CRISTI DANILEŢ – judecător

30/10/2010

Colectia `Opinii Juridice`

Filed under: independenta justitiei — Cristi Danilet @ 6:55 PM

Ani de zile, am incercat prin postarile pe care le-am facut initial pe Juridice.ro si apoi pe blogul personal sa vorbesc despre justitie si judecatori, sa fac analize si studii despre sistemul juridic. Am expus pareri critice si deseori chiar curajoase despre modul de organizare si functionare a sistemului juridic, despre imixtiunile politicului in justitie, despre presiunile asupra judecatorilor, despre manipularea opiniei publice cu privire la mersul justitiei. Am fost printre primii magistrati care si-au asumat public astfel de pozitii prin care am dorit sa contribuim la raspandirea in randul cetatenilor a unor concepte precum `stat de drept`, `independenta justitiei`, `rolul judecatorilor intr-o societate democratica`, `integritate judiciara`.

In felul acesta pot spune ca am contribuit si eu, si noi, la transparenta justitiei, la apropierea ei de cetatean, la responsabilizarea judecatorilor, la echilibrarea in cadrul sistemului a celor doua atribute de `autoritate/putere publica` si `serviciu public`. Astfel am inteles sa imi exercit dreptul la exprimare, cu rezervele impuse insa de calitatea de judecator. Mai mult, astfel am inteles sa imi indeplinesc obligatia impusa de statut pentru a promova statul de drept si a apara drepturile omului.

Cele mai interesante postari sunt fost adunate acum intr-o carte, care va fi lansata in curand. Alaturi de opiniile mele, vor fi publicate in print si opiniile bunului meu prieten, judecatorul Adrian Neacsu. Asadar, site-ul publicistic  Juridice.ro si editura Universul Juridic anunta lansarea primelor volume din noua colectie intitulata `Opinii Juridice`:

– Cristi Danilet: Justitia in opinii si analize

– Adrian Neacsu: Intre statul de criza si statul de drept

Cuvantul introductiv ii apartine lui Andrei Savescu, coordonator content la Juridice.ro. Multumim Andrei, multumim dir. editurii Nicolae Cristea.

Reclame

Un comentariu »

 1. Felicitari, Cristi!
  Felicitari, Adi!

  Sunt deja nerabdatoare sa aflu ca esti reprezentantul judecatorilor in CSM, Cristi, chiar daca, din motive obiective, imi este imposibil sa particip maine la vot!

  Cu atat mai mult cu cat stiu ca te-ai pregatit pentru asta de atata vreme, chiar prin ocuparea unei functii care sa-ti dea posibilitatea de a te lansa in trio-ul Danilet_Neacsu_Dumbrava! Si in ciuda parerilor pesimiste ale unor colegi, cand ajung acolo, o sa primeze interesul personal. etc.
  Personal, cred ca tot ce ai facut in ultimii ani te recomanda, cred ca in CSM trebuie sa ne reprezinte judecatori care s-au pregatit pentru asta! Cel putin, in ceea ce ma priveste, prefer un judecator care s-a preocupat de mai multe aspecte ale justitiei noastre sifonate – studii, opinii, traduceri, intalniri, conferinte, negocieri etc., etc., etc., decat vreun coleg care a facut…ce???????????

  Felicitari, inca o data si muuuuuuuuuuuuulta bafta trioului Danilet-Neacsu_Dumbrava!!!

  jud. Dana Pantazi
  Jud. sector 4 Bucuresti

  Comentariu de Dana Pantazi — 31/10/2010 @ 6:01 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: