CRISTI DANILEŢ – judecător

28/04/2011

Alegeri CSM 2011

Filed under: alegeri CSM — Cristi Danilet @ 11:52 PM

In toamna anului 2010 au avut loc alegerile pentru CSM. Desi legea spune ca mandatul membrilor alesi este de 6 ani, s-au gasit unele interpretari care au contrazis fie legea (ma refer aici la trei magistrati care au candidat pentru CSM, ei fiind deja membri CSM, desi legea arata clar ca mandatul nu poate fi reinnoit), fie regulamentul (ma refer aici la trei magistrati din vechiul CSM care au venit in locul mandatului altor membri CSM inaintea expirarii mandatului acestora, si in loc sa aiba un mandat in continuare, au considerat ca au un mandat intreg de 6 ani; in plus, insusi parlamentul a adoptat o solutie similara regulamentului CSM in situatia unui reprezentant al societatii civile venit in locul altui reprezentant, decedat in timpul mandatului).  Aceste doua situatii au fost evidentiate si consecintele lor au fost anticipate de echipa cu care am candidat pt CSM inca din august 2010 dar, din pacate, s-a ignorat apelul nostru la corectitudine.

Din aceasta cauza, anul acesta avem alegeri pentru cele trei locuri ramase vacante urmare a deciziei CC nr. 53/2011 prin care s-a aratat ca Parlamentul care validase si pe cei trei magistrati ce au incalcat legea a procedat neconstitutional. Prima etapa a acestor alegeri are loc vineri, 29 apr. 2011, ora 13.00, cand se vor desemna candidatii pentru etapa finala din partea curtilor de apel si a parchetelor de pe langa judecatorii. A doua etapa va avea loc pe 17 iunie 2011, ora 13.00. Daca totul decurge legal, luand in calcul si perioada vacantei parlamentare, probabil cel mai devreme in septembrie vom avea inca 3 colegi noi in CSM.

Retinerile fata de transparenta a membrilor fostului CSM a facut ca acesta sa nu ofere niciun fel de suport candidatilor. Motiv pentru care anul trecut noi, candidatii, am fost nevoiti sa utilizam o platforma pusa la dispozitie de ONG-uri. Acum insa, pentru prima data, CSM publica lista candidatilor insotita de CV-uri si proiecte chiar pe site-ul sau

Pentru celelalte trei locuri ale colegilor ramasi in actualul CSM din vechea componenta, se vor organiza alegeri de doua ori in 2012 si o data in 2013.  Astfel de alegeri repetate (2010, 2011, 2012 si 2013) vor scadea interesul magistratilor pt identificarea persoanelor cele mai potrivite sa le reprezinte. Si se va ajunge, in timp, sa nu mai existe `CSM nou`, ci doar `membri individuali noi`, cu mandate diferite, astfel incat nici nu se va mai putea face sedinta de constituire.

Cat priveste reprezentantii societatii civile in CSM, dintre cei doi candidati de anul trecut, unul s-a dovedit a fi incompatibil, motiv pentru care prin decizia CC nr. 54/2011 s-a declarat neconstitutionala intreaga hotarare a Senatului care alegea cei doi membri. Senatul a reluat alegerile numai pentru un membru – sunt sase candidati – dar intarzie nepermis de mult finalizarea procedurii, desi promisiuni de rezolvare a situatiei au fost in mod repetat. Din pacate, ceea ce se dorea a fi o reprezentare adecvata a arcului nepolitic, se dovedeste a fi o acerba si dezolanta lupta politica pentru membrul ales in CSM care nu arata decat un simplu lucru: dorinta de a controla politic un organism care ar trebui sa fie prin definitie independent.

Reclame

2 comentarii »

  1. felicitari pentru articol –- desigur ca va trece NEOBSERVAT –- tot mona si pepe conteaza la oamenii nostri care apoi se plang de toate cele

    Comentariu de aurel — 29/04/2011 @ 7:24 PM | Răspunde

  2. Daca cititi cu mare atentie CV-urile candidatilor veti constata ca niciunul nu stie sa intocmeasca un CV. Ba mai mult datele pe care le contin sunt contradictorii. Nepermis pentru cineva care accede la o asemenea functie. Si nu cred ca sunt constienti de responsabilitatea si cerintele postului. Din punctul meu de vedere niciunul dintre ei nu este capabil sa reprezinte societatea civila in CSM.

    Comentariu de silvia mihali — 04/05/2011 @ 3:24 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: