CRISTI DANILEŢ – judecător

06/05/2010

CE-Infringement asupra Romaniei

Filed under: politic — Cristi Danilet @ 9:59 PM

O stire recenta intemeiata pe un comunicat de presa din 5 mai 2010 a trecut aproape neobservata in Romania: CE a transmis inca o notificare autoritatilor romane in care cere informatii si isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Romania nu are inca o lege care sa garanteze independenta autoritatii de reglementare in comunicatii, fapt pentru care impotriva tarii noastre s-a deschis anul trecut o procedura de incalcare a dreptului comunitar.

Tin sa fac cateva precizari in legatura cu acest demers al Comisei Europene, pe care intr-un fel SoJust l-a anticipat in sept 2008:

Nu e o simpla intrebare a CE catre Romania, ci e o scrisoare de punere in intarziere complementara. Aceasta are ca temei juridic art 258 din Tratat potrivit caruia: In cazul in care Comisia considera ca un stat membru a incalcat oricare dintre obligatiile care ii revin in temeiul tratatelor, aceasta emite un aviz motivat (2) cu privire la acest aspect, după ce a oferit statului in cauza posibilitatea de a-si prezenta observatiile (1).

Asadar, pasii sunt urmatorii:

1- scrisoare de punere in intarziere

2- aviz motivat

3- sesizarea Curtii

CE nu poate emite aviz motivat (care cuprinde prezentarea detaliata a motivelor de fapt si de drept pe care se bazeaza incalcarea sesizata) daca nu se trimite inainte o scrisoare de punere in intarziere.

In situatia in care situatia de fapt etc se schimba dupa ce s-a trimis o prima scrisoare de intarziere, nu se poate continua cu aviz motivat, ci se trimite o scrisoare complementara (ca in cazul de fata) pentru a da posibilitatea statului de a se apara.

Pe scurt, e vorba deja de acte judiciare, in cadrul unei proceduri de infringement. Procedura de infringement se deschide in mod oficial cu scrisoarea de intarziere – numita in EN letter of formal notice, iar in FR lettre de mise en demeure – deci cand apare aceasta scrisoare, indiferent de comentarii sau titlul comunicatului de presa, situatia e deja serioasa, plus ca toti pasii astia se decid de catre colegiul comisarilor, ceea ce nu e cazul unei cereri de informatii.

2 comentarii »

 1. Cristi ,dupa cum cred ca sigur ai auzit , salariile bugetarilor scad cu 25%. Totii bugetarii sunt vizati deci nu scapa nici magistratii si personalul auxiliar . Nu spun ca sunt de acord insa specialistii in economie au precizat ca ar fi o solutie mai buna decat cea a cresterii TVA si a cotei unice .
  Astept opinia ta . Crezi ca un nou taifun va izbucni in justitie ? In celelalte domenii sunt sigur ca da .

  Ca sa stiu sa imi iau concediu mai devreme .( joke)
  Salutari

  Comentariu de florian — 07/05/2010 @ 11:07 AM | Răspunde

 2. Poftim? Cred ca UE e un pic defazata caci OUG22/11.03.2009 rezolvase problema. Nu-i politician in Ro care sa scape prilejul de a mai infiinta vreo agentie „la solicitarea UE”. Mai mult, autoritatea cu pricina se lauda pe site-ul propriu http://www.ancom.org.ro/DesktopDefault.aspx?tabid=107 ca „Romania a fost prima tara din Europa care … aplica Noul Cadru de Reglementare in domeniul retelelor si serviciilor de comunicatii electronice adoptat la nivelul UE in anul 2002”.
  Mai degraba e o problema comuna tuturor „autoritatilor de reglementare si/sau supraveghere” astfel create, ca nu-si respecta regulamentele pe care le au. Unul dintre cele mai noi exemple ni le-a oferit CSM http://www.juridice.ro/wp-content/uploads/recurs-cosma.doc si
  http://www.juridice.ro/wp-content/uploads/recurs-Corbu.doc .
  Off topic, am urmatoarea nelamurire. Acum doua luni s-a depus Apel la Sentinta unei Judecatorii, si nici pana astazi nu a ajuns la Tribunalul din acelasi oras. De ce o fi durand atat de mult sa se dea un termen de judecata?

  Comentariu de Ioana Maria Vlas — 07/05/2010 @ 2:05 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: