CRISTI DANILEŢ – judecător

01/12/2010

`Mica reforma`pe intelesul tuturor

Filed under: educatie — Cristi Danilet @ 7:23 PM

In M.Of. din 26.10.2010 a fost publicata legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Este aşa numita „mica reformă” al cărui scop politic declarat este scurtarea duratei proceselor din România. Dar apariţia unei legi nu înseamnă şi rezolvarea unei probleme.

Pe data de 19.11.2010 INM a comunicat public ca va organiza in perioada urmatoare 16 seminarii de formare continua cu magistratii, urmand ca pana la sfarsitul anului 40% dintre magistrati sa fie formati in mod descentralizat.  Aceste seminarii au inceput sa fie organizate din aceasta saptamana, asadar dupa intrarea in vigoare a legii. Acum, eu as remarca totusi ca noua lege va trebui aplicata de 100% dintre magistrati, si asta incepand chiar cu data de 25.11.2010. Asadar, as fi vrut sa vad un plan al INM-ului pentru toti magistratii si aceasta pregatire sa se fi desfasurat de la data publicarii legii pana la data intrarii ei in vigoare, tocmai acesta fiind rostul celor 30 zile dat de legiuitor. Din pacate, doar in doua judete s-au desfasurat initiative locale de familiarizare cu noua lege, la care au participat nu numai magistrati, ci si celelalte profesii liberale: CA Timis si Tr. Bihor.  Institutul de pregatire al avocatilor INPPA nu are in plan personal de formare pe noua lege, ci va organiza la initiativa Societatii de Stiinte Juridice un seminar de formare pe 17 dec. 2010. CSM nu a punctat in nici un fel aparitia noii legi, desi INM este in coordonarea sa. De politie , jandarmi si postasi banuiesc ca nu i-a trecut nimanui prin gand sa se ocupe, ca doar joaca si ei un rol in implementarea noii legi

Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul sau forma ultima a legii, insotita de o prezentare in limba engleza, fiind mai interesat de a puncta in cadrul MCV aparitia acestei legi. In plus, in martie 2010 propuneam ca magistratii sa aiba acces la bazele de date electonice ale diverselor institutii, propunere insusita de MJ, numai ca oficialii ministeriali au uitat ca in 30 zile de la publicarea legii trebuiau sa incheie protocoale cde colaborare cu autoritatile si institutiile care detin asemenea baze de date.

Dincolo de acestea, eu cred ca cel care a fost omis din toata aceasta mica reforma, este tocmai justitiabilul. Noua lege elimina niste cai de atac, modifica niste competente, introduce niste cerinte noi cu privire la inscrisurile adresate instantei sau prevede anumite facilitati in procesele penale daca se apeleaza la niste proceduri noi. Or, justitiabilul trebuie sa stie toate astea. Din pacate, nimeni nu s-a ocupat de instiintarea populatiei si a justitiabililor cu privire la dispozitiile din noua lege care ii privesc direct. Au fost niste reportaje informative scurte la stiri si gata.

Eu as fi vazut niste comunicate digerabile facute in primul rand de MJ (la nivel national) si  in al doilea rand de instante (pentru presa de la nivel local). Apoi, as mai fi vazut niste fluturasi/brosurele distribuite prin instante, sa stie oamenii ca avem o noua lege si ce anume prevede ea. In fine, cum asa ceva nu se face si de fapt nu s-a facut in legatura cu nicio mare/mica lege, eu va propun un text ne-tehnic, pe intelesul tuturor, care reflecta principalele modificari. Un astfel de inscris este afisat la Judecatoria Oradea pe usa fiecarei sali de judecata. Poate se va intelege odata si-odata ca accesul la justitie inseamna nu numai accesul fizic in tribunale sau numai existenta unor cai legale de recurgere la justitie, ci si accesul intelectual la hotariri (Jurindex este un exemplu), proceduri (cum ar fi formulare pentru diverse cereri, tablouri cu avocati-mediatori-consilieri juridici) si legi (cum ar fi anunturi/brosuri care sa explice principalele legi).

Legea 202/2010-textul din M.Of.

Legea 202/2010 – pe intelesul tuturor

Comentariu I.N.M. mica reforma penal

PS. Colegii de la Curtea de Apel Craiova m-au informat ca la ei inca dinainte de intrarea in vigoare a legii au conceput brosuri cu noile reglementari in civil pe care le-au pus la dispozitia justitiabililor – brosura legea 202.

PPS. Tocmai am aflat ca MJ a incheiat protocoalele cu privire la bazele de date. Procedura de implementare la nivel tehnic va mai dura putin timp.

5 comentarii »

 1. Buna ziua, multumiri pentru interesul pentru „justitabil”. Oportun ar fi sa putem citi cel putin ceea ce este scris pe usile salilor de judecata de la Oradea; legea o gasim. Poate ne ajuta cineva, pe cei interesati.

  Comentariu de florescu adriana — 02/12/2010 @ 11:47 AM | Răspunde

 2. Multumim pentru detaliile date Le vom populariza la randul nostru. Ma bucur ca exista o colaborare benefica si un feed-back intre profesiiile noastre juridice. Va doresc in continuare maximum de success ! Cu multa stima si consideratie av IG ANGHELUS , http://avocatanghelus.blogspot.com/

  Comentariu de Anghelus — 03/12/2010 @ 10:40 AM | Răspunde

 3. Felicitari, inca odata, pentru ceea ce faceti, dle judecator!

  In ceea ce-l priveste pe justitiabil, cu privire la mediere, la Bucuresti am lansat proiectul: „Medierea mai aproape de cetatean.”, tocmai pentru a veni in intampinarea celor ce pot beneficia de avantajele solutionarii conflictelor prin mediere.

  Am incredere ca vom avea sprijinul instantelor, in prima etapa, si al magistratilor in speta, in timp putand castiga increderea si a altor profesii juridice.

  http://medierea.wordpress.com/2010/12/03/invitatie-la-parteneriat-%E2%80%9Emedierea-mai-aproape-de-cetatean-%E2%80%9D/

  Comentariu de Fănuţa Lişman — 04/12/2010 @ 11:23 AM | Răspunde

 4. in „Comentariu I.N.M. mica reforma penal”, la pagina 30 sunt analizate doua ipoteze privind aplicarea in timp a legii 202/2010, art.XXIV, referitor la admisibilitatea recursului privind sentintele pronuntate potrivit art.278 ind.1
  in ce masura observatiile respective sunt aplicate de catre instante?
  in cazul meu recursul ar trebui sa fie admis de iccj.

  Comentariu de andreic — 21/02/2011 @ 1:54 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: