CRISTI DANILEŢ – judecător

02/09/2010

Admitere INM 2010 – dezastru

Filed under: profesionism — Cristi Danilet @ 7:05 AM

Anul acesta s-au scos scot 200 posturi la concurs – 100 pt proc si 100 pt juzi. Au fost 3119 candidati.

Potrivit modificarilor din 2008 la Regulament, nota minima de admitere este 7, echivalent a 70 puncte. Ei bine, au obtinut punctaj intre 70-85 doar 72 de candidati!!!

Este inadmisibil modul de concepere a subiectelor. Cred, de fapt sunt convins ca nu candidatii sunt slabi cu miile, ci cei care au facut subiectele au dat-o rau in bara.

Oare cat va mai conta sa intri in magistratura daca raspunzi in 4 ore la 100 de intrebari din 4 materii mari si late, intrebari care mai de care mai ciudate, in era legislatiei superstufoase, a legislatiei supermodificate, cand toti avem la dispozitie coduri si e-legislatie?!!!

Fara indoiala, exista o singura solutie: organizarea de urgenta a unui nou examen de admitere la INM pentru anul acesta. Si asa cica cursurile incep pe 1 noiembrie, din cauza lipsurilor financiare…

Cititi si Lumea Justitiei

UPDATE: La 9.09.2010 Plenul CSM a decis organizarea unui nou concurs pentru admiterea la INM in ianuarie 2011.

Reclame

176 comentarii »

 1. ar putea la fel de bine ca în loc de un nou concurs- care ar presupune taxe noi plus alte costuri să le spunem de deplasare şi acomodare- să coboare un pic ştacheta. măcar să permită mai multor candidaţi să treacă la probele următoare. eu am terminat anul acesta facultatea. am obţinut 65 de puncte. grilele la procedură penală presupuneau existenţa unei experienţe practice (chiar minimă) pe care absolvenţii tineri de drept nu au cum şi mai ales unde să o obţină. moral mă consider admis- după regulament sunt respins cu felicitări chiar dacă sunt al 150-lea. pare un clişeu- dar îmi permit să dau vina pe sistem- un sistem care oferă prea puţine şanse.

  Comentariu de valentin — 02/09/2010 @ 7:35 AM | Răspunde

  • eu am dat anul trecut si am obtinut doar 5,60, deci mai am mult de munca.
   nu e normal sa se coboare media, 7 este minimul pentru intrarea in magistratura. problema este dupa parerea mea modul de concepere a subiectelor, prea stufoase si extrem de dificile. daca pana si jud. Andreies de la CSM a spus ca nu stie cati din judecatori le-ar fi facut, ce sa mai spunem noi?
   am vazut ca dl. Predoiu a declarat ca trebuie schimbate grilele, eu spun ca nu grilele sunt problema ci formularea lor. adica nu mi se pare o solutie revenirea la sinteze, au fost multe probleme si suspiciuni atunci cand se dadeau subiecte sinteza. banuiesc ca nu se pune problema admiterii pe baza de interviu, nu? ar fi culmea.
   deci eu zic ca e ok sistemul grila, dar formulate intrebarile diferit, sa rezulte ca s-au inteles notiunile si principiile.

   Comentariu de Liviu — 10/09/2010 @ 10:48 AM | Răspunde

 2. Si eu sunt in primii 80-96 si tot anul acesta am terminat…si de asemenea nu am intrat.Poate persoane mai influente si mai multe pot sa faca ceva.Deja s-a produs o inechitate prin cele 6 grile anulate,care poate pe cineva cu 68-69 de puncte initial nu l-a ajutat insa a ajutat pe cineva cu 64-65.Aceasta inechitate s-ar mai atenua doar prin reducerea pragului de 70.

  Felicitari Cristi Danilet pt atitudine!De oameni din astia are Romania nevoie!!!

  Comentariu de Dan — 02/09/2010 @ 11:33 AM | Răspunde

 3. Felicitari domnule Danileţ. Aveţi dreptate, insă oare se poate schimba ceva, în sensul că din aceste comisii ar trebui să facă parte oameni competenţi intelectual vorbind şi nu material sau politiceşte?

  Comentariu de av. Todorese Mirela — 02/09/2010 @ 12:00 PM | Răspunde

 4. Hai sa fim si mai seriosi. Daca scadem si cele 5 intrebari anulate (exceptand-o pe cea cu observatii) atunci au realizat baremul doar 23 de candidati.
  Aceasta caricatura de examen ar trebui anulata si reluat examenul la o data ulterioara cu o grila care sa nu fie interpretabila…

  Comentariu de lucian burjuiul — 02/09/2010 @ 12:40 PM | Răspunde

 5. […] și: Admitere INM 2010 – dezastru (jud. Cristi […]

  Pingback de „atat de slab pregatiti sunt actualii absolventi de drept?” « Klewos — 02/09/2010 @ 1:31 PM | Răspunde

 6. Eu nu inteleg de ce nu sunt 2 liste,una cu admisi si cealalta cu respinsi,asa cum se intampla in ceilalti ani.Si eu sunt in primii 200 si nu stiu ce sa cred.Pe de o parte,ma gandesc ca e posibil sa mai scada din cele 70 de puncte necesare dar,pe de alta parte,ma gandesc ca e destul de complicat avand in vedere prevederile regulamentului.In orice caz,absenta celor 2 liste „traditionale” creeaza o oarecare dilema.

  Comentariu de unu — 02/09/2010 @ 3:04 PM | Răspunde

  • Si eu am dat examenul anul acesta si sunt in primii 100 iar principala mea dilema este, la fel ca si a ta, lipsa celor doua liste cu admisi si respunsi, obligatorii dupa cum spune art. 16 al 4 din Regulament cu modificarile aduse in 2008.Daca s-ar fi luat o decizie in privinta celor admisi cu siguranta s-ar fi procedat potrivit Regulamentului asa cum s-a intamplat in toti ceilalti ani.Presupun ca vom avea un raspuns sigur luni cand urmeaza sa se afiseze rezultatele in urma contestatiilor.
   Cat priveste organizarea unui nou examen, cred ca este aproape imposibil acest lucru,in primul rand pentru ca implica niste costuri imense,in al doilea rand pentru ca intocmirea si verificarea dosarelor necesita destul de mult timp or anul universitar incepe peste mai putin de o luna si in al treeilea rand pentru ca este inechitabil fata de candidatii admisi deja ca alaturi de acestia sa vina noi colegi notati dupa un sistem de evaluare diferit.

   Comentariu de Andreea — 03/09/2010 @ 1:39 PM | Răspunde

  • Daca v-ati fi uitat pe lisele din anii anteriori, ati fi vazut ca in 2006, de exemplu, au afisat acelasi tip de lista, adica atat cei admisi, cat si cei respinsi erau bagati la un loc… Iar in ce priveste scaderea baremului, hai sa fim realisti! Ati citit undeva ca INM-ul a recurs la asemenea proceduri doar de dragul de a avea toate posturile scoase la concurs ocupate? Ca eu una m-am tot uitat, dar nu am vazut. Nu cred ca ocuparea tuturor locurilor este ceva ce trebuie neaparat realizat, cel putin nu din punctul lor de vedere. si eu am da admiterea la INM anul asta, a treia oara chiar..Daca in anii anteriori problemele au fost din partea mea( lipsa pregatirii, a unui program de invatat, etc), anul acesta consider, asa cum multi o fac, ca nu mai am nicio vina.. Oricum, eu nu renunt si cred ca multi dintre cei care au dat examenul nu o vor face. Iar daca ar trebui sa sper ca se va intampla ceva bun, atunci sper ca la anul istoria asta le va fi invatare de minte celor de la INM si vor face grilele mai accesibile, eventual il vor scoate din comisie pe cel care le-a facut anul acesta

   Comentariu de andreea — 05/09/2010 @ 10:28 AM | Răspunde

   • Ally, Andreea, Camy, Dan – eu sunt de-a dreptul impresionat de ravna voastra. Rar imi este dat sa vad oameni ambitiosi si curati la suflet, dornici de a ocupa un post pe masura pregatirii lor. Eu spun sa nu dezarmati. Vremurile se schimba fulgerator, iar lovitura de anul acesta de la INM nu se va mai repeta, va asigur. Si, mai ales, nu va pierdeti verticalitatea: cine face compromis in domeniul in care vrea sa lucreze (de ex, da mita sa intra in sistem), va face compromisuri tot restul carierei sale. Or, aceasta ar fi incompatibil cu sistemul in care voi imi veti fi curand colegi. Succes mult!

    Comentariu de Cristi — 05/09/2010 @ 11:14 AM | Răspunde

 7. Nunteleg dece nu se face un fel de loterie casa aiba unu cinstit macar o sansa din 3000 sa ajunga judecator.

  Comentariu de dadatroll — 02/09/2010 @ 8:47 PM | Răspunde

 8. si eu am dat acest examen acum trei ani. au fost 240 de locuri insa nu s-au ocupat decat in jur de 180. tot din prima incercare.nu sunt de acord deloc cu cele spuse aici. Dle Danilet, va apreciez mult in general pentru atitudinea dvs. dar aici nu sunt de acord. Eu am facut facultatea la f.f.,am lucrat ca in acest timp sa imi pot intretine familia si am invatat de pe niste carti vechi si neactualizate. nu aveam bani sa imi cumpar si nici nu imi permiteam sa fac facultatea la zi. Sefii nici nu voiau sa auda ca mai aveam sesiuni si imi luam concediu fara plata sa pot merge la examene. Noaptea invatam pana la 3-4 cu picioarele in apa rece sa nu adorm, dimineata la 8 tb. sa fiu la serviciu. cu toate astea,am intrat de prima data la INM si printre primii. Cred ca e unul din examenele cu adevarat corecte si intra numai cine merita.

  Comentariu de anonim — 02/09/2010 @ 9:29 PM | Răspunde

  • Felicitari. Problema pusa insa de mine e alta. Mult mai profunda. Cred ca am dezvoltat mai bine AICI.

   Comentariu de Cristi — 02/09/2010 @ 9:34 PM | Răspunde

  • Acum trei ani nivelul de dificultate al subiectelor era incomparabil nu doar cu cel din 2010, ci si cu cel din 2008 si 2009.Anul acesta un candidat care invata doar sase ore noaptea nu ar fi reusit sa obtina peste 70 de puncte.De altfel, nu au fost suficiente nici 12 ore pe zi…

   Comentariu de Andreea — 03/09/2010 @ 2:09 PM | Răspunde

 9. nu se pune problema de pile si nici de noroc (eu am lucarat si cu ziua prin sat inclusiv in perioada cand eram la facultate, asa ca e exclus cu pilele ), cred ca nu sistemul jud. e problema asa cum bat multi, ci lipsa de calitate a invatamantului superior romanesc. Daca s-ar face o triere adevarata la admiterea la fac. si la finalizarea facultatii cred ca nici nu ar mai fi nevoie de INM. Dar in conditiile in care cive vrea face fac. de drept si trece prin ea ca gasca prin apa, isi cumpara eventual diploma, ce sa asteptam? de ce dam vina pe sistem, pe corectori, etc. si nu spunem lucrurilor pe nume?
  Nu spun ca ar trebui sa faca si altii o multime de sacrificii cum am facut eu, pentru ca fiecare isi stie prioritatile dar sa nu astepte nimeni sa intre la INM doar frunzarind cartile. Da, e un examen greu, dar asa si trebuie sa fie si asta pentru a contracara lipsurile din sistemul de invatamant.Nu vreau sa creada cei ce au picat ca ma bucur pentru raul lor, si eu am suferit multe in viata si nu doresc rau la nimeni dar doresc sa intre la INM doar cine merita cu adevarat. Ii felicit din suflet pe cei care au trecut si bafta mai departe.

  Comentariu de anonim — 02/09/2010 @ 9:43 PM | Răspunde

  • Corect ce spuneti. De aceea eu nu am propus sa se modifice Regulamentul sa se scada nota de admitere pana la primirea tuturor celor 200 in sistem, ci sa se organizeze un nou examen pt diferenta de posturi.
   Intr-adevar, in multe facultati e un simulacru de invatamant juridic. Vina o au cadrele universitare, ajunse peste noapte, cu manuale copiate, cu tot felul de titluri, ce fac din facultate o afacere.

   Comentariu de Cristi — 02/09/2010 @ 9:48 PM | Răspunde

 10. Pentru Valentin
  Cat priveste acomodarea, m-ai facut sa rad. Mi-am amintit ca in perioada examenului nu am avut unde sa stau in Bucuresti ( sunt din provincie)si de cum am ajuns cu trenul ( aprox. 11 ore), dimineata pe la vreo 4 am stat in gara pana pe la vreo sapte si numai eu stiu in ce stare eram la examenul scris si la celelalte. Iar la intoarcere, cum nu aveam legaturi mi-am petrecut noptile in gara X, de fapta pe peron ca gara era in reparatie si n-am sa uit niciodata cat frig am indurat in noptile acelea. Dar a meritat. Si din suflet le doresc celor care cu adevarat se apleaca asupra acestui examen serios, sa ajunga auditori si apoi magistrati.

  Comentariu de anonim — 02/09/2010 @ 9:48 PM | Răspunde

 11. Pt. Dl Danilet. Am vazut, dar oare nu pentru asta exista Institutul? Nu cred ca admiterea la INM transforma absolventul de facultate intr-un magistrat bun sau nu, ci INM-ul. Bine, anul I mai lasa de dorit dar in ce ma priveste anul II, acela m-a format. Si sa nu uitam ca un magistrat poate fi etichetat ca bine pregatit dupa cel putin 5 bani de practica. Legat de organizarea unui nou examen, nu as avea nimic impotriva daca nu s-ar transforma intr-unul similar cu cel pe care il dau cei cu cinci ani.

  Comentariu de anonim — 02/09/2010 @ 9:55 PM | Răspunde

 12. Trierea nu trebuie sa se faca la inceputul facultati ci pe parcurs…si daca au intrat pe dosare.. ce daca?? daca nu intri la stat asta nu inseamna ca nu poti fi un magistrat/avocat bun ,conteaza efortul pe care il depui in cei 4 ani cat si dupa!!! desigur asta este parerea mea , o parere al unui student ce invata la o facultate particulara!!
  Adevarul este ca nici mie nu imi convine sa vad cum multi care nu stiu nimic trec de facultate …cu totii vedem astfel de exemple dar acei „juristi” nu prezinta concurenta pentru cineva cine a invatat cu adevarat
  Voi ce parere aveti?:)

  Comentariu de Mar — 02/09/2010 @ 11:45 PM | Răspunde

  • Ai intuit bine! Daca vei invata in facultate si iti vei continua pregatirea tot timpul, poti ajunge ceea ce-ti doresti!Chiar si un judecator bun! Este vorba de selectie naturala! Nu asculta de parerile celor care se vaita sau blameaza in necunostinta de cauza! Din experienta, te asigur ca pentru a fi un judecator bun nu este necesar si nici obligatoriu sa ai o facultate la stat, sau INM-ul. De invatat se poate invata oriunde (la stat, la particular, la zi, la ff, la INM sau in alte profesii), cu conditia sa vrei acest lucru! Tot ceea ce-ti trebuie este foarte multa incredere in tine si o pregatire temeinica!

   Comentariu de ana — 05/09/2010 @ 11:36 AM | Răspunde

 13. 72/3119 este penibil..totusi??undeva este o problema

  Comentariu de mar — 03/09/2010 @ 12:06 AM | Răspunde

 14. …si cand printre cei 72 se afla un coleg de-al tau care a luat examenele din facultate cu accesoriul din ureche „casca”, care la seminare nu era in stare sa lege 2 vorbe, in timp ce altii pregatiti temeinic nu au reusit, este si mai dezamagitor…asta ca fapt divers.

  Eu una asta imi doresc sa fac si asta voi face. Ma intreb cat de murdar ar putea sa joace si la anul ? Ma astept la ce este mai rau asa ca voi incerca sa ma pregatesc neintrerupt pentru examenul urmator. Sunt insa foarte dezamagita si scarbita de tot ceea ce s-a intamplat. Subiectele de la penal si de la procedura penala au fost bataie de joc. Si spune asta o persoana pasionata de penal…am citit in timpul facultatii n carti si articole de penal si procedura penala din pasiunea pentru aceste 2 materii, ba chiar am si publicat un articol acum cateva luni intr-o revista de specialitate. Este dureros. Niciodata si la niciun seminar din facultate nu s-au discutat probleme similare celor din grilele din acest an. De altfel, nici cartile de specialitate nu abordeaza asemenea probleme. Cum ar fi putut un proaspat absolvent sa stie ? De unde ?!

  Daca un magistrat bine pregatit este dupa n ani de practica, atunci ar putea foarte frumos sa modifice conditiile de admitere la INM si sa insereze o conditie legata de vechimea in profesie.Si intr-un asemenea caz poate ca si-ar putea permite sa dea subiecte cu un grad de dificultate atat de ridicat. Iar daca nu au vrut inca de la inceput sa formeze 200 de oameni, ar fi putut sa spuna. Este penibil. Pacat!

  Comentariu de Ally — 03/09/2010 @ 12:33 AM | Răspunde

  • Ally inteleg ce vrei sa spui . Anul trecut am dat si eu examenul asta si am vazut cum intra asemenea persoane si altii nu . Romania ce sa mai spui … Dar oare cum ce se intampla dupa ce intra sau dupa ce ajung sa profeseze ?

   Comentariu de maria — 03/09/2010 @ 10:11 AM | Răspunde

 15. Imi poate explica si mie cineva de ce un concurent care a obtinut 68-69 de puncte inainte de admiterea contestatiilor (si care a raspuns la grilele contestate potrivit baremului-implicit potrivit celor care au intocmit subiectele)e considerat mai slab pregatit decat unul care a avut 64-65 initital si ulterior a trecut de pragul de 70?
  Concluzia?Pentru cei care initial au avut 64-69 de puncte,solutionarea contestatiilor nu a fost altceva decat o loterie.Multe alte grile ar fi putut fi anulate (daca prin aceasta s-a dorit ca prin cele 6 puncte acordate din oficiu sa creasca procentul de promovabilitate) cu motivari de genul „intrebarea este neclara”,desi ea poate a fost contestata doar de 1-2 persoane si doar acestora li s-a parut neclara.

  Comentariu de Dan — 03/09/2010 @ 8:39 AM | Răspunde

  • sunt printre cei dezavantajati de grilele anulate, am picat la limita si le-am rezolvat pe cele anulate ca si grad de dificultate inalt. In aceasta situatie ma simt nedreptatit. Am depus contestatie dar nu cred sa am sanse sa fie analizata.

   Comentariu de anonim — 03/09/2010 @ 5:04 PM | Răspunde

   • Daca nu anulau grilele nu vreau sa ma gandesc cati ar fi intrat. Oricum, au gandit f prost. Si eu am rezolvat corect toate grilele anulate…mi-am batut capul cu ele, ca fraiera si degeaba :)).

    Comentariu de ally — 03/09/2010 @ 9:10 PM | Răspunde

   • Nu inteleg de ce nu au fost facute corect grilele.Doar a fost o comisie.Cum vine asta : e bine si numai A, e bine si numai B dar e bine si A si B.Va hotarati??? Comisie…ha /ha/ ha.

    Comentariu de dana — 10/09/2010 @ 8:30 PM | Răspunde

 16. Nu stii ce spui. Inainte sa existe INM-ul terminau dreptul cateva sute pe an si erau repartizati direct fara nici un fel de examen. Si am colegi in prezent din generatia aceea. Profesionisti adevarati. Dar, dra. pe atunci se invata, pe atunci la drept era o concurenta acerba la facultate, se dadeau examene adevarate. Nu e vina voatra ca acum invatamantul e asa deficitar, insa eu cred ca la 18-19 ani cand incepi o facultate (pentru care se presupune ca ai optat din proprie initiativa)esti suficient de matur sa iti dai seama ca daca vrei mai mult decat o diploma trebuie sa faci niste eforturi. Asa ca dra., fara a-ti subestima calitatile intelectuale, la INM da cine vrea si slava Domnului, multi vor…, dar intra numai cine merita. Si crezi ce doresti, dar as baga mana in foc ca din cei 72 de admisi nu si-a luat nici unul examenele folosind castile. Asta, dra. e de ajuns sa termini facultatea dar nu sa intri la INM.

  Comentariu de anonim — 03/09/2010 @ 11:31 AM | Răspunde

  • Nu baga mana in foc pentru ca nici tu nu vorbesti in deplina cunostinta de cauza :). Eu nu m-am referit la toti cei 72…pe multi nu ii cunosc iar dintre cei pe care ii stiu am colegi fff bine pregatiti care meritau din plin sa intre. Dar persoana la care am facut eu referire si a carei identitate nu o voi dezvalui, chiar asa a terminat facultatea. Vrei sa adaug ca modul in care a trecut prin facultate este cunoscut de anumiti profesori si ca notele obtinute prin aceasta metoda oricum nu sunt excelente ( nu toate examenele se puteau lua cu note mari cu ajutorul castilor datorita structurii complexe a examenelor respective, se mai apela si la metoda alternativa „intreaba publicul” sau „restanta luata din a treia”). Acum serios, o persoana care termina o prestigioasa fac de stat cu medii mici , care nu s-a remarcat prin nimic in cursul celor 4 ani de facultate in afara de uzitarea castilor la anumite examene, de lipsa de la seminare si cursuri si de dificultatea in exprimare daca se intampla vreodata sa ii fie pusa o intrebare, poate fi considerata bine pregatita pt INM ? Sau poate ca pt INM trebuie sa te pregatesti intens prin clubbing si copiat in timpul facultatii si pe plaja in perioada dintre licenta si INM :). Eu cred ca asta este una dintre cauzele pt care unii magistrati iau mita sau mai stiu eu ce alte infractiuni sau nereguli savarsesc odata ajunsi „pe scaun”. Au inceput de mici si pentru ca le-a mers, au continuat. Asta este.

   Comentariu de ally — 03/09/2010 @ 3:08 PM | Răspunde

 17. Pentru Ally: daca colega ta a intrat (iar ea este asa cum zici tu) inseamna ca a stiut subiectele , un alt exemplu de pile in sistemul romanesc.

  Comentariu de mar — 03/09/2010 @ 12:08 PM | Răspunde

 18. Stam in Romania si asta ne ocupa tot timpul:))

  Comentariu de mar — 03/09/2010 @ 12:20 PM | Răspunde

 19. Problema este alta…
  In INM intra cei care accepta actualul sistem de infaptuire a justitiei, mai nou numit …**afaceri civile si afaceri penale**… . Nu trebuie sa ne fie mirarea ca actualii judecatori sunt copii fostilor judecatori, generali, secretari de stat sau mai nou–fauriti in timpul exercitari profesiei de politist… . Eu cred ca @anonim este de la SECU… .

  Comentariu de Cosmin Cristea — 03/09/2010 @ 12:51 PM | Răspunde

 20. nu sunt de la securitate, Cosmin, nu sunt decat unul din cei patru copii ai unei familii sarace dintr-un sat si care a muncit si cu ziua ca sa se intretina si sa-i ajute si pe frati si pentru ca parintii nu puteau dintr-o singura pensie sa il ajute prea mult ( si fratii erau studenti si acum sunt f.f. bine realizati)a acceptat sa faca fac. la f.f. ca sa poata lucra in acest timp. Nu sunt decat o persoana care a suferit f. mult sa vada cum altii isi permit facultatea la taxa desi nu era mare lucru de capul lor, in vreme ce el nu si-a permis sa faca fac. fara taxa desigur, la zi pentru ca nu avea cu ce plati caminul. Voi nu stiti ce inseamna sa inveti si dati vina pe orice mai putin pe voi. O fi Romania cum o fi si nu vreau sa neg asta dar daca voi care doriti sa ajungeti magistrati faceti afirmatii asa de grave nedovedite la adresa magistratilor fara nici o baza, nu mai am ce sa spun decat ca… si vulpea spune despre struguri ca-s acri daca nu ajunge la ei.

  Comentariu de anonim — 03/09/2010 @ 5:19 PM | Răspunde

 21. Andreea, te inseli in legatura cu gradul de dificultate a subiectelor. Am vazut si eu subiectele de anul asta si pot spune ca nivelul de dific. e similar in toti acesti ani. Si daca au fost mai usoare subiectele de acum 4 ani decat cele din 2008 si 2009 imi explici te rog cum se face ca in 2007 au ramas cam 60 de locuri libere si anul trecut de ex. s-a facut departajarea dupa a doua proba?

  Comentariu de anonim — 03/09/2010 @ 5:38 PM | Răspunde

  • Daca subiectele au avut acelasi grad de dificultate inseamna ca s-a petrecut ceva in sistemul de invatamant romanesc in ultimul an,pentru ca sefa de promotie de la facultatea de drept din Bucuresti a intrat doar cu 71 dupa contestatii,in conditiile in care a intrat prima la facultate si a terminat-o cu peste 9,90.Or fi fost profesorii mai indulgenti cu noi incepand inca din primul an,le-om fi fost mai simpatici si ne-au pus note mai mari nemeritate…ca altfel nu se explica discrepanta intre numarul celor trecuti de prima proba anul acesta si cei care au trecut in anii din urma.

   Comentariu de Dan — 04/09/2010 @ 8:51 AM | Răspunde

   • Raspunsul il ofera urmatoarea observatie: in 2009 au fost 2867 inscrisi si s-au ocupat 200 posturi. Anul acesta au fost 3290 concurenti si s-au ocupat dupa prima proba 72 si sa speram ca nu va pica nimeni restul testelor. Asadar??? Statistic nu poate fi interpretat acest paradox: anul acesta ai 1100 de candidati in plus fata de anul trecut si totusi sunt mai putini admisi. Inadmisibil.

    Comentariu de Cristi — 04/09/2010 @ 9:53 AM | Răspunde

  • Te inseli.in 2007 au intrat 174 de candidati.si asta potrivit listelor finale de pe situl INM, adica dupa proba de rationament logic si interviu.In 2008 si 2009 s-au ocupat listele aproape integral.Iti inteleg frustrarea:e cea a unui om napastuit care a tras din greu ca sa ajunga la INM.Dar cred ca frustrarea mea e si mai mare pentru ca dupa 4 ani de invatat la ZI, la o prestigioasa facultate de stat in care am fost dedicata trup si suflet acestui scop, nefacand altceva decat studiu, ma vad acum respinsa cu 67 pentru ca s-au anulat aleatoriu niste grile pe care intamplator eu l-am rezolvat corect.
   Anul acesta este un an fara precedent pentru ca, desi sunt acum admisi 72 de candidati (cu toate ca nu se spune nicaieri cine a fost admis si cine a fost respins)din acestia e posibil sa mai pice si altii pentru ca mai urmeaza doua probe iar media finala trebuie sa fie tot 7.asa ca toti cei cu 70 si 71 sunt in pericol daca nu iau o nota bunicica la logica si la interviu iar numarul final de admisi ar putea fi chiar si 60.
   Cat despre nivelul de dificultate al subiectelor, prefer sa ii dau crezare domnului Danilet.cu siguranta este mai in masura sa aprecieze asupra acestui lucru.A vedea subiectele nu e suficient.trebuie sa le rezolvi si apoi sa te confrunti cu baremul ca sa intelegi ce lovituri sub centura au fost anul asta spre deosebire de ceilalti ani

   Comentariu de Andreea — 04/09/2010 @ 9:15 AM | Răspunde

   • nu-s lovituri sub centura, Mioara. Asta e slaba pregatire, pentru cei ce au tratat cu toata seriozitatea ex. a fost ok. si nu mai vorbi de facultati de prestigiu. o facultate care scoate absolventi pe banda dar fara sa investeasca ceva in acei fosti studenti nu e de prestigiu. o facultate de prestigiu e interesata de evolutia studentilor, nu ii trece pe toti ca si cu barca si apoi, baieti descurcati-va. din miile care termina anual o facultate nu cred ca 2-300 merita asta.e corect ce se intampla la inm si cred ca cei care invata cu adevarat si mai fac si sacrificii sunt multumiti.

    Comentariu de Mioara — 04/09/2010 @ 11:01 AM | Răspunde

   • „ma vad acum respinsa cu 67 pentru ca s-au anulat aleatoriu niste grile pe care intamplator eu l-am rezolvat corect”
    Nu te supara, dar pui gresit problema. Nu ai picat pentru ca s-au anulat grilele. Chiar daca nu s-ar fi anulat, nu aveai 70 de puncte.
    Nu te supara ca spun asta, dar imi pare rau sa vad tineri ghinionisti ca tine consumandu-se cand nu mai e nimic de facut. Iti irosesti energia fara rost.
    Avand in vedere rezultatul obtinut, cred ca ai fost bine pregatita si imi pare rau pentru esecul prin care ai trecut, in ciuda sacrificiilor pe care, cu siguranta, le-ai facut.
    Nu abandona, mai ales ca ai fost atat de aproape, continua si ai sanse sa devii magistrat.
    Subiectele mi s-au parut foarte grele, comparativ cu cele date in martie, de exemplu, la examenul pentru cei cu vechime.
    In privinta celor care, cum spuneai, termina facultati prestigioase cu medii la limita si merg cu castile la examen… hai sa nu exageram! Intr-adevar, sunt unii care nu se streseaza foarte mult la examene, dar:
    1. de multe ori, notele mici la o facultate prestigioasa valoreaza mai mult decat 10 pe linie la o facultate gen „Spiru Haret”;
    2. exista persoane foarte inteligente care asimileaza mult intr-un timp foarte scurt si isi permit sa se distreze mai mult decat alti colegi in timpul facultatii;
    3. daca un absolvent de drept nu a fost foarte constiincios in timpul facultatii nu inseamna ca nu se poate „trezi ulterior la realitate” si sa invete serios pentru un examen gen INM;
    4. absenta la cursuri si semninarii poate fi uneori intemeiata, a se vedea exemplul domnului magistrat care a studiat la ff si a lucrat in timpul facultatii (unii studiaza la zi, dar si lucreaza).
    Sa nu te superi pentru ce am scris, cred ca e nedrept ce ti s-a intamplat, dar… capul sus si continua, aceasta ar fi atitudinea unei persoane demne de a fi magistrat!

    Comentariu de Coco — 08/09/2010 @ 8:35 AM | Răspunde

 22. Ma intreb ce interes au cei care compun subiectele in asemenea rezultate. In interesul cui joaca…
  Nu pot sa nu fac o conexiune intre examenele pentru INM si examenele de titularizare din invatamantul preuniversitar, bataie de joc si ele. Anumite categorii sociale trebuie discreditate, cei care vor sa faca parte din ele trebuie descurajati, cei care reusesc sa intre sau sunt deja in sistem trebuie epuizati… Pe astia din politica îi înţeleg. Înţeleg de ce cică „ţara” mă vrea prost. Ca sa le poată merge lor bine. Înţeleg de ce ştacheta e coborâtă atât de jos în facultăţile de Drept. Ca să le meargă şi profesorilor bine. Ce interes au însă cei de la INM ca să nu intre forţe proaspete in sistemul care de mult nu mai reuşeşte să facă faţă?
  M-am uitat peste grile. Unele întrebări sunt revoltătoare. Gândeşte vreun judecător la un mod atât de sucit? Foloseşte o astfel de gândire deşartă – un adevărat dezmăţ în volume de grile publicate recent – la soluţionarea de situaţii concrete? N-ar fi logic şi de bun simţ să facă nişte întrebări în care sa nu se încurce nici ei?
  De ce nu m-au revoltat grilele de la concursurile de promovare al judecătorilor pe care le-am parcurs? De ce acele întrebări mi s-au părut limpezi, ca si gândirea celor care le-au conceput? De ce acest concurs este de ani de zile bătaie de joc? In anul intai de facultate m-am apucat sa rezolv subiectele de la admiterea in magistratura (fără căutat in coduri şi după învăţat civil si penal pe cont propriu, pentru rest – intuiţie.). Am făcut 50 de puncte. Am revenit cu picioarele pe pământ după ce am înţeles că admiterea în magistratură şi INM-ul nu-s tot una şi mi-am încercat puterile cu grilele INM…
  Dacă domnii ăştia o ţin tot aşa cu elaborarea subiectelor, iar domnii ăilalţi, asemenea cu „elaborarea” legislaţiei, în anii următori nu vor mai fi nici 72 de admişi.
  Nu le trebuie prea mulţi judecători şi procurori că s-ar putea să meargă lucrurile altfel dacă justiţia face faţă, nici medici, că ei oricum se tratează în străinătate, profesori nu le mai trebuie de mult. Doar de oameni care nu-şi permit să mai gândească sau – mai rău – să ia atitudine au ei nevoie. Supuşi.

  Succes Cristi Danileţ!

  Comentariu de student anul III — 03/09/2010 @ 11:03 PM | Răspunde

 23. nu va mai plangeti degeaba. puneti mana pe carte, lasati discotecile si distractia 24 de ore din 24 daca vreti ceva in viata. Si eu sunt proaspat judecator stagiar si am sustinut un examen f. greu acum 2 ani. Dar am invatat si anu am avut pile si nici nun am dat bani. Inteleg ca sunteti frustrati de nereusita dar nu e vina noastra a celor care am reusit pentru ca am invatat, asa ca nu mai faceti afirmatii de genul ca cine intra a intrat cu pile sau bani, fara sa dovediti asta. Cred ca ar trebui sa se reduca nr. facultatilor si implicit al absolventilor, sa se organizeze un ex. de admitere la fac. foarte serios ca inainte de 97 si atunci poate nici nu ar mai fi nevoie de INM. Nu putem fi doar o tara de intelectuali cu diplome dar fara competenta! reformarea sistemului de inv. superior, asta e solutia unica. Cristi, cu tot respectul, oare tu cum ai intrat in sistem? oare tot pe baza mediei de bac ai intrat la facultate si ai terminat-o fara examen de licenta scris? Poatete sunt indiscreta dar am eu aceasta curiozitate. Pentru ca eu stiu ce inseamna admitere la facultate cu concurenta de 11 pe loc in UBB, examen de licenta scris si nopti intregi in salile de lectura. Generatiile care vin din urma nu stiu, asa ca sa nu aiba pretentii.

  Comentariu de Mioara — 04/09/2010 @ 10:51 AM | Răspunde

  • numai faceţi comparaţii inutile!!! şi noi tot cu examen am intrat la facultate. şi noi am dat examene grele la facultate. şi noi ne-am pregătit ani de zile 10 ore pe zi pentru admitere la inm… noi nu dormim în discoteci- eu personal nici nu ştiu cum arată una înăuntru… nu văd cum reuşiţi să scoateţi asemenea perle. anul acesta a fost o bătaie de joc să fie clar!!! după subiectele de anii trecuţi şi noi ăştia care lăsăm impresia că suntem ultimii ţumpalaci pe aici, intram sigur. şi nu cred că trebuie să demonstrăm cuiva că suntem în vreun fel sau nu… dar judecăţile de valoare nu se fac după presupuneri.

   Comentariu de valentin — 04/09/2010 @ 12:57 PM | Răspunde

  • discoteci ?! distractie ?! Sunt unul dintre studentii care si-a petrecut zi de zi in biblioteca Fac de Drept Unibuc sau in BCU, dupa caz, invatand !!! Ca era dimineata, pranz,seara sau chiar noapte eram in biblioteca sau in nu stiu ce sala deschisa de prin facultate, invatand. Iar in vacante cand nu eram in sala de lectura, stateam n ore pe zi la parchet, in practica. Si nu, nu imi pare rau pt nimic din toate astea. Eu iubesc dreptul, am facut aceasta facultate din pasiune si daca am stat in biblioteca nu a fost pentru a vana note ci pentru ca pe mine chiar ma interesa ceea ce citeam si pt ca imi doream foarte mult sa intru la INM. E adevarat ce spui tu, ca daca inveti reusesti. Dar uite ca se mai intampla si exceptii ( cam multe in acest an, totusi ?!)! Si ce ciudat…ca tocmai unii care au stat in discoteci si s-au distrat au si intrat. Asa ca nu mai arunca atat de usor cu vorbe. Nu spun ca nu ai dreptate, dar nu generaliza si nu ii baga pe toti cei admisi sau respinsi la aceasta prima proba in aceeasi oala. Iar daca tot ai vb de examen de admitere, facultatea noastra este singura din tara care mai organizeaza un astfel de examen, la restul admiterea se face pe baza de dosar, lucru cu care nici eu nu sunt de acord.

   Comentariu de Ally — 04/09/2010 @ 1:36 PM | Răspunde

 24. mesajul de dinainte, era pt. Andreea, scuze pt. greseala

  Comentariu de Mioara — 04/09/2010 @ 11:03 AM | Răspunde

 25. Cristi, cred ca te-a lezat ca te-am intrebat cum ai intrat in sistem de mi-ai scos comentariile de pe forum. nu esti asa cum credeam. acum chiar incep sa am indoieli

  Comentariu de Mioara — 04/09/2010 @ 11:19 AM | Răspunde

  • Eu am intrat in 1998 cu concurs national, asa cum se organizeaza si acum, dar nu au fost teste grile. Am avut de ales intre a fi auditor la INM, consilier asimilat la MJ si judecator stagiar la instanta. Am ales direct instanta. Aveam medie mare, suficienta pentru a ocupa un loc la Bucuresti. Am ales insa un oras din provincie, din considerente personale.
   PS Eu nu cenzurez niciun mesaj, cu exceptia celor politice extreme si celor cu insulte gen injuraturi la adresa mea sau a celorlalti comentatori.

   Comentariu de Cristi — 04/09/2010 @ 12:44 PM | Răspunde

   • Chiar, ce structura avea examenul atunci ? Mi se pare interesant ca se putea alege intre auditor INM si judecator stagiar, dar nu prea inteleg ce rol avea INM-ul, daca puteai fi din prima judecator stagiar… Intreb din curiozitate.

    Comentariu de Ally — 04/09/2010 @ 10:35 PM | Răspunde

    • INM era la inceput. Eu nu intelegeam atunci de ce ar trebui sa fac 1 an sau 2 ani la INM pt a-mi alege un post apoi, cand aveam acum ocazia de a merge direct ca jude stagiar la o instanta pe care mi-o alegeam. Logic, am ales instanta. Cred ca eram prima generatie care am dat examen pt a intra in magistratura, pana in 1997 inclusiv repartitia se facea in functie de mediile de la facultate – cei mai buni ajungeau magistrati, cei mai slabi notari si executori :). Stagiatura era de doi ani: in primele 6 luni nu am intrat in sala, si apoi am intrat numai cu cauze de stagiar. Am invatat foarte multe la instanta si a fost un sistem adecvat la acele vremuri. Sigur, nu auzisem de CEDO sau CJUE pe atunci, dar asta nu ma facea un judecator mai slab. Oricum, si la INM acum sunt multe ore pierdute aiurea, sau formatori f.slabi, sau cursuri excesiv de teoretice. DIn pacate, se confunda uneori INM cu o postuniversitara, ceea ce este fundamanental gresit.
     Revin cu povestea: curand, INM avea sa devina principala modalitate de intrare in magistratura. Privilegiul de care s-au bucurat avocatii in 2005-2008, care detineau 10 ani vechime, de a intra in sistem doar cu interviu avea sa arunce in aer orice strategie de resurse umane: au intrat in general cei mai slabi si mai oportunisti, iar dupa un an au ajuns sa plece cu pensii de magistrat, intorcandu-se inapoi in sistemul de avocatura si razandu-ne acum in nas.

     Comentariu de Cristi — 05/09/2010 @ 11:08 AM | Răspunde

  • Mioara, cred ca ar trebui sa fii mai echilibrata pentru o proaspat judecatoare si ar trebui sa rezolvi subiectele ca sa vezi ca ce a fost acum doi ani nu e nici pe departe comparabil cu ce a fost anul acesta. Afirmatii de genul „lasati discotecile”, „puneti mana pe carte” arata cata frustrare s-a strans in tine si e de inteles : Romania e o tara cu f multi tineri saraci care trag din rasputeri ca sa razbata.Dar faptul ca oameni ca tine au ajuns judecatori arata ca e intr-adevar o problema in sistem…Noi, justitiabilii, te invitam la un pic mai multa cumpatare

   Comentariu de Andreea — 04/09/2010 @ 1:21 PM | Răspunde

 26. Mare parte a testelor grila, nu numai in acest domeniu, nu sunt concepute pentru a testa cunostintele unei persoane in domeniul respectiv ci pentru a testa cunostinte de gramatica, limba romana, logica sau mai pe scurt capabilitatea unei persoane de a descifra ghicitori concepute de pseudo intelectuali.
  Testele grila sunt o scurtatura care nu face nici un bine nimanui decat jucatorilor la noroc pentru ca ai o probabilitate mai mare de a raspunde corect daca dai cu banul.
  Sunt sofer de peste 7 ani si nu am avut nici o problema cu circulatia, daca as da acum un test grila la legislatie rutiera probabil ca nu asi acumula necesarul de puncte nu din nestiinta ci din cum sunt formulate intrebarile.

  Comentariu de John — 04/09/2010 @ 12:50 PM | Răspunde

 27. de ce e o problema Andreea? ca am invatat si acum sunt jud. in Bucuresti?adica oamenii saraci nu au ce cauta in sistem? stai linistita ca eu cunosc o gramada de persoane care chiar nu au avut posibilitati financiare si s-au realizat f. bine in viata profesional in primul rand. si am avut si colegi auditori care asteptau sa ia bursa ca sa mai trimita la parinti acasa sa plateasca facturile. Care e problema in sistem daca sunt unii ca mine? e ca inteleg mai bine suferintele celor care vin in fata lor, ca stiu sa se coboare si ca inainte de a fi magistrati stiu sa fie oameni cu cei pe care ii judeca? Cred ca tu ai o problema si cei care ati avut parte in viata de tot ce v-ati dorit si in consecinta nu stiti sa infruntati cu capul sus un esec.Pentru toti care va simtiti neindreptatiti, un mesaj, nu un sfat ca nu dau sfaturi decat la cei dragi: daca nu incercati sa faceti o analiza mai profunda a cauzelor pentru care nu ati luat examenul, nu il veti lua nici la anul. acum va las, sambata obisnuiesc sa imi vad sedinta de luni.

  Comentariu de Mioara — 04/09/2010 @ 3:56 PM | Răspunde

  • problema nu e ca au intrat oameni care au muncit si au invatat in ciuda greutatilor materiale.nu e nicio virtute sa fii sarac si sa pui asta in fata cu mandrie.si observatia asta nu o face o persoana lipsita de griji materiale ci dimpotriva!problema reala ca au trecut de filtrul probei psihologice oameni ca tine, vehementi, incarcati cu rautate si frustrare, care judeca in pripa.

   Comentariu de Andreea — 04/09/2010 @ 7:11 PM | Răspunde

  • Cam multa patima pentru un jude! Iar daca ai vazut magistratura ca pe o oportunitate de a-ti rezolva problemele, indiferent de natura acestora, este cu atat mai grav! Pentru a fi un jude bun nu este necesar sa fii in Bucuresti si, in orice caz, nu-ti da dreptul sa-i judeci pe altii (cu exceptia dosarelor pe care le ai in sedinta!). Pur si simplu altii pot fi mai inteligenti decat tine si sa nu perceapa sacrificiul de a ajunge magistrat ca fiind un chin!Nu este vina nimanui ca tu te-ai chinuit sau ca ai fost saraca!Chestiunile tale personale nu au nicio legatura cu subiectul lansat! Iar dupa cum te exprimi, da-mi voie sa-ti atrag atentia ca este nepermis pentru un magistrat sa insulte gramatica limbii romane asa cum o faci tu!

   Comentariu de ana — 05/09/2010 @ 11:54 AM | Răspunde

  • Doamna Presedinte, niciodata nu am raspuns la vreun topic, insa in aceasta seara simt sa scriu si eu un gand. Sunt, asemenea altor cativa impatimiti, o persoana care citeste si descopera stiinta dreptului din pasiune, iar nu doar pentru a trece un examen ori a se prezenta onorabil in fata instantei, o persoana care demult nu mai memoreaza, doar, articole sau pagini de carte, ci care incearca sa descopere mecanismul institutiei de drept. Raspund- nu stiu daca e bine sau nu- caci m-a deranjat enorm procesul de generalizare ce l-ati uzitat atunci cand ati ajuns la concluzia ca generatia candidatilor la INM 2010 este una slab pregatita, ca cei care isi spun pasul- marea majoritate printre stigmatizatii 128- au colindat discotecile zi si noapte… Scriu toate astea, nu pentru a va atentiona neregularitatea unei concluzii pripite, ci doar sa va spun ca, cel putin in sufletul meu, ati adus o amagire… De ce? Pentru ca iubesc prea mult profesia de magistrat, pentru ca stimez pe cei care urca Golgota in dorinta de a nu face greseli in solutionarea unui dosar, mai mult pe cei care au trecut prin purgatoriul INM-ului, iar dumneavoastra faceti parte dintre acestia. In opinia mea, un judecator trebuie sa nu se pronunte cu o asemenea usurinta…O persoana din prima suta, dar ” picata „!

   Comentariu de Maria — 05/09/2010 @ 9:23 PM | Răspunde

 28. naspa in Romania cand nu ai pile si bani. Am invatat o gramada pentru examenul asta, dar se vede ca e numai pentru odraslele lor, nenorocitii pamantului

  Comentariu de alice — 04/09/2010 @ 4:09 PM | Răspunde

  • Nu e asa. Multi am razbatut prin propriul efort. Nu avem pile si nu avem parinti sau alte rude in sistem. In spate stau sute de ore de invatat, zeci de sacrificii. Rezultatul e pe masura efortului autentic, de cele mai multe ori. Sunt insa si situatii cand sistemul da rateuri. Iar acest examen este o dovada.

   Comentariu de Cristi — 04/09/2010 @ 6:39 PM | Răspunde

   • Foarte corect spus. „Pile” sunt peste tot, totusi consider ca sunt majoritari cei care au razbit dupa mult efort, munca, sacrificii. Desi nu am reusit in acest an la INM, pana in acest moment am reusit multe alte lucruri, fara pile si fara bani. Si ca mine sunt multi. Asta inseamna ca se poate. Oricum, nu pilele sunt cauza pentru care eu sau restul candidatilor pregatiti nu am luat acest examen….doar mai erau atatea locuri si pt noi, dar asa cum a spus dnul Danilet, sistemul a dat rateuri in acest caz. Sa speram ca la urmatorul examen nu va fi mai rau. Pt o situatie similara insa, ar trebui sa fim pregatiti.

    Comentariu de Ally — 04/09/2010 @ 7:03 PM | Răspunde

 29. Andreea, nu e vorba de rautate, e vorba de faptul ca am vazut la viata mea multi care nu trebuiau sa munceasca prea mult ca sa obtina ce vor si m-a afectat mult acest lucru. Tu poate nu stii ce inseamna sa muncesti si altii sa culeaga roadele fara nici un efort;de aceea macar acum de cand sunt in sistem imi doresc colegi competenti. si slava domnului, nu spun ca nu exista si in sistem uscaturi ca in orice padure (eu personal nu am cunostinta de cazuri concrete) dar imi dau seama ca oamenii cu care imi petrec cel mai mult timp, colegii, merita respectati din toate punctele de vedere, dar mai ales competenti. de asta are nevoie sistemul. stai linistita, stau foarte bine la capitolul psihic.

  Comentariu de Mioara — 04/09/2010 @ 7:58 PM | Răspunde

 30. pana la examenul de anul viitor va invit la mine acasa sa impartim frateste un pepene ca sa ne treaca supararea.

  Comentariu de eu — 04/09/2010 @ 8:01 PM | Răspunde

  • bravo , in sfarsit cineva cu simtul umorului. prea multa frustrare pe aici sincer…, si eu l-am dat si am picat ..asta este …mai incercam si la anu..ne pregatim mai temeinic. intr-adevar trebuie si putin noroc , gen cei care au trecut la limita ..si ghinion pt cei sub linie..dar asta e ..nu toti castigam..dar nu uitati ca mai sunt inca 2 probe!!!! si parca vad ca nici macar 72 nu vor intra….eu le doresc sincer sa intre toti si multa putere de munca, concentrare maxima la probele urmatoare! si pt cei intrati si care s-au tot chinuit ..bravo lor ..dar nu mai povestiti cat v-ati chinuit ca sa intrati , ca nu o sa va ridice nimeni statui …pt ca am citit niste comm cam deplasate ale unor judecatori care in loc sa ne povesteasca despre experienta examenului au inceput cu povestea vietii lor…acum sincer ..la toti ne e greu,toti suntem saraci, toti pornim de jos..,cine are bani si salar mare nu se complica cu INM-ul ,atata invatat ,stres,bataie de cap,nopti nedormite etc , deci cred ca in povestile lor se regasesc majoritatea, fiecare cu ,,chinurile ,,lui si ar trebui lasata frustrarea putin mai jos ..asta e ..rabdam cu stoicism si nu ne mai plangem cu cat ne-am chinuit ca sa intram!!! cine a intrat stie ca a intrat pe fortele lui proprii !! iar un judecator bun trebuie sa aiba putin din toate, sa fie obiectiv,putin de simt al umorului nu strica niciodata, sa nu fie negativist , sa nu arunce acuze fara sa aiba dovezi ..etc..si n-ar fi rea ideea cu un nou examen pt ocuparea posturilor vacante

   Comentariu de alina — 06/09/2010 @ 10:28 PM | Răspunde

   • Un sfat: reflectati la utilitatea unui memoriu cu sute de semnaturi trimis catre CSM prin care cereti organizarea unui nou concurs in acest an.

    Comentariu de Cristi — 06/09/2010 @ 10:30 PM | Răspunde

   • exact…ce-ati zice de un nou examen prin noiembrie-decembrie anul acesta? sau februarie ? cum s-a intamplat la barou .haideti sa facem un memoriu catre csm , sa strangem cat mai multe semnaturi …cine se incumeta? daca 1000 sau chiar mai putini ,am da semnaturi, cred ca ar fi suficient…le trimitem pe capul celor de la csm sa-i speriem putin …anumite grile au fost totusi imposibile..

    Comentariu de no name — 06/09/2010 @ 10:53 PM | Răspunde

 31. Sa se dea domne cate o jumate de post de judecator la fiecare sa ajunga la toata lumea.

  Comentariu de dadatroll — 05/09/2010 @ 6:16 AM | Răspunde

 32. Felicitari d-nule Danilet! Va apreciez profesionalismul. Pacat ca in tara noastra, mai exact in sistemul de justitie, nu sunt mai multi profesionisti ca dvs. care sa poata face ceva bun in sistem, sa poata schimba ceva.
  Admiterea la INM din acest an a fost un adevarat dezastru. Am participat si eu si am obtinut 67 de puncte. Sunt foarte dezamagita de felul in care au inteles sa conceapa testul grila, plus ca, pentru asemenea grad de dificultate, timpul de raspuns de 4 ore nu a fost suficient.
  Parerea mea este ca cei de la CSM si INM au avut de la inceput o strategie, aceea de a nu se ocupa locurile. Oare de ce? Oare de ce si-au batut joc de interminabilele ore de studiu ale multor candidati care au facut sacrificii pentru un viitor mai bun? Cum sa mai avem incredere in sistemul de justitie din Romania, mai ales in conditiile in care exista un numar insuficient de magistrati in tara? Din pacate, cu astfel de atitudine dovedesc doar „degradarea morala” a sistemului…
  Astept cu interes raspunsuri la intrebarile de mai sus…daca cineva le poate oferi.
  D-nule Danilet, daca veti avea ocazia sa discutati cu cei responsabili de acest dezastru, nu ezitati sa le luminati, putin mai mult, mintile intunecate.
  Va multumesc!

  Comentariu de Camy — 05/09/2010 @ 9:46 AM | Răspunde

 33. si aici: http://luju.ro/institutii/inec-inm/318-voichita-rascanu.html
  Hmm…oare sa decida CSM-ul organizarea unui nou concurs ? Ar fi mult prea frumos…

  Comentariu de Ally — 05/09/2010 @ 11:22 PM | Răspunde

  • In acelasi stil,dar de data asta cu 20 de intrebari anulate?Nu vad ce ar fi asa frumos…

   Comentariu de Dan — 06/09/2010 @ 7:29 AM | Răspunde

   • Eu sunt o persoana excesiv de optimista si ma gandeam ca in ipoteza unui nou examen, nici ”stilul” nu ar mai fi acelasi :)).

    Din ce am vazut pe site-ul CSM-ului ( http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/06_09_2010__34631_ro.htm ), au respins propunerea de modificare a Regulamentului, ceea ce inseamna ca nu se va scadea nota sub 70, asa ca cele 72 de locuri ocupate pana in acest moment sunt batute in cuie. In schimb, au cerut conducerii INM-ului prezentarea unui raport privind cauzele care au condus la aceste rezultate. Nu cred ca mai exista vreo speranta. Deja imi imaginez si care vor fi cauzele din raport :(.

    Comentariu de Ally — 06/09/2010 @ 3:21 PM | Răspunde

    • Ally, am pretentii de la tine: modificarea Regulamentului de admitere la INM poate produce efecte numai pt urmatorul concurs.
     Cat priveste ce face acum CSM, e in afara regulamentului: au o singura solutie – sa valideze sau sa invalideze acest concurs daca sunt indeplinite conditiile din lege. Daca il valideaza, se pot deja gandi la urmatorul concurs. Care trebuie sa fie cat mai repede. In rest, e pierdere de vreme sa mai scada tensiunea publica.

     Comentariu de Cristi — 06/09/2010 @ 4:02 PM | Răspunde

   • legea se poate aplica şi pentru trecut, dacă se prevede expres în conţinutul ei :) legiutorul este în măsură să decidă asupra necesităţii retroactivităţii legii…

    Comentariu de valentin — 06/09/2010 @ 4:08 PM | Răspunde

 34. Urmaresc si eu forumul asta si sunt stupefiat de cata rautate si ura vad aici. Imi pare rau ca organizatorii acestui forum permit ca libartatea de exprimare sa se transforme intr-un atac deschis la adresa magistratilor din aceasta tara, care, or fi avand si ei vina lor in parte, bineinteles, pentru cum merge treaba cu justitia in Romania, insa nu au nici o vina pentru esecul celor ce nu s-au pregatit suficient, probabil in necunostinta de cauza cu privire la ceea ce presupune acest examen si obisnuiti sa ia examenele fara pic de efort. Mi-ar placea ca organizatorii acestui forum sa nu mai permita ca persoane frustrate care au invatat cam trei luni pentru INM si acum cersesc la Dzeu cate „o jumatate de post de judecator ca sa ajunga la toata lumea”, sa atace pe cei care au reusit sa treaca acest examen in fiecare an cu un grad de dificultate ridicat si nu asa cum se spune pe aici. Inteleg ca nereusita acesta le-a provocat o ura deosebita pe toata lumea, insa ar fi mai bine sa nu si-o mai canalizeze impotriva magistratilor ( si ma refer aici la cei cu INM si la cei care au intrat in sistem inainte de infiintarea INM-ului si cand nu termina facultatea cine avea chef fara sa aiba vreo legatura cu dreptul)care au intrat in sistem pe meritul lor asa cum ai intrat si cei 72 in acest an.

  Comentariu de pr.M.M. — 06/09/2010 @ 6:48 AM | Răspunde

  • E mai merituos un concurent care avea 64 de puncte inaintea contestatiilor (si 70 acum) fata de unul care avea 69 si a ramas cu 69? (ultimul avand capacitatea intelectuala sa inteleaga si intrebarile neclare,sa cunoasca si disputele doctrinare dar la acest examen sa o aleaga pe care trebuie…sau inclusiv sa cunoasca aspecte din afara bibliografiei de concurs).
   Cu ce e mai prejos cel care a facut 69 de puncte dar le-a facut pe toate cele 6 „dubioase” potrivit baremului initial?
   Daca vreti sa fiti corecti,nu ii mai ridicati atat in slavi pe toti cei 72 (da,unii poate merita ridicati,recunosc)si nu ii mai ironizati pe ceilalti,care au muncit poate la fel de mult,si care va asigur..nu sunt nici frustrati si nici „cersetori”.

   Comentariu de Dan — 06/09/2010 @ 7:55 AM | Răspunde

 35. Si inca un mesaj pentru forumistul absolvent de drept la fara frecventa care a intrat in 2007 dupa ce a invatat cu picioarele in apa rece cateva ore noaptea : tin sa-i readuc aminte ca in 2007 potrivit art.2 care introduce punctul 30 indice 8 din Hotararea 144 din 7 martie 2007, care modifica Hotararea 439/2006, candidatii puteau consulta legislatia indicata in bibliografie cu exceptia celei comentate si adnotate.Mai pe scurt aveau dreptul in sala cu codurile.Iar la acest lucru se adauga si nivelul de dificultate al subiectelor, incomparabil cu cel din 2010

  Comentariu de Andreea — 06/09/2010 @ 1:25 PM | Răspunde

 36. Andreea, ma abtin sa-ti spun acum ce meriti, vad ca intr-adevar asa cum spunea cineva mai sus pentru nereusita voastra loviti exclusiv in magistrati, dar in fine, n-are rost nici macar sa mai urmaresc subiectul asta, ca imi dau seama in sfarsit ca am si altela mai bune de facut. Stii cum se zice sa nu te pui cu prostul ca esti mai prost ca el.Imi pare rau ca trebuie sa recurg la asemenea comentarii dar sunt uimita si efectiv nu mai am cuvinte pentru ceea ce citesc aici si pentru ca imi dau seama ca ,nu vreau sa ma leg de voi in general, dar tu personal nu stii sa te uiti intr-o lege si te faci de ras. Sa iti spun eu dra cum stau lucrurile: in afara de apa plata si pixul cu gel date de organizatori nici macar cu servatele nu am fost lasati. Se vede ca ai citit pentru examen toti doctrinarii acestei patrii dar mai putin legislatia si asta e motivul pentru care nu ai intrat la INM. Acel faimos articol pe care il invoci nu in apararea ta ci impotriva mea si a colegilor care au intrat in 2007 modifica dispozitiile cu privire la organizarea ex. de absolvire a INM, si nu de admitere. Ce sa facem, asta nu va cere la facultate, acolo tre’ sa-l stiti pe de rost pe Boroi sau pe Neagu, asta din urma copiind codul si atat si sa va insusiti parerile altora fara a va gandi prea mult la ele doar ca ,vezi Doamne, is profesori universitari. Asa ca, dra. incercand un procuror stagiar sa-ti faca o interpretare a acestei dispozitii voi incepe prin a spune ca din pozitionarea acestei completari, in cadrul cap.II intitulat ” Examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii „, rezulta ca legiuitorul s-a referit exclusiv la ex. de absolvire, nu si la cel
  de admitere caruia i-a dedicat un capitol separat, si anume primul capitol. Acest lucru rezulta in mod evident si din faptul ca acest art. are aceeasi numerotare, legiutorul recurgand la indice si este introdus imediat dupa art.30 care se refera exclusiv la examenul prin care se finalizeaza INM-ul. Modul in care este formulat textul invocat („pe durata desfasurarii probelor”) denota cu claritate ca nu poate fi vorba de ex. de admitere, unde se sustine o singura proba pentru care s-ar putea pune problema folosirii legislatiei. Insa ca lucrurile nu stau asa cum sustii tu o dovedeste reglementarea intr-o maniera limpede si detaliata a desfasurarii examenului de admitere, care prin art.17 alin.2 din Regulament arata ca ” se interzice candidatilor sa detina asupra lor pe timpul desfasurarii probei orice surse de informare. Incalcarea acestor dispozitii atrage eliminarea din concurs”. Asa ca, stimata dra.pune m-ai convins. Si apropo, daca tota invoci aceasta faimoasa hotarare, daca priveste asa cum sustii ex. de admitere, nu te intrebi de ce in cazul vostru nu s-a aplicat? Ca doar e in vigoare. Bine, asta e o intrebare retorica, nu avea cum sa se aplice. Acesta e ultimul meu mesaj, nu mai intru pe acest forum pentru ca suport orice dar nu prostia omeneasca. Insa, daca tot va plangeti de dificultatea acestui ex. mai ales pe partea cu penalul si proc. pen. de ce nu incercati sa faceti testul cu codul in fata sa vedeti ca veti raspunde fara probleme la toate intrebarile. Bine, asa cum te uiti tu ca mata in calendar intr-o lege nu stiu ce sanse ai avea decat sa tocesti toti doctrinarii care vin cu zeci de pareri unele mai aberante decat altele. Asa, ca, nu va mai luati de unii si de altii, incercati sa admiteti ca cei care au trecut acest exemen au meritat si… atentie…logica…

  Comentariu de anonim. — 06/09/2010 @ 7:19 PM | Răspunde

  • Andreea o fi gresit.Nu o cunosc personal dupa cum nu cunosc pe nimeni din cei care au comentat aici. Totusi, nu cred ca nu stie sa se uite intr-o lege si chiar daca nu ar sti, nu vad de ce sa ne jignim…avem vocatia sa fim colegi :). Si tu, @anonim, ai gresit sau vei gresi la un moment dat, mai grav sau mai putin grav. Esti procuror stagiar…daca la o audiere, avocatul inculpatului face astfel de greseli, il jignesti ?? Probabil ca nu. Sa inteleg ca aici iti permiti, esti pe un forum si… „anonim”. Iar „prostia omeneasca” poate fi prezenta pe orice forum. Daca vrei sa te feresti, nu mai intra pe niciunul :).

   Comentariu de Ally — 06/09/2010 @ 9:27 PM | Răspunde

 37. Fpatul ca inca persista cutuma de a nu corecta grila in fata candidatului mentine supsiciunea de incorectitudine in organizarea si desfasurarea examenului de admitere in magistratura. am un prieten care a dat examen in martie 2010. La iesirea din examen si-a verificat punctajul folosindu-se de ciorna pe care a primit-o dupa finailzarea examenului. rezultatul ? Nota 7,50 . A asteptat cu infrigurare afisarea rezultatelor considerand ca poate sunt multi candidati cu note peste nota obtinuta de el. Surpriza, s-a intrat cu 7,10 iar el a fost notat cu nota 6,9. Mi-a spus ca a verificat lucrarea de 2 ori inainte de a o preda iar grila completata corespundea intrutotul cu grila scrisa, degeaba. A facut contestatie. A crezut ca va putea demonstra ca exista doua tipuri de cerneala foloiste in lucrarea sa motiv suficient pentru a demonstra frauda. Si-a amintit apoi ca toti candidatii au primit inainte de inceperea examenului pixuri din partea casei. Cum va putea el sa demonstreze ca cineva a mai adaugat cerculete in plus? Probabil ca daca sti de 9 sau 10 poti reusi insa daca sti de 7-8 nu vei avea nici o sansa. Cristi iti urez mult succes in tot ceea ce faci pentru ca intr-adevar prin perseverenta pe care ai manifestat-o ai reusit sa creezi o atitudine normala intr-o lume anormala. Felicitari si tot respectul

  Comentariu de sorin — 06/09/2010 @ 8:26 PM | Răspunde

  • E o chestiune deosebit de gravă cea semnalată de tine. Nu am trecut printr-un astfel de examen. Dat fiind că a corecta în faţa candidatului ar putea fi destul de dificil practic, cred că ar trebui stabilită regula să se facă X-uri (de exemplu) pentru variantele incorecte şi supraveghetorul să certifice că nu există locuri goale sau X-uri peste buline.
   E de reţinut. Cristi, dacă ajungi în CSM…

   Comentariu de student anul III — 06/09/2010 @ 11:08 PM | Răspunde

   • E foarte grava. Eu am mai auzit ”’zvonuri”, dar nu le-am acordat importanta. Chiar ma gandeam, in gluma, la aspectul asta in momentul in care ni s-au dat pixurile. Mai e ceva….nu am fost obligati sa folosim pixurile. Au fost date cu recomandarea calda :) ca sunt cele mai potrivite pt verificarea computerizata si sa nu avem probleme dupa cu recunoasterea grilelor, in cazul in care folosim un pix neadecvat. Oricum si daca un candidat foloseste pixul personal….in ipoteza in care s-ar demonstra ca exista doua tipuri de cerneala pe foaia de concurs, cum ar putea demonstra mai departe ca nu a folosit doua pixuri ? De ex, completez raspunsurile, dupa care ma razgandesc la cateva grile si mai adaug un raspuns, intre timp primul pix nu mai scrie si folosesc un altul pt completare :)).

    Mai bine s-ar scrie raspunsul fara nicio bulinuta :). Pana la urma, cat ar putea dura verificarea manuala a rezultatelor ?

    Comentariu de Ally — 07/09/2010 @ 12:23 PM | Răspunde

    • Pai, ar fi ca la medicina: raspuns pe loc. Sau ca la biletele Loto 6/49: computerul identifica imediat nr. care a fost marcat si il scrie pe marginea biletului/lucrarii.

     Comentariu de Cristi — 07/09/2010 @ 12:52 PM | Răspunde

 38. @anonim… . Se adevereste ce am zis eu: **Frustrarea, incompetenta si iresponsabilitatea sunt calitatile unui magistrat al timpurilor noastre**
  Totusi ma simt speriat de faptul ca tinerii care insista sa intre in Magistratura sunt interesati doar de bani…. . De ce nu exista tineri de pe bancile facultatii care sa strige si sa dezaprobe **persistarile in greseli ce servesc scopurilor oculte ce incearca ocolirea Legii si sustinerea acelui sistem paralel, criminal si sadic**? Exista astfel de tineri–dar sunt redusi la tacere prin persecutari si abuzuri… . Acesti tineri care vor sa intre la INM cunosc astfel de cazuri, dar tac cu gandul ca poate vor obtine si ei un post in INM si vor fi mai buni… .
  E fals sau adevarat ceea ce zic eu acum….:
  **Tot ceea ce face judecatorul, procurorul, politistul, etc. este fie Justitie, fie tortura…** Teoria drepturilor castigate sau afacerile judiciare civele si penale acopera o serie de metode de tortura in masa….

  Comentariu de Cosmin Cristea — 06/09/2010 @ 8:40 PM | Răspunde

 39. Concluzia mea e că INM-ul, din instituţie însărcinată cu „formarea iniţială a judecătorilor şi procurorilor, formarea profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, precum şi formarea formatorilor” (art. 103 alin (1) din Legea 304/2004 republicată) s-a transformat în acea instituţie care poate bloca intrarea în sistem de noi judecători şi procurori. Un sfinx care întrebă cimilituri. Legal.
  Acele persoane care au conceput subiectele, într-o societate normală, ar trebui să răspundă.
  Dacă în ţara asta e nevoie de încă 200 de magistraţi, apoi ar trebui să şcolarizeze 200. Cei mai buni dintre cei care se prezintă. Ar trebui să fie în stare să îi trieze, nu să se ocupe cu făcutul pe şmekerii.
  Ce fac ei: vreme de un an de zile au tot timpul să creeze subiecte, în comisii de specialişti pe ramuri de drept, cu uitat în legislaţia aferentă şi doctrină, apoi prezintă rodul gândirii lor, calup, unor tineri spre rezolvare în aproximativ 1 oră pentru fiecare – tineri la început de drum în profesie, obosiţi, nedormiţi, fără surse de informare, între care se găsesc unii care descoperă greşeli în logica şi ştiinţa distinşilor profesori sau sesizează faptul că distinşii profesori au încălcat regulamentul stabilit tot de ei.
  În unica lor preocupare de hrănire a orgoliului personal prin a-i face ignoranţi şi incompetenţi pe cât mai mulţi din generaţiile care vin, nu le pasă nici de faptul că cad – a câta oară? – în propria plasă (rămân de neatins), nici de faptul că oamenii au nevoie să le judece cineva cauzele, că dreptatea pe chestiuni banale se face în ani şi ani de zile în ţara asta în care judecătorii nu mai răzbesc, iar de corupţie să nu mai vorbim…
  Ar trebui să răspundă. Patrimonial. (Vise, taică, vise…) Să plătească toate cheltuielile cu organizarea unui nou concurs. Inclusiv de transport. Pentru că ţara asta ARE NEVOIE de noi magistraţi. Iar cei care au fost în stare să rezolve jumătate din întrebări, în stres şi fără acces la legislaţie, sunt cu siguranţă capabili ca după 2 ani de pregătire să judece litigiile date în competenţa judecătorilor stagiari şi apoi restul, cu legea în faţă şi în linişte!
  Şi încă ceva. Ar trebui organizat un concurs de compus teste grilă. Şi câştigătorii să aibă dreptul de a compune pentru examenul INM. În caz contrar, dacă trebuie să ne mulţumim cu ăştia care atâta pot, SĂ ŞTIE CĂ NE MULŢUMIM ŞI CU PRIMII 200 DE CANDIDAŢI, CHIAR DACĂ ATÂTA POT!!!

  Comentariu de student anul III — 06/09/2010 @ 10:46 PM | Răspunde

 40. Eu am intrat anul asta cu 78 dupa ce am mai dat inca de trei ori si am picat si am dat vina pe toata lumea in afara de mine.Si uite, cu toate ca toata lumea a spus ca a fost mai greu anul asta mie nu mi s-a parut dar pentru asta a trebuit sa schimb optica de abordare a acestui examen in sensul ca mi-am dat seama ca asa cum spunea anonim mai trebuie sa stii sa interpretezi tu legea nu sa tocesti parerile altora divergente de cele mai multe ori si sa nu stii pe care sa o alegi. Mie mi se par foarte logice grilele si nu spun de faptul ca daca stiai foarte bine legislatia era suficient, insa unele intrebari solocitau gandirea logica. Sa stii ca nu am pile ca daca aveam intram de prima data dar cred ca trebuie sa inveti nu f. mult pentru examenul asta, cat sa stii cum sa inveti. Si legat de cei foarte saraci (acum toti suntem saraci dar macar cei mai multi din noi ne-am permis sa facem fac. la zi chiar si cu taxa)nu cred ca cineva ar invata pentru INm doar ca e vorba de statut sau de bani. Si stau si ma mai gandesc (si eu sunt dintr-un satuc )ca oamenii adevarati ai tarii au provenit de la sate si unii foarte saraci. Asa avem un Creanga, un Goga, un Luchian, un Vlaicu, etc. Asa ca nu pot decat sa ma aplec in fata unei persoane care sigur a facut niste sacrificii uriase sa ajunga aici si da-mi voie sa cred ca o asemenea persoana, daca a avut asa ambitie, va face mult mai mult in viata, profesional vorbind. Bafta tuturor la noul examen, care cred ca se va da curand!

  Comentariu de Mihail B — 07/09/2010 @ 12:23 PM | Răspunde

  • Faptul ca ai intrat a patra oara (ce performanta!!!!!! )la INM, dupa ce ai tocit codurile nu demonstreaza inteligenta, stimabile, iar daca sustii ca originea taraneasca te ridica automat la rangul unui geniu precum Creanga, afla ca Romania e plina de „crengi” , majoritatea fiind niste biete uscaturi..

   Comentariu de ne-picatu' — 10/09/2010 @ 12:00 AM | Răspunde

   • Macar eu am intrat chiar si a patra oara, asta dovedeste ca nu-s asa de proasta si ca merit sa fiu magistrat dar tu poate nu vei intra niciodata nu iti pui intrebarea asta? Si vei ramane sa ingrosi randurile uscaturilor

    Comentariu de Mihail Bi — 10/09/2010 @ 12:15 PM | Răspunde

   • INM-ul nu-i pentru performeri,e pentru cei foarte bine pregatiti. Chiar daca a mai picat daca acum a intrat inseamna ca acum a fost foarte bine pregatit iar noi care nu am intrat mai avem multe de invatat pentru a ajunge ca el. Felicitari Mihail!

    Comentariu de Maria — 10/09/2010 @ 1:19 PM | Răspunde

   • Vezi ce inseamna sa fii ingust la minte? Crezi ca toti care nu sunt de acord cu tine sunt picati. N-am nevoie sa intru la INM pentru simplul motiv ca sunt deja acolo unde aspiri tu sa ajungi. Cum s-ar zice, abia astept sa-ti vad traseul profesional, asta daca treci de interviu, evident..

    Comentariu de unui ingust la minte — 10/09/2010 @ 10:12 PM | Răspunde

 41. Felicitari, Mihail B ! Avand in vedere ca te-ai pregatit mai multi ani pt acest examen, imi dau seama ca nu ti s-a parut atat de dificil. Sa nu uitam insa ca acest examen este destinat si celor care abia au terminat facultatea . Si eu ma gandeam ca in cazul in care nu se organizeaza un nou examen cat mai curand, ma voi apuca de citit multa jurisprudenta si ma voi axa numai pe coduri in tot acest timp ; cartile din facultate deja le-am epuizat. Probabil ca as avea mai multe sanse la anul, chiar si in ipoteza unui examen cu un grad similar de dificultate, dar nu stiu daca asa ar fi trebuit sa stea lucrurile. Din nefericire, in facultate, in cele mai multe cazuri, nu suntem invatati sau stimulati sa gandim, ci sa memoram si sa reproducem. Daca asa stau lucrurile, in INM , avand in vedere ca avem cunostintele teoretice necesare, ar trebui sa fim invatati sa gandim, sa interpretam legile si sa aplicam tot ceea ce stim, s.a.m.d. Daca nu, sa schimbe conditiile de admitere in INM si sa primeasca doar persoane care au absolvit acum cativa ani facultatea si au lucrat in domeniu….

  Comentariu de Ally — 07/09/2010 @ 1:07 PM | Răspunde

 42. Tare mi-e ca cel ce a postat la comentariile 9, 30(eu), 41 este aceeasi persoana. Careia ii e jena sa se autentifice. De ex, niciun candidat `Mihail B` nu e admis la INM acest an.

  Comentariu de Ralu — 07/09/2010 @ 1:09 PM | Răspunde

  • Dar exista un candidat Mihail B., respins :D.

   Comentariu de Ally — 07/09/2010 @ 10:06 PM | Răspunde

 43. dar de ce mi-as da numele pe un forum?

  Comentariu de Mihail B — 07/09/2010 @ 1:43 PM | Răspunde

  • Pentru ca sa ne arati ca cei doi ani la INM si probabil inca unul prin instanta ti-au folosit sa inveti a-ti asuma opiniile exprimate, chiar daca sunt criticate. Altfel, nu vei sti niciodata cand ai si cand nu ai dreptate, daca nu esti fortat chiar si de imprejurari sa le argumentezi. Dar asa, ce vedem?: o persoana care se da ba magistrat, ba proaspat admis la INM, ba auditor. Nu stiu, zau, ce face scoala aia din unii…dar daca intra asemenea oameni in sistem…vai!

   Comentariu de Ralu — 07/09/2010 @ 1:55 PM | Răspunde

  • Ralu are dreptate! Dupa cum chinui limba romana … in mod cert ai ceva in comun cu @anonim sau cu @mioara!!

   Comentariu de ana — 07/09/2010 @ 3:29 PM | Răspunde

   • Nu se da si limba romana la INM :)

    Comentariu de Ally — 07/09/2010 @ 9:31 PM | Răspunde

 44. Felicitari pt. Marius Felecan! de oameni ca tine are nevoie justitia romaneasca

  Comentariu de Mihail B — 07/09/2010 @ 1:45 PM | Răspunde

 45. Alli, eu nu am lucrat in domeniu. In toata aceasta perioada am lucrat in invatamant, nu am acunostinte practice.Dar trebuie sa incerci sa interpretezi tu textul. Atata tot. Din doctrinari nu stiu cati sunt magistrati asa ca ei nu stiu ce inseamna practica.

  Comentariu de Mihail B — 07/09/2010 @ 1:49 PM | Răspunde

  • Am inteles, dar eu nu am afirmat ca tu ai lucrat in domeniu. Altceva am vrut sa subliniez…

   Comentariu de Ally — 07/09/2010 @ 9:33 PM | Răspunde

 46. -Problema formatorilor de la INM este cat casa poporului. Au de elaborat 100 de intrebari de asa maniera incat pe de o parte sa nu se trezeasca cu mii de candidati la inerviu, iar pe de alta parte sa se ocupe locurile scoase la concurs. Anu asta nu le-a iesit.
  -Sunt candidatii slab pregatiti? Daca da atunci de ce acest nivel de dificultate?
  -Daca 4 ore reprezinta un timp suficient pentru candidati pentru a raspunde, un an s-a dovedit a fi insuficient pentru a formula corect 100 de intrebari.
  -Un raspuns corect ramane corect chiar daca este controversat. Cate intrebari nu ar trebui anulate pe acest motiv?
  Si daca nu sunt credibil pentru ca sunt anonim sau mai bine zis nu sunt un nume, vezi F. Deack. Si uite asa
  v-am inchis, nepregatitilor.

  Comentariu de flo — 07/09/2010 @ 3:09 PM | Răspunde

  • Si uite asa am mai insultat inca o data gramatica limbii romane!

   Comentariu de ana — 07/09/2010 @ 6:59 PM | Răspunde

 47. Mihail Bibi este baietelul meu care s-a nascut cu cateva zile inainte de prima proba, daca chiar sunteti asa curiosi. In legatura cu limba romana, aspect de care tu Ana te legi atat de mult, incat am impresia ca vocatia ta e alta…, tin sa subliniez ca am intrat la facultate cu concurs de admitere inclusiv la lb.romana, cu 12 candidati pe loc, spre deosebire de voi cei care ati intrat pe baza notei de la bac pe care ati luat-o cum ati luat-o iar in toti anii astia am lucrat prog. de limba si lit.romana la un liceu din orasul meu natal in baza fac. de litere pe care am absolvit-o inainte sa termin dreptul luandu-mi examenul de titularizare printre primii din tara.
  Dupa ce am urmarit toate discutiile de pe acest forum (si desigur de pe altele,legat de acelasi subiect) am ajuns la concluzia ca de pe acest forum o singura persoana ar merita moral, vorbind sa intre la INM, si anume Ally, care cu toate ca nu a intrat nu loveste in toata lumea nejustificat cum o faceti voi ceilalti. Eu zic, decat sa va mai luati nejustificat de toata lumea, mai bine frunzariti vreo carte ca poate va pune Dzeu mana in cap si se mai organizeaza un concurs si iar o sa va plangeti ca ati ramas pe dinafara.

  Comentariu de Mihail B. — 08/09/2010 @ 12:03 PM | Răspunde

  • Postarea ta dovedeşte două lucruri:
   1. Recunoşti că postezi sub mai multe nume şi asta denota lipsa responsabilităţii;
   2. Dacă ai fost unul dintre profesorii care au predat limba română actualilor candidaţi, este explicabil! O virgulă la vremea ei… rezolva multe intrebari din grila!
   În ceea ce mă priveşte, stai liniştit/a, funcţionez ca magistrat de când erai tu (degeaba) prin facultatea de litere!

   Comentariu de ana — 10/09/2010 @ 8:16 AM | Răspunde

 48. Mai rariti baieti facultatile, daca toti ajungeti magistrati, cine o sa mai faca cizmarie, zidarie,etc.?

  Comentariu de kiki31 — 08/09/2010 @ 12:23 PM | Răspunde

 49. pt. flo : tocmai de aceea e acest gred de dificultate,pentru ca sunt absolventii foarte slab pregatiti. Un examen nu e greu sau usor.E examen si daca te-ai pregatit cum trebuie il iei. Daca esti nepregatit ti se pare greu. Cum au fost in stare sa faca 72 de la 70 de puncte in sus ar fi trebuit sa poata si ceilalti. Doar toti sunt absolventi de drept.Faptul ca nu au putut si mai ales ca aproape 2500 au fost sub 5 spune multe. Ca marea parte a candidatilor au fost de umplutura si ca nu pot fi numiti absolventi de drept. Si cine spune ca intrebarile au vizat chestiuni practice,ar trebui sa se mai uite odata prin ele. Au vizat doar gandirea logica,gandire care din pacate (sau din fericire)e incompatibila cu toceala.

  Comentariu de kiki31 — 08/09/2010 @ 12:31 PM | Răspunde

 50. Ca simplu justitiabil imi permit sa ma amestec in disputa starnita de tema examenului propusa de domnul Danilet.
  N-am avut acces la subiecte, si chiar sa fi avut nu stiu daca m-as fi prins ca printre ele erau si intrebari indoielnice. Era chiar de asteptat sa se intample asa de vreme ce juristii reusesc sa complice chiar si lucruri simple. Bunaoara in privinta gresitei convocari a Adunarilor Generale a actionarilor la Societati Comerciale sunt doua tabere; una zice ca sanctiunea acestei fapte este nulitatea absoluta a hotararii ce „s-a luat” iar cealalta zice ca nulitatea relativa s-ar potrivi mai bine. Profesorii fiecarei tabere isi invata studentii dupa propriile lor opinii si la asa scoala, asa rezultate. Lui ICCJ ii trebuie decenii sa uniformizeze practica judiciara si sa asigure stabilitatea actelor juridice.
  Una peste alta, intra prea putini magistrati in sistem si asta ma afecteaza chiar mai tare decat patrunderea in INM a unor intrusi insuficient de pregatiti. La ce ne folosesc judecatori exceptionali dar care vor avea norme de Dosare irealizabile? Cred ca la nimic! Daca nici la repetarea examenului nu se vor ocupa locurile INM, cred ca este oportuna coborarea mediei de admitere si totodata o analiza serioasa a sistemului de invatamant juridic. Cel mai probabil ca studentii n-au nicio vina, ci chiar profesorii, unii chiar magistrati!

  Comentariu de Ioana Maria Vlas — 08/09/2010 @ 1:49 PM | Răspunde

 51. Stimatul candidat „Mihail B” figureaza in tabelul admisilor la pozitia 9, picat de vreo 3 ori si admis via SNG.
  Corect?

  Comentariu de Miau-miorlau — 08/09/2010 @ 8:19 PM | Răspunde

  • Ce te-ai informat! Daca ai fi avut atata sarguinta si legat de ex. l-ai fi luat. Oricum ma confunzi. Dar nu are importanta, pentru mine e important ca am scapat si de rationamentul logic.

   Comentariu de Mihail Bi — 09/09/2010 @ 7:05 PM | Răspunde

   • Stimabile, magistratura nu s-a inventat odata cu dvs. Si nici pentru dvs, desi sunteti tentat sa credeti asta. Iar in privinta informatiilor, sunt corecte, cu siguranta ati fi fost mai potrivit pentru functia de grefier.

    Comentariu de grefier forever — 09/09/2010 @ 8:53 PM | Răspunde

 52. Problema principala a INM-ului este ca permite accesul in sistem a diversilor frustrati, cocosati fie de povara saraciei acute, fie de originea taraneasca, iar astfel de persoane nu au si nici nu pot dobandi echilibrul necesar profesiei de magistrat.
  Si de aici pana la sinuciderile din caminul INM-ului nu-i decat un pas.
  Ma intreb cum or fi fost examinati psihologic candidatii respectivi.
  Si sa ne fereasca Dumnezeu pe noi toti de astfel de persoane in roba de magistrat!

  Comentariu de PX — 08/09/2010 @ 8:28 PM | Răspunde

  • Ai pus punctul pe I,si mare dreptate ai.Multi vor spune ca esti de bani gata,si mai mare va fi frustrarea in sufletul lor…dar problema nu e de unde vin si ce probleme au avut in tinerete…problema e ca asupra multora,aceste probleme sau aceste origini au lasat urme adanci,care nu le mai permit sa fie echidistanti si se arunca in cap cu opinii hazardate fara sa stie despre ce e vorba.Au fost undeva jos,de acolo au ajuns ceva mai sus,unde doar in cele mai frumoase vise sperau sa ajunga…si acum se cred…cum se crede si presedintele tarii .
   Am trait la tara,si chiar si acum merg acolo cu cea mai mare placere.Imi plac oamenii simpli,dar multi dintre ei nu chiar nu fac fata unei pozitii care le confera o oarecare autoritate.Testul psihologic de la INM isi arata limitele uneori.

   Ca sa vezi adevaratul caracter al unui om, da-i putere!…sau bani.

   Comentariu de Dan — 08/09/2010 @ 9:04 PM | Răspunde

   • Ceva informatii legate de sedinta CSM de azi are cineva?
    Poate ne ajuta domnul Danilet…

    Comentariu de Punctul pe I — 09/09/2010 @ 10:07 AM | Răspunde

  • Voua chiar nu va e rusine?Ati ajuns sa ponegriti si memoria unui om mort doar pentru a va justifica esecul?Atat de greu este sa va priviti in oglinda si sa recunoasteti ca unii au intrat pentru ca au fost mai buni, iar voi nu?Pentru cultura voastra generala, Bogdan Lobiuc, omul a carui imagine o intinati cu nerusinare s-a nascut in familia unui profesor universitar din municipiul Iasi, nu era nici pe departe un frustrat, fiind un om trecut si de prima tinerete si cu ceva experienta profesionala si de viata. Numai el stie ce-o fi fost in sufletul sau, dar scoala nu omoara pe nimeni. Nu va mai „incurajati” unii pe altii. Puneti mana pe carte si invatati. Am multi colegi de la tara la INM, si vreau sa spun ca sunt de un bun simt si modestie rar intalnite, specifice taranului muncitor. S-au trezit orasenii din voi sa dea lectii despre ce inseamna magistrat…Eu as fi bagat capul in pamant si ochii in carti daca nu as fi realizat 50 de puncte anul asta. In schimb voi jigniti fibra poporului roman…Rusine!

   Comentariu de octav — 08/09/2010 @ 9:51 PM | Răspunde

 53. Dacă în comisia de civil au fost doi profesori, care au ştiut să rezolve întrebările propuse de ei înşişi în aceeaşi proporţie şi în mod aleatoriu (adică nu amândoi fix aceleaşi), colaborând, rezultă că din cele 25 de întrebări propuse au răspuns corect la 22 pentru că fiecare a ştiut în proporţie de… 66%!

  Pentru cine nu stă la fel de bine cu matematica (nu se prea cere la drept):
  100% – 66% = 34% (întrebări nerezolvate de primul)
  34% x 34 % = 11,56% (întrebări rămase nerezolvate după intervenţia celui de-al doilea) adică, rotunjit, 12%
  12% din 25 = 3 (întrebări nerezolvate de cei doi).

  Mi-e groază să mă gândesc că poate n-au fost 2, ci 3 profesori în comisie…

  66% nu e procent de intrare la INM…

  Comentariu de student anul III — 08/09/2010 @ 11:04 PM | Răspunde

 54. Ministrul justitiei e ultimul care poate invoca problema numeroaselor facultati de drept care scot pe banda rulanta licentiati nepregatiti. Toti au diplome eliberate de Ministerul invatamantului. Este o problema generata de ei si in consecinta nu se pot prevala de propria lor turpitudine. „Doctrinarii” care incaseaza, prin ciupercariile statului miliarde de la nepregatitii pe care ii examineaza „cu blandete” ar face bine sa se abtina in astfel de momente absolut jenante.
  Romanica, cea in care onoarea si profesionalismul dau pe-afara, avea nevoie de 200 de magistrati. Primii 200 din sleatca de nepregatiti. N-au gasit criteriile dupa care sa-i selecteze si asta nu e problema candidatilor.
  Le cer scuze sutelor de candidati care se pregatesc si care chiar stiu carte.

  Comentariu de flo — 09/09/2010 @ 1:00 PM | Răspunde

 55. ptr. ana
  Cauta virgula pusa gresit.(ca sa te simti utila)

  Comentariu de flo — 09/09/2010 @ 1:04 PM | Răspunde

 56. E trist ca un auditor de justitie s-a sinucis. E si mai trist ca nu a fost singurul care a facut asta.
  Dar e cumplit ca toti ceilalti auditori de justitie au pastrat tacerea si si-au vazut interesul, acela de a ocupa un post, calcand pe cadavre.
  De ce nu au facut publice motivele tragediei?
  De ce nu au iesit in presa pentru a condamna sistemul de la INM?
  De ce nu ies public nici acum, pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai intample vreodata?

  Comentariu de Punctul pe I mare — 09/09/2010 @ 1:28 PM | Răspunde

  • Despre ce sistem vorbesti?Tu ai macar habar de ce se intampla acolo, in afara de povestile altora?Ai urmat cursurile INM-ului ca sa exprimi o opinie avizata?Cati auditori s-au sinucis, asa, potrivit parerii tale?Ai impresia ca stam toti cu pastilele langa noi, ca suntem torturati?Bineinteles ca e greu, ca doar nu esti platit ca sa duci un trai lejer ca-n facultate.Eu n-am auzit in afara de situatia de acum 1 un vreun alt caz. Oameni se sinucid in toate profesiile, nu doar in magistratura. Si-n armata sunt teste psihologice obligatorii, si totusi se intampla nenorociri. Intentiile suicidale nu pot fi depistate daca o persoana vrea sa le ascunda, asta ti-o poate spune orice psiholog. Nu te speria, in caz ca vei intra sigur n-o sa ai ganduri negre, daca asta era grija ta. E ok la INM. Invatatul nu omoara pe nimeni, ci bolile, inclusiv cele ale sufletului.

   Comentariu de octav — 09/09/2010 @ 6:11 PM | Răspunde

 57. In legatura cu colegul care nu mai este, mai bine spuneti „Dzeu sa-l odihneasca” si nu va legati de memoria lui, pentru ca el nu are nici o vina pentru rateul vostru. In ce priveste comentariile la adresa mea, frustratii adevarati sunteti voi cei care nu suportati ca o persoana cocosata de povara saraciei acute sau de origine taraneasca (citat)sa ajunga mai sus ca voi. Cum sa puteti concepe ca voi, cei carora li s-au deschis mereu toate usile fara nici un efort, acum sunteti depasiti de niste persoane de origine umila? Voi, cei care ati deschis ochii intr-o familie unde totul este posibil, habar nu aveti ce inseamna sa muncesti peste puterile tale, sa fii umilit si cu toate astea sa ai ambitie sa faci un lucru.Cate examene ati dat voi pana acum? va spun eu: unul singur, acesta si pe acesta l-ati ratat. Si asta pentru ca nu ati mai dat niciodata un examen adevarat. Iar pentru esecul vostru sunteti in stare sa va legati pana si de un om care nu mai e. Nu uitati, voi ce va legati de cei de origine modesta ca existenta acestei tari se datoreaza unor asemenea oameni,fara de care poate nu am fi existat acum ca natiune. De la tara au plecat valorile Romaniei. Voi aveti impresia ca un om care vrea multi bani trebuie sa intre in magistratura, cand ii poate obtine foarte usor prin alte modalitati fara mii de ore de invatat? Voi nu aveti habar ce presupune sa fii magistrat. Sunteti candidati pentru aceasta profesie iar voi manjiti imaginea magistratului in fata unei lumi intregi, fara sa va treaca prin cap ce presupune sa fii magistrat, volumul infernal de munca, week-end-uri la serviciu, stat zilnic cateva ore peste program, munca de grefier,etc.De ce nu puteti intelege ca unele persoane de la tara poate vor mai mult decat sa stea la munca campului si poate i-a facut Dzeu pentru mai mult? Chiar credeti ca in viata asta toate se rezuma la bani?Poate pentru voi,da dar pentru cei care n-au avut nevoie de bani pentru a ajunge ceva in viata, sunt multe alte lucruri mai importante decat banii.

  Comentariu de anonim — 09/09/2010 @ 1:53 PM | Răspunde

  • @anonim: Parca spuneai ceva intr-un mesaj care se voia a fi „ultimul” ref. la „prostia omeneasca”. Totusi ai decis sa revii…hmm, interesant. Sunt de parare ca daca ai luat-o intr-o directie este bine sa te mentii. Sper ca nu procedezi la fel si in exercitiul functiei…

   Serios vorbind, oameni buni ( sau mai putin buni :) ), voi chiar nu aveti ce face ? Ce rost au in acest moment si legat de problema examenului de admitere la INM toate aceste discutii cu privire la situatia financiara si sociala a fiecaruia ? Am pornit de la o problema si am ajuns la cu totul altceva. Chiar nu putem dezbate o problema fara sa divagam si fara comentarii malitioase ? Pt. ce va certati pe aici ? Nimeni nu obtine nimic….decat multa vorba in zadar.

   Si inca ceva : va este strain substantivul „modestie”?

   Comentariu de Ally — 09/09/2010 @ 4:18 PM | Răspunde

 58. Moama…
  foarte interesante disctutiile purtate intre voi–cei ce vrei sa fiti judecatori…. .
  Imi amintiti de niste tate de pe la tara… .

  Comentariu de Cosmin Cristea — 09/09/2010 @ 3:13 PM | Răspunde

 59. Pt anonim :

  Daca te referi cumva la comentariul meu anterior,inseamna ca nu ai citit bine.Nu m-am referit la niciun auditor care sa se fi sinucis.Nici nu am auzit despre vreun asemenea caz si chiar daca as fi auzit…despre morti numai de bine…eu asa stiu.
  Ma refeream la tine,care in continuare imi demonstrezi ca am dreptate cand spun ca esti foarte hazardat in afirmatii si ai impresia ca toti cei care nu am luat am avea ceva cu tine sau cu cei care au reusit.Va recunosc meritele tuturor,nu v-am acuzat ca ati fi intrat in alt mod decat pe munca…dar las-o mai usor cu exprimarile acuzatoriale impersonale,ca n-om fi toti de pe forumul asta o sleahta de puturosi si de copii de bani gata.
  Si cand zic ca unii dintre auditori nu fac fata presiunii ma refer a cazuri cunsocute personal.De exemplu,cand am iesit cu o auditoare la un suc ca sa imi explice „cu ce se mananca INM-ul,si cum a muncit ea,si de pe ce a invatat” am ramas socat sa vad ca isi scoate acumulatorul de la telefonul mobil.”De ce?”..am intrebat’o.Si ce crezi ca mi-a raspuns?Ca ei la INM trebuie sa fie precauti,si ca li se asculta telefoanele,chiar si cand nu vorbesc la telefon…li se asculta discutiile ambientale .Stiu ca e posibila o astfel de tehnica…dar…sa fie auditorii persoane chiar asa importante?Va asigur ca nu mi-a spus nimic in plus fata de ceea ce se gaseste pe forumurile de profil.
  Despre asta vorbeam…si nu despre auditori care,din diverse motive,nu neaparat profesionale,au recurs la gesturi extreme.

  Comentariu de Dan — 09/09/2010 @ 4:20 PM | Răspunde

  • Si crezi ca ne scoatem toti acumulatoarele, pentru ca amica ta face lucrul asta???Cum poti generaliza din cauza unei singure persoane(daca e reala intamplarea, si pana la proba contrara nu am motive sa cred ca minti)?Sunt si alti oameni care sufera de mania persecutiei, in diverse alte profesii. Asta inseamna ca poti aplica inductia si extinde concluzia la toti cei care se ocupa de un anumit domeniu? Daca eram in locul tau, si tot ai facut primul pas cu sucul, „aprofundam” relatia cu respectiva colega, si sigur ii trecea teama de ascultari.

   Comentariu de octav — 09/09/2010 @ 6:18 PM | Răspunde

   • De obicei nu generalizez,si sunt cat se poate de punctual si de retinut,dar acum vroiam sa ii arat domnului anonim,si altor anonimi care ii impartasesc opinia, ca atitudinea lor fata de cei care au picat si pe care ii considera niste petrecareti (oameni fara legatura cu carte,care au primit totul in viata,care nu au fost umiliti,carora li se deschid toate usile,care nu stiu cum arata o sala de lectura…etc) nu e una tocmai corecta.
    Si sa mai inteleaga ca asa cum lor nu li se pare normal sa se generalizeze si sa se vorbeasca de toti auditorii/magistratii „la gramada”,asa nici unora din cei picati nu le face nicio placere sa fie bagati in aceeasi oala cu cei mentionati mai sus intre paranteze.
    Ca sa rezum cele spuse,asa cum marea majoritate dintre voi sunteti cinstiti si judecati impartial,asa si dintre noi,majoritatea au invatat pt examenul asta (macar cei care au trecut de 50-60 pct…macar lor sa le recunoasteti un merit mic acolo)

    P.S.: Si cu recunoasterea meritelor de catre voi,si fara ea…nu se va schimba nimic in viata nici a noastra,nici a voastra.V-am rugat doar sa fiti echilibrati in exprimare,sa nu mai generalizati.

    Comentariu de Dan — 09/09/2010 @ 8:17 PM | Răspunde

   • Discursul tau deja e constructiv. Uite, ai recunoasterea mea: daca ai obtinut 50 de puncte anul asta, inseamna ca ai invatat si nu ai pierdut vremea prin discoteci. Totusi, nu trebuie sa te multumesti doar cu atat. Daca ai intr-adevar stofa de auditor/magistrat in tine, scrasneste din dinti, trage aer in piept si odata cu aerul inhaleaza si mireasma esecului. Apoi relaxeaza-ta, elibereaza-ti mintea de orice gand redundant si de sentimente negative, iarta-i pe autorii grilelor, care apropos, iti vor fi formatori, intelege-i si pe auditori, care-ti vor fi colegi mai mari, si dupa ce trece perioada sarbatorilor, din primavara poti sa te apuci de invatat. Suna a sfat de revista glossy, dar cu mintea plina de ura nu vei putea sa te apuci de nimic serios. Ghinionul la un examen face parte din viata. Totusi, se pot intampla lucruri mult mai rele decat o simpla nereusita. Bucura-te ca esti sanatos si poti invata. Altii si-ar dori sa fie in locul tau, sa aiba sansa de a sustine un examen cu sanse de reusita.

    Comentariu de octav — 09/09/2010 @ 9:51 PM | Răspunde

 60. Nu, Ally, crede-ma ca atunci cand vine vorba de functie nu fac nici un fel de jonglerii. Dar nici in exercitiul functiei nu e bine sa fii prea categoric, altfel s-ar putea sa mai faci greseli -si e inevitabil mai ales la inceputul carierei- iar atunci cand iti dai seama sa nu mai poti remedia nimic,ca,vezi Doamne,trebuie sa te mentii in directia in care ai luat-o. In privinta modului cum imi desfasor profesia merg pe ideea ca trebuie sa fiu flexibila dar ferma. In rest, probabil am avut un motiv de am scris din nou pe forum,ca,stii tu,eu nu fac nimic fara un motiv.
  Comentariul tau Flo referitor la virgula e tare de tot!
  Pentru Punctul pe I mare : orice s-ar fi intamplat nu mi se pare normal sa se fi mediatizat tragedia, pentru ca e un aspect ce tine de viata de familie, cu atat mai mult cu cat nu s-a dovedit ca motivul ar fi fost legat de INM.Cum spunea civeva mai devreme, numai Bogdan stie ce a fost in sufletul lui, in orice caz e o tragedie pe care noi nu avem nici un drept sa o comentam. Poate cei foarte apropiati.

  Comentariu de anonim — 09/09/2010 @ 5:29 PM | Răspunde

 61. Dihotomia „sarac, implicit destept” – „bogat, implicit ratat, incapabil, lenes, eventual hot” pe care o sustii din toti rarunchii denota putinatate intelectuala. Sa ne fereasca Dumnezeu nu numai de un asemenea magistrat, ci si de un asemenea coleg, pentru ca nu toti suntem „ratati la examenul INM”, ori „ne-magistrati”…

  Comentariu de Un om al muncii — 09/09/2010 @ 6:19 PM | Răspunde

 62. Pt.PX Daca m-ai vedea ce bine imi sta in roba de magistrat, cred ca ti-ai schimba parerea in legatura cu anumite aspecte.

  Comentariu de Mioara — 09/09/2010 @ 6:40 PM | Răspunde

  • Nu vreau sa ma oripilez, nu-ti face iluzii..

   Comentariu de forever — 09/09/2010 @ 11:52 PM | Răspunde

   • ba dimpotriva,te-ai indragosti de mine! crede-ma, stiu bine ce zic, avand in vedere ca de toti avocatii Baroului Buc. care trec pe holurile Judecatoriei unde lucrez eu si toti colegii se uita dupa mine cand ma vad. Dar pe ei ii observ, pe tine nici macar nu te-as observa

    Comentariu de Mioara — 10/09/2010 @ 12:09 PM | Răspunde

   • iti spun e:te-ai indragosti la prima vedere. Toti colegii si avocatii cand trec pe holuri ma masoara de sus in jos sau mai bine zis de jos in sus,sigur ai face la fel.Doar ca pe tine nici nu te-as observa.

    Comentariu de Mioara — 10/09/2010 @ 1:44 PM | Răspunde

 63. puneti mana pe carte daca vreti sa intrati in sistem si nu ii mai criticati pe cei care au ajuns pentru ca au invatat sa ajunga acolo si clasa din care vreti sa faceti parte. Felul vostru de a va manifesta si ura pe care o revarsati pe cei care au muncit din greu sa intre in sistem dovedesc cat de departe sunteti de ceea ce inseamna INM. O fi greu INM-ul dar merita sa-l faci si nu a omorat pe nimeni. Asa ca nu mai aruncati pe un forum fel de fel de povesti legate de problemele psihologice ale auditorilor si implicit ale viitorilor magistrati. Daca va intereseaza sa ajungeti in sistem ocupati-va exclusiv de pregatirea acestui examen si mai putine comentarii jignitoare la adresa altora!

  Comentariu de vali — 09/09/2010 @ 7:00 PM | Răspunde

 64. Lasati la o parte problemele voastre si vedeti jumatatea plina a paharului,intodeauna exista maine(2012:)))).
  NU ai intrat,mai incearca,important e sa nu ai intrebari,ce sa ai solutii! Atunci veti intra!!!

  Comentariu de vl@dy — 09/09/2010 @ 8:15 PM | Răspunde

 65. Pt octav :

  Multumesc pentru sfaturi,exact pe astea le-am dat si eu unor colegi mult mai revoltati decat mine.Eu mi-am asumat greselile,nu i-am acuzat pe autorii grilelor cu nimic (am facut 68,si multe le-am gresit din neatentie si oboseala…prin urmare…as fi penibil sa ii acuz pe ei ca au fost imposibile).
  Ceea ce m-a deranjat a fost numarul mare de intrebari anulate,care a creat o loterie pentru cei cu 64-69 de puncte…premiul fiind acordat celui care a gresit anumite grile,si nu celui care le-a rezolvat.
  Dar,personal,eu am trecut de mult de asta .Chiar inainte de solutionarea contestatiilor mi-am mai luat materiale de pe care sa mai citesc/invat pentru la anul (in concluzie nu mi-am facut nicio iluzie a carei nerealizare sa ma deprime acum).
  Iar daca am scris pe acest blog,am scris pentru a-i mai domoli CU ARGUMENTE pe unii auditori (de la care aveam pretentii,pentru ca au trecut printr-un asemenea concurs) si care se comportau precum nea Ion din varful muntelui, care a vazut si el la tv reportajul referitor la un examen de care au trecut 72 din 3200.Pe omul ala l-as intelege sa spuna „aia 3100 si ceva sunt prosti ca si mine,dar eu macar am numa 4 clase”.
  Sunteti constienti ca una e sa iei un 5-6 in gimnaziu,alta e sa il iei in liceu,la BAC,in facultate , si se poate continua…dar intelegeti ce vreau sa spun…
  Va doresc o zi buna!Si haideti,pe cat se poate, sa avem un limbaj cat de cat colegial (chiar daca asta inseamna poate sa coborati voi putin pana la nivelul nostru,daca noi nu suntem capabili sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor voastre)…ca nu sunteti,voi judecatorii si noi infractorii nenorociti ai Romaniei.
  Mult noroc va doresc,si sanatate!

  Comentariu de Dan — 10/09/2010 @ 9:26 AM | Răspunde

 66. Domnule Judecator, nu sunt de acord cu Dvs. Nu cred ca organizarea unui nou concurs pentru care nu exista nici o garantie ca nu va repeta greselile acestuia, daca au fost. Dar cred intr-o judecata corecta, pe probe si nu pe impresii ale unuia sau altuia. Cred ca singura atitudine corecta a CSM in problema ar fi fost suspendarea procedurii pe o perioada scurta (regulamentul permite o anumita flexibilitate in calendar), auditarea independenta a concursului, si emiterea unei hotarari, fie de anulare a concursului, fie de validare a lui. Restul sunt vorbe, pareri, opinii, pe care le auzim in mass-media sau in plenul CSM in aceeasi masura si, din pacate, cu aceesi competenta. Cum poti spune ca trebuie sa actionezi in sensul raului cel mai mic?
  Acum parca suntem pe terenul de fotbal, atunci cand arbitrul a gresit, dar rezultatul meciului ramane. Nici suspendarea arbitrilor ulterior meciului nu cred ca este de natura sa incalzeasca pe cineva

  Comentariu de Fiat justitia et pereat mundus — 10/09/2010 @ 11:50 AM | Răspunde

 67. pt.grefier forever. Nu am facut SNg-ul, am lucrat trei ani in alt domeniu fara nici o legatura dar ma distreaza sargiunta cu care ai verificat fiecare din cei 72 de candidati admisi ca sa iti dai seama cu certitudine care dintre ei sunt eu, fara sa te intrebi daca intr-adevar am vreo legatura cu toata povestea asta care se cheama magistratura sau daca nu cumva caut si eu un motiv de distractie si v-am gasit pe voi cei inversunati impotriva tuturor.

  Comentariu de Mihail Bi — 10/09/2010 @ 12:25 PM | Răspunde

 68. Fratilor, eu propun sa cerem organizarea in noiembrie a unui nou examen chiar si pe difrenta de locuri pana la 200 sute. Dar daca strangem cam 1000 de semnaturi poate modifica astia si conditiile de admitere. Ma gandesc ca daca am absolvit o fac. de prestigiu cu o nota mare si am facut si un masterat merit sa am prioritate. Si cred ca ar fi mai bine sa permita ca acest ex. sa fie dat doar de cei care au terminat in ultimii 2 ani facultatea nu si pt.unii care dau la INM de ani intregi sau care daca au terminat acum 100 de ani nu mai au legatura cu dreptul. sau cei de la INM care numai facultate nu au facut.Nu stiu, sa tina cont de facultate, de notele pe care le-ai avut in cursul facultatii, de alte diplome, studii, articole publicate,etc. Ce ziceti?

  Comentariu de Gelu — 10/09/2010 @ 12:59 PM | Răspunde

 69. sunt ultimul an ..si ma pregatesc cu teama pentru examenul de anul viitor de la inm!sincera sa fiu imi este foarte frica si mai ales ca rezultatele de anul acesta m-au demoralizat!sunt atatea „chichite” si lucruri pe care sunt constienta ca nu le voi intalni in practica,dar asta e….taica-miu zice ca asta e pt cultura mea juridica;)):)) si la un concurs de intrebari cu el(juridic) cu altfel concursul,constat ca sunt termeni pe care nici el dupa 22 de ani de activitate i-a uitat neintalnidu-se cu ei!unde o sa ajungem cu examenul asta???acum ma intorc la mostenirea legala…ma asteapta comorientii:))

  Comentariu de alexa — 10/09/2010 @ 1:33 PM | Răspunde

 70. I. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât organizarea unui nou concurs la Institutul Naţional al Magistraturii, în luna ianuarie 2011.

  II. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, apreciind că se impune reglementarea posibilităţii organizării a mai multor concursuri de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii în cursul unui an, a hotărât sesizarea ministrului justiţiei cu propunerea de modificare a dispoziţiilor art. 15 alin.(1) Teza a II-a din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

  „ (1) Concursul de admitere se organizează anual sau ori de câte ori este necesar la data şi locul stabilite de Institutul Naţional al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii”.

  Comentariu de Dan — 10/09/2010 @ 4:10 PM | Răspunde

  • Multa bafta !!!! Mi se pare ok in ianuarie. Sper ca pana atunci sa reusesc sa citesc suficient din jurisprudenta ICCJ si sa imi foloseasca. Si mai sper ca nu se va mai intampla ceva similar. Eu chiar am de gand sa intru :) ; in perioada asta am fost asaltata de parerile multor persoane si opinia majoritara era sa ma las, nu am pile, rude, relatii = nu am ce cauta. Vreau sa le dovedesc ca nu este chiar asa.

   Bafta tuturor celor de aici care vor incerca in ianuarie !

   Comentariu de Ally — 13/09/2010 @ 12:45 AM | Răspunde

   • nu ai nevoie de pile, ally sa ajungi la inm, crede-ma.cine crede ca asa se intra in sistem e departe de a intra. inarmeaza-te cu multa rabdare si concentreaza-te doar pe ceea ce depinde de tine, pe ceea ce trebuie tu sa faci si va fi bine. bafta! (iar o sa dau nastere la comentarii legate de gramatica lb. romane…)

    Comentariu de anonim — 13/09/2010 @ 8:36 PM | Răspunde

  • pe pagina la inm nu s a afisat nimic! esti sigur ca in ianuarie se da din nou examenul de admitere???

   Comentariu de vl@dy — 14/09/2010 @ 2:47 PM | Răspunde

   • Asa a decis CSM. Vezi sedinta Plenului din 9 sept. 2010, ultimul punct.

    Comentariu de Cristi — 14/09/2010 @ 5:14 PM | Răspunde

 71. Eu spun sa puneti mana sa invatati cum am invatat si eu, nu sa dati vina pe sistem, sistemul nu e de vina ca voi nu invatati, eu am terminat acum facultatea si am nota necesara de a merge mai departe si sunt mandru de acest lucru sa nu mai spun ca eu nu am avut posibilitati cum au alti deoarece provin dintr-o fanilie de bugetari cu salari foarte, foarte mici dar asta nu ma descurajat si am invatat circa 12-14 ore pe zi timp de 7 luni. Va doresc spor la invatat !

  Comentariu de marcel — 10/09/2010 @ 4:43 PM | Răspunde

 72. Pentru Gelu
  Daca n-au legatura cu dreptul sau au terminat facultatea acum 100 de ani, inseamna ca oricum nu prezinta nici un pericol pentru tine. Sau gresesc? Diplome de master? Sa fim seriosi, sunt mai ieftine decat cele de licenta. Apropo, ce faci daca nu intri din primele doua?

  Comentariu de flo — 10/09/2010 @ 6:44 PM | Răspunde

 73. Distrati-va, fratilor !
  Ca mai e pana la noul examen.
  E careva prin preajma din cei ce au sustinut interviul azi?

  Comentariu de prichindel — 10/09/2010 @ 10:23 PM | Răspunde

 74. Stimati forumisti–mai bine va duceti in Spania sa faceti cinstit un ban decat sa va ganditi la **afacerea** de magistrat… . Romania trece printr-o criza profunda care se va lasa cu nabadai asupra celor ce isi desfasoara afacerea de magistrat…
  Voi nu veti fi luati in calcul nici de Sistem, nici de cei ce pun bazele REVOLUTIEI…. . Merg si eu cu voi in Spania in a arata Sistemului ca eu nu pun bazele Revolutiei… . Sunt de acord cu Revolutia ca modalitate de exterminare a faradelegilor din Romania….. .

  Comentariu de Cosmin Cristea — 11/09/2010 @ 4:54 PM | Răspunde

 75. s-a plictisit lumea pana la urma!

  Comentariu de giovana — 11/09/2010 @ 9:41 PM | Răspunde

 76. Hai ca s-au afisat rezultatele !
  Unde e stimabilu’ cu 78 p sa ne spuna cum li s-a umflat punctajul la rationament, ca sa treaca clasa toti?
  Ca vorba ceea, cand copilu’ tau intra in sala si zice am facut 61 p la rationament si la afisarea rezultatelor are 81 p, nu e ceva necurat la mijloc?
  Si li s-a mai spus ceva proaspetilor auditori, care au sarit gardul INM-ului: „Tacerea e de aur!”

  Comentariu de miaunell — 15/09/2010 @ 6:11 PM | Răspunde

 77. Buna ziua tuturor!
  Am ciit comentariile voastre..
  Intradevar in ianuarie 2011 vom putea sustine din nou examenul de admitere INM??
  ..GELU m-a surprins comentariul tau.. candidezi pt un post de magistrat .. ar trebui sa fii impartial.. consider ca fiecare dintre noi are dreptul de a mai sustine din nou acest examen singura conditie este de a fi pregatit si apt pt acest post!

  Comentariu de Ema — 03/10/2010 @ 1:34 PM | Răspunde

 78. Dupa mine, INM-ul ar trebui desfiintat. As recruta oameni pt instanta, astfel: -in baza unui ex de rationament logic, cei admisi ar fi declarati asistenti judiciari timp de 5 ani. Nu intra in sala pt a asista, decat dupa 2 ani. Timp de 5 ani atributia lui este de a pregati dosarul magistratului, al carui asistent este. Magistratul intra in posesia dosarului doar pt a solutiona efectiv si nu pt a se ocupa de chestiuni administrative, cat si pt a da hot. Dupa 5 ani de practica, sustinerea unui ex teoretic, riguros de specialitate, civil, penal si proceduri. Cei admisi isi vor incepe cariera de magistrati. De aici, pasii cunoscuti, ex definitivat, etc. Sigur, se impun multe schimbari, insa am avea mai multa competenta. Si sigur in 5 ani poti sa iti dai seama daca ac profesie ti se potriveste ori ba, daca doresti sa o practici, daca esti capabil etc. Asa cred eu…

  Comentariu de Silvia Mihali — 03/10/2010 @ 5:17 PM | Răspunde

 79. Salut!
  Vreau in 2011 sa dau examen la INM si m-ar interesa mai mult niste detalii de ordin administrativ ( ex: presupunand ca voi fi admisa la INM, ma intereseaza aspectele legate de cazere, bursa – dc se acorda si in ce conditii, la fel ar mai fi ceva legat de modul de repartizare dupa terminarea celor 2 ani – adica cei 200 de candidati – presupunem admisi – isi si gasesc loc de munca, sunt toti distribuiti ?

  Imi cer scuze anticipat dc par stupida, dar chiar as dori sa stiu aceste informatii, multumesc anticipat pt ajutor,

  Comentariu de veronica — 06/10/2010 @ 8:32 AM | Răspunde

 80. bună ziua dle dănileţ. aş dori să vă întreb dacă mai există posibilitatea organizării unui concurs pentru admitere la INM în luna ianuarie, aşa cum se decisese în şedinţa de plen a CSM din 9.09.2010? de la acea şedinţă numai există niciun semnal în acest sens, ba din contră toată lumea- de pe diverse forumuri- este sigură că acea sesiune nu va mai avea loc. vă mulţumesc şi succes la alegeri.

  Comentariu de un om dezamăgit — 26/10/2010 @ 12:46 PM | Răspunde

  • Concursul se anunta cu 60 zile inainte de desfasurare. Teoretic, tr ca in zilele urmatoare sa se anunte. Mai multe informatii se pot obtine de la INM.

   Comentariu de Cristi — 26/10/2010 @ 8:01 PM | Răspunde

 81. felicitari pentru locul obtinut in csm. speram sa fie, asa cum ati promis, „noul” csm. si speram de asemenea sa nu uitati de hotararea luata de vechiul csm ( in data de 9.09.2011) privind organizarea unui concurs in ianuarie 2011 pt admiterea in inm. asteptam cat de curand un asemenea punct pe ordinea de zi a plenului csm.

  Comentariu de alexandru — 10/11/2010 @ 11:28 AM | Răspunde

  • Si uite ca mult asteptatul anunt a aparut :).

   Comentariu de Ally — 13/11/2010 @ 10:44 AM | Răspunde

 82. As dori si eu sami spuneti in masura informatiilor pe care le detineti daca un ofiter de politie cu o vechime de 14 ani in campul muncii din care 10 ani ca politist judiciar, licentiat in drept administrativ si doctorat in drep poate participala concursul organizat de CSM. Daca da poate ma ajutati cu un site de infoemare in acest sens…!!!!
  Va multumesc!

  Comentariu de MARIUS MURESAN — 05/01/2011 @ 10:27 PM | Răspunde

  • Sper ca intrebarea dvs nu e o gluma. Informatiile se numesc reglementari si le gasiti in actele normative (Legea 303/2004), iar site-ul de informare este cel al organismelor care se ocupa de concursuri (www.csm1909.ro si http://www.inm-lex.ro).

   Comentariu de Cristi — 08/01/2011 @ 12:52 PM | Răspunde

   • nu prea mi-ati raspuns la intrebare, deoarece am citit conditiile de participare la concursul de admitere, prevazute in legea 303/2004 unde se cere sa fii licentiat in drept iar eu sunt licentiat in administratie publica si am absolvit doctoratul in drept, de aici si nelamurirea mea este valabil doctoratul in cayul meu pentru a indeplini conditia de a fi licentiat in drept ???????
    Cu stima,

    Comentariu de marius — 08/01/2011 @ 9:58 PM | Răspunde

 83. Sa imi spuneti data pot intra la INM daca am avut cateva procese !!!!!
  P.S. le-am castigat pe toate

  Comentariu de Mario — 07/01/2011 @ 2:35 PM | Răspunde

  • Conditiile de admitere sunt prevazute in Legea 303/2004. Nu e prevazut ca si motiv de inadmisibilitate existenta unor litigii pe rol sau deja solutionate. Daca sunt penale sau contraventionale, se pune problema indeplinirii bunei reputatii, dar aceasta se poate analiza numai in functie de solutia data in procesele respective.

   Comentariu de Cristi — 08/01/2011 @ 11:10 PM | Răspunde

 84. as fi si eu interesat de informatiile cerute de catre marius muresan…

  Comentariu de monica — 07/01/2011 @ 9:01 PM | Răspunde

 85. Am o dificultate in a gasi topicuri de pe forumul dumneavoastra…
  Sau asta este singurul?

  Comentariu de x — 15/02/2011 @ 11:04 AM | Răspunde

 86. buna am urmarit cu interes comentariile voastre ,va rog sa-mi spuneti, in masura in care aveti cunostinta despre acest lucru, daca se va modifica structura examernului de admitere inm anul acest asa cum exista propunerea in acel proiect sau nu , va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  Comentariu de oana — 05/04/2011 @ 8:45 AM | Răspunde

 87. Buna ziua.Urmaresc cu interes acest topic si vreau sa va intreb ceva:ce inseamna „sa fie apt din punct de vedere medical”pt profesia de magistrat?Stiind ca e o proba eliminatorie ma gandesc sa nu fie aceleasi cerinte ca si la Academia de Politie sau mai stiu eu unde.E vorba de probleme fizice,psihice,boli,nu prea inteleg lucrul acesta.Va multumesc anticipat.O zi buna tuturor.

  Comentariu de A B — 28/04/2011 @ 7:52 AM | Răspunde

  • Raspunsul il gasiti in Ordinul comun nr 1178/C/1031/2007 al MJ si MSP – metodologia de examinare si baremul medical pt stabilirea aptitudinii magistratilor si candidatilor pt admiterea in magistatura.

   Comentariu de Cristi — 28/04/2011 @ 9:43 PM | Răspunde

 88. va multumesc foarte mult pentru raspuns.Mai am o intrebare:acelasi barem se aplica si in cazul avocatilor?Ma refer la examenul de primire in profesie.Va multumesc anticipat,o zi buna.

  Comentariu de A B — 29/04/2011 @ 8:14 AM | Răspunde

  • Nu. Avocatii nu intra sub incidenta Ordinului aplicabil magistratilor.

   Comentariu de Cristi — 29/04/2011 @ 8:31 AM | Răspunde

 89. imi explica si mie cineva daca promovez exemenul si intru,pe parcusul aniilor de studii primesti ceva bani,mentionez ca asa am auzit de la cineva probabil e un zvon

  Comentariu de alin — 17/11/2011 @ 10:17 PM | Răspunde

  • Scrie in lege. Banuiesc ca stiti ca exista legi care reglementeaza organizarea sistemului judiciar si statutul magistratilor, inclusiv al auditorilor de justitie.

   Comentariu de Cristi — 17/11/2011 @ 11:03 PM | Răspunde

 90. Dragii mei,

  II sfatuiesc pe toti cei care doresc sa treaca prin acest examen sa nu mai citeasca comentariile din acest forum pt ca sunt extrem de descurajatoare. Fiecare om e in felul lui. Nu ne putem raporta la ce au facut altii sau nu. Sunt convinsa ca si la nivelul sistemului sunt probleme, dar daca esti bine pregatit nu stiu daca mai conteaza neaparat asta. Imi doresc sa devin magistrat, insa mai am mult pana acolo. Sunt abia anul 2 de facultate si sunt extrem de descurajata de cele scrise, asa ca mi.am pus in minte sa nu le iau in seama. Mult noroc tuturor celor care merg mai departe fara a cauta vinovati pt esecurile lor!!!

  Comentariu de corina.budeanu@ymail.com — 01/01/2012 @ 10:37 PM | Răspunde

 91. Buna ziua!
  Am o intrebare: Daca am fost admisa la INM si pe parcursul stagiului am ramas insarcinata, care ar fi solutia???
  Se poate intrerupe stagiul sau trebuie neaparat sa renunti, ca dupa aceea sa dai din nou examen.

  Comentariu de Lazar — 18/01/2012 @ 3:02 PM | Răspunde

 92. buna ziua,
  nu stiu cat se mai urmaresc postarile pe acest forum sa daca imi va raspunde cineva la intrebari dar incerc:
  1. Pot sa particip la concurs daca am terminat facultatea la fara frecventa?
  2. Daca am un tatuaj intr-o zona nevizibila a corpului(in speta abdomen), mi se poate reprosa ceva la vizita medicala?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  Comentariu de nmihai — 26/05/2012 @ 2:09 PM | Răspunde

  • Am raspuns de mai multe ori. Multumesc ca nu ma iei la bataie. Sugestia mea e sa cititi reglementarile pe care vi le tot indic si dupa aceea sa ridicati intrebari. Asadar:
   – nu are importanta ce facultate ai terminat, ci ce licenta ai.
   – faptul ca ai un tatuaj care nici nu se vede nu impiedica exercitarea functiei de magistrat.

   Comentariu de Cristi — 27/05/2012 @ 3:58 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: