CRISTI DANILEŢ – judecător

22/11/2010

Legea micii reforme-pregatire comuna

Filed under: educatie — Cristi Danilet @ 9:45 AM

Pe data de 25 nov 2010 intra in vigoare legea micii reforme, cu modificari importante in civil, penal, familiei.
Sunt texte noi care creeaza confuzii, sunt deja interpretari diferite la altele. Eu cred ca este bine ca cei implicati in aplicarea noii legi – ma refer in special la judecatori, procurori, avocati, mediatori – sa conceapa foruri comune de dezbatere. Din pacate, desi exista recomandari internationale cu privire la astfel de modalitati de intalnire, desi exista institutii care ar putea colabora, inca nu exista o cultura a formarii continue comune.

Dreptul nu este confiscat de judecatori. Noi ne dorim procurori bine pregatiti si avocati care sa stie legea si jurisprudenta, care sa ne ajute astfel in aplicarea ei unitara si in judecarea eficienta a cauzelor. De aceea, as indruma colegii sa demareze activitati comune cu celelalte profesii juridice. Inceputul poate fi legea 202/2010, care sa continue apoi pe chestiuni de deontologie si etica (dupa exemplul ramas izolat, din pacate, al AMR Cluj din 2007), si neaparat pe noile coduri (in care colaborarea INM cu INPPA mi se pare esentiala).

La Oradea am demarat deja o astfel de pregatire comuna, care va porni in aceasta saptamana cu aspecte noi pe civil din noua lege. Dupa stiinta mea, este prima initiativa de aceste gen din Romania.

Invitatie seminar mica reforma

.

Legea nr. 202/2010:
text
expunere de motive
pregatire magistrati prin INM

.

Reclame

11 comentarii »

 1. Felicitari pentru initiativa, dle judecator.
  Astfel de intalniri sunt necesare si-mi doresc sa reusim si noi, la Bucuresti, sa realizam acest lucru.
  Insa, am o nedumerire. Desi in textul articolului ii aveti in vedere inclusiv pe mediatori, invitatia ce am deschis-o nu se adreseaza si lor desi, la o astfel de discutie, cred ca ar fi util sa participe si mediatorii.
  Banuiec doar ca a fost numai o scapare.

  Oricum , va urez succes.

  Comentariu de Fanuta Lisman — 22/11/2010 @ 10:07 AM | Răspunde

  • Pt mediatori vom avea programata o intalnire distincta, tot in luna decembrie.

   Comentariu de Cristi — 22/11/2010 @ 10:33 AM | Răspunde

   • Multumesc, dle judecator.
    Va urez succes.
    Sa speram ca vom reusi sa va „copiem” si noi, la Bucuresti.
    Toate cele bune,

    Comentariu de Fănuţa Lişman — 24/11/2010 @ 8:42 AM | Răspunde

 2. Excelenta initiativa propusa de dumneavoastra.
  Banuiesc ca si la Oradea avem mediatori interesati de seminar.
  Cred ca doamna mediator Florentina Costas va participa la acest seminar.
  Asteptam concluziile seminarului…

  Comentariu de Dediu Nicolae — 22/11/2010 @ 11:13 AM | Răspunde

 3. buna ideea dvs. Insa eu cred ca ar merita sa faceti ceva la cel mai inalt nivel in sensul ca CSM, Uniunea Executorilor si Uniunea Barourilor (si mediatorii, nu cunosc exact organizarea lor) sa oblige organizatiile profesionale locale (la nivel de judet, macar) si instantele (judecatorii sau tribunale) sa conlucreze impreuna in acest sens.
  Si sa generalizele aceste intilniri -eventual urmate de publicarea online unor note care sa contina concluziile privind aplicarea respectivelor legi sau interpretarea general acceptata- de fiecare data cind apar modificari legislative importante (nu pentru orice OUG aparut :) )

  acum ca sunteti parte a CSM am pretentii din partea dvs :)

  Comentariu de maxu08 — 22/11/2010 @ 3:13 PM | Răspunde

  • La oradea am facut intalniri: judecatori-mediatori, judecatori-experti, judecatori-consilier juridic politie, acum facem judecatori-procurori-avocati, urmeaza judecatori-executori. Nu mai pun intalniri judecatori-elevi si consultarea justitiabililor pe deficiente instante.
   Evident, voi milita pt generalizarea unor asemenea intalniri.

   Comentariu de Cristi — 22/11/2010 @ 4:12 PM | Răspunde

 4. am trimi un mesaj catre decanul Baroului Bucuresti, cu link catre postul tau. sunt curios sa vad daca initiativa ta va prinde si la Barouri. chiar as fi interesat de opinia unui judecator privind legile importante – ar duce la o predictibilitate a sentintelor, o unificare a practicii macar la Curtile de Apel. As putea sa imi sfatuiesc clientul in mod realist, in functie de practica instantelor. O idee excelenta.

  poate te gindesti la postarea online a rezultatelor acestor intilniri, cum se posteaza notele CSM de unificare a practicii judiciare. sunt convins ca ar fi o chestie de pionierat si multi avocati si chiar judecatori ar accesa aceste concluzii, macar sa aibe o idee de unde sa plece in rationamentul lor cind solutioneaza spetele.

  Comentariu de maxu08 — 22/11/2010 @ 3:23 PM | Răspunde

 5. Felicitari pentru initiativa.

  Comentariu de Marius — 22/11/2010 @ 7:42 PM | Răspunde

 6. Domnule Cristi Danilet…. . Cancerul nu se trateaza cu aspirina… .

  Comentariu de Cosmin Cristea — 23/11/2010 @ 6:28 AM | Răspunde

 7. Dar consilierii juridici pe unde i-ati uitat din nou! Sau nu o fi o profesie juridica si aceasta? Ca sa nu mai vorbim de discriminarea efectiva la care sunt supusi in sala de judecata zi de zi. La Satu mare este de notorietate acest lucru. Degeaba incercam sa privim sistemul mereu trunchiat asa cum s-a facut in tot acest timp. Din pacate sunt si unii magistrati(mai in varsta cei drept) care dau dovada de o superficialitate incredibila.

  Comentariu de LAIOTA BASARAB — 23/11/2010 @ 9:44 PM | Răspunde

  • Azi au venit la mine consilierul juridic de la Politie si cel de la Jandarmi, interesati sa participe la intalnire. Evident ca oricine e binevenit. Initiativa e in premiera in Romania, asa ca invatam pe parcurs. Dar poate ca nu ar lipsi ceva initiative din partea consilierilor juridici. Eu intr-un an si jumatate am fost cautat in probleme profesionale de trei consilieri juridici: cei doi de mai sus si unul de la asigurari. Ar trebui sa fie si altii interesati.

   Comentariu de Cristi — 23/11/2010 @ 11:33 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: