CRISTI DANILEŢ – judecător

31/07/2012

Predoiu, doar un fost ministru al justiţiei- ep.2: Legile şi codurile

Filed under: MJ — Cristi Danilet @ 8:30 PM

Aşa cum anunţam ieri, azi voi începe o scurtă analiză a spuselor ex-ministrului în interviul de acum două săptămâni:

Legile

Se laudă ministrul cu legile iniţiate sub conducerea sa. Dar din toate legile iniţiate de el sau avizate favorabil de el, un număr de 29 au fost infirmate de Curtea Constituţională mai înainte de promulgare, fiind găsite deficienţe majore. Cel mai cunoscut exemplu de nerespectare a tehnicii de redactare legislativă îl constituie celebra Ordonanţă cu taxa pe poluare, modificată de trei ori, neconformă cu dreptul UE de la început până la sfârşit, cu privire la care unul din secretarii de stat patronaţi de Predoiu a spus cu tupeu că nu revine MJ respectarea legislaţiei UE şi a practicii instanţelor! – am demonstrat la acea vreme că este exact invers.

Aici mai am ceva de amintit. O lege prin care se dorea organizarea a două concursuri INM în anul 2011, după o admitere dezastruoasă în 2010, a fost respinsă în Parlament sub ministeriatul Predoiu (despre modul jenant de susţinere a acestui proiect de către un secretar de stat judecător şi scrisorile de protest la adresa membrilor CSM de către acesta, nu e cazul să vorbesc aici, cert e că noul CSM şi-a asumat organizarea a încă unui concurs în 2011 şi fără acea lege). O altă lege, prin care se propunea concurs de X şi 0 pentru a deveni judecător de curte supremă, a fost respinsă. Iar o lege foarte importantă pentru sistem, vizând managerul de instanţă şi autoritatea asuprea grefierilor, nici acum nu e trecută prin Parlament, deşi Comisia Europeană a pomenit-o prin vreo două rapoarte.

În fine, deşi atenţionat de CSM încă din aprilie 2011, în mod inexplicabil ministrul a refuzat să promoveze un proiect de lege pentru modificarea sistemului de admitere în INM cu privire la verificarea condiţiei aptitudinii psihologice a candidaţilor (am îndreptat această eroare ministerială în prima lună de funcţionare a Guvernului Ponta). Astfel că generaţia de anul trecut admisă la INM este prima şi singura după 2004 căreia nu i s-a făcut verificare de către comisia de la CSM. Bine că ministrul Predoiu s-a ocupat de proiecte de lege prin care nu a făcut decât să înceapă acapararea justiţiei.

Codurile

Întâi au ieşit proiectele de coduri, făcute de comisii a cărui componneţă şi salarizare au fost ţinute multă vreme în ascuns. Ca să aflăm de ce: dintr-una făcea parte şi cel ce avea să devină ministrul justiţiei, încasând 75 mii dolari. Apoi codurile au trecut prin Guvern. Apoi au fost întocmite studiile de impact, încălcându-se art. 33 din Legea 24/2000 cu privire la tehnica legislativă, potrivit căruia studiul se face înainte, nu după apariţia actului normativ. E, de fapt, şi logic. Dar nu şi în logica lui Predoiu care a atribuit unei case de avocatură contra unui milion de euro sarcina întocmirii studiului. Şi după ce a fost întocmit, a decis să mai lungească publicarea sa dându-şi seama că nu îşi poate asuma sarcinile ce îi revin conform studiului.

Codurile penal şi civil au fost aprobate în 2009, dar nu de Parlament, ci prin asumare de răspundere de către Guvern – asta ca să dovedim încă o dată că în România adevăratul legiuitor este Guvernul. Codurile de procedură penală şi civilă au fost aprobate în 2010. Nici acum nu sunt în vigoare.

Cred că trebuie să vorbim şi e calitatea acestor coduri. Aşa de bun a fost Noul Cod civil, că în primele şase luni de existenţă a fost modificat de patru ori (bine, cei din comisia de redactare nu au fost penalizaţi în vreun fel, să ne înţelegem, în schimb în plină criză am mai consumat bani cu o nouă comisie). Îmi mai amintesc cum în proiectul Noului Cod Penal ministrul Predoiu a susţinut necesitatea scăderii pedepselor pentru corupţie. Cât îl priveşte pe cel de procedură civilă, Guvernul din care făcea parte Predoiu a decis, în mod utopic, să intre in vigoare la 1 iunie 2012. Parlamentul a decis 1 sept 2012. Noi spunem că nici acum nu suntem pregătiţi, dar cine a ascultat vreodată de justiţie?!

Aşadar, într-o lună intră în vigoare un nou cod. A vorbit cineva despre asta?! Ştie populaţia aşa ceva?! Au venit noi magistraţi în sistem?! Nimic. Mai mult, visteria e goală: nu există bani pentru implementare, a spus noul ministru.

Ah, şi să nu uităm „Legea micii reformei” din 2010. Ea a fost prezentată drept singura şi marea soluţie de rezolvare a tuturor problemelor din justiţia română. Ni se promitea, inclusiv de preşedintele ţării, procese de la o zi la alta – am arătat atunci de ce nu se poate aşa ceva. Aşa de mică a fost reforma legii ăsteia, că unii colegi au numit-o „Legea micro-reformei”. Nici vorbă de procese rapide. Nici vorbă de soluţii magice. Mai mult, acum 3 săptămâni CCR a declarat neconstituţional un articol din lege care elimina o cale de atac în materia plângerilor contravenţionale. Şi…gata, revenim de unde am plecat.

Reclame

5 comentarii »

 1. Buna seara , domnule judecator!Au adus guvernantii doar bani la bugetul de stat prin asa-zisele reforme!Astfel, plangerile contraventionale aflate pe rolul instantelor judecatoresti inaintea intrarii in vigoare a Lg.nr.202/2010 ar fi trebuit sa se bucure de calea de atac a recursului, pentru ca legea civila nu retroactiveaza…Insa, judecatorii (amenintati direct de dl. presedinte Basescu, in sensul ca vor da socoteala pentru admiterea plangerilor si anularea proceselor verbale de contraventie:”cei care vor admite plangerile si vor opri astfel venirea banilor la buget, vor raspunde cu scaunul”!…)au data hotararile irevocabile si au lipsit astfel justitiabilul,arbitrar,de o cale de atac(nu in toate cazurile, nu generalizez).Mai mult,majoritatea judecatorilor nu au mai comunicat justitiabililor, indiferent ca erau sau nu erau reprezentati de avocat, actele procedurale depuse , de regula , de intimati(reprezentantii celor care-au intocmit PVC -le contestate), prin consilierul juridic, in timpul sedintei, cand cauza a ramas in pronuntare, incalcandu-se principiile generale de drept care garanteaza justa solutionare a cauzei…Sunt foarte rari judecatorii care-au avut curajul, verticalitatea de-a solutiona corect plangerile contraventionale, respectiv de-a le judeca prin respectarea prevederilor O.G.2/2001, incalcate evident.Stiu cazuri reale, in care instanta, la primul termen, a respins cererea de amanare pentru lipsa aparare a petentului, desi termenul acordat fusese extrem de scurt- cca. o luna de la data inregistrarii plangerii,iar prin cererea introductiva de instanta contestatorul ceruse probe:martori, acte, obligarea intimatului sa depuna copia procesului-verbal atacat, care nu-i fusese eliberata ptr. ca refuzase semnarea PVC, nici nu-i fusese comunicata prin posta!…Judecatorul a respins plangerea, hotararea nu i-a fost comunicata – ptr. ca hotararile irevocabile nu se mai comunica, iar omul a simtit pe propria-i piele ghimpele injustitiei si binefacerile micilor reforme in justitie, promulgate de guvernul cel mai odios din 1990 pana-n prezent care-a a stiut doar sa ia , nu sa dea ceva romanului de rand!…Daca aveti TIMP SI curiozitatea sa cititi hotarari in care nu s-a tinut cont de abc-ul dreptului procesual civil, va pot comunica, sa nu credeti ca exagerez.Au mai adus nou aceste mici reforme , taxele judiciare de timbru, exorbitante, pe care trebuie sa le achite romanul daca vrea sa-si clarifice anumite situatii juridice :succesiuni, iesiri din indiviziune, anularea actelor intocmite cu incalcarea legii, etc.
  Eu ma intreb cum au fost promovati in magistratura anumiti avocati pe care NIMENI NU i-a vazut pledand la bara,cat au figurat in aceasta profesie, iar acum sunt judecatori, dau cu barda-n Dumnezeu,pronunta hotarari de care te crucesti,prin care fac dovada ca habar nu au de lege, etc.;insa constatam ca sunt chiar avansati rapid.Si dvs. va mirati de evolutia politica a unui avocat?Pe mine nu ma mira nimic…Va doresc multa sanatate si deie DOMNUL sa traim sa vedem ca se schimba ceva in tara noastra.Cu stima, av. sorescu chira

  Comentariu de sorescu chira — 01/08/2012 @ 8:15 PM | Răspunde

 2. D-le Judecator, va scriu in nume personal dar am convingerea ca foarte multi romani gandesc la fel ca si mine. Vreau ca in tara mea sa fie respectata democratia si legile ei si din acest motiv, va rog pe dv.si pe toti colegii dv. din institutiile aflate in aceste zile sub asediu(JUSTITIA) sa nu cedati. Traim momente cruciale pentru soarta Romaniei si d-voastra judecatorii, sunteti actorii principali, de care depinde viitorul tarii. Oricum veti ramane in istorie, dar speram ca demni aparatori ai legii. Justitia este ultima noastara speranta, ultima ,,reduta,, necucerita de pucisti. Va rog din suflet sa nu cedati presiunilor. MILIOANELE DE ROMANI CINSTITI VA VOR FI RECUNOSCATORI

  Comentariu de Mariana-Mirel Sauca — 18/08/2012 @ 8:09 PM | Răspunde

 3. Cristi Danielut- sa-ti explic putin baiatule cum stau lucrurile; Intr-o democratie exita trei puteri de stat, NICI UNA nu are autoritate absoluta. Daca ai fi putin mai destept decit pari ai sti ca puterea judecatoreasca este controlata de Parlament. In orice stat de drept asa stau lucrurile, se pare ca tu esti beat cu apa rece, Dupa teoria ta puterea Judecatoresca este stat in stat. Ei baiatule, nu stau asa lucrurile; puterea vine de la popor prin reprezentatii lei, adica Parlamentul, dupa aceea Preseditele iar Puterea Judecatoresca are grija sa balanseze lucririle, nu sa dicteze in stat, dupa cum crezi tu. Daca ai vro intrebare, nu te jena sa ma intrebi. Pina la urma eu sint printre cei ce au demarat revolutia din 1989 la timisoara si pe umerii mei tu poti face teorii absurde judiciare fara vrun simt al realitatii si cumva ma sint responsabil fata de poporul roman sa-ti explic cum stau lucrurile. Aminteste-ti ce se intimpla cu cei ce sint dictator in stat si actioneza in asa fel incit sa nu ajungi ca el, pentru ca dupa drumul pornit de teoria ta absurda asta se va intimpla.

  Comentariu de Dan Andreiu — 18/08/2012 @ 10:37 PM | Răspunde

  • Tinere domn, pentru teoria mea cu privire la independenta justitie am citit un vagon de carti si am practica 14 ani. Si ca sa o intelegi cu totul, rogu-te sa citesti `Independenta justitiei in statul de drept (I): Standardele de independenta structurala`, in revista THEMIS a INM nr. 1/2010, p. 75-86; `Independenta justitiei in statul de drept (II): Standardele de independenta personala`, in revista THEMIS a INM nr. 2-3/2010, p. 63-73.

   Comentariu de Cristi — 19/08/2012 @ 1:23 AM | Răspunde

 4. cu tot respectul , nu-l simpatizez pe danilet , dar centrul de viata al sau este la Cluj , in 2009 cand a incheiat contractul de inchiriere ANL avea mai putin de 35 ani si era Judecator la Cluj. Sotiia acestuia Mirela locuieste la Cluj si este asistenta medicala >
  O fi Basist , nu o fi nu stim , are o bila neagra in relatiacu macovei (pe care o uram) , ce a fost intre el si fosta sotie nu stim – dar omul asta nu a furat nu a luat contracte de la stat.
  Domnul Gadea haideti sa fim corecti nu putem arunca la gunoi pe cineva pe lucruri pe care nu le-a comis. O avea pacatele lui cu parintii cu pensia dar asta stie el si Dumnezeu stie cum sa-l pedepseasca.
  Nu este o persoana carismatica nu imi place de el nu il simpatizez, nu simpatizez multi oameni de la putere dar faza cu ANL ul este trasa de par, Centrul vietii omului asta este la Cluj chiar daca ete detasat pentru diverse perioade in alte localitati–detasare nu este egala cu domiciliu permanent=) totusi sa nu sarim calul ca atragem antipatii si lumea isi pierde increderea in obiectivitatea dvs.

  Comentariu de KARINA — 30/08/2012 @ 10:18 PM | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: