CRISTI DANILEŢ – judecător

11/09/2010

Catalin Grigoras-laudatio

Filed under: MJ — Cristi Danilet @ 9:59 PM

Catalin Grigoras, membru SoJust si singurul expert criminalist oficial in domeniul audio-video din Romania, a incetat raporturile de munca cu MJLC-INEC incepand cu data de 3 mai 2010, prin acordul partilor.

Dupa ani de zile in care s-a specializat enorm (doctorat, pregatiri in strainatate, membru in comisii internationale), in care a efectuat expertize in cazuri celebre deja penale in Romania (ma abtin sa le indic) ori in alte tari si inclusiv la cerere CoE, ori in care a pregatit generatii de auditori de justitie la INM si in care a format zeci de experti in strainatate (in special din cadrul organelor de politie), astfel a inteles Catalin Grigoras sa protesteze fata de modul in care aceasta profesie – a expertilor criminalisti oficiali – nu a fost nici pana acum reformata. Or, modul usuratic in care decidentii politici au tratat acest domeniu tehnico-judiciar  faciliteaza erorile si abuzurile in efectuarea expertizelor si pot influenta astfel solutiile din dosarele magistratilor.

Desi nu am cerut in mod expres ingaduinta lui Catalin, va incunostintez ca tocmai a semnat un contract pentru urmatorii 8 ani cu Universitatea din Denver, Colorado, SUA pentru un post de profesor asistent. Mai mult, in pachetul contractual intra si functia de director al National Center of Media Forensics. Asa ca expertul Catalin Grigoras poate face ceea ce si-a dorit dintotdeauna: sa faca cercetare, sa faca expertize, sa pregateasca studenti.

Din pacate, aceste lucruri pentru care a invatat si s-a specializat ani de-a randul nu o poate face in tara: MJ i-a refuzat ideile, SoJust nu a putut pune suficienta presiune. Catalin probabil va pleca pt multi ani si este o pierdere pt Romania – deocamdata, nu vreau sa imi imaginez ca in cazul Voicu, de ex, nu se va putea face expertiza pe inregistrari. Acum ma gandesc ca vom pierde un specialist si un prieten. Si ma simt cumva culpabil. E un om cu demnitate cu rar mai vezi…

Azi, Catalin Grigoras a parasit Romania.

Reclame

15 comentarii »

 1. din păcate nu e singurul care pleacă.

  Comentariu de m1ha1 — 21/08/2010 @ 2:38 AM | Răspunde

 2. Expertii criminalistici din domeniul audio-video expertixeaza inregistrarile Sistemelor de Supraveghere video-audio pentru obtinerea detaliilor necesare identificarii **starii de facto** precise de la un eveniment… .
  Existenta expertilor criminalistici din domeniul audio-video pun in pericol actuala modalitate de infaptuire a Justitiei din Romania–Justitie ce se bazeaza pe declaratile oamenilor date intr-un stil romanesc (Politia dicteaza, iar cetateanul scrie, Judecatorul spune grefierului ce sa scrie, grefierul scrie si cetateanul semneaza).

  Comentariu de Cosmin Cristea — 21/08/2010 @ 6:24 AM | Răspunde

  • Inteligent si la obiect… Ca de obicei!

   Comentariu de Florin — 12/09/2010 @ 8:20 PM | Răspunde

 3. Ca unul care am vazut prezentari din partea lui Catalin, pot sa zic ca am fost intotdeauna uimit de profesionalismul sau si interesul nedisimulat pentru o reforma reala in domeniul expertizelor (chiar daca logic ar fi fost sa stea in postul caldut).
  Asta chiar daca uneori am avut opinii divergente. :-)

  Comentariu de Bogdan — 21/08/2010 @ 10:32 AM | Răspunde

 4. Ca sa se apere de crima organizata un sistem sanatos a infiiintarea FBI-lui etc …
  Un sistem pervertit face invers:tine departe pe cei competenti, seriosi si sanatosi dpdv moral.
  Exista nenumerate exemple cind ideii si solutii bune au fost sabotate pt a nu pierde controlul sau monopolul exercitarii puterii.

  Comentariu de Tio — 31/08/2010 @ 9:34 AM | Răspunde

 5. ca sa inteleg mai bine: vreti sa spuneti ca fara el, nici o interceptare a convorbirilor telefonice nu poate fi expertizata si utilizata in instanta? In nici un dosar penal? practic, se elimina acest mod de proba din cadrul procesual penal – cel putin pina la angajarea altor experti?

  Comentariu de maxu08 — 13/09/2010 @ 12:23 PM | Răspunde

  • Exact. Dar vor aparea cativa experti peste noapte sau legislatia se va modifica pt a permite si unor altfel de experti aceasta activitate.

   Comentariu de Cristi — 13/09/2010 @ 6:38 PM | Răspunde

 6. Judecatoarea Viorica Costiniu va face parte din completul de judecata care….bla bla..Vantu.

  Nu va e rusine domnilor?
  de ce nu l-ati pus direct pe Voicu sau pe Jipa acolo?

  Comentariu de Maria Coman — 13/09/2010 @ 6:20 PM | Răspunde

 7. Ce vor face cu noi dupa ce aproape toti cei competenti si integri vor fi plecat la timp? Cei care ne vor cumpara la pret redus vor impune o ordine cat de cat justa sau ne vom da in cap pentru a supravietui?

  Comentariu de student anul III — 13/09/2010 @ 10:35 PM | Răspunde

 8. Buna ziua. In data de 16 septembrie 2010, pe rolul Curtii Constitutionale, dosar nr.8172/d/2009, se va judeca exceptia de neconstitutionalitate a art.1 alin.1 (monopolul de stat in expertiza criminalistica) si art.7 alin.1 (conditiile in care expertul parte participa la realizarea expertizei criminalistice)din O.G.75/2000.
  Cu stima

  Comentariu de DanaC — 14/09/2010 @ 5:24 PM | Răspunde

 9. Respect pentru valoarea profesionala a d-lui expert. Ar trebui sa invete si altii de la dansul. Aviz unora locali.

  Comentariu de cheregi calin marius — 15/09/2010 @ 10:51 AM | Răspunde

 10. Hai sa fim seriosi, ce poate fi criminalistic in expertizarea vocii? numic. Vocea sau inregistrarea vocala nu este proba nicaieri in lume. Nimeni din lume nu poate identifica o persoana dupa voce, nu exista metoda pt asa ceva. Interceptarile telefonice nu pot fi probe.
  Nu este o pierdere pt Romania ca acest nimeni a plecat in SUA. Ce tampiti tre sa fie americanii… nu au asemenea specialisti, noroc ca mai emigreaza cate un nimeni ca altfel nu aveau profesori acolo…
  Ce bine ca a plecat…. duca-se invartindu-se si sa vie inapoi cand l-oi chema eu ! Dar va veni expulzat cu avion special, ca rromii din Frantza ca asta nu isi gaseste nicaieri loc de bun si competent ce este ….
  Bine ca am scapat de el, la fel au spus si cei de la sri si cei de la politie, acum spun si cei de la inec…

  Comentariu de Cosmin — 22/09/2010 @ 9:47 PM | Răspunde

  • Pe cine vrei sa induci in eroare (mai bine zis oroare)? In toata lumea expertiza audio-video este recunoscuta drept criminalistica si vii tu sa spui ca nu este asa? Dar expertiza auto este criminalistica, nu? Sa determini viteza este criminalistic, nu? Din respect pt dl. Danilet ma abtin sa-ti spun ce-ai merita. Afla ca doar un sef din SRI s-a bucurat cand a plecat Catalin, iar cu cei din politie s-a despartit amiabil, relatiile au continuat civilizat. Chiar nu-ti este rusine sa minti cu nerusinare? Da, te bucuri tu si „camarila” din INEC de plecarea lui Catalin. Va eclipsa atat moral cat mai ales profesional. Voi aveti unele titluri obtinute cu bani si pile. El are recunoastere internationala, pe care voi n-o veti avea niciodata. Poate sa va recunoasca alde Rodica Stanoiu, ca ati dat concluzia cum v-a impus-o ea. Il sustii pe Pop, marele specialist facut peste noapte de Dumitrescu. Sa vedem cum va arata primul raport al acestui geniu, specializat la un SRL. Hai ca deja am scris prea mult si nu meriti. RUSINE pt ce-ai scris

   Comentariu de Ion — 26/09/2010 @ 9:42 PM | Răspunde

 11. Pentru toti cei interesati, invit a se verifica:
  – prevederile CPP sectiunea inregistrari audio-video
  – OG75/2000 privind expertii autorizati
  http://www.enfsi.eu/page.php?uid=63
  http://www.inec.ro unde se face chiar si o introducere in expertizele tehnica judiciara si criminalistica a vocii si vorbirii
  – angajarile facute de INEC pentru experti in voce si vorbire
  – precum si corespondenta dintre INEC si instante pe aceasta tema.

  Cunosc foarte bine aceste idei vehiculate de personaje obscure stiintific, ratacite ca experti sau directori prin INEC, care n-au publicat nimic relevant in domeniu si s-au ocupat exclusiv de jocuri subterane si de blocarea reformei expertizei criminalistice.

  Astfel de persoane cu viziuni limitate nu au nicio vina, responsabili sunt cei care le-au angajat ca experti la INEC si le-au mai si numit in functii de conducere pe cu totul alte criterii decat cele profesionale.

  Comentariu de Catalin GRIGORAS — 23/09/2010 @ 12:55 AM | Răspunde

 12. Cosmin, ma bucur ca ai descoperit secretul calatoriei in timp. Ai venit tocmai din intunecatul stalinism al anului 1950, cand Tatucul tau Stalin Iiosif Visarionovici Djugashvili infiera imperialismul american. Intr-adevr, americanii sunt „tampiti”, imbecili ce au ajuns pe Luna, iar mataluta esti un geniu, clocit in borhotul pestilential al comunismului primitiv. Ma bucur ca stii sa combati bine! Tot inainte tovarase Cosmin! Hai la lupta cea mare! Jos cu Grigoras, coada de topor a imperialismului, slugoi al regimului burghezo-mosieresc. Din nefericire ramai doar matale sa faci expertize „stiintifice” pentru vulg…La fel si medicii de la maternitatea ce a luat foc.

  Comentariu de Izidor — 26/09/2010 @ 3:23 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: