CRISTI DANILEŢ – judecător

08/02/2012

CE: Raportul intermediar de progres

Filed under: coruptia,reforma — Cristi Danilet @ 12:26 PM
S-a publicat raportul intermediar de progres pe pagina secretariatului Comisiei Europene http://ec.europa.eu/cvm/progress_reports_en.htm. Pe baza lui vor arata autoritatile romanesti ce multe au facut ele ca lucrurile sa mearga bine in Romania.
Raportul in limba romana este disponibil aici http://ec.europa.eu/cvm/docs/com_2012_56_ro.pdf
Reactia lui Horatius DUmbrava, presedinte al CSM in 2011, aici
http://www.juridice.ro/186469/efectul-pozitiv-al-mcv.html

1 comentariu »

 1. Daca proiectul de lege de revizuire a Constitutiei este adoptat si aprobat prin referendum se va ajunge in situatia urmatoare:
  – art. 124 alin. 3 va avea urmatorul continut: “Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai Constituţiei, legii şi deciziilor Curţii Constituţionale”;
  – dar conform art. 142 alin. 3 va avea urmatorul continut: “Şase judecători sunt numiţi de Parlament şi trei de Preşedintele României”.

  Cu alte cuvinte, juzii CCR-ului vor reprezenta intotdeauna interesele asa-zis democratice ale unei configuratii politice ce constituie “puterea” pentru ca 6 vor fi numiti de Parlament, adica de grupul care detine ponderea cea mai mare a votului din Parlament, iar 3 de presedinte, care intotdeauna va fi unul ce provine din grupul ce are puterea politica.
  Deci, PUTEREA politica va numi TOTI juzii CCR-ului, iar judecatorii de scaun (de la instantele judecatoresti) vor fi obligati prin Constitutie sa tina seama de deciziile CCR-ului (care vor fi din ce in ce mai politizate).

  E adevarat ca si pana acum deciziile CCR-ului erau obligatorii pentru instante, insa diferenta esentiala e urmatoarea:
  – o decizie obligatorie conform unei legi ordinare sau organice sau chiar pe temeiul unei OUG sau OG putea fi aplicata daca nu contravenea unor dispozitii internationale ce faceau parte din dreptul national. Adica instantele judecatoresti aveau dreptul sa aleaga norma internationala prioritar chiar si unei decizii a CCR-ului, in cadrul operatiunii de alegere a normei aplicabile;
  – o decizie obligatorie conform Constitutiei va avea temei constitutional (adica forta unei norme constitutionale), ceea ce insemneaza ca va fi superioara unei norme internationale care nu are rang egal cu cele precizate in art. 20 alin. 1 din Constitutie. Constitutia precizeaza foarte clar ca CCR-ul se pronunta asupra constitutionalitatii tratatelor sau altor acte internationale (art. 146 lit. b din Constitutie), ceea ce insemneaza ca normele internationale vor avea rang constitutional numai daca sunt dintre cele precizate la art. 20 alin. 1 din Constitutie, adica Declaratia Universala a Drepturilor Omului si tratatele referitoare la drepturile si libertatile cetatenilor. Dar aceste norme internationale au numai caracter de recomandare, ele neobligand statele sa asume anumite masuri specifice, acestea patrandu-si dreptul de a legifera limitele drepturilor individuale, bucurandu-se “de o marja larga de apreciere” (conform nenumaratelor hotarari CEDO pe care instantele au invatat cu o vioiciune uimitoare sa le speculeze explicand tot felul de solutii adoptate din ce in ce mai stridente si uimitoare).

  Asadar, tentatia si tendinta puterilor politice (legislativa si executiva) este evidenta si arata ca puterea judecatoreasca nu este o putere de echilibru intre puterea de stat si cetateni, ci doar un instrument extrem de eficient pentru incalcarea viitoarelor drepturi si libertati individuale.

  Comentariu de area — 21/02/2012 @ 11:03 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: