CRISTI DANILEŢ – judecător

22/03/2012

Guvernul adopta SNA 4

Filed under: coruptia,MJ — Cristi Danilet @ 12:57 PM

Tocmai vroiam sa scriu o postare despre Strategia Natională Anticoruptie de care nimeni nu a mai auzit nimic de vrei 6 luni, cand brusc, marti, Guvernul a adoptat o hotarare cu privire la aceasta. E de remarcat că am ajuns la SNA cu nr.4 în ultimii ani – adevărul e că la Strategii şi Planuri de acţiune ne pricepem de minune. Pe mine ipocrizia mă deranjează şi am să mă explic:

Ideea unei noi SNA a apărut în proiect anul trecut în prima jumătate a anului trecut, după ce nişte experţi europeni au evaluat fostele strategii într-un raport publicat în aprilie. Au fost făcute dezbateri şi în septembrie a apărut un proiect al noii SNA valabil pentru 2011-2014. De atunci….nimic. Ca urmare a întârzierii aprobării sale, unele sectoare încep să îşi adopte propriile strategii: astfel DGA a adoptat, CSM la fel în noiembrie anul trecut a adoptat şi Strategia sectorială, şi Planul de acţiune aferent din care deja a trecut la realizarea unor măsuri (de remarcat că la ultima pagincă din Strategia CSM chiar e scris că aceasta e parte din SNA 4, şi asta cu cinci luni înainte ca SNA să apară…).

Numai că de trei zile se află în ţară o comisie trimisă de CE pentru a evalua România în cadrul MCV, şi…coincidenţă, este adoptată SNA (ah, si mai apare brusc o hotărâre, cu măsuri de accelerare a implementării a obiectivelor din MCV, deşi în 2010 s-a înfiinţat o comisie cam cu acelaşi scop şi nu ştiu dacă s-a reunit de trei ori până acum). Diferenţa faţă de proiect este că nu se mai referă la 2011-2014,  ci la 2012-2015. Am vrut şi eu să găsesc această Strategie, în forma de ieri. Ei bine, nu există. Nici pe site-ul Guvernului, nici pe cel al Ministerului Justiţiei, unde de regulă apare până şi cu cine ia masa ministrul. Avem un comunicat de presă, dar nu şi documentele….Grozavă transparenţă!

Opinia mea într-un interviu, disponibilă la:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cristi-danilet-unor-politicieni-le-e-frica-de-confiscarea-averilor-ilicite-972847.html 

UPDATE: Azi, 28 martie 2012, a apărut pe site-ul MJ  publicată Strategia cu pricina.

Reclame

6 comentarii »

 1. „Testul de integritate este un mecanism foarte eficient prin care un funcţionar este provocat de un coleg „sub acoperire” sau de un şef şi se testează dacă este dispus să ia sau nu mită. Bineînţeles, în cazul în care un funcţionar „cade în plasă” acest lucru nu se poate constitui într-o probă pentru un dosar penal deoarece fapta a fost provocată. Dar poate fi un indiciu suficient pentru mutarea respectivului într-un alt post sau chiar sancţionarea sa disciplinară.”

  Mda… îmi și imaginez la instanțele din orașul meu…
  Dacă e șef e musai integru! Să fim serioși.
  Păi cine ar lua mită prin Cristi Danileț? Ar mirosi de la o poștă a capcană.
  Mai întâi ar trebui acționat asupra președinților știuți că primesc orice, dacă se oferă prin cine trebuie. Avocații știu despre fiecare ce hram poartă. Ia trimiteți niște persoane „sub acoperire” să discute cu ei mai întâi. Se pot afla mai multe lucruri și mai adevărate decât din așa-zisele verificări ale bunei reputații prin întrebarea fățișă a subalternilor / colegilor / personalului auxiliar. Cine vrea să își bată cuie în cap când și așa se lucrează epuizant și orice fărâmă de liniște e importantă?
  Ca principiu, acolo unde se fac măgării mari în dosare, chiar dacă nu se știe despre vreo mită în cazul respectiv, e întotdeauna loc de mită într-un dosar viitor. Deci da, acolo s-ar putea acționa. Dar mă îndoiesc că prin colegi sau șefi.
  Și, imaginându-mi implementarea în concret a acestei noi strategii, care va fi dovada? În comisia de disciplină se vor admite înregistrările?
  Ia să se începă odată să se înregistreze ȘEDINȚELE DE JUDECATĂ și să se dea părților o copie – și chiar să fie lăsate să înregistreze ele însele ședința ca contrabrobă – și apoi să vedeți scăderea mânăriilor! Pentru asta este lege. Dar cică nu sunt bani. Bine că sunt pentru strategi și strategii.

  Comentariu de bianca — 24/03/2012 @ 11:39 PM | Răspunde

  • „Testul de integritate” imi aminteste de principiul NPL „increderea adoarme simturile”. Cred ca in societatea actuala increderea este considerata viciu. In jungla, pentru a supravietui iti trebuie simturi ascutite.
   In ceea ce priveste inregistrarea sedintelor am o nelamurire: se vor inregistra si sedintele din Camera de consiliu si tehnica, pe care nu am nicio indoiala ca o vor monta STS (sistemul trebuie sa fie securizat, nu?) va permite accesarea online?
   Justitia a intrat intr-un rapid proces de degradare. Este cunoscut ca in situatii de criza creste agresivitatea autoritatilor. Din pacate „reformele” lui boc au lucrat pe toate fronturile. A taiat drepturi, a desfiintat in fapt sindicatele, a dat exemple magistratilor aratand ca telefonul poate face dosar penal chiar si unui judecator de la ICCJ,… Ma uluieste veselia generalizata din penal introdusa prin 320 indice 1 CPP. Pai, daca a recunoscut ce mai trebuie probe? Observ la unii judecatori iritare atunci cand inculpatul se incapataneaza sa nu recunoasca ceva sau avocatul sa-i atraga atentia ca e un 64 alin.2 pe acolo, prin dosar. Bine! Treaba ta! O sa-ti para rau ca ma tii 10 termene cu dosarul pe rol! Stiu ca nu il agreati pe autorul articolului, dar opinia lui nu este departe de adevar: http://www.luju.ro/opinii/editorial/jos-cu-procurorul-de-pe-piedestal.
   Drepturile oferite de lege s-au imputinat si nici acestea nu mai sunt respectate deoarece judecatorului ii este teama. Inspectia judiciara a devenit foarte activa si daca superi este imposibil sa nu iti gaseasca ceva: „dosare mai vechi de un an” – pai, stiti dreptul la… am 70 de dosare pe sedinta… Ma lasi! Nu ti-ai facut treaba! Asta e!… Apoi mai e Parchetul. Ai telefon, nu? Poti sa nu suni tu. O vor face prietenii. Ai obligatia sa ii dai in gat, nu? ……. Cam asta e ceea ce traim azi.
   In concluzie: Traiasca testul de integritate.

   Comentariu de un nene — 29/03/2012 @ 8:31 PM | Răspunde

   • O observatie: ce spune autorul dvs preferat de pe pozitie externa sistemului, eu am spus in 2006 in Raportul SoJust https://cristidanilet.files.wordpress.com/2010/08/cap-vi-relatiile-jude-proc.doc.

    Comentariu de Cristi — 29/03/2012 @ 8:37 PM | Răspunde

    • Nu este autorul meu preferat, dar in exercitarea profesiei incep sa ma identific din ce in ce mai des cu avocatul din articol. Faptul ca nu toti judecatorii sunt la fel ma face sa nu abandonez. Nu stiam articolul dvs.

     Comentariu de un nene — 29/03/2012 @ 8:50 PM | Răspunde

     • Poate reveniti pe subiect. SI pe mine ma intereseaza respectarea standardelor privind echitatea procedurilor, mai ales in penal.

      Comentariu de Cristi — 31/03/2012 @ 7:31 PM | Răspunde

    • … Si ca sa revin la simulacrele de procese judecate pe 320 indice 1, cred ca nu este departe momentul in care statul roman va fi condamnat la CEDO . Va supun atentiei cateva aspecte de incalcare a drepturilor omului:
     1. AUDIEREA
     Inculpatului i se ia o declaratie strict pe solicitarea de aplicare a 320/1, nimic despre fapta, se constata incheiata cercetarea judecatoreasca si se da cuvantul pe fond. In 70-80% din cazuri (la Judecatorie) nu este audiat nici de procuror, toate actele, inclusiv prezentarea materialului de urmarire penala fiind facute de politist. Cum este posibil sa condamni un om fara a-l asculta??? A gresit, dar cat de mult? Cum poti doza pedeapsa fara sa-l intrebi de ce a facut-o? Ce a vrut? Cum poti face diferenta intre 182 al.2 si tentativa de omor, chestiune de finete juridica si pentru un bun specialist? Mergi pe mana politistului? Stiti ca declaratiile date la politie, in marea lor majoritate, sunt scrise de politist? Ma uit la inculpat care nu stie sa citeasca, ii citesc declaratia din dosar si regasesc in ea paragrafe intregi din tratatele de drept penal. Declaratia lui este perfecta…mult prea perfecta …. latura obiectiva, latura subiectiva,…se pastreaza si ordinea din cursuri… A fost asistat de un avocat din oficiu, eventual fost politist, sau copilul lui, sau altceva, care nu deranjeaza pentru a fi chemat si data viitoare de catre organ. Pentru ca asa se asigura asistenta juridica din oficiu! Politistul da telefon prietenului avocat, care vine si ii semneaza actele dupa intocmire, iar cu adresa primita se duce la Barou unde se emite post-factum delegatie. … Fara aparare la urmarirea penala, fara audiere si administrare de probe in instanta. Din cate stiu eu, Conventia are prioritate in fata legislatiei nationale. Se respecta drepturile omului?
     2. INCADRAREA JURIDICA
     Instanta este investita cu o fapta, nu cu incadrarea juridica a Parchetului. Aceasta este o propunere. Practica instantelor este de a respinge cererea de schimbare a incadrarii pe motivul ca s-a solicitat acordul de vinovatie. Eu cred ca instanta trebuie sa analizeze fapta si sa ii aplice textul de lege corespunzator. Nu este tinuta de incadrarea Parchetului si cred ca nici Parchetului nu ii profita aplicarea gresita a legii. Este posibil sa greseasca. O achitare sau o schimbare a incadrarii juridice in una mai usoara nu este un esec al Parchetului, ci un succes! S-a evitat o nedreptate! Lucrurile pot fi privite si asa … si nu este demagogie. Cred ca nici administrarea in instanta a unei probe din dosarul de urmarire, daca este necesara pentru clarificarea unei probleme de drept, cu mentinerea recunoasterii faptei de catre inculpat, nu ar trebui sa fie interzisa. CEDO vorbeste de dreptul la un proces echitabil, nu de 320 indice 1.

     Si exemplele ar putea continua cu situatiile in care sunt mai multi inculpati (foarte multe) sau cu respingerea nejustificata a cererilor de intocmire a unor referate de evaluare, in conditiile in care un referat ar fi mult mai util cauzei decat o banala caracterizare data de un amic si pe care nu o baga nimeni in seama.

     Comentariu de un nene — 31/03/2012 @ 1:33 AM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: