CRISTI DANILEŢ – judecător

30/06/2010

Primii candidati pt noul CSM

Filed under: alegeri CSM — Cristi Danilet @ 1:18 AM

In toamna acestui an se vor desfasura alegerile pentru alegerea unui nou CSM. In total, 9 judecatori si 5 procurori trebuie sa ia locul actualilor membri, pentru a-si exercita un mandat pentru urmatorii 6 ani in organismul menit sa apere independenta justitiei si sa gestioneze cariera magistratilor.

Impreuna cu judecatorii Adi Neacsu si Horatius Dumbrava, imi anunt azi intentia de candida. Cred ca activitatea mea derulata din 2003 incoace in domeniul promovarii independentei justitiei si intaririi integritatii judiciare ma recomanda pentru a obtine votul colegilor in a-i reprezenta in CSM. Bineinteles, voi alcatui un program care va insoti candidatura, dar el va fi unul comun cu al celorlalti doi judecatori cu care am decis sa facem o echipa. Caci cred ca e vremea ca in CSM sa vina o echipa de magistrati hotarari si curajosi, care au deja o experienta in domeniul reformei si care mai ales au o viziune sistemica si capacitatea de a-si asuma responsabilitati.

Echipa noastra e deschisa largirii cu alti colegi care vor sa lucram impreuna. Trebuie sa fim realisti: urmeaza o perioada grea pentru Romania si in care justitia va juca poate un rol crucial pentru mentinerea democratiei si asa subrede. Or, in CSM trebuie sa fie alesi membri care sa aiba curaj sa apere magistratii in timp ce acestia isi indeplinesc cu profesionalism atributiile.

Interviul de lasare a intentiei de candidatura este disponibil pe Juridice.ro

20 comentarii »

 1. Domnule Cristi Danilet….
  Justitiabilii care reclama abuzuri si persecutari sunt de acord cu o alta conducere a CSM din care sa faceti parte si dumneavoastra, cu mentiunea ca trebuie
  – sa va implicati in rezolvarea problemelor invocate de justitiabili.
  – sa restructurati Sistemul de Justitie (desfiintarea parchetelor de pe langa Curtile de Apel si Sectia de Urmarire Penala din cadrul PICCJ si excluderea din magistratura a procurorilor acestor structuri.
  – sa responsabilizati pe judecator.
  …………………….

  Comentariu de Cosmin Cristea — 30/06/2010 @ 6:47 AM | Răspunde

  • Nu se alege doar o noua conducere a CSM, ci un intreg nou CSM.
   Nu e nevoie de aprobarea justitiabililor, ci de votul magistratilor.
   Problemele invocate de justitiabili vor fi rezolvate numai daca intra in competenta CSM. Dupa cum stiti, CSM nu este a patra instanta din ierarhie, care sa reformeze/anuleze hotararile judecatoresti.
   Restructurarea propusa de dvs nu are nicio argumentare sau temei rational. Mai mult, cele doua structuri au in competenta efectuarea proprie a urmaririi penale in cazul demnitarilor, parlamentarilor, militarilor cu grad inalt etc.
   Responsabilizarea judecatorilor e una din laturile independentei, de acord. Dar a nu se intelege prin asta ca judecatorul trebuie sa dea hotarari dupa cum dicteaza politicul, presa sau justitiabilii. Justitia nu trebuie sa fie populara, ci dreapta. Iar dreptatea o stabileste judecatorul, si e singurul care o poate face.

   Comentariu de Cristi — 30/06/2010 @ 8:30 AM | Răspunde

   • Judecatorul trebuie sa dea hotarari in spiritul Legii. Astfel, judecatorul, constata starea de fapt si aplica Legea prin a respecta scopul legii. Este interzis Judecatorului sa condamne pe cetateanul care a imobilizat violatorul de domiciliu… Este interzis Judecatorului sa schimbe raporturile juridice intre semeni… Este interzis judecatorului sa sustina o alta stare de facto decat cea reala, sa aplice abuziv Legea sau sa o interpreteze abuziv…….
    Toate aceste aspecte pe care le invoc reprezinta datoria CSM-ului visat de mine. Eu cred ca aceste visuri ale mele vor devenii realitate. Sau ma insel?

    Comentariu de Cosmin Cristea — 30/06/2010 @ 3:06 PM | Răspunde

 2. CSM are nevoie de o schimbare și nu doar la (supra)fata!
  Succes domnilor judecatori! Justitia are nevoie de reforma ca si intreaga societate romaneasca, in ansamblul ei. De ce nu, poate avem sansa sa inceapa schimbarea din justitie si mai apoi sa nu mai poata fi oprita.
  Succes!

  Comentariu de Fănuța Lișman — 30/06/2010 @ 8:16 AM | Răspunde

 3. Profesional-superlativ! Sunteti pregatit si pentru lupta de culise, care va fi apriga? Va doresc sa castigati impreuna cu colegii dumneavoastra; va fi un castig pentru intreaga societate. Succes!

  Comentariu de adriana florescu — 30/06/2010 @ 8:30 AM | Răspunde

 4. Imi pare rau sa va contrazic sustinerea din titlu, dar nu sunteti primii candidati. Primul anunt o priveste pe d-na judecator Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamt. (http://forumcsm.wordpress.com/2010/06/07/primul-candidat-anuntat-pentru-csm/)
  In orice caz, felicitari pentru consistenta materialului cu care v-ati anuntat candidatura in aceasta echipa.

  Folosesc prilejul, cu bunavointa dvs., sa atrag odata in plus atentia asupra proiectului Forum CSM 2011 (http://forumcsm.wordpress.com). Scopul fundamental al acestui proiect independent este incurajarea dezbaterilor in jurul temelor centrale care intereseaza sistemul judiciar, stimularea implicarii si participarii directe a magistratilor si a publicului larg la construirea criteriilor si valorilor pentru desemnarea membrilor vitorului CSM. Unul dintre obiectivele noastre este acela de a fi corecti si echidistanti fata de orice candidat sau interese. Ne propunem sa gazduim si sa incurajam un forum de discutii si dezbateri, sa informam in legatura cu evolutia evenimentelor in legatura cu alegerile pentru CSM, sa sistematizam evenimentele, analizele si comentariile aparute public in legatura cu evenimentul crucial al constructiei noului CSM prin vot democratic al magistraturii.

  Acestea fiind spuse, va invitam alaturi de colegii dvs., sa participati activ la constructia proiectului Forum CSM 2011.

  Comentariu de forumcsm — 30/06/2010 @ 10:42 AM | Răspunde

  • forumcsm@…
   Consider ca judecatorul Cristi Danilet–prin ceea ce a facut– si-a castigat dreptul de a fi membru al CSM… Judecatorul Cristi Danilet are capacitatea de a discuta cu cei mai revoltati justitiabili, are capacitatea de a transforma o forta distructiva intr-o forta constructiva. Cristi Danilet are experienta in domeniul reformei. Datorita judecatorului Cristi Danilet eu nu am devenit Eroul Romaniei (Eram chitit sa fac razboi cu CSM lui Andreies) ci am devenit o persoana care arata deficiente grave ale actului de justitie….

   Comentariu de Cosmin Cristea — 30/06/2010 @ 3:31 PM | Răspunde

 5. O veste buna, domnule judecator, previzibila orisicum.
  Ramane de vazut cati ” magistrati hotarari si curajosi” va trimite in CSM corpul magistratilor. Ma tem ca obuna parte dintre colegii d-voastra nu isi doresc in CSM un magistrat de acest profil, curajul si responsabilitatea sunt cuvinte/atribute/deziderate care mai mult ii sperie decat sa ii incante.
  mi-e teama ca vor prefera figuri mai „populare” tip Pivniceru si/sau Viorica Costiniu… (cenzurat)

  Comentariu de Luminita — 30/06/2010 @ 2:32 PM | Răspunde

 6. Este mai mult decat evident ca modul de abordare al problemelor din sistem de catre actualul CSM este desuet. Lipsa de reactie in momente-cheie pentru imaginea justitiei(aspect care nu poate fi in nici un caz ignorat) a CSM, asa cum se cunoaste, este, de asemenea, endemica.Si enumerarea de mai sus nu este limitativa(in sens negativ vorbind).E vremea unei alte generatii de magistrati si a unei alte abordari pragmatice si punctuale a problematicii care se regaseste in competenta CSM.

  Comentariu de CALIN MARIUS CHEREGI — 30/06/2010 @ 9:20 PM | Răspunde

 7. Domnule Danilet, va doresc sa ajungeti in CSM…
  Dar, dvs. impreuna cu ceilalti doi colegi insemnati 3 voturi din 14???????

  Dar, sa presupunem ca intregul CSM veti vorbi tot timpul aceeasi limba.
  Ce veti spune colegilor dvs. cand veti ajunge in situatia sa nu va realizati un obiectiv important si necesar pentru ca nu aveti bani?

  Tare as vrea sa nu ajungeti in situatia sa nu ganditi ca un politician si sa nu folositi metalimbajul.
  Va urez succes.

  Comentariu de area — 30/06/2010 @ 9:24 PM | Răspunde

 8. Sper din toata inima sa nu ajungeti in vreo functie de conducere.
  Sunteti doar un om de paie, fara caracter.

  Nu trebuie sa lasati mesajul meu sa treaca. E de ajuns ca l-ati citit!

  Comentariu de Gavroche — 01/07/2010 @ 6:40 PM | Răspunde

  • Tinere, speranta ta e desarta: am deja o functie de conducere in SoJust – presedinte. Mai am o functie de conducere la instanta – vicepresedinte. Si nu imi doresc nicio alta functie de conducere, asa ca stai linistit si nu iti mai fa griji.
   Cat priveste caracterul, cand vei dobandi notiuni elementare de psihologie (adica imediat ce vei ajunge in clasa a 10-a sau a 11-a) vei intelege ca atunci cand vorbesti de caracter, asta e ceva inascut.

   Comentariu de Cristi — 03/07/2010 @ 12:25 PM | Răspunde

   • Gavroche@…
    Mai rau decat acum nu poate fi…. Fii calm.

    Comentariu de Cosmin Cristea — 03/07/2010 @ 7:14 PM | Răspunde

   • temperamentul e innascut……, nu caracterul….

    Comentariu de elena — 08/07/2010 @ 6:45 PM | Răspunde

 9. Cristi, am o intrebare catre cei trei care ati anuntat candidatura.
  In situatia, fericita as spune eu,in care veti primi votul colegilor judecatori, intentionati sa va suspendati mandatele de presedinti, respectiv vicepresedinte, pana la incetarea mandatului obtinut in CSM, asa cum au procedat anumiti presedinti lasand conducerea unor instante intr-un interimat chinuitor, incoerent, tiranic, haotic, cumplit de 6 ani, sau va urma o demisie din functia de conducere ocupata de fiecare dintre voi in prezent?

  Comentariu de Stefania — 05/07/2010 @ 8:34 PM | Răspunde

  • Intrebarea este f.bine pusa. A ramane in fc de conducere in timpul mandatului de membru CSM inseamna sa condamni insnata la o agonie manageriala. Eu si colegii din echipa am decis sa demisionam atat din fc de conducere la instanta, cat si din fc din asociatiile profesionale in situatia alegerii noastre in CSM. De asemenea, nu vom promova in timpul mandatului, si ne intoarcem de unde am plecat, la sf.mandatului.

   Comentariu de Cristi — 05/07/2010 @ 8:36 PM | Răspunde

 10. http://www.juridice.ro/113243/csm-numiri-delegari-in-functii-de-conducere-1-iulie-2010-discutii-ref-prelungire-delegare-presedinte-curtea-de-apel-bucuresti.html

  Un exemplu al unui actual membru marcant al CSM si al urmasului intronat pe scaunul acestuia pentru a fi tinut cald, care a ales sa-si suspende mandatul de presedinte Oare ce va vota un Colegiu de conducere care a votat deja? Si care nu va vota nimic impotriva lui Zeus, varianta feminina!? CSM se da eficient, insa e doar o parada ieftina si s-ar cam impune abtinearea unora dintre actualii CSM-isti!

  Comentariu de Stefania — 07/07/2010 @ 11:28 PM | Răspunde

 11. va doresc succes si bafta in castigarea alegerilor.
  o justitie moderna este poate cea mai stringenta necesitate a acestei tari.
  un nucleu de magistrati bine pregatiti profesional, integri, apolitici si profund atasati pricipiile democratice este un solid motiv de speranta pentru romania.
  va tin pumnii.

  Comentariu de andreic — 10/07/2010 @ 9:46 AM | Răspunde

 12. Buna ziua, d-le judecator. Nu va retin atentia prea mult. Va citesc de ceva vreme… iar acum… mi-am permis sa va bag blog-ul, intre blog-urile preferate pe care le citesc… pe blog-ul meu.
  Chiar daca as avea o multime de intrebari sa va pun… ma multumesc cu tacerea. Nu vreau sa va ocup timpul, cu toate ca tare mi-as dori sa am o conversatie cu Dvs…
  Oricum… va doresc succes. Pentru chestia cu CSM-ul…
  O zi buna va doresc!
  Cu stima Julien T.

  Comentariu de Julien — 13/07/2010 @ 9:09 AM | Răspunde

 13. […] noastra, Dumbrava-Neacsu-Danilet, a ajuns la jumatatea campaniei de informare si popularizare a ideilor pe care le propune pentru […]

  Pingback de Proiectul Magistraturii – proiectul CSM « Juridice.ro — 17/10/2010 @ 11:04 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: