CRISTI DANILEŢ – judecător

19/05/2010

SoJust cere CE continuarea monitorizarii

Filed under: democratie participativa — Cristi Danilet @ 6:44 PM

Asociatia Societatea pentru Justitie (SoJust) afirma ca este necesara pastrarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) instituit asupra Romaniei de catre Comisia Europeana, obiectivele reformei din justitie nefiind inca atinse.

Membrii SoJust au participat in ultimele doua saptamani la mai multe intalniri organizate la Bruxelles si la Bucuresti cu reprezentanti ai Comisiei Europene, interesati de mersul justitiei in vederea a ceea ce ar trebui sa fie ultima evaluare a Romaniei din cadrul MCV. In cadrul acestora, SoJust a sustinut urmatoarele:

1. Recentul proiect de Strategie de dezvoltare a justitiei ca serviciu public propus de Ministerul Justitiei este un exercitiu de imagine din dorinta de a avea un punct indeplinit inainte de finalizarea acestei misiuni de evaluare. Un astfel de proiect ar putea avea finalitate doar daca ar reprezenta o punere in aplicare a Pactului dintre cele trei puteri propus inca din cursul anului trecut de catre magistrati dar neacceptat inca de politicieni: numai vointa comuna dintre legislativ, executiv si judiciar pot sta la baza unei strategii care sa oblige decidentii politici, oricare ar fi acestia in cursul anilor urmatori, in a lua masurile ce se impun fara a atinge independenta justitiei. De asemenea, mai multe prevederi ale sale nu sunt conforme cu Constitutia Romaniei. In fine, este de neacceptat absenta unui plan de actiune in care sa se stabileasca termenele de realizare a obiectivelor, modalitatea de finantare a fiecaruia si responsabilii de realizare.

2. Proiectul de lege privind accelerarea desfasurarii proceselor propus de asemenea recent de catre Ministerul Justitiei omite un aspect extrem de esential: unificarea practicii judiciare. Astfel, SoJust considera necesar preluarea din proiectele de coduri de procedura a mecanismului de intrebare preliminara prin care in situatia unor hotarari contradictorii in spete similare sau dificultati in interpretarea dispozitiilor legale, instanta de recurs sa aiba competenta de a lamuri aceste aspecte. De asemenea, ca instrument de maxima transparenta, SoJust solicita continuarea proiectului JURINDEX – de publicare pe internet, in mod gratuit, a tuturor hotararilor judecatoresti pronuntate in Romania. Dincolo de acestea, grabirea lucrarilor comisiilor parlamentare in care se dezbat noile coduri de procedura ramane un deziderat important.

3.  Urmare a deciziei Curtii Constitutionale cu privire la Legea ANI, statul roman este in momentul de fata vitregit de un mecanism eficace de control al averilor, incompatibilitatilor si conflictelor de interese. SoJust reaminteste ca infiintarea ANI a fost o conditie de aderare la UE, in acest moment Romania incalcandu-si un angajament de o maxima importanta pentru integritatea din sistemul public. In acelasi context, al luptei impotriva coruptiei, SoJust mai atrage atentia asupra lipsei in Romania a expertilor audio-video, precum si existenta monopolului de stat in domeniul expertizelor criminalistice, prin tolerarea acestei politici de catre Ministerul Justitiei. Or, SoJust atentioneaza ca in momentul de fata este impiedicata efectuarea in mod independent a expertizelor necesare verificarii corectitudinii tehnice pentru inregistrarile audio si video care de regula constituie probe esentiale in acest tip de dosare.

4. SoJust militeaza pentru o justitie sociala. Or, educatia juridica si executarea hotararilor judecatoresti raman in continuare capitole vulnerabile in tara noastra. Din contra, acestea trebuie sa devina prioritati ale agendei sociale.

Cu toate ca in raportul intermediar in aceasta primvara insasi Comisia Europeana solicita un acord intre puteri cu privire la viitorul justitiei si luptei anticoruptie din Romania, SoJust afirma in mod categoric ca nu exista vointa politica in acest sens, ceea ce pune in pericol grav existent statului de drept si democratia si asa fragila in Romania. In acest context, pastrarea MCV pare singura solutie rationala pentru ca decidenti interni sa continue in mod acceptabil eforturile de modernizare a justitiei.


Cristi Danilet – presedinte SoJust

Reclame

4 comentarii »

 1. Sunt de acord cu sustinerile si propunerile Sojust. Predoiu sustine actuala justitie-o justitie ce persecuta si supune la tratamente crude, inumane si degradante miile de romani care isi cauta dreptatea….

  Comentariu de Cosmin Cristea — 19/05/2010 @ 6:57 PM | Răspunde

 2. Rog argumentati declaratia ” un acord intre puteri cu privire la viitorul justitiei si luptei anticoruptie din Romania, SoJust afirma in mod categoric ca nu exista vointa politica in acest sens”.
  Ar fi interesant de stiut care sunt masurile/propunerile destinate imbunatatii ” viitorul justitiei si luptei anticoruptie din Romania” clamate/cerute de reprezentantii justitie ce nu si-au gasit rezolvare datorita inexistentei vointei politice.
  Din context, se intelege ca, una dintre partile interesate/implicate, recte, structurile justitie se lupta, pana la epuizare, pentru atingerea obiectivelor cu pricina, in timp ce cealalta parte, recte, reprezentantii puterii politice se pun de-a curmezisul acestui deziderat, boicotand si respingand permanent orisice initiativa.

  Comentariu de Luminita — 20/05/2010 @ 1:52 PM | Răspunde

  • a. Am cateva argumente, le enumar pe cele mai notorii:
   1. Parlamentarii nu inteleg ca cererea de anchetare pe care o fac catre DNA pt urmarirea unui coleg de al lor parlamentar nu le permite sa vada probele dosarului. Ei trebuie sa analizeze doar ca fapta sa nu fie una politica (declaratii politice si atat) fiind inadmisibil sa ceara dovezi de la procurori, sa analizeze probele pe fond si sa se pronunte ca omul e vinovat sau nu.
   2. Comisia Europeana le cere in raportul intermediar din martie 2010 sa isi asume o intelegere la nivel declarativ cu justitia pt a respecta independenta acesteia. Nu au facut-o. Au respins si Pactul pe Justitie propus de noi, in conditii de lipsa de cvorum si fara nicio dezbatere. Mai mult, de 5 ani de zile Parlamentul Romaniei refuza sa ia in discutie Raportul privind starea justitiei asa cum ii obliga legea 304/2004, dar isi permit ca ne-institutional sa critice justitia la modul general seara la TV.
   3. Parlamentarii au respins in mod repetat propunerea de modificare a CPP care ne obliga atunci cand se invoca o exceptie de neconstitutionalitate sa suspendam judecata si sa trimitem dosarul la Curtea Constitutionala. In felul acesta si-au creat posibilitatea de a invoca nenumarate exceptii si a obtine nenumarate suspendari, pana la implinirea prescriptiei raspunderii penale, in dosarele pe care ei si colegii lor le au in Justitie.
   b. Din context tr inteles altceva: ca Justitia nu e un bun ce trebuie confiscat de sistemul juridic sau influentat de sistemul politic. Justitia e un drept al cetatenilor care se poate obtine in conditii de maxima responsabilitate al tuturor decidentilor. Si ca daca Justitia continua sa fie presata, influentata, controlata, atunci dvs – justitiabilii – veti avea de suferit.

   Comentariu de Cristi — 20/05/2010 @ 5:15 PM | Răspunde

 3. felicitari pentru solicitarea continuarii monitorizarii.
  utilizarea exceptiilor de neconstitutionalitate pentru suspendarea judecarii dosarelor si atingerea prescrierii a ajuns o plaga.
  astfel de tertipuri trebuiesc amendate extrem de urgent, sens in care va rog sa intreprindeti toate demersurile, mai ales ca am inteles ca se va regasi si in ‘mica reforma’ promovata de ministrul justitiei.

  Comentariu de andreic — 20/05/2010 @ 7:23 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: