CRISTI DANILEŢ – judecător

18/01/2012

Dilema Veche: Interviu Cristi Danilet despre (anti)coruptie

Filed under: coruptia — Cristi Danilet @ 5:46 PM

   Dilema veche de săptămîna aceasta ne prezintă „Feţele anticorupţiei„. Un număr special, în care Cristian Ghinea ia la întrebări unele dintre personajele importante în lupta anticorupţie, începînd cu procurorul şef al DNA, Daniel Morar. Celelalte două sînt Horia Georgescu, secretar general al ANI, şi Cristi Danileţ, judecător şi membru al CSM. „Interviurile mele cu „feţele anticorupţiei” sînt o încercare de încurajare, aceşti oameni suportă multe mizerii, şi, chiar cei mai faimoşi dintre ei, nu simt prea des că există un public pentru care lucrează.”, scrie Crisitian Ghinea în Argument.   

„Sentimentul de independenţă nu mai poate fi luat înapoi”

interviu cu Cristi DANILEŢ, judecător şi membru al CSM –

 

Reclame

3 comentarii »

 1. Oare? Ce face CSM pentru pastrarea „sentimentului de independenta”? Reforma Boc privind raspunderea magistratului contribuie si ea la „pastrarea sentimentului de independenta”? Ce tipuri de actiuni credeti ca va intreprinde ministrul justitiei atunci cand presedintele spune ca hotararile judecatoresti sunt abuzive si au condus la un grav dezechilibru bugetar? Frica se instaleaza mult mai usor decat se mentine libertatea. Este suficient un singur exemplu dat celorlalti. In schimb mentinerea libertatii presupune o munca de zi cu zi.
  Observ ca ati gasit si dusmanul justitiei: dreptul la aparare. Parchetul si politia au muncit 4 ani sa faca un dosar, iar judecatorul este impiedicat sa-si insuseasca punctul lor de vedere si sa ia dosarul in pronuntare la primul termen. Partile si avocatii solicita in mod abuziv acordarea unui termen de o luna ca sa prezinte si o alta varianta a povestii la care au muncit 4 ani o gramada de specialisti. Este un punct de vedere interesant pentru un fost judecator (lasand la o parte statutul, acum nu sunteti judecator pentru ca nu judecati).
  Apoi, observ ca sunteti impotriva cererii de explicatii capilor Parchetului pe considerentul ca le-ar putea disparea curajul in lupta lor cu opozitia corupta. V-ati gandit ca poate nu ne intereseaza ce a facut Parchetul, ci ceea ce nu a facut? Inchiderea cazului Anastase care ne-a revoltat pe toti, pe dvs., aparator al legii in cel mai inalt for, nu v-a miscat in niciun fel? Toate cazurile de coruptie (sau nu) de care abunda presa si la care nu se sesizeaza nimeni, desi exista cadrul legal (si obligatia legala), nu sunt un motiv ca CSM sa ceara explicatii Parchetului?
  Sincer nu stiu ce inseamna reforma. Din practica am observat ca termenul este folosit pentru a justifica schimbari in functie de interesele unora. Cat despre curaj, cred ca este alegerea intre doua frici. Curajul nu are valente morale, ci asa il justificam noi.

  Comentariu de un nene — 22/01/2012 @ 11:12 AM | Răspunde

 2. @pt nene. Dumneavostra vorbiti dinafara, iar omul acesta vorbeste dinauntru, din experienta. Lucrurile privite dinafara par asa cum afirmati dvs. Acesta este motivul pt care nu intelegeti.

  Comentariu de Silvia — 22/01/2012 @ 8:53 PM | Răspunde

  • Nu am pretentia ca sunt un cunoscator al sistemului si nici nu am spus nimic nou. „Reforma” Boc este analizata profesionist de d-nul Danilet intr-o postare anterioara, despre dreptul la aparare stie si domnia sa ca in spatele motivelor poate neserioase de multe ori se ascunde dorinta de a castiga timp pentru pregatirea apararii. Si partea are aceleasi probleme in administrarea probelor ca si politia sau parchetul (martori mai greu de adus, acte mai greu de obtinut,…). In privinta cazului Anastase – adoptarea unei legi prin frauda, prin falsificarea unei realitati rezultate din votul alesilor, mi se pare cea mai grava infractiune de la Revolutie incoace. Si daca ar fi ramas la stadiul de intentie si tot era grava deoarece legea ne afecteaza vietile tuturor.
   Il apreciez pe d-nul Danilet pentru calitatea postarilor, elementele de noutate prezentate si comentariile calificate pe care le face in premiera si „la cald”. La copy-paste se pricep toti.

   Comentariu de un nene — 23/01/2012 @ 11:44 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: