CRISTI DANILEŢ – judecător

13/06/2011

Vine Codul Civil. E cert!

Filed under: 0. NOUTATI — Cristi Danilet @ 7:26 PM

După ce în martie 2009 se publicaseră Tezele codului civil, în iulie 2009 a aparut Legea 287/2009 privind Codul Civil, pentru care Guvernul îşi angajase răspunderea. E evident pentru toată lumea că la data elaborării tezelor noul cod civil era aproape gata, munca la ultima versiune a proiectului începând în realitate în 2006. Codul civil nou conţine un nr. de 2664 de articole. În expunerea de motive, la p.29, se arată că noul cod civil trebuie să intre în vigoare odată cu noul cod de procedură civilă. Nu a fost să fie aşa, politicul optând pentru intrarea lor separată. 

Astfel, în vinerea care tocmai a trecut a fost publicata Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil. Deşi potrivit art. 2664 alin.2 din Cod proiectul legii trebuia să fie supus de Guvern către adoptare Parlamentului într-un an de la publicarea codului, acesta a fost înregistrat la Parlament în dec.2010. În fine, legea 71 stabileşte data de 1 oct. 2011 ca data când Codul Civil va intra in vigoare. 

Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative prevede că orice act trebuie însoţit de o evaluare preliminară a impactului (art.7) – o atare evaluare este la p.28-31 din expunerea de motive a codului. Şi tot legea 24/2000 prevede că la data prezentării în Parlament a proiectului unei legi de complexitate deosebită trebuie prezentat şi studiul de impact (art.30 alin.1 lit d şi art. 33). După cum se ştie, un atare studiu privind toate cele patru noi coduri este în derulare de către o casă de avocatură din Bucureşti, cu banii (1 milion euro) împrumutaţi de la Banca Mondială şi va fi cel mai devreme gata în septembrie 2011. 

Aceeaşi lege 71/2011 conţine 375 de  modificări ale codului civil – asta înseamnă că 14% din codul care încă nu este intrat în vigoare s-a şi modificat. E adevărat că Legea 24/2000 prevede în art. 58 alin.2 că actele normative de o complexitate deosebită pot fi modificate, completate, abrogate şi în perioada dintre publicarea lor până la intrarea n vigoare, însă trebuie să fie vorba de „situaţii temeinic justificate”. Or, din expunerea de motive a Legii 71 nu numai că nu rezultă care sunt aceste situaţii ce au impus modificarea unui cod mai înainte de intrarea sa în vigoare, dar nici măcar nu se spune că această lege modifică codul civil. Un singur paragraf de la p.4 menţionează de „necorelări sau erori”. Îmi închipui ce se va întâmpla după ce profesioniştii dreptului vor începe să aplice noul cod şi legea 71, când se vor ivi o mulţime de neclarităţi. 

Cu toate acestea, sistemul judiciar înţelege să îşi asume responsabilitatea aplicării de la 1 oct.2011 a codului. Astfel, la nivelul CSM am iniţiat un grup inter-instituţional în care pentru prima dată s-au aşezat la aceeaşi masă instituţiile de formare a magistraţilor, grefierilor, avocaţilor, executorilor judecătoreşti şi notarilor publici, care toţi urmează ca în curând să aplice – să sperăm unitar – noul cod. Pentru aceasta, deja am iniţiat demersurile necesare pentru organizarea de sesiuni comune de formare a profesioniştilor în drept, ca şi parteneri în ceea ce se vrea a fi o nouă etapă de reformă a justiţiei. Şi deja am iniţiat procedurile de utilizare a unor suporturi de curs comune cu privire la noul cod. Săptămâna următoare, la întâlnirea preşedinţilor curţilor de apel, vom discuta aspectele de natură tehnică-operaţională a implementării codului şi mai ales a legii de punere a lui în aplicare.

6 comentarii »

 1. Stimate domnule judecator Cristi Danilet, as dori sa stiu de unde pot procura suporturile de curs referitoare la noul cod civil despre care vorbiti. Sunt avocat si sunt interesata de aceste suporturi de curs. Multumesc.

  Comentariu de Av.Aura Ivan-Dumitrescu — 15/06/2011 @ 1:09 PM | Răspunde

  • acum se lucreaza la ele. ne puteti ajuta? daca da, contactati-ma.

   Comentariu de Cristi — 17/06/2011 @ 5:39 PM | Răspunde

   • Stimate domnule Judecator,

    Eu pot ajuta.Atat doar, ca acest ajutor sa se realizeze de la distanta, deoarece am un baietel de 3 luni…. Spuneti-mi cu ce pot sa ajut si eu ajut. Spuneti-mi doar ce pot sa fac si eu o sa fac. Deci, cu ce incepem?

    Comentariu de Av.Aura Ivan-Dumitrescu — 09/07/2011 @ 11:42 PM | Răspunde

    • Pefect. Incepeti sa comentati codul civil, institutie cu institutie sau articol cu articol. Contributia dvs va face parte dintr-un proiect al Codului civil comentat online, dinsponibil gratuit. Structura comentariului trebuie sa fie urmatoarea: 1. textul articolului (varianta oficială, va fi introdusă automat); 2. punere în aplicare: potrivit Legii 71/2011; 3. expunere de motive: se va referi la istoricul reglementării (dacă e un text preluat din vechea legislaţie, se va indica corespondenţa cu acesta), expunerea de motive (potrivit explicaţiilor oficiale de pe site-ul Parlamentului din tezele prealabile, expunerea de motive la cod, expunerea de motive la Legea 71) sau legislaţia din dreptul UE a cărei implementare o asigură; 4. comentariu doctrinar: pentru instituţiile vechi, se va utiliza ca bibliografie doctrina existentă şi referirile jurisprudenţiale relevante; pentru instituţiile preluate din coduri străine, se va identifica doctrina şi jurisprudenţa corespunzătoare din străinătate. 5. jurisprudenţă: se vor ataşa hotărârile relevante, scopul declarat al acestei secţiuni este unificarea practicii prin folosirea unor repere unice jurisprudenţiale. Fiecărui articol/instituţii comentate din NCC i se va ataşa practica relevantă: pentru instituţiile vechi trebuie identificate soluţiile de practică judiciară nediscutabile (din practica deja publicată şi în ordinea importanţei ierarhice a instanţelor – aici rolul ICCJ prin Serviciul de legislaţie, studii şi documentare este esenţial). Acolo unde sunt soluţii divergente colectivul ştiinţific trebuie să decidă (ceea ce va ajuta la unificarea practicii, care de multe ori provine din necunoaşterea unor astfel de hotărâri de referinţă). Pentru instituţiile noi, pe măsură ce instanţele vor soluţiona litigii, hotărârile relevante trebuie rapid preluate şi publicate pe site, pentru a servi ca model (ceea ce va ajuta la crearea unei jurisprudenţe unitare); 6. corelaţii cu alte norme: izvoare (constituţionale etc), reflectare în alte legi (ex. legi speciale), relaţii cu alte articole (din Codul civil sau altele), incidenţa altor reglementări (de ex, Regulamente UE); 7. elemente de drept comparat; 8. bibliografie: se va încuraja raportarea la bibliografia disponibilă online.

     Comentariu de Cristi — 10/07/2011 @ 12:27 AM | Răspunde

     • Din cate stiu eu, deja au aparut pe piata o serie de lucrari ale unor specialisti privind codul civil comentat. In al doilea rand, nu cred ca doriti sa contribui cu adevarat, din moment ce imi cereti sa comentez tot Codul Civil… In al treilea rand, despre ce bibliografie e vorba la ICCJ despre care vorbiti…Nu ma impresioneaza raspunsul gata tiparit pe care mi l-ati transmis, veniti cu cerinte pe potriva puterii unui om, nu a unei armate de specialisti.Am mai publicat articole in reviste, asa ca stiu ce inseamna asta si care este nivelul de munca. Pot comenta o institutie, de exemplu, daca am materiale cu care sa lucrez. Deci, CONCRET, cu ce incepem?

      Comentariu de Av.Aura Ivan-Dumitrescu — 10/07/2011 @ 2:53 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: