CRISTI DANILEŢ – judecător

22/05/2011

Vin codurile! Ce facem? – APEL

Filed under: democratie participativa,dr.omului — Cristi Danilet @ 7:12 PM

Se pare ca Noul Cod civil va intra în vigoare în 1 oct. 2011. Si chiar dacă nu aceasta va fi data, tot va veni în curând momentul intrării in vigoare, atât pentru noul cod civil, cât şi pentru celelalte trei noi coduri. Ce facem până atunci şi ce facem după acest moment? Din păcate, autorităţile s-au gândit doar la emiterea unor noi coduri, nu şi la primul moment de după. De parcă publicarea unei legi ar echivala cu aplicarea ei.

Intrarea în vigoare a unor noi coduri e un eveniment epocal în viaţa unei societăţi, iar noi avem şansa de a fi contemporani cu acest eveniment. Trecerea la o nouă legislaţie fundamentală fie ne va bulversa complet cu efecte pe mulţi ani şi unele poate iremediabile, fie va determina o evoluţie rapidă a societăţii noastre.

Dacă momentul va fi bine pregătit, toate problemele cu care lumea juridică din România se confruntă de ani de zile – norme juridice desuete sau incoerente, practică neunitară, imprevizibilitate, arbitrariu în interpretarea legilor, inconsistenţă în motivarea hotărârilor judecătoreşti – pot fi depăşite. Putem construi un nou drept în România, unde legile nu se vor mai vinde pe bani, unde profesorii adevăraţi se vor impune prin forţa argumentaţiei şi nu prin numărul de cărţi vândute, unde hotărârile judecătoreşti vor fi disponibile pe internet şi nu vândute pe sub mână pentru a creşte cifra de afaceri a nu ştiu cărei edituri.

Haideţi să nu lăsăm pe alţii ceea ce noi înşine putem face. Nu cred că putem ignora imensul potenţial pe care dascăli de marcă sau studenţi emeriţi îl au, pe care judecători extrem de bine pregătiţi şi avocaţi maeştri îl deţin, pe care membri ai unor ONG-uri îl pot pune la dispoziţie. Oameni ca aceştia se pot implica într-un proiect bine articulat, pe care îl putem concepe împreună, îmbunătăţi pe parcurs şi pune în practică. Eu nu sunt pentru cunoştinţe vândute, pentru monopol, orgolii şi afaceri atunci când e vorba de drepturile omului. Şi sunt convins că sunt mulţi care gândesc ca mine.

Voluntariatul gândit cu mare responsabilitate, în cel mai sincer simţ civic, poate naşte adevărate elite şi poate impune schimbări autentice în societate. E o ocazie. ACUM. Vă invit pe toţi profesioniştii de bună credinţă să răspundeţi acestei provocări.

 

5 comentarii »

 1. Extras din Legea nr. 287/2009 – Codul civil al Romaniei, act ce urmeaza sa intre in vigoare:
  Art. 78. – Respectul datorat persoanei decedate
  Persoanei decedate i se datorează respect cu privire la memoria sa, precum şi cu privire la corpul său.
  Art. 79. – Interzicerea atingerii memoriei persoanei decedate
  Memoria persoanei decedate este protejată în aceleaşi condiţii ca şi imaginea şi reputaţia persoanei aflate în viaţă.

  Daca aceasta prevedere va ramane in aceasta forma, atunci memoria tortionarilor comunisti si, in general, a oricarui torionar decedat va putea fi protejata in mod absolut, existand riscul urias ca mostenitorii acestuia sa obtina in justitie daune de la victimele autorului lor.

  Este genul de situatie care a determinat SUA sa-si retraga semnatura de pe Statutul Curtii Penale Internationale, intrucat acest Statut stabilea ca CPI avea competenta de a judeca numai faptele savarsite dupa intrarea in vigoare a Statutului (1998). Cum putea accepta SUA ca faptele reglementate prin Statutul Tribunalului Penal International de la Nurnberg din 8 august 1945 sa nu mai poate fi cercetate daca ele erau savarsite anterior anului 1998?
  Ar fi insemnat o denuntare tacita a Conventiei privitoare la imprescriptibilitatea raspunderii penale pentru crimele de razboi, crimele contra umanitatii si genocid savarsite intre 1945-1998.

  Prin urmare, cred ca se impune completarea celor doua articole in asa fel incat nu orice memorie a unei persoane sa fie protejata, pentru ca exista riscul sa nu se mai poata afirma faptele grave savarsite de un decedat daca pana si memoria unei astfel de persoane este protejata neconditionat.

  Comentariu de area — 22/05/2011 @ 8:25 PM | Răspunde

  • Ma scuzati pentru offtopic, dar tin sa combat afirmatiile lui area in privinta situatiei in care SUA si-a retras semnatura de pe Statutul de la Roma. Rationamentul tau este gresit intrucat nu explica de ce a mai semnat SUA Statutul inca de la bun inceput. Ei stiau din momentul in care au semnat ca CPI va avea o competenta de a judeca doar faptele savarsite dupa ’98 si mai stiau ca avea o competenta obligatorie, fapt care i-a deranjat dupa 11 sept 2001. Atata timp cat militarii americani participau la operatiuni internationale cu acte de razboi, nu puteau sa riste sa fie lasati pe mana unor alte state care sunt de fapt adversarii lor politici, mai ales ca anchetele pot fi solicitate de statele membre conform art 14. Tot ce-a vrut SUA a fost sa-si protejeze cetatenii.
   Si tot nu ar fi fost denuntata Conventia privind imprescriptibilitate raspunderii pt crimele din Statut atata timp cat o astfel de denuntare fie expresa sau tacita n-ar avea nicio valoare, imprescriptibilitatea izvorand din reguli generale de drept international (cutuma).

   Comentariu de Justpassingby — 25/05/2011 @ 8:30 AM | Răspunde

 2. De acord.

  Comentariu de Luminița Tuleașcă — 22/05/2011 @ 8:32 PM | Răspunde

 3. Domnule Danilet aveti posibilitatea ca pe langa acest apel sa faceti ceva practic din pozitia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
  Avand in vedere ca Scoala Nationala de Grefieri este institutie aflata in subordinea CSM puteti solicita acestei institutii ca toate cursurile de formare continua sa vizeze pana in luna octombrie Noul Cod Civil si ulterior acestei date si Noul Cod penal precum si codurile de procedura
  Infoletterul CSM nr.2 (totusi de ce nu s-a gasit o denumire in limba romana nu inteleg) precizeaza ca SNG-ul a avut 4 cursuri de formare continua pe temele :informatica, arhivare si registratura, drept procesul penal si insolventa.
  Avem principiul romanesc : tara arde si babele se piaptana, principiu pe care SNG-ul il ridica la grad de lege : …intra in vigoare codurile ? facem cursuri de orice altceva in afara de coduri
  revenind la apelul dvs, poate ca in paralel cu voluntariatul teoreticienilor sa incercati sa inlaturati conservatorismul pregnant ce exista in interiorul sistemului
  scuze anticipate daca apreciati ca acest comentariu nu este 100% pe tema postarii dvs.

  Comentariu de Raducu Petcu - grefier — 23/05/2011 @ 11:54 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: