CRISTI DANILEŢ – judecător

02/05/2011

`Invatamantul juridic in cadere libera`

Filed under: educatie,profesionism — Cristi Danilet @ 1:49 AM

In 2006, asociatia din care faceam parte – Societatea pentru Justitie – atragea un semnal de alarma cu privire la calitatea in continua scadere a invatamantului juridic din Romania. Raportul SoJust, desi premiat pentru acuratetea informatiilor furnizate si analiza de precizie facuta, nu a fost urmat insa de nicio imbunatatire in privinta invatamantului. Iata ce sustinea SoJust:

„România a preferat, la fel ca multe alte state fost-comuniste, să investească cu predilecţie în programe post-universitare de pregătire a judecătorilor şi procurorilor în defavoarea educaţiei juridice elementare. Aceasta s-a dovedit a fi o greşeală majoră, mulţi magistraţi având deja la bază o educaţie inadecvată. În plus, nu toate profesiile juridice se bucură de politici similare de pregătire postuniversitară. Aceste carenţe vor crea în sistem grave disfuncţionalităţi generate în principal de pregătirea inadecvată a absolvenţilor de drept.  Sistemul naţional de educaţie juridică este deficitar în ansamblul său.

Pornind de la lipsa unor criterii calitative de acreditare a facultăţilor de drept, continuând cu modalităţile de admitere şi examinare ale studenţilor şi culminând cu pregătirea inadecvată a cadrelor didactice şi curricula universitară irelevantă, SoJust consideră că în prezent se impune necesitatea unei reforme reale a învăţământului juridic care să abordeze următoarele probleme identificate: 1. Modalitatea de acreditare a facultăţilor de drept. 2. Lipsa de cultivare a valorilor în rândul studenţilor la drept. 3. Calitatea cadrelor didactice. 4. Metodologia de predare. 5. Curricula universitară”

Dar se pare ca prezentul este mult mai sumbru decat viitorul anticipat de SoJust in urma cu 5 ani. Si spun asta pentru ca iata ce sustine un reputat profesor universitar, decan al Facultatii de Drept din Timisoara:

„Din păcate, învăţământul juridic românesc se află în mare impas deoarece au fost autorizate şi acreditate cca 40 de facultăţi de drept şi funcţionează  nenumărate filiale sau puncte de lucru ori centre de admitere – în cea mai mare parte în mod ilegal – totalizând astfel peste 100 de locuri în care, „pe hârtie” se desfăşoară activităţi didactice, iar în fapt, la cele mai multe dintre ele se colectează taxe de studii în schimbul diplomelor fără acoperire.

Învăţământul juridic este ieşit de sub control, iar din păcate, grâul nu se poate alege de neghină, întrucât aceasta din urmă domină. Dar nu numai că diplomele sunt fără acoperire este dăunător societăţii, ci şi faptul că în multe posturi importante ajung persoane care au fost beneficiari ai acestor diplome; şi ei decid, ne apără interesele şi mai ales ,,fac dreptate”.

Sunt doar câteva facultăţi de drept de la care provin 90% din auditorii de justiţie dela I.N.M. (care ajung magistrați), iar de la restul aproape deloc. Dar problema nu este gravă că ei nu ajung magistraţi, este chiar foarte bine; grav este că mulţi ajung avocaţi, notari şi mai ales funcţionari publici, iar noi, cetățenii suntem la cheremul acestora și a incompetenţei lor și ţara ajunge pe mâna impostorilor.

Din păcate nu văd calea de întoarcere întrucât sunt prea mulţi în această situaţie, iar studenţii şi profesorii lor se solidarizează, organele abilitate să constate această stare de lucruri și să ia măsurile ce se impun nu o fac din considerente politice, iar şcoala juridică este în cădere liberă”.

Personal, cred ca este cea mai dura si realista pozitie pe care a avut-o vreodata in mod public un cadru universitar. Daca nici asta nu va determina dezbateri serioase despre viitorul invatamantului, in secial a celui juridic, sansele ca generatia care vine sa fie pervertita sunt imense. Iar consecintele dezastruoase le va suporta intreaga societate romaneasca.

Reclame

5 comentarii »

 1. Despre invatamantul juridic privat si despre „inflatia” de facultati de profil!
  Stiti care este problema? Sau de unde vine problema?
  Va spun eu, si va spun in cunostinta de cauza, deoarece am absolvit si eu o facultate privata! Nici eu si nici alti studenti de la acest numar mare de facultati nu le-am infiintat, ci distisnsii profesori de la consacratele facultati de drept, in principal de la eminentul HEXAGON. Mai concret, eu am facut la o facultate privata unde erau profesori asociati distinsii profesori de la UBB Cluj N, in frunte cu decanul de atunci. Deci la cvasi-totalitatea materiilor am avut profesori de la UBB. Ca situatia, acuma, a scapta de sub control, ca nu mai este calitate etc. ! este o alta problema, dar ab initio eminentele cenusii de la facultati;e de stat au pus bazele si umarul la creearea acestei situatii; prin urmare nu miile de absolventi sunt de vina, ci initiatorii care nu au prevazut ce va urma!!!

  Comentariu de Jean — 02/05/2011 @ 7:13 PM | Răspunde

 2. Problema invatamantului romanesc este putred de la baza, din primii pasi facuti la gradinita. Cand oamenii ajung la facultate deja e mult prea tarziu. In 19 ani petrecuti in invatamantul romanesc pot sa numar pe degetele de la o singura mana, si nu imi trebuie toate, cati pedagogi am intalnit. Cand spun pedagogi, ma refer la oameni cu vocatie in aceasta profesie atat de importanta. Asa ca nu va mirati.

  Comentariu de silvia mihali — 04/05/2011 @ 3:42 PM | Răspunde

 3. Stimate Domn, invatamantul ca institutie fundamnentala nu a fost si nu este perfect. Poate fi perfectionat! Problema de baza este intersul. Interesul profesorului de a selecta pe cei merituosi prin note, interesul studentului de acumularea materiilor, fie ele si cele conexe. odata ajuns magistrat, prin concurs…de multe ori de imprejurari, uita si cele mai elemetare notiuni. Voi sctie in pagina mea si voi posta Horarari de mai mare rasul. Hoarari nule absolut care produc efecte juridice. Justitia in slujba mafiei. Cele mai elemetare norme de procedura sunt eludate cu buna stiinta, in compicitate cu una din parti. Rusinea institutiei Judecatorului, care este resposabil de efectul social si al dezadtrului moral si economic in care se gaseste Romania. Am facut o cerere de stramutare la ICCJ. In loc sa se procedeze conform Legii, primesc eu o scrisorica, de la un grefier, prin care eram anuntat ca nu se suspenda cauza dsi eram citat in dosarul de stramutare. Intre timp judecatorii Tribunalului Dolj, afaland ca am facut cerere de stramutare, dau solutie cu respingere a cererii. Dupa 6 luni, Monica Pivniceru, Presdinta completului cc10, imi justifica ca nu mai are rost discutia in dosar, pentru ca deja Instanta s-a pronuntat. Cat de prosti ne cred acesti mafioti!? Iata in mare de ce roamnul in mare parte „sociopat” de sistem si „limitat” cum spune un presedinte, cat de curand va izbucni in revolte.

  Comentariu de neagoe — 05/05/2011 @ 9:36 AM | Răspunde

 4. Subiecte unice la toate examenele de licenta :) aceasta este solutia, asa ar lua doar cei buni indiferent daca sunt la stat sau la particular

  Comentariu de marius — 05/05/2011 @ 7:35 PM | Răspunde

 5. Nu s-a dorit, inclusiv de catre factorul politic, prin ministerul de resort, a avea juristi competenti pentru ca reprezentau „o amenintare” pentru noii ciocoi aparuti dupa `89 !Achiesez la opinia exprimata mai sus in sensul ca „vinovatia” apartine in mare masura, pe de o parte ministerului educatiei(care a tolerat cu buna stiinta DERAPAJUL CALITATIV din toti acesti ani) iar, pe de alta parte,asa-zisilor latifundiari” ai fac. de stat. Ce parere aveti d-le judecator? P.S. Nu pot sa nu ma intreb, retoric, unde am fi fost, oare, daca cineva ar fi aplicat, deja legendarul Raport SO JUST?

  Comentariu de CALIN MARIUS CHEREGI — 06/05/2011 @ 7:57 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: