CRISTI DANILEŢ – judecător

01/03/2012

Despre admiterea la INM in 2012

Filed under: 0. NOUTATI — Cristi Danilet @ 12:36 PM

Sunt dezbateri intense pe marginea admiterii in magistratura si mai ales la INM in acest an, vizavi de noua legislatie.

In mod legitim, doritorii de a deveni judecatori si procurori vor sa stie ce coduri trebuie sa invete si sa aprofundeze. Nu li se pare firesc sa dea licenta la o materie dintr-un cod in iunie si sa fie examinati la INM in august dintr-un alt cod.

Facultatile de Drept au varii sisteme de licenta: unele au pastrat testul scris cu  sustinerea ulterioara a lucrarii de licenta, altele au pastrat doar proba cu sustinerea lucrarii de licenta. Pentru ca in acest an, 2012, vor da licenta absolventii de drept care in anii 2008-2010 au invatat vechiul Cod Civil, facultatile au decis sa se dea licenta din vechiul cod. Numai ca la INM ani de-a randul practica a fost sa se dea concurs din legislatia in vigoare la data anuntarii concursului (care se face cu minim 60 zile inaintea sustinerii sale) si cum la 1 oct 2011 a intrat in vigoare Noul Cod Civil, s-ar fi parut ca acestea trebuie stea la baza concursului.

Pentru asigurarea unei echitati in aceasta chestiune data fiind noua legislatie de baza foarte stufoasa si inca neaparitia unor manuale, precum si nestudierea in anii trecuti a noului cod, au avut loc in ultima perioada discutii intre conducerea INM si decanii facultatilor de drept. S-a ajuns la concluzia: la concursul de admitere la INM din 2012, tematica va fi alcatuita din institutiile cuprinse in vechiul cod civil, urmand ca din noul cod civil sa fie cuprinse in tematica numai institutiile `aplicarea legii in timp` si `actul juridic civil` sa fie cuprinse in tematica din noul cod civil.

Aceasta propunere va fi valorificata in zilele urmatoare prin alcatuirea tematicii, care va fi aprobata de Consiliul Stiintific al INM si apoi urmeaza sa fie supusa in curand votului CSM.

Reclame

190 comentarii »

 1. Trebuia sa ne spuneti asta in iunie. Unii invata noul cod civil de anul trecut pt acest concurs avand in vedere ca tematica va fi din „legislatia in vigoare la data publicarii anuntului despre concurs”.

  Comentariu de hurjui daniel — 01/03/2012 @ 6:49 PM | Răspunde

  • Eu nu sunt vizionar sa va spun anul trecut ce se va intampla anul asta. V-am spus anul trecut, dupa octombrie, ceea ce stiam atunci. Si acum ce stiu acum. Cu placere.

   Comentariu de Cristi — 01/03/2012 @ 10:42 PM | Răspunde

   • Imi cer scuze pt remarca sarcastica. Va multumim pentru informatiile pe care ni le furnizati. Ar trebui sa va cinstim. :)

    Comentariu de hurjui daniel — 02/03/2012 @ 4:02 PM | Răspunde

   • Imi puteti spune va rog daca in 2013 pt concursul la INM , exact din ce coduri se va da, la civil stiu ca va fi dupa actualul, dar la penal, procedura penala si civila va fi tot dupa actualele coduri. Va multumesc

    Comentariu de sorina — 09/10/2012 @ 9:17 AM | Răspunde

    • Ncpciv va intra in vig la 1 febr 2013. NCpen si NCPPen vor intra in vigoare la 1 febr 2014.

     Comentariu de Cristi — 09/10/2012 @ 10:53 AM | Răspunde

     • Atunci inseamna ca se va da din actualele coduri? Ma scuzati va rog, dar as vrea sa ma apuc de invatat si nu stiu din ce coduri sa invat. Va multumesc.

      Comentariu de sorina — 12/10/2012 @ 12:35 AM | Răspunde

 2. Trebuie sa apreciem dorinta sincera a domnului judecator Danilet de a ne ajuta. Prin urmare, a-i reprosa ceva (din acest punct de vedere) cred ca este (mult) deplasat si nepoliticos. Este de remarcat, printre altele, faptul ca ne da informatii prompte, in functie de informatiile de moment pe care le detine. Pana acuma s-au cam confirmat toate informatiile furnizate de dumnealui, in legatura cu admiterea la INM.
  Sa ne imaginam ca domnia sa nu ne-ar fi spus aceste lucruri. Pana vom afla oficial de la CSM si INM va mai trece ceva timp, timp in care noi am fi bajbait bine. Or, acuma este clar ca tematica la Civil va fi asemanatoare cu cea de promovare; dar, aceasta claritate este posibila datorita informatiilor date de domnul Danilet, care stiind din interior cum s-a pus problema la intalnirea INM-ului cu decanii, putem spune ca am primit informatia in timp real. Deci multe multumiri si aprecieri!

  Comentariu de Jean — 01/03/2012 @ 10:54 PM | Răspunde

 3. Va multumim inca o data pentru informatiile si ajutorul pe care ni-l oferiti an de an, gratuit, si in ciuda tuturor comentariilor rauvoitoare si unele chiar lipsite de respect continuati sa pastrati legatura cu cei care asteapta informatii din interior.
  Sunteti singurul judecator care raspunde promt tuturor intrebarilor adresate.
  Felicitari inca o data.
  Cu tot respectul Vasile Mihaela Augustina.
  P.S. : S-a pus in discutie modificarea modalitatii de examinare, anul trecut se discuta despre scaderea pragului la 5 introducerea unei limbi straine, eseul si inca cateva propuneri ?

  Comentariu de Mihaela Augustina Vasile — 01/03/2012 @ 11:10 PM | Răspunde

  • Nu am auzit discutii de modificarea legii sau a regulamentului cu privire la probele si conditiile de concurs. Cum nevoia de oameni in urmatorii 2-3 ani va fi foarte mare, ma indoiesc ca vor fi modificari in sensul ingreunarii sistemului de admitere.

   Comentariu de Cristi — 01/03/2012 @ 11:15 PM | Răspunde

 4. Va multumesc domnule judecator pentru aceasta importanta precizare. Doresc sa va adresez o intrebare, anume prin decizia Consiliului Stiintific al Inm din 15 dec 2011 s-a decis o modificare in succesiunea probelor, astfel: prima proba este cea de logica , a 2-a este cea de cunostinte juridice iar in cadrul interviului s-a introduc o noua componenta – elaborarea unui eseu. Credeti ca sunt definitive aceste precizari? Va multumesc anticipat.

  Comentariu de Nicoleta — 02/03/2012 @ 10:47 AM | Răspunde

  • Nu s-a aprobat de catre CSM o modificar a Regulamentului de admitere la INM.

   Comentariu de Cristi — 02/03/2012 @ 1:31 PM | Răspunde

   • nu s-a aprobat inca sau a fost respins ?

    Comentariu de Ramona — 02/03/2012 @ 8:48 PM | Răspunde

   • Multumim pentru info , din punctul dvs de vedere o sa fie aprobata schimbarea probelor intre ele , respectiv noua pondere , logic , juridic , interviu ?

    Comentariu de George — 02/03/2012 @ 9:14 PM | Răspunde

 5. as avea si eu o intrebare: prescriptia extinctiva la fi tot dupa vechiul cod civil? ca la examentul pt functii de executie?

  Comentariu de Anca — 02/03/2012 @ 2:36 PM | Răspunde

 6. Va multumim pentru informatii! Se observa insa ca unele dispozitii de la contractele speciale spre exemplu (care vor trebui invatate din vechiul cod) se completeaza cu cele de la actul juridic (care se invata din NCC). La cauza contractului de v-c se facea distinctie intre cauza imediata si motivul determinant, sanctiunea lipsei cauzei variind astfel intre nulitatea relativa si cea absoluta. Cum ar trebui invatata cauza contractului de v-c de pe vechiul cod daca in noul cod lipsa cauzei actului juridic atrage doar nulitatea relativa, fara a se face vreo distinctie? Asta e doar un exemplu, sunt mai multe astfel de situatii. Va multumesc inca o data si va felicit pentru munca pe care o depuneti!

  Comentariu de Dragos — 02/03/2012 @ 2:41 PM | Răspunde

 7. Domnule judecator, mie nu mi pare normala aceasta situatie. Doar pentru ca le este lene profesorilor de la facultatile de drept sa scoata in timp util manuale pe noua legislatie, nu mi se pare in ordine sa suferim noi cei care deja am terminat Dreptul. E foarte pacat faptul ca in Romania anului 2012 legislatia nu se aplica,fiindca solicita expres niste decani de la facultatile de drept din cine stie ce catun sa nu se aplice. Trebuie tinut minte faptul ca oficial, grilele sunt din Codul Civil, nu din manualele mai stiu cui plagiator de profesor universitar care nu are de la cine sa fure randuri. Numarul studentilor „chinuiti” de licenta de pe vechiul Cod si admiterea din cel nou nu depaseste cu 20% numarul total al doritorilor din fiecare an. Sa amane studiul noului Cod cu un an 80% din cel putin 3500 de potentiali candidati, pentru ca ,,bietii” de studenti de an terminal (inclusiv eu) trebuie sa cante dupa doua simfonii?

  Sincer va rog sa-mi imprumutati argumentele cand decideti cu colegii dumneavoastra in plenul CSM viitorul a mii de candidati. Poate veti vota sa se respecte legislatia, fiindca la urma urmei sunteti juristi prin excelenta si nu savanti care fac experimente cu emotiile viitorilor candidati la INM. La urma urmei, daca punem asa problema, haideti sa dam din noul Penal si Procedura in 2014 fiindca nu se vor gasi manuale in 2013, nu?

  Va doresc multa sanatate si inspiratie la voturi!

  Comentariu de sebastian — 02/03/2012 @ 7:35 PM | Răspunde

 8. Va multumim domnule judecator pentru informatiile puse la dispozitie, asteptam si altele daca mai survin modificari pe parcurs.

  Comentariu de Alexandru87 — 03/03/2012 @ 7:13 PM | Răspunde

 9. buna seara! noul cod de procedura civila va intra in tematica de anul acesta? multumesc.

  Comentariu de claudia stinga — 03/03/2012 @ 8:25 PM | Răspunde

 10. o aberatie mai mare nici ca se putea, e posibil sa dai examen din istoria dreptului civil,dat fiind ca vechiul cod civil e abrogat la 1 octombrie?si dupa ce iei examenul, eu zic sa se predea tot vechiul cod si sa se si judece pe el chiar si pentru spetele intamplate dupa 1 octombrie 2011….eu cred k nu e in interesul viitorilor judecatori sa toceasca vechiul cod si sa nu acorde atentia necesara noului cod…halal reforma,sa se modifice primesc,dar atunci sa nu se schimbe nimica!e jenanta concluzia la care au ajuns marii decani…saracutii,au studiat vechiul cod…..sa puna mana pe carte,noul cod produce din plin efecte juridice,poate peste 15 ani vom avea curajul sa constatam ca avem o noua legislatie si sa si dam examen din ea!cui foloseste,sistemului, justitiabilului, k nu fortam lumea sa studieze noul cod civil?e absurd sa dai examen dintr-o lege abrogata de aproape un an,la data concursului….Romania, eterna si fascinanta…

  Comentariu de antiprostie — 04/03/2012 @ 8:25 PM | Răspunde

 11. DAR, PENTRU CONCURSUL DE ADMITERE IN MAGISTRATURA CU 5 ANI VECHIME?CARE VA FI BIBLIOGRAFIA?

  Comentariu de Carmen C. — 05/03/2012 @ 9:42 AM | Răspunde

 12. Bună ziua domnule judecător, sunt interesat de a participa la examenul de admitere în magistratură prin INM, organizat pentru juriştii cu vechime de cel puţin 5 ani, examen care, potrivit calendarului estimativ aprobat de către CSM se va organiza în octombrie-noiembrie 2012. M-ar interesa să ştiu dacă noul cod civil, respectiv noul cod de procedură civilă (preconizat a intra în vigoare în iunie 2012) vor intra în tematica examenului de anul acesta sau tematica va fi alcătuită din instituţiile vechiului cod civil, respectiv a codului de procedură civilă care este în vigoare acum? Vă mulţumesc anticipat!

  Comentariu de octavian — 05/03/2012 @ 3:15 PM | Răspunde

  • Imi este foarte greu sa va raspund. Adevarul e ca nu stiu. Avand in vedere ca cei cu 5 ani vechime intra direct in sali, normal e sa stie si vechiul si noul cod civil, si numai noul cod de procedura civila daca va fi in vigoare la data anuntarii concursului.

   Comentariu de Cristi — 07/03/2012 @ 8:40 PM | Răspunde

 13. Mie mi se pare riscant sa invat un cod civil abrogat in proportie de aproximativ 90%(art.1169-1206 inca in vigoare), iar inainte cu doua luni de examen sa constat ca, de fapt, am de invatat NCC.

  Comentariu de Cristi V — 05/03/2012 @ 3:29 PM | Răspunde

 14. Despre admiterea in magistratura pentru juristii cu 5 ani vechime ce ne puteti spune? in tematica pentru concurs vor intra noul cod civil si noul cod de procedura civila sau nu?

  Comentariu de raluca — 05/03/2012 @ 9:56 PM | Răspunde

 15. I mi spuneti va rog , cate pagini citeste in medie un judecator la sectia penala zilnic , respectiv cat e de muncit ca judecator , cate ore pe zi , in medie , de Luni pana Sambata , sau si Duminica .Va multumesc !

  Comentariu de Andrei . D — 06/03/2012 @ 3:14 PM | Răspunde

  • Un judecator munceste cat e nevoie, si din ce in ce mai mult de la an la an. Daca esti in sectie penala si primesti o arestare, e posibil sa fii nevoit sa vezi 12 volume a cate 300 pagini in cateva ore, noaptea. Saptamana de lucru are 5 zile, insa cei mai multi nu au sambata sau duminica. Penalistii cu atat mai putin.

   Comentariu de Cristi — 07/03/2012 @ 8:55 PM | Răspunde

   • Nu suna rau , multumesc ! :) dar aceele 3600 pagini , in cateva ore , banuiesc ca doar trebuie lecturate in mare , ceva de genul , anumite tipare de legalitate ,doar verificate , sau citite situatii de fapt in mare care au legatura cu probele, detalii referitoate la probe etc , sau ceva asemanator , nu e omeneste sa citesti 3600 de pagini in cateva ore , fie ele 12 ……sau e ?:) multumesc , vreau doar sa stiu ce ma asteapta ….as prefera sectia penala :)

    Comentariu de Andrei . D — 07/03/2012 @ 11:05 PM | Răspunde

    • Doar `lecturate in mare`?!…Hmmmm… Stiti ca de `lecturarea` asta `in mare` depinde starea de libertate a unui om? REalizati asta? Credeti ca puteti face fata stresului? Realizati importanta muncii? Rezistati oboselii fizice si psihice? Pericolului care va poate astepta cand iesiti din tribunal sa va treziti cu o armata furioasa de oameni, sau cu o bata de la un prieten al inculpatului, sau cu un glontz in cap? Puteti suporta sa fiti anchetat de inspectie pt solutia data si sa riscati excluderea din magistratura? Puteti sa hotarati impartial chiar daca sunteti terfelit in presa, vi se face harcea-parcea viata privata sau nevasta ori copiii va sunt amenintati?
     Stiti, si eu vroiam sa devin cosmonaut, dar nu a mers…Dar dvs, daca ati raspuns DA la toate intrebarile de mai sus, si stiti materia sau o puteti sti ca `Tatal nostru`, atunci puteti fi, fara indoiala, un bun judecator, chiar de penal.

     Comentariu de Cristi — 09/03/2012 @ 10:06 AM | Răspunde

     • multumesc pentru raspuns , DA , nu m ar deranja nici unul din aceste aspecte , sunt lucruri firesti :)

      Comentariu de Andrei . D — 09/03/2012 @ 4:43 PM | Răspunde

     • Cu tot respectul domnule judecator, ceea ce se intampla in Romania nu e justitie, ci e doar o mimare a justitiei. Cat de bine pregatit ai fi nu ai cum sa imparti dreptatea intr+un mod echitabil atunci cand intrii cu 50+80 de dosare in sedinta. La noi justitia si motivarea hotararilor se face in sistem copy paste. Asta e realitatea. Rolul educativ al justitiei e doar un deziderat. Sunt persoane arestate iar cand citesc motivarea isi dau seama ca ea nu are nici o logica, intrucat motivarea e universala pentru toata lumea. Motivarea pt. cel care a fost arestat pt. un ultraj e aceiasi ca pentru cel care a savarsit un omor deosebit de grav, doar ca schimba starea de fapt, asta daca nu cumva uita sa faca si asta. Pronuntarea se face intr+un limbaj de lemn, dandu-se citire unui dispozitiv care pare acelasi pentru toti cei care sunt prezenti. Va invit sa urmariti daca nu ati facut-o deja pronuntarea in cazul condamnarii doctorului lui michael jackson. Asta e justitia din Romania. Un rahat datorat numarului redus de magistrati si mentalitatii proaste a celor dinainte care o sa ii distruga si pe amaratii astia care dau de 3+4 ori pana intra crezand ca schimba ei sistemul. O sa isi blesteme zilele, pt. ca vor fi aruncati in put fara pic de experienta.

      Comentariu de Dogaru Dobre — 10/03/2012 @ 2:40 AM | Răspunde

      • Copy-paste e o tehnica de eficientizare a justitiei: in cazuri similare se folosesc motivari sau dispozitive identice, nu e nimic curios.
       Arestarea nu are prea mare legatura cu natura infractiunii savarsite, motivele de arestare vizeaza buna desfasurare a procesului penal – de aceea apar motivari identice pt infractiuni diferite.
       Modul in care are loc pronuntarea in sedinta publica tine de personalitatea judecatorului, dupa cum el intelege rostul sau ori nu. Oricum, aceasta nu se invata la facultate…

       Comentariu de Cristi — 11/03/2012 @ 11:43 AM | Răspunde

 16. Buna ziua,
  Avand in vedere minuta publicata pe site-ul INM privind tematica si bibliografia pentru concurs sesiunea august-septembrie a.c., se deduce ca nu a fost clarificata tematica pentru dr civil. In ideea sustinuta pentru aceasta „struto-camila” cod civil vechi-cod civil nou (precum si structura concisa a noului cod), ce prevederi ar putea include „actul juridic”?- un termen foarte larg. Ne puteti spune daca au existat discutii cu privire la includerea mai multor capitole din noul cod civil si daca da, care?
  Multumesc.

  Comentariu de Alexandra — 06/03/2012 @ 4:23 PM | Răspunde

 17. Stimate domnule Danilet,
  Azi, 7 martie 2012, sistemul judiciar, in ansamblul sau, s-a compromis definitiv si iremediabil. Faptul reunirii sectiilor unite ale ICCJ pentru a lua in discutie sesizarea CCR-ului pentru declararea neconstitutionala a proiectului de lege privind lustratia este gestul inimaginabil si lipsit de onoare al celor care au avut indecenta sa se declare afectati de potentiala intrare in vigoare a legii lustratiei.
  Deci, pentru a proteja interesele a cca. 160 de procurori si 11 juzi care se simt cu musca pe caciula, sistemul judiciar, prin cea mai inalta instanta, considera ca sunt afectate nu stiu ce drepturi ale omului daca ar intra in vigoare legea lustratiei.

  Pe romaneste, drepturile tortionarilor sunt mai fundamentale decat ale celor tortionati. Foarte bine. Daca asa gandeste sistemul judiciar atunci este dincolo de orice limita a bunului simt si merita sa fie repudiat in ansamblul sau, indiferent de cati alti magistrati sunt onesti.
  Cata vreme magistratii onesti accepta printre ei si 1 singur magistrat lustrabil atunci n-au decat sa-si asume anatema.

  Stimate domnule Danilet,
  Sa nu uite NICIODATA sistemul judiciar ca aplicarea legilor unui regim abuziv doar pentru ca „asa erau vremurile” inlatura raspunderea juridica a magistratilor care, din pozitia lor de magistrati, INTOTDEAUNA au constientizat consecintele abuzive ale legilor pe care le aplicau.
  Dar pentru ca le era comod sa fie membri de partid si sa-si incaseze leafa erau dispusi la orice, inclusiv sa calce pe sfintenia sufletului lor.

  Va intreb deschis: dvs.. domnule Danilet, sunteti dispus sa faceti parte dintr-un sistem care vrea sa protejeze chiar si 1 lustrabil?

  Va precizez cateva aspecte simple:
  1. in 1969 Romania a ratificat Conventia asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si crimelor contra umanitatii (Decret 547/1969, BO nr. 83/1969). Va recomand sa aveti in vedere faptul ca, potrivit acestei conventii, de persecutiile politice raspund inclusiv reprezentantii autoritatii de stat care tolereaza asemenea fapte. Iar magistratii sunt chemati sa aplice legi care reglementeaza intr-un anume fel asupra unor fapte criminale (nationalizari, exproprieri abuzive in masa, condamnari pentru detinerea sau nepredarea aurului, condamnari politice sau arestari administrative si trimiteri in lagare de munca, ascunderea crimelor savarsite in lagare de munca din cauze de „(in)oportunitate” samd – toate, fara exceptie, au fost savarsite din ratiuni exclusiv politice, explicit precizate in expunerile de motive ale decretelor prin care au fost reglementate).
  2. Prin semnaturile puse pe hotararile pe care le pronuntati va asumati toate consecintele acesteia, inclusiv consecinta de a satisface perversitatea legilor create pentru a ascunde adevarul (spre exemplu, Legea nr. 221/2009 face trimitere la masurile luate in baza unor acte normative ale regimului comunist care si azi sunt clasificate secret de stat, desi sunt mentionate in cuprinsul legii asa zis reparatorii)
  3. Constituia zice ca justitia se face in numele legii, legea capata caracter constitutional prin respingerea exceptiei de neconstitutionalitate de CCR, deciziile CCR sunt obligatorii pentru instante, juzii CCR-ului sunt numiti politic, iar legea are caracter exclusiv politic, fiind adoptata sau aprobata de politicieni. Pe scurt, Constitutia zice ca judecatorii nu fac act de dreptate ci act de legalitate, iar actul de legalitate este intotdeauna o decizie politica. Justitia nu se pronunta in numele dreptatii, ci al unei legi modelata politic exact asa incat sa serveasca interesului politic, interes care nu apartine majoritatii populatiei (statistica).

  Esential: mai devreme sau mai tarziu se va ajunge acolo incat toti membrii sistemului judiciar sa fie intrebati CUM AU PUTUT ACCEPTA sa fie atat de servili unui mecanism doar pentru amarata de leafa lunara. Desigur, este o chestie istorica, iar istoria nu uita si nu iarta.

  PS
  Tare sunt curios cati magistrati care sunt indignati isi vor depune demisiile din demnitate/onoare si in dezacord cu situatia creata la ICCJ.

  Comentariu de area — 07/03/2012 @ 4:03 PM | Răspunde

 18. Dl Cristi Daniel am o intrebare va rog. In prezent sunt elev la o scoala de agenti de politie (fostii subofiteri) urmand ca in curand sa devin politist. De asemenea sunt si anul 2 la Drept frecventa zi.
  Aveti cunostinta daca am voie sa sustin examenul de admitere la INM asemenea celor licentiati in drept fara sa fiu nevoit sa-mi dau demisia din Politie? Pentru ca agentii judiciaristi cu vechimea necesara nu au voie sa participe la examen ci numai ofiterii alaturi de celelalte categorii profesionale (avocati, notari, grefieri etc) si mi se pare incorect ca nici macar alaturi de absolventii licentiati in drept sa nu am voie sa particip la examen, fara a-mi prezenta demisia.

  Comentariu de Ionut — 07/03/2012 @ 6:33 PM | Răspunde

  • Nimic nu va impiedica sa sustineti concursul de admitere la INM sau direct in magistratura, chiar daca aveti un loc de munca.

   Comentariu de Cristi — 07/03/2012 @ 9:00 PM | Răspunde

 19. stimate domnule judecator, daca tot sustineti atat noile coduri, cum e posibil sa nu sustineti ideea de a se da examen dintr-o lege in vigoare de aproape un an de zile, la data sustinerii examenului la inm?foloseste sistemului sa stim istoria codului civil sau noul cod care produce din plin efecte juridice?sunt majoritatea candidatilor care dau de ani de zile examenul, ei vor invata singuri noile coduri,nu su nevoie de nu stiu ce cursuri de scomodare cu materia….ori sustinem noile coduri cu adevarat ori suntem in Caragiale…sa se modifice primesc, atunci sa nu se schimbe nimica?pacat de tot efortul, ratam magistratii din start,de la intrare cu asa mentalitati conservatoare….sustin examen din noile coduri…cel putin din tot noul cod civil si integral,inclusiv primele 2 carti….stiti cati magistrati nu disting intre domkiciliu si resedinta?âv-ati speria……ospun in cunostinta de cauza……traiasca noul cod civil!

  Comentariu de antiprostie — 07/03/2012 @ 9:17 PM | Răspunde

 20. Buna ziua domnule judecator,

  Avand in vedere ca pentru admiterea in magistratura , in ambele variante, anul 2012 vine cu modificari legislative MARI , situatie cu care noi, participantii la concurs, nu ne-am confruntat in anii anteriori ( si bineinteles nici dvs ca si organizatori) , si avand in vedere ca deja se „umbla „la unele prevederi gen „legislatia in vigoare la data publicarii anuntului” , apreciez ca este momentul ca membrii CSM sa dea dovada de PROBITATE PROFESIONALA privind organizarea acestui concurs si sa afiseze in CEL MAI SCURT TIMP TEMATICA SI LEGISLATIA acceptate ca si valabile pentru admiterea in anul 2012. Altfel va veti afla in situatia in care veti organiza O LOTERIE si nu un CONCURS serios.

  Comentariu de sandsil — 08/03/2012 @ 11:45 AM | Răspunde

 21. Buna ziua domnule judecator.Rasfoind forumurile in cautare de noutati cu privire la admiterea INM de anul acesta am dat peste urmatoarele: http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_226775/pageID_542/Admitere-INM-2012.html iar un membru al forumului a postat urmatorul link: http://www.inm-lex.ro/fisiere/pag_31/det_1486/8365.pdf sustinand ca domnul Boroi a confirmat ca aceasta va fi tematica si pentru noi. Ce parere aveti? Multumesc

  Comentariu de Andreea — 08/03/2012 @ 1:30 PM | Răspunde

 22. Din toate informatiile furnizate de dv. eu am inteles ca in acest an concursul de admitere la INM se va sustine din vechile coduri, iar procedura va ramane, cel putin in principiu, similara cu cea a anului trecut. Dati-mi, va rog, un feed-back.

  Comentariu de Lacramioara — 08/03/2012 @ 10:36 PM | Răspunde

  • Cam asa ceva, cu mentiunea ca pt dreptul civil aveti si doua capitole din NCC.

   Comentariu de Cristi — 09/03/2012 @ 9:59 AM | Răspunde

   • Da, am uitat sa fac mentiunea asta. Multumesc.

    Comentariu de Lacramioara — 09/03/2012 @ 6:32 PM | Răspunde

 23. e o rusine acest concurs….cum sa dam examen tot din vechiul cod civil?inteleg ca s-a abrogat noul cod si ca a fost reinrodus codul civil de la 1864?de ce nu raspundeti domnule judecator?unde e teoria principiul e in toate?principiul legal spunea se aplica legislatia in vigoare cu 60 de zile inainte de concurs….la data concursului noul cod civil are aproape un an de la intrarea in vigoare…..e o bataie de joc sa se ignore cel mai important act normativ dupa Constitutie…..si sunteti cu totii responsabili,daca nu va delimitati printr-o pozitie proprie……doriti sau nu marea reforma a noilor coduri?pacat, credeam ca sunteti altfel….se pare k m-am inselat….doar sunteti tot produsul scolii romanesti, de unde sa apara geniile?

  Comentariu de popescu vasile — 09/03/2012 @ 10:12 AM | Răspunde

 24. Buna ziua domnule Danilet! In legatura cu tematica pentru admiterea din anul acesta la inm: este 100% sigur ca doar cele 2 capitole din noul cod civil(aplicarea legii in timp si actul juridic civil) vor constitui modificarile aduse bibliografiei din anul 2011? Mi-ar fi de mare ajutor aceasta informatie.Va multumesc anticipat pt raspuns!

  Comentariu de Paula — 09/03/2012 @ 12:33 PM | Răspunde

  • Acum, dupa toate explicatiile mele, eu ce ar trebui sa va raspund? Acesta este un blog personal pe care il folosesc pt a transmite stiri si a face analize care imi apartin. Ca sa fie un lucru sigur 100% cu privire la activitatea institutiei din care eu fac parte, trebuie sa existe o aprobare institutionala a acelei activitati. Prin urmare, sigur 100% va fi in momentul in care tematica si blibliografia se vor aproba de catre Plen, dupa ce vor fi propuse de catre Consiliul Stiintific al INM, dupa ce le sunt trimise de profesori. Cam asta e procedura, si am explicat-o in ultimul paragraf al postarii `Despre admiterea la INM in 2012`.

   Comentariu de Cristi — 09/03/2012 @ 1:00 PM | Răspunde

 25. Si mai am inca o intrebare pentru dumneavoastra: modul de admitere va fi acelasi ca si pana acum sau se vor introduce probe noi? Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra.

  Comentariu de Paula — 09/03/2012 @ 12:55 PM | Răspunde

  • Pana in prezent nu s-a discutat si aprobat modificarea modalitatii de examinare. Am mai raspuns la aceasta intrebare.

   Comentariu de Cristi — 09/03/2012 @ 1:01 PM | Răspunde

 26. Dragi viitori colegi de examen la INM 2012 va reamintesc ca aceasta decizie privind vechiul si noul cod civil a fost luata la un nivel inalt si cred ca inainte de a va arunca in afirmatii ar trebui sa va ganditi ca acei oameni au actionat spre binele nostru si mai mult decat atat ar trebui sa fiti recunoscatori pentru decizia luata. Ma gandesc ca profesorii aceia universitari si formatorii de la INM au cantarit foarte bine situatia si tind sa cred ca ei gandesc mai bine ca noi…ce ziceti? Sunt foarte curioasa dupa ce carte au invatat unii inca de anul trecut noul cod avand in vedere ca de abia recent au aparut cateva manuale. Iar domnului Sebastian care a afirmat ca „oficial grilele sunt din Codul Civil” ii recomand sa invete numai Codul Civil si atat…sa vad daca reuseste sa faca macar 5 grile din 25 desi sincer ma indoiesc.
  Domnule judecator va multumesc foarte mult pentru informatiile oferite.

  Comentariu de klaudia — 11/03/2012 @ 11:54 PM | Răspunde

  • Nu am invatat dupa nici un manual, ci chiar dupa noul cod civil.

   Comentariu de hurjui daniel — 12/03/2012 @ 3:38 PM | Răspunde

  • Daca dvs nu puteti sa faceti decat 5 grile din 25, nu inseamna ca toti suntem la fel de „competenti” :)

   Comentariu de daniel — 12/03/2012 @ 8:19 PM | Răspunde

 27. As avea si eu o intrbare daca sunteti amabil , dupa 10 ore de invatat , i mi creste tensiunea , ma doare capul , etc , e normal sa mi creasca tensiunea de la invatat ? , avand in vedere volumul mare de munca in magistratura 12 13 ore pe zi , nu o sa am probleme de sanatate daca aleg acest domeniu , hipertensiune etc ? ( se pot lua pilule pt a tine tensiunea in parametri normali ) doar voiam sa stiu parerea dvs din experienta , banuiesc ca aveti colegi cu aceasta problema , pot sa devin Judecator in aceasta imprejurare . Multumesc anticipat !

  Comentariu de George . M — 12/03/2012 @ 8:48 AM | Răspunde

  • Evident ca o sa aveti probleme. De altfel, am colegi bolnavi grav de boli oculare, la coloana, la stomac, cu diabet sau cancer. In trecut, din pacate, avem si judecatori decedati cu capul pe dosare…

   Comentariu de Cristi — 12/03/2012 @ 9:04 AM | Răspunde

   • nu cred sa mi faca prea mari probleme e doar oboseala acumulata , o sa iau ceva pt tensiune si o sa fiu ca nou . Multumesc de raspuns !

    Comentariu de George . M — 12/03/2012 @ 9:54 PM | Răspunde

  • Parerea mea, fara sa fiu rautacioasa este sa consulti un MEDIC nu un forum cu subiecte juridice.

   Comentariu de Mihaela Augustina Vasile — 13/03/2012 @ 12:52 AM | Răspunde

 28. buna ziua! s-a aprobat de catre Csm propunerea? a multumesc anticipat

  Comentariu de roxana — 12/03/2012 @ 9:18 AM | Răspunde

 29. in principiu, institutiile din VCC si NCC sunt cam aceleasi, problema va fi la spete…in functie de data actului…va trebui sa aplici legea.dar, dupa cum suna tematica, e posibil sa ai la teorie ceva de genul:nulitate relativa pentru error in negotium si error in corpore,iar la spete, pentru cele 2 tipuri de eroare sa ai nulitate absoluta pentru un act incheiat inante 1 oct. 2011.
  desi pe noi, d-na director de la INM ne-a considerat de o CALITATE INDOIELNICA…ca sa vezi tot noi vom fi cei mai pregatiti…ca doar noi trebuie sa stim amandoua codurile.

  CEEA CE NU S-A INTELES e de faptul ca pe noi ne intereseaza cum vom fi punctati la grile: dupa VCC sau dupa NCC, ca de restul „ne-am prins ” noi, doar lucram cu aceste institutii de drept.

  Raman la convingerea mea:ZAPACESTE-I DRACE, CA SI MIE IMI PLACE!

  Comentariu de Carmen C. — 12/03/2012 @ 4:18 PM | Răspunde

 30. http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/08_03_2012__47861_ro.PDF Ce parere aveti de punctul 8? Adica si cu punctaj mai mic de 70 de puncte la grila si rationament dar cu o nota peste 7 la interviu vom putea fi declarati admisi la INM?

  Comentariu de Andreea — 12/03/2012 @ 4:25 PM | Răspunde

  • Trebuie sa se modifice Regulamentul. Declarat admis puteti fi numai in limita locurilor disponibile.

   Comentariu de Cristi — 12/03/2012 @ 11:28 PM | Răspunde

 31. Buna seara , as avea si eu o intrebare daca va permite timpul , in legatura cu modificarile care se doresc a fi propuse in legatura cu schimbarea aspectelor care se verifica pentru buna reputatie , in ce constau aceste schimbari ? nu am gasit nimic , ma puteti lamuri Dvs va rog ? sau eventual un link . Va multumesc anticipat !

  Comentariu de Marian T. — 12/03/2012 @ 9:58 PM | Răspunde

 32. S-a discutat in cadrul unei comisii(eficientizarea activitatii CSM si a institutiilor coordonate) despre propunerea de modificare a regulamentului de admitere INM.Se pare ca membrii comisiei sunt de acord in mare parte,cu ceea ce s-a propus,inclusiv introducerea unui eseu in cadrul interviului,introducerea unei note obligatorii de minim 7 pentru trecerea etapei interviului.Din cate am inteles,pentru modificarea regulamentului este necesara si modificarea legii 303/2004.In aceste conditii,ce sanse sunt ca aceasta noua modalitate de admitere INM sa fie aplicabila incepand cu anul acesta?
  Multumesc!

  Comentariu de Alexandra — 12/03/2012 @ 10:42 PM | Răspunde

  • Pentru unele propuneri e necesara modificarea legii (dar aceasta imi este imposibil sa cred ca se va produce pana la toamna), pt altele doar a regulamentului.

   Comentariu de Cristi — 12/03/2012 @ 11:24 PM | Răspunde

 33. Domnule Daniel mi se confirma teoria…va aruncati in afirmatii fara sa cititi macar cu atentie ceea ce am scris. M-am referit la faptul ca invatand NUMAI Codul Civil sunt slabe sanse sa faceti mai mult de 5 grile din 25. Dar fiecare face cum crede, memorati codul fara explicatii daca asa credeti ca e bine. Nu stiu oare de ce mai scriu profesorii manuale daca exista codul, e mai mult decat suficient.

  Comentariu de klaudia — 13/03/2012 @ 4:35 PM | Răspunde

 34. @ klaudia. Nu știu pe ce baze afirmați că „sunt slabe șanse să faceți mai mult de x grile”. Întreb de curiozitate (și nu afirm), ați răsfoit N.C.civ? Ei bine, dacă dacă da atunci probabil ați observat că instituțiile sunt sistematizate astfel încât să permită aprofundarea lor, cel puțin în linii mari, direct din lege. Dacă nu ați observat acest aspect atunci cred că eu sunt îndreptățit să spun că „sunt slabe șanse” în ceea ce vă privește. Orice magistrat deci și dl. Dănileț v-ar spune că bibliografia fundamentală pentru acest examen este alcătuită din coduri. Nimic mai adevărat că mai ales în materia dreptului civil este nevoie și de explicații doctrinare însă este acest aspect de natură să facă studiul materiei imposibil până la apariția manualelor? Eu nu cred! Prin urmare nu vă mai mirați cum s-au apucat unii de învățat încă de anul trecut.
  Dar revenind la lucruri serioase, mi se pare absurd să susținem examenul de admitere din vechea reglementare și realmente hilar din ambele. Dle. Dănileț vă întreb credeți că mai există șanse să se schimbe tematica preconizată astăzi? Și indiferent de răspunsul la prima întrebare credeți că este posibil ca anul acesta tematica să se afișeze mult mai repede?
  Mulțumesc anticipat.

  Comentariu de RMU — 15/03/2012 @ 10:19 AM | Răspunde

 35. Nu am de gand sa ma contrazic la nesfarsit. Daca dumneavoastra considerati ca numai pe baza codurilor puteti promova acest examen eu va doresc mult succes.
  Este „absurd si hilar sa sustinem asa examenul”….macar ati citit motivele care au stat la baza acestei decizii?

  Comentariu de klaudia — 17/03/2012 @ 3:37 AM | Răspunde

 36. Da, probabil ar fi mai bine să lăsăm contradicțiile și să ne apucăm de învățat; dar cu toate acestea mă simt nevoit să fac o remarcă și să dau un sfat. În primul rând am spus că legea constituie „bibliografia fundamentală” și mai mult cu referire expresă la materia dreptului civil am spus că noul cod permite aprofundarea în mare a instituțiilor. Considerând aceste aspecte vă rog să îmi mai spuneți odată unde am spus eu că acest examen poate fi promovat numai pe baza codurilor? Ca recomandare dacă tot mă citați și folosiți ghilimele poate ar fi de bun simț să citați exact ce am spus și nu doar ce vă convine pentru că la urma urmei noi dorim să ajungem magistrați ceea ce nu e puțin lucru.

  Și eu vă doresc succes!

  Comentariu de RMU — 18/03/2012 @ 5:13 PM | Răspunde

  • Imi plac dezbaterile voastre, chiar si cu contradictii. Ard de nerabdare sa va am colegi. Mult succes la invatat!

   Comentariu de Cristi — 18/03/2012 @ 8:27 PM | Răspunde

 37. Buna ziua! As avea o intrebare, daca sunteti amabil, in legatura cu posibilitatea admiterii in magistratura. Una dintre conditii este o vechime de 5 ani ca si consilier juridic, dar nu se precizeaza daca trebuie sa fi inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania sau trebuie doar sa fi angajat ca si consilier juridic timp de 5 ani. Aveti cunostinte despre aceasta conditie? Va multumesc anticipat!

  Comentariu de Roxana R — 23/03/2012 @ 1:20 PM | Răspunde

  • Pai, principiile de drept va dau raspunsul: ce nu scrie, nu se cere….

   Comentariu de Cristi — 26/03/2012 @ 9:25 AM | Răspunde

 38. Ne puteti anunta ce se stie clar despre examenul de admitere INM din august 2012 dupa ce cod vom fi examinati si despre probele ce se vor sustine si ponderea lor?????

  Comentariu de Daniela — 26/03/2012 @ 1:10 AM | Răspunde

 39. Parerea mea in privinta dezbaterii ncc vs vcc la admitere, in cazul in care s-a hotarat( pt ca mie personal nu imi este clar daca s-au mai introdus doua probe respectiv limba straina si speta)examenul grila sa se desfasoare dupa ncc iar speta dupa vcc …..sper sa nu supere pe nimeni parerea mea….

  Comentariu de Daniela — 26/03/2012 @ 1:19 AM | Răspunde

 40. Buna ziua.Tematica pt admitere INM se modifica de la an la an sau ramane aceeasi,unde gasim subiectele pt 2012?Am inteles ca este o taxa pt examen si o indemnizatie lunara daca intri la INM,stiti cumva cat este taxa si cat este indemnizadia?Va multumesc.

  Comentariu de Maria — 26/03/2012 @ 5:26 PM | Răspunde

  • Verificati site-ul http://www.inm-lex.ro. Un sfat: nu mai folositi ca argumente `am auzit ca…` atunci cand e vorba de institutii publice si legi. Aveti destule surse de informare mai inainte de a accepta zvonurile ca adevaruri si mai inainte de a pune intrebari.

   Comentariu de Cristi — 27/03/2012 @ 10:38 AM | Răspunde

 41. Mdah, deciza aceasta este cel putin „superba”. Ratiunile ei sunt, zic eu puerile. Citeam zilele trecupe pe bloguri cum studiosii se plangeau ca nu exista manuale in care sa isi infinga ochii si sa memoreze tot, cu note de subsol cu virgule si citate pe cat posibil. Intrebarea mea pentru ei este daca macar s-au sinchisit sa deschida putin ncc si sa citeasca 2 articole, nu mai mult, atat… Atat e suficient sa observi ca noile formulari, clarificari si structurari fac cat cel putin 90 % din vechea doctrina. Restul poate fiecare sa isi aminteasca din vechile carti si sa aplice aici pentru ca cea mai mare parte din ncc nu e decat vechea legislatie+doctrina+jurisprudenta. Ba chiar pot spune ca ncc clarifica mult lucrurile, inclusiv transand majoritatea problemelor din vechea legislatie. Aaaa, daaa, partea complicata e coroborarea, dar stau si ma intreb, oare nu e vorba de judecatori si procurori aspiranti aici? Din cate stiu eu, un j sau p cam trebuie sa stie sa coroboreze textele de lege de unul singur, asa putin. Oare de ce avem mereu nevoie sa ni se dea mura in gura?
  S-a decis sa se dea pe vechiul cod pentru ca:
  – facultatile dau licenta pe vcc -> intrebarea mea e -> daca ei nu invata si nu dau pe ncc, cand il vor invata? In inm? Si atunci ce mai facem cu aplicarea legii in timp, o dam dracului? Din moment ce au facut facultatea pe vcc se presupune ca au cateva cunostinte pe el. Mai mult de atat, ncc reglementeaza situatii care existau in practica vechiului cod astfel ca ne poate ajuta sa deslusim putin doctrina sau textul de lege neclar din trecut.
  – nu exista carti pe ncc -> ba exista, dar nu la fel de bune ca pe vcc, nu are cum, nu exista inca practica suficienta -> nu e o problema, am spus mai sus de ce
  Consecintele acestei decizii sunt foarte periculoase -> vor permite unor persoane sa intre in inm, sa devina auditori de justitie si sa fie la un pas de a aplica legea, persoane care nu cunosc legea in vigoare. Nu cred ca se poate asuma un astfel de risc pe un NOU COD CIVIL care, desi clar, poate pune foarte usor probleme daca nu este bine stapanit.
  In final as vrea sa precizez ca ncc ofera posibilitatea de a se formula grile pe cod, asa cum se procedeaza la celelalte materii, deci, lipsa cartilor nu este neaparat o problema pentru ca se pot evita lejer problemele in legatura cu care ar fi necesare detalieri doctrinare…

  Comentariu de Păcurari Bogdan — 26/03/2012 @ 10:12 PM | Răspunde

  • in sfarsit, le-ai explicat, cu subiect si predicat, celor nedumeriti, ca nu a venit sfarsitul lumii!! oricine a invatat pana acum s-a putut convinge ca, de fapt, noul cod civil inglobeaza solutii doctrinare si jurisprudentiale cu care multi dintre noi suntem (ori, mda, ar trebui sa fim) familiari. Pana acum, le invatam din tratate si recursuri in interesul legii, iar in momentul de fata le avem si consacrate legislativ.

   Inteleg sa venim aici pentru informare de la o sursa credibila, ori sa dezbatem, sub arbitrajul unei persoane cu experienta ca d-l Danilet, vreo problema pe care noul cod civil o ridica. Toti am trait in Romania, toti, studiind Dreptul, avem idee de ce inseamna incoerenta legislativa,si, din moment ce lucram cu materialul clientului, ce ar fi sa nu ne mai plangem de mila, si sa punem mana pe carte in mod serios?

   Comentariu de C. A. — 27/03/2012 @ 4:04 PM | Răspunde

 42. Din ceea ce ai scris tu aici, inteleg foarte bine ca habar nu ai cu se mananca noul cod civil! O mare parte din afirmatiile tale suntnefondate! in primul rand, daca te-ai fi uitat mai atent in noul cod, ai fi vazut ca nu exista corespondenta in proportie de 90% cu vechiul cod. Acum exista institutii noi, cele vechi au fost pastrate doar in parte. Asa ca tu, daca ai aruncat o singura privire asupra codului nou si ti s-a parut ca recunosti majoritatea articolelor citite acolo, fa bine si cauta argumente mai solide, In a ldoilea rand,grilele de la celelate materii nu sunt facute decat in mica masura dupa coduri. Uitat-te, daca intr-adevar te intereseaza, pe grilele de penal de anul acesta sau pe cele de procedura civila,apoi vino si zi articolul unde gasesc raspunsul! Sa nu uit si de semnul egalitatii pus intre auditorii in justitie si judecatorii care deja activeaza: nu poti avea aceleasi pretentii in privinta ambelor categorii. Sa adaug si faptul ca in cadrul celor doi ani la INM se invata dupa noul cod civil? Te contrazic inca o data si spun ca daca vechiul cod si doctrina anterioara sunt reflectate in proportie de 90% in codul nou, problema stapanirii legislatiei nu s-ar putea pune si nici faptul ca se va da examenul dupa codul vechi nu ar trebui sa fie atat de dezamagitor.
  Mai presus detoate, tu critici o decizie luata deplin responsabil de cei care formeaza viitorii absolventi ai facultattilor de drept sau ai INM-ului.Ai curaj sa infrunti atatea opinii contrare cu a ta?

  Comentariu de andreea — 27/03/2012 @ 1:27 PM | Răspunde

  • Draga domnisoara sau doamna Andreea as dori sa-ti raspund pe rand chestiunilor reprosate de d-voastra:
   1. Institutiile noi sunt mult prea putine sa produca o problema
   2. concordanta intre codul nou si cel vechi la care ma refeream e in spiritul legii nu in detaliile ei. Este normal ca termene, conditii sau detalii din legea veche sa se schimbe dar, daca ai inteles institutia prescriptiei si cum functiona ea , nu iti va fi prea greu sa retii modificarile aduse (temene, posibilitatea modificarii, cauze diferite de susp si intr. etc). Ca paralela – daca azi ai o dacie si maine iti iei un seat nu inseamna ca nu stii ce sa faci cu ultima, e aceeasi masinarie cu putin mai multe comenzi si finisaje dar ideea e aceeasi: cand te urci la volan ii dai contact si invarti de volan si merge ;)
   3. Apoi, aveti dreptate, nu se poate pune semnul egalitatii intre judecatori si auditori de justitie (ii separa 2 ani sau, mai exact, 1an ca anul 2 e practica si deja vei judeca) dar spuneti-mi dumneavoasta, oare se poate studia si stapani intr-un an la inm noul cod civil, fara o temeinica studiere in prealabil pentru examen urmata de o consolidare si intelegere avansata in cadru inm? (si nici atunci)
   4. Problema nu este regasirea vechilor idei in noul cod ci consolidarea noilor detalii care, stim cu totii, constituie peste 90% din grilele de la inm
   5. Si poate cel mai important: nu crede ca sunt singurul aflat in situatia asta, sa uitam oare de absolventii de drept de pana anul acesta? Pe noi cine ne reprezinta. Si ca sa stii o chestiune de mica insemnatate – cei care intra anual la inm sunt 90% din promotii anterioare si nu din anul care tocmai si-a dat licenta. Nu ti se pare putin jignitor sa ii ignoram pe cei care chiar au pierdut ani pregatindu-se pentru un examen de care „mucosii”(ca altfel nu le pot spune pretendentilor la inm care tocmai termina facultatea si a caror cunostinte sunt aproape de 0 comparativ cu ce e necesar, si nu o spun din rautate, ci din proprie experienta) abia au auzit. Asta mi se pare jignitor, cum se iau deciziile in ziua de azi, fara respect fata de cei care au terminat, ca si cum ei nu au studiat si nu si-au frant coatele pe bancile din aceleasi facultati si nu au descarcat banuti grei sistemului. Ce ne intereseaza de ei? Nu mai dau bani facultatilor, cum oare sa le treaca prin cap decanilor sa se mai gandeasca si la impactul unei astfel de decizii tampite si asupra lor. Poate unii s-au apucat de invatat aa, nu stiu, de cand s-a aflat de un nou cod care intra in vigoare. Sper ca redau complet in cele scrise frustrarea generatiilor trecute, pentru ca, draga Andreea, nu sunt doar eu, sunt atatia mii de oameni, mult mai multi decat absolventii 2012, absolventi din care poate 10-20% dau anul asta la inm si din ei 10-20% au sanse reale. Dar ce dracu, sa sacrificam totul pentru ei…

   Comentariu de Păcurari Bogdan — 29/03/2012 @ 10:20 PM | Răspunde

   • @ Păcurari Bogdan – LIKE, în primul rând.
    În al-2-lea rând trebuie să îți mărturisesc că îți pierzi timpul încercând să convingi astfel de personaje de importanța codurilor în pregătirea pentru INM și nu numai, am încercat și eu aici și în alte părți. Cred că trebuie să înțelegem, noi și ceilalți care au aceleași convingeri, că nu poți aduce pe drumul cel bun un ilustru student care patru ani a stat cu capul în tratate dar a uitat să mai și gândească. Nu că ar fi rău să înveți din tratate dar cred că mai important este să deprinzi și mai mult să visezi instituțiile fundamentale într-o formă de bază care desigur să îți permită ulterior un studiu „de detaliu” dacă pot spune așa. Din punctul meu de vedere acesta este și motivul pentru notele foarte scăzute de la acest examen, ne înecăm în detalii și finețuri dar pierdem esența.

    Comentariu de RMU — 30/03/2012 @ 11:53 AM | Răspunde

   • Din promotiile vechi fac parte si eu…Si , da , necesita timp o pregatire intensa pentru un astfel de examen! Dar asta nu inseamna ca pot sa „joc” dupa cum decid ei sau nu a se va da concursul. Ori e codul vechi, ori cel nou! Dincolo de toate contrazicerile, se pare ca aici suntem de acord!
    Inaintea discutiilor in principiu purtate cu decanii facultatilor de drept, au fost trimise numeroase mesaje catre CSM, INM, mesaje prin care se solicitau informatii legate de tematica concursului. Se pare ca aceste mesaje au avut totusi un ecou, din moment ce se incearca o (minima) clarificare a confuziei create. Ma intreb daca ar trebui sa insistam din nou la institutiile mai sus mentionate…poate, poate vor lua o decizie..

    Comentariu de Alina — 30/03/2012 @ 5:07 PM | Răspunde

  • Cunosc persoane care au trecut de acest concurs citind f. bine doar codurile. Cititi dvs tratate sau manuale si o sa aveti in cap foarte multe informatii nefolositoare care va vor deruta.

   Comentariu de daniel — 30/03/2012 @ 4:23 PM | Răspunde

 43. e o rusine acest concurs, o aiureala si o enormitate sa se dea din vechiul kod civil la un an de la intrarea in vigoare a noului cod civil….veti fugi toata viata de noul kod civil?sa se dea din noul cod, din toate cele 7 carti….asta e normal….nu esti judecator doar dintr-o carte sau alta a noului cod, ci din tot codul….Romania, trezeste-te!

  Comentariu de antiprostie — 29/03/2012 @ 8:44 PM | Răspunde

 44. Orice decizie s-ar mai lua de acum incolo greseala e facuta si examenul de anul acesta va fi discutabil. Nu se putea oare proceda asa cum a facut Baroul? Macar ei au luat o dezicie relativ din timp vis-a-vis de data examenului, si daca nici atat, macar e o decizie categorica, stii ce sa inveti, stii la ce sa te astepti. Inm-ul a dat dovata de lipsa de interes si profesionalism, exemplu demn de urmat. Nici pana la aceasta data nu s-a decis oficial pe ce se va merge, vcc sau ncc. Mai mult de atat, mai apare si problema procedurii civile.
  Oare nu se putea lua o decizie anul trecut cand se stia ca v-a intra codul sau chiar si dupa? Oare nu era previzibila inca din acel moment situatia ce avea sa se nasca? Singurul raspuns posibil nu poate fi decat faptul
  ca exista o lipsa acuta de interes.
  An de an asistam la o degradare continua a intitutiilor din Romania cu impact, din nefericire, vital si dezastruos pentru noi, viitorul… Este pur si simplu descurajator sa vezi asta si, dupa toate cele intamplate, sa iti mai doresti sa iti tocesti ochii, creierul, sanatatea si timpul in speranta de a intra in sistemul care are atata grija de noi…
  Rusine inm-ului si csm-ului

  Comentariu de Păcurari Bogdan — 29/03/2012 @ 11:29 PM | Răspunde

 45. Libertatea de exprimare este un rau necesar. Cu riscul de a depasi limitele bunei-cuviinte fata de administratorul acestui blog, as adresa tuturor sfatul de a citit cu foarte mare atentie tot ce s-a scris anterior inainte de a posta intrebari redundante si chiar stupide. Ingreunati citirea informatiilor cu adevarat relevante. In loc sa citim informatii proaspete si relevante, recitim aceleasi idei si probleme supuse dezbaterii intre personaje semidocte cu limbaj mai mult sau mai putin elevat. Rezumati-va la esenta si pastrati argumentatiile patetice pentru cand veti fi magistrati, daca le mai accepta cineva atunci.

  Comentariu de Garett — 30/03/2012 @ 11:01 AM | Răspunde

 46. Abia acum am citit modificarile care vor sa se faca cu privire la admiterea INM. Ma intreb daca unui judecator ii este necesar si obligatoriu sa cunoasca o limba straina avand in vedere ca exista personal specializat pentru aceaste lucruri, si ca in principiu aplica legile si codurile din Romania, iar in rest sunt traduceri oficiale. O limba straina nu cred ca este utila neaparat pentru desfasurarea activtatii judiciare ci pentru alte activitati personale(citit jurisprudenta, conversatii, participarea la diferite conferinte etc.) asta nu inseamna ca strica si ca ar trebui sa faca parte din examinare. Iar in ceea ce priveste elaborarea unui eseu, interviul caruia vor sa-i creasca procentajul, spetele si alte lucruri de acest gen nu fac decat sa creasca subiectivismul si lipsa impartialitatii(principiu care sta la baza institutiei), sa nu mai vorbim de minimizarea importantei grilelor si a teoriei care sunt esentiale. Eu cred ca restul „abilitatilor” se invata prin practica si exercitiu si ar trebui sa se puna accent pe teorie si ratiune care sunt cele mai esentiale, altfel adio sanse egale si bun venit relatiilor si prieteniilor!

  Comentariu de monica — 30/03/2012 @ 12:51 PM | Răspunde

 47. Pentru Bogdan: inainte sa afirmi ceva te sfatuiesc sa vizitezi site-ul INM mai des. S-a hotarat de la inceputul lunii martie pe ce se va merge si anume vechiul cod civil plus 2 institutii din codul nou iar in privinta procedurii civile s-a decis codul vechi avand in vedere ca data intrarii in vigoare a celui nou nu este exacta.
  Nu mai vorbesc si de faptul ca si domnul judecator pe al carui blog ai postat mentioneaza clar acest lucru.

  Comentariu de klaudia — 31/03/2012 @ 3:50 AM | Răspunde

 48. rusine inm ptr.ca sustineti o enormitate cat casa poporului, examen dintr-o lege abrogata…. vai de noi daca intram in magistratura cu astfel de principii absurde….parca era valabila legislatia in vigoare cu 60 de zile inainte….sa asteptam acum sa treaca 60 de luni sau 60 de ani de la intrarea in vigoare a noului vod civil, sa se fixeze jurisprudenta?dreptul e un organism viu, se stie…..traiasca noile coduri!

  Comentariu de antiprostie — 31/03/2012 @ 8:12 PM | Răspunde

  • Examenul se poate sustine pe baza une legi care se va aplica mult si bine, chiar daca este abrogata! Rusine pentru INM? Daca esti asa dezamagit, de ce te mai intereseaza examenul asta? Daca tot dai de inteles ca esti foarte pregatit dupa noul cod civil si noul cod cuprinde in mare parte institutiile din cel vechi, de ce mai are importanta dupa ce lege se va da concursul? Zau asa, nu reusesti decat sa dai de banuit ca tu nu ai facut alceva decat sa scoti notite invatate papagaliceste din codul nou! Ma intreb oare cum ai ajuns la concluzia ca esti pregatit pentru un concurs pe baza noi legi? Ca grile prea multe nu sunt, carti aproape deloc, jurisprudenta la fel! Un singur lucru e corect: dreptul este un organism viu si prin asta se intelege ca este si maleabil, nu rigid! La fel si cei care il aplica! Vai mie, daca as cadea pe mana cuiva care nu aplica decat tipare prestabilite, fara pic de personalizare! Unde ati fost voi toti cei revoltati de o posibila decizie a CSM-ului? Ca pana acum s-au trimis tot felul de mesaje catre CSM,mesaje cu rugamintea de a ne lamuri in legatura cu tematica pentru concurs, mesaje ale celor cu adevarat interesati de materia pentru examen, nu de revolta de fatada! Iar de extremisti…tot avem parte! A zis cineva ca e nevoie de 60 de ani ca sa se aplice noul cod civil? Eu zic ca NU!!!

   Comentariu de Andreea — 01/04/2012 @ 5:15 PM | Răspunde

   • Draga Andreea, poate nu intelegi problema care se pune aici: unii dintre noi s-au apucat sa invete noul cod de anul trecut, asa, in speranta de a o lua din timp. Si acum aflam si noi ca ne-am batut capul degeaba pentru admitere la inm si ca trebuie sa stergem toate noile detalii si solutii la care s-a ajuns in noul cod civil si sa reluam vechiul cod. Daca ne apucam toti sa invatam din martie sau terminam abia anul acesta facultatea nu era o problema ce se intampla acum dar, din pacate, unii s-au speriat de noul cod si dupa le-a trecut si s-au apucat de el si s-au chinuit sa il invete si stapaneasca in cat mai scurt timp ca sa foloseasca restul pentru celelalte materii cand, ce sa vezi, in martie aflii ca n-ai facut nimic, ca ai pierdut timpul si ca abia acum te apuci oficial de invatat pentru inm. Asta chiar daca cu cateva luni inainte tu deja iti toceai creierii. E oare corect? Asta e problema care se pune. Si toatea asta in contextul in care solutia este contrara regulamentului in vigoare si contrara logicii pentru ca altfel toti noi cei mai studiosi ne-am fi apucat de vechiul cod si problema nu se mai punea.

    Comentariu de Păcurari Bogdan — 01/04/2012 @ 7:28 PM | Răspunde

    • Nu cred ca este imposibil sa schimbi acum materia de pe noul cod civil pe vechiul cod, daca ai apucat sa parcurgi noua reglementare. Eu asta incerc sa fac si nu mi se pare o munca atat de titanica, mai ales avand in vedere ca institutiile sunt inca foarte asemanatoare, cu tot cu modificarile aduse de noul cod. Dimpotriva, imi pare ca posibilitatea de a sesiza diferentele imi permite sa retin mai usor. Nu tine argumentul ca „…unii dintre noi s-au apucat sa invete noul cod de anul trecut, asa, in speranta de a o lua din timp…”, miroase a tocilar si este chiar pueril. In perioada aceasta, orice magistrat si, cu atat mai mult, orice auditor de justititie de la INM are in primul rand datoria de a stapani foarte bine veche legislatie civila, avad in vedere numarul apreciabil de intrepatrunderi intre noua si vechea reglementare, mai ales in ceea ce priveste aplicarea legii civile in timp. De aceea pare perfect rezonabil, din acest punct de vedere, sa se insiste pe cunoasterea vechiului cod. In plus, mi se pare normal sa se aiba in vedere in principal interesele celor care termina dreptul in aceasta vara, intrucat lor le-ar fi cel mai greu sa schimbe brusc materia de studiu de pe vechiul pe noul cod (desi nu imposibil), avand in vedere ca patru ani de zile s-au straduit sa inteleaga civilul asa cum era in vechiul cod (prea putine facultati facand eforturi pentru o trecere cat mai fluenta). Eu am terminat acum 2 ani si intre timp am reusit sa imi dezvolt o perspectiva mai larga asupra intregului sistem de drept civil, asa incat consider ca am un avantaj fata de proaspetii absolventi si imi permit aroganta de a presupune ca nu imi va fi imposibil sa reiau civilul, din nou, conform vechiului cod. Cine are o problema din acest punct de vedere ar trebui sa isi reconsidere optiunile de viitor. Multumesc adminstratorului pentru informatiile furnizate si, in speranta ca nu vom inunda blogul cu astfel de dezbateri redundante, asteptam indicatii proaspete!

     Comentariu de Garett — 02/04/2012 @ 3:40 PM | Răspunde

 49. Klaudia – decizia INM e cam 0 barat fara cea a CSM-ului, din cate stiu eu. Prin urmare nu e sigur, e doar o posibilitate pe care CSM-ul o poate respinge sau admite. Oricum, e posibil sa ma insel, dar din cate stiu eu asta e puterea unei decizii INM fara CSM

  Comentariu de Păcurari Bogdan — 31/03/2012 @ 10:13 PM | Răspunde

 50. ptr.Andreea, oricat te+ai strofoca nu poti explica legal de ce nu se respecta regula cu caracter de principiu de a se da examen din materia alata in vigoare cu 60 de zile inainte de concurs…..daca intram intr+o profesie care se spune ca ar trebui sa tina cont de reguli si o incalcam din start pe prima, pot banui ce se intampla pe parcurs….intr-o tara ca a noastra, in care circulara e mai puternica decat Constitutia, ce pretentii de CEDO sa mai avem….eu sustin ideea de principiu a examinarii, studierii, cunoasterii si implementarii noilor coduri, la toate nivelele…se pare ca nu au unii curaj sa recunoasca ca au tocit prea mult vechiul cod si nu mai au timp si chef de noul….nu prea sunt carti?raspuns gresit, tocmai a aparut noul cod civil comentariu pe articole, la ed.Beck, al domnului profesor Baias, apare altul la Hamangiu, domnul profesor Boroi si-a actualizat deja cursul selectiv pe noul cod civil si as putea continua…..jos conservatorii care se tin cu dintii de vechea reglementare…..sus progresistii si noile coduri!

  Comentariu de antiprostie — 01/04/2012 @ 7:26 PM | Răspunde

 51. Nu trebuie luata in calcul incalcarea legii, pentru ca aceasta se va modifica tocmai in vederea sustinerii concursului in mare parte dupa vechiul cod! Argumentul tau referitor la circulara care ste mai presus de lege nu are nicio legatura cu discutia si nu il consider un argument valabil. Ce legatura are CEDO cu admiterea INM iarasi nu stiu! Cartile amintite de tine le stiu si eu, ca nu vorbesc in necunostinta de cauza! Cu exceptia lucrarilor domnului Boroi, nu gasesc ceva complet care sa imi raspunda la toate intrebarile! Eu te-am contrazis si am amintit si de jurisprudenta care e saraca si de grilele putine; inainte aveam la indemana o suita de carti care tratau materia din varii puncte de vedere. Acum aproape ca exista cate un singur autor pentru fiecare materie. Si atat! Si pe mine m-a uimit posibilitatea de a se da concursul im mare parte dupa legea veche, dar nu in sensul de a ajunge sa postez mesaje in care sa apar de-a dreptul scarbita de o decizie care este sustinuta totusi de niste argumente valabile! Sa nu uit: si eu m-am speriat de codul nou, si eu m-am apucat de invatat din noul cod, si eu fac parte din promotiile vechi; mai mult. am la activ o reusita, in sensul ca am reusit sa trec de proba eliminatorie, desi nu am fost declarata admisa in final! Iar daca intr-adevar intelegeti materia si vedeti logica( fie ea si minima) a institutiilor din dreptul civil, nu vad o asa mare dificultate. Si inca ceva: daca e dezbatere, sa fie una axata pe examen, nu centrata mai mult pe autorul unui mesaj!

  Comentariu de Andreea — 02/04/2012 @ 7:35 PM | Răspunde

 52. Domnule Danilet, cand se va lua o decizie finala cu privire la tematica de concurs? Cand vom sti cu siguranta din ce coduri se va da pt. admiterea la INM,august 2012?

  Comentariu de Cezar — 06/04/2012 @ 12:12 AM | Răspunde

 53. Buna ziua. Ma pregatesc pentru examenul de admitere la INM din acest an. Problema este ca tocmai am aflat ca sunt insarcinata si oricat as cauta in legi si regulamente nu gasesc raspunsul la 2 intrebari:
  1. Se poate sa sustin examenul? Banuiesc ca da, din moment ce nu apare nicaieri o astfel de interdictie.
  2. In eventualitatea in care l-as promova (anul trecut am fost foarte aproape de succes, am avut media 7,53), se poate sa intrerup cursurile si sa le continui cu promotia urmatoare? Exista o alta procedura cu privire la auditorii de justitie care, din motive medicale, nu pot participa la cursuri?
  Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc.

  Comentariu de Oana — 06/04/2012 @ 1:36 AM | Răspunde

  • 1. Da, puteti sustine.
   2. Da, puteti intrerupe.
   Succes mult!

   Comentariu de Cristi — 06/04/2012 @ 8:27 AM | Răspunde

 54. Buna ziua domnul judecator Cristi Danilet.
  De ceva vreme urmaresc discutiile pe blogul dumneavoastra, foarte interesante si utile, va apreciez pentru munca depusa de a ne oferi explicatii si informatii noi, desi activitatea dumneavoastra de magistrat necesita, la randul ei, multa investitie de timp. Este clar ca pentru a ne scrie noua, luati din timpul dumneavoastra liber, pe care ati putea sa-l petreceti cu familia sau facand orice altceva mai imbucurator pentru dumneavoastra si tocmai de aceea va apreciez foarte mult si va respect. Este mare lucru sa tii cont de nevoile celorlalti oameni si aceasta ne invata si justitia, in cartile pe care le studiem.
  Vin in intampinarea dumneavoastra cu o intrebare, care nu stiu daca a fost onorata de dumneavoastra in cadrul acestui blog, o intrebare care cred ca ne-ar putea ajuta pe toti cei care dorim sa devenim magistrati judecatori sau procurori.
  Care este metoda de invatare pe care ati aplicat-o/o aplicati dumneavoastra si ne-o recomandati pentru insusirea limpede si temeinica a institutiilor de drept, in vederea promovarii cu succes a examenului de admitere la Institutul National al Magistraturii.
  Personal, iubesc atat de mult magistratura incat nu ma vad altceva decat magistrat judecator si apoi procuror. Dedic mult timp studiului dar simt ca nu este suficient. Ceva lipseste…simt ca sunt superficial si cateodata ma descurajez. Poate si datorita modului in care invat.
  Am abordat multe alte tehnici de invatare, pe care le consider eficiente, dar unele dintre ele necesita foarte mult timp pentru studiu si informatie asimilata in cantiate mica, ceea ce nu se impaca cu timpul ramas pana la sustinerea examenului, in august.
  Am incercat sa scriu, sa imi fac conspecte, cat mai complete, mi-am facut dosare intregi, dar tot din carte invat, pentru ca nu am acoperit in acele conspecte, anul trecut, toate informatiile si toate modificarile care au aparut si mi-as fi dorit sa le refac…Am incercat sa le refac anul acesta, dar am constatat ca, de exemplu, a durat cam 24 de ore, adunate, sa scriu tot comentariul pentru infractiunea de omor cu toata analiza ei, care are vreo 25 de pagini, aproximativ, in cartea domnului profesor Boroi. Ceea ce m-a ingrijorat, facandu-ma sa cred ca nu voi avea timp sa procedez astfel, pana la examen. Asa ca am inceput sa citesc direct din carti, sa lecturez, mergand pe principiul sa subliniez, sa termin cartea, sa o reiau si tot asa pana cand retin cat mai mult din ea. Dar asa, mi se pare o munca superficiala, intr-adevar parcurg aproximativ 100 de pagini pe zi, dar simt ca nu am retinut foarte multe detalii.
  Cum imi recomandati sa procedez pentru a invatat corect?
  Va multumesc foarte mult.
  Toate cele bune!

  Comentariu de Adrian — 10/04/2012 @ 10:03 AM | Răspunde

  • Buna ziua,
   Aceeasi problema am si eu Adrian, am incercat foarte multe metode si in final am ajuns sa invat tot din carti…ceva tot nu merge.
   Te rog sa ma ajuti si pe mine cu un raspuns, in cazul in care l-ai primit de la dl judecator.
   Multumesc mult!

   Comentariu de Lavinia Bal — 03/05/2012 @ 10:51 AM | Răspunde

 55. Buna dimineata! Am vazut la rubrica „in dialog cu voi” ca in sedinta din 05.04.2012 a C.S.M.urma sa se ia o decizie cu privire la modalitatea de admitere la inm 2012, insa nu gasesc pe niciunde ce a hotarat C.S.M. referitor la aceasta.Ma puteti ajuta? Multumesc!
  p.s. Felicitari pentru Cristina D.

  Comentariu de liliana — 11/04/2012 @ 7:01 AM | Răspunde

 56. Buna seara! pana la urma cum se va desfasura examenul de admitere la inm 2012? care vor fi probele?

  Comentariu de klaudia — 11/04/2012 @ 10:27 PM | Răspunde

 57. Multumim pentru ce faceti pentru noi! Sarbatori fericite si multa sanatate dumneavoastra si familiei!

  Comentariu de liliana — 14/04/2012 @ 6:42 AM | Răspunde

 58. tipic romaneste!
  numai de jumatati de masura sunteti capabili!
  daca vreti sa impuneti respect si daca vretisa impuneti societatii sa respecte legea si echitatea, incercati sa aveti un pic de DEMNITATE si, pe cale de consecinta, FERMITATE.. ce faceti voi, in cupola voasta de sticla(car intre noi fie vorba, tineti cu dintii sa nu intre careva „normal” in ea), e un amalgam!

  Comentariu de eu aka me — 15/04/2012 @ 4:18 PM | Răspunde

 59. Buna seara! s-a adoptat de catre CSM propunerea INM cu privire la tematica pentru examen in materia dreptului civil?

  Comentariu de klaudia — 20/04/2012 @ 10:30 PM | Răspunde

 60. Buna ziua, domnule judecator! Am primit un mail azi in care se anunta ca noul cod de procedura civila va intra in vigoare de la 1 septembrie(asa s-a propus de catre Comisia Juridica a Camerei Deputatilor).Stiti ceva in legatura cu asta? (-cu exceptia faptului ca depinde ce va hotari Plenul Camerei Deputatilor).

  Comentariu de liliana — 25/04/2012 @ 2:28 PM | Răspunde

 61. A fost asa un du-te vino pe tema intrarii in vigoare a noului cod de procedura civila -cand intra in vigoare in iunie, cand in septembrie si iar in iunie si iar in septembrie …-iar noi nu stim ce sa mai credem si timpul ne preseaza.Nu vazusem oficial scris de dumneavoastra(-mail-ul era de la avocat.net).In alta ordine de idei…nu am reusit sa urmaresc sedinta C.S.M. de astazi si as vrea sa va intreb daca s-a discutat ceva despre admiterea de anul acesta la inm(de ex. despre tematica)

  Comentariu de liliana — 26/04/2012 @ 8:32 PM | Răspunde

  • Nu am avut cvorum. Dar va fi asa cum am spus eu aici.

   Comentariu de Cristi — 29/04/2012 @ 2:27 PM | Răspunde

 62. Buna ziua!
  D-le judecator, in primul rand tin sa va multumesc pt ajutorul acordat tuturor. Cam stam cu sufletul la gura nestiind sigur daca se da dupa noul cod civil…cand vom stii sper sa nu fie prea tarziu. Va doresc un 1 Mai cat mai placut.

  Cu deosebita consideratie,
  Cosmin T.

  Comentariu de Cosmin — 01/05/2012 @ 11:52 AM | Răspunde

 63. Buna seara!
  Am si eu o nelamurire in legatura cu cele 20 de intrebari „supuse pretestarii in conditii de concurs” in sensul ca mie personal, nu mi se pare corect sa pierd timpul in concurs sa le rezolv si nici sa nu fie punctate ( sa rezolvi 20 de intrebari inseamna ca si timp cel putin 30 min.,care, in situatia aceasta, sunt pierdute)
  In al doilea rand, mie imi pare a fi o loterie in sensul ca unii pot avea „norocul” sa fi facut corect exact acele intrebari care nu se puncteaza iar altii sa nu le fi facut corect si rezultatul este acelasi.In august 2011 eu am facut 53 si ma gandesc(prin absurd) daca oare nu era posibil sa le fi facut si pe cele 20 care mi s-au anulat(tocmai acelea?!?) fiindca… sunt supuse pretestarii-si daca este asa , acum sa fi fost deja auditor?!?(bineinteles, prin absurd;concret… mai trebuie sa invat).
  Sincer as dori sa mai aflu o parere in legatura cu ce am scris -poate ma lamureste cineva, poate nu privesc lucrurile cum trebuie sau poate nu sunt suficient de „logica”…(acum in martie la pretestare am reusit sa rezolv 81…insa din 120 deci facand o medie tot cam pe acolo…). Ce rost au aceste 20 de intrebari? Sa se pretesteze… ce? si…pentru ce?

  Comentariu de liliana — 02/05/2012 @ 9:56 PM | Răspunde

 64. Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de admiterea in magistratura [pe care as vrea s-o sustin anul viitor] la care nu am primit pana acum un raspuns cert. Este vreo problema in cazul in care am un tatuaj [este un simbol foarte mic si nu este vizibil] ? Am inteles ca singura problema ar putea aparea la evaluarea reputatiei de catre inspectorii CSM… [mentionez ca tatuajul are o anumita semnificatie pentru mine, deci nu vad cum ar putea sa-mi afecteze reputatia]
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  Madalina C.

  Comentariu de Madalina C. — 03/05/2012 @ 6:44 PM | Răspunde

  • Am mai raspuns la astfel de intrebari. Un tatuaj nu are a face cu buna reputatie, ar trebui sa fie clar acest lucru. Ar putea avea legatura cu vizita medicala, dar nu e un motiv de neprimire in magistratura.

   Comentariu de Cristi — 03/05/2012 @ 7:00 PM | Răspunde

 65. Multumesc mult pentru lamuriri si pentru promptitudine. :)

  Comentariu de Madalina C. — 03/05/2012 @ 8:08 PM | Răspunde

 66. care sunt probele?pt admitere si kand se face inscrierea? multumesc

  Comentariu de Velica Mihaela — 04/05/2012 @ 2:52 PM | Răspunde

 67. Multumim din suflet pentru informatiile pe care ni le impartasiti

  Comentariu de wolf — 07/05/2012 @ 5:52 PM | Răspunde

 68. Buna ziua,domnule judecator!
  As dori sa va intreb daca acele adeverinte eliberate de primarii sau,dupa caz de administratiile financiare din care sa rezulte ca exista sau nu fapte contraventionale(art.4,alin.8,litera h din Regulament) au vreun termen de valabilitate sau cam cu cat timp inainte de examen le putem lua?Eu am locuit in ultimii 3 ani in Valcea ,iar din februarie anul acesta in Bucuresti.Stau destul de rau cu timpul si m-am gandit sa profit ca sunt in Valcea si sa trec sa-mi iau acea adeverinta(de acum apartin de Bucuresti-deci orice as face ar aparea acolo,Valcea nu mai inregistreaza nimic in ceea ce ma priveste) si bineinteles ca nu stia nimeni ce trebuie sa-mi elibereze.Mi-au trebuit 2 ore sa-i lamuresc ca vreau o adeverinta si nu un certificat fiscal.(e greu …e foarte greu…)Ma intreb daca si la Bucuresti voi avea parte de acelasi lucru?!?De aceea vreau sa stiu daca exista vreun termen inainte de examen(adica sa nu fie nici prea devreme nici prea tarziu, fiindca… e greu e…foarte greu…

  Comentariu de liliana — 07/05/2012 @ 6:01 PM | Răspunde

  • Nu este vreun termen limita. Eviedent, pt ultimul domiciliu, tr sa fie cat mai recenta.

   Comentariu de Cristi — 09/05/2012 @ 1:14 AM | Răspunde

 69. Buna ziua, as dori sa va intreb ce carte de grile si ce autor la civil este recomandat pentru pentru admitere la INM din 2012? Multumesc.

  Comentariu de Iuliana Ionel — 08/05/2012 @ 12:40 PM | Răspunde

 70. Buna ziua, am o nelamurire referitoare la actele necesare pentru admiterea in magistratura, mai exact cu privire la solicitarea unei recomandari. Daca imi desfasor activitatea ca si titular al unui cabinet de avocatura, de unde ar trebui sa obtin recomandare? Va multumesc anticipat.

  Comentariu de irina — 10/05/2012 @ 8:55 AM | Răspunde

  • Recomandarea pentru buna reputaţie se eliberează de decanul baroului această recomandare urmând să facă referiri şi la inexistenţa sancţiunilor disciplinare sau administrative.

   Comentariu de Cristi — 10/05/2012 @ 10:35 AM | Răspunde

 71. Buna seara,
  As dori, va rog, sa ne oferiti cateva informatii referitoare la eseul care se va prezenta la interviu. Temele vor fi stiute inainte, vor fi extrase in ziua interviului; Ce fel de teme ar putea fi etc. Va multumesc!

  Comentariu de Corina — 14/05/2012 @ 7:35 PM | Răspunde

  • SUnt mai multe variante. De ex, se da un proverb si se cere candidatului sa dezvolte o poveste pe marginea acestuia. Se urmareste capacitatea de ration logic, de a argumenta etc.

   Comentariu de Cristi — 14/05/2012 @ 7:39 PM | Răspunde

 72. Buna seara. As dori sa stiu daca la penal voi invata dupa cartile ce fac referire la vechiul cod civil sau la noul cod civil?
  Multumesc

  Comentariu de roxana — 16/05/2012 @ 6:13 PM | Răspunde

  • Imi spuneti va rog la ce va referiti in concret?

   Comentariu de Cristi — 16/05/2012 @ 10:44 PM | Răspunde

   • spre exemplu in cazul efectelor starii de necesitate, unde exeistenta starii de necesitate nu inlatura rasp delictuala a persoanei care a produs prejudicii materiale unei terte persoane pt a se salva pe sine, si constituie o ipoteza autonoma de rasp delictuala ce are la baza imbogatirea fara justa cauza (( art 1361 NCC).

    Comentariu de Roxana — 17/05/2012 @ 8:46 AM | Răspunde

    • Regulamentul nu lamureste aceasta chestiune. Ca urmare, cred se va discuta cu comisia de alcatuire a subiectelor la penal sa evite intrebari legate de civil tocmai sa nu intre in contradictie cu cele hotarate. Oricum, de urmarit cand CSM aproba tematica si bibliografia.

     Comentariu de Cristi — 17/05/2012 @ 10:37 AM | Răspunde

    • Buna ziua .V-ati interesat de nelamurirea expusa in comentariul anterior?Multumesc

     Comentariu de Roxana — 27/05/2012 @ 12:43 PM | Răspunde

     • Cea cu subiectele la penal din NCC? Am raspuns: se va atentiona comisia de examinare cu privire la acest aspect.

      Comentariu de Cristi — 27/05/2012 @ 3:55 PM | Răspunde

 73. buna ziua,va rog sa ma ajuta-ti ,cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:1.cum va fi admiterea in magistratura ptr anul 2012( test grila,?mai apar probe noi,si care sunt acestea)2.invatam dupa noul cod sau vechiul cod.3.cate locuri vor fi? multumesc frumos

  Comentariu de gheza marilena — 17/05/2012 @ 10:42 AM | Răspunde

  • Va rog sa cititi regulamentele aplicabile si raspunsurile mele anterioare.

   Comentariu de Cristi — 17/05/2012 @ 12:49 PM | Răspunde

 74. Buna ziua, domnule judecator!
  Am o nelamurire in legatura cu actele necesare verificarii conditiei bunei reputatii.DAca eu am lucrat in anii II si III din facultate, mai trebuie sa prezint caracterizarea de la ultimul loc de munca, sau este suficienta cea facuta de facultate?
  Va multumesc.

  Comentariu de Andreea — 25/05/2012 @ 10:06 AM | Răspunde

  • este suficienta cea de la facultate. De fapt, ne intereseaza ultima institutie sau loc de munca in care ati fost.

   Comentariu de Cristi — 25/05/2012 @ 4:13 PM | Răspunde

 75. Buna ziua,as dori sa-mi raspundeti si mie la o intrebare.Sunt angajata ca jurist din decembrie 2004(in cartea de munca scrie jurist si nu consiler juridic)si as dori sa sustin examenul la inm pe locurile celor cu vechime de cel putin 5 ani.Pot sustine examenul avand in vedere incadrarea de jurist si nu cea de consilier juridic?

  Comentariu de iuniana — 29/05/2012 @ 2:19 PM | Răspunde

  • Nu. `Jurist` nu se afla printre categoriile din art. 33 Legea 303/2004.

   Comentariu de Cristi — 29/05/2012 @ 2:31 PM | Răspunde

 76. Multumesc de raspuns dar nu ma bucura.Cum as putea face totusi sa sustin examenul?Pe diploma de licenta scrie consilier juridic nu stiu de ce au scris in cartea de munca jurist.nu poate fi remediata aceasta greseala?

  Comentariu de iuniana — 31/05/2012 @ 11:02 AM | Răspunde

  • Aduceti si contractul de munca si fisa postului din care rezulta ca in fapt sunteti consilier juridic.

   Comentariu de Cristi — 31/05/2012 @ 11:29 AM | Răspunde

 77. Buna ziua!
  La o intrebare anterioara ati raspuns ca pentru dosar intereseaza caracterizarea de la ultima institutie in care am fost incadrati(loc de munca sau facultate).In acest caz inteleg ca ,daca am muncit in anii I-III de facultate,in anul IV neavand niciun loc de munca este suficienta caracterizarea de la facultate,NU de la locul de munca in care am fost incadrata anul trecut(CIM incheiat pe perioada determinata,incetand activitatea in baza art.56 lit.j Cod M.).Va rog sa-mi spuneti daca am inteles corect.Multumesc mult!

  Comentariu de viki — 02/06/2012 @ 12:55 PM | Răspunde

  • Da, corect

   Comentariu de Cristi — 02/06/2012 @ 1:08 PM | Răspunde

   • Buna ziua!
    Am urmatoarea nelamurire: din 2007 am domiciliul in Cartea de Identitate intr-o localitate (sunt coproprietar al imobilului de la acea adresa) dar in fapt locuiesc de peste 3 ani in alta localitate (care se afla in raza altei Primarii) intr-o casa a carei constructie am terminat-o dar a carei receptie nu am facut-o inca.
    Care dintre aceste doua adrese este considerat a fi domiciliul pe care trebuie sa-l trec in declaraţia pe propria răspundere (cea privind precizarea domiciliului avut în ultimii 3 ani anterior datei susţinerii primei probe din cadrul primei etape a concursului)?
    Va multumesc!

    Comentariu de Ovidiu B. — 06/06/2012 @ 1:20 PM | Răspunde

    • pai dvs aveti declarat ca domiciliu doar prima locuinta. pt acest concurs, doar asta ne intereseaza.

     Comentariu de Cristi — 06/06/2012 @ 1:47 PM | Răspunde

     • Va multumesc!
      Avand in vedere ca urmeaza sa dau o declaratie pe proprie raspundere in privinta acestui lucru, am vrut sa fiu sigur ca nu gresesc.

      Comentariu de Ovidiu B. — 06/06/2012 @ 2:05 PM | Răspunde

 78. Buna seara! Am si eu o intrebare care poate nu este atat de importanta dar pentru mine este hotaratoare in acest moment si v-as ramane indatoritoare daca mi-ati raspunde. Mai am sanse le concursul de admitere din aceasta vara daca am inceput sa studiez abia acum? Daca da, ar fi suficient sa ma axez cel mai mult pe coduri si mai putin pe manuale?Am participat la pretestarea din martie si am obtinut un rezultat destul de bun, dar m-am hotarat abia acum sa particip la examen.

  Comentariu de stefy — 06/06/2012 @ 8:33 PM | Răspunde

  • NU stiu capacitatea dvs de asimilare. Cititi totul din coduri si cat apucati din manuale. Succes!

   Comentariu de Cristi — 07/06/2012 @ 9:29 AM | Răspunde

 79. Buna ziua!
  M-ar interesa foarte tare daca pentru cei cu vechime se va organiza concurs tot in toamna sau in acelasi timp cu cei de la INM. Voi participa si la concursul de la INM, deoarece imi doresc foarte mult sa reusesc, dar, sincer, toate sperantele mi le pun in concursul din toamna, intrucat din luna martie m-am angajat si nu am mai reusit sa citesc nimic si sper din toata inima sa imi revin pe parcurs pana in toamna. Prin urmare, pentru mine e foarte important sa aflu daca acel concurs va fi organizat in toamna sau in acelasi timp cu cel de la INM.
  Va multumesc mult pentru toate informatiile foarte utile pe care ni le furnizati!

  Comentariu de stella — 07/06/2012 @ 1:02 PM | Răspunde

  • E dificil pt mine sa inteleg cum oameni care afirma ca nu sunt bine pregatiti vor sa intre in sistem sa fie judecatori sau procurori din prima zi…

   Comentariu de Cristi — 08/06/2012 @ 6:29 AM | Răspunde

 80. Ati inteles cu totul gresit. Am invatat aproape 9 luni inainte de concursul din toamna anului trecut si nu am reusit sa iau decat 5,60. Si sunt perfect de acord cu dumneavoastra ca la o astfel de nota nu sunt bine pregatita, insa, va garantez ca voi fi din ce in ce mai bine pregatita. Pentru mine, acest concurs nu este o gluma si, aveti dreptate, mai am nevoie de timp sa ajung la un nivel foarte bun. Tocmai din aceasta pricina va intrebam de concursul pentru cei cu vechime. Oricum, imi doresc sa ma ajute Dumnezeu sa am ambitia, rabdarea si inteligenta de a nu renunta, intrucat este foarte greu, dar frumos. Nu ma deranjeaza ce ati spus, pentru ca la momentul la care voi fi admisa la acest concurs, voi fi bine pregatita. E logic, nu?!
  Va multumesc!

  Comentariu de stella — 08/06/2012 @ 8:21 AM | Răspunde

  • Va tin pumnii! Astept sa fim colegi, mai ales cu cei ca dvs care au vointa si stiu sa se autoaprecieze.

   Comentariu de Cristi — 08/06/2012 @ 10:41 AM | Răspunde

 81. Domnule Danilet, am o intrebare la care inca nu am reusit sa imi dau un raspuns.La examenul de admitere la INM de anul trecut, conform baremului, raspunsurile corecte la intrebarea 79 din G1 sunt b si c. Grila a fost contestata, contestatia a fost respinsa cu o motivare care, din punctul meu de vedere, lasa mult de dorit. Inca nu imi explic cum ei au considerat corecta varianta c, care enunta urmatorul lucru: „Inculpatul retinut, cu privire la care judecatorul a respins propunerea de arestare preventiva, va fi pus in libertate: C.la expirarea duratei retinerii, daca nu s-a declarat recurs de procuror.” Pe scurt, ei considera ca daca procurorul declara recurs, iar durata retinerii a expirat, inculpatul NU va fi pus in libertate. Ati avea bunavointa sa ma lamuriti cu privire la acest aspect?

  Comentariu de anca87 — 13/06/2012 @ 5:14 PM | Răspunde

  • Varianta C este corectă, din punct de vedere logic. Dacă notăm cu Q propoziția „Inculpatul reținut va fi pus în libertate la expirarea duratei reținerii” și cu nonP propoziția „dacă nu s-a declarat recurs de procuror” obținem implicația logică nonP –> Q. Această construcție este adevarată și în cazul în care nonP este fals, altfel spus dacă avem P: „Dacă s-a declarat recurs de procuror”. Implicația este falsă numai atunci când adevărul implică falsul. Concluzionând, din formularea întrebării și a variantei C nu se poate înțelege ceea ce insinuați dvs., și anume că inculpatul nu va fi pus în libertate, pentru că implicația va fi întotdeauna adevărată. Sper că m-am făcut înțeles.

   Comentariu de Radu — 18/06/2012 @ 3:42 PM | Răspunde

   • „Implicatia este falsa numai daca adevarul implica falsul”. Vrei sa spui ca, constructia este falsa numai daca procurorul nu putea (teoretic vorbind) sa declare recurs? Adica daca implicatia este falsa?

    Comentariu de daniel — 19/06/2012 @ 6:39 PM | Răspunde

   • Printr-o interpretare per a contrario a variantei C, reiese cu forta evidentei ca in ipoteza in care procurorul declara recurs, cel retinut nu va fi pus in libertate la expirarea masurii. E o modalitate de abordare a grilei care cu greu poate fi combatuta prin explicatii de genul q si nonp. Si desi nu exclud in totalitate (cu toate ca in proportie de 95% o exlud) posibilitatea ca la mijloc sa fie o pb de finete intr-ale logicii, marturisesc ca explicatia dumneavoastra mai mult m-a bagat in ceata decat sa ma lumineze. Si nu va suparati, dar e de esenta functiei de magistrat abilitatea de a lamuri oamenii intr-o maniera concisa si clara

    Comentariu de anca87 — 19/06/2012 @ 10:32 PM | Răspunde

    • Nici eu nu aș vrea să vă supărați, însă logica se studiază în clasa a IX-a, iar implicația este una dintre operațiile logice fundamentale. Varianta C ar fi fost incorect numai în situația în care formularea era „Dacă și numai dacă nu s-a declarat recurs de procuror”. În acest caz, am fi avut de-a face cu o altă operație logică fundamentală, și anume echivalența, care este adevărată numai atunci când ambele propoziții au aceeași valoare de adevăr. Nu pot să fiu mai clar de atâta; găsiți aici http://staticlb.didactic.ro/uploads/material/31/4/22//proiect_de_lectie_logica_matematica_9c.pdf un proiect de lecție cu operațiile logice elementare.

     Comentariu de Radu — 22/06/2012 @ 7:53 AM | Răspunde

     • In primul rand, in drept, nu se aplica principiul cu “daca si numai daca”. In al doilea rand, “daca” introduce o propozitie conditionala iar, astfel, ea conditioneaza principala. Sa luam un exemplu: “ Vin la scoala daca nu ploua”, venirea mea la scoala e conditionata de vremea frumoasa, exact ca in fraza “Inculpatul retinut va fi pus in libertatea la expirarea duratei retinerii daca nu s-a declarat recurs de procuror”, unde punerea in libertate a inculpatului e conditionata de recursul procurorului. Prin urmare, daca procurorul declara recurs, inculpatul nu va mai fi pus in libertate, asa cum si daca ploua, eu nu o sa mai vin la scoala.

      Comentariu de anca87 — 22/06/2012 @ 7:20 PM | Răspunde

 82. solutionarea recursului se face pana la expirarea duratei retinerii. ultima parte a raspunsului are in vedere situatia in care procurorul declara recurs , care se solutioneaza eventual inainte de expirarea duratei retinerii, si practic este pus in libertate inainte de expirarea duratei retinerii

  Comentariu de marius — 18/06/2012 @ 11:35 AM | Răspunde

 83. Probabil ca daca grila spunea: „Inculpatul retinut, cu privire la care judecatorul a respins propunerea de arestare preventiva, va fi pus in libertate: C.la expirarea duratei retinerii, NUMAI daca nu s-a declarat recurs de procuror”- atunci raspunsul C ar fi fost incorect.

  Comentariu de daniel — 20/06/2012 @ 3:25 PM | Răspunde

  • Exact, în cazul în care varianta C ar fi fost formulată așa, ea era, cu siguranță, incorectă.

   Comentariu de Radu — 22/06/2012 @ 7:55 AM | Răspunde

 84. Buna ziua domnul judecator, am o intrebare in legatura cu admiterea la INM de anul acesta: am vazut ca la cererea de inscriere nu mai intra si psihologicul cum era anul trecut, este o greseala sau nu se mai cere si aceasta proba, multumesc.

  Comentariu de Iuliana Ionel — 06/07/2012 @ 7:31 AM | Răspunde

 85. Domnule Judecator, as dori sa incep sa ma pregatesc pentru concursul de admitere la inm, dar pentru cel din 2013. As dori sa va intreb ce anume sa invat, adica de pe ce coduri se va da la anul? probabil ca la civil se va da de pe Noul Cod Civil. dar avand in vedere ca anul acesta se da de pe Vechiul Cod Civil, desi este in vigoare de aproape un an, ce parere aveti? sa incep sa invat noua procedura civila? dar in legatura cu materiile de penal si procedura penala este vreo sansa ca la anul sa se dea concurs din noile coduri de Penal si Procedura Penala?
  Cu respect, Bogdan din Botosani.

  Comentariu de bogdan — 11/07/2012 @ 2:58 PM | Răspunde

 86. Dle judecator am si eu o nelamurire: avand in vedere situatia actuala ” intra codul in vigoare, se amana intrarea in vigoare…”, pentru cei care au inceput deja sa se pregateasca sau intentioneaza puteti da o informatie in legatura cu tematica de concurs pt 2013? Dupa ce coduri va fi ea elaborata? Si ma refer cu precadere la noul cod de procedura civila caruia i s-a amanat intrarea in vigoare.

  Comentariu de ioana — 23/08/2012 @ 6:12 PM | Răspunde

 87. cat timp avem pt cele 100 de grile de la prima proba? Multumesc anticipat

  Comentariu de Mihaela — 24/08/2012 @ 11:57 AM | Răspunde

  • Veti fi anuntati la inceputul concursului. De regula sunt 4 ore.

   Comentariu de Cristi — 25/08/2012 @ 9:47 AM | Răspunde

 88. In ce consta analiza unui proverb, maxime, etc.? Puteti sa punctati cateva aspecte pe care ar trebui sa le atingem in analiza ceruta?
  Multumim

  Comentariu de Livia — 11/09/2012 @ 10:25 AM | Răspunde

  • Se urmareste cum stapaniti limba romana (ce va notati in scris ramane la dosar), capacitatea de exprimare, logica si argumentarea. Incercati sa dezvoltati subiectul facand legatura cu profesia (atentie, nu `meseria`) de judecator/procuror. Cand vi se vor pune intrebari de catre comisie, se va urmari in ce masura va potriviti profilului magistratului http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=caut&doc=30&lk=6. Nu raspundeti monosilabic, nu va intimidati si fiti constienti ca sunteti oameni care devin magistrati si au in fata zeci de ani in care sa se perfectioneze. Nu le puteti sti si stapani pe toate, dar cu siguranta sunteti deschisi sa le dobanditi.
   PS. Inteleg ca ati intrat in etapa a treia de concurs: va urez succes mult!

   Comentariu de Cristi — 11/09/2012 @ 11:23 AM | Răspunde

   • Va multumesc pentru raspuns si pentru sustinere.
    Din cate stiu eu, daca sunt scoase la concurs peste 100 de locuri vor participa la a doua etapa maxim 400 de candidati declarati admisi in urma primei etape. Cum suntem 389, cel mai probabil toti vor sustine interviul, evident, mai putin cei care nu vor obtine punctajul minim la proba de rationament logic. Daca am inteles bine regulamentul, vom fi foarte multi si la aceasta proba care, din pacate, o apreciez ca fiind mult prea subiectiva si, in acest an, mult prea valoroasa ( 25%).
    Oricum, sa speram ca lista celor declarati admisi la prima etapa ( proba juridica si proba de rationament logic) nu va suferi mari modificari in urma interviului, desi acest lucru nu se confirma si in lista finala a celor declarati admisi anul trecut. ( atunci interviul avand o pondere de 10% din nota de admitere). multumesc si pentru link.

    Comentariu de Livia — 11/09/2012 @ 12:04 PM | Răspunde

 89. Buna Seara! Anul viitor se va da examen dupa noul cod de procedura civila?

  Comentariu de alina — 17/09/2012 @ 9:16 PM | Răspunde

  • Marturisesc ca ACUM nu stiu raspunsul la aceasta intrebare. Tematica se propune de Consiliul Stiintific al INM, si nu de catre CSM din care eu fac parte.

   Comentariu de Cristi — 17/09/2012 @ 9:19 PM | Răspunde

 90. Buna ziua,
  Pentru admiterea la INM in 2013, dupa ce coduri trebuie sa se invete??

  Comentariu de Mariana — 18/09/2012 @ 12:52 PM | Răspunde

 91. Buna ziua! Aveti cunostinta despre introducerea unei noi conditii de inscriere la concursul de admitere la INM 2013 si anume cerinta unei vechimi de 5 ani in domeniul juridic?
  Va multumesc!

  Comentariu de anca87 — 21/09/2012 @ 1:20 PM | Răspunde

  • Nu exista nicio discutie sau proiect de lege in acest sens.

   Comentariu de Cristi — 21/09/2012 @ 3:17 PM | Răspunde

 92. Buna seara, la concursul din 2013 se va sustine examenul dupa noul Cod civil? Va multumesc.

  Comentariu de dav — 27/09/2012 @ 6:58 PM | Răspunde

 93. Buna ziua,
  Imi puteti spune, va rog, unde gasesc lista documentelor necesare pentru verificarea bunei-reputatii?
  Va multumesc

  Comentariu de Ana — 28/09/2012 @ 10:47 AM | Răspunde

 94. Buna ziua! Am vazut pe ordinea de zi a CSM ca se discuta despre suplimentarea nr de locuri scoase la concursul de admitere la INM. Aveti cunostinta despre ce nr de locuri este vorba?

  Comentariu de anca87 — 05/10/2012 @ 3:40 PM | Răspunde

  • Pentru primii picati la concursul pt INM care au aceeasi medie cu ultimul intrat.

   Comentariu de Cristi — 06/10/2012 @ 12:59 PM | Răspunde

 95. Buna ziua. Aveti idee, la admiterea din 2013, va mai fi luat in considerare vechiul cod? sau va fi exclusiv noul cod civil? Va multumesc

  Comentariu de Mircea — 16/10/2012 @ 3:00 PM | Răspunde

 96. Buna-ziua!pentru concursul din august 2013 pt INM invatam la drept civil si respectiv drept procesual civil dupa noile coduri ?va multumesc.

  Comentariu de corina — 05/03/2013 @ 4:36 PM | Răspunde

 97. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pot da admitere la INM fiind in Isarcinata? Totodata va rog sa-mi spuneti unde pot citi mai multe detalii despre acest subiect? Multumesc

  Comentariu de Nela — 10/03/2013 @ 12:06 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: