CRISTI DANILEŢ – judecător

14/06/2012

Admitere INM si magistratura 2012: regulamente modificate

Filed under: admitere — Cristi Danilet @ 6:03 PM

Azi, Plenul CSM a decis modificarea Regulamentelor pentru recrutarea in magistratură, pentru a le pune în acord cu recenta OUG nr. 23/2012.

Modificările sunt evidenţiate aici:

– modificări la Regulamentul de admitere la INM

– modificări la Regulamentul de intrare în magistratură.

În sinteză, după modificări, admiterea presupune verificarea cunoştiinţelor juridice, apoi cine trece va intra la verificarea raţionamentului logic, apoi cine trece va intra la interviu; apoi cei admişi sunt supuşi verificării bunei-reputaţii, testării psihologice şi examinării medicale.

Aceste modificări intră în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial, ceea ce se va întâmpla în cateva zile. Saptămâna viitoare urmează să anunţăm concursurile din această vară (un concurs pentru INM sau un concurs pt INM şi unul pentru admiterea directă).

Ghidul pe care l-am scris pentru doritorii de a deveni judecători şi procurori şi a cărui prezentare tocmai am făcut-o azi cuprinde toate informatiile actualizate.

UPDATE: modificările au fost publicate în M.Of.405 din 18.06.2012.

Reclame

190 comentarii »

 1. Buna ziua ,

  Am si eu o intrebare: cum vor proceda membrii comisiei de examinare sa partajeze OBIECTIV 200 de candidati din cei 400 care vor trece in etapa a doua, pentru interviu. Sa nu uitam ca acesti candidati sunt dintre cei 3000 de participanti care au reusit sa raspunda, cu rezultate f bune, testului juridic si rationamentului logic.

  Nu vi se parea mai obiectiv sa pastrati doar probele scrise, ” palpabile” prin punctajul bine structurat si sa lasati in seama echipei de psihologi sa depisteze, dupa departajarea finala , eventualele persoane cu comportament deviant. Pentru ca eu consider ca doar un comportament patologic nu te poate face apt pentru profesia de judecator . In rest , alaturi de o buna cunoastere a legislatiei, orice ” atitudine ” se poate imbunatati.

  Comentariu de sandsil — 14/06/2012 @ 7:15 PM | Răspunde

  • Bine punctat si foarte de acord.

   Comentariu de Florin — 15/06/2012 @ 12:18 PM | Răspunde

 2. Multumim!

  Comentariu de liliana — 14/06/2012 @ 7:20 PM | Răspunde

  • din punctul meu de vedere , aceasta ”atitudine” poate sa fie intradevar imbunatatita , prin vointa , dar daca nu a fost ” imbunatatita ” pana la 23 ani , slabe sanse sa fie in continuare , eventual camuflata mai bine …….. , eu sincer nu as condamna o comisie de interviu care depuncteaza un candidat cu o personalitate ” pusa pe rele ” , sa fim seriosi ………… bafta tuturor la examen !

   Comentariu de Marian — 18/06/2012 @ 7:27 PM | Răspunde

 3. Revin cu o rectificare in exprimare a textului anterior :” Sa nu uitam ca acesti 400 de candidati sunt dintre cei 3000 de participanti inscrisi, si se afla in etapa a doua tocmai pentru ca au reusit sa raspunda, cu rezultate f bune, testului juridic si rationamentului logic. „

  Comentariu de sandsil — 14/06/2012 @ 8:25 PM | Răspunde

  • Bravo! Ai pus punctul pe ”i”. Proba mai idioata ca interviul nu mi-a fost dat sa vad.

   Comentariu de Cezar — 15/06/2012 @ 3:08 PM | Răspunde

 4. Explicati-mi si mie ceva, ca nu inteleg. S-au afisat rezultatele la examenul de absolvire INM, in total (175 participanti – 88 judecatori si 87 procurori). Dar la examenele de admitere au intrat 171, adica 71 in august 2010 si 100 in februarie 2011.
  Cum pot sa absolve 175 daca au fost admisi 171 ???

  Comentariu de istvan — 15/06/2012 @ 7:00 AM | Răspunde

  • Unii au fost inmatriculati dupa ce au castigat procese in instanta vizavi de respingerea la admitere. Altii cred cau au fost in concediu de ingrijire copil.

   Comentariu de Cristi — 15/06/2012 @ 10:00 AM | Răspunde

 5. Domnule Judecator , va multumim pentru sprijinul acordat si pentru initiativa de a realiza Ghidul ! Il asteptam cu mare interes. Mie cel putin imi ofera un plus de confort (anterior comfort) psihic !

  Asadar primul test va fi tot cel de cunoștințe juridice ?

  Multumesc

  Comentariu de Alex B — 15/06/2012 @ 10:08 AM | Răspunde

 6. Buna ziua,

  Revin si eu cu intrebarea de la pct 1 . Lasand la o parte senzatia de agresivitate pe care am imprimat-o e-mail-ului anterior , intreb foarte serios , cu atat mai mult cu cat aceasta proba NU POATE FI CONTESTATA – care vor fi criteriile OBIECTIVE in departajarea candidatiilor prin interviu? Vorbim de 400 de oameni care vor trece prin fata comisiilor, din care trebuie sa ramana 200 . Si sunt sigura ca departajarea se va face la aceasta proba , nu la testarea psihologica , buna reputatie sau testul medical.

  Si da , poate parea ca acest aspect ar trebui sa fie ultimul lucru care sa ne intereseze acum , inainte de proba juridica . Cu toate acestea consider ca toata gandirea pozitiva de genul ” o sa reusesc sa raspund f bine grilelor, depinde de mine cat de corect imi insusesc materia ” , este bulversata de senzatia ca de fapt totul poate fi in zadar daca nu vei fi agreeat de cateva persoane care trebuie sa faca totusi o departajare si sa injumatateasca numarul celor care trec prin fata lor.

  Daca timpul va permite as avea rugamitea sa ne explicati , f pe scurt, cum au gandit membrii CSM aceasta proba ( probabil la propunerea INM-ului).

  Va multumesc!

  N.B – Nu caut sa intru cu dumneavoastra in nici o polemica , insa aceast proba ma streseaza real . Va pot spune din start ca sunt avocata si din pacate , probabil din cauza activitatii din ultimii 10 ani, am trecut de la timiditate la o atititudine destul de degajata in a discuta cu oamenii (si nu vorbesc de lipsa de empatie), multi spunandu-mi ulterior ca la primul contact cu mine „am dat senzatia” de aroganta , lucru care cred ca nu m-ar avantaja in cadrul unui interviu .

  Comentariu de sandsil — 15/06/2012 @ 10:34 AM | Răspunde

  • Ei, va inteleg. Nici eu nu am un ton intotdeauna pe placul sau conform asteptatii celorlalti. Probabil experienta ma face sa imi pierd rabdarea. Adevarul e ca vreau ca lucrurile sa se imbunatateasca f. repede, si parca nu mai vrea sa astept inca vreo 14 ani…
   Referitor la intrebarea dvs, sa stiti ca punctajul se face anterior, membrii care examineaza sunt cinci la numar si cu siguranta cei care sunt in fruntea listei de 200 si care se comporta bine la interviu nu au de ce sa isi faca probleme.
   Marturisesc ca nu sunt un expert in interviuri (de examinat), ci doar la dat interviuri :). Lasati de-o parte tracul, nu fiti repeziti, dezvoltati subiectul extras (maxima, citat, proverb) si studiti chestiunile de etica din Codul deontologic si Comentariul la Principiile de la Bangalore.

   Comentariu de Cristi — 15/06/2012 @ 4:38 PM | Răspunde

 7. Buna ziua, domnule judecator, unde as putea eu sa citesc despre cazurile in care un auditor de justitie poate suspenda cursurile?(de exemplu daca raman gravida in timpul inm-ului sau sunt insarcinata la admitere).Multumesc frumos!

  Comentariu de Ana — 15/06/2012 @ 12:16 PM | Răspunde

  • Ana, este vorba de Statutul auditorului de justitie pe site-ul INM si in Ghidul meu.

   Comentariu de Cristi — 15/06/2012 @ 4:42 PM | Răspunde

 8. Buna ziua,
  Domnule judecator Danilet, faptul ca am doua amenzi contraventionale rutiere pentru depasire viteza ma va afecta la buna reputatie? Sunt fapte recunoscute iar amenzile achitate.

  Comentariu de Mihai — 15/06/2012 @ 1:12 PM | Răspunde

  • Nu. La intrebari ca ale dvs am raspuns in Ghidul meu, aflat de saptamana viitoare in comert.

   Comentariu de Cristi — 15/06/2012 @ 4:44 PM | Răspunde

 9. Domnule judecator, anul acesta pot participa si toti absolventii de la Spiru Haret? sau doar cei de la zi si frecventa redusa? Cum se verifica buna reputatie pentru admiterea in institutii ca INM si SNG?multumesc.

  Comentariu de ioana71gabi — 15/06/2012 @ 10:37 PM | Răspunde

  • Da.
   Scrie in Regulament.

   Comentariu de Cristi — 16/06/2012 @ 7:59 PM | Răspunde

  • Nu pot sa cred. Imi cer scuze, domnule judecator. Sa inteleg ca daca am terminat FACULTATEA DE DREPT in cadrul UNIVERITATII SPIRU HARET, forma de invatamant ID, in anul 2009 si inca nu am diploma, doar o adeverinta emisa la inceputul lunii iunie 2012 – pot participa la concursul de admitere la INM? Iertati-ma ca va deranjez din nou! Va multumesc pentru intelegere.

   Comentariu de ioana71gabi — 16/06/2012 @ 9:24 PM | Răspunde

   • Cu privire la această universitate, sunt probleme numai cu diplomele de licenţă obţinute după absolvirea cursurilor la distanţă sau cu frecvenţă redusă, dacă înmatricularea în anul I a avut loc în perioada 2008-2011. Aceste cursuri nu erau autorizate, iar studenţii au dreptul să-şi continue studiile la specializări/programe autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate. Altfel, licenţa obţinută nu este valabilă.

    Comentariu de Cristi — 17/06/2012 @ 8:16 AM | Răspunde

 10. Buna seara! Ce se aude cu data examenului de admitere in magistratura? Ramane, conform calendarului estimativ sau impreuna cu INM-ul?

  Comentariu de gratiela — 15/06/2012 @ 10:40 PM | Răspunde

 11. Buna ziua!
  Vad ca mai multi candidati sunt ingrijorati din cauza interviului,si nu datorita intrebarilor,ci a modului subiectiv de apreciere din partea comisiei.Tocmai de aceea comisia nu ar trebui sa aiba acces la lista celor 400 de candidati admisi la primele doua probe,ci sa aprecieze corect comportamentul fiecarui candidat,fie ca e pe locul 300,fie ca e pe locul 3 din lista.Cat despre analiza scrisa,cred ca se impune,pe langa notarea prezentarii ei in fata comisiei si CORECTAREA textului scris,facandu-se media dintre ceea ce candidatul a asternut in scris si ceea ce a prezentat oral( si nu mici vor fi surprizele de ordin gramatical…..).Eu am incredere in corectitudinea comisiei ,nu din naivitate si nu pentru ca n-as fi convinsa ca oamenii(fie si magistrati sau psihologi) sunt tentati sa judece dupa simpatii,ci datorita faptului ca oamenii acestia constientizeaza responsabilitatea pe care o au,de a selecta pe cei ce corespund in mare masura profilului de magistrat(asta cel putin daca se respecta pe ei insisi si pozitia pe care o ocupa).Si am pretentia ca toate probele de concurs pentru INM/magistratura sa fie organizate ireprosabil,sa nu mai citesc comentarii de genul : „comisia de la interviu e subiectiva”,la proba juridica am vazut n candidati cu castile in urechi si camera pe pix ,ce colorau de zor grila,dupa ce 3 ore se uitau in tavan..”etc.Vreau sa mi se demonstreze ca in tara asta mai exista ….dreptate…Si voi fi sincera……am reusit pentru ca am fost buna sau…nu am reusit pentru ca au fost altii mai buni decat mine,in consecinta..mai am de muncit…Nu vreau un loc pe care nu-l merit,dar nici nu accept sa citesc hotarari ale judecatorilor….admisi la interviul cu pricina,pline de greseli elementare de gramatica limbii romane.Concluzia:daca interviul are o ponderea atat de mare in nota finala,daca nu se poate asigura o comisie pentru contestatii,daca n-au foat selectati cei mai onesti si profesionisti membri ….dati-ne macar un singur criteriu obiectiv de apreciere:corectarea eseului(analizei),atat din punct de vedere al organizarii ideilor,argumentelor etc.,cat si in privinta respectarii regulilor gramaticale.

  Comentariu de viki — 16/06/2012 @ 7:20 AM | Răspunde

 12. Domnule judecator,
  Cu permisiunea celor ce scriu si citesc, si in primul rand al domniei voastre, imi permit sa remarc, ca teama de pile(eventual justificata), tinde sa formalizeze examenele (nu doar acesta), pana la nivelul unei totale depersonalizari. Totul devine grila, buline, cifre procente, ca apoi sa ne miram (sau sa acceptam ca pe o normalitate), ca printre cei pe care astfel de examene ii valideaza, se numara persoane care fac greseli gramaticale, sau de ortografie, care nu cunosc o limba straina si sunt perfect revoltati daca ii intrebi despre Renastere, Harold Pinter, confucianism, ca sa aleg la intamplare cateva repere, care nu deosebesc tacamurile de friptura de cele de peste, habar nu au ce inseamna tinuta obligatorie, prefera manelele muzicii clasice si probail se intreaba la ce le-ar folosi sa stie s.a.m.a.d.
  O parte dintre acestia, isi doresc sa devina magistrati, fara sa se simta „nelinistiti” de raspunderea ce incumba acestei profesii, de teama fireasca a unui astfel de exercitiu de putere, de linistea sau nelinistea gandului dinaintea somnului fiecarei nopti, de smerenia si nu trufia unei astfel de pozitii.
  Multi cred, zic eu din pacate, si mai din pacate este ca sistemul le valideaza rationamentul, ca a „inbulina” minim 70% din 100 de intrebari este suficient pentru a judeca, a evalua, finalmente a decide soarta unui om, chiar daca mintea le e goala de orice gand si saraca in experiente personale, asa cum e si normal la aproximativ 25 de ani.
  Nu e cool sa fi judecator! e apasator!
  Ma aflam dimineata pe holurile judecatoriei sect 1 si pe langa mine au trecut doua tinere. Una, imbrancind-o usor pe cealalta ii spune :”Hai ma fata!”. Peste putin timp a inceput sedinta, am intrat in sala si cu stupoare am constatat ca una dintre „mai fata” era cea careia urma sa i se adreseze cu Doamna Presedinte. no comments.
  In tarile in care judecatorii ajung judecatori doar dupa multi ani de practica juridica, fiind o onoare la care se accede ca sumum profesional, si doar pe baza de interviu, judecatorului, la piata, in papuci, la supermarket, i te adresezi cu „Your Honour”.
  De aceea cred intr-o justitie in care the state counsellor (procurorul) are o pozitie absoluta egala cu the defense counsellor (avocatul apararii), institutia expertului este independenta si nu subordonata Ministerului Public, roba are doar judecatorul, si acesta se numeste Your Honour nu Mai Fata!
  Respectul datorat magistratului este o consecinta si nu o premisa. Si e, printre altele, consecinta apartenentei la o elita intelectuala care ii articuleaza „intelepciunea” necesara, cu radacini in sute de carti citite, concerte, teatru, limbi straine, dar si proprie experienta de viata.
  Pentru toate astea o grila e foarte departe de suficient.
  Cu respect si multumiri pentru ingaduinta acestor ganduri.

  Comentariu de maria — 16/06/2012 @ 4:56 PM | Răspunde

  • Respectele mele!

   Comentariu de Cristi — 16/06/2012 @ 8:04 PM | Răspunde

  • Respect!

   Comentariu de bianca — 16/06/2012 @ 11:41 PM | Răspunde

  • Da, apelativul „mai fata” urat, foarte urat, respingator as zice… Cred ca puneti caruta inaintea boilor. Sistemul din Romania are probleme bazale, structurale, lasati-le pe astea de ambalaj si eticheta.
   Stau si ma intreb cum ar trebui sa se apeleze doua judecatoare de 28-30 de ani care probabil ca au fost si colege de inm si sunt prietene?
   Urata treaba cu „mai fata”, tare urata…
   Sau oi fi eu mai insensibil si nu vad poezia din spatele randurilor dvs. Oricum, justitia nu e cenaclu, iar avocatii care insaileaza cuvinte frumoase fara niciun miez juridic nu prea sunt avocati!

   Comentariu de George — 17/06/2012 @ 9:23 AM | Răspunde

  • Perfect de acord. Numai ca un interviu in care esti evaluat 30 de min nu rezolva problemele pe care le-ai expus. Interviul in forma actuala nu face nimic altceva decat sa introduca hazardul in concursul asta. In tari cu un sistem juridic solid, sunt acceptati in magistratura doar cei care au 2 diplome, dreptul fiind de a II-a facultate sau cei care au multi ani de experienta juridica.la noi e exact pe dos. Copii de 25-30 de ani, fara experienta, nenorocesc fara sa realizeze oameni. Pt. ca la noi intereseaza cantitatea, nu calitatea. Cei din CSM se gandesc cum sa ia povara multelor dosare de pe umerii magistratilor. Dar oare la justitiabili, la aia care platesc taxe de timbru si sunt priviti cu dispret si umiliti de magistrati, de personalul auxiliar al instantelor, pana si de avocati, se gandeste cineva? Eu cred ca prea putin sunt cei care o fac.

   Comentariu de Cezar — 18/06/2012 @ 12:54 PM | Răspunde

   • La 25-30 NU suntem copii si NU suntem lipsiti de experienta.Poate unii la 25 de ani sunt mult mai maturi ,mai trecuti prin greutatile vietii si mai responsabili decat altii la 50 de ani.Ba mai mult,unii la 25-30 de ani au absolvit DREPTUL CA A DOUA FACULTATE.Magistratii NU nenorocesc oameni ….ci oamenii care incalca legea se nenorocesc,ei insisi…..magistratul aplica legea.Ma dor astfel de afirmatii,cum ca tinerii nu sunt buni de nimic si nu au ce cauta in magistratura…si…poate …daca cei cu vechime ar fi reusit mai devreme,nu mai aveau aceasta parere acum……

    Comentariu de viki — 18/06/2012 @ 2:06 PM | Răspunde

    • Ok. Nici eu nu sunt prea batran si nu le stiu pe toate. Insa am inceput sa ma invart prin instante inca din anul 3 de fac. Deci mi-am cam facut o idee despre ce inseamna prea minunatul nostru sistem juridic si despre suferintele sale reale. E parerea mea si mi+o mentin. Consider ca recrutarea magistratilor direct de pe bancile facultatilor e o greseala. Bine o greseala este si intrarea celor cu experienta juridica, doar pe baza de interviu cum s-a facut in urma cu ceva timp. Sunt absolventi de INM care au incercat si au reusit sa intre, fara sa fii intrat o data macar intr+o sala de sedinta, fara sa aiba habar despre ce inseamna sa fii magistrat, fara sa se intrebe macar daca le va placea ceea ce urmeaza sa faca. Dar recrutarea este doar unua dintre multele probleme.

     Comentariu de Cezar — 18/06/2012 @ 3:53 PM | Răspunde

     • P.S. Parerea asta o am cu mult inainte de a fi incercat la INM.

      Comentariu de Cezar — 18/06/2012 @ 3:55 PM | Răspunde

    • Da. Din păcate trebuie să fiu de acord cu dvs. Până la 40 – 45 de ani nu ai suficientă experiență de viață să judeci pe nimeni și din păcate nici prestanța pe care ți-o dă vârsta. DREPTUL este o știință socială aplicată, nu se poate învăța numai din cărți, presupune o anumită rutină a veții pe care un copil de 24+ de ani NU ARE DE UNDE SĂ O DOBÂNDEASCĂ. E drept că prin America de Sud și Africa mai poți fi magistrat de la școala generală de asta nu însemnă că e normal. POATE că unii sunt mai maturi la 25 de ani, poate, dar marea majoritate sunt genul de copii silitori care nu știu pe unde se ouă găina. Vi se pare în regulă ca o virgină de 26 de ani să încredințeze minori la divorțuri sau un copilandru care n-a ieșit ever din casă decât pentru admitere la INM să aprecieze un omor în condiții de legitimă apărare… Ce-i drept că noi românii suntem o nație de închipuiți…

     Comentariu de Secula Mihai Raul — 24/06/2012 @ 4:29 PM | Răspunde

     • Nu am timp de intrat in polemici…Credeti ce doriti,libertatea de gandire si de exprimare nu v-o ia nimeni……Da….e drept „noi ,romanii..suntem” etc.Eu cred ca noi,romanii suntem intai de toate,niste plangaciosi:intotdeauna noi suntem cei mai tari,cei mai destepti,cei mai harnici….dar ne ocoleste succesul NUMAI..si NUMAI din cauza CELORLALTI,care nu stiu sa ne aprecieze la justa valoare…..etc.OK….atunci sa schimbam sistemul cand vom avea noi posibilitatea…dar tot din experienta,nu din carti,vad ca odata ajunsi intr-un sistem subred…..prea putini curajosi care lupta pentru schimbare sunt.Oricum..in niciun caz nu m-as putea gandi ca pentru a judeca in mod corect un omor trebuie mai intai sa fiu atacata pentru a vedea pe propria piele ce simti cand ti se pune cutitul la gat…sau pentru a judeca o luare de mita..trebuia sa fiu functionar si sa iau mita,sa mai fi fost eventual urmarita penal…in fine toate acestea pentru ce?!!pentru a intelege psihologia infractorului si a-i acorda atenuante…saracul…AAAA…m-ati intrebat de virgina de 26 de ani(daca mai exista)….DA…mi se pare ca poate sa incredinteze minori,caci nu e exclus ca la 10 ani sa fi fost ea insasi incredintata..si nu trebuie neaparat sa ai o familie ca sa-ti dai seama care e interesul superior al minorului,avand in speta un tata betiv,fara job si o mama ce munceste zi lumina sa se intretina,atat pe ea,cat si pe minor…..Ma opresc aici si promit sa nu mai intervin pe acest blog,decat pentru intrebari punctuale legate de concurs.Cu multumiri domnului Danilet pentru toate informatiile utile.

      Comentariu de viki — 25/06/2012 @ 7:58 AM | Răspunde

      • Dacă asta ati inteles dvs din ce am spus eu zău….
       Deci reiese că eu am spus că judecătorul trebuie să fie întâi infractor ca să poate judeca… Eu vă rog să nu mă faceţi prost în faţă şi DA trebuie să înţelegi psihologia infractorului ca să poţi judeca pertinent în penal, nu ca să-i găseşti circumstanţe atenuante ci pentru a putea face corect o apreciere a stării de fapt şi a împrejurărilor în care s-a săvârşit infracţiunea. Dădeam exemplul cu legitima apărare tocmai pentru că la noi, atât în . Domnule dragă, scopul procesului penal nu este condamnarea celui trimis in judecată ci aflarea adevarului.
       In situatia pe care mi-o expuneti dvs cu judecatoarea maltratata cred ca nici nu ar avea ce cauta intr-un complet de minori familie deoarece cu siguranta nu poate fi obiectiva. Eu unul sper ca nu faceti parte din sistem acum si pe viitor doarece dati dovada de o intelegere cel putin îndoielnică a actului de justiţie. Asta cred eu.

       Comentariu de Secula Mihai Raul — 25/06/2012 @ 12:51 PM | Răspunde

       • Sper si eu ca nu e magistrat. Dar la cum gandeste, mi-e teama ca este.

        Comentariu de Cezar — 26/06/2012 @ 11:34 PM | Răspunde

     • Dar ati fost cu ea la ginecolog….sau scria pe fruntea ei….asta-i culmea….ce treaba are virginitatea cu competentele?E drept ca unii gandesc cu organele genitale, dar cred ca nu-i cazul in speta !

      Comentariu de Alina — 28/10/2012 @ 10:30 PM | Răspunde

 13. Domnule judecător, cum trebuie să procedeze candidatul trecut de testările la INM, dar care nu poate prezenta o caracterizare pentru că ultimul angajator nu este dispus să i-o facă (și nicio lege nu îl obligă) ori care nu mai găsește ultimul angajator (pentru că s-a desființat) sau care, datorită fluctuației de personal, nu mai este cunoscut de nimeni din cei care au intrat efectiv în contact cu el în perioada când lucra acolo?
  Dar liber profesioniștii sau persoanele fizice autorizate?

  Există și alte situații, viața în democrația asta e complexă… Când te angajezi la un patron nu îi verifici LUI buna reputație. Se poate pleca de la un loc de muncă și pentru că nu ai vrut să faci infracțiuni sau nu ai acceptat să fi călcat în picioare… Sunt situații în care nu te mai poți întoarce ca să ceri o caracterizare. Ce satisfacție pe patronul, fost angajator, fără bacalaureat și cu o grămadă de creditori care nu-și vor mai vedea niciodată banii (să nu mai vorbim de procese penale și implicare în politică) să umilească definitiv pe cel care a refuzat să-i pupe papucul și care acum vine la el că să se facă… ce? MAGISTRAT!

  Comentariu de bianca — 16/06/2012 @ 7:47 PM | Răspunde

  • Nu stiu. Cum ar trebui sa procedeze?

   Comentariu de Cristi — 16/06/2012 @ 8:08 PM | Răspunde

   • Cum se calculeaza cei 5 ani de vechime in specialitate? Spre ex daca in 2005-2006 ai 6 luni la o institutie, 2006-2012 ai 4 ani si 5 luni la o institutie si doua luni la alta institutie din care se su prapune ca timp perioadei de 4 ani si 5 luni (toate cele 3 perioade lucrate cu norma intreaga de 8 ore) rezulta cele 61 de luni vechime din calculul luat ca ex?
    Multumesc!

    Comentariu de George — 19/06/2012 @ 10:20 PM | Răspunde

    • Da, daca ai indeplinit una din functiile aratate in art.33 alin.1. Mai multe raspunsuri la astfel de intrebari gasiti in Ghidul de admitere.

     Comentariu de Cristi — 20/06/2012 @ 9:11 AM | Răspunde

    • Cum se calculeaza experienta pentru perioadele in care contractul de munca a fost incheiat pe o norma partiala de 2 ore sau pentru mai multe norme partiale de 2 ore?

     Multumesc,

     Valentina

     Comentariu de Valentina — 05/09/2012 @ 8:37 PM | Răspunde

     • Cei 5 ani sunt pt program de 8 ore pe zi, timp de 5 zile pe sapt.

      Comentariu de Cristi — 06/09/2012 @ 8:29 PM | Răspunde

 14. Păi, în ipoteza 1, înainte de faza verificării bunei reputații, potențialul candidat ar putea să-i atragă atenția unui judecător binevoitor și inteligent din CSM că pe http://jurisprudentacedo.com/Obligarea-paratei-Barlad-sa-i-elibereze-o-caracterizare-si-un-document-care-sa-ateste-activitatea-desfasurata-in-conformitate-cu-dispozitiile-art-34-alin.html e postată o hotărâre, din care citez :

  „[…] Cât privește eliberarea unei caracterizări, aceasta, într-adevăr, nu reprezintă o obligație a angajatorului, întocmirea, forma și conținutul acesteia fiind la latitudinea sa.
  Ca atare, în mod corect a fost respinsă cererea reclamantei privind eliberarea unei caracterizări.
  […]

  PENTRU ACESTE MOTIVE,
  ÎN NUMELE LEGII,
  DECIDE:
  Admite recursul declarat de reclamanta împotriva sentinței civile nr. 1496/27 noiembrie 2008 a Tribunalului Vaslui, sentință pe care o modifică în parte, în sensul că:
  Admite în parte acțiunea formulată de reclamanta în contradictoriu cu pârâta Bârlad (fostă Bârlad).
  Obligă pârâta să elibereze reclamantei un document care să ateste activitatea desfășurată de aceasta, vechimea în meserie și în specialitate.
  Respinge cererea reclamantei privind eliberarea de către pârâtă a unei caracterizări.
  Menține dispozițiile sentinței recurate privind respingerea celorlalte pretenții, respectiv a cererilor privind plata daunelor morale și aplicarea dispozițiilor art. 108 ind. 5 Cod procedură civilă.
  Irevocabilă.
  Pronunțată în ședință publică azi, 10 februarie 2009.
  PREȘEDINTE, JUDECĂTOR, JUDECĂTOR,
  GREFIER,
  Red.
  Tehnored.
  08.03.2009 – 02 ex.
  Tribunalul Vaslui: -”

  hotărâre din care rezultă că a interpreta art. 27 ind. 1 alin. (2) liniuța a doua din regulamentul de admitere la INM (referitor la OBLIGAȚIA candidatului care este / a fost anterior încadrat în muncă de a depune caracterizarea de la ultimul loc de muncă) ca reprezentând o normă onerativă, iar nu de recomandare, ar fi contrar legii și ar putea conduce din nou la procese pierdute de CSM.

  În aceeași ipoteză ar putea să atragă atenția aceluiași judecător binevoitor și inteligent din CSM, specializat însă în penal, asupra art. 29 alin. (4) C. muncii („Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.”), INM fiind angajator și având capacitatea de a discuta cu fostul angajator de pe cu totul altă poziție. În orice caz n-o să primească înjurături și amenințări.

  Și poate acest judecător va ridica la rândul său problema într-o ședință, astfel încât niciun candidat reușit să nu fie respins din acest motiv. Dacă judecătorul nu o va face, candidatul va trebui să lupte când va veni momentul.

  Sunt anti angajări fictive sau doar în scopul de a obține o caracterizare și apoi să-i spui „pa” celui care a avut încredere în tine. Cred cu tărie că situațiile de acest gen trebuie rezolvate onest și rațional și, dacă se poate, fără luptă. De aceea am apelat la dumneavoastră. Știu că am opțiunea unui memoriu către CSM. Dar știu, de asemenea, că e o procedură foarte lentă.

  Sunt liber profesionist. Să-m dau o caracterizare? Să mă duc cu o angajare în urmă? Ajung în ipoteza 1 (dezvoltată întrucâtva în paragraful 2 din mesajul anterior). Și, în plus, sunt mult mai mult de 3 ani de atunci… Să mă duc cu încă o angajare în urmă? Ajung fie în ipoteza 2 (liceul unde am predat s-a desființat), fie în ipoteza 3 (nu mă mai cunoaște nimeni – dacă prin „angajator” trebuie să înțeleg Inspectoratul Școlar). Asta e, nu sunt tare la dreptul muncii… îmi storc creierii Udroiu și Boroi…

  Rațional mi se pare să pot prezenta o caracterizare de la facultatea de drept pe care o absolv anul acesta – instituție onorabilă, acreditată, „de top” – semnată de un cadru didactic respectabil, iar nu să mă prezint cu o auto-caracterizare (ca să fiu „în litera” Regulamentului) ori să mi se impună cumva să prezint o caracterizare imposibil de obținut de la un individ pe care nu e locul să-l caracterizez aici.

  Rațional mi se pare ca cei care elaborează Regulamentul ori se ocupă efectiv de recrutare să țină cont de realitățile societății în care trăim și să nu pună „bețe în roate” nimănui.
  Îmi pare rău să constat că gândirea din spatele acestei norme duale, aparent simple și de bun simț, era corectă înainte de decembrie 1989… Nu pot să înțeleg cum nimeni din CSM nu a sesizat că e nevoie să se nuanțeze chestiunea…

  Comentariu de bianca — 16/06/2012 @ 11:30 PM | Răspunde

 15. Buna seara! Domnule judecator,mentionez faptul ca in prezent sunt avocat stagiar si intentionez sa sustin examenul de admitere la institutul national de magistratura.Problema este ca in noiembrie-decembrie voi sustine examenul pt definitivat in profesia de avocat si in cazul in care voi fi admis la inm nu stiu daca voi mai avea aceasta posibilitate dat fiind posibila incompatibilitate pe o perioada de aproximativ 2 luni.Exista vreo posibilitate de a putea exercita profesia de avocat stagiar pe o perioada de 2 de luni de la admitere,sau alta posibilitate de a’mi sustine si definitivatul? Poate ca suna absurd dar ca auditor de justitie pot spune ca urmez o forma de invatamant fara vedea o incompatibilitate.Astept parerea dumneavoastra.Va multumesc!

  Comentariu de Florin — 17/06/2012 @ 11:03 PM | Răspunde

  • Nu exista nicio incompatibilitate cand sunteti la INM. In Ghid am aratat si motivele.

   Comentariu de Cristi — 17/06/2012 @ 11:14 PM | Răspunde

 16. Buna ziua !

  1. pe urm. site se spune ca perioada de auditor de justitie este de 1 an ….e o modificare si INM-ul dureaza doar 1 an in loc de 2 sau dupa primul an nu se mai foloseste titulatura de auditor ? http://www.membricsm.ro/concurs-2012-de-admitere-la-inm-si-in-magistratura

  2. Ne puteti spune daca evaluarile medicale, psihologice si verificarea bunei reputatii se vor face in perioada 9-22 sept ( intre logica si interviu) sau abia in octombrie cand se stiu notele finale ?

  Comentariu de Daniel — 19/06/2012 @ 2:04 PM | Răspunde

  • 1. stagiatura este de un an, nu durata cursurilor la INM care e de doi ani.
   2. dupa interviu.

   Comentariu de Cristi — 19/06/2012 @ 8:51 PM | Răspunde

 17. D-le Judecator, in privinta legislatiei din care trebuie sa invatam, NCC aduce modificari in mai multe domenii ( cele din CPC, in special cu privire la divort cred ca este evident ca trebuie invatate), insa schimbarile pe care le aduce in privinta CPP intra in tematica ? spre exemplu: dupa VCC, hotararea din penal are autoritate de lucru judecat in civil cu privire la autor, vinovatie si fapta insa in NCC doar cu privire la 2 dintre aceste elemente. In cazul unei grile la procedura penala, la ce ne raportam, la VCC sau la NCC ?

  Comentariu de Marian — 19/06/2012 @ 2:52 PM | Răspunde

 18. Putem innegri bulinele cu pix Pilot frixion ?

  Comentariu de sami — 20/06/2012 @ 1:52 PM | Răspunde

  • veti primi acolo pixuri. sau aduceti dvs, dar negru

   Comentariu de Cristi — 20/06/2012 @ 6:56 PM | Răspunde

 19. Ce reprezinta ,,Certificatul de nastere in copie certificata pentru conformitate de candidat” ? Multumesc anticipat pt raspuns.

  Comentariu de Ileana — 20/06/2012 @ 6:30 PM | Răspunde

  • faceti un xerox, scrieti `pt conformitate`, semnati si datati. Mai multe raspunsuri in Ghidul scris de mine de curand.

   Comentariu de Cristi — 20/06/2012 @ 6:59 PM | Răspunde

 20. Buna ziua dle judecator.
  Putem aduce pixuri care sa scrie cu negru? Atentie, Am auzit cazuri carea au venit cu pixuri cu camera incorporata. Nu este mai sigur, pentru a evita orice discutie, sa nu se permita intrarea cu pixuri?

  Comentariu de Bogdan — 21/06/2012 @ 9:52 AM | Răspunde

  • Oricum vi se da pixuri acolo. cine e prins fraudand nu mai poate participa la vreun concurs viitor.

   Comentariu de Cristi — 21/06/2012 @ 9:55 AM | Răspunde

  • Multumesc pentru raspuns, dle. judecator. Dar oare va fi prins? Nu era mai simplu sa nu se permita, daca tot se dau acolo pixuri?

   Comentariu de Bogdan — 22/06/2012 @ 5:40 PM | Răspunde

  • Avand in vedere ca regulamentul nu interzice intrarea in sala cu pixuri inseamna ca se poate intra cu asemenea obiecte. Se tot vorbeste de fraude cu pixuri cu camera, dar cred ca sunt simple zvonuri, or, in calitate de aspiranti la statutul de magistrat nu ar trebui sa ne ghidam dupa zvonuri. Vedeti hotararile de validare a examenelor anterioare si referatele aferente, s-a facut acolo mentiune la fraude? Daca au fost, ar trebui sa fie mentionate.
   Eu alta problema as vrea sa semnalez, d-le Danilet. Anul trecut, in timpul testului de rationament logic, la un moment dat s-au auzit niste zgomote infernale de picamer, erau niste muncitori afara care lucrau, iar noi, in sala, ne concentram la teste. Nu stiu daca lucrau pe strada sau in curte, dar faceau o galagie teribila. Probabil ca toti am fost in aceeasi situatie, nu stiu daca si cat de tare s-a auzit in toate celelalte sali, nici nu mai are importanta. Totusi, s-ar putea evita anul acesta o situatie similara? Cand se vor inchiria spatiile pentru concurs, ar putea CSM-ul sa previna asemenea inconveniente sau ar putea incerca, in masura in care este posibil? Multumesc!

   Comentariu de Corina — 25/06/2012 @ 3:01 PM | Răspunde

   • Acum nu vreau sa fiu ironic, dar sa stiti ca atunci cand eram judecator de sala, am intalnit situatii in care se lucra la Palatul de Justitie si se auzea zgomot de picamar; sau partilor le suna telefonul; sau avocatii vorbeau in sala; sau usa scartaie tot timpul cand cineva iese sau intra. SI cu toate astea a trebuit sa imi fac atributiile…
    Sincer, aceste chestiuni trebuie sa le discutati cu cei din comisia de supraveghere. Dar voi fi si eu pe acolo si sper sa imi amintesc sa fiu atent si la ce mi-ati semnalat dvs.
    Mult succes!

    Comentariu de Cristi — 25/06/2012 @ 3:37 PM | Răspunde

    • Jean
     Anul acesta nu vor mai fi neplaceri de genul celor mentionate mai sus, din simplul fapt ca examenele se dau duminca!

     Comentariu de Jean — 26/06/2012 @ 7:49 AM | Răspunde

    • Stiu ce inseamna sa lucrezi in zgomot, si in biroul meu este forfota si galagie si a trebuit sa ma obisnuiesc.
     Dar cand este vorba despre un concurs sau un examen, ne dorim toti cele mai bune conditii, evident. Iar cand o institutie isi pune spatiul la dispozitia alteia pentru organizarea de concursuri/examene si ia bani pentru spatiul respectiv, mi se pare normal sa si ofere conditii prielnice. In plus, n-avem nimic de pierdut daca ne expunem doleantele, ci doar de castigat: o sansa de a le rezolva.
     Va multumesc!

     Comentariu de Corina — 02/07/2012 @ 8:35 AM | Răspunde

     • 26 august e intr-o duminica. sa speram ca nu vor fi muncitori pacatosi.

      Comentariu de Cristi — 02/07/2012 @ 8:52 AM | Răspunde

 21. Eu ma refer la acele pixuri a caror pasta se poate sterge daca depasesti respectiva bulina . Multumesc.

  Comentariu de sami — 21/06/2012 @ 3:13 PM | Răspunde

  • Haideti, eu chiar nu cred ca va pierdeti timpul cu astfel de intrebari: daca e pix de ce nu e stilou, daca e negru de ce nu e cu bila, daca e cu pasta ce se intampla daca depaseste bulina etc. Luati va rog in serios toata treba asta: nu se fac reguli individuale si trebuie sa respectati o anumita disciplina. NU mai incercati sa ocoliti regulamentele si sa le particularizati. Pixul negru vi se da in sala si gata. Daca scrie greu, va scrie greu pt toata lumea.

   Comentariu de Cristi — 22/06/2012 @ 7:24 AM | Răspunde

 22. Aveti dreptate . Imi cer scuze.

  Comentariu de sami — 22/06/2012 @ 12:07 PM | Răspunde

 23. Domnule Danilet, considerati ca vor fi schimbari majore in ce priveste modalitatea de admitere in 2013? Intentionez sa sustin admiterea la lNM anul viitor si doresc sa obtin si ghidul. Cu alte cuvinte, presupun ca sunt sanse mici sa se schimbe radical modalitatea actuala, nu-i asa? Va multumesc.

  Comentariu de Robert — 23/06/2012 @ 4:38 PM | Răspunde

  • Eu nu va pot garanta nimic. Dar ca vor fi examinari din materie juridica, examinare logica, testare medicala, verificare psihologica, de asta va asigur.

   Comentariu de Cristi — 24/06/2012 @ 9:39 PM | Răspunde

 24. Domnule judecator se mai organizeaza un alt concurs in toamna , eventual in octombrie-noiembrie ?

  Comentariu de Nelu — 26/06/2012 @ 2:04 PM | Răspunde

 25. M-am uitat in ghidul dumneavoastra insa nu am obtinut un raspuns la o intrebare , poate ma puteti ajuta , as vrea sa stiu daca in timpul sustinerii examenului de admitere la INM putem avea asupra noastra o foaie( coala alba) in care sa ne notam raspunsurile daca terminam mai devreme .Multumesc

  Comentariu de Marius — 26/06/2012 @ 4:35 PM | Răspunde

  • Am sa pun intrebarea in urmatoarea editie :). Da, puteti avea.

   Comentariu de Cristi — 26/06/2012 @ 7:34 PM | Răspunde

 26. Buna ziua, care sunt motivele pentru care dosarul unui candidat poate fi respins de catre comisia de admitere? Nota de la examenul de licenta si media aniilor de studiu in ce masura conteaza? Va multumesc, o seara buna!

  Comentariu de Loredana D. — 26/06/2012 @ 8:07 PM | Răspunde

  • De ex nu aveti cazier valabil.
   Notele de la licenta si facultate nu conteaza.

   Comentariu de Cristi — 26/06/2012 @ 10:09 PM | Răspunde

 27. Buna ziua, am o intrebare legata de bibliografie la procedura civila; din ceea ce apare pe site, reiese ca ne trebuie codul de procedura civila din 1865 „cu modificarile” subsecvente. Am absolvit anul acesta si am studiat procedura civila prin prisma modificarilor din legea 71/2011 care in anumite materii (de exemplu, partaj) face trimitere la ncc. Intrebarea mea este: vom folosi codul de procedura modificat de legea 71 si implicit vom studia si ncc sau vom face abstractie de legea 71/2011 in materia procedurii civile, avand in vedere ca doar in privinta actului juridic civil este precizat clar ca trebuie studiata aceasta lege? Intrebarea poate parea stupida dar are totusi o anumita relevanta. Daca o grila ar viza efectul partajului, potrivit ncc la care trimite L. 71/2011 care modifica si codul de procedura civila, acesta este constitutiv; or in toate tratatele neactualizate de proc civila de pe piata, efectul partajului este declarativ. Multumesc mult.

  Comentariu de Monica — 27/06/2012 @ 8:07 AM | Răspunde

  • Permite-mi un raspuns te rog!
   Citeste aplicarea legii civile in timp, cu precadere art.66 alin.2 din L.71/2011. O grila INM nu este lipsita de substanta sau de o prezentare a unei situatii…efectul partajului este in functie de data introducerii cererii de partaj judiciar sau in functie de data conventiei de partaj…inainte sau dupa intrarea in vig a NCC. (inainte-declarativ, dupa-constitutiv, in functie de legea in vigoare la data incheierii conventiei/introducerii cererii la instanta.). Intrebarea ta are relevanta cu privire la aplicarea legii in timp si nu in ceea ce priveste procedura civila de solutionare a unui partaj. Procedura impartelii judiciare nefiind modificata prin Legea 71/2011.
   Sper sa iti fie de folos!

   Comentariu de Cristina — 27/06/2012 @ 5:12 PM | Răspunde

   • In schimb procedura divortului cuprinde multe modificari prin legea 71/2011. In cazul acesta, fiindca in bibliografia de la procedura civila nu gasim aceasta lege, vom invata procedura divortului cu sau fara modificarile legii 71/2011?

    Comentariu de roxana — 16/07/2012 @ 9:45 AM | Răspunde

 28. Buna ziua,
  Am o intrebare: in conditiile unei amenzi penale platita in august 2011, credeti ca am sansa de a trece proba dosarului de buna reputatie? Multumesc!

  Comentariu de Elena — 02/07/2012 @ 2:35 PM | Răspunde

  • Conf art. 134 C.pen, reabilitarea are loc in trei ani de la data platii amenzii. Prin urmare, la dvs nu se pune problema bunei reputatii – conditie postconcurs, ci este evident ca nu intruniti conditia lipsei antecedentelor penale – conditie anteconcurs.

   Comentariu de Cristi — 03/07/2012 @ 8:22 AM | Răspunde

 29. Revin cu completari pt o mai buna intelegere a situatiei ce a dus la amenda penala: urmarirea penala a fost facuta sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art 208 alin.1 -209 alin.1 lit e cod penal iar scoaterea de sub urmarire s-a facut in temeiul art 11 pct1 lit b si art 10 lit b1 c.p.p. si art 91 c.p.

  Comentariu de Elena — 02/07/2012 @ 2:49 PM | Răspunde

 30. Buna ziua,
  cu privire la vechimea in specialitate juridica de 5 ani care se cere
  pentru concursul de admitere in magistartura la care pot participa cei
  care au acesta vechime sau considera ca o au, intrebarea mea este, cum
  este comnsiderata implinita aceasta vechime, doar de la data incadrarii
  cu studii superioare juridice pe postul respectiv sau, se considera
  vechime in specialitate si perioada de dinainte, respectiv cea lucrata
  pe studii medii dar tot in specialitate juridica, cred eu. de ex.
  exista 3 ani incadrati in functia de grefier de sedinta pe un post cu
  studii medii, ulterior in urma reincadrarii s / a ajuns la 4ani
  incadrare pe
  postul cu studii superioare.
  vecchimea in specialitate de 3 ani pe l\nga aceea de 4 ani
  este luata in calcul pentru a fi indepinita conditia
  participare la concurs?

  Comentariu de Flaviu C — 11/07/2012 @ 2:54 PM | Răspunde

  • 5 ani numai pt studii superioare juridice. nu se cumuleaza cu funcia dinainte pe studii medii.

   Comentariu de Cristi — 11/07/2012 @ 4:20 PM | Răspunde

 31. intrucat la reincadrarea pe postul cu studii superioare s – a luat in
  considerare 1/2 din vechimea aferenta postului cu studii medii.
  Asa fiind perioada de 4 ani vechime aferenta postului cu studii superioare juridice avuta pana in prezent din anul 2008,impreuna cu perioada de 1,5 ani, care este jumatate din perioada de 3 ani pe postul cu studii medii, lucrata pana in anul 2008, in urma careia curge vechime in specialitate potrivit satatutului personalului auxiliar de specialitate, este considerata ca fiind indeplinita conditia vechimii de 5 ani in specialitate juridica sau nu?
  Licenta fiind promovata in anul 2003.
  Vechimea in specialitate juridica curge doar in conditiile unui post pe care incadrarea este facuta cu studiile superioare respective sau este luata in considerare si perioada anterioara acestei incadrari , activitatea fiind tot judiciara, respectiv aceea de grefier de sedinta.

  Multumesc

  Comentariu de Flaviu C — 11/07/2012 @ 4:21 PM | Răspunde

 32. Intre timp mi a intrat raspunsul, ca atare se impune sa mai ashtept inca un an cu burta pe carte. Dar, as mai dori o lamurire, in cursul acestui an va mai fi vreun concurs pentru cei cu vechimea de 5 ani pe studii?
  Sau daca nu in acest an, in cursul anului viitor va mai fi vreun concurs la magistratura pentru cei care indeplinesc aceasta conditie, printre celelalte conditii desigur.
  Multumesc

  Comentariu de Flaviu C — 11/07/2012 @ 4:25 PM | Răspunde

 33. Buna ziua, domnule judecator!
  Am vechime opt ani in specialitate, ca „jurist”, asa cum e mentionat in carnetul de munca, conform denumirii din „Clasificarea ocupatiilor” de la acea data. Daca, impreuna cu carnetul de munca am depus in dosarul de inscriere fisa postului si contractul de munca, in care atributiile sunt specifice consilierului juridic, exista riscul totusi sa-mi fie respins dosarul?
  Va multumesc!

  Comentariu de Mihaela Popa — 11/07/2012 @ 6:49 PM | Răspunde

  • Pare a fi in regula, dar nu eu sunt competent sa o spun, ci numai comisia de admitere. Succes!

   Comentariu de Cristi — 11/07/2012 @ 9:19 PM | Răspunde

 34. Buna ziua,deci daca eu m-am inscris la Universitatea Spiru Haret in 2008 la Drept FR si am dat licenta in 2011 nu pot da examen la IMN? multumesc

  Comentariu de Mihaela — 18/07/2012 @ 7:41 AM | Răspunde

  • Cred ca deja raspunsul e tardiv pt dvs. Inscrierile s-au terminat ieri.

   Comentariu de Cristi — 18/07/2012 @ 10:05 AM | Răspunde

   • Domnule judecator,dosarul de inscriere l-am depus de saptamana tecuta la tribunal,dar nu inteleg daca voi putea sustine examenul sau imi va fi respins dosarul din cauza studiilor,deoarece am fost inmatriculata in anul 1 in 2008 la FR la Spiru Haret,imi cer scuze si va multumesc pt rabdarea acordata

    Comentariu de Mihaela — 18/07/2012 @ 10:59 PM | Răspunde

    • Veti primi raspuns numai de la comisia de admitere. EU nu pot sa imi dau cu parerea pe dosarele cu care dvs v-ati inscris.

     Comentariu de Cristi — 19/07/2012 @ 11:42 AM | Răspunde

 35. Domnule judecator,am absolvit facultatea de drept in anul 2011 pentru care mi s-a eliberat adeverinta inlocuitoare pentru diploma de licenta valabila pana in data de 11.07.2012.La inceputul lunii iunie 2012 am solicitat Universitatii o noua adeverinta intrucat nu mi s-a eliberat diploma de licenta,adeverinta care inca nu mi-a fost eliberata.Pe data de 09.07.2012 mi-am depus dosarul pentru INM la Parchet si mi s-a spus ca pot aduce noua adeverinta ulterior.in momentul eliberarii.Este vreo problema din aceasta privinta?Multumesc.

  Comentariu de cristian — 18/07/2012 @ 4:58 PM | Răspunde

  • Adeverinta o puteti aduce pana la data validarii inscrierilor.

   Comentariu de Cristi — 18/07/2012 @ 5:32 PM | Răspunde

  • Am fost in aceeasi situatie,poti merge la sediul Spiru Hared de la Universitate,mergi la et 1 la secretariat,ceri adeverinta care este semnata si mergi cu ea personal la sediul de la Piata Romana,diplome,este pe Nicolae Iorga ( vis-a-vis de Directia Pasapoarte),la biroul nr 2 (in dreapta) iti va pune stampila si asa ai adeverinta gata ( parerea mea daca astepti sa o ridice de la facultate vei mai astepta mai mult de o luna)

   Comentariu de Mihaela — 18/07/2012 @ 11:06 PM | Răspunde

 36. In ceea ce priveste evaluarea facuta cu ocazia interviului, va conta facultate absolvita?

  Comentariu de vlad — 19/07/2012 @ 10:10 PM | Răspunde

 37. Bună-ziua, am următoarele întrebări și nu sunt compet lămurită în ce privește răspunsul corect:
  1. termenul de prescripție a răsp. pen. în cazul minorilor se reduce la jumătate prin raportare la pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea savârșită sau la limitele reduse de pedeapsă ca efect al minorității, prin aplicarea art.109 C.pen ? ( art.129 C.pen nu oferă un răspuns în acest sens, iar în literatura juridică opiniile nu sunt tocmai aceleași).
  2. în cazul infracțiunii progresive, termenul de prescripție se va calcula de la data comiterii acțiunii/ inacțiunii infracționale sau de la data producerii rezultatului mai grav?
  3. dacă se reține starea de minoritate, tentativa și art. 320 indice 1 C.proc.pen, în ce ordine se vor aplica atuci când se va face individualizarea pedepsei?
  Vă multumesc, Alina

  Comentariu de alina — 20/07/2012 @ 4:46 PM | Răspunde

 38. buna ziua as dori sa stiu si eu daca este posibil mai in termeni simpli ,fiul meu a terminat ush constanta specializare drept cursuri de zi as vrea sa devina procuror ,am citit pe forum ca trebuie sa dea concurs la inm sau ce trebuie sa faca ? cand se dau aceste examene ? ce pasi trebuie sa urmeze pentru a devenii procuror .va multumesc pentru raspuns .

  Comentariu de sery — 16/08/2012 @ 4:34 PM | Răspunde

 39. Buna seara,

  Am citit regulamentul pentru examenul de admitere la inm de 2 ori. Nu este specificata o ora la care ar trebui sa fim prezenti. In concluzie ma interesa la ce ora incepe concursul? intrucat eu nu stau in Bucuresti si este mai dificil pentru cei din provincie.

  Multumesc!

  Cu respect,

  Nina H.

  Comentariu de nina_semper_fi — 18/08/2012 @ 7:06 PM | Răspunde

 40. Buna seara, s-a decis care va fi locatia unde se va desfasura examenul de admitere?

  Va multumesc!

  Comentariu de Loredana D — 18/08/2012 @ 7:13 PM | Răspunde

  • Da. Pt INM la facultatile din Timpuri Noi (Dim.Cantemir, Nic.Titulescu, T.Maiorescu), iar pt magistratura la Univ Romano-Americana din zona Piata Presei.

   Comentariu de Cristi — 18/08/2012 @ 7:45 PM | Răspunde

 41. Multumesc pentru raspuns, foarte prompt.
  Mai am o nelamurire si daca m-ati putea ajuta ar fi perfect. Examenul unde se va sustine mai exact?intrucat nu sunt din Bucuresti si o sa vin singura si mi-ar fi de un real ajutor o adresa sau un link de unde pot afla adresa.
  Va multumesc!

  Comentariu de nina_semper_fi — 18/08/2012 @ 7:21 PM | Răspunde

  • Daca veniti cu trenul ,de la Gara de Nord luati ratb nr.133 si va duce exact la locul concursului.Concret,coborati la statia Univ.Crestina Dimitrie Cantemir (oricine va indruma…).

   Comentariu de viki — 19/08/2012 @ 11:27 AM | Răspunde

   • multumesc mult pentru indrumari!

    Comentariu de nina_semper_fi — 19/08/2012 @ 8:23 PM | Răspunde

 42. Am si eu o intrebare va rog : Imi puteti si mie in ce consta examinarea medicala tinand seama ca eu am unele probleme cu ochii si anume am discromatie .Pot sa am probleme?Va multumesc.

  Comentariu de cosmin — 22/08/2012 @ 7:41 PM | Răspunde

 43. Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti ce inseamna sa fii apt din punct de vedere medical pentru admiterea in magistratura? Daca o persoana sufera de o forma de cancer neagravata si considerata tratata se incadreaza pt a trece vizita medicala si a fi declarata apta?

  Comentariu de ana — 27/08/2012 @ 2:31 PM | Răspunde

  • Exista un ordin al MJ in acest sens, publicat pe blogul meu si in Ghidul de admitere.

   Comentariu de Cristi — 09/09/2012 @ 11:05 AM | Răspunde

 44. Am si eu o intrabare va rog- credeti ca in viitorul apropiat se va mai organiza vreun examen la SNG? Am inteles ca odata cu intrarea in vigoare o Noului Cod de Procedura Civila- 1 februarie 2013 va fi necesar un numar foarte mare de judecatori si grefieri. e posibil ca pana atunci sa se mai organizeze vreun examen la SNG, sau chiar si la INM?Va multumesc.

  Comentariu de luminita — 27/08/2012 @ 6:52 PM | Răspunde

  • Nu va mai fi. La SNG si INM se organizeaza un sg concurs anual. Pt grefieri, concursurile le mai organizeaza si curtile de apel cu aprobarea CSM.

   Comentariu de Cristi — 09/09/2012 @ 11:05 AM | Răspunde

 45. functia de auditor in justitie este una din functiile care constituie vechime in specialitate de care se tine seama la admiterea in magistratura?

  Comentariu de Lara — 30/08/2012 @ 10:37 AM | Răspunde

  • Ati gasit aceasta functie in art.33 din legea 303/2004?!

   Comentariu de Cristi — 30/08/2012 @ 4:46 PM | Răspunde

   • si raspunsul la intrebare e tot o intrebare?! foarte amuzant…

    Comentariu de Lara — 31/08/2012 @ 6:00 PM | Răspunde

 46. se considera vechime de 5 ani de zile pentru o persoana angajata in functia de consilier juridic cu o norma de 2 ore zilnic in contractul de munca cu vechime de 5 ani de zile??????????? va multumesc

  Comentariu de marius — 01/09/2012 @ 4:18 PM | Răspunde

 47. In 9 septembrie urmeaza sa sustin testul de verificare a rationamentului logic si stiu ca 20 din totalul intrebarilor nu sunt punctate. In martie am participat la pretestare si am obtinut 81 de puncte insa din pacate nu imi amintesc daca si atunci cele 20 de intrebari au fost punctate sau nu si nu cunosc nicio sursa din care sa ma documentez. Am inteles ca in conditiile acelea ar fi fost punctate toate intrebarile. Daca ma puteti ajuta cu un raspuns mi-ar fi de mare folos. Va multumesc

  Comentariu de A.C. — 02/09/2012 @ 10:38 PM | Răspunde

  • 20 de intrebari, pe care dvs nu le stiti, nu se puncteaza. dar trebuie sa le faceti. ele vor fi folosite in teste in anii viitori.

   Comentariu de Cristi — 03/09/2012 @ 12:07 PM | Răspunde

 48. Buna seara,

  avand in vedere diversitatea informatiilor despre urmatorul concurs de admitere in magistratura, va rog sa ne spuneti ce anume determina oscilatiile privind data acestuia, intre lunile octombrie/noiebrie si mai recenta luna decembrie 2012.
  Totodata, va rog sa ne mai comunicati daca datele referitoare la data acestui concurs au un fundament real sau sunt deziderate sau speculatii.

  Informatii privind organizarea unui concurs in lunile octombrie/noiembrie 2012 au aparut si pe membricsm.ro

  Comentariu de Anton — 06/09/2012 @ 9:19 PM | Răspunde

 49. Scuze pentru „noiebrie”!

  Va multumesc (mai ales pentru faptul ca putem adresa intrebari cu speranta ca vor fi citite de cineva avizat care manifesta interes pentru cei care le adreseaza)

  Comentariu de Anton — 06/09/2012 @ 9:28 PM | Răspunde

 50. Se pare ca in iarna va mai fi un concurs.

  Comentariu prin Cristi — 11/07/2012 @ 9:18 PM | Răspunde

  Comentariu de Anton — 07/09/2012 @ 5:02 PM | Răspunde

 51. de V. Cozmei HotNews.ro
  Marţi, 19 iunie 2012, 17:23 Actualitate | Esenţial

  Plenul CSM a decis organizarea in lunile august-septembrie a doua noi concursuri pentru absolventii de Drept: un concurs de admitere la INM pentru a deveni auditor de justitie timp de doi ani, si un concurs de admitere in magistratura, pentru a deveni judecator sau procuror, informeaza membricsm.ro. Un alt concurs de amitere in magistratura va fi organizat in octombrie-noiembrie.

  Comentariu de Anton — 07/09/2012 @ 5:03 PM | Răspunde

 52. Domnule judecator, ati raspuns mai sus ca in iarna ar fi un nou concurs. Sa intelegem ca inca nu s-a stabilit nimic concret, dar ca se discuta organizarea unui nou examen pentru luna decembrie? Va rugam sa ne comunicati cum aflati ceva noutati pt ca suntem foarte multi cei care asteptam un raspuns. Va multumesc mult.

  Comentariu de cristina g. — 07/09/2012 @ 9:08 PM | Răspunde

 53. De asemenea, sunt tot felul de zvonuri in ceea ce priveste numarul de locuri ce se vor scoate la concurs…de genul sutelor de locuri…Va rugam mult sa ne comunicati orice informatii reale in acest sens de indata ce se decide ceva cert. Va multumesc.

  Comentariu de cristina g. — 07/09/2012 @ 9:12 PM | Răspunde

 54. cristina g, dupa ce „dl judecator” mi-a sters postarile (care nu erau decat citate din postarile sale anterioare) prin care demonstram cu claritate ca dumnealui nu stie nimic sigur despre data viitoarelor examene/concursuri si nici nu are cum sa stie, pot sa-ti spun urmatoarele:
  in timpul sau liber, in viata sa privata, deci si pe blog, nu prezinta o pozitie oficiala. face doar speculatii, isi pune in evidenta intentiile de a veni in spijinul potentialilor canditati, fiind singurul membru csm care vrea concurs in octombrie/noiembrie 2012. si, paradoxal, singurul cu profit material consistent de pe urma unui examen organizat cat mai curand, data fiind editarea „ghidului”.
  ma intreb daca nu cumva bunele sale intentii duc, implacabil, spre Iad, pentru ca, in mod cert nu sunt singurul care gandeste asa….
  dar, despre asta, in alta postare

  Comentariu de Anton — 08/09/2012 @ 11:25 AM | Răspunde

  • Tinere – Beton, Anton sau cum te cheama, care folosesti adrese false de e-mail. Tu si toti ceilalti aveti optiunea sa nu cititi ce scriu eu. Imi petrec ore intregi saptamanal sa va raspund la intrebari unele pertinente, altele de-a dreptul aberante, demonstrand ca unii nici macar nu cititi legile, regulamentele, nu stiti cu ce se ocupa CSM, INM si incercand sa ma faceti sa anticipez de la mine putere ce se va intampla peste 4 luni, peste 6 luni sau peste un an. Parerile mele de aici sunt parerile mele. Cand nu stiu nimic sigur spun asta in mod deschis. Cand ceva stiu sigur fac o postare noua.
   Cat priveste cartea: toate intrebarile din carte sunt pe acest blog si v-am raspuns, gratuit daca vrei. Faptul ca am decis la sugestia unei edituri sa adun de prin locuri disparate aceste intrebari si raspunsuri si sa le pun intr-o carte e optiunea mea. Tu ai optiunea sa nu o cumperi, pe mine nu ma intereseaza venitul de acolo (pana acum este zero).
   Deci, te sfatuiesc sa iti vezi e invatat, sa nu mai deschizi blogul meu, si sa te informeze oficial de pe site-ul INM si CSM. Si acest sfat il adresez tuturor: nu imi cumparati cartea, si stati doar pe site-urile INM si CSM.
   Multumesc.

   Comentariu de Cristi — 08/09/2012 @ 12:32 PM | Răspunde

 55. „Un alt concurs de admitere directă în magistratură va fi organizat în octombrie-noiembrie”. (http://www.membricsm.ro/?s=concurs+noiembrie&submit=Search)

  „Echipa care lucrează la acest site este coordonată de cabinetele următorilor membri CSM: judecător Horaţius Dumbravă, membru CSM ales din partea curţilor de apel; judecator Alexandru Şerban, membru CSM ales din partea curţilor de apel; judecător Adrian Neacşu, membru CSM ales din partea tribunalelor; judecător Cristi Danileţ, membru CSM ales din partea judecătoriilor”

  „Despre cine vorbiti? Daca pt cei cu 5 ani, din cate stiu eu m-am batut sa se organizeze concurs pt dvs, ca se dorea sa NU.
  Comentariu prin Cristi — 13/06/2012 @ 1:02 PM | Răspunde”

  „In rest, incercam anul asta sa facem 2 concursuri pt cei cu 5 ani vechime. Cat ma priveste, am sustinut si voi sustine concurs in toamna, pt a avea timpul de invatat pe care vi l-ati programat. Ceilalti colegi nu au fost de acord, insa.Comentariu prin Cristi — 14/06/2012 @ 6:41 PM | Răspunde” CARE E DIFERENTA DINTRE „ceilalti colegi” si „unii/cativa/majoritatea” CE INSEAMNA ASTA, NICI MACAR COLEGII DE PE membricsm.ro???

  CINE DOREA??? NU MAI MANIPULA!!! SPUNE LUCRURILOR PE NUME SAU ABTINE-TE!!! CONSTIENTIZEAZA CA IN JOCUL ASTA PRINZI SI PSIHICUL NOSTRU!!!

  Comentariu de Beton — 08/09/2012 @ 11:45 AM | Răspunde

  • Vad ca ai probleme majore de stres. Incepe prin a te linisti, respira adanc, asuma-ti ce scrii dandu-ti numele real si adresa reala de e-mail, si incearca sa nu ma tutuiesti, ca nu cred ca am avut ocazia sa ne stim ca sa iti permiti toate aceste lucruri.

   Comentariu de Cristi — 08/09/2012 @ 12:34 PM | Răspunde

 56. daca tot esti online (si asta doar ca sa stergi postari, nu sa raspunzi la intrebari incomode) fii barbat si spune unde/ce gresesc, nu lasa impresia ca stergi postarile in mod subiectiv.

  Comentariu de Beton — 08/09/2012 @ 11:48 AM | Răspunde

 57. Multpreatinere …..(cenzurat)

  Comentariu de Gheorghita — 08/09/2012 @ 4:44 PM | Răspunde

  • Uita-te cum facem: cum tot esti din Bucuresti, sunt dispus sa ma intalnesc cu tine ca sa lamurim orice intrebari mai ai in legatura cu justitia si concursurile de recrutare. Doar spune o ora, loc si zi.

   Comentariu de Cristi — 09/09/2012 @ 11:17 AM | Răspunde

 58. Buna seara! am si eu o intrebare: daca sunt parata intr-un proces civil, ca urmare a unui presupus accident rutier,fara victime, de fapt masina era parcata si in spatele ei am gasit o motocicleta cazuta iar proprietarul insista sa ii dau bani, motiv pentru care am mers la politie si se afla un proces pe rolul instantei o sa am probleme la verificarea reputatiei?va multumesc!

  Comentariu de roberta — 09/09/2012 @ 8:39 PM | Răspunde

  • De regula, calitatea de parte intr-un proces civil nu are cum sa atraga probleme la buna reutatie, mai ales daca acel caz nu e mediatizat.

   Comentariu de Cristi — 09/09/2012 @ 11:20 PM | Răspunde

 59. Buna seara! M-ar interesa conditiile care trebuie indeplinite pentru a participa la examenul de admitere la inm.Multumesc!

  Comentariu de Nyko — 11/09/2012 @ 7:43 PM | Răspunde

  • Va sfatuiesc sa cititi legea 303 din 2004 republcata si Regulamentul aferent. Le gasiti pe site-ul CSM.

   Comentariu de Cristi — 11/09/2012 @ 8:18 PM | Răspunde

 60. Buna seara,
  Imi puteti da cateva sfaturi, va rog, in vederea sustinerii interviului din cadrul concursului INM? va multumesc

  Comentariu de Madalina Persunaru — 17/09/2012 @ 9:14 PM | Răspunde

  • Reiau ce am scris la doua intrebari similare:

   AM dat de mai multe ori sfaturi, inclusiv in Ghid. Nu va impacientati, dezvoltati ideile, tintiti spre profesia de magistrat, fiti atenti la utilizarea limbii romane. In etapa de intrebari fiti deschisi, nu raspundeti monosilabic, aratati motivatia voastra in adeveni aparatorii drepturilor omului si infaptuitori de dreptate. Succes mult! Astept sa fim colegi!

   Se urmareste cum stapaniti limba romana (ce va notati in scris ramane la dosar), capacitatea de exprimare, logica si argumentarea. Incercati sa dezvoltati subiectul facand legatura cu profesia (atentie, nu `meseria`) de judecator/procuror. Cand vi se vor pune intrebari de catre comisie, se va urmari in ce masura va potriviti profilului magistratului http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=caut&doc=30&lk=6. Nu raspundeti monosilabic, nu va intimidati si fiti constienti ca sunteti oameni care devin magistrati si au in fata zeci de ani in care sa se perfectioneze. Nu le puteti sti si stapani pe toate, dar cu siguranta sunteti deschisi sa le dobanditi.

   Comentariu de Cristi — 17/09/2012 @ 9:19 PM | Răspunde

 61. Va multumesc mult!

  Comentariu de Madalina Persunaru — 18/09/2012 @ 7:42 PM | Răspunde

 62. se considera vechime in specialitate perioada in care am fost angajata jurisconsult/consilier juridic, conform CAEN, fara insa a fi inscrisa in colegiu?

  Comentariu de tatiana — 19/09/2012 @ 7:50 PM | Răspunde

 63. Buna seara ! Am si eu o intrebare : pot lucra din primul an de facultate ca jurist sau doar dupa ce termin si iau si licenta ?…stiu ca trebuie sa am 5 ani vechime ca jurist pentru a da examen in barou. In magistratura se aplica aceeasi forma ? Sau sunt nevoita sa dau examen la INM. ?Va multumesc

  Comentariu de Georgiana — 19/09/2012 @ 11:20 PM | Răspunde

  • Nu puteti fi jurist decat dupa ce aveti licenta in drept.

   Comentariu de Cristi — 20/09/2012 @ 12:51 PM | Răspunde

 64. Buna seara! Pentru admitere la inm conteaza forma de invatamant? (zi, id, ifr)?

  Comentariu de ioana — 27/09/2012 @ 12:45 AM | Răspunde

  • Ati gasit vreo astfel de distinctie in legea statutului magistratilor?!

   Comentariu de Cristi — 27/09/2012 @ 9:10 AM | Răspunde

 65. Buna ziua! Am si eu o intrebare: am fost sanctionata cu o amenda administrativa pentru conducere fara permis pe drum public( in 2007), voi putea da admitere la inm? sau voi intampina probleme la verificarea bunei reputatii?

  Comentariu de Anca — 28/09/2012 @ 2:41 PM | Răspunde

 66. Buna seara d-le judecator!va rog sa-mi raspundeti la o intrebare in legatura cu verificarea bunei reputatii a candidatului admis la inm. Mai precis, nelamurirea mea vizeaza lit c)o adeverinta eliberata de primariile si/sau administratiile financiare din care sa rezulte,daca este cazul, natura si tipul contraventiilor si a sanctiunilor contraventionale aplicate.Daca in concret nu mi-au fost aplicate sanctiuni contraventionale, trebuie sa solicit primariei eliberarea unei adeverinte cu un continut in sensul inexistentei lor?Va multumesc!

  Comentariu de andreea — 02/10/2012 @ 6:23 PM | Răspunde

 67. buna ziua Domnule judecator. va rog sa imi raspundeti la o intrebare, am terminat facultatea de drept si administratie publica constanta…anul 2010. adica am facut 4 ani de zile la Spiru Haret inscriindu-ma in anul 2006 la aceasta universitate. am luat licenta cu 10 insa diploma mea este inca la ei. intrebarea mea este…daca eu as putea sa ma inscriu la concursul de admitere la INM..daca eu nu am nici o experienta in domeniu ..pana acum lucrand doar ca operator de interviuri si nici de cum in acest domeniu in care am facut facultatea. curiozitatea mea este daca trebuie sa am ceva ani in spate de experienta sau pot si eu sa ma insciur la asemena concurs. D in pacate chiar nu am avut sansa sa acumulez experienta pt ca aici la noi..adica orasul Botosani…nimnei nu te ajuta sa te poti ridica si sa poti profesa in domeniul care iti place!!! va multumesc mult daca o sa aveti timp sa imi raspunde-ti insa stiu ca sunt probleme cu Spiru Haret si de aceea am atata nevoie de un raspuns al dumneavoastra. va multumesc din suflet si multa sanatate va doresc!!!!!!!!

  Comentariu de semida — 06/10/2012 @ 11:42 AM | Răspunde

 68. va multumesc mult pt info !! sunteti un om cu adevarat de ajutor!!! mult succes si numai de bine va doresc!!!!

  Comentariu de sem — 07/10/2012 @ 2:08 PM | Răspunde

 69. Buna ziua si respectele mele domnule judecator. In legatura cu buna reputatie am o intrebare si anume daca am primit amenda contraventionala rutiera si mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru consum de alcool , timp de 3 luni, acum un an, voi fi un impediment pentru o eventuala admitere in magistratura? va multumesc pentru timpul acordat

  Comentariu de Tudor — 17/10/2012 @ 3:45 PM | Răspunde

  • Daca nu a scris presa despre asta, daca nu a fost scandal adiacent, nu cred sa fie probleme.

   Comentariu de Cristi — 17/10/2012 @ 10:03 PM | Răspunde

 70. Buna ziua si multumim mult pentru timpul acordat ,sunt licentiat si as dori sa stiu care este diferenta de complexitate a examenului de admitere dintre absolventi , fara experienta juridica si cei care au profesat ani buni in bransa . Acestia nu mai fac cei doi ani la Institut ? Si as dori sa mai intreb , in cei doi ani de cursuri la INM se acorda indemnizatii sau alte facilitati pentru cei cu familie ? Multumesc.

  Comentariu de Florin — 18/10/2012 @ 11:19 PM | Răspunde

  • Nu e nicio diferenta la concursul de admitere pt cei la INm si pt cei recrutati direct pe post. Ultimii nu mai fac INM. Primii fac doi ani la INM si au bursa si cazare la caminul INM din Bucuresti.

   Comentariu de Cristi — 19/10/2012 @ 1:38 PM | Răspunde

 71. Pentru anul 2013 cand se estimeaza urmatorul examen pentru incadrare direct pe post.Prevederile Noului cod civil si noul cod de procedura civila se vor studia in integralitate

  Comentariu de Musat Catalin — 23/10/2012 @ 7:30 PM | Răspunde

 72. Buna ziua domnule judecator. In legatura cu cei recrutati direct pe post si care trebuie sa aiba 5 ani vechime in specialitate.; sunt absolvent al Academiei de politie sectia penitenciare cu durata de 3 ani , actualmente licentiat in drept de catre Universitatea George Bacovia din Bacau si sunt incadrat ca ofiter intr-o unitate penitenciara. Intrebare : ca ofiter de penitenciare ma pot inscrie la examenul de admitere in magistratura dupa o perioada de 5 ani, iar aceasta perioada se calculeaza de la incadrarea mea intr-o unitate penitenciara sau de la data obtinerii licentei in drept? Va multumesc pentru promtitudinea si profesionalismul de care dati dovada in raspunsurile dumneavoastra. Multa sanatate va doresc!

  Comentariu de mihalachi dumitru doru — 28/10/2012 @ 2:18 PM | Răspunde

  • Numai categoriile expres prev in art. 33 din Legea 303 din 2004 pot candida la concursul de recrutare directa.

   Comentariu de Cristi — 28/10/2012 @ 5:08 PM | Răspunde

 73. Buna ziua domnule judecator. Revin cu o completare la intrebarea 72 si anume : ce alte posibilitati mai am pentru a deveni magistrat in situatia in care sunt ofiter activ in sistemul penitenciar? La INM sunt numai cursuri de zi sau si FF? Pot eu candida si urma cursurile de zi (FF) fiind ofiter activ in sistemul penitenciar? Va multumesc pentru timpul acordat si va urez mult succes.

  Comentariu de mihalachi dumitru doru — 29/10/2012 @ 5:02 PM | Răspunde

  • Puteti da concurs la INM. INM are cursuri numai de zi, timp de doi ani, doar la Bucuresti, unde primiti o bursa in valoare acum de 1300-1400 lei.

   Comentariu de Cristi — 30/10/2012 @ 12:53 PM | Răspunde

 74. Buna ziua!Domnule judecator am si eu o intrebare,in cazul in care ai fost admis la inm este obligatoriu sa merig saptamanal la cursuri?sau poti merge o saptamana da si una nu?

  Comentariu de Nicolae Ana Maria — 04/11/2012 @ 11:44 AM | Răspunde

  • Cred ca e cea mai tare intrebare pe care am primit-o pana acum. Practic, ma intrebati daca mergeti la INM o data pe saptamana sau o data la doua saptamani. Apoi, vad ca faceti confuzie intre INM si facultate. Sa va spun raspunsul?! Trebuie sa mergeti nu o data pe saptamana, ci zilnic la INM, pt ca acesta este serviciul dvs pt care sunteti platita!!!

   Comentariu de Cristi — 04/11/2012 @ 1:57 PM | Răspunde

 75. Buna ziua, domnule judecator! Vreau sa va intreb daca eliminarea din concurs in ultimii 5 ani ca urmare a completarii grilei de concurs dupa expirarea timpului alocat atrage neindeplinirea conditiei bunei reputatii in contextul in care nu exista alte abateri, amenzi sau sanctiuni disciplinare?

  Comentariu de sebastian — 07/11/2012 @ 5:15 PM | Răspunde

  • Nu va raspund punctual la aceasta intrebare. suntem in plina proceura de validare a unui astfel de concurs.

   Comentariu de Cristi — 07/11/2012 @ 10:36 PM | Răspunde

 76. domnule,judecator as dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie : sunt comisar la garda financiara de 13 ani(7 ani functie de conducere),in perioada de executie1999-2003 am fost incadrat comisar dar am avut si delegatie pentru jurist; as dori sa stiu daca aceasta perioada in care am avut delegatie de consilier juridic se considera vechime ce poate fi luata in calcul pt.indeplinirea conditiei de minimum 5 ani vechime pt. inscrierea la examenul de magistrati, tinind cont si de prevederile OUG 91/2003 privind organizarea si functionarea GARZI FINANCIARE (art 11 ;comisarilor li se considera vechime in specialitatea economica sau juridica,dupa caz,intreaga perioada in care isi desfasoara activitatea in GARDA FINANCIARA).Va multumesc!

  Comentariu de sandu — 12/11/2012 @ 12:40 PM | Răspunde

  • Nu are imp ce spune legea dvs, ci ce spune legea noastra. Daca dovediti ca ati fost numita (nu doar ca ati exercitat) ca si consilier juridic, totul e in regula.

   Comentariu de Cristi — 12/11/2012 @ 2:30 PM | Răspunde

 77. Buna ziua domnule judecator. Sunt ofiter de politie judiciara de 7 ani insa am absovit facultatea de drept in anul 2012. In aceasta situatie ma pot inscrie la examenul de admitere in magistratura? Va multumesc!

  Comentariu de barbu nelu — 12/11/2012 @ 3:29 PM | Răspunde

 78. ref.intrebarea nr 76, multumesc pentru raspuns,dar as dori sa stiu daca prin numire intelegeti decizia data de seful institutiei pentru exercitarea atributiilor de consilier juridic (asa cum am eu) sau incadrarea in cartea de munca sub aceasta denumire.In cartea de munca este trecut comisar in toata aceasta perioada.Multumesc!

  Comentariu de sandu — 12/11/2012 @ 4:47 PM | Răspunde

  • Daca nu aveti mentiune in cartea de munca sau contract de munca, atunci cum spuneti ca ati fost consilier juridic?? Nu cred ca e ok.

   Comentariu de Cristi — 12/11/2012 @ 10:00 PM | Răspunde

 79. Buna seara , am vazut decizia care s-a luat CSM in urma cu cateva zile, mai exact pe 15 noiembrie a.c. despre organizarea concursului de admitere în magistratură, este valabila celor cu vechime sau si celor care doar sunt licentiati ai facultatii de drept? Multumesc.

  Comentariu de Iuliana Ionel — 22/11/2012 @ 5:55 PM | Răspunde

 80. Domnule judecator, daca am amenzi contraventionale (neplatite) in cuantum de aprox. 4000 lei, din care in jur de 3000 lei de la Pol. rutiera, iar in jur de 1000 lei pentru disturbarea ordinii publice, aplicate de „justitiarii ” de la politia comunitara (care aveau norma de dat amenzi ca sa-si pastreze postul ), o sa constituie impediment la verificarea bunei reputatii in cazul in care voi fi declarat admis in urma concursului de admitere la inm? sau ar trebui platite pana la data sustinerii probei eliminatorii?

  Comentariu de Andreea — 03/12/2012 @ 11:33 PM | Răspunde

  • Sper ca glumiti cu aceasta intrebare…Sincer, sper ca glumiti: atatea incalcari de lege, unele si pentru tulburarea ordinii publice, nici nu platiti, mai si luati peste picior autoritatile statului, dar vreti sa deveniti `justitiar`…

   Comentariu de Cristi — 04/12/2012 @ 1:03 PM | Răspunde

 81. pai niste amenzi de la circulatie constituie asa de mare impediment? (si da, domnii de la pol comunitara ne-au zis in fata ca trebuie sa dea amenzi si nu le-a pasat ce am zis noi). Dar daca le platesc, am vreo sansa?

  Comentariu de Andreea — 04/12/2012 @ 6:52 PM | Răspunde

 82. Buna ziua… m-am uitat pe toate intrebarile si in regulament dar nu am gasit raspuns la intrebarea mea… Facultatea de drept trebuie sa o faci la zi neaparat sau poti sa o faci si la FR.

  Imi cer scuze daca s-a mai discutat sau nu… da sau nu… multumesc foarte mult.

  Comentariu de l.gaby — 28/01/2013 @ 12:48 PM | Răspunde

  • Eu cred ca ati gasit un raspuns la intrebarea dvs: daca nu se prevede ca ar tr sa ai facultatea la zi, atunci regulile lementare de interpretare juridica iti arata ca poti absolvi orice facultate de drept. Ma insel eu sau dvs mai trebuie sa mai puneti mana pe TGD sau civil anul intai???

   Comentariu de Cristi D — 28/01/2013 @ 1:33 PM | Răspunde

 83. am gasit doar ca trebuie sa fii licentiat in drept … deci nu conteaza ce forna de invatamant ai urmat nu ?

  Comentariu de l.gaby — 28/01/2013 @ 12:52 PM | Răspunde

 84. Buna seara,sunt studenta la drept si am inceput sa ma informez despre pasii care trebuie urmati pentru a deveni magistrat.Intrebarea mea este daca dupa urmarea cursurilor de 2 ani la INM pot sustine examenul pentru magistratura sau mai este nevoie de acea vechime de 5 ani in domeniu?Multumesc.

  Comentariu de andra — 19/02/2013 @ 9:28 PM | Răspunde

  • Odata cu intrarea la INM ati intrat in magistratura. La absolvirea INM veti obtine un loc in sistem in functie de medie. Succes!

   Comentariu de Cristi D — 20/02/2013 @ 12:23 AM | Răspunde

 85. 85.Multumesc pentru raspuns.As mai avea cateva nedumeriri daca se poate sa ma lamuriti.Constituie un impediment la dosar sau poate la interviu faptul ca nu am avut nicio activitate in domeniul juridic?Si daca imi puteti recomanda o bibliografie utila deoarece nu gasesc nicaieri.Multumesc frumos.

  Comentariu de andra — 20/02/2013 @ 11:11 AM | Răspunde

  • Pt admiterea la INM, niciun impediment. Pt blibliografie nu va pot recomanda decat sa contactati actuali auditori de justitie la INM.

   Comentariu de Cristi D — 21/02/2013 @ 12:34 PM | Răspunde

 86. Buna ziua!As avea si eu o intrebare pentru dl.judecator Cristi Danilet:
  Intre anii 2006-2010, am fost student al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Spiru Haret, specializarea Drept,initial am fost la ID(invatamant la distanta), iar ulterior in anul 3, am trecut la FR.
  In anul 2010, am dat licenta si am obtinut o diploma, pe care este trecut antetul Ministerului Educatiei si Cercetarii.Intrebarea mea la dvs. este:Anul viitor ma pot inscrie cu aceasta diploma la concursul pentru admiterea in magistratura?, din cate am citit in regulament nu este specificat nicaieri a fi un impediment.Astept un raspuns lamuritor din partea dvs.Multumesc anticipat!

  Comentariu de Mitica — 05/08/2013 @ 9:07 AM | Răspunde

 87. Buna seara.
  Intre anii 2007-2011 am fost student al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Spiru Haret-specializarea Drept, am fost la ID primii 2 ani , ulterior la FR, iar in anul 2011 am sustinut examenul de licenta pe care l-am promovat.
  Intrebarea pentru dvs. este: ma pot inscrie la concursul pentru admiterea la INM in anul 2014?
  Influenteaza rezultatul interviului universitatea la care am absolvit?
  Va multumesc anticipat.

  Comentariu de cristi — 16/12/2013 @ 9:01 PM | Răspunde

 88. Bună seara,
  În perioada ianuarie 2009 – aprilie 2011 am fost angajată la o societate comercială și am avut funcția de consultant juridic. Prin fișa postului am avut atribuții identice cu cele prevăzute pentru funcția de consilier juridic, însă neexistând la acel moment o reglementare clară a Clasificării Ocupațiilor în România, în contractul individual de muncă mi-a fost scrisă funcția de CONSULTANT JURIDIC.
  În decembrie 2010, când s-a abrogat Decretul nr.92/1976 privind carnetul de muncă și evidența salariaților s-a ținut în REVISAL, am fost înregistrată în programul raportat către ITM cu funcția Consilier juridic conform COR.
  În cazul meu, dacă depun la dosarul de înscriere adeverința de vechime de la ITM (funcția consultant juridic), contractul de muncă (funcția consultant juridic) și fișa postului (din care reiese faptul că am îndeplinit atribuțiile funcției de consilier juridic), pentru perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010, îndeplinesc condiția vechimii în specialitate prevăzută de art. 33 alin(1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților?
  Vă mulțumesc!

  Comentariu de Alexandra — 22/01/2014 @ 7:20 PM | Răspunde

  • Chestia cu reglementarea clara care nu a existat e poveste. Nu stiu ce raspuns sa va dau, e posibil sa nu aveti probleme.

   Comentariu de Cristi D — 22/01/2014 @ 9:40 PM | Răspunde

   • Buna seara spuneti.mi va rog am term dreptul la id la universitatea Bioteŕra pot sa dau examen la inm este vreo problema ca facultatea e clasata mai prost. Multumesc

    Comentariu de cristi — 26/05/2015 @ 10:51 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: