelor si parchetelor.

 

UPDATE: MJLC a raspuns printr-o scrisoare publica cum ca are in proiect o lege (evident, un raspuns trimis expeditorului inca se lasa asteptat). Eu nu cred ca tine de existenta unei legi solutiile promovate de mine. Dar, in fine, era culmea ca un ministru sa multumeasca unui judecator cu privire la niste idei…Sunt curios daca la anul pe vremea asta vom avea acces la bazele de date sau inca vom schimba hartii intre institutii sa tinem legatua.

Reclame

3 comentarii »

 1. Sub aspect ecologic economia de hartie e binevenita. In plan financiar, chiar si eliminarea completa a hartiei, nu reduce cheltuielile decat cu max. 53 lei.
  Mai bine scriati la CSM decat la MJ. Sunt pe Internet si informatii neparolate, si cu acces gratuit, pe care judecatorii nu vor sa le foloseasca.

  Comentariu de Ioana Maria Vlas — 17/03/2010 @ 1:23 AM | Răspunde

 2. costurile cazurile de rasunet ar trebui facute publice.
  cazul senatorului psd catalin voicu este special: nu numai dpdv al costului instrumentarii, dar si ca dovada solida a faptului ca nu numai un salariu deosebit de mare si un statut special sunt o garantie ca un judecator va fi impartial, corect.
  odata cu drepturile speciale trebuie sa vina si pedepsele speciale (de grele).

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7046536-reteaua-metodele-clientii-lui-catalin-voicu-discuta-oamenii-afaceri-politicienii-judecatorii-cand-vor-ingroape-dosare.htm

  Comentariu de andreic — 18/03/2010 @ 8:27 PM | Răspunde

 3. Despre dosarul Voicu..nimic?

  Comentariu de Aura N. — 19/03/2010 @ 8:04 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: