CRISTI DANILEŢ – judecător

01/08/2010

CSM si magistratii pensionati

Filed under: CSM — Cristi Danilet @ 3:54 PM

CSM

Ar trebui ca CSM sa se ocupe si de pensionarii magistrati? Pana la urma, odata numit judecator, ramai toata viata judecator..: ).Faptul ca dupa un examen esti numit judecator si undeva mai incolo (in caz de pensionare sau demisie) pleci din sistem, nu inseamna ca iti ia cineva pregatirea sau meritele. Adica, un decret de eliberare din functie dat de Presedintele tarii ma indeparteaza doar din exercitarea functiei, dar nu are cum sa imi ia si calitatea, eu putand astfel fi reactivat la nevoie (iar perioada de criza de resurse umane poate fi o astfel de nevoie).

De ex, in UK, se accepta la intrarea in functia de judecator ca dupa pensionare nu te poti intoarce in viata privata, ci poti ocupa doar pozitia de arbitru/mediator si sa iei bani pe carti si studii. Se argumenteaza ca un magistrat pensionar este privit de public inca ca parte din sistem – a se vedea Ghid conduita, p.48.  La fel, in Germania (tara in care nu exista consiliu judiciar) pot fi sanctionati disciplinar si judecatorii pensionari cu reducerea cuantumului pensiei (corespunde reducerii indemnizatiei pentru judecatorii si functionarii publici care isi exercita functia) si neacordarea pensiei (pentru aceasta masura se porneste de la premisa, ca respectiva abatere disciplinara ar justifica excluderea din serviciu a unui judecator sau functionar public nepensionat).

Daca ma gandesc ca se preconizeaza si la noi ca pensionarii sa se intoarca in sistem (chiar daca exista acel decret de eliberare din functie ca urmare a pensionarii dat de Presedinte), si daca in perioada pensionarii se bucura de privilegiile specifice magistratilor (de la locuinta de serviciu pastrata pana la pensia de serviciu si, iata, dr de a se reactiva), imi pun problema daca nu ar trebui ca CSM sa aiba atributii si asupra lor.

In felul acesta am rezolva si problema celor care sunt urmariti disciplinar si scapa de o eventuala sanctionare  depunandu-si rapid cererea de eliberare din functie prin pensionare, dar raman cu toate beneficiile profesiei, ceea ce nu cred ca e corect. Daca CSM ar avea competente si asupra magistratilor pensionati, CSM ar putea aplica sanctiuni si dupa pensionarea magistratului, cum ar fi suspendarea pensiei speciale, reducerea acesteia, inlaturarea beneficiului pensiei speciale, inlaturarea dr. de reintoarcere in sistem.

Reclame

6 comentarii »

 1. Nicio grija ! asa ceva nu se poate intampla ; cine a vazut un corb scotand ochii altui corb .

  Comentariu de Misu — 02/08/2010 @ 10:44 AM | Răspunde

 2. Pai… CC a decis ca in Romania pensiile nu pot fi scazute/anulate. Nu vad cum ar putea CSM sa incalce aceasta decizie…

  Comentariu de Tai_Pan — 02/08/2010 @ 1:11 PM | Răspunde

  • nu poate fi modificat cuantumul pensiilor cuvenite de drept magistratilor, dar daca o lege va prevede scaderea acesteia pentru anumite fapte, ea va putea avea loc.
   in caz contrar ar insemna ca nimanui nu i se poate scadea slariul/pensia indiferent de fapte.

   Comentariu de andreic — 03/08/2010 @ 12:52 PM | Răspunde

 3. In Romania sunt prea multi Judecatori…
  In prima faza atat judecatorii, cat si procurorii trebuie injumatatiti…

  Comentariu de Cosmin Cristea — 03/08/2010 @ 1:28 PM | Răspunde

 4. Cristi, ideea ta e îndrăzneaţă şi trebuie să-ţi recunosc încă o dată calităţile de deschizător de drumuri! Dar te crezi în stare în calitate de membru CSM să votezi aplicarea unor asemenea sancţiuni unui fost membru CSM care a încălcat standarde de integritate pentru care ea însăşi a „militat” ?

  Comentariu de Alexandru Rădulescu — 03/08/2010 @ 7:32 PM | Răspunde

 5. Imi pare rau ca schimb subiectul, dar recunosc ca sunt socat. Iata informatia „Dosarele au fost depuse la Tribunal pe 30 iulie şi deja au fost fixate orimele termene de judecată, informează aceeaşi sursă: 28 iunie 2011 pentru NewsIn şi 30 mai 2011 pentru Realitatea Media.” Despre ce justitie vorbim? Ce termene sunt astea? Parca ieri protestati ca nu se poate de pe o zi pe alta, iar acum, iata bataia de joc suprema: termen de un an! Chiar ca trebuie sa ne gindim la o cu totul alta justitie, trebuie schimbari radicale!

  Comentariu de Liviu Iordache — 04/08/2010 @ 7:51 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: