CRISTI DANILEŢ – judecător

04/08/2011

Vin Codurile! – Populatia stie?

Filed under: democratie participativa — Cristi Danilet @ 2:44 PM

Pe 1 oct. 2011 intra in vigoare noul Cod Civil – republicat in M.O.505 .

Profesionistii dreptului deja au intrat in febra pregatirii. Institutiile responsabile au incheiat un protocol de colaborare. Proiectul `Vin Codurile` pe care il gestionez la nivelul CSM se dezvolta pe zi ce trece. Deja avem un Grup interinstitutional care se reuneste regulat si care are menirea sa puna la un loc toate resursele umane si informationale intre profesiile juridice. Tinerii auditori de justitie sunt chiar in aceste zile la Sovata la un training intensiv. Avocatii si MJ deja au organizat conferinte pe tema noului Cod Civil (la Constanta, respectiv la Bucuresti). In urmatoarele luni vor avea loc tot mai multe seminarii de formare continua, unele dintre ele organizate in comun cu judecatori, grefieri, avocati, notari, executori (ceea ce e o premiera in justitia noastra).

Acum deja ne gandim mai departe: codurile vin in primul rand pentru populatie, pentru justitiabil, si apoi pentru practicantii dreptului. De aceea, e evident ca populatia trebuie sa stie noile institutii din codurile care vor intra in vigoare si modificarile aduse la vechile institutii. Pentru ca lipseste un astfel de program de informare in masa, am decis sa ma implic in redactarea si poate chiar editarea unor materiale informative adresate cetateanului obisnuit, cu mimime cunostinte juridice.

Evident, redactarea acestor materiale trebuie sa se faca intr-un mod accesibil, nicidecum tehnicist. De aceea, e nevoie de persoane care sa prezinte informatiile oficiale  intr-un limbaj pe intelesul tuturor.  Si e nevoie de persoane care sa le raspandeasca la destinatari. Am apelat la magistratii detasati in CSM, la grefieri, la avocati. Am apelat la studenti. Si am anuntat aceasta intentie la o parte a presei.

Cred ca tot ce apare pe site-ul CSM legat de noile coduri si, de ce nu, de profesia de magistrat sau chiar de organizarea si functionarea justitiei va trebui popularizat, raspandit prin canalele clasice de comunicare (presa tiparita) si prin cele noi (social-media). Asta nu o putem face doar institutional, ci e nevoie de voluntari, de oameni bine intentionati si care inteleg mizele uriase ale acest proiect. Cei care au idei sau vor sa se implice sunt asteptati sa se inscrie la adresa grupului `Vin Codurile!  internship@csm1909.ro sau sa ma contacteze personal.

Justitia trebuie sa fie apropiata de cetatean.  Si impreuna putem face ceva de substanta, care poate schimba fata Romaniei pentru multi, multi ani.

18 comentarii »

 1. Buna seara, as dori sa aflu cat dureaza acest internship si mai ales cand incepe? Intreb acestea deoarece multi sunt cuprinsi de febra examenului de admitere la INM,dar dupa 25 august ar fi foarte util si interesant daca am mai putea participa.

  Va multumesc si va stimez pentru devotamentul pentru profesie !

  Comentariu de Buzoianu Alexandra — 04/08/2011 @ 8:35 PM | Răspunde

 2. Lăsaţi codurile să vină căci mai au mult şi bine până să se aplice. Deocmdată urmează la rând un lot de 4 Dosare FNI-Vîntu, crezute soluţionate definitiv şi irevocabil, şi care trebuie rejudecate după codurile vechi http://www.mpublic.ro/presa/2011/c_04_08_2011_3.htm . Cică după ce Sistemul a judecat la ele de le-au sărit fulgii, nu s-a reuşit nicicum să se afle unde şi în ce bază legală au ajuns banii dispăruţi. Recent „s-au identificat spălări de bani” şi nume grele implicate http://anonymusgerula.wordpress.com/2011/08/04/ordonanta-de-redeschidere-a-dosarelor-s-o-vintu-popa-il-raspopeste-pe-vintu/ , ignorate la toate nivelele de jurisdicţie.
  Este un caz fără precedent într-un sistem de justiţie, şi ar trebui ca CSM să studieze măsura în care magistraţii au instrumentat cazul în aşa fel încât să nu afle adevărul.

  Comentariu de Ion Roata — 05/08/2011 @ 12:49 PM | Răspunde

 3. Buna ziua,

  Sunt sigur ca ideile tuturor voluntarilor vor fi luate in calcul, insa vreau sa stiu punctual daca persoanele implicate vor aplica o strategie de promovare deja existenta sau trebuie stabilita una dupa ce se aduna o echipa?

  Va multumesc anticipat!

  Comentariu de Claudiu Dascalescu — 07/08/2011 @ 11:38 AM | Răspunde

  • E mult sa spunem ca avem o strategie de promovare conturata. Poriectul este deschis oricaror idei. De abia il concepem.

   Comentariu de Cristi — 08/08/2011 @ 4:29 PM | Răspunde

 4. Vin Codurile… si ce daca?
  Pai cand Alexandru Ipsilanti sau Constantin Mavrocordat au dat asezaminte sau cand au venit codurile lui Cuza sau cand in 30 decembrie 1947 s-a faurit glorioasa Republica Populara Romina s-a impacientat cineva? Viata n-a mai curs in ritmul ei firesc?

  Nu codurile vor civiliza umanitatea si nu ele vor institui regimul relatiilor private, drepturile si obligatiile cu caracter civil ale „subiectelor de drept civil”.

  OAMENII sunt cei care se vor adapta unei vieti civilizate DACA ISI DORESC asta.
  Degeaba se va incerca schimbarea unei atitudini a fiintei umane daca ea nu este convinsa ca isi doreste asta.
  Degeaba se vor da reguli sociale prin care drepturile si libertatile individuale vor fi protejate, daca fiinta umana insasi nu simte nevoia asta.
  Degeaba se vor da reguli sociale prin care se instituie sanctiuni in caz de ilicit sau de neindeplinire de obligatii asumate, daca fiinta umana nu simte ea nevoia de a se simti afectata de asemenea reguli.

  Ce vreau sa spun este un lucru simplu: faptul ca un cod sau altul intra in vigoare azi sau maine nu va schimba cu nimic o stare de fapt existenta decat daca „subiectele” sunt dispuse sa accepte asta – fie ca e vorba despre profesionisti ai dreptului, de justitiabili sau de oricine altcineva.
  Mai mult, cred ca mult trambitatele noutati ale codurilor nu sunt reale noutati, ci mai degraba o comprimare intr-un unic act normativ a unei multitudini de acte normative… Pai cand vorbim de cod nu vorbim de un proces de CODIFICARE, de comprimare a regulilor EXISTENTE in asemenea maniera incat legea sa poate fi mai usor de cunoscut si de aplicat?

  Desigur, exista unele aspecte care au caracter de noutate in „noul” cod civil, dar asta nu este, dupa parerea mea, un aspect care sa dea un adevarat caracter de noutate actului normativ generic intitulat „Noul cod civil”.

  Faptul ca au fost comprimate in codul civil reguli care erau specifice dreptului privat, reglementate separat in Codul familiei sau in Codul comercial ori in alte legi speciale cu dispozitii specifice dreptului privat, nu inseamna ca vorbim de ceva nou. Este ceva vechi (poate modificat sau completat) comprimat in ceva ce pare „nou”.
  Iar ca argument suplimentar este mult discutata Lege nr. 71/2011 care nu face altceva decat sa precizeze cu claritate care au fost (vechile) actele normative comprimate in „noul” cod civil.

  Deci, domnule Danilet, cred ca efortul dvs. de a face cunoscut „noul” cod civil va ramane fara niciun fel de rezultat concret in constiinta si in constienta masei, mult prea traditionalista si mult prea conservatoare in existenta ei de zi cu zi.
  Sper ca demersurile dvs. de civilizare a masei sa nu coste atat de mult cat sa vi se reproseze de cineva vreodata ca a fost o cheltuiala inutila, pentru ca in ziua de azi e atat de usor sa „arati pisica” asa cum si dvs. ati remarcat in postarile anterioare.

  Comentariu de area — 10/08/2011 @ 12:46 PM | Răspunde

  • Norocul meu este ca fac tot acest efort fara bani :). Deci nimeni nu are ce sa imi reproseze odata. De altfel, am antecedente: medierea sau Legea micii reforme, pe care eu le-ma explicat si am distribuit materialele informartive pe toate caile posibile.

   Comentariu de Cristi — 11/08/2011 @ 5:16 PM | Răspunde

 5. Nu inteleg de ce in loc sa se sustina acest mic proiect , se gasesc repede „guri rele” care sa-l critice ?! se lucreaza pe baza de voluntariat, e simplu : daca nu ti se pare util, nu esti interesat, nu te implici ! in primul rand e util pentru noi juristii, in special cei tineri , e logic ca subiectul nu are cum sa intereseze 100% intreaga Romanie , dar macar pentru cei interesati si care vor sa stie mai mult…de ce sa nu existe aceasta posibilitate?! Sper ca urmatoarele comentarii sa priveasca cu totul alte aspecte si nu ” da’ pt ce ne trebuie , ca pe vremuri nu era….ca nu o sa se schimbe nimic etc”.

  Comentariu de Buzoianu Alexandra — 11/08/2011 @ 5:43 PM | Răspunde

 6. D-le judecător,

  Apreciez interesul dvs. pentru implementarea noilor coduri şi aş dori unele lămuriri cu privire la noua instituţie denumită „instanţă de tutelă ” şi a atribuţiilor preluate de către instantele de judecată până la înfiintarea acesteia, de la autorităţile tutelare, având în vedere că organizarea activităţii în domeniul protecţiei persoanei fizice revine după câte am înţeles Consiliului Superior al Magistraturii, în colaborare cu autorităţile şi instituţiile cu atribuţii în domeniul protectiei drepturilor copilului, respectiv a personei fizice. Care va fi modul de preluare a acestor atribuţii şi dacă există un termen pentru aceasta?Ce se va întâmpla cu autorităţile tutelare, având în vedere ca Lg 71/2011 prevede că rapoartele de anchetă socială vor fi întocmite în continuare de aceste autorităţi tutelare, autorităţi care pot fi delegate , prin încheiere de către instanţele de tutelă să îndeplinească anumite atribuţii. Consider totodată că este necesară o informare a autorităţilor tutelare cu privire la atribuţiile acesteia după 1 octombrie 2011, până la aceasta dată nefiindu-le aduse la cunoştinţă nici un fel de precizări cu privire la noile reglementări, majoritatea acestor servicii din cadrul administraţiilor publice din ţară neştiind ce acte pot emite după 1 octombrie şi care care va fi sorta lor după această dată. Ce se va întâmpla cu specialiştii angajaţi în cadrul acestor servicii?

  Comentariu de mihaela — 06/09/2011 @ 1:17 PM | Răspunde

  • Aaaa…m-ati prins descoperit. Ma gandeam ca judecatorii vor fi su[raincarcati si cu aceste activitati luate de la aut de tutela, dar nu m-am gandit ca asa ceva ar trebui discutate si cu aceste autoritati. Spuneti-mi cu cine de la nivel central sau capitala ar trebuie sa iau legatura. Avem intalniri unde lamurim astfel de situatii. Multumesc.

   Comentariu de Cristi — 06/09/2011 @ 4:32 PM | Răspunde

 7. Păi ţinând cont că Legea nr. 215/2001- privind administraţia publică locală, prevede că primarul este autoritatea tutelară, iar în cele mai multe situaţii primarul deleagă aceste atribuţii secretarilor de primarie sau directorilor care au în subordine aceste servicii de autoritate tutelară, cu ei ar trebui discutate aceste aspecte, pentru că majoritatea sunt …”mult mai descoperiţi decât dvs.” în sensul că nimeni nu ştie nimic. In ceea ce priveşte Bucureştiul, din câte cunosc eu, aceste servicii îşi deşfaşoară activitatea în subordinea fiecărei Direcţii Generale de Asisitenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului care aparţin de Primăriile de Sector. Sper că la întâlnirile despre care vorbiţi mai sus, vor fi discutate aspectele semnalate, întrucât deşi 1 octombrie, data de aplicare a noilor coduri este foarte aproape, la nivelul administraţiilor locale nu se cunoaşte ce fel de acte vor fi emise după această dată şi ce se va întâmpla cu aceste autorităţi tutelare.
  Vă multumesc.

  Comentariu de mihaela — 07/09/2011 @ 8:58 AM | Răspunde

  • eu va multumesc. voi lua legatura cu Directiile de la Bucuresti pt a vedea ce e de facut.

   Comentariu de Cristi — 07/09/2011 @ 1:22 PM | Răspunde

   • Vă mulţumesc încă o dată pentru interesul dvs. şi am rugămintea de a găsi o modalitate ca aceste concluzii stabilite cu cei de la Bucureşti să fie aduse şi la cunoştinţa autorităţilor tutelare de la nivelul întregii ţări. Menţionez că sunt coordonatorul unui astfel de serviciu de autoritate tutelară din cadrul unei primării din ţară, iar până în prezent sunteţi singurul cu care am putut discuta aceste probleme.

    Comentariu de mihaela — 08/09/2011 @ 7:53 AM | Răspunde

 8. BUNA ; SUNT UIMITA DE FAPTUL CA TOTUSI CINEVA RIDICA ACEASTA PROBLEMA
  „INSTANTA DE TUTELA „:MENTIONEZ CA FAC PARTE DIN BIROUL AUTORITATE TUTELARA DIN
  CADRUL UNEI PRIMARII DE MUNICIPIU ‘IAR LA NIVEL DE CONDUCERE NU SE STIE NIMIC
  DESPRE CEEA CE VOM FACE NOI CA AUT:TUT: DUPA ; ADICA CE ATRIBUTII NE MAI RAMAN
  LA DATA INTRARII CODULUI CIVIL: DACA SE VA INCHEIA UN PROTOCOL INTRE JUDECATORIE SI ADMINISTRATIE SI CARE VA FI SOARTA CELOR CARE LUCREAZA IN CADRUL ACESTUI BIROU:NU AS VREA SA MA MAI REPET CU CEEA CE S-A SCRIS MAI SUS CU PRIVIRE LA ATRIBUTII DAR ATAT PE MINE CAT SI PE ALTI COLEGI DIN PRIMARII NE INTERESEAZA DACA IN CADRUL JUDECATORIILOR SE VA INFIINTA UN SERVICIU SPECIALIZAT CU ATRIBUTII DE AUTORITATE TUTELARA SI DACA AM AVEA VREO SANSA SA FIM MUTATI IN CADRUL ACELUI SERVICIU :VA MULTUMESC ANTICIPAT
  CU STIMA LILIANA B:

  Comentariu de BORA TEODORA — 22/09/2011 @ 8:49 PM | Răspunde

 9. Buna ziua, as dori sa aflu cand se preconizeaza intrarea in vigoare a Noului Cod Penal….? Despre cel civil ramane valabila data de 1 octombrie ? va multumesc

  Comentariu de Buzoianu Alexandra — 29/09/2011 @ 4:56 PM | Răspunde

 10. Buna ziua,am marea rugaminte daca ma puteti informa asupra unui singur fapt:am nevoie de o curatela ce deserveste finalizarea unui proces la judec sect 3 si aici vine marea mea nelamurire…am fost la admin tutel sect 4 si SURPRIZA mi-au spus ca nu mai pot elibera acea curatela si nici cine ar putea sa o faca…….. deduc prin simpla logica ca mica reforma a lui peste prajit nu a facut decat sa bulverseze si sa incarce si mai mult instantele de judecata si asa sufocate,intrebare?respectiva curatela o voi putea procura de la aceeasi instanta de judecata la cere ne judecam? ori va trebui sa asteptam pana imbatranim pana ce se va clarifica ceva in tara asta de birocrati,va multumesc mult.

  Comentariu de renatto — 19/10/2011 @ 11:40 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: